UREDBA
O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA OBNOVE, ODNOSNO HITNIH RADOVA NA SANACIJI OBJEKATA ZA ZAŠTITU OD VODA OŠTEĆENIH U POPLAVAMA IZAZVANIM ELEMENTARNOM NEPOGODOM U JUNU 2019. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 50/2019 i 54/2019)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Državni program obnove, odnosno hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda oštećenih u poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2019. godine.

Član 2

Državni program iz člana 1. ove uredbe odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

DRŽAVNI PROGRAM OBNOVE, ODNOSNO HITNIH RADOVA NA SANACIJI OBJEKATA ZA ZAŠTITU OD VODA OŠTEĆENIH U POPLAVAMA IZAZVANIM ELEMENTARNOM NEPOGODOM U JUNU 2019. GODINE

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Državni program hitnih radova na sanaciji oštećenih objekata za zaštitu od voda, obuhvata radove koje treba preduzeti u cilju otklanjanja posledica razornih poplava i postizanja potrebnog stepena zaštite od poplava područja jedinica lokalnih samouprava koje su pogođene poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2019. godine, organe državne uprave nadležne za koordinaciju, odnosno nosioce sprovođenja pojedinih mera i aktivnosti, kao i procenu potrebnih finansijskih sredstava i izvore finansiranja.

Mere utvrđene ovim programom sprovode se na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Odlukom o proglašenju elementarne nepogode ("Službeni glasnik RS", broj 40/19) i Odlukom o dopuni Odluke o proglašenju elementarne nepogode ("Službeni glasnik RS", broj 48/19).

2. Analiza zatečenog stanja i nastale štete i sagledavanje daljih poplavnih posledica

U periodu nakon katastrofalnih poplavnih talasa u 2014. godini, kada je poplavama bilo ugroženo gotovo 25% teritorije Republike Srbije, Uredbom o utvrđivanju Državnog programa obnove oštećenih vodnih objekata za uređenje vodotokova, vodnih objekata za zaštitu od poplava, erozije i bujica i vodnih objekata za odvodnjavanje ("Službeni glasnik RS", br. 86/14, 103/14, 69/15, 75/15, 109/15, 33/16 i 80/16), obuhvaćene su deonice i lokaliteti vodotoka na kojima su hitne sanacije bile neophodne za obezbeđenje funkcionalne i statičke stabilnosti zaštitnih objekata u cilju zaštite ugroženih područja. Efekti ovih hitnih sanacionih radova bili su pozitivni što je potvrđeno prilikom kasnijih poplavnih događaja u 2016, 2017. i 2018. godini - na saniranim deonicama nisu evidentirani problemi u odbrani od poplava i nisu zabeležena izlivanja i plavljenja priobalnih područja.

Početkom juna 2019. godine, usled velikih padavina u veoma kratkom periodu, zabeleženi su poplavni talasi na velikom broju bujičnih vodotoka I i II reda, gotovo na celom području Republike Srbije. Velike štete, usled razmera poplava, uslovile su i proglašenje vanredne situacije na područjima jedinica lokalnih samouprava, i to: Kraljevo, Novi Pazar, Knić, Arilje, Lučani, Tutin, Trstenik, Požega, Vrnjačka Banja, Paraćin, Čačak, Koceljeva, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Svilajnac, Rača, Despotovac, Ćuprija, Ljig, Petrovac na Mlavi, Ivanjica i Krupanj i gradska opština Palilula grada Beograda. Stručne službe Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" (u daljem tekstu: JVP "Srbijavode") su, u saradnji sa štabovima za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava, aktivno učestvovale u brojnim interventnim merama, ne samo na zaštitnim objektima koje su u nadležnosti JVP "Srbijavode", već i na deonicama vodotoka II reda. Glavni rukovodilac odbrane od poplava (JVP "Srbijavode") je zbog razmera poplavnog događaja, veličine šteta i prisutnog rizika da se poplavni talasi mogu ponoviti, naložio izvršenje hitnih istražnih radova i ekspertiza u cilju definisanja interventnih, kratkoročnih i dugoročnih mera i radova. Cilj ovih aktivnosti je obezbeđenje elementarne i funkcionalne stabilnosti zaštitnih objekata, ali i unapređenje zaštite radi smanjenja rizika od novih poplava. Kao rezultat, pripremljena je šira lista hitnih sanacionih radova sa definisanim prioritetima. Prioritet je dat područjima na kojima su bili ugroženi i ljudski životi, koja su pretrpela najveće materijalne štete i na kojima je visok stepen rizika od novih poplava, čak i u 2019. godini.

U drugoj polovini juna, vanredno velike padavine zabeležene su i u gradskim sredinama koje su prevazišle kapacitete postojećih sistema za odvodnjavanje (atmosferske odvodne sisteme). Najveće posledice ovih urbanih poplava zabeležene su na teritoriji grada Beograda, a posebno na području Pančevačkog rita (gradska opština Palilula).

Razmere šteta usled plavljenja naselja, putne infrastrukture i obradivih površina u zoni Borče i Krnjače posledica su i stanja veoma kompleksnog sistema za zaštitu područja Pančevačkog rita, sa izuzetno nepovoljnim položajem u odnosu na Dunav i Tamiš, i dugogodišnjom neplanskom urbanizacijom i neadekvatnim korišćenjem vodne infrastrukture. Na ovom području površine 40.707 ha, sa osam naselja štićenim od spoljnih i unutrašnjih voda, zaštitni sistem obuhvata 90 km nasipa duž Dunava i Tamiša, 689 km kanala za odvodnjavanje, sa preko 90 km glavne kanalske mreže i šest crpnih stanica značajnog kapaciteta.

Takođe, na teritoriji u nadležnosti Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" (u daljem tekstu: JVP "Vode Vojvodine") velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu, koje su početkom juna 2019. godine zadesile teritoriju grada Sremska Mitrovica, imale su za posledicu poplavni talas koji je u svom bujičnom toku sa Fruške gore izazvao plavljenje nižeg terena a naročito područje u zoni i južno od autoputa Beograd-Zagreb. Navedeno područje je gusto naseljeno i obuhvata grad Sremsku Mitrovicu u celini, kao i naselja: Laćarak, Martinci, Kuzmin, Šašinci i Jarak. Zbog velikih razmera plavljenja nižih delova grada Sremska Mitrovica i pomenutih naselja zajedno sa putnom, komunalnom i ostalom infrastrukturom, kao i osnovane opasnosti da se padavine mogu ponoviti, doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji jedinice lokalne samouprave Sremska Mitrovica. Usled navedenih dešavanja, kanalska mreža I i II reda sistema za odvodnjavanje, pretrpela je najveću štetu u delu severno od grada Sremska Mitrovica, u zoni autoputa Beograd-Zagreb. Ista pripada HMS SR B 15 Čikas, MP Srem, vodna jedinica "Bosut - Sremska Mitrovica" i zajedno sa glavnim kanalom Čikas sadrži tri podsliva: Kaznionski, Radinačko vrelo i Pljoštare. Ukupna dužina kanalske mreže koja je trenutno vrlo ograničene funkcionalnosti i koju je hitno potrebno sanirati iznosi 44 km. Imajući u vidu da se radi o strateškom području za odbranu od poplava nižih delova područja neposredno severno od grada Sremska Mitrovica, neophodno je sistem za odvodnjavanje dovesti u punu funkciju kako bi se stvorili uslovi za plansku regulaciju poplavnog talasa u cilju odbrane od poplava grada Sremska Mitrovice, pripadajuće infrastrukture, kao i okolnog poljoprivrednog zemljišta. U slučaju pojave novih padavina, ograničeni kapacitet proticajnog profila i vodnih objekata navedenog dela sistema za odvodnjavanje ne bi imao kapacitet da lokalizuje, prihvati i umiri bujične tokove sa viših delova terena i došlo bi do izlivanja vode i plavljenja naselja, infrastrukture i obradivog zemljišta koji se nalazi na uzvodnim tokovima sistema. Obzirom da bi suvišne vode i dalje gravitirale ka nižim delovima terena do konačnog uliva u reku Savu, razlivanje vode bi se proširilo na daleko veću površinu područja sa mnogo većim i dalekosežnijim posledicama.

3. Mere koje treba preduzeti

Ovi radovi imaju karakter hitnih i moraju se sprovesti u cilju sanacije oštećenja i obezbeđenja potrebnog stepena zaštite poplavljenih područja.

Ocenjuje se da bi, pri pojavi novih padavina i velikih voda, bila moguća nova i veća oštećenja na zaštitnim vodnim objektima, kao i da se zbog smanjene propusne moći regulisanih korita mogu desiti izlivanja i na deonicama neposredno nizvodno i uzvodno od zaštitnih sistema, kao i na deonicama bujičnih vodotoka II reda (pritokama vodotoka I reda).

Za sagledavanje uzroka i definisanje koncepcije unapređenja zaštite i smanjenja rizika od posebnog značaja biće rezultati ekspertiza poplavnih događaja. Podaci sa terena, koji se prikupljaju po nalogu glavnog rukovodioca odbrane od poplava, značajni su za izradu ekspertiza (za područja opština Krupanj, Lučani i Trstenik i grada Kraljeva) i izradu tehničke dokumentacije za izvođenje prioritetnih hitnih sanacionih radova. Za određene lokalitete neophodno je izraditi i projekte hitnih radova: 1) za zaštitu naselja Đerać od velikih voda Bjelice i 2) za zaštitu priobalja u zoni Kraljeva (Adrani 1. i Adrani 2.) od velikih voda Zapadne Morave i pritoka.

Za pomenute lokalitete prvog ranga prioriteta (na području grada Kraljeva i opštine Lučani) projekti hitnih radova moraju se završiti do polovine avgusta 2019. godine. Tehnička rešenja ovih hitnih radova obezbeđuju podizanje stepena zaštite poplavljenih područja i pouzdanost zaštitnih objekata.

Za hitne sanacione radove za rehabilitaciju sistema za odvodnjavanje u javnoj svojini na području Pančevačkog rita, JVP "Srbijavode" priprema tehničku dokumentaciju.

Mere koje treba preduzeti na teritoriji grada Sremska Mitrovica odnose se, pre svega, na hitne sanacione radove na rehabilitaciji HMS SR B 15 Čikas, MP Srem, vodna jedinica "Bosut - Sremska Mitrovica" u zoni autoputa Beograd-Zagreb, neposredno severno od grada Sremska Mitrovica. Za radove na pomenutom sistemu potrebno je do kraja jula 2019. godine izraditi tehničku dokumentaciju sa tehničkim rešenjima hitnih sanacionih radova koji će obezbediti podizanje stepena zaštite poplavljenog područja.

4. Način i obim sprovođenja mera, kao i kriterijumi za sprovođenje mera

Hitnim sanacionim radovima na rečnim deonicama obezbeđuje se: povećana propusna moć korita na širem potezu rečnih deonica uz linijska nadvišenja obala za podizanje stepena zaštite (posebno u zoni mostova i u zoni naselja), sanacija oštećenja zaštitnih vodnih objekata, (nasipa, obaloutvrda, obala i dna regulisanih rečnih korita), protiveroziona zaštita sa objektima za sprečavanje zasipanja rečnih korita na bujičnim pritokama neposredno uzvodno od ugroženih naselja i u zoni vitalne infrastrukture.

Tehnička rešenja ovih hitnih sanacionih radova moraju biti usaglašena sa postojećom ugroženom infrastrukturom i moraju obezbediti potreban stepen zaštite i spremnost za nove poplavne događaje.

Hitnim sanacionim radovima na sistemima za odvodnjavanje na području Pančevačkog rita, (gradska opština Palilula grada Beograda), obezbeđuje se potrebna propusna moć osnovne kanalske mreže i funkcionisanje sistema u javnoj svojini na slivu CS "Reva" i CS "Borča" (rehabilitacija hidromašinske opreme, elektro opreme, opreme upravljačkog sistema i zanatsko-građevinskih radova).

JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" pokreću i sprovode postupak javne nabavke i zaključuju ugovor sa izvođačem radova. JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" dužni su da redovno, o svim fazama realizacije ovog državnog programa, izveštavaju Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima (u daljem tekstu: Kancelarija), u skladu sa ugovorom kojim se uređuju prava i obaveze u realizaciji ovog državnog programa, zaključenim između Kancelarije i JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine".

Rokovi za završetak sanacionih radova uslovljeni su meteorološkim i hidrološkim uslovima za izvođenje radova na terenu i očekuje se da budu izvedeni najkasnije početkom 2020. godine.

JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" dostavljaju Kancelariji, radi plaćanja, potpisan i overen zahtev za plaćanje sa dokumentacijom o realizaciji ugovora (privremene i okončanu situaciju, fakture, bankarske garancije i drugo) i izveštajem stručnog nadzora. Pregled hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda, oštećenih u poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2019. godine na teritoriji u nadležnosti JVP "Srbijavode" dat je u Prilogu br. 1. dok je pregled hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda, oštećenih u poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2019. godine na teritoriji u nadležnosti području JVP "Vode Vojvodine" dat u Prilogu br. 2, koji su sastavni deo ovog programa.

Tokom redovne i vanredne odbrane od poplava od unutrašnjih voda na HMS SR B 15 Čikas, MP Srem, vodna jedinica "Bosut - Sremska Mitrovica" po kriterijumima B1 i B2, vršile su se samo hitne intervencije na kritičnim lokalitetima kako bi se sprečio nastanak većih šteta. Obezbeđenje stabilnosti i propusne moći sistema za odvodnjavanje izvedeno je samo lokalno i to na najkritičnijim mestima. Način i obim sprovođenja mera mora biti takav da obezbedi podizanje stepena zaštite plavljenog područja, što podrazumeva obezbeđivanje povećanja propusne moći i stabilnosti kanalskog profila, posebno na mestima mostova i propusta kao i u zonama naselja i vitalnih infrastrukturnih objekata. Tehnička rešenja hitnih sanacionih radova moraju obezbediti potreban stepen zaštite i spremnost na nove poplavne događaje i moraju biti usaglašena sa postojećom infrastrukturom za slučaj njenog ponovnog plavljenja.

5. Redosled sprovođenja mera i rokovi za sprovođenje mera

U toku odbrane od poplava na poplavljenim područjima, stručne službe JVP "Srbijavode" izvršile su hitne intervencije na kritičnim lokalitetima u cilju zaštite zaštitne vodne infrastrukture, kako bi se sprečile veće štete. Otklanjanje posledica velikih voda, elementarno obezbeđenje stabilnosti oštećenih objekata i obezbeđenje propusne moći izvedeno je samo lokalno, na najkritičnijim lokalitetima.

Nakon sniženja vodostaja, izvršeno je snimanje oštećenja i započeta je tehnička priprema za sanacione radove - na određenim lokalitetima, započete su hitne hidrotehničke analize sa geodetskom i geotehničkom pripremom podloga. Napred navedene aktivnosti deo su hitnih mera i izvršiće se dok su tragovi štetnog dejstva voda vidljivi, za potrebe usvajanja optimalnih tehničkih rešenja sanacionih radova i u skladu su sa Naredbom o utvrđivanju Operativnog plana za odbranu od poplava za 2019. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 14/19) i Uredbom o utvrđivanju Opšteg plana za odbranu od poplava ("Službeni glasnik RS", broj 18/19).

JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" vrše investitorsko upravljanje sanacionim radovima (priprema i sprovođenje procedure javnih nabavki, ugovaranje, uvođenja izvođača u posao, upravljanje hitnim sanacionim radovima i vršenje stručnog nadzora).

Izrada tehničke dokumentacije za predmetne hitne sanacione radove je u toku, kako bi se radovi započeli najkasnije do kraja jula 2019. godine, sa kratkim rokovima izvršenja, imajući u vidu da je reč o bujičnim vodotocima na kojima su izvesni procesi urušavanja rečnih obala koje mogu prerasti u kritične deonice i lokalitete.

Očekivani efekti sanacionih radova na lokalitetima koji su dobili prioritet su: potrebna funkcionalna stabilnost saniranih zaštitnih vodnih objekata (regulisanih korita, obaloutvrda, nasipa, kanala, pregrada za zadržavanje nanosa), obezbeđenje propusne moći korita za velike vode, podizanje stepena zaštite ugroženog priobalja i infrastrukture, lokalna protiveroziona zaštita, kao i podizanje otpornosti područja na nove poplavne događaje.

Očekivani efekti radova na području Pančevačkog rita su zaštita priobalnih površina od plavljenja, što se ostvaruje obezbeđenjem funkcionalnosti i unapređenjem eksploatacionog režima rada sistema za odvodnjavanje (kanala i crpnih stanica).

Rokovi za završetak radova uslovljeni su meteorološkim i hidrološkim uslovima za izvođenje radova na terenu i očekuje se da budu izvedeni u roku od devet meseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Nakon snižavanja vodostaja, započeta je tehnička priprema za sanacione radove na HMS SR B 15 Čikas, MP Srem, vodna jedinica "Bosut - Sremska Mitrovica" pripremom tehničkih podloga, utvrđivanjem stanja i oštećenja sistema za odvodnjavanje i geodetskim snimanjem. Radovi na hitnim sanacionim radovima započeli bi najkasnije do početka avgusta 2019. godine, sa kratkim rokovima izvršenja, imajući u vidu da se radi o sistemu za odvodnjavanje koji prima i lokalizuje bujične tokove, a koji je u statusu kritičnog lokaliteta - slabog mesta u sistemu odbrane od poplave grada Sremska Mitrovica.

6. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera i aktivnosti

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i ministarstvo nadležno za poslove vodoprivrede koordiniraće sprovođenje mera iz odeljaka 3. i 4. ovog programa, a JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine" nosioci su sprovođenja tih mera.

JVP "Srbijavode" i JVP "Vode Vojvodine", u ime i za račun Republike Srbije, vrše investitorska prava sa tehničkom pripremom za izvođenje sanacionih radova za obnovu oštećenih zaštitnih vodnih objekata.

Jedinice lokalne samouprave doneće odluke o merama hitnosti i obezbediti rešavanje imovinsko-pravnih pitanja u skladu sa svojim nadležnostima.

7. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvori finansiranja

Sredstva za sprovođenje ove uredbe u iznosu od 756.735.000 dinara obezbediće se povećanjem izvora finansiranja 11 - Primanja od inostranih zaduživanja, prenosom sredstava iz Zajma za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od nepogoda s opcijom odloženog povlačenja sredstava u slučaju nepogoda (DRM CAT-DOO) iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj/Svetska banka (IBRD/WB), zaključenog 12. maja 2017. godine.

Nakon toga sredstva će se rasporediti na Razdeo 3 - Vlada, Glava 3.22 - Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Program - 1511 Obnova i izgradnja objekata javne namene i saniranje posledica elementarne nepogode, Funkcija 110 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi, Izvor finansiranja 11 - Primanja od inostranih zaduživanja, Programska aktivnost 0002 - Koordinacija poslova nakon elementarne i druge nepogode, aproprijacija ekonomska klasifikacija 484 - naknade štete za povredu ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka u iznosu od 756.735.000 dinara.

Dodatna sredstva za sprovođenje ove uredbe u iznosu od 60.000.000 dinara obezbediće se povećanjem izvora finansiranja 11 - Primanja od inostranih zaduživanja, prenosom sredstava iz Zajma za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od nepogoda s opcijom odloženog povlačenja sredstava u slučaju nepogoda (DRM CAT-DOO) iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj/Svetska banka (IBRD/WB), zaključenog 12. maja 2017. godine. Nakon toga sredstva će se rasporediti na Razdeo 3 - Vlada, Glava 3.22 - Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Program - 1511 Obnova i izgradnja objekata javne namene i saniranje posledica elementarne nepogode, Funkcija 110 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi, Izvor finansiranja 11 - Primanja od inostranih zaduživanja, Programska aktivnost 0002 - Koordinacija poslova nakon elementarne i druge nepogode, aproprijacija ekonomska klasifikacija 484 - naknade štete za povredu ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka.

Prilog 1.

HITNI RADOVI NA SANACIJI OBJEKATA ZA ZAŠTITU OD VODA, OŠTEĆENIH U POPLAVAMA IZAZVANIM ELEMENTARNOM NEPOGODOM U JUNU 2019. GODINE NA TERITORIJI U NADLEŽNOSTI JVP "SRBIJAVODE

 

Redni broj

Vodna jedinica/Sektor/ Deonica/ Broj objekta iz OP

Grad/ Opština

OPIS

Vrednost radova sa PDV

A

 

 

HITNI SANACIONI RADOVI

 

A.1.

 

 

 Vodno područje "Sava"

 

1.

"Kolubara - Obrenovac, Ub"/
S.5./S.5.5.

Donje Crniljevo, Koceljeva, Šabačka Kamenica

Hitni sanacioni radovi na oštećenim deonicama Tamnave i pritoka na području opštine Koceljeva:
1. Sanacija obale Tamnave u zoni stanice za prečišćavanje otpadnih voda u Donjem Crniljevu:
2. Radovi na obezbeđenju proticajnog profila reke Tamnave nizvodno od naselja Koceljeva u dužini od 1 km i uzvodno od ušća Rasnice u dužini od 500 m,
3. Obezbeđenje proticajnog profila reke Tamnave u zoni uliva potoka Kozarica i Zmajevac na dužini od 750 m u zoni naselja Šabačka Kamenica.
4. Sanacija zaštitnog vodnog objekta: regulisano korito reke Rasnice uzvodno od uliva u Tamnavu od km 0+150 do km 0+705 i km 1+440 do km 1+590 u ukupnoj dužini od 705 m

39.000.000

2.

"Kolubara - Valjevo"/
S.5./S.5.9.

Ljig

Hitni sanacioni radovi na oštećenim deonicama reke Ljig na području opštine Ljig: Sanacija oštećenja regulisanog korita reke Ljig nizvodno od glavnog drumskog mosta u Ljigu (km 23+565) do ušća Kačera u Ljig (km 21+965) - nastavak započete sanacije kojom se obezbeđuje i zaštita dela Autoputa E-763

19.000.000

3.

"Drina - Loznica"/
S.6.3.

Krupanj

Hitni sanacioni radovi na oštećenim deonicama bujičnih vodotoka na području opštine Krupanj:
1. Reka Bogoštica - regulacioni radovi i nadvišenja oštećenih obala u zoni škole (480 m) i formiranje sistema protiverozionih bujičnih pregrada (6 lokaliteta);
2. reka Likodra - sanacije oštećenja korita i obala (4 lokaliteta) i radovi na obezbeđenju proticajnog profila nizvodno od naselja, sanacija i osiguranje oštećenog nasipa u zoni naselja (600 m),

92.000.000

 

 

 

Vodno područje "Sava" Svega A.1:

150.000.000

A 2.

 

 

 Vodno područje "Morava"

 

4.

Lepenica - Kragujevac/ M.3.

Kragujevac

Hitni sanacioni radovi na području grada Kragujevca: reka Lepenica- sanacija i čišćenje korita reke Lepenice od mosta za Milatovac (km 22+180) do železničkog mosta (km 28+480)

18.500.000

5.

Nije u OP

Rača

Hitni sanacioni radovi na području opštine Rača: Reka Jasenica i pritoke - sanacija oštećenja korita vodotoka Salovnik uvođenje u staro korita Jasenice, 6.000 m (preko Srednjeg Jalka, 1.000 m), obezbeđenje proticajnog profila Salovnika sa formiranjem uliva u regulisano korito Jasenice na stac. 24+440

20.500.000

6.

"Zapadna Morava - Čačak"/
M.13./M.13.6.

Lučani

Hitni sanacioni radovi na području opštine Lučani za zaštitu naselja Đerać i Guča: 1) reka Bjelica i pritoke u zoni naselja Đerać - radovi na sanaciji oštećenja levog nasipa duž puta Lučani - Guča - formiranje odbrambene linije (2.150 m) sa ulivno-izlivnim građevinama potoka, sanacija leve obale reke Bjelice uzvodno od uliva Lučanskog potoka u Bjelicu (1.500 m), 2) Reka Bjelica i Dragačica u zoni Guče: sanacija obala i dna na 6 lokaliteta

78.500.000

7.

"Zapadna Morava - Čačak"/
M.13./van OP

Arilje

Hitni sanacioni radovi na području opštine Arilje za zaštitu objekata, infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta: reka Moravica - Sanacija i nadvišenje desnog nasipa reke Moravice u Arilju (900 m) u naselju Cerova, i levog nasipa (150 m) u naselju Gruda.

30.000.000

8.

"Zapadna Morava - Čačak"/
M.13./van OP

Ivanjica

Hitni sanacioni radovi na području opštine Ivanjica: Reka Moravica - zaštita leve obale Moravice u naselju Bedina varoš (800 m) u cilju stabilizacije obale i zaštite stambenih objekata od potkopavanja i urušavanja

30.000.000

9.

"Zapadna Morava - Čačak"/
M.13.

Požega

Hitni sanacioni radovi na području opštine Požega: reka Skrapež i pritoke - sanacija oštećenja levog nasipa reke Skrapež kroz Požegu od ušća Bakioničkog potoka do mosta "Dve lipe" (1.000 m), i desnog nasipa u zoni železničke stanice i silosa (600 m)

14.000.000

10.

"Zapadna Morava - Kruševac"/M.12.
Lokacija van OP

Knić/Kraljevo

Hitni sanacioni radovi na području opštine Knić: reka Gruža i pritoke - Sanacija nasipa sa zaštitom obala reke Gruže u dužini (8.800 m) i radovi u zoni ušća pritoka Ribeške reke (1.500 m), Čestinske reke (1.500 m) i reke Bojane (700 m)

25.000.000

11.

"Zapadna Morava - Kruševac"/M.12.
Lokacija van OP

Kraljevo

Hitni sanacioni radovi na području grada Kraljeva: reka Zapadna Morava i pritoke - Sanacija i rekonstrukcija oštećenih vodnih objekata u okviru kaseta Adrani 1. i Adrani 2. za zaštitom od unutrašnjih voda - desni nasip uz Zapadnu Moravu (3.470 m), obostrani nasip uz Musinu reku u dužini (3.000 m), obostrani nasip uz Grdičku reku (800 m), formiranje izlivnog objekta Čađevca (priprema za crpnu stanicu "Čađevac").

95.000.000

Vodno područje "Morava" Svega A.2:

311.500.000

HITNI SANACIONI RADOVI: UKUPNO A.1+A.2:

461.500.000

B

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA; UPRAVLJANJE RADOVIMA I NADZOR

13.

Tehnička dokumentacija za hitne sanacione radove, upravljanje radovima i stručni nadzor

41.535.000

14.

Ekspertize poplavnih događaja u junu 2019. godine na području opština Krupanj, Lučani i Trstenik i grada Kraljeva)

22.500.000

15.

Projekti hitnih radova za otklanjanje posledica poplava u junu 2019. godine i unapređenje zaštite ugroženih područja:

 

15.1

1) područje opštine Lučani (zaštita naselja Đerać od velikih voda Bjelice i pritoka);

4.200.000

15.2

2) područje grada Kraljeva (zaštita priobalja Zapadne Morave - Adrani 1 i Adrani 2);

9.000.000

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA; UPRAVLJANJE RADOVIMA I NADZOR: UKUPNO B:

77.235.000

UKUPNO: A+B

538.735.000

V

HITNI SANACIONI RADOVI NA PODRUČJU BEOGRADA, PALILULA

16.

Beograd - Pančevački rit
Melioraciono područje Beograd Dunav 1
HMS BG D1 1.

Beograd, Palilula

Hitni sanacioni radovi na vodnim objektima za zaštitu od unutrašnjih voda i odvodnjavanje u javnoj svojini na slivu CS "Reva" i CS "Borča"

200.000.000

17.

Tehnička dokumentacija za hitne sanacione radove, upravljanje radovima i stručni nadzor

18.000.000

SVEGA V:

218.000.000

UKUPNO A+B+V

756.735.000

 

Prilog 2.

HITNI RADOVI NA SANACIJI OBJEKATA ZA ZAŠTITU OD VODA, OŠTEĆENIH U POPLAVAMA IZAZVANIH ELEMENTARNIM NEPOGODAMA U JUNU 2019. GODINE NA TERITORIJI U NADLEŽNOSTI JVP "VODE VOJVODINE"

 

Redni broj

Vodna jedinica/Sektor/ Deonica/ Broj objekta iz OP

Grad/ Opština

OPIS

Vrednost radova sa PDV

A

 

 

HITNI SANACIONI RADOVI

 

 

 

 

Vodno područje "Sava", HMS Srem,
Vodna jedinica "Bosut - Sremska Mitrovica"

 

1

"Bosut-Sremska Mitrovica"/ HMS Srem/SR B 15. Čikas

Sremska Mitrovica

Hitni sanacioni radovi na zaštiti naselja Veliki Radinci i grada Sremska Mitrovica, infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta- obezbeđivanje proticajnog profila kanala sa stabilizacijom obala.
1. Kanal Kaznionski 2 km. 0+000-1+537 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
2. Kanal Kaznionski 3 km. 0+000-0+585 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
3. Kanal Kaznionski 4 km. 0+000-1+274 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
4. Kanal Kaznionski 5 km. 0+000-1+170 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
5. Kanal Kaznionski 6 km. 0+000-1+322 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
6. Kanal Kaznionski 7 km. 0+000-1+600 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa
7. Kanal Radinačko vrelo km. 0+000-10+100 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, proširenje proticajnog profila, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
8. Kanal Radinačko vrelo 2 km. 0+000-2+237 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, proširenje proticajnog profila, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa, stabilizacija kosina.
Kanal Radinačko vrelo 2/1 km. 0+000-1+608 suzbijanje
vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
9. Kanal Radinačko vrelo 3 km. 0+000-3+285 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
10. Kanal Radinačko vrelo 6 km. 0+000-1+035 suzbijanje vegetacije.
11. Kanal Stari Čikas km. 0+000-2+927 suzbijanje vegetacije.
12. Kanal Novi Čikas km. 0+000-3+245 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
13. Kanal Pljoštljre 1 km. 0+000-4+780 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
14. Kanal Pljoštljre 2 km. 0+000-0+600 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
15. Kanal Pljoštljre 3 km. 0+000-1+280 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.
16. Kanal Stejanovački km. 0+000-5+733 suzbijanje vegetacije, izmuljenje, uklanjanje vučenog i otpadnog nanosa.

56.800.000

 

 

 

Svega A:

56.800.000

 

 

 

HITNI SANACIONI RADOVI: UKUPNO A:

56.800.000

B

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA; UPRAVLJANJE RADOVIMA I NADZOR

1

Tehnička dokumentacija za hitne sanacione radove, upravljanje radovima i stručni nadzor

 

2

Ekspertize poplavnih događaja u junu 2019. godine na području grada Sremska Mitrovica

 

3

Projekti hitnih radova za otklanjanje posledica poplava u junu 2019. godine i unapređenje zaštite ugroženih područja

 

3.1

Projekat hitnih radova za otklanjanje posledica poplava u junu 2019. godine i unapređenje zaštite ugroženog područja grada Sremske Mitrovice

3.200.000

 

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA; UPRAVLJANJE RADOVIMA I NADZOR: UKUPNO B:

 

 

UKUPNO: A+B

60.000.000