ODLUKA

O JAVNOJ RASVETI NA TERITORIJI GRADA BORA

("Sl. list grada Bora", br. 18/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o javnoj rasveti (u daljem tekstu: odluka) regulišu se uslovi za vršenje poslova javne rasvete, a naročito poveravanje poslova javne rasvete odnosno redovno održavanje javne rasvete na teritoriji grada Bora.

Javna rasveta

Član 2

Pod javnom rasvetom, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se sistem energetskih objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina.

Kao javne površine, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se: ulice, opštinski putevi, trgovi, mostovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, parkovi, parkinzi i zelene površine u stambenim naseljima, dekorativna (fasadna) rasveta verskih objekata i institucija, objekti za rekreaciju koji se nalaze u javnoj svojini, groblja, uređena rečna obala i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javne rasvete

Član 3

Pod poslovima javne rasvete, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se:

1) izgradnja javne rasvete,

2) redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu,

3) redovno održavanje javne rasvete.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNE RASVETE

Poveravanje poslova

Član 4

Poslove izgradnje javne rasvete obavlja Gradska uprava grada Bora raspisivanjem javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu, ugovara Gradska uprava grada Bora raspisivanjem javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Poslove redovnog održavanja javne rasvete na teritoriji grada Bora poveravaju se Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod" Bor, a na osnovu ugovora i cenovnika na koji daje saglasnost osnivač javnog preduzeća.

Programi

Član 5

Poslovi izgradnje instalacija javne rasvete, vrše se u skladu sa Programom koji je sastavni deo godišnjeg Programa kapitalnih investicija i opremanja i uređenja gradskog građevinskog zemljišta koji priprema Odeljenje za nadzor, planiranje i razvoj, a usvaja Skupština grada Bora.

Poslovi redovnog održavanja javne rasvete grada Bora, vrše se u skladu sa Programom održavanja održavanja i opremanja komunalnih objekata koji priprema Odeljenje za planiranje i razvoj, a usvaja Skupština grada Bora.

Član 6

Pod redovnim održavanjem javne rasvete podrazumeva se održavanje energetskih objekata, instalacija i uređaja za javnu rasvetu u ispravnom stanju za njeno funkcionisanje (zamena sijalica, prigušnica, grla, upaljača, zaštitnih stakala, pregorelih kablova, bandera...)

Redovno snabdevanje

Član 7

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javnu rasvetu, podrazumeva se redovna isporuka električne energije.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu reguliše se ugovorom, nakon sprovedene javne nabavke, koji zaključuju snabdevač za električnu energiju i Gradska uprava grada Bora.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, cena kWh, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Zabranjene radnje

Član 8

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje i rušenje objekata i instalacija javne rasvete;

- priključivanje na objekte i instalacije javne rasvete;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete;

- prljanje i na drugi način oštećivanje objekata i instalacija javne rasvete.

III NADZOR

Član 9

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava grada Bora.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija i komunalni policajac

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Bora u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 10

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija.

Komunalni policajac i inspektor je ovlašćen da u vršenju komunalnih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, u skladu sa odredbama ove odluke i zakona o prekršajima;

- preduzima druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000,00 dinara kazniće se za prekršaj javno preduzeće ako ne održava objekte i instalacije javne rasvete u ispravnom stanju u skladu sa programom iz člana 5. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u javnom preduzeću.

Član 12

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000,000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se neovlašćeno priključuje na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 2.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) uklanja, ruši, prlja i na drugi način oštećuje objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 1. i 4.);

2) postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. stav 1. alineja 3.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".