PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU NOŠENJA ORUŽJA I MUNICIJE CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 53/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način nošenja oružja i municije ovlašćenih carinskih službenika.

Član 2

Službeno oružje carinskog službenika je pištolj kalibra 9 mm PARA, kao i pištolj kalibra 45 AUTO.

Član 3

Na predlog rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice, direktor Uprave carina određuje carinske službenike koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja, obaveštajnim poslovima i poslovima unutrašnje kontrole i koji mogu da nose oružje i municiju, upućuje ih na obuku i donosi rešenje o zaduženju službenim oružjem.

Član 4

Carinski službenik mora biti psihofizički sposoban i posebno osposobljen za nošenje i upotrebu vatrenog oružja.

Kontrola osposobljenosti i kontrola psihofizičkih sposobnosti carinskih službenika za nošenje i upotrebu vatrenog oružja obavlja se najmanje jednom godišnje.

Član 5

Ako prestane potreba da ovlašćeni carinski službenik bude zadužen oružjem, ili ukoliko prestane da ispunjava uslove za zaduženje službenog oružja, na predlog rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice u kojoj je carinski službenik raspoređen, direktor donosi rešenje o razduženju službenog oružja i municije.

Član 6

Carinski službenik, lično se zadužuje službenim oružjem i kompletom municije od 25 metaka u kalibru zaduženog pištolja.

Oružje i municija, zaduženi u skladu sa ovim pravilnikom, moraju se pažljivo čuvati i održavati tako da se mogu uvek bezbedno i uspešno upotrebiti.

Član 7

Carinski službenik koji je zadužen službenim oružjem i municijom može nositi oružje i municiju u toku radnog vremena za vreme obavljanja poslova i zadataka na koje je raspoređen, a van radnog vremena samo po nalogu neposrednog rukovodioca.

Carinski službenik mora da čuva službeno oružje obezbeđeno i na mestima podobnim da spreče pristup oružju od strane neovlašćenih lica, i ne sme ga ostavljati na javno dostupnim mestima, u službenim ili privatnim prostorima ili u vozilima, bez nadzora i kontrole.

Član 8

Carinski službenik koji obavlja poslove u službenoj odeći, službeno oružje nosi na opasaču u odgovarajućoj službenoj futroli, zakočeno, obezbeđeno, bez metka u cevi.

Rezervni okvir sa municijom nosi na opasaču u odgovarajućoj službenoj futroli, obezbeđeno.

Carinski službenik koji obavlja poslove u civilnom odelu, nosi službeno oružje i municiju skriveno, obezbeđeno, zakočeno i bez metka u cevi, i na javnom mestu službeno oružje ne sme činiti vidljivim drugim licima, niti sme nositi oružje na način koji izaziva uznemiravanje drugih lica.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu nošenja oružja i municije ovlašćenih carinskih službenika ("Službeni glasnik RS", broj 95/09).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".