ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE HIDROELEKTRANA "BRODAREVO 1" I "BRODAREVO 2" NA RECI LIM

("Sl. glasnik RS", br. 54/2019)

1. Pristupa se izradi Izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2" na reci Lim (u daljem tekstu: Izmene i dopune Prostornog plana).

2. Okvirna granica obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorije opština Prijepolje i Sjenice, i to:

1) na teritoriji opštine Prijepolje delove katastarskih opština: Bare, Brodarevo, Gostun, Gračanica, Grobnice, Divci, Donji Stranjani, Zavinograđe, Zastup, Kruševo, Milakovići i Potkrš;

2) na teritoriji opštine Sjenice delove katastarskih opština: Zahumsko i Krajinoviće.

Okvirna granica obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana se odnosi na preispitivanje i utvrđivanje novih planskih rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i HE "Brodarevo 2" na reci Lim, razvoj saobraćajne infrastrukture i odnos sa drugim infrastrukturnim sistemima u skladu sa novim tehničkim rešenjima.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim se u oblasti hidroenergetike predviđa zaštita lokacija budućih akumulacija od neplanskog zauzimanja prostora (između ostalog na reci Lim - HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2"), s obzirom da izgradnja srednjih i manjih hidroelektrana predstavlja značajan potencijal za ostvarenje zahteva za električnom energijom. U oblasti vodoprivrede, akumulacija "Brodarevo" na reci Lim je prvog prioriteta;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13) kojim je planirana akumulacija na reci Lim, sa dve stepenice, odnosno hidroelektrane uzvodno od Prijepolja ka Crnoj Gori;

3) Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15) kojom je kao jedan od strateških prioriteta razvoja energetike Republike Srbije predviđeno uspostavljanje uslova za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora uopšte, dok je u oblasti obnovljivih izvora energije predviđeno povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije radi smanjenja uvozne zavisnosti i podizanja energetske bezbednosti.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija i cilj donošenja Izmena i dopuna Prostornog plana je obezbeđenje uslova za ostvarenje posebne namene planskog područja u uslovima održivog razvoja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na: obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora; preispitivanju i utvrđivanju novog planskog rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2" i razvoju saobraćajne infrastrukture; preispitivanju odnosa sa drugim infrastrukturnim sistemima (povezivanje planirane HE na elektroenergetski sistem i sl.).

Izmene i dopune Prostornog plana sadržaće elemente detaljne razrade, što će omogućiti direktno sprovođenje Izmena i dopuna Prostornog plana.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmene i dopune Prostornog plana se obavljaju po skraćenom postupku.

8. Sredstva za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje privredno društvo "Rew energy" d.o.o., Beograd.

9. Nosilac izrade Izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organ, posebna organizacija, odnosno imalac javnih ovlašćenja izdaje uslove i podatke za izradu planskog dokumenta bez naknade i takse, osim naknade stvarnih troškova (materijalni troškovi).

Podatke iz stava 1. ove tačke potrebno je dostaviti isključivo za obuhvat i predmet Izmena i dopuna Prostornog plana, opisanim u tač. 2 i 3. ove odluke.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u jedinicama lokalnih samouprava u obuhvatu Izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hidroelektrana "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2" na reci Lim ("Službeni glasnik RS", broj 50/19), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju Izmene i dopune Prostornog plana.

14. Odluka se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA