ODLUKA
O PRIBAVLJANJU, RASPOLAGANJU I UPRAVLJANJU STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 14/2018 i 8/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način, uslovi i postupak pribavljanja, raspolaganja i upravljanja stvarima koje su u javnoj svojini grada Čačka (u daljem tekstu: Grad), način, uslovi i postupak pribavljanja, raspolaganja i upravljanja drugim imovinskim pravima u vezi sa kojima Grad ima odgovarajuća prava, kao i korišćenje, održavanje i upravljanje stvarima u javnoj svojini koje koriste organi Grada.

Pribavljanje stvari u javnoj svojini, u smislu ove odluke, je pribavljanje svojine grada na stvarima po tržišnoj vrednosti stvari, razmenom, izgradnjom i besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje).

Pod izgradnjom objekata, u smislu ove odluke, ne smatra se rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, investiciono ili tekuće održavanje objekata.

Pravo korišćenja stvari, u smislu ove odluke, je pravo na držanje stvari, korišćenje iste u skladu sa prirodom i namenom stvari, davanje stvari u zakup i upravljanje istom.

Upravljanje stvari, u smislu ove odluke, je održavanje, obnavljanje i unapređivanje stvari, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa tim stvarima.

Raspolaganjem stvarima u javnoj svojini Grada, u smislu ove odluke, je:

1) davanje stvari na korišćenje;

2) davanje stvari u zakup;

3) prenos prava javne svojine Grada na stvarima na drugog nosioca javne svojine, uključujući i razmenu;

4) otuđenje stvari;

5) zasnivanje hipoteke na nepokretnostima;

6) ulaganje stvari u kapital;

7) zalaganje pokretnih stvari.

Član 2

Stvari u javnoj svojini koje koriste organi Grada za vršenje prava i dužnosti su nepokretne i pokretne stvari.

Nepokretne stvari su: službene zgrade i poslovne prostorije, stambene zgrade i stanovi, garaže i garažna mesta i druge nepokretnosti u skladu sa zakonom.

Pokretne stvari su: prevozna sredstva, predmeti istorijsko dokumentarne, kulturne i umetničke vrednosti, oprema i potrošni materijal i druge stvari u skladu sa zakonom.

Pokretne stvari su i novac i hartije od vrednosti čije se korišćenje uređuje posebnim zakonom.

Druga imovinska prava, u smislu ove odluke, su pravo na patent, pravo na licencu, model, uzorak i žig, autorsko i srodna prava, pravo korišćenja tehničke dokumentacije i druga imovinska prava utvrđena zakonom kojim je uređena javna svojina.

Član 3

Pribavljanje i raspolaganje nepokretnim stvarima u javnoj svojini Grada, u smislu ove odluke, vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina i po postupcima bliže uređenim podzakonskim propisima kojima se uređuju uslovi i postupci pribavljanja i otuđenja nepokretnosti i davanja u zakup stvari u javnoj svojini.

Pribavljanje nepokretnih stvari eksproprijacijom vrši se u skladu sa posebnim zakonom kojim je uređen postupak eksproprijacije nepokretnosti.

Odluku o pokretanju postupka eksproprijacije donosi Gradsko veće grada Čačka, na predlog Gradskog pravobranilaštva grada Čačka.

Postupak pribavljanja pokretnih stvari u javnu svojinu Grada sprovodi se u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Postupak raspolaganja pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada sprovodi se u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima kojima se uređuje javna svojina, kao i odredbama ove odluke.

Član 4

O pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini Grada pod uslovima propisanim zakonom i podzakonskim propisima, odlučuje organ Grada određen u skladu sa zakonom, Statutom grada Čačka i ovom odlukom.

Gradsko veće grada Čačka donosi akt o pristupanju pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada kada je donošenje ovog akta propisano posebnim propisima i odlučuje o otuđenju i pribavljanju zemljišta u javnoj svojini Grada u slučajevima propisanim zakonom kojim je uređena oblast planiranja i izgradnje objekata (otuđenje građevinskog zemljišta radi izgradnje, ozakonjenje, ispravka granica, formiranje građevinskih parcela i dr.), ustanovljavanju prava stvarne službenosti, deobi građevinskog zemljišta, davanju saglasnosti za izgradnju ili ozakonjenje objekata na zajedničkoj parceli, korišćenju prava preče kupovine građevinskog zemljišta, davanju u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada, davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada na period do 5 godina i pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju drugim imovinskim pravima u vezi sa kojima Grad ima odgovarajuća prava.

Skupština grada Čačka odlučuje o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada, osim u slučajevima u kojima odlučuje Gradsko veće grada Čačka.

Skupština grada Čačka odlučuje o pribavljanju nepokretnih stvari u javnu svojinu Grada besteretnim pravnim poslom na način i u postupku propisanom za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada. U ovom postupku ne donosi se akt o pristupanju pribavljanju nepokretnosti besteretnim pravnim poslom.

Skupština grada Čačka odlučuje o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima na kojima Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, na način i u postupku propisanom za pribavljanje i raspolaganje nepokretnim stvarima u javnoj svojini Grada, osim u slučajevima navedenim u stavu 2. ovog člana u kojima odlučuje Gradsko veće grada Čačka.

Gradsko veće grada Čačka odlučuje o raspolaganju pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada.

Protiv odluka donetih u postupku pribavljanja i raspolaganja stvarima u javnoj svojini Grada nije dozvoljena žalba niti vođenje upravnog spora.

Odluke donete u postupku pribavljanja i raspolaganja stvarima u javnoj svojini Grada objavljuju se u "Službenom listu grada Čačka.

Član 5

Organ gradske uprave nadležan za izradu nacrta ugovora o pribavljanju i raspolaganju stvarima dužan je da fotokopiju zaključenog ugovora dostavi organu gradske uprave nadležnom za poslove finansija i Gradskom pravobranilaštvu grada Čačka u roku od tri dana od zaključenja ugovora.

Javno preduzeće koje obavlja poslove uređivanja građevinskog zemljišta dužno je da primerak isprave o pribavljanju ili raspolaganju javnom svojinom Grada na nepokretnostima koju pribavi u obavljanju svojih poslova, kao i primerak ugovora koji zaključi u ime i za račun Grada, dostavi organu gradske uprave nadležnom za poslove finansija, organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove i Gradskom pravobranilaštvu grada Čačka, u roku od tri dana od dana pribavljanja ili zaključenja ugovora.

Gradsko pravobranilaštvo grada Čačka dužno je da pokrene postupak za upis ili brisanje odgovarajućeg prava Grada na nepokretnosti koju Grad pribavi ili kojom raspolaže, u roku od petnaest dana od dana prijema primerka odgovarajuće isprave. Organ gradske uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove, odnosno javno preduzeće koje obavlja poslove uređivanja građevinskog zemljišta, dužni su da pripreme zahtev za upis ili brisanje odgovarajućeg prava Grada, sa potrebnim dokazima u postupku po zahtevu. Gradsko pravobranilaštvo grada Čačka dužno je da dostavi rešenje o upisu ili brisanju odgovarajućih prava na nepokretnosti organu gradske uprave nadležnom za imovinsko - pravne poslove i organu gradske uprave nadležnom za poslove finansija, u roku od tri dana od dobijanja ovog rešenja od nadležnog organa.

Ugovor o pribavljanju i raspolaganju nepokretnosti u javnu svojinu Grada mora da sadrži označenu vrednost nepokretnosti koja se pribavlja ili kojom se raspolaže.

Ukoliko lice koje prenosi ili pribavlja odgovarajuće pravo na stvari u javnoj svojini Grada ne pristupi zaključenju odgovarajućeg ugovora u roku od šezdeset dana od dana donošenja odluke o pribavljanju ili raspolaganju stvari, organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove dužan je da pokrene postupak za stavljanje van snage donete odluke pred nadležnim organom.

Član 6

Postupak, način i uslovi pribavljanja i raspolaganja građevinskim zemljištem u javnoj svojini Grada uređuju se posebnom odlukom.

II NEPOKRETNE STVARI U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Pribavljanje i otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada

Član 7

Gradsko veće grada Čačka donosi akt o pristupanju pribavljanju nepokretnih stvari u javnu svojinu Grada, odnosno o otuđenju nepokretnih stvari iz javne svojine Grada, putem javnog nadmetanja, prikupljanja pisanih ponuda ili neposredne pogodbe.

Gradsko veće grada Čačka aktom iz stava 1. ovog člana, određuje Komisiju za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, prikupljanja pisanih ponuda ili neposredne pogodbe.

Inicijativu za pokretanje postupka pribavljanja, odnosno otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada pokreće Gradonačelnik, samostalno ili na predlog nadležnih gradskih uprava, javnih preduzeća, ustanova, društava kapitala čiji je osnivač Grad, u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja u javnu svojinu, odnosno otuđuje iz javne svojine.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove priprema akte za organe Grada o pribavljanju, odnosno otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada i iste dostavlja Gradskom veću, radi donošenja ili utvrđivanja predloga akta koji se dostavlja Skupštini grada Čačka.

Član 8

Po okončanom postupku javnog nadmetanja, prikupljanja pisanih ponuda ili neposredne pogodbe, Komisija iz člana 7. stav 2. ove odluke dostavlja zapisnik sa predlogom odluke organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove, koji priprema nacrt odgovarajućeg akta i dostavlja ga Gradskom veću grada Čačka, radi utvrđivanja predloga odluke.

Skupština grada donosi odluku o pribavljanju, odnosno otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada.

Na osnovu odluke iz prethodnog stava, ugovor o pribavljanju i otuđenju stvari u javnoj svojini Grada, u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, odnosno lice koje on ovlasti, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva.

Na osnovu odluke iz stava 2. ovog člana o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada izgradnjom, Gradonačelnik podnosi zahtev nadležnom organu za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju objekta. Zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja radova sa potrebnim dokazima priprema organ gradske uprave nadležan za poslove investicija Grada.

Otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada rušenjem

Član 9

Obrazloženu inicijativu za otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada rušenjem podnosi Gradonačelnik organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove izrađuje nacrt odluke o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini Grada rušenjem i dostavlja ga Gradskom veću radi utvrđivanja predloga.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini Grada radi donošenja.

Prenos prava javne svojine na nepokretnosti na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući razmenu

Član 10

Grad može preneti pravo javne svojine na drugog nosioca javne svojine, sa naknadom ili bez naknade, kao i izvršiti razmenu prava javne svojine sa drugim nosiocem prava javne svojine, pod uslovima i na način propisan zakonom i podzakonskim aktom.

Postupak raspolaganja iz stava 1. ovog člana sprovodi se na način propisan ovom odlukom za pribavljanje nepokretnih stvari u javnu svojinu Grada, odnosno otuđenje nepokretnih stvari iz javne svojine Grada, putem javnog nadmetanja, prikupljanja pisanih ponuda ili neposredne pogodbe.

Davanje stvari u javnoj svojini Grada na korišćenje

Član 11

Grad Čačak može davati na korišćenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada, pod uslovima i na način propisan zakonom i podzakonskim aktom.

Nosioci prava korišćenja i korisnici nepokretnosti u javnoj svojini Grada imaju prava i obaveze propisane zakonom.

Član 12

Obrazloženu inicijativu za davanje nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje podnosi Gradonačelnik organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove izrađuje nacrt odluke o davanju nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje i dostavlja ga Gradskom veću radi utvrđivanja predloga.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini Grada radi donošenja.

Gradonačelnik, na osnovu odluke iz stava 3. ovog člana, zaključuje ugovor o davanju nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje.

Član 13

Grad ili nosioci prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini Grada mogu dati službeni prostor (sale) u službenim zgradama na privremeno, odnosno povremeno korišćenje, najduže do 30 dana, sa naknadom ili bez naknade, za rad, održavanje sastanaka, promocija i manifestacija od opšteg društvenog značaja.

Štetu nastalu na opremi i u službenom prostoru za vreme privremenog odnosno povremenog korišćenja istog, snosi lice kome je prostor dat na korišćenje.

Član 14

O rasporedu korišćenja službenih zgrada i prostorija za potrebe organa Grada odlučuje Gradonačelnik.

O davanju službenog prostora (sala) u službenim prostorijama gradske uprave u svojini Grada na povremeno korišćenje rešenjem odlučuje organ gradske uprave nadležan za opšte poslove.

O davanju službenih prostorija (sala) u službenim prostorijama koje koristi nosilac prava korišćenja na povremeno korišćenje odlučuje nadležni organ nosioca prava korišćenja.

Oduzimanje prava korišćenja nepokretnosti

Član 15

Obrazloženu inicijativu za oduzimanje nepokretnosti u javnoj svojini Grada od nosioca prava korišćenja ili korisnika, u zakonom propisanim slučajevima, podnosi Gradonačelnik organu gradske uprave nadležnom za imovinsko - pravne poslove.

Gradska uprava nadležna za imovinsko-pravne poslove utvrđuje osnovanost inicijative, izrađuje nacrt odluke o oduzimanju nepokretnosti u javnoj svojini Grada i dostavlja ga Gradskom veću radi utvrđivanja predloga.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini Grada radi donošenja.

Zasnivanje hipoteke na nepokretnostima

Član 16

Grad Čačak može zasnovati hipoteku na nepokretnostima u javnoj svojini Grada u skladu sa zakonom.

Odluku o zasnivanju hipoteke na nepokretnostima u javnoj svojini Grada, donosi Skupština Grada.

Nacrt odluke iz stava 2. ovog člana izrađuje organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove, na osnovu obrazložene inicijative Gradonačelnika.

Na osnovu odluke iz stava 3. ovog člana, založnu izjavu, odnosno ugovor, potpisuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Ulaganje nepokretnosti u kapital javnog preduzeća i društava kapitala

Član 17

Nepokretnosti u javnoj svojini Grada mogu se ulagati u kapital javnog preduzeća i društava kapitala u skladu sa zakonom.

Obrazloženu inicijativu za ulaganje nepokretnosti u javnoj svojini Grada u kapital javnog preduzeća i društava kapitala podnosi Gradonačelnik organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove izrađuje nacrt odluke o ulaganju nepokretnosti u javnoj svojini Grada u kapital javnog preduzeća i društava kapitala i dostavlja ga Gradskom veću radi utvrđivanja predloga.

Gradsko veće utvrđuje predlog odluke i dostavlja ga Skupštini Grada radi donošenja.

Davanje u zakup poslovnog prostora i drugih nepokretnosti u javnoj svojini Grada

Član 18

Grad može davati u zakup nepokretnosti na kojima ima pravo svojine u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina i po postupcima bliže uređenim podzakonskim propisima kojima se uređuju uslovi i postupci pribavljanja i otuđenja nepokretnosti i davanja u zakup stvari u javnoj svojini.

O davanju u zakup nepokretnosti u svojini Grada odlučuje organ određen Statutom grada Čačka.

Postupak, način i uslovi davanja u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini Grada uređuju se posebnom odlukom.

Postupak, način i uslovi raspolaganja stambenim zgradama i stanovima u javnoj svojini Grada uređuju se posebnom odlukom.

Saglasnost za davanje na korišćenje ili u zakup nepokretnosti

Član 19

Nosilac prava korišćenja na nepokretnosti na kojima Grad ima pravo javne svojine, koji namerava da ovu nepokretnost da na korišćenje drugom nosiocu prava korišćenja ili da je izda u zakup, dužan je da za davanje na korišćenje ili izdavanje u zakup nepokretnosti pribavi saglasnost nadležnog organa određenog Statutom grada Čačka.

Lice navedeno u stavu 1. ovog člana pokreće postupak za pribavljanje navedene saglasnosti podnošenjem zahteva organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove utvrđuje osnovanost podnetog zahteva i priprema nacrt odgovarajućeg rešenja koje donosi nadležni organ.

Izvođenje radova na održavanju nepokretnosti

Član 20

Gradsko veće grada Čačka donosi odluku o izvođenju radova na rekonstrukciji nepokretnosti u svojini Grada.

Ukoliko je grad Čačak suvlasnik na nepokretnosti iz stava 1. ovog člana, odlukom o izvođenju radova određuju se uslovi pod kojima grad Čačak učestvuje u finansiranju izvođenja radova i daje saglasnost na nacrt ugovora o zajedničkom finansiranju radova koji zaključuju grad Čačak i ostali suvlasnici nepokretnosti.

Gradonačelnik podnosi nadležnom organu zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji nepokretnosti, na osnovu odluke Gradskog veća. Zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja radova sa potrebnim dokazima priprema organ gradske uprave nadležan za poslove investicija grada.

Nosilac prava korišćenja na nepokretnosti u javnoj svojini Grada može izvoditi radove na adaptaciji, sanaciji, investicionom ili tekućem održavanju nepokretnosti na osnovu odluke nadležnog organa nosioca prava korišćenja, bez posebne odluke nadležnog organa Grada.

Gradsko veće može, u slučaju donošenja odluke iz stava 1. ovog člana, ovlastiti korisnika postojeće nepokretnosti da obavlja investitorska prava u ime i za račun Grada, u postupku održavanja nepokretnosti koju koristi.

Odlukom o osnivanju javnog preduzeća može se ovlastiti javno preduzeće da obavlja investitorska prava u ime i za račun Grada u svim ili pojedinim postupcima održavanja nepokretnosti kojima upravlja ili koje koristi.

Prenos investitorskih prava

Član 21

Skupština grada Čačka može, prilikom donošenja odluke o pribavljanju javne svojine Grada izgradnjom objekta, da odlukom ovlasti korisnika ili upravljača nepokretnosti ili mesnu zajednicu, ustanovu, javnu agenciju ili javno preduzeće čiji je osnivač, da obavlja investitorska prava u ime i za račun Grada u postupku izgradnje objekta koji se pribavlja u javnu svojinu Grada.

Otkup stana

Član 22

Gradonačelnik, odnosno lice koje ovlasti, zaključuje ugovore o otkupu stana na kome je Grad nosilac prava javne svojine, u skladu sa odredbama posebnog zakona.

Saglasnosti u postupku odlučivanja stambenih zajednica

Član 23

Gradsko veće grada Čačka daje odgovarajuće saglasnosti u postupcima formiranja i rada stambenih zajednica u stambenim zgradama u kojima je Grad nosilac prava javne svojine ili ima pravo javne svojine na posebnim delovima zgrade, u skladu sa odredbama posebnog zakona.

Odlučivanje o pravu preče kupovine nepokretnosti

Član 24

Lice koje namerava da otuđi nepokretnost ili deo nepokretnosti na kojoj Grad ima pravo preče kupovine prema važećim propisima, dužno je da podnese ponudu organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove kojom Gradu nudi na prodaju predmetnu nepokretnost. Ponuda sadrži podatke o nepokretnosti navedene iz katastra nepokretnosti i cenu po kojoj se nepokretnost nudi.

Nadležni organ uprave izrađuje predlog odluke o ponudi i dostavlja ga Gradskom veću, radi odlučivanja.

Gradsko veće donosi odluku da se ponuda prihvati ili da se ponuda ne prihvati.

Pribavljanje mišljenja Gradskog pravobranilaštva o pribavljanju i raspolaganju nepokretnim stvarima

Član 25

Ugovori o pribavljanju i raspolaganju nepokretnosti u javnoj svojini Grada zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva.

Gradsko pravobranilaštvo je dužno da mišljenje iz stava 1. ovog člana da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

III POKRETNE STVARI U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Raspolaganje pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada

Član 26

O raspolaganju pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada, odlučuje Gradsko veće grada Čačka.

Postupak za raspolaganje pokretnim stvarima pokreće se podnošenjem obrazložene inicijative Gradonačelnika grada Čačka organu gradske uprave nadležnom za imovinsko - pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove sprovodi postupak raspolaganja pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada u skladu sa zakonom, uredbom i ovom odlukom i posle sprovedenog postupka priprema predlog akta o raspolaganju koji donosi Gradsko veće.

Otuđenje pokretnih stvari

Član 27

Pokretne stvari se otuđuju iz javne svojine po pravilu u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda na način kojim se obezbeđuje interes organa Grada.

Izuzetno, pokretne stvari mogu se otuđiti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom, ukoliko nisu otuđene u prvom pokušaju prodaje u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

U postupku otuđenja neposrednom pogodbom, kupoprodajna cena stvari iz stava 2. ovog člana, ne može biti manja od najniže, odnosno početne cene utvrđene u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada može se vršiti i ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i u drugim slučajevima utvrđenim zakonom ili aktom Vlade.

Gradsko veće grada Čačka može odlučiti da se rashoduju pokretne stvari koje nije moguće otuđiti na način propisan stavovima 1, 2, 3. i 4. ovog člana i kao takve otuđe iz javne svojine Grada.

Član 28

Rešenje o pokretanju postupka otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada, u postupku javnog oglašavanja, odnosno prikupljanja pisanih ponuda, donosi Gradsko veće grada Čačka.

Gradsko veće, istovremeno sa donošenjem odluke o pokretanju postupka iz stava 1. ovog člana, obrazuje i imenuje Komisiju za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada.

Predlog odluke o pokretanju postupka za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada izrađuje organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove, na osnovu obrazložene inicijative Gradonačelnika i dostavlja ga Gradskom veću.

Uz predlog odluke iz stava 3. ovog člana, organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove dostavlja Gradskom veću i tekst javnog oglasa, osim u slučaju otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom.

Član 29

Komisija iz člana 28. stav 2. ove odluke ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Komisije uređuju se poslovi i zadaci Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove.

Član 30

Komisija iz člana 28. stav 2. ove odluke dostavlja organu gradske uprave nadležnom za imovinsko-pravne poslove zapisnik o svom radu i obrazložen predlog za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove dostavlja Gradskom veću predlog odluke o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada i tekst ugovora o otuđenju pokretnih stvari iz javne svojine Grada, radi donošenja.

Član 30a

Nosilac prava korišćenja na pokretnim stvarima može otuđiti pokretne stvari na kojima ima pravo korišćenja, ako Gradsko veće grada Čačka da saglasnost za otuđenje, shodnom primenom odredbi ove odluke koje se odnose na otuđenje pokretnih stvari u svojini Grada.

Predlog saglasnosti za otuđenje pokretnih stvari izrađuje organ gradske uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove, na osnovu inicijative nosioca prava korišćenja.

Davanje pokretnih stvari u zakup

Član 31

Na zakup pokretnih stvari u javnoj svojini Grada shodno se primenjuju odredbe zakona i podzakonskih akata, kao i ove odluke, koje se odnose na davanje u zakup nepokretnosti.

Prenos prava javne svojine Grada na pokretnim stvarima na drugog nosioca javne svojine, uključujući i razmenu

Član 32

Pokretne stvari u javnoj svojini Grada mogu se preneti na drugog nosioca javne svojine, sa naknadom ili bez naknade, uključujući i razmenu, u skladu sa Zakonom.

Odluku o prenosu prava javne svojine Grada na pokretnim stvarima na drugog nosioca javne svojine, uključujući i razmenu, donosi Gradsko veće grada Čačka.

Predlog odluke iz stava 2. ovog člana i tekst ugovora o prenosu prava javne svojine Grada na pokretnim stvarima na drugog nosioca javne svojine, sačinjava organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove i dostavlja ga Gradskom veću.

Ugovor iz stava 3. ovog člana zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 4. ovog člana, bliže se uređuju međusobni odnosi.

Davanje pokretnih stvari na korišćenje

Član 33

Pokretne stvari u javnoj svojini Grada, mogu se dati na korišćenje direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava Republike Srbije i Grada, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Čačak, u svrhu obavljanja njihove delatnosti, ako nisu neophodne za obavljanje poslova organa Grada.

Odluku o davanju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada na korišćenje donosi Gradsko veće.

Predlog odluke iz stava 2. ovog člana i tekst ugovora o davanju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada na korišćenje izrađuje organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove i dostavlja ga Gradskom veću.

Ugovor iz stava 3. ovog člana zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 3. ovog člana, bliže se uređuju međusobni odnosi.

Ulaganje pokretnih stvari u kapital i davanje u zalogu

Član 34

Pokretne stvari u javnoj svojini Grada mogu se ulagati u kapital i zalagati u skladu sa zakonom.

Odluku o ulaganju pokretnih stvari u kapital i zalaganju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada donosi Gradsko veće grada Čačka.

Predlog odluke iz stava 2. ovog člana i tekst ugovora o ulaganju pokretnih stvari u kapital, odnosno zalaganju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada, izrađuje organ gradske uprave nadležan za imovinsko - pravne poslove i dostavlja ga Gradskom veću.

Ugovor o ulaganju pokretnih stvari u kapital i zalaganju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Davanje i primanje poklona

Član 35

Predstavnici Grada mogu davati protokolarne prigodne poklone domaćim i stranim licima, kao pokretne stvari manje vrednosti, kojima se na prikladan način prezentuje Grad.

Član 36

Pokloni koje predstavnici Grada dobiju u vršenju poslova predstavljanja Grada u međunarodnoj saradnji postaju javna svojina Grada.

Izuzetno od stava 1. ovog člana predstavnici Grada mogu steći svojinu na prigodnom poklonu manje vrednosti, koji ne može biti u novcu, a koji se daje za uspomenu ili u znak međunarodne saradnje ili solidarnosti.

Pod prigodnim poklonom manje vrednosti, u smislu ove Odluke, podrazumeva se poklon čija vrednost ne prelazi iznos utvrđen zakonom kojim se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Član 37

Sa poklonima iz člana 36. stav 1. ove odluke postupa se na način propisan podzakonskim aktom kojim je propisano postupanje sa poklonima koji ostaju u javnoj svojini.

O čuvanju poklona iz člana 36. stav 1. ove odluke stara se kabinet Gradonačelnika, a o njihovom korišćenju odlučuje Gradonačelnik, u skladu sa podzakonskim propisom.

IV PRIBAVLJANJE I RASPOLAGANJE DRUGIM IMOVINSKIM PRAVIMA U VEZI SA KOJIMA GRAD ČAČAK IMA ODGOVARAJUĆA PRAVA

Član 38

O pribavljanju i raspolaganju drugim imovinskim pravima u vezi sa kojima Grad ima odgovarajuća prava odlučuje Gradsko veće grada Čačka, shodnom primenom odredbi ove odluke koje se odnose na pribavljanje i raspolaganje nepokretnim stvarima u javnoj svojini Grada.

Pribavljanje i raspolaganje drugim imovinskim pravima u vezi sa kojima Grad ima odgovarajuća prava, u smislu ove odluke, vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina i po postupcima bliže uređenim podzakonskim propisima kojima se uređuju uslovi i postupci pribavljanja i otuđenja nepokretnosti i davanja u zakup stvari u javnoj svojini.

V KORIŠĆENJE I UPRAVLJANJE STVARIMA

Član 39

Nosioci prava korišćenja i korisnici upravljaju stvarima u javnoj svojini Grada koje koriste.

Upravljanje stvarima u javnoj svojini, u smislu stava 1. ovog člana, jeste njihovo održavanje, obnavljanje i unapređivanje, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa tim stvarima, ako za određeni slučaj prava korišćenja, odnosno korišćenja, zakonom, podzakonskim aktom ili ovom odlukom nije nešto drugo propisano.

Organ gradske uprave nadležan za opšte i zajedničke poslove upravlja stvarima u javnoj svojini Grada koje koriste organi Grada u skladu sa odlukom kojom su propisane nadležnosti gradske uprave.

U slučaju prestanka prava korišćenja nosioca prava korišćenja na stvari u javnoj svojini Grada, organ gradske uprave nadležan za opšte i zajedničke poslove preuzima upravljanje tim stvarima.

U slučaju prestanka postojanja pravnog lica čiji je osnivač Grad i prelaska prava svojine na stvarima na Grad, organ gradske uprave nadležan za opšte i zajedničke poslove preuzima državinu na stvarima, a organ gradske uprave nadležan za vođenje evidencije o preuzetim stvarima unosi stvari u evidenciju koju vodi.

Član 40

Organi Grada dužni su da stvari u svojini Grada koriste na način kojim se obezbeđuje efikasno vršenje njihovih prava i dužnosti, kao i racionalno korišćenje i očuvanje tih stvari.

Službenik koji rukovodi organom Grada, odnosno drugo ovlašćeno lice, stara se o zakonitosti i odgovoran je za zakonito korišćenje i upravljanje stvarima u javnoj svojini koje koristi organ.

Zaposleni u organima Grada odgovorni su za savesno i namensko korišćenje stvari u svojini Grada koje koriste u obavljanju poslova.

VI VOĐENJE EVIDENCIJE O STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA

Član 41

Organ gradske uprave nadležan za poslove finansija vodi evidenciju, u skladu sa zakonom, o stanju, vrednosti i kretanju sredstava u javnoj svojini Grada koje koriste organi i organizacije Grada.

Jedinstvena evidencija iz stava 1. ovog člana stvari u javnoj svojini Grada koje koriste svi direktni korisnici budžeta Grada vodi se pri organu gradske uprave nadležnom za finansije. Sve promene u Glavnoj knjizi trezora na nefinansijskoj imovini i kapitalu evidentiraju se kod direktnog korisnika organa gradske uprave nadležnog za finansije.

Jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije, vodi organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove.

Organ gradske uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove dužan je da jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada dostavi organu gradske uprave nadležnom za poslove finansija.

VII VRŠENJE NADZORA

Član 42

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke, vrši Služba za budžetsku inspekciju grada Čačka i Služba za internu reviziju korisnika budžetskih sredstava grada Čačka.

U vršenju nadzora službe iz stava 1. ovog člana imaju pravo neposrednog uvida u evidenciju i dokumentaciju o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini.

Organi i drugi korisnici sredstava u javnoj svojini Grada kod kojih se vrši nadzor dužni su da službama iz stava 1. ovog člana omoguće uvid u evidenciju i dokumentaciju o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini Grada, kao i da im daju potrebna objašnjenja i pruže pomoć u vršenju nadzora.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Grad Čačak će preneti pravo korišćenja na stanovima i stambenim zgradama u javnoj svojini Grada na kojima ne postoji pravo korišćenja drugih lica na Gradsku stambenu agenciju, u roku od tri godine od stupanja na snagu ove odluke.

JP "Gradac" Čačak će predati državinu Gradu na svim stanovima, stambenim zgradama i poslovnom prostoru koji ne služi obavljanju redovne delatnosti preduzeća, na kojima JP "Gradac" Čačak nije nosilac prava korišćenja a svojina je Grada, sa potrebnim ispravama o pribavljanju navedenih nepokretnosti u javnu svojinu Grada, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 44

Na sve što nije propisano ovom odlukom, neposredno će se primenjivati odredbe zakona i podzakonskih propisa koji uređuju javnu svojinu.

Član 45

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".