SPORAZUM
O SARADNJI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA O UNAPREĐENJU PRISTUPA FINANSIRANJU ZA AGROBIZNIS SEKTOR U REPUBLICI SRBIJI UZ POMOĆ GARANCIJE ZA KREDITNI PORTFOLIO

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 8/2019)

Na osnovu Sporazuma o ekonomskoj, tehničkoj i drugoj srodnoj pomoći od 6. marta 2001. godine između Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj ("USAID") o unapređenju sistema bankarskih garancija u svrhu razvoja agrobiznisa u Republici Srbiji od 5. aprila 2018. godine,

Vlada Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ("Ministarstvo") sa sedištem u Beogradu, Republika Srbija, Nemanjina br. 22-26,

i

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, koju predstavlja Američka agencija za međunarodni razvoj ("USAID"), sa sedištem u Beogradu, Republika Srbija, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92,

Sporazumeli su se o sledećem,

I UVODNE ODREDBE

Opis kreditne garancije

Član 1

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (u daljem tekstu: "Ministarstvo"), i Američka agencija za međunarodni razvoj (u daljem tekstu: "USAID"), u daljem tekstu zajedno: "Strane", saglasni su da će podržati i podstaći kreditiranje banaka u agrobiznis sektoru u Srbiji, koristeći Državno telo za razvoj kredita Američke agencije za međunarodni razvoj (eng. Development Credit Authority), (u daljem tekstu: "DCA").

Strane podržavaju razvoj Garancije za kreditni portfolio za više banaka (u daljem tekstu: "Garancija") kako bi se olakšao pristup finansiranju za mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u sektoru agrobiznisa, sa fokusom, ali ne ograničavajući se na proizvođače i prerađivače voća i povrća u cilju podsticanja veće proizvodnje, pristupa izvoznim tržištima, otvaranja novih radnih mesta i unapređenja opšteg privrednog rasta.

USAID će garantovati 60% od gubitka glavnice kredita koji ispunjavaju uslove, kako je dalje predviđeno ugovorom o garanciji koji će biti potpisan između USAID-a i finansijskih institucija (u daljem tekstu "Ugovor o garanciji"), čime će uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva umanjiti rizik finansijskih institucija prilikom plasiranja kredita mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) koja posluju u sektoru agrobiznisa.

Vlada Republike Srbije će preko Ministarstva opredeliti podršku za uspostavljanje ove garancije.

Garancija će funkcionisati 12 godina, a Sporazum će trajati dodatnih šest meseci kako bi se izvršile sve potrebne analize uticaja Garancije.

Prema svojim dosadašnjim iskustvima i praksi sa ovakvom vrstom garancije, USAID predlaže da optimalna vrednost Garancije za kreditni portfolio za više banaka u ovoj fazi sprovođenja Sporazuma treba da iznosi od 40 do 50 miliona američkih dolara.

Svrha programa

Član 2

Putem DCA mehanizma Strane nameravaju da razviju garanciju za kreditni portfolio radi podsticanja finansijskih institucija da obezbede kredite agrobiznis sektoru tako što će podeliti rizik plasiranjem kredita klijentima iz ovog sektora.

Strane saglasno konstatuju da uprkos činjenici da je finansijsko tržište Srbije likvidno, pristup finansiranju za mala i novoosnovana preduzeća je ograničeno, pre svega zbog toga što mikro, mala i srednja preduzeća i prerađivači iz sektora poljoprivrede često nemaju odgovarajuću kreditnu istoriju, ne mogu da pripreme poslovne planove u skladu sa očekivanjima banaka ili nisu u mogućnosti da obezbede sredstva obezbeđenja (pretežno nepokretnosti) koje je prihvatljivo za finansijske institucije. Čak i kada su ovi privredni subjekti u mogućnosti da dobiju kredite od finansijskih institucija, takvi krediti su kratkoročni, namenjeni samo za finansiranje obrtnog kapitala, dok se dugoročni krediti za investicije i rast retko odobravaju.

Imajući u vidu gore navedeno, svrha ove garancije za kreditni portfolio je da podstakne finansijske institucije da povećaju kreditne plasmane ovom sektoru, implementiraju nove politike za procenu takvih klijenata, prihvate alternativne mehanizme za sredstva obezbeđenja koji su pogodniji za mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora agrobiznisa, ili ponude bolje uslove za kredite koji su namenjeni za investicije i rast preduzeća.

Pored toga, Garancija bi trebala da podstakne i bolje korišćenje Instrumenta pretpristupne pomoći u ruralnom razvoju (IPARD) kao i drugih nacionalnih programa koje obezbeđuju Vlada Republike Srbije i Evropska unija.

Finansijske institucije

Član 3

U skladu sa ovim sporazumom, finansijske institucije, preko kojih će se sprovoditi Garancija, ispunjavaju sledeće kriterijume ako:

1. su komercijalne banke koje posluju u Republici Srbiji;

2. imaju jak strateški pravac prema MMSP iz agrobiznis sektora uključujući sledeće:

(a) imaju filijale van Beograda;

(b) već kreditiraju sektor agrobiznisa; i

(v) imaju interes da povećaju kreditne plasmane MMSP, kao i novoosnovanim preduzećima iz sektora agrobiznisa.

3. su finansijski stabilne, i to ako:

a) imaju revidirane finansijske izveštaje; i

b) su profitabilne u poslednje dve kalendarske godine.

4. imaju kapacitet da odobravaju kredite u skladu sa uslovima Garancije; i

5. su sposobne da zaključe transakcije sa zajmoprimcima na vreme potpisivanjem konačnih ugovora sa zajmoprimcima u odgovarajućem roku.

Zajmoprimci

Član 4

Strane su saglasne da su ciljani zajmoprimci u skladu sa ovim sporazumom novoosnovana preduzeća (start-up), zemljoradničke zadruge odnosno druge asocijacije poljoprivrednih proizvođača, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i drugi subjekti koji posluju u sektoru agrobiznisa.

Finansijske institucije treba prevashodno da se orijentišu na povećanje kreditnih plasmana sa posebnim fokusom, ali ne ograničavajući se samo na sektor proizvodnje i prerade voća i povrća.

Krediti treba da podrže: obrtni kapital, investicije u mašine, opremu, objekte, rast poslovanja, proširenje delatnosti i male sisteme za navodnjavanje, pretežno za proizvođače i prerađivače voća i povrća, ali ne isključujući druge sektore u poljoprivredi.

Konačna definicija zajmoprimca će biti određena pregovorima sa finansijskim institucijama kako bi odgovarala razvojnim ciljevima i politikama Strana, kao i dugoročnoj profitabilnosti finansijskih institucija, o čemu će se Strane posebno saglasiti.

II ULOGE I ODGOVORNOSTI STRANA

Uloge i odgovornosti USAID

Član 5

USAID će upravljati Ugovorom o garanciji na isti način na koji upravlja bilo kojim drugim ugovorom o garanciji koji finansira USAID i u skladu sa već uspostavljenim modelima po kojima ovakav sistem funkcioniše u svetu.

USAID će obezbediti nadzor i adekvatno praćenje i komunikaciju sa bankama i sa Ministarstvom kako bi se osiguralo da se Garancija sprovodi pravilno i u skladu sa pravnim zahtevima Državnog tela za razvoj kredita ("DCA").

Kako je dalje predviđeno ugovorom o donaciji koji će biti potpisan između USAID-a i Ministarstva (u daljem tekstu "Ugovor o donaciji"), Ministarstvo obezbeđuje sredstva u iznosu od 1 milion USD na ime učešća u Garanciji. Ova sredstva će se koristiti za isplatu potraživanja prema finansijskim institucijama u skladu sa ovim sporazumom. Ugovorom o donaciji će se bliže odrediti rokovi i način prenosa sredstava, kao i druga prava i obaveze s tim u vezi.

Nakon što se sredstva koja obezbeđuje Ministarstvo u potpunosti iskoriste, USAID će obezbediti pokriće za 60% preostalih gubitaka iz kreditnog portfolija u rasponu od najmanje 40, a najviše 50 miliona USD.

Tehnička pomoć projekta USAID za konkurentnu privredu

Član 6

Projekat USAID-a za konkurentnu privredu (četvorogodišnji projekat koji obezbeđuje tehničku pomoć za lance vrednosti voća i povrća sa ciljem da poveća njihovu konkurentnost) pružiće podršku, u skladu sa svojim mogućnostima, Garanciji za kreditni portfolio u Srbiji. U okviru projekta će se konkretno za finansiranje od strane banaka koje učestvuju u sistemu garancije za kreditni portfolio za više banaka definisati aktivnosti i odrediti preduzeća sa najvećim potencijalom rasta (kao što su uvođenje plastenika, novih tehnologija hlađenja, novih proizvodnih linija, osnivanje preduzeća za proizvodnju ambalaže). Projekat će obezbediti direktnu tehničku pomoć u partnerstvu sa bankama radi podsticanja korišćenja Garancije.

Program tehničke pomoći uključuje:

- edukaciju proizvođača i prerađivača u oblasti finansija, kako bi se obezbedilo pravilno planiranje i korišćenje kapitala;

- pružanje tehničke pomoći potencijalnim klijentima za razvoj održivih projekata usmerenih ka rastu;

- povezivanja sa drugim uspešnim modelima finansiranja, dizajna i tehnologija, koje je projekat već uspostavio, kao što su inovativni habovi za razvoj proizvoda;

- uspostavljanje grupe konsultanata za IPARD radi većeg i boljeg korišćenja Garancije;

- pružanje konsultantskih usluga bankama o tome kako da prilagode i procene kreditne proizvode namenjene klijentima koji su ciljna grupa Garancije.

Uloga Ministarstva

Član 7

Nakon potpisivanja Ugovora o garanciji sa finansijskim institucijama, USAID će Ministarstvu dostaviti osnovne podatke koji su prikupljeni u USAID/ DCA Platformi za odnose sa klijentima (engl. Relationship Management Platform), koja će pratiti uticaj Garancije pokazujući prednosti i koristi od finansiranja u skladu sa ovim sporazumom. USAID/ DCA će prikupljati i podatke o tome koliko novih klijenata, koliko korisnika kredita ženskog pola, startapova, mikro, malih i srednjih preduzeća učestvuje u Garanciji. Pored toga, USAID/DCA će izveštavati o karakteristikama kredita koji su pokriveni ovom garancijom, kao što su sredstva obezbeđenja, rok dospeća, kamatne stope, geografska područja i namena kredita.

Pored toga USAID/DCA će vršiti procenu srednjeročnih rezultata, što je predmet raspoloživosti sredstava.

Nakon što indikativni uslovi, koji će detaljnije odrediti uslove Garancije, budu dogovoreni sa finansijskim institucijama, a pre potpisivanja Ugovora o garanciji, USAID i Ministarstvo će pristupiti zaključivanju Ugovora o donaciji u skladu sa propisima koji uređuju donacije, a kojim se Ministarstvo obavezuje da prenese USAID-u ukupna sredstva u iznosu od 1 milion USD u dinarskoj protivvrednosti na ime učešća Vlade Srbije u Garanciji. USAID preuzima obavezu da ova sredstva zaštiti od mogućih gubitaka usled kursnih razlika.

USAID će Ministarstvu obezbediti šestomesečne računovodstvene podatke.

Strane su saglasne da nakon što Ministarstvo uplati USAID-u ukupna sredstva u iznosu od 1 milion USD u dinarskoj protivvrednosti, takva sredstva će se isključivo koristiti za finansiranje prvog gubitka koji pretrpe finansijske institucije u okviru Garancije iz DCA programa. Ova sredstva se ne mogu koristiti u druge svrhe, a po okončanju programa, sva preostala sredstva se imaju vratiti na račun Ministarstva (ili iskoristiti za finansiranje sličnog programa podrške poljoprivredi po dobijanju odobrenja Ministarstva).

Izveštavanje

Član 8

USAID Srbija će dva puta godišnje dostavljati Ministarstvu izveštaj o statusu garancije Državnog tela za razvoj kredita ("DCA").

Ministarstvo će imati pristup alatu za online izveštavanje USAID /DCA - Sistem upravljanja kreditima.

Zajednička koordinacija

Član 9

Strane će u roku od 30 dana od potpisivanja ovog sporazuma formirati Komisiju za praćenje Garancije, koja će imati po dva člana sa svake strane, dok će predsednik Komisije biti određen od strane Ministarstva.

Komisija za praćenje Garancije sastavljena od predstavnika Ministarstva i USAID -a, će se sastajati najmanje polugodišnje u cilju razmatranja napretka sprovođenja aktivnosti Državnog tela za razvoj kredita ("DCA") i po potrebi, radi identifikovanja mogućnosti za unapređenje korišćenja ove garancije.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Strane su saglasne da sve sporove, koji proističu iz ili su u vezi sa ovim sporazumom, rešavaju prijateljski putem konsultacija i pregovora između Strana.

Član 11

Radi otklanjanja svake sumnje, svaka Strana je odgovorna samo za svoje obaveze preuzete ovim sporazumom i ne odgovara za obaveze druge Strane.

Član 12

Ovaj sporazum može biti izmenjen samo uz pisanu saglasnost obe Strane.

Svaka Strana ima pravo da jednostrano raskine ovaj sporazum i o tome pismenim putem obavesti drugu stranu, 3 (tri) meseca pre njegovog raskida.

Član 13

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja.

Sačinjeno u Beogradu, dana 8. maja 2019. godine, u dva originalna primerka na srpskom i engleskom jeziku, pri čemu je svaki tekst jednako verodostojan. U slučaju razlika u tumačenju, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za Vladu Republike Srbije
Branislav Nedimović, s.r.
ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Za Vladu Sjedinjenih Američkih Država
Mike de la Rosa, s.r.
direktor misije Američke agencije za
međunarodni razvoj - USAID