ODLUKA
O TAKSI PREVOZU

("Sl. list grada Čačka", br. 8/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Uslovi i način obavljanja taksi prevoza propisani su zakonom kojim je regulisano obavljanje prevoza putnika u drumskom saobraćaju (u daljem tekstu: Zakon).

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi i način obavljanja taksi prevoza na teritoriji grada Čačka, program, način i troškovi polaganja ispita o poznavanju grada Čačka, obrasci taksi dozvola za taksi vozača i taksi vozilo i izgled i dimenzije krovne oznake za taksi vozilo koju izdaje nadležna gradska uprava, kao i uslove i način davanja saglasnosti za korišćenje krovne oznake koju izdaje pravno lice.

Član 2

Taksi prevoz je javni prevoz koji se obavlja putničkim vozilom i za koji se naknada obračunava taksimetrom.

Član 3

Skupština grada Čačka, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim se definiše organizovanje taksi prevoza u okviru kojeg se određuje i optimalan broj taksi vozila, na predlog Gradske uprave za urbanizam grada Čačka.

Saobraćajno tehnički uslovi iz stava 1. ovog člana definišu se za petogodišnji planski period, na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Čačka.

Gradsko veće grada Čačka, na osnovu programa iz stava 1. ovog člana, donosi rešenje kojim utvrđuje dozvoljeni broj vozila za obavljanje taksi prevoza.

Član 4

Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeće značenje:

1. Taksi prevoznik je preduzetnik ili pravno lice (privredno društvo i drugo pravno lice) koje obavlja delatnost taksi prevoza u skladu sa zakonom i ovom odlukom;

2. Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili zaposleni kod pravnog lica ili preduzetnika i koje ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom;

3. Taksi vozilo je putničko vozilo namenjeno za obavljanje taksi prevoza koji ispunjava uslove određene zakonom i ovom odlukom;

4. Odobrenje za obavljanje taksi prevoza je rešenje kojim se taksi prevozniku odobrava obavljanje taksi prevoza koje izdaje Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

5. Taksi dozvola za vozača je identifikaciona isprava koju izdaje Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka, koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i dužan je da pokaže na zahtev ovlašćenog lica, a koja sadrži podatke propisane ovom odlukom.

6. Taksi dozvola za vozilo je isprava koju izdaje Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka kojom se dokazuje da se vozilo koristi za obavljanje taksi prevoza i koja sadrži podatke propisane ovom odlukom.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 5

Taksi prevoz obavlja taksi prevoznik na osnovu rešenja o odobrenju taksi prevoza (u daljem tekstu: odobrenje).

Odobrenje izdaje Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka (u daljem tekstu: nadležna uprava) u okviru dozvoljenog broja taksi vozila koji je utvrđen rešenjem iz člana 3. stav 3. ove odluke.

Odobrenje se izdaje privrednom društvu ili preduzetniku koji u registru privrednih subjekata ima registrovanu pretežnu delatnost "taksi prevoz" i koji ispunjava uslove u pogledu sedišta, vozača, vozila i poslovnog ugleda.

Član 6

Uslov u pogledu sedišta ispunjava privredno društvo ako ima sedište na teritoriji grada Čačka. U sedištu moraju se nalaziti poslovne prostorije u kojima se čuvaju osnovni poslovni dokumenti, posebno računovodstveni dokumenti, dokumenti o ljudskim resursima i drugi dokumenti bitni za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Uslov u pogledu sedišta ispunjava preduzetnik ako na teritoriji grada Čačka koja izdaje odobrenje ima sedište i prebivalište.

Član 7

Taksi vozač mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima vozačku dozvolu B kategorije;

2) da ima zvanje vozača motornog vozila ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme;

3) da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina;

4) da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima utvrđeno za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje.

Vozač ne može biti lice koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, imovine, bezbednosti javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i javnog reda i mira, dok traju pravne posledice osude, kao ni lice kome je izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traje izrečena mera.

Vozač mora imati položen ispit o poznavanju grada Čačka i propisa koji regulišu delatnost taksi prevoza putnika.

Vozač mora biti u radnom odnosu kod preduzetnika ili privrednog društva.

U preduzetničkoj radnji uslove za vozača mora da ispunjava preduzetnik.

Vozač koji ima kvalifikacionu karticu vozača ili vozačku dozvolu sa upisanim kodom "95" ili sertifikat o stručnoj kompetentosti za obavljanje poslova profesionalnog vozača smatra se da ispunjava uslove propisane u stavu 1. tačka 2) i 3) ovog člana.

Član 8

Taksi vozilo mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da je putničko vozilo u vlasništvu, odnosno lizingu privrednog društva ili preduzetnika;

2) da je registrovano za pet mesta za sedenje, uključujući i mesto za sedenje vozača;

3) da ima najmanje dvoja vrata sa desne strane i upravljač na levoj strani;

4) da ima klima uređaj;

5) da razmak osovina bude najmanje 2.550 mm ili zapremine korisnog prtljažnog prostora najmanje 350 l;

6) da ima protivpožarni aparat pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe;

7) da je uredno obojeno spolja i iznutra, čisto i bez fizičkih oštećenja;

8) da reklame i drugi natpisi ne budu na staklenim površinama;

9) da ispunjava uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane najmanje normom "EURO-3";

10) da je registrovano prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika sa registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije;

11) da ima krovnu oznaku izdatu u skladu sa zakonom i ovom odlukom;

12) da ima ugrađen ispravan taksimetar koji je podešen i overen isključivo u skladu sa zakonom kojim se uređuje metrologija i odlukom Skupštine grada Čačka kojom je utvrđen cenovnik usluga taksi prevoza, kao i postavljen tako da bude vidljiv za putnika;

13) da ispunjava i druge uslove propisane zakonom i podzakonskim aktima.

Član 9

Privredno društvo ne ispunjava uslov poslovnog ugleda ako mu je pravnosnažno izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji, dok traje izrečena mera.

Preduzetnik ne ispunjava uslov poslovnog ugleda ako mu je pravnosnažno izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju prekršaji, dok traje izrečena mera.

Privredno društvo ili preduzetnik ne ispunjava uslov poslovnog ugleda ako ima neizmirene poreske obaveze po osnovu registrovane delatnosti.

Dugovanja koja se redovno izmiruju po osnovu reprograma duga ne smatraju se neizmirenim poreskim obavezama u smislu stava 3. ovog člana.

Član 10

Nadležna uprava, najmanje jednom u tri godine, vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza.

Ako se u vršenju provere utvrdi da je taksi prevoznik prestao da ispunjava neki od uslova za obavljanje taksi prevoza, Gradsko veće ukinuće odobrenje, s tim što se pre ukidanja odobrenja određuje rok u kome je taksi prevoznik dužan da dostavi dokaze o ispunjenosti propisanih uslova, osim dokaza o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

Nadležna uprava, na osnovu sprovedenog postupka u smislu stava 1. i 2. ovog člana, predlaže Gradskom veću grada Čačka rešenje o ukidanju odobrenja.

Član 11

Zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se nadležnoj upravi.

Podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev priloži:

1) dokaz o ispunjenosti uslova iz čl. 8. tač. 1)-9) ove odluke, i to: očitanu saobraćajnu dozvolu, potvrdu o registraciji vozila, račun o kupoprodaji vozila, ugovor o pribavljanju vozila overen na zakonom propisan način, carinsku deklaraciju o uvozu vozila, uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja, potvrdu referentne naučno - obrazovne ustanove i sl.;

2) ugovor o radu sa taksi vozačem koji ispunjava uslove iz člana 7. ove odluke, sa dokazima o ispunjenosti ovih uslova, a za preduzetnika dokaze da podnosilac zahteva preduzetnik ispunjava uslove iz člana 7. ove odluke;

3) fotokopiju ili očitanu ličnu kartu preduzetnika, odnosno zastupnika privrednog društva;

4) uverenje da preduzetniku, odnosno privrednom društvu nije pravnosnažno izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji, dok traje izrečena mera;

5) potvrdu da privredno društvo, odnosno preduzetnik, nema neizmirene poreske obaveze po osnovu registrovane delatnosti i

6) izvod iz Registra privrednih subjekata.

Dokaze iz stava 2. tačke 4) - 6) organ može pribaviti po službenoj dužnosti na osnovu pisane saglasnosti preduzetnika, odnosno zastupnika privrednog društva.

Nadležna uprava, po dobijanju urednog i potpunog zahteva, dostavlja zahtev inspektoru za lokalni prevoz i puteve koji vrši pregled vozila i izrađuje zapisnik o izvršenom pregledu vozila. Inspektor za lokalni prevoz i puteve, po izvršenom pregledu vozila, dostavlja zahtev i zapisnik o izvršenom pregledu vozila nadležnoj upravi.

Nadležna uprava izdaje odobrenje za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Čačka ako je broj vozila koji se unosi u odobrenje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila i ako privredno društvo i preduzetnik ispunjava uslove propisane zakonom i članom 5, 6, 7, 8. tačka 1) - 9) i 9. ove odluke za obavljanje taksi prevoza.

Privredno društvo i preduzetnik dužan je da u roku od 40 dana od dana prijema odobrenja prijavi početak obavljanja delatnosti organu nadležnom za registraciju privrednih subjekata kao i da nadležnoj upravi dostavi dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 8. tačka 10)-13) ove odluke.

Nadležna uprava, na osnovu izdatog odobrenja iz stava 5. ovog člana, izdaje uverenje koje sadrži marku, tip i broj šasije vozila, na osnovu koga se u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, izdaju registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika.

Ako u ostavljenom roku ne budu dostavljeni dokazi iz stava 6. ovog člana, Gradsko veće grada Čačka, na predlog nadležne uprave, ukinuće odobrenje.

Taksi prevozniku koji u ostavljenom roku dostavi dokaze iz stava 6. ovog člana, nadležna uprava izdaje taksi dozvolu za vozača i taksi dozvolu za vozilo.

Taksi prevoznik ima pravo da otpočne da obavlja taksi prevoz na osnovu izdatog odobrenja posle izdavanja dozvola iz stava 9. ovog člana.

Obrasci taksi dozvola iz stava 9. ovog člana propisani su Prilogom 1, koji je sastavni deo ove odluke.

Taksi prevoznik koji promeni pravnu formu ili izvrši statusnu promenu može da obavlja taksi prevoz na osnovu novog odobrenja koje nadležna uprava izdaje na zahtev pravnog sledbenika taksi prevoznika, samo ako su ispunjeni uslovi iz zakona i ove odluke i ako je broj vozila koji se unosi u novo odobrenje u okviru dozvoljenog broja taksi vozila.

Član 12

Odobrenje prestaje da važi po sili zakona:

1) brisanjem privrednog društva i preduzetnika iz registra privrednih subjekata;

2) promenom sedišta privrednog društva, odnosno sedišta ili prebivališta preduzetnika, na teritoriju druge jedinice lokalne samouprave;

3) pravnosnažnošću odluke kojom je privrednom društvu izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju, propisana zakonom kojim se uređuju privredni prestupi ili zakonom kojim se uređuju prekršaji;

4) pravnosnažnošću odluke kojom je preduzetniku izrečena zaštitna mera zabrane vršenja delatnosti javnog prevoza u drumskom saobraćaju propisana zakonom kojim se uređuju prekršaji.

Nadležna uprava, po dobijanju dokaza o činjenicama navedenim u stavu 1. ovog člana, po službenoj dužnosti, ili na zahtev taksi prevoznika, donosi rešenje kojim utvrđuje prestanak važnosti odobrenja.

Član 13

Nadležna uprava podnosiocu zahteva izdaje odobrenje ukoliko su ispunjeni uslovi propisani zakonom i ovom odlukom i isto upisuje u registar odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

Registar odobrenja za obavljanje taksi prevoza vodi nadležna uprava u elektronskom obliku.

Registar iz stava 2. ovog člana sadrži: redni broj, poslovno ime, sedište i matični broj taksi prevoznika, broj i datum odobrenja, ime i prezime taksi vozača, podatke o ličnosti, broj i datum taksi dozvole za vozača, odnosno vozilo i rok važnosti, broj šasije i registarske tablice taksi vozila i broj krovne oznake taksi vozila.

III TAKSI DOZVOLA ZA VOZAČA I TAKSI DOZVOLA ZA VOZILO

Član 14

Taksi prevoznik je dužan da pribavi taksi dozvolu za vozača za svakog taksi vozača i taksi dozvolu i krovnu oznaku grada Čačka za svako vozilo koje koristi za taksi prevoz.

Nadležna uprava, na osnovu izdatog odobrenja za taksi prevoz, izdaje taksi prevozniku taksi dozvolu za vozača i taksi dozvolu za vozila.

Nabavku obrazaca taksi dozvole za vozača i taksi dozvole za vozilo vrši nadležna uprava.

Taksi dozvola za vozača

Član 15

Taksi dozvola za vozača sadrži: ime, prezime i prebivalište taksi vozača, status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni), jedinstveni matični broj građana - taksi vozača (JMBG), adresu i fotografiju, poslovno ime, sedište i matični broj pravnog lica ili preduzetnika (podaci o prevozniku), broj i datum izdavanja, rok važnosti, pečat i potpis lica ovlašćenog za izdavanje i druge podatke određene propisima koji se odnose na ovu oblast.

Član 16

Zahtev za izdavanje taksi dozvole za vozača podnosi preduzetnik kome je izdato odobrenje za taksi prevoz, a za taksi vozača zaposlenog kod preduzetnika ili privrednog društva kome je odobreno obavljanje taksi prevoza, zahtev podnosi poslodavac.

Podnosilac zahteva za izdavanje taksi dozvole za vozača dužan je da uz zahtev priloži sledeću dokumentaciju:

- fotokopiju vozačke dozvole;

- fotokopiju lične karte;

- dokaz da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme;

- dokaz da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina;

- uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima utvrđeno za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje;

- uverenje da nije pravosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, imovine, bezbednosti javnog saobraćaja, zdravlja ljudi i javnog reda i mira i da ne traju pravne posledice osude, ili izjavu o davanju saglasnosti da se traženi podaci pribave službenim putem;

- uverenje da mu nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, koje nije starije od šest meseci, ili izjavu o davanju saglasnosti da se traženi podaci pribave službenim putem;

- fotokopiju ugovora o radu zaključenog između taksi vozača i taksi prevoznika (ukoliko je zaposlen kod taksi prevoznika);

- prijavu na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje (obrazac MA) ili uverenje sa podacima o osiguranju ili izjavu o davanju saglasnosti za prikupljanje podataka o osiguranju službenim putem;

- dve fotografije formata 25 mm x 35 mm;

- dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Član 17

Nadležna uprava izdaje taksi vozaču koji ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom rešenje i taksi dozvolu za vozača.

Taksi dozvola za vozača nije prenosiva i može je koristiti samo taksi vozač kome je izdata.

Taksi dozvola za vozača preduzetnika kome je izdato rešenje o odobrenju obavljanja taksi prevoza izdaje se na period od 10 godina, a taksi dozvola vozača zaposlenog kod privrednog društva ili preduzetnika kojima je izdato rešenje o odobrenju obavljanja taksi prevoza izdaje se do isteka ugovora o radu, a najduže na period od 10 godina.

Taksi dozvola za vozača preduzetnika kome je izdato rešenje o odobrenju obavljanja taksi prevoza briše se iz registra taksi dozvola za vozača istekom roka njenog važenja. Taksi prevoznik - preduzetnik može podneti zahtev za izdavanje nove taksi dozvole za vozača najranije 30 dana pre isteka roka njene važnosti.

Taksi dozvola za vozača zaposlenog kod taksi prevoznika prestaje da važi danom prestanka ugovora o radu.

Taksi dozvola za vozača zaposlenog kod taksi prevoznika briše se iz registra u slučaju prestanka ugovora sa taksi prevoznikom.

Taksi prevoznik obavezan je da nadležnoj upravi vrati taksi dozvolu za vozača u roku od dva dana od dana kada je prestala njena važnost.

Taksi vozač ne može da obavlja taksi prevoz na osnovu taksi dozvole za vozača koja je prestala da važi.

Taksi dozvola za vozilo

Član 18

Taksi prevozniku kome je izdato rešenje o odobrenju obavljanja taksi prevoza i koji ispunjava uslove iz člana 8. ove odluke za vozilo, nadležna uprava izdaje rešenje i taksi dozvolu za vozilo.

Taksi dozvola za vozilo izdaje se na period od jedne godine, nije prenosiva i može je koristiti prevoznik kome je izdata.

Taksi dozvola za vozilo sadrži: podatke o prevozniku (poslovno ime, sedište i matični broj prevoznika), podatke o vozilu (registarska oznaka, marka, tip, broj krovne oznake, osnov korišćenja), broj i datum izdavanja, rok važnosti, mesto za upis promene podataka o taksi vozilu i taksi prevozniku, pečat i potpis lica ovlašćenog za izdavanje i druge podatke određene propisima koji regulišu ovu oblast.

Član 19

Podnosilac zahteva za izdavanje taksi dozvole za vozilo dužan je da uz pisani zahtev priloži sledeću dokumentaciju:

- dokaz o ispunjenosti uslova iz čl. 8. tač. 1)-9) ove odluke, i to: očitanu saobraćajnu dozvolu, potvrdu o registraciji vozila, račun o kupoprodaji vozila, ugovor o pribavljanju vozila overen na zakonom propisan način, carinsku deklaraciju o uvozu vozila, uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja, potvrdu referentne naučno - obrazovne ustanove i sl.;

- dokaz o izvršenoj uplati gradske administrativne takse.

Nadležna uprava, po dobijanju urednog i potpunog zahteva, dostavlja zahtev inspektoru za lokalni prevoz i puteve koji vrši pregled vozila i sačinjava zapisnik o izvršenom pregledu vozila. Inspektor za lokalni prevoz i puteve, po izvršenom pregledu vozila, dostavlja zahtev i zapisnik o izvršenom pregledu vozila nadležnoj upravi, na osnovu koga nadležna uprava izdaje uverenje da je podnosilac zahteva za izdavanje taksi dozvole za vozilo priložio propisane dokaze za izdavanje tražene dozvole. Uverenje sadrži marku, tip i broj šasije vozila, na osnovu koga se u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, izdaju registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije, prema mestu sedišta privrednog društva, odnosno preduzetnika.

Podnosilac zahteva za izdavanje taksi dozvole za vozilo, nakon registracije vozila na osnovu uverenja iz prethodnog stava, dužan je da dostavi nadležnoj upravi očitanu saobraćajnu dozvolu za vozilo i fotokopiju potvrde o baždarenju taksimetra izdatu od ovlašćenog servisera, u roku od 30 dana od dana izdavanja uverenja iz prethodnog stava.

Nadležna uprava, po dobijanju dokaza iz stava 3. ovog člana, izdaje taksi dozvolu za vozilo.

Član 20

Taksi prevoznik može podneti nadležnoj upravi zahtev za produženje taksi dozvole za vozilo 30 dana pre isteka njene važnosti, a najkasnije 30 dana po isteku važnosti iste.

U suprotnom, taksi dozvola za vozilo briše se iz registra koji vodi nadležna uprava.

Taksi prevoznik ne može obavljati taksi prevoz vozilom za koje nije izdata važeća taksi dozvola.

Uz zahtev za produženje taksi dozvole za vozilo prilažu se dokazi propisani članom 19. ove odluke.

Član 21

Taksi prevoznik dužan je da nadležnoj upravi prijavi svaku promenu u pogledu vozila i vozača za koje su izdate odgovarajuće taksi dozvole, u roku od osam dana od dana nastale promene.

Nadležna uprava izvršiće promenu podataka, unosom ispravke podataka ili izdavanjem nove taksi dozvole, s rokom važenja koji je bio utvrđen pre promene podataka.

Član 22

Taksi prevoznik dužan je da nadležnoj upravi prijavi prekid obavljanja delatnosti u roku od dva dana od dana prijave u registru privrednih subjekata.

Taksi prevoznik iz stava 1. ovog člana dužan je da uz prijavu prekida obavljanja delatnosti vrati taksi dozvolu za vozila, krovnu oznaku za vozilo i taksi dozvolu za vozača.

U slučaju prekida obavljanja delatnosti, taksi prevoznik ne može da obavlja taksi prevoz.

IV NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 23

U putničkom vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora biti na vidnom mestu za korisnika prevoza ugrađen ispravan i overen taksimetar.

Taksi vozač je dužan da prilikom otpočinjanja prevoza uključi taksimetar.

Taksimetar mora biti uključen tokom obavljanja prevoza.

Taksi prevoznik je dužan da za izvršenu uslugu prevoza naplati cenu prevoza u iznosu koji pokazuje taksimetar u trenutku završetka prevoza.

Taksi prevoznik je dužan da izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni prevoz, koji sadrži naziv i sedište taksi prevoznika, datum, relaciju ili kilometražu i cenu prevoza.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu taksi prevoza.

Član 24

Taksi vozač je dužan da vožnju obavi najkraćom trasom do odredišta, a ako to nije i najpovoljnija trasa u pogledu cene prevoza, dužan je da preporuči povoljniju trasu, osim u slučaju kada putnik zahteva određenu trasu.

Taksi vozač je dužan da prevoz obavi bez obzira na dužinu vožnje.

Kada je taksi vozilo u funkciji javnog prevoza, taksi vozač je dužan da istakne krovnu oznaku i da uključi osvetljenje krovne oznake uvek kada je vozilo slobodno.

Osvetljenje krovne oznake mora biti isključeno uvek kada je putnik u vozilu.

Ukoliko se taksi vozilo koristi za sopstvene potrebe, taksi vozač je dužan da krovnu oznaku prekrije na odgovarajući način ili je privremeno ukloni.

Usluga taksi prevoza koji otpočinje sa taksi stajališta pruža se vozilom po izboru korisnika usluge.

Za vreme obavljanja taksi prevoza, vozilo mora da ispunjava uslove iz člana 8. ove odluke.

Član 25

Usluga taksi prevoza pruža se 00,00 do 24,00 časova.

Taksi vozač može primati korisnike prevoza na taksi stajalištu, na ulici ili na mestu koje je pozivom radio vezom ili nekom drugom telekomunikacionom vezom odredio korisnik prevoza, pod uslovom da je zaustavljanje ili parkiranje taksi vozila dozvoljeno važećim propisima.

Prevoz putnika taksi vozilom započinje ulaskom putnika u vozilo.

Nakon otpočinjanja prevoza ne mogu se primati drugi putnici.

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje korisnik prevoza koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost vozača.

Ako više putnika istovremeno koristi jedno taksi vozilo do mesta opredeljenja, cena prevoza se deli na sve putnike podjednako.

Ako taksi vozač nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz na teritoriji grada Čačka, taksi vozaču pripada, kao naknada, iznos koji u momentu prekida prevoza pokaže taksimetar umanjen za cenu starta, uz obavezu obezbeđenja drugog taksi vozila.

Taksi vozač dužan je da naručeni prevoz završi dolaskom na odredište koje određuje korisnik prevoza.

Taksi vozač koji zbog kvara na vozilu ili drugog opravdanog razloga ne može da završi prevoz dolaskom na odredište, dužan je da korisniku prevoza obezbedi drugi taksi.

Član 26

Vozilo kojim se obavlja taksi prevoz obeležava se isticanjem krovne oznake koja ima instalirano osvetljenje i sadrži natpis "TAXI", broj krovne oznake i oznaku izdavaoca krovne oznake, odnosno grada Čačka.

Taksi prevoznik koristi krovnu oznaku koju izdaje nadležna uprava prilikom izdavanja taksi dozvole za vozilo ili krovnu oznaku koju izdaje pravno lice sa kojim taksi prevoznik ima zaključen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji o pružanju usluge radio veze ili usluge informacionih tehnologija.

Pravno lice izdaje krovnu oznaku taksi prevozniku koji dostavi saglasnost nadležne uprave. Nadležna uprava izdaje saglasnost za korišćenje krovne oznake u formi rešenja, na zahtev pravnog lica koje izdaje krovnu oznaku uz koji se prilaže skica i fotografija krovne oznake sa označenim njenim dimenzijama.

Krovna oznaka iz stava 1. ovog člana pravougaonog je oblika i ima dimenzije 500 mm x 150 mm. Krovna oznaka koju izdaje pravno lice iz stava 3. ovog člana mora imati isti ili slični oblik i dimenzije, sa podacima iz stava 1. ovog člana, a može imati i oznaku pravnog lica koje izdaje krovnu oznaku.

Zabranjeno je izdavati i koristiti krovne oznake bez prethodno pribavljene saglasnosti nadležne gradske uprave.

Reklamni panoi na krovu taksi vozila mogu se postavljati u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Reklamni pano mora biti postavljen tako da ne zaklanja krovnu oznaku.

Reklamne nalepnice na bočnim stranama i vratima taksi vozila moraju biti u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zabranjeno je postavljati reklamne panoe i nalepnice na kojima se reklamira usluga lica koje ne poseduje odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa propisan kao uslov za obavljanje te delatnosti.

Član 27

Putničkim vozilom kojim se obavlja taksi prevoz zabranjeno je obavljanje linijskog prevoza.

Taksi vozilo ne može stajati na autobuskoj stanici i autobuskim stajalištima za javni linijski prevoz putnika, niti primati putnike na rastojanju manjem od 15 metara od autobuskog stajališta.

Član 28

Taksi prevoznik može da obavlja taksi prevoz samo na teritoriji grada Čačka.

Izuzetno, taksi prevoznik može da obavi taksi prevoz preko teritorije, odnosno prevoz koji se završava na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koju nema odobrenje, ako je taksi prevoz započet na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja mu je izdala odobrenje.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 2. ovog člana dužan je da odmah po izlasku putnika iz vozila ukloni krovnu oznaku.

U slučaju kada je potrebno da istog putnika vrati, taksimetar mora biti uključen sve vreme čekanja.

Član 29

Taksi vozač je dužan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta i izvrši vožnju do zahtevanog odredišta.

Taksi vozač može odbiti zahtev za prevozom ako se odredište prevoza ne nalazi na teritoriji grada Čačka.

Taksi vozač je dužan da uz korisnika primi i njegov prtljag.

U delu taksi vozila namenjenom za prevoz putnika ne mogu se smeštati stvari koje nisu ručni prtljag korisnika prevoza.

Taksi vozač može odbiti zahtev za prevozom ako oceni da je prtljag putnika takav da može da ošteti ili uprlja prtljažni prostor, kao i u slučaju kada je prtljag kabast ili težak i ne može da stane u prtljažni prostor, odnosno može izazvati preopterećenje taksi vozila.

Pod prtljagom smatra se kofer, putna torba, kofa, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe, sportska oprema i druge stvari čije su dimenzije veće od 40x20x55 cm, odnosno mase veće od 8 kg.

Pod ručnim prtljagom smatra se ženska tašna, aktn tašna, prenosivi računar, kišobran, fotoaparat, štap za pomoć pri kretanju, štake i slične stvari koje putnik sam čuva, nosi sa sobom i unosi u taksi vozilo u prostor za putnike, a da pri tome ne zauzimaju prostor za smeštaj ostalih putnika.

Član 30

Taksi vozilom ne mogu se prevoziti deca mlađa od šest godina bez punoletnog pratioca.

Taksi vozilom ne mogu se prevoziti posmrtni ostaci umrlog lica ili uginule životinje.

Lica koja se nasilno ponašaju, lica pod dejstvom alkohola ili droge, lica koja mogu zaprljati ili oštetiti unutrašnjost taksi vozila i kućni ljubimci, mogu se prevoziti taksi vozilom samo uz saglasnost taksi vozača.

Član 31

Taksi prevoznik ne može bilo kojom svojom radnjom koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake, odobrenja, taksi dozvole, taksi vozila i drugo, da omogući drugim pravnim licima, preduzetnicima ili fizičkim licima da obavljaju taksi prevoz.

Zabranjeno je pružanje usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija ili pružanje usluge na drugi način, sa ciljem:

1) da se korisnik prevoza i subjekt koji pruža uslugu taksi prevoza, a ne poseduje odobrenje nadležnog organa, dovedu u vezu radi ugovaranja prevoza;

2) da se korisniku prevoza ponudi usluga prevoza koju pruža subjekt koji ne poseduje odobrenje nadležne uprave;

3) da se korisniku prevoza ponudi usluga taksi prevoza po ceni prevoza koja nije u skladu sa odlukom grada Čačka o cenovniku usluga taksi prevoza.

Privredni subjekti koji pružaju usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija, dužni su da posluju u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronske komunikacije, elektronsko poslovanje i elektronska trgovina.

Član 32

U vozilu kojim se obavlja taksi prevoz mora se nalaziti:

1) fotokopija odobrenja ili odobrenje u elektronskom obliku;

2) taksi dozvola za vozača;

3) taksi dozvola za vozilo;

4) cenovnik utvrđen odlukom Skupštine grada Čačka;

5) ugovor o radu za vozača zaposlenog kod taksi prevoznika;

6) dokaz o osiguranju putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja;

7) obaveštenje nadležne uprave o broju telefona na koji korisnik taksi prevoza može izjaviti pritužbe na pruženu taksi uslugu;

8) fotokopija saglasnosti ili saglasnost u elektronskom obliku za korišćenje krovne oznake koju izdaje pravno lice.

Član 33

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan (čist, podšišan, obrijan ili sa negovanom bradom ili brkovima, da mu odeća bude čista).

Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u trenerku, kratke pantalone, šorc, majicu bez rukava, odnosno bez košulje ili majice, bez cipela, patika ili sandala na nogama.

Za vreme obavljanja taksi prevoza taksi vozač se mora prema korisnicima prevoza odnosi sa pažnjom i ne sme pušiti u taksi vozilu.

Član 34

Nakon završetka vožnje taksi vozač je dužan da pregleda taksi vozilo, a nađene stvari prijavi policiji.

V TAKSI STAJALIŠTE

Član 35

Taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima.

Taksi stajališta i broj mesta za stajanje taksi vozila određuju se programom koji donosi Skupština grada, na predlog Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a koji izrađuje JP "GRADAC" ČAČAK.

Član 36

Taksi stajališta se obeležavaju horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje taksi vozila, u okviru taksi stajališta i upisuje se natpis "TAXI".

Na početku taksi stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak za označavanje taksi stajališta.

JP "GRADAC" ČAČAK dužno je da održava taksi stajališta, kao i da postavi i održava horizontalnu i vertikalnu signalizaciju kojom se taksi stajališta obeležavaju.

Član 37

Na taksi stajalištu mogu stajati samo taksi vozila u skladu sa odredbama ove odluke.

Taksi vozila staju na taksi stajalištu, prema redosledu dolaska, samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja taksi vozila na taksi stajalištu taksi vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

VI CENA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 38

Skupština grada Čačka odlukom utvrđuje cenovnik usluga taksi prevoza u kome je prikazana cena taksi usluge pređenog kilometra, starta, minuta čekanja, dolaska na adresu po pozivu i prevoza prtljaga koji se mora smestiti u prtljažnik vozila po komadu.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Sa posebnom doplatom za prtljag putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza, a u suprotnom nije u obavezi da istu plati.

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj izrađuje nacrt odluke iz stava 1. ovog člana, koji dostavlja Gradskom veću grada Čačka radi utvrđivanja predloga odluke.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa odlukom i cenovnikom iz stava 1. ovog člana.

Taksi prevoznik je dužan da primenjuje cene usluga utvrđene cenovnikom iz stava 1. ovog člana.

VII ISPIT O POZNAVANJU GRADA ČAČKA I PROPISA IZ OBLASTI TAKSI PREVOZA

Član 39

Taksi vozač dužan je da položi ispit o poznavanju grada Čačka i propisa koji regulišu delatnost taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: ispit).

Ispit se polaže pred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: Komisija) koju imenuje Gradonačelnik grada Čačka, iz reda lica stručnih za oblast saobraćaja i turizma.

Predsednik i članovi Komisije moraju imati najmanje visoku školsku spremu saobraćajne ili pravne struke.

Ispitna komisija sastavljena je od predsednika i dva člana. Predsednik i članovi komisije mogu imati zamenika.

Predsedniku i članovima komisije i njihovim zamenicima pripada naknada za rad u komisiji.

Ispit može polagati lice koje ispunjava uslove za taksi vozača (u daljem tekstu: kandidat).

Stručne i tehničke poslove za ispitnu komisiju obavlja Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, taksi vozač može polagati ispit i pred komisijom koju obrazuje odgovarajuća obrazovna ustanova sa kojom grad Čačak ima zaključen ugovor o obavljanju poslova ispitivanja taksi vozača, u kom slučaju obrazovna ustanova određuje način i uslove polaganja ispita shodnom primenom odredbi ove odluke.

Član 40

Komisija je u obavezi da organizuje polaganje ispita najmanje jednom u tri meseca, a po potrebi i svakog meseca.

Obaveštenje o terminu polaganja ispita, Komisija je u obavezi da objavi na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Čačka i internet stranici grada Čačka i to najmanje 15 dana pre termina održavanja ispita.

Član 41

Prijava za polaganje ispita podnosi se Komisiji najkasnije 3 dana pre termina određenog za polaganje ispita.

Prijava za polaganje ispita sadrži:

- ime, očevo ime i prezime,

- datum i mesto rođenja,

- jedinstven matični broj građana,

- adresu prebivališta i potpis kandidata.

Kandidat je dužan da uz prijavu priloži:

- fotokopiju lične karte;

- fotokopiju vozačke dozvole;

- dokaze da ispunjava uslove iz člana 87.b Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju;

- dokaz o uplati troškova polaganja ispita.

Kandidatu koji ne ispunjava uslove propisane zakonom ili koji uz prijavu ne priloži propisane dokaze neće se odobriti polaganje ispita.

Član 42

Troškove polaganja ispita snosi kandidat.

Visina naknade za polaganje ispita određuje se rešenjem o obrazovanju komisije, iznosi 5.000 dinara i može se menjati rešenjem Gradonačelnika.

Naknada iz stava 2. ovog člana uplaćuje se na račun grada Čačka.

Član 43

Ispit se polaže usmeno.

Predsednik Komisije, pre polaganja ispita, utvrđuje identitet svakog kandidata uvidom u njegovu ličnu kartu ili pasoš.

Ispit ne može polagati kandidat koji nema ličnu kartu ili pasoš kod sebe. Takav kandidat se udaljava sa ispita, a podatak o tome se unosi u zapisnik.

O polaganju ispita vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži: ime, prezime i prebivalište kandidata, sastav Komisije, mesto, dan i čas polaganja ispita, pitanja i konačan uspeh kandidata, podatke o odlaganju ili odustajanju od ispita i druge podatke od značaja za polaganje ispita.

Zapisnik potpisuje predsednik i članovi Komisije.

Član 44

Po završenom ispitu Komisija ocenjuje celokupan uspeh kandidata.

Kandidat je položio ispit kada je ocenjen sa ocenom "položio".

Predsednik Komisije javno saopštava kandidatu rezultat ispita.

Kandidat koji nije položio može ponovo polagati u prvom narednom roku.

Kandidat koji smatra da njegov uspeh nije pravilno ocenjen ima pravo da u roku od 24 časa posle saopštenog uspeha pisano prigovori Komisiji.

Komisija je dužna da o prigovoru odluči u roku od tri dana od dana prijema prigovora.

Ako usvoji prigovor, Komisija može da ponovi ispit iz jednog ili svih predmeta ili da preinači ranije donetu odluku.

Član 45

Na osnovu zapisnika o polaganju ispita, kandidatu koji je položio ispit nadležna uprava izdaje uverenje o položenom ispitu.

Uverenje o položenom ispitu sadrži:

1) naziv organa koji izdaje uverenje;

2) propis na osnovu koga je izdato;

3) naziv komisije pred kojim je kandidat polagao;

4) ime, prezime, datum i mesto rođenja kandidata;

5) prebivalište kandidata;

6) datum i mesto polaganja ispita;

7) potpis predsednika Komisije;

8) potpis rukovodioca nadležne uprave.

Član 46

Evidenciju lica koja su polagala ispit vodi nadležna uprava.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži registarski broj evidencije, kao i podatke o kandidatu i to: ime i prezime, godinu i mesto rođenja, prebivalište, datum polaganja ispita, kao i podatke o uspehu na ispitu i datumu izdavanja uverenja.

Član 47

Program polaganja ispita sadrži deo koji se odnosi na poznavanje propisa kojima se uređuje taksi prevoz i deo o poznavanju grada Čačka.

Deo Programa polaganja ispita koji se odnosi na poznavanje propisa kojima se uređuje taksi prevoz sadrži odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i to: pojam taksi prevoza, uslovi za obavljanje taksi prevoza, uslovi koje mora da ispunjava vozač, uslovi koje mora da ispunjava vozilo, poslovni ugled kao uslov za obavljanje taksi prevoza, izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, taksi isprave i oznake, obaveze taksi prevoznika i taksi vozača, pojam taksi stajališta, taksi stajališta na teritoriji grada, drugi propisani uslovi za obavljanje taksi prevoza, ko vrši inspekcijski nadzor, ovlašćenja inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora u obavljanju taksi prevoza, kaznene odredbe.

Deo Programa polaganja ispita koji se odnosi na poznavanje grada Čačka i naseljenih mesta na teritoriji grada Čačka obuhvata poznavanje ulica u gradu i naseljenim mestima, poznavanje najkraćih pravaca na putu od polazišta do odredišta putnika, kao i poznavanje lokacija najvažnijih objekata u gradu i naseljenim mestima, i to: objekata organa grada (Skupština grada, Gradska uprava, Gradsko veće), MUP, Policijska uprava Čačka, saobraćajna policija, sedišta javnih komunalnih preduzeća, objekti pravosudnih organa, domovi zdravlja, bolnica i druge zdravstvene ustanove, ustanove dečije i socijalne zaštite (predškolske ustanove, centar za socijalni rad, domovi za smeštaj starih lica, objekti obrazovanja (osnovne, srednje škole i fakulteti), hoteli i značajniji ugostiteljski objekti, sedišta ustanova kulture i sportskih centara (muzeji, galerije, sportski objekti), istorijski i kulturni spomenici, značajniji privredni, finansijski i trgovinski objekti, versko-crkveni objekti (crkve, manastiri, groblja), auto-moto društva i autoservisi, saobraćajna infrastruktura (železničke stanice, autobuska stanica) i dr.

Preporučena literatura za polaganje ispita je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik RS" broj 68/15, 41/18, 44/18 - dr. zakon i 83/18) i Program taksi stajališta na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" broj 4/07).

VIII LIMO SERVIS

Član 48

Limo servis je javni prevoz koji se obavlja putničkim vozilom koje je iznajmljeno sa uslugom vozača.

Uslovi i način obavljanja limo servisa propisani su Zakonom.

Privredno društvo ili preduzetnik može da obavlja limo servis ako poseduje rešenje Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka kojim je utvrđeno da privredno društvo ili preduzetnik ispunjava uslove u pogledu sedišta propisane u članu 87.a stav 1. Zakona, uslove u pogledu poslovnog ugleda propisane u članu 87.g stav 1. Zakona, kao i uslove u pogledu vozila i vozača.

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka vodi evidenciju prevoznika koji imaju pravo na obavljanje limo servisa.

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka najmanje jednom u tri godine vrši proveru ispunjenosti uslova za obavljanje limo servisa, u skladu sa Zakonom.

IX NADZOR

Član 49

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za inspekcijski nadzor grada Čačka, preko inspektora za lokalni prevoz i puteve.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove odluke, obavlja komunalna policija.

Inspektor za lokalni prevoz i puteve u vršenju nadzora nad primenom ove odluke ima ovlašćenja propisana zakonom.

X KAZNENE ODREDBE

Član 50

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000 dinara kazniće se taksi prevoznik pravno lice za sledeće prekršaje ako:

1. nadležnoj gradskoj upravi ne vrati taksi dozvolu vozača u roku od dva dana od dana prestanka njene važnosti (član 17. stav 7. ove odluke);

2. obavlja taksi prevoz vozilom za koje je istekla važnost taksi dozvole vozila (član 20. stav 3. ove odluke);

3. ne vrati taksi dozvolu za vozača ili taksi dozvolu za vozilo ili krovnu oznaku vozila uz prijavu prekida obavljanja delatnosti u propisanom roku (član 22. stav 2. ove odluke);

4. nastavi da obavlja taksi prevoz u slučaju prekida obavljanja delatnosti taksi prevoza (član 22. stav 3. ove odluke);

5. obavlja taksi prevoz vozilom koje ne ispunjava propisane uslove (član 24. stav 7. ove odluke);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se taksi prevoznik-preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara.

Član 51

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se taksi vozač za sledeće prekršaje ako:

1. u toku obavljanja taksi prevoza na krovu taksi vozila ne istakne krovnu oznaku ili ne uključi osvetljenje krovne oznake kada je vozilo slobodno ili ne isključi krovnu oznaku kada je putnik u vozilu (član 24. stav 3. i 4. ove odluke);

2. koristi taksi vozilo za sopstvene potrebe, a ne prekrije krovnu oznaku ili je privremeno ne ukloni (član 24. stav 5. ove odluke);

3. prima korisnike prevoza na mestima koja nisu zakonom i odlukom propisana (član 25. stav 2. ove odluke);

4. ne postupi u skladu sa odredbama člana 25. stav 4, 5, 6, 7, 8. i 9. ove odluke;

5. postupi suprotno odredbama člana 26. stav 1, 5, 6, 7, 8, i 9. ove odluke;

6. ne primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta ili ne izvrši vožnju do zahtevanog odredišta ili ne primi prtljag korisnika prevoza ili ako u delu vozila za prevoz putnika smešta stvari koje nisu ručni prtljag korisnika prevoza (član 29. stav 1, 2, 3 i 4. ove odluke);

7. prevozi decu mlađu od 6 godina bez pratnje odrasle osobe ili posmrtne ostatke umrlih lica ili uginule životinje (član 30. stav 1. i 2. ove odluke);

8. za vreme obavljanja taksi prevoza nije uredan, uredno odeven, prema korisnicima prevoza ne odnosi se sa pažnjom, ili puši u taksi vozilu za vreme vožnje (član 33. ove odluke);

9. nakon završetka vožnje nađene stvari u taksi vozilu ne prijavi policiji (član 34. ove odluke);

10. taksi vozilo na taksi stajalištu ne zaustavi prema redosledu dolaska, ili u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom, ili taksi vozač za vreme stajanja taksi vozila na taksi stajalištu ne ostane pored vozila ili u vozilu (član 37. stav 2. i 3. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se taksi vozač preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Program organizovanja taksi prevoza za period 2018. - 2019. g. ("Službeni list grada Čačka" broj 24/18) i rešenje Gradskog veća broj 06-283/2018-III od 12.12.2018. g. kojim je utvrđen dozvoljen broj taksi vozila u gradu Čačku ostaju na snazi i primenjivaće se do isteka roka na koji su doneti.

Skupština grada Čačka doneće odluku kojom utvrđuje cenovnik usluga taksi prevoza u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke. Do stupanja na snagu navedene odluke, primenjivaće se cenovnici overeni u skladu sa odredbama Odluke o auto taksi prevozu na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" broj 7/14).

Program taksi stajališta na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" broj 4/07) ostaje na snazi i primenjivaće se do donošenja programa na osnovu ove odluke.

Do izrade krovnih oznaka taksi vozila iz člana 26. ove odluke, koristiće se postojeće krovne oznake za taksi vozila.

Član 53

Zahtevi za izdavanje odobrenja za taksi prevoz, taksi dozvole za vozača, taksi dozvole za vozilo i drugi pojedinačni zahtevi podneti na osnovu Odluke o auto taksi prevozu na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" broj 7/14) koji nisu konačno rešeni do stupanja na snagu ove odluke, rešavaće se po odredbama ove odluke.

Odobrenja za obavljanje taksi prevoza, taksi dozvole za vozača i taksi dozvole za vozilo, izdate na osnovu ranije važećih propisa, važe do isteka roka na koji su izdate.

Član 54

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto taksi prevozu na teritoriji grada Čačka ("Službeni list grada Čačka" broj 7/14).

Član 55

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".