PRAVILNIK
O LICENCAMA ZA PREVOZ U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 53/2019)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način dokazivanja ispunjenosti uslova za izdavanje licence, iznos minimalnog pokrića iz člana 81. st. 9. i 10. Zakona o železnici, minimalne iznose i iznose relevantne za utvrđivanje ispunjavanja uslova koji se odnose na finansijsku sposobnost podnosioca zahteva za izdavanje licence, sadržinu licence, način provere ispunjenosti propisanih uslova i obaveze prevoznika u pogledu dostavljanja dokumentacije za potrebe periodične provere finansijskog poslovanja i ispunjenosti drugih uslova, obrazac licence i sadržinu i formu dokumenta koji sadrži informacije o izdatoj licenci.

Licenca za prevoz u železničkom saobraćaju (u daljem tekstu: licenca) izdaje se uz pružanje dokaza o ispunjenosti uslova koji se odnose na dobar ugled, finansijsku sposobnost, stručnost i pokriće za građansku odgovornost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje železnica.

Način dokazivanja ispunjenosti uslova za izdavanje licence

Član 2

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na dobar ugled, dokazuje se sledećim dokazima:

1) aktom nadležnog organa kojim se potvrđuje da podnosilac zahteva ili lica nadležna za upravljanje nisu bili pravosnažno osuđeni za teška krivična dela, krivična dela protiv privrede i privredne prestupe;

2) aktom nadležnog organa kojim se potvrđuje da podnosilac zahteva ili lica nadležna za upravljanje nisu bili osuđeni za kažnjiva dela utvrđena propisima u oblasti železničkog transporta, radnih odnosa, bezbednosti i zdravlja na radu, kao i carinskim propisima, ukoliko podnosilac zahteva traži da obavlja prekogranični prevoz robe, koji podleže carinskim procedurama;

3) aktom nadležnog organa kojim se potvrđuje da nad podnosiocem zahteva nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije.

Član 3

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na finansijsku sposobnost dokazuje se odgovarajućom ekonomsko-finansijskom dokumentacijom o finansijskoj sposobnosti da ispunjava svoje postojeće i potencijalne obaveze, koje su realno procenjene, za period od 12 meseci, koja posebno obuhvata:

1) akt nadležnog organa kojim se potvrđuje da je podnosilac zahteva izmirio poreze i doprinose, koji ne može biti stariji od dva meseca;

2) Plan poslovanja (Biznis plan) za 12 meseci koji se odnosi na železničke aktivnosti podnosioca zahteva procenjene na osnovu realnih pretpostavki, a koji posebno obuhvata:

(1) plan realizacije poslovnih aktivnosti,

(2) bilans uspeha,

(3) tok gotovine,

(4) strukturu prihoda,

(5) strukturu troškova,

(6) bilans stanja.

3) Podnosilac zahteva koji posluje dve ili više godina pre podnošenja zahteva za izdavanje licence prilaže i:

(1) potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva za prethodne dve godine;

(2) standardizovane izveštaje o bonitetu: BON-1 Potpuni izveštaj o pokazateljima za ocenu boniteta i BON-2 Izveštaj o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja, izdate od strane nadležnog organa, u skladu sa zakonom.

Podnosilac zahteva koji posluje kraće od dve godine pre podnošenja zahteva za izdavanje licence, prilaže i:

(1) potvrde poslovnih banaka o ostvarenom prometu i dnevnom prosečnom stanju sredstava na svim tekućim računima podnosioca zahteva od dana otvaranja tekućeg računa do dana podnošenja zahteva poslovnoj banci;

(2) bilans stanja i bilans uspeha za prethodnu godinu, odnosno početni bilans stanja ukoliko otpočinje sa poslovanjem;

(3) odgovarajući dokaz da može obezbediti finansijska sredstva u obimu potrebnom da ispunjava svoje postojeće i potencijalne obaveze (potvrda poslovne banke da podnosiocu zahteva može staviti na raspolaganje neophodna finansijska sredstva ili druga sredstva obezbeđenja prema obimu planiranih aktivnosti i sl.).

Pored dokaza iz stava 1. ovog člana, Direkcija za železnice (u daljem tekstu: Direkcija) može zahtevati dostavljanje izveštaja o stručnom mišljenju i odgovarajućih dokumenata izdatih od strane banke, internog revizora ili ovlašćenog revizora, kao i dokaze o raspoloživim sredstvima, primljenim i datim garancijama i jemstvima (ugovor o jemstvu, ugovor o kreditu, itd.).

Ukoliko je razlika između obrtnih sredstava i kratkoročnih obaveza (neto obrtni kapital) negativna, ispituje se da li podnosilac zahteva ima pristup dodatnim fondovima i sredstvima obezbeđenja dostupnim kao moguć oblik naplate, a kojima može da pokrije negativan neto obrtni kapital (dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, ugovor o kreditu, ugovor o jemstvu, itd.).

Na osnovu dokaza iz st. 1-4 ovog člana ocenjuje se da li je podnosilac zahteva finansijski sposoban da ispunjava svoje obaveze.

Za železničke prevoznike kojima je izdata licenca pre stupanja na snagu ovog pravilnika sa godišnjim prihodom manjim od pet miliona evra (dinarska protiv vrednost prema srednjem kursu Narodne banke Srbije) od železničkih transportnih aktivnosti, Direkcija može da smatra da je zahtev u pogledu njegove sposobnosti ispunjavanja stvarnih i potencijalnih obaveza u periodu od 12 meseci od početka obavljanja delatnosti ispunjen ako preduzeće može da dokaže da je njegov neto kapital najmanje 100.000 evra (dinarska protivvrednost prema srednjem kursu Narodne banke Srbije).

Minimalni iznos neto kapitala koji mora obezbediti podnosilac zahteva za izdavanje licence u trenutku podnošenja zahteva iznosi 50.000 evra (dinarska protivvrednost prema srednjem kursu Narodne banke Srbije), a Direkcija će ceniti njegovu sposobnost ispunjavanja stvarnih i potencijalnih obaveza u periodu od 12 meseci od početka obavljanja delatnosti.

Član 4

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnose na stručnost dokazuje se sledećim dokazima:

1) šematski prikaz organizacione strukture poslova koji se neposredno odnose na obavljanje delatnosti, operativnu kontrolu i nadzor nad obavljanjem delatnosti navedene u zahtevu za izdavanje licence i lica odgovornih za te poslove;

2) uverenje o završenom školovanju sa radnom biografijom i drugom odgovarajućom dokumentacijom (sertifikati, licence i dr.) za lica odgovorna za obavljanje poslova koji se neposredno odnose na obavljanje delatnosti, operativnu kontrolu i nadzor nad obavljanjem delatnosti (u daljem tekstu: odgovorna lica), kojima se potvrđuje da uprava poseduje odgovarajuće znanje i iskustvo neophodno da na bezbedan i pouzdan način obavlja operativnu kontrolu i nadzor nad obavljanjem delatnosti navedenih u zahtevu za izdavanje licence;

3) pismeni dokazi o radnom angažovanju odgovornih lica (ugovor, potvrda i dr.).

U skladu sa stavom 1. ovog člana potrebno je da bar dva odgovorna lica budu u radnom odnosu na neodređeno vreme kod podnosioca zahteva, koja imaju stečeno visoko obrazovanje u odgovarajućoj oblasti tehničko-tehnoloških nauka, na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima u vezi sa obavljanjem železničkog saobraćaja, u odgovarajućem stepenu obrazovanja.

Član 5

Ispunjenost uslova za izdavanje licence koji se odnosi na pokriće za građansku odgovornost dokazuje se polisom osiguranja ili drugim odgovarajućim dokumentom kojim se potvrđuje da je adekvatno osiguran ili da poseduje odgovarajuće garancije po tržišnim uslovima za pokriće, u skladu sa važećim zakonskim propisima i potvrđenim međunarodnim ugovorima, za svoju odgovornost u slučaju udesa, posebno kada se radi o putnicima, prtljagu, robi, poštanskim pošiljkama ili trećim licima.

Minimalno pokriće za građansku odgovornost iz stava 1. ovog člana za dobijanje licence za prevoz robe, na ime osiguranja od opšte odgovornosti za štetu prema trećim licima, po svim štetnim događajima, na godišnjem nivou, ne može biti niže od 1.500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključivanja ugovora o osiguranju ili drugog odgovarajućeg ugovora. Ukoliko podnosilac zahteva za izdavanje licence za prevoz robe planira obavljanje prevoza opasne robe, minimalno pokriće iznosi 3.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključivanja ugovora o osiguranju ili drugog odgovarajućeg ugovora.

Minimalno pokriće za građansku odgovornost iz stava 1. ovog člana za dobijanje licence za prevoz putnika, u delu koji se odnosi na opštu odgovornost za štetu prema trećim licima, po svim štetnim događajima, na godišnjem nivou, ne može biti niže od 1.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključivanja ugovora o osiguranju ili drugog odgovarajućeg ugovora. Iznos najniže osigurane sume na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja propisan je zakonom kojim se uređuje obavezno osiguranje u saobraćaju.

Minimalno pokriće za građansku odgovornost iz stava 1. ovog člana za dobijanje licence za prevoz za sopstvene potrebe, koje se odnosi na opštu odgovornost za štetu prema trećim licima, po svim štetnim događajima, na godišnjem nivou, ne može biti niže od 1.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključivanja ugovora o osiguranju ili drugog odgovarajućeg ugovora.

Prilikom ocene o ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana Direkcija može uzeti u obzir specifične detalje i stepen rizika različitih vrsta prevoza.

Pod udesom u smislu ovog člana podrazumeva se neželjen ili neplaniran iznenadan događaj ili specifičan niz takvih događaja koji ima štetne posledice (sudari vozova, iskliznuće voza, nesreće na putnom prelazu u istom nivou, nesreće sa učešćem lica izazvane železničkim vozilima u pokretu, požari i sl.).

Zahtev za izdavanje licence

Član 6

Zahtev za izdavanje licence podnosi se Direkciji u pismenoj formi, poštom ili predajom na pisarnici.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) poslovno ime, sedište, matični broj i PIB podnosioca zahteva;

2) podatke o vrsti železničkog prevoza za čije se obavljanje traži licenca;

3) podatke o ispunjavanju uslova iz člana 81. Zakona o železnici;

4) način obezbeđivanja vuče vozova;

5) način obezbeđivanja železničkih kola kojima namerava da obavlja železnički prevoz;

6) naznačen planirani dan otpočinjanja vršenja prevoza robe i/ili putnika, odnosno prevoza za sopstvene potrebe, koji mora biti u periodu do šest meseci od dana podnošenja zahteva;

7) potpis ovlašćenog lica podnosioca zahteva.

Pored dokaza iz čl. 2-5. ovog pravilnika, uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže i:

1) izvod iz registra nadležnog organa (Agencije za privredne registre);

2) osnivački akt i statut;

3) izjavu o načinu obezbeđivanja vučenih vozila;

4) dokaz o načinu obezbeđivanja vučnih vozila i/ili vučnih vozila za posebne namene (ugovor o zakupu, kupoprodajni ugovor, itd.) sa spiskom tih vozila potpisanim od strane ovlašćenog lica podnosioca zahteva;

5) dokaz o plaćenoj taksi za izdavanje licence.

Podnosilac zahteva koji će obavljati prevoz samo sa vučom dužan je da to izričito navede u zahtevu.

Zahtev za izdavanje licence sa prilozima mora biti na srpskom jeziku.

Dokazi iz člana 2, člana 3. stav 1. tačka 1) i stava 3. tačka 1) ovog člana pribavljaju se u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Član 7

Po prijemu zahteva za izdavanje licence Direkcija pregleda da li je zahtev sačinjen u skladu sa članom 6. ovog pravilnika, kao i da li su pribavljeni svi dokazi propisani čl. 2-5. ovog pravilnika, odnosno da li je zahtev uredan.

Ukoliko je zahtev iz stava 1. ovog člana uredan, utvrđuje se da li podnosilac zahteva ispunjava zakonom propisane uslove i shodno tome izdaje licencu ili zahtev odbija, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko se u postupku prethodnog ispitivanja zahteva za izdavanje licence utvrdi da je zahtev neuredan, podnosiocu zahteva određuje rok u kojem je dužan da uredi zahtev, uz upozorenje na posledice nepostupanja po nalogu.

Ukoliko podnosilac zahteva u određenom roku uredi zahtev, utvrđuje se da li podnosilac zahteva ispunjava zakonom propisane uslove za izdavanje licence i shodno tome izdaje licencu ili odbija zahtev, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko podnosilac zahteva ne postupi po nalogu iz stava 3. ovog člana, zahtev se odbacuje.

Sadržina rešenja o izdavanju licence

Član 8

Rešenje o izdavanju licence sadrži:

1) podatke o organu koji je izdao licencu;

2) broj i datum izdavanja licence;

3) podatke o železničkom prevozniku ili železničkom prevozniku za sopstvene potrebe kome je izdata licenca (u daljem tekstu: imalac licence), poslovno ime, sedište, matični broj, PIB i dr.;

4) prevoz za koji se licenca izdaje;

5) druge podatke u skladu sa zakonom.

Član 9

Obrazac licence propisan je u Prilogu 1. ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Sadržina i forma dokumenta koji sadrži informacije o izdatoj licenci propisani su u Prilogu 2. i 3. ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo.

Način provere licenciranih železničkih prevoznika

Član 10

Direkcija proverava da li imalac licence ispunjava propisane uslove za izdavanje licence po službenoj dužnosti:

1) svakih 12 meseci;

2) odmah po saznanju o postojanju ozbiljne sumnje da imalac licence i dalje ispunjava propisane uslove propisane za izdavanje licence;

3) po prijemu pismene informacije ili prijave da imalac licence više ne ispunjava propisane uslove za obavljanje delatnosti za koju je licenca izdata.

Radi utvrđivanja relevantnih činjenica, Direkcija će imaocu licence uputiti zahtev za dostavljanje podataka i dokaza na okolnost da i dalje ispunjava uslove koji su propisani za izdavanje licence, a može zatražiti potrebne informacije i dokaze od drugih nadležnih tela.

Suspenzija, izmena ili oduzimanje licence

Član 11

Ukoliko se u postupku provere iz člana 10. ovog pravilnika utvrdi da imalac licence više ne ispunjava jedan ili više uslova propisanihza izdavanje licence, pokrenuće po službenoj dužnosti postupak za suspenziju ili oduzimanje licence.

Ukoliko se oceni da imalac licence može u razumnom roku otkloniti uočene propuste, rešenjem će suspendovati licencu i odrediti rok za otklanjanje propusta. Ukoliko imalac licence u određenom roku ne postupi u skladu sa rešenjem, Direkcija za železnice doneće rešenje o oduzimanju licence.

Direkcija će, u slučaju da utvrdi da imalac licence više ne ispunjava jedan ili više propisanih uslova, zbog čega više ne može nesmetano da obavlja delatnost za koju je licenca izdata, rešenjem oduzeti licencu.

Član 12

Postupak za izmenu izdate licence pokreće se na zahtev imaoca licence koji namerava da značajno izmeni ili proširi delatnost.

Član 13

Imalac licence obaveštava Direkciju o statusnim promenama, promenama pravne forme ili reorganizaciji, koje su nastupile nakon izdavanja licence, u roku od 30 dana od dana nastale promene.

Direkcija, po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana pokreće postupak po službenoj dužnosti radi utvrđivanja da li je neophodno da imalac licence ponovo podnese zahtev za dobijanje licence. U slučaju da Direkcija rešenjem utvrdi da je imalac licence dužan da ponovo podnese zahtev za izdavanje licence, istim rešenjem će oduzeti izdatu licencu ukoliko oceni da je ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja.

Član 14

Podatke o izdavanju, suspenziji, izmeni i oduzimanju licence i dokument koji sadrži informacije o izdatoj licenci Direkcija objavljuje na svojoj internet stranici.

Član 15

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o licencama za prevoz u železničkom saobraćaju ("Službeni glasnik RSˮ, broj 9/14).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Priloge 1-3, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 53/2019, možete pogledati OVDE