ODLUKA

O USLOVIMA OZAKONJENJA OBJEKATA IZGRAĐENIH NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE I NA POVRŠINAMA PLANIRANIM ZA JAVNU NAMENU

("Sl. list grada Užica", br. 22/2019)

Član 1

Ovom Odlukom regulišu se uslovi ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata na površinama javne namene, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene za koje se, u skladu sa odredbama posebnog zakona, utvrđuje javni interes i koji su u obaveznoj javnoj svojini u skladu sa odredbama drugih posebnih zakona.

Član 2

Ovom Odlukom daje se saglasnost da se svi postojeći objekti, koji se nalaze u okviru svoje parcele, tj. ne izlaze na parcelu postojeće javne saobraćajnice već se nalaze uz istu (formiranu) saobraćajnicu ili imaju obezbeđen pristup javnoj saobraćajnoj površini preko postojećeg puta, mogu ozakoniti u skladu sa važećom zakonskom regulativom, iako je planom predviđeno proširenje pojasa regulacije saobraćajnice na račun izgrađenih objekata, osim u slučaju ako objekat izlazi na kolovoz planirane saobraćajnice. Postojeći javni put predstavlja prvu fazu realizacije planirane saobraćajnice.

Izuzetno od stava 1. ovog člana može se ozakoniti nezakonito izgrađen objekat koji izlazi na kolovoz planirane saobraćajnice ako je izgrađen u okviru postojeće parcele koja pripada vlasniku tog objekta pod uslovom da ozakonjenje takvog objekta ne ometa odvijanje saobraćaja na delu puta, kao i realizaciju važećeg planskog akta o čemu se za svaki pojedinačni slučaj pribavlja mišljenje upravljača puta - JP "Užice razvoj", a potom i saglasnost grada Užica.

Na predlog gradske uprave nadležne za poslove ozakonjenja odluku o davanju saglasnosti za ozakonjenje objekta iz stava 2. ovog člana u ime grada Užica donosi Gradsko veće.

Član 3

Daje se saglasnost za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata na postojećoj javnoj površini koja pripada gradu Užicu pod uslovom da su vidljivi na satelitskom snimku Republike Srbije za 2015.godinu, da se za te objekte može odrediti, odnosno odredi zemljište za redovnu upotrebu u skladu sa važećom zakonskom regulativom i da se dostavi dokaz da su regulisani imovinski odnosi sa Gradom kao vlasnikom tog zemljišta.

Član 4

Svi postojeći nelegalno izgrađeni objekti koji se nalaze u obuhvatu važećeg Prostornog plana grada Užica, zadržavaju se u zatečenom stanju iako se nalaze na delu na kojem tim Planom nije predviđena izgradnja takvih objekata i mogu se ozakoniti u skladu sa važećom zakonskom regulativom i ukoliko ispunjavaju ostale uslove predviđene Zakonom o ozakonjenju objekata.

Član 5

Prilikom prve izmene bilo kojeg planskog akta na području grada Užica mora se izvršiti usklađivanje istog sa rezultatima popisa nezakonito sagrađenih objekata na području Grada, shodno odredbama člana 48. Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/15 i 83/18).

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".