MEMORANDUM

IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE SRPSKE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE OD GRADA U REGIONU PODRINJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 8/2019)

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, (u daljem tekstu: Strane),

Pozivajući se na Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, potpisan 26. septembra 2006. godine u Banja Luci;

U želji da neguju prijateljske odnose u skladu sa načelom jednakosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi;

U nameri da ojačaju saradnju i povećaju efikasnost rada sistema odbrane od grada u Republici Srbiji i Republici Srpskoj duž reke Drine,

dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane će pokrenuti inicijativu, u skladu sa zakonskim propisima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, kako bi se omogućilo da se duž granične linije uspostavi nesmetano lansiranje protivgradnih raketa, jer se radi o identičnim proizvodima koje koriste oba sistema odbrane od grada.

Član 2

Nadležni organi Strana zaduženi za uspostavljanje saradnje u oblasti odbrane od grada u regionu Podrinja i realizaciju aktivnosti predviđenih ovim memorandumom su:

- u Republici Srbiji - Republički hidrometeorološki zavod i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

- u Republici Srpskoj - Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske" a.d. Gradiška i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

(u daljem tekstu: Nadležni organ, u množini Nadležni organi).

Član 3

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srbije i Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske" a.d. Gradiška će, u cilju veće efikasnosti i smanjenja šteta od grada, kroz modernizaciju postojećih, metodološki i tehnološki identičnih sistema odbrane od grada u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, obezbediti funkcionalno i operativno sinhronizovano raketno delovanje na gradonosne oblake, tako što će:

- uskladiti rad mreže lansirnih stanica, zajedničkim definisanjem rasporeda lansirnih stanica u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj u zoni duž čitave granične linije ove dve branjene teritorije;

- unaprediti rad mreže lansirnih stanica u Republici Srpskoj na način da se na svim lokacijama postave automatski lansirni uređaji za ispaljivanje protivgradnih raketa;

- postojeću saradnju dva sistema odbrane od grada unaprediti u funkcionalnu celinu, na način da se, osim postojeće razmene radarskih produkata sa Radarskog centra Fruška Gora, koji su neophodni za rad sistema odbrane od grada Republike Srpske, uspostavi permanentna razmena svih relevantnih podataka u realnom vremenu u procesu radarskih praćenja i zasejavanja gradonosne oblačnosti.

Član 4

Sprovođenje ovog memoranduma neće dovoditi u pitanje ispunjavanje obaveza koje Strane imaju na osnovu bilateralnih i multilateralnih međunarodnih sporazuma čija je potpisnica jedna od država Strana, ili koje nastaju iz njihovog članstva u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Strane će primenjivati standarde, pravila, propise i procedure međunarodnih organizacija čije su članice.

Član 5

Nadležni organi Strana će formirati radne grupe, koje će ugovarati zajedničke sastanke prema potrebama.

Troškove organizacije sastanaka snosiće Nadležni organ Strana koja je domaćin sastanka. Nadležni organ svake Strane će snositi troškove svoje delegacije.

Mesto, vreme i agendu sastanaka utvrdiće Nadležni organi Strana dogovorom.

Član 6

Sve sporove koji nastanu zbog tumačenja i/ili sprovođenja ovog memoranduma rešavaće Strane zajedničkim konsultacijama i pregovorima.

Član 7

Izmene i/ili dopune ovog memoranduma mogu biti donete uz zajedničku saglasnost u pisanoj formi, u formi zasebnih Protokola koji će predstavljati sastavni deo ovog memoranduma.

Član 8

Neophodna finansijska sredstva za realizaciju konkretnih aktivnosti koje će biti definisane posebnim Protokolom između Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije i Javnog preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpske" a.d. Gradiška, obezbediće Vlada Republike Srbije, nakon potpisivanja istog.

Član 9

Ovaj memorandum se zaključuje na period od jedne godine i automatski će se produžavati na naredne jednogodišnje periode, sve dok jedna od Strana ne obavesti drugu diplomatskim putem u pisanoj formi, o nameri da ga raskine, najmanje šest (6) meseci pre datuma isteka ili prestanka važenja.

Član 10

Raskid ili prestanak važenja ovog memoranduma neće uticati na validnost i trajanje ugovora koji budu zaključeni na osnovu Memoranduma pre njihovog završetka, osim ako se Strane ne dogovore drugačije.

Član 11

Memorandum stupa na snagu danom potpisivanja.

Sačinjeno i potpisano u Beogradu, 18. juna 2019. godine u dva istovetna primerka, na srpskom jeziku.

Za Vladu Republike Srbije
Branislav Nedimović, s.r.
ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede

 

Za Vladu Republike Srpske
Boris Pašalić, s.r.
ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede