ODLUKA

O PROMENI OSNIVAČKOG AKTA PREDŠKOLSKE USTANOVE "NAŠE DETE" VRANJE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 15/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, vrši se promena osnivačkog akta Predškolske ustanove "Naše dete" Vranje.

Pod promenom osnivačkog akta iz stava 1. ovog člana podrazumeva se usklađivanje tog osnivačkog akta sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Član 2

Predškolska ustanova osnovana je Odlukom o osnivanju Predškolske ustanove u Vranju ("Opštinski službeni glasnik", br. 23/92).

Odluka o promeni osnivačkog akta objavljena je u "Službenom glasniku grada Vranja, br. 23/11-prečišćen tekst".

Član 3

Predškolska ustanova osnovana je radi obezbeđivanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ishrane, nege, preventivne zdravstvene i socijalne zaštite dece predškolskog uzrasta, ostvarivanja pripremnog predškolskog programa u godini pred polazak u školu i drugih posebnih i specijalizovanih programa.

II DELATNOST PREDŠKOLSKE USTANOVE

Član 4

Osnivač Predškolske ustanove "Naše dete" Vranje je grad Vranje (u daljem tekstu: Osnivač).

Naziv Ustanove je: Predškolska ustanova "Naše dete" Vranje.

Sedište Predškolske ustanove je u Vranju, ulica Cara Dušana broj 22.

Akt o mreži dečjih vrtića donosi Skupština Grada (u daljem tekstu: Skupština), na osnovu kriterijuma koje utvrdi Vlada Republike Srbije.

Član 5

Delatnost Predškolske ustanove je vaspitanje i obrazovanje dece predškolskog uzrasta.

U okviru delatnosti iz stava 1. ovog člana, Predškolska ustanova obavlja poslove koji se odnose na:

1) obezbeđivanje ishrane, nege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite dece predškolskog uzrasta;

2) organizovanje različitih oblika i programa u funkciji ostvarivanja nege, vaspitanja i obrazovanja dece, negovanja jezika i kulture, nauke i umetnosti, a prema utvrđenim potrebama i interesovanjima dece i porodice, u skladu sa zakonom;

3) organizovanje odmora i rekreacije dece predškolskog uzrasta,

4) organizovanje programa podrške porodici,

5) organizovanje rada sa decom na bolničkom lečenju;

6) i druge poslove u skladu sa delatnostima utvrđenim zakonom i Statutom Predškolske ustanove.

Predškolska ustanova može da obavlja i drugu delatnost kojom se unapređuje i doprinosi kvalitetnijem i racionalnijem obavljanju obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: proširena delatnost), pod uslovom da se njome ne ometa obavljanje delatnosti obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa zakonom.

Odluku o proširenju delatnosti donosi Upravni odbor Predškolske ustanove, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Ostvarivanje proširene delatnosti ustanove planira se Godišnjim planom rada.

Ustanova posluje u okviru upisane delatnosti u sudskom registru, shodno Zakonu o klasifikaciji delatnosti i vodi se pod šifrom:

85.10 - predškolsko obrazovanje; i

88.91 - delatnost dnevne brige o deci.

III FINANSIRANJE DELATNOSTI PREDŠKOLSKE USTANOVE

Član 6

Predškolska ustanova donosi razvojni plan, predškolski program i godišnji plan rada.

Razvojni plan jeste strateški plan razvoja Predškolske ustanove koji sadrži prioritete u ostvarivanju vaspitno-obrazovnog rada, plan i nosioce aktivnosti za svaku školsku godinu, kriterijume i merila za vrednovanje planiranih aktivnosti i druga pitanja od značaja za rad Predškolske ustanove.

Razvojni plan donosi Upravni odbor Predškolske ustanove, na predlog Stručnog aktiva za razvojno planiranje, za period od tri do pet godina.

Predškolski program donosi predškolska ustanova u skladu sa osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Predškolski program pripremaju odgovarajući stručni organi ustanove, a donosi ga organ upravljanja predškolske ustanove, u skladu sa Zakonom.

Predškolski program donosi se na neodređeno vreme i objavljuje se u skladu sa opštim aktom Predškolske ustanove, a menja se po potrebi, radi usaglašavanja sa nastalim promenama u toku njegovog ostvarivanja.

Godišnji plan rada Predškolske ustanove donosi se do 15. septembra tekuće godine, u skladu sa razvojnim planom i predškolskim programom.

Godišnjim planom rada iz stava 5. ovog člana, utvrđuju se vreme, mesto, način i nosioci ostvarivanja programa obrazovanja i vaspitanja.

Član 7

Sredstva za finansiranje delatnosti Predškolske ustanove obezbeđuju se:

1) iz budžeta Republike Srbija, i to za:

- ostvarivanje pripremnog predškolskog programa u godini pred polazak u školu - u trajanju od četiri sata dnevno;

- ostvarivanje predškolskog programa za rad sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom;

- ostvarivanje predškolskog programa za rad sa decom na bolničkom lečenju;

- razvojne programe i projekte Predškolske ustanove, kao i učešće Republike u oblasti investicija i stručnog usavršavanja zaposlenih, u skladu sa utvrđenim sredstvima, a prema programima i kriterijumima koje propisuje ministar prosvete.

2) iz budžeta Grada, i to za:

- ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (poludnevni i celodnevni boravak, ishrana, nega i preventivna zaštita dece predškolskog uzrasta) u visini do 80% od ekonomske cene po detetu, uključujući u celosti sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, otpremnine i pomoći zaposlenih u Predškolskoj ustanovi, rashode za pripremni predškolski program osim onih za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Republike Srbije i ostale tekuće rashode;

- ostvarivanje dodatne podrške detetu u skladu sa mišljenjem Interresorne komisije, osim onih za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Republike;

- stručno usavršavanje zaposlenih;

- prevoz dece i njihovih pratilaca radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od 2 km;

- prevoz zaposlenih;

- kapitalne izdatke;

- zaštitu i bezbednost dece i učenika;

- druge tekuće rashode osim onih za koje se sredstava obezbeđuju u budžetu Republike Srbije.

3) od korisnika usluga, i to od:

- učešća roditelja u ceni boravka dece, prema cenovniku koji utvrdi nadležni organ osnivača;

- finansiranja odmora i rekreacije dece;

- pružanje drugih usluga, u skladu sa Statutom Predškolske ustanove.

Od obaveza plaćanja, u celodnevnom i poludnevnom boravku, izuzimaju se deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deca iz materijalno ugroženih porodica, u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

4) iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 8

Predškolska ustanova stiče sredstva za rad izvršavanjem programa delatnosti prema vrsti, obimu, kvalitetu i utvrđenim cenama.

Cena usluga u Predškolskoj ustanovi, način i uslove regresiranja utvrđuje osnivač.

Član 9

Predškolska ustanova je pravno lice i to stiče upisom u sudski registar, kad nadležni organ utvrdi da su ispunjeni uslovi za početak rada i obavljanje delatnosti.

IV ODNOS OSNIVAČA I PREDŠKOLSKE USTANOVE

Član 10

Predškolska ustanova ne može vršiti promene u registraciji i obavljanju delatnosti iz člana 3. ove Odluke bez saglasnosti osnivača.

Odluka o promeni registracije, uz saglasnost osnivača, donosi se na način utvrđen Statutom Predškolske ustanove.

Član 11

Skupština grada Vranja:

- daje saglasnost na Statut ustanove, Godišnji plan rada, statusne promene, promenu delatnosti, početak i završetak radnog vremena u ustanovi,

- donosi akt o mreži predškolskih ustanova na osnovu kriterijuma koje utvrdi Vlada,

- imenuje i razrešava članove Upravnog odbora,

- razmatra i usvaja Izveštaje o radu ustanove.

Član 12

Predškolska ustanova je dužna:

- da dostavlja Skupštini sve akte na koje ista daje saglasnost, usvaja i donosi,

- dostavlja Plan finansijskog poslovanja nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Vranja, i dr. akte u skladu sa zakonom i dr. propisima.

V ORGANI PREDŠKOLSKE USTANOVE

Član 13

Organi Predškolske ustanove su: direktor, Upravni odbor, stručni i savetodavni organi, u skladu sa zakonom, Statutom i drugim opštim aktima Predškolske ustanove.

Član 14

Direktora Predškolske ustanove imenuje ministar, na period od četiri godine.

Direktor ustanove se bira na osnovu konkursa, koji raspisuje Upravni odbor ustanove najranije šest meseci, a najkasnije četiri meseca pre isteka mandata direktora.

Organ upravljanja obrazuje Komisiju za izbor direktora (u daljem tekstu: Komisija) od neparnog broja članova, koja je zadužena za sprovođenje postupka izbora direktora, i sačinjavanje izveštaja koji dostavlja organu upravljanja.

Organ upravljanja, na osnovu izveštaja Komisije, sačinjava obrazloženu listu kandidata koji ispunjavaju uslove i predlog za izbor direktora koji dostavljaju ministru, nakon čega ministar vrši izbor direktora.

Organ upravljanja sa direktorom zaključuje ugovor o radu na određeno vreme.

Ukoliko je direktor imenovan iz reda zaposlenih u toj ustanovi, donosi se rešenje o premeštaju na radno mesto direktora, a ukoliko je imenovan iz reda zaposlenih kod drugog poslodavca, ostvaruje pravo na mirovanje radnog odnosa.

Dužnost direktora ustanove prestaje: istekom mandata, na lični zahtev, navršenjem 65 godina života i razrešenjem, pod uslovima i način propisanim Zakonom i Statutom ustanove.

Ministar donosi odluku o prestanku dužnosti direktora, odnosno u slučaju nastupanja uslova za razrešenje - rešenje o razrešenju u roku od 15 dana od dana saznanja, a najkasnije u roku od jedne godine od nastupanja uslova za razrešenje.

U ustanovi se može postaviti vršilac dužnosti direktora, koga imenuje ministar do izbora novog direktora, u roku od osam dana od dana nastupanja razloga za imenovanje vršioca dužnosti direktora.

Za vršioca dužnosti direktora ustanove može da bude imenovano lice koje ispunjava uslove propisane za direktora ustanove, osim položenog ispita za direktora ustanove, i to do izbora direktora, najduže šest meseci.

Nakon prestanka dužnosti, vršilac dužnosti ima pravo da se vrati na poslove koje je obavljao pre imenovanja.

Prava, obaveze i odgovornosti direktora ustanove odnose se i na vršioca dužnosti direktora ustanove.

Član 15

Direktor rukovodi i organizuje rad Predškolske ustanove i odgovoran je za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti Predškolske ustanove.

Direktor za svoj rad odgovara Upravnom odboru Predškolske ustanove i resornom ministru.

Osim poslova utvrđenih zakonom i Statutom Predškolske ustanove, direktor:

- planira i organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti Predškolske ustanove;

- stara se o osiguranju kvaliteta, samovrednovanju, stvaranje uslova za sprovođenje spoljašnjeg vrednovanja, ostvarivanju standarda postignuća i unapređivanju obrazovno vaspitnog rada;

- stara se o ostvarivanju razvojnog plana Predškolske ustanove;

- odlučuje o korišćenju sredstava utvrđenih finansijskim planom i odgovara za odobravanje i namensko korišćenje tih sredstava, u skladu sa zakonom;

- sarađuje sa organima osnivača, organizacijama i udruženjima;

- planira i prati stručno usavršavanje i sprovodi postupak za sticanje zvanja vaspitača i stručnih saradnika;

- organizuje i vrši pedagoško-instruktivni uvid i prati kvalitet obrazovno- vaspitnog rada i pedagoške prakse i preduzima mere za unapređivanje i usavršavanje rada vaspitača i stručnih saradnika;

- preduzima mere u slučajevima povreda zabrana utvrđenih zakonom zakona;

- preduzima mere radi izvršavanja naloga prosvetnog inspektora i predloga prosvetnog savetnika, kao i drugih inspekcijskih organa;

- obavezan je da blagovremeno informiše zaposlene, decu i roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike, stručne organe i organe upravljanja o svim pitanjima od interesa za rad ustanove u celini;

- obrazuje stručna tela i timove;

- usmerava i usklađuje rad stručnih organa u Predškolskoj ustanovi;

- obezbeđuje uslove za ostvarivanje prava dece i prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih, u skladu sa ovim i drugim zakonom;

- sarađuje sa roditeljima, odnosno starateljima dece;

- podnosi izveštaje o svom radu i radu Predškolske ustanove Upravnom odboru, najmanje dva puta godišnje;

- donosi akt o organizaciji i sistematizaciji poslova u Predškolskoj ustanovi, na koji saglasnost daje Upravni odbor;

- vrši i druge poslove, u skladu sa zakonom, Statutom i drugim aktima Predškolske ustanove.

Član 16

Upravni odbor je organ upravljanja Predškolske ustanove.

Upravni odbor ima devet članova, uključujući i predsednika.

Članove Upravnog odbora Predškolske ustanove imenuje i razrešava Skupština, a predsednika biraju članovi većinom glasova od ukupnog broja članova Upravnog odbora.

Upravni odbor Predškolske ustanove čine po tri predstavnika zaposlenih, roditelja i osnivača.

Članove Upravnog odbora iz reda zaposlenih predlaže Vaspitno-obrazovno veće, a iz reda roditelja - Savet roditelja, tajnim izjašnjavanjem.

Skupština odlučuje o predlogu ovlašćenog predlagača.

Članovi Upravnog odbora se imenuju na period od četiri godine.

Postupak za imenovanje članova organa upravljanja pokreće se najkasnije tri meseca pre isteka mandata prethodno imenovanim članovima, a predlog ovlašćenih predlagača dostavlja Skupštini jedinice lokalne samouprave najkasnije mesec dana pre isteka mandata prethodno imenovanim članovima.

Predsednik i članovi Upravnog odbora obavljaju poslove iz svoje nadležnosti bez naknade.

Skupština će razrešiti, pre isteka mandata, pojedine članove, uključujući i predsednika, ili Upravni odbor, na lični zahtev člana i ako:

- Upravni odbor donosi nezakonite odluke;

- član Upravnog odbora neopravdanim odsustvovanjima ili nesavesnim radom onemogućava rad Upravnog odbora;

- u postupku preispitivanja akta o imenovanju utvrdi nepravilnosti;

- ovlašćeni predlagač pokrene inicijativu za razrešenje člana Upravnog odbora zbog prestanka osnova po kojem je imenovan u Upravni odbor;

- pravosnažnom presudom bude osuđeno za krivična dela utvrđena zakonom;

- zastupa interese više struktura, osim članova sindikata, ili su poslovi i dužnost, odnosno funkcija nespojivi sa obavljanjem poslova u Upravnom odboru, kao i ako je imenovan za člana organa upravljanja, ili za direktora druge ustanove".

Izborni period novoimenovanog pojedinog člana Upravnog odbora traje do isteka mandata Upravnog odbora.

VI POSEBNE ODREDBE

Član 17

Upravni odbor Predškolske ustanove:

- donosi Statut, pravila ponašanja u Predškolskoj ustanovi i druge opšte akte i daje saglasnost na akt o organizaciji i sistematizaciji poslova;

- donosi predškolski program, razvojni plan, godišnji plan rada i usvaja izveštaje o njihovom ostvarivanju, vrednovanju i samovrednovanju;

- utvrđuje predlog finansijskog plana za pripremu budžeta;

- donosi finansijski plan Predškolske ustanove;

- usvaja izveštaj o poslovanju, godišnji obračun i izveštaj o rekreativnom boravku, letovanju i zimovanju dece;

- donosi plan stručnog usavršavanja zaposlenih i usvaja izveštaj o njegovom ostvarivanju;

- raspisuje konkurs za izbor direktora;

- daje mišljenje i predlaže ministru izbor direktora ustanove;

- odlučuje o pravima i obavezama direktora ustanove;

- odlučuje po žalbi na rešenje direktora;

- obavlja i druge poslove, u skladu sa zakonom, ovom odlukom, Statutom i drugim opštim aktom Predškolske ustanove.

Član 18

Početak i završetak radnog vremena u predškolskoj ustanovi utvrđuje ustanova, po pribavljenom mišljenju Saveta roditelja predškolske ustanove, uz saglasnost osnivača.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Zaposleni u predškolskoj ustanovi ostvaruju pravo na štrajk u skladu sa Zakonom o štrajku, pod uslovom da se obezbedi minimum procesa rada, koji obuhvata:

1. prijem i boravak dece, ishranu, negu i preventivno-zdravstvenu zaštitu dece,

2. bezbednost dece, zaposlenih i objekata u vreme trajanja štrajka u svim objektima u kojima se obezbeđuje delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Način obezbeđivanja minimuma procesa rada utvrđuje opštim aktom direktor ustanove, po pribavljenom mišljenju štrajkačkog odbora.

Član 20

Inspekcijski i stručno- pedagoški nadzor nad radom Predškolske ustanove vrši Ministarstvo prosvete.

U vršenju inspekcijskog i stručno-pedagoškog nadzora, Ministarstvo prosvete može da zabrani rad Predškolske ustanove, pod uslovima i na način propisanim zakonom.

Član 21

Inspekcijski nadzor nad radom Predškolske ustanove, kao povereni posao, vrši Gradska uprava, preko prosvetnog inspektora, u skladu sa zakonom.

Član 22

Stručno-pedagoški nadzor vrši prosvetni savetnik, u skladu sa zakonom.

Član 23

Direktor Predškolske ustanove imenovan po propisima koji su važili do stupanja na snagu ove odluke nastavlja sa obavljanjem funkcije do isteka mandata.

Upravni odbor je dužan da radno-pravni status direktora uskladi sa odredbama Zakona kojim se uređuju osnovi sistema obrazovanja i vaspitanja.

Član 24

Pokrenuti postupak pribavljanja saglasnosti, ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja za rad predškolske ustanove sa više od sto vaspitnih grupa.

Član 25

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se uređuje oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Član 26

Obavezuje se Predškolska ustanova "Naše dete" Vranje, da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, usaglasi Statut, organizaciju i način rada sa ovom Odlukom, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Predškolske ustanove "Naše dete" Vranje (Službeni glasnik grada Vranja, br. 23/11-prečišćen tekst).

Član 28

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".