ODLUKA
O MANJIM MONTAŽNIM OBJEKTIMA PRIVREMENOG KARAKTERA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 10/2010, 10/2011, 2/2014 - dr. odluka i 8/2019 - sveska 1 - dr. odluka)

Čl. 1-49*

(Prestalo da važi)

g) Montažni oglasno-reklamni objekti

Član 50

Bilbordi i reklamne oznake se postavljaju na površinama i iznad površina javne namene tako da ne ugrožavaju saobraćaj i ne ometaju učesnike u saobraćaju.

Član 51

Bilbordi ne mogu se postavljati: u pešačkoj zoni, u parku, pored groblja, uz vodotok, na mostu, podvožnjaku i nadvožnjaku.

Reklamne oznake ne mogu se postavljati na: stubu ili naličju saobraćajnog znaka, stubu ili naličju semafora, stubu koji nosi vazdušnu elektro, TT ili drugu mrežu, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, osim reklamne oznake na stubu javne rasvete po uslovima Direkcije.

Na prostoru nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline bilbord i reklamna oznaka se može postaviti uz saglasnost i prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Član 52

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na tlo.

Boja noseće konstrukcije bilborda mora biti usklađena sa bojom stubova javne rasvete ili boje aluminijum sive.

Član 53

Kada se bilbord ili reklamna oznaka postavljaju pored trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake, ili stuba nosača bilborda od najisturenije tačke trotoara je 0,3 m, a minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake ili bilborda od najisturenije tačke trotoara je 2,5 m.

Član 54

Kada se bilbord ili reklamna oznaka postavljaju pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice bilborda ili reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,5 m .

Član 55

Minimalno rastojanje između bilborda, ili reklamne oznake i saobraćajnog znaka je 15 m.

Član 56

Minimalno rastojanje između postavljenih bilborda i reklamnih oznaka je 15 m, izuzev reklamnih oznaka na stubovima javne rasvete.

Rastojanje između dva bilborda, koji su postavljeni uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedan veće površine od 12 m2, ne može da bude manje od 30 m.

Rastojanje između dve reklamne oznake postavljene uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedna maksimalno dozvoljene površine, ne može da bude manje od 15 m.

Član 57

Gornja ivica temeljne stope nosača bilborda i reklamne oznake ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača bilborda i reklamne oznake ne može da se postavi iznad instalacija komunalne infrastrukture.

Član 58

Kada se reklamna oznaka postavlja na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama duž kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od kolovoza je 0,5 m.

Visina stuba nosača reklamne oznake, kao i same reklamne oznake na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama duž kolovoza, ne može da bude veća od 1 m.

Član 59

Na stub javne rasvete mogu da se postave najviše dve reklamne oznake pod uslovom da su postavljene na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Kada se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina veća od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora da bude postavljena na visini od 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Član 60

Kada su bilbord ili reklamna oznaka osvetljeni, izvor svetlosti mora da bude postavljen tako da ne ometa učesnike u saobraćaju, a svetlost ne sme da bude emitovana u isprekidanim intervalima.

Za postavljanje bilborda ili reklamne oznake koji se priključuju na javnu rasvetu, potrebna je saglasnost Direkcije.

Član 61

Postavljanje bilborda i reklamne oznake vrši se na osnovu odobrenja koje izdaje Odeljenje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana prilaže se skica objekta koja sadži osnovu, glavni, bočni i zadnji izgled, sa tehničkim opisom i statističkim proračunom kao i rešenjem električnih instalacija ako je objekat osvetljen, u razmeri 1 : 50.

Projekat iz stava 2. ovog člana izrađuje odgovorni projektant sa odgovarajućom licencom.

Uslovi za postavljanje objekta iz stava 1. ovog člana utvrđuju se prema konkretnim uslovima lokacije, s tim da se njihovim postavljanjem ne ometa normalno odvijanje saobraćaja i da se ne zaklanja saobraćajna signalizacija.

Odobrenje se izdaje za period od jedne do pet godina.

Član 62

Postavljanje pokretnih slobodnostojećih reklamnih panoa i eksponata u prostoru sa ispisanim reklamnim porukama vrši se na osnovu odobrenja koje izdaje Odeljenje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana navodi se period na koji se postavlja reklamni objekat i prilaže se skica izgledom reklamnog objekta sa predlogom lokacije za postavljanje.

Postavljanje ove vrste objekta vrši se u skladu sa tehničkim uslovima utvrđenim u članu 26. i 27. ove odluke.

Čl. 63-85*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Odluka o manjim montažnim objektima privremenog karaktera ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 10/2010, 10/2011, 2/2014 - dr. odluka), izuzev odredaba koje se odnose na montažne oglasno-reklamne objekte, prestala je da važi 8. juna 2019. godine, danom stupanja na snagu Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 8/2019 - sveska 1).