PRAVILNIK
O DELATNOSTIMA I POSLOVIMA KOJI SU NESPOJIVI SA OBAVLJANJEM SLUŽBENE DUŽNOSTI CARINSKOG SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 53/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuju delatnosti koje su u vezi sa radom Uprave carina, odnosno poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika i uređuje se postupak ako se utvrdi da je član uže porodice carinskog službenika vlasnik ili suvlasnik privrednog subjekta čija je delatnost u vezi sa radom Uprave carina.

Član 2

Delatnosti koje su u vezi sa radom Uprave carina jesu:

1) spoljnotrgovinsko poslovanje (promet, usluge i dr.);

2) međunarodna špedicija;

3) savetovanje i zastupanje pravnih i fizičkih lica po pitanjima i u postupcima iz nadležnosti Uprave carina, van okvira utvrđenog zakonom.

Član 3

Poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, saglasno zakonu, jesu poslovi preduzetnika, plaćeni ili neplaćeni poslovi koji su zabranjeni posebnim zakonom, svi poslovi koji su u vezi sa poslom koji carinski službenik obavlja na svom radnom mestu, kao i sve aktivnosti u vezi sa čijim vršenjem carinski službenik ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na nepristrasno i objektivno vršenje poslova u Upravi carina za koje je zadužen ili koje na bilo koji način mogu biti dovedene u vezu sa radnjama i postupcima koje sprovodi carinski organ u cilju obezbeđenja primene carinskih i drugih propisa.

Član 4

Ako se utvrdi da je član uže porodice carinskog službenika vlasnik ili suvlasnik privrednog subjekta čija je delatnost u vezi sa radom Uprave carina, donosi se rešenje kojim se utvrđuje i da se carinski službenik premešta na odgovarajuće radno mesto ili da u Upravi carina nema odgovarajućeg radnog mesta na koje bi carinski službenik bio premešten.

Odgovarajuće radno mesto u smislu ovog člana je slobodno radno mesto nameštenika koje odgovara stručnoj spremi carinskog službenika koji se premešta. Na radno mesto nameštenika koje ne odgovara njegovoj stručnoj spremi, carinski službenik može se premestiti samo uz svoj pristanak.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".