ODLUKA
O PRIBAVLJANJU, KORIŠĆENJU, UPRAVLJANJU I RASPOLAGANJU STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 18/2019)

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom odlukom se u skladu sa zakonom utvrđuje nadležnost u postupku pribavljanja, raspolaganja, upravljanja stvarima u javnoj svojini grada Kikinde (u daljem tekstu: Grada) i određuju nosioci prava korišćenja u javnoj svojini Grada.

Stvari u javnoj svojini grada

Član 2

U javnoj svojini Grada stvari mogu biti pokretne i nepokretne.

Pod nepokretnim stvarima u smislu ove odluke, podrazumevaju se građevinsko i drugo zemljište u svojini grada, službene zgrade, poslovne prostorije, stambene zgrade, stanovi, garaže i nepokretnosti za reprezentativne potrebe.

Pod pokretnim stvarima u smislu ove odluke, podrazumevaju se prevozna sredstva, predmeti posebne istorijske, kulturne ili umetničke vrednosti, oprema i potrošni materijal.

Nepokretne stvari

Član 3

Građevinsko zemljište u smislu ove odluke je zemljište koje se nalazi u građevinskom reonu, dok je drugo zemljište svako zemljište koje je u svojini Grada a ne nalazi se u građevinskom reonu.

Službene zgrade i poslovne prostorije, u smislu ove odluke su: zgrade, delovi zgrada i prostorije izgrađene, kupljene i na drugi način pribavljene od strane Grada.

Stambene zgrade u smislu ove odluke su stambene zgrade, stanovi, garaže i poslovni prostor u stambenim zgradama, koji su izgradnjom, kupovinom ili po drugom osnovu pribavljeni u svojinu grada, za potrebe organa grada ili za potrebe reprezentacije Grada.

Gradonačelnik utvrđuje koje se nepokretnosti smatraju nepokretnostima za reprezentativne potrebe, određuje način njihovog korišćenja kao i organ koji obavlja poslove održavanja ovih nepokretnosti.

Pokretne stvari

Član 4

Prevozna sredstva, u smislu ove odluke su motorna vozila i druga sredstva koja služe za potrebe organa grada i zaposlenih u tim organima i koja se koriste za obavljanje službenih poslova organa grada, u skladu sa potrebama i njihovom namenom.

Način korišćenja prevoznih sredstava u svojini grada uređuje se posebnim pravilnikom.

Opremom i potrošnim materijalom, u smislu ove odluke, smatraju se računarski sistemi, birotehnička oprema, sredstva veza, laboratorijska oprema, kancelarijski nameštaj i drugi predmeti potrebni za rad organa Grada.

Predmeti posebne istorijske, kulturne ili umetničke vrednosti, u smislu ove odluke, jesu pisani i drugi istorijski dokumenti, skulpture, slike, predmeti od plemenitih metala i drugi predmeti likovne i primenjene umetnosti kao i drugi predmeti dela od istorijsko-dokumentarnog, kulturnog i umetničkog značaja u svojini Grada.

Pribavljanje, korišćenje, upravljanje i raspolaganje stvarima

Član 5

Pod pribavljanjem stvari u svojinu Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se pribavljanje stvari po tržišnoj vrednosti, razmenom, izgradnjom nepokretnosti i besteretnim pravnim poslom u skladu sa zakonom.

Pod korišćenjem stvari u svojini Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se pravo držanja stvari, korišćenja iste u skladu sa prirodom i namenom stvari, davanja u zakup uz saglasnost grada te upravljanja istom.

Pod upravljanjem stvarima u svojini Grada, u smislu ove odluke, podrazumeva se održavanje, obnavljanje i unapređivanje istih, kao i izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa tim stvarima.

Pod raspolaganjem stvarima u svojini Grada podrazumeva se:

- davanje stvari na korišćenje,

- davanje stvari u zakup,

- prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine sa ili bez naknade uključujući i razmenu,

- otuđenje stvari,

- zasnivanje hipoteke na nepokretnostima,

- zalaganje pokretne stvari,

- ulaganje u kapital.

Pod otuđenjem nepokretnosti podrazumeva se i odlučivanje o rashodovanju i rušenju objekta, osim u slučaju kad je nadležni organ svojim aktom naložio rušenje objekta koji je sklon padu i ugrožava bezbednost ili kad je nadležni organ naložio rušenje objekta izgrađenog suprotno propisima o planiranju i izgradnji.

Pravo korišćenja i korisnici stvari u svojini grada

Član 6

Nosioci prava korišćenja stvari u svojini Grada mogu biti:

- mesne zajednice,

- ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Grad,

- državni organi i organizacije,

- društvo kapitala čiji je osnivač Grad kao i ostala pravna lica na osnovu koncesije ili nekog drugog osnova predviđenog zakonom.

Član 7

Nosioci prava korišćenja imaju pravo da stvari koje su im date na korišćenje, drže, da je koriste u skladu sa prirodom i namenom te stvari i da njome upravljaju u skladu sa zakonom.

Nosioci prava korišćenja mogu stvar koju koriste da izdaju u zakup uz prethodnu saglasnost Grada kao vlasnika predmetne stvari.

Pravo korišćenja se može oduzeti korisniku u slučaju:

- kada organi Grada kao vlasnici stvari ocene da korišćenje stvari nije celishodno,

- radi sprovođenja postupka otuđenja stvari koja je data na korišćenje,

- kada se stvar data na korišćenje koristi suprotno svojoj nameni.

Član 8

Pravo korišćenja se uspostavlja Rešenjem gradonačelnika koje se službenim putem dostavlja katastru nepokretnosti radi uknjižbe, a sve na osnovu prethodno podnetog zahteva za uspostavljanje prava korišćenja na stvari u svojini Grada.

Pravo korišćenja se oduzima nosiocu prava Rešenjem gradonačelnika koje se službenim putem dostavlja katastru nepokretnosti radi brisanja prava.

Član 9

Organi Grada su dužni da stvari u svojini grada koriste na način kojim se obezbeđuje efikasno vršenje njihovih prava i dužnosti, kao i racionalno korišćenje i očuvanje tih stvari.

Lice koje rukovodi organom Grada, odnosno drugo lice ovlašćeno odlukom grada, stara se o zakonitosti i odgovorno je za zakonito korišćenje i upravljanje stvarima u javnoj svojini koje koristi organ.

Zaposleni u organima Grada odgovorni su za savesno i namensko korišćenje stvari u svojini grada koje koriste u obavljanju poslova.

Pribavljanje i otuđenje stvari

Član 10

O pribavljanju nepokretnih stvari u javnu svojinu Grada, odnosno o otuđenju nepokretnih stvari iz javne svojine Grada, odlučuje Skupština Grada.

Postupak pribavljanja i otuđenja nepokretnosti se pokreće na osnovu akta gradonačelnika.

Inicijativu za otuđenje nepokretnosti može da podnese svako zainteresovano lice, organi grada, ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Grad dok inicijativu za pribavljanje nepokretnosti u svojinu grada mogu podneti organi grada, ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Grad.

O pribavljanju i otuđenju pokretnih stvari odlučuje gradonačelnik.

Korisnik pokretne stvari u svojini grada može da sprovede postupak otuđenja tih stvari uz pribavljenu saglasnost Gradonačelnika.

Član 11

Stvari koje koriste organi Grada pribavljaju se u javnu svojinu Grada i otuđuju se iz javne svojine Grada javnim nadmetanjem, prikupljanjem pismenih ponuda i neposrednom pogodbom u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili otvaranja pismenih ponuda u postupku pribavljanja i otuđenja donosi Gradonačelnik.

Odluku o pribavljanju i otuđenju stvari neposrednom pogodbom donosi skupština Grada.

Ugovor o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti u ime Grada potpisuje Gradonačelnik.

Ugovor o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti se solemnizuje kod Javnog beležnika po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradskog pravobranilaštva.

Pribavljanje pokretnih stvari se vrši u postupku koji je regulisan Zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Povremeno korišćenje nepokretnosti u svojini Grada

Član 12

Na zahtev državnih organa i organizacija odnosno organa i organizacija lokalne samouprave, udruženja građana, pravnih lica i drugih organizacija kao i fizičkih lica, službeni prostor (sale) u Mesnim zajednicama se mogu dati na povremeno korišćenje za održavanje sastanaka, promocija i manifestacija od opšteg društvenog značaja.

Zainteresovana lica podnose zahtev i na osnovu odobrenja sekretarijata nadležnog za imovinske odnose utvrđuje se raspored godišnjeg korišćenja sale Mesne zajednice.

Zainteresovana fizička lica mogu podneti zahtev seoskim Mesnim zajednicama za ustupanje sale Mesne zajednice za održavanje različitih vrsta proslava te se na osnovu ugovora koji u ime grada potpisuje Gradonačelnik sala iznajmljuje uz naknadu koja je unapred propisana.

Eventualnu štetu koja nastane prilikom korišćenja sale Mesne zajednice dužno je da snosi lice kome je dat prostor na privremeno korišćenje.

Načelnik Gradske uprave imenuje lice koje zaduženo za sprovođenje privremenog korišćenja sala bivših mesnih zajednica u Kikindi, dok se o korišćenju sala u seoskim Mesnim zajednicama staraju sekretari mesnih zajednica.

Evidenciju sala datih na privremeno korišćenje vodi Sekretarijat nadležan za imovinske poslove i Sekretarijat za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave.

Zakup nepokretnih i pokretnih stvari u svojini Grada

Član 13

Stvari koje koriste organi Grada daju se u zakup javnim nadmetanjem, prikupljanjem pismenih ponuda i u posebnim slučajevima neposrednom pogodbom u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Postupak davanja u zakup stvari pokreće Gradonačelnik koji donosi i rešenje o izboru najpovoljnijeg zakupca i zaključuje ugovor o zakupu u ime Grada.

Postupak davanja u zakup poslovnog prostora u svojini Grada se reguliše posebnom Odlukom.

Nadležnost za vođenje evidencije

Član 14

Evidenciju o broju i strukturi nepokretnosti kao i unos nepokretnosti u evidenciju pri Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije vodi vodi Sekretarijat nadležan za imovinske poslove Gradske uprave dok knjigovodstvenu vrednost pokretnih i nepokretnih stvari vodi Sekretarijat nadležan za finansije Gradske uprave.

Popis stvari u svojini grada Kikinde obavlja se na godišnjem nivou putem komisije koju formira načelnik Gradske uprave i koja sastavlja zapisnik o izvršenom popisu.

Stupanje na snagu

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".