ODLUKA

O FINANSIRANJU TROŠKOVA ČETVRTOG POKUŠAJA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTOG OPLOĐENJA

("Sl. list grada Beograda", br. 60/2019)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje troškova postupka četvrtog pokušaja biomedicinski potpomognutog oplođenja (u daljem tekstu: BMPO), iz sredstava budžeta grada Beograda.

Član 2

Pravo na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO imaju punoletna i poslovna sposobna žena i muškarac, a koji vode zajednički život u skladu sa zakonom kojim se uređuju porodični odnosi - supružnici, odnosno vanbračni partneri koji su sposobni da vrše roditeljsku dužnost i u takvom su psihosocijalnom stanju na osnovu koga se opravdano može očekivati da će biti sposobni da obavljaju roditeljske dužnosti u skladu sa zakonom, u interesu deteta (u daljem tekstu: par).

Član 3

Troškovi četvrtog pokušaja BMPO u smislu odredaba ove odluke obuhvataju troškove postupka BMPO i neophodnih lekova.

Četvrti pokušaj BMPO sprovodi se primenom metoda IVF (in vitro fertilisation) i ICSI (intracytoplasmatic-sperm-injection) kroz sledeće faze:

Faza 1 - faza stimulacije (do aspiracije) sa dve opcije:

1) ako je odgovor na stimulaciju odgovarajući;

2) ako odgovor na stimulaciju nije odgovarajući.

Faza 2 - faza aspiracije i kulture embriona;

Faza 3 - završna faza (embriotransfer).

Tabela - Metode BMPO

1.

METOD BMPO - IVF

I faza

Faza stimulacije (do aspiracije) sa dve opcije:

a)

Ako je odgovor na stimulaciju odgovarajući (Potpomognute reproduktivne tehnike uz korišćenje lekova za stimulaciju ovulacije)

b)

Ako odgovor na stimulaciju nije odgovarajući (Planiranje i koordinacija postupka BMPO kod pacijentkinje (bračnog para))

II faza

Faza aspiracije i kulture embriona

 

Transvaginalna aspiracija oocita

 

Prikupljanje oocita dobijenih aspiracijom folikula

 

Klasična in vitro (in vitro) fertilizacija (IVF)

III faza

Završna faza (embriotransfer)

 

Intrauterini embriotransfer
ili
Intrauterini transfer krioprezerviranih embriona

2.

METOD BMPO - ICSI

I faza

Faza stimulacije (do aspiracije) sa dve opcije:

a)

Ako je odgovor na stimulaciju odgovarajući (Potpomognute reproduktivne tehnike uz korišćenje lekova za stimulaciju ovulacije)

b)

Ako odgovor na stimulaciju nije odgovarajući (Planiranje i koordinacija postupka BMPO kod pacijentkinje (bračnog para))

II faza

Faza aspiracije i kulture embriona

 

Transvaginalna aspiracija oocita

 

Prikupljanje oocita dobijenih aspiracijom folikula

 

Mikroasistirana fertilizacija (ICSI)

III faza

Završna faza (embriotransfer)

 

Intrauterini embriotransfer
ili
Intrauterini transfer krioprezerviranih embriona

Član 4

Parovi iz člana 2. mora da ispuni sledeće uslove:

1. da je žena imala prethodno tri pokušaja biomedicinski potpomognutog oplođenja, bez uspeha;

2. da žena nije rađala, odnosno da nema decu;

3. da na dan podnošenja prijave, žena nije navršila 45 godina starosti;

4. da imaju državljanstvo Republike Srbije, odnosno da je strani državljanin sa stalnim nastanjenjem u Beogradu ili da su izbegla, odnosno interno raseljena i prognana lica sa Kosova i Metohije;

5. da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana, pre dana podnošenja prijave.

Član 5

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove zdravstva (u daljem tekstu: Sekretarijat za zdravstvo) objavljuje javni poziv parovima za podnošenje prijave za finansiranje četvrtog pokušaja BMPO u najmanje jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji grada Beograda i na zvaničnoj internet stranici grada Beograda.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana naročito sadrži: mesto i način podnošenja zahteva, rok za podnošenje prijave; uslove i kriterijume u skladu sa ovom odlukom; dokaze koje je potrebno podneti; rok za utvrđivanje predloga liste prvenstva; način i rok za podnošenje prigovora, rok za odlučivanje o prigovoru; rok za utvrđivanje konačne liste prvenstva i način objavljivanja konačne liste prvenstva.

Prijava se podnosi na obrascu koji se može preuzeti sa zvanične internet stranice grada Beograda.

Uz prijavu, parovi dostavljaju sledeću dokumentaciju:

- dokaz o tri bezuspešna pokušaja biomedicinski potpomognutog oplođenja (potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijala za grad Beograd ili potvrda zdravstvene ustanove u kojoj su obavljene BMPO, sa pratećom dokumentacijom i otpusnim listama);

- potpisana izjava žene da nije rađala, odnosno da nema dece;

- izvod iz matične knjige rođenih za ženu;

- izvod iz matične knjige venčanih, odnosno overena izjava, data pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da vanbračni partneri ostvaruju trajnu zajednicu života;

- potvrda o prebivalištu za oba partnera;

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije, za oba partnera, odnosno potvrda o stalnom nastanjenju u Republici Srbiji;

- fotokopija nečipovane lične karte ili očitane čipovane lične karte, za oba partnera, odnosno fotokopija pasoša za lica sa stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji;

- dokaz o visini prihoda u prosečnom mesečnom iznosu, u skladu sa vrstom prihoda, na osnovu ostvarenih prihoda u tri meseca koja prethode mesecu u kome je podneta prijava, za oba partnera u skladu sa čl. 5. i 6. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Službeni glasnik RS", br. 113/17 i 50/18).

Član 6

Rukovodilac Sekretarijata za zdravstvo obrazuje Komisiju za rangiranje prijava za finansiranje četvrtog pokušaja BMPO (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana, a sastav i način rada Komisije uređuje se aktom o obrazovanju.

Komisija je dužna da u svom radu prilikom sprovođenja postupka javnog poziva i obrade podataka iz prijave postupa u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Komisija obavlja sledeće poslove:

- pregleda blagovremeno pristigle zahteve;

- vrši ocenu ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava u skladu sa odredbama ove odluke;

- vrši rangiranje podnetih prijava;

- utvrđuje predlog liste rangiranih predloga o ostvarivanju prava na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO, odnosno predlog liste prvenstava u ostvarivanju prava na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO;

- odlučuje o prigovorima podnetim na Predlog liste prvenstva;

- utvrđuje Konačnu listu prvenstva.

Svaka prijava koji dospe nakon roka određenog u javnom pozivu, bez obzira na način dostavljanja, smatraće se neblagovremenom i neće se razmatrati. Po okončanju postupka neotvorena koverta biće vraćena podnosiocu prijave. Nepotpunom prijavom smatra se prijava koja ne sadrži svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u javnom pozivu i neće biti rangirana.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za Komisiju obavlja Sekretarijat za zdravstvo.

Član 7

Kriterijumi na osnovu kojih Komisija vrši rangiranje su sledeći:

1) godine starosti žene - 70 bodova

- žena koja ima najveći broj godina (godine i meseci se svode na dane) dobija 70 bodova, a ostale se vrednuju po formuli: broj bodova = broj godina konkretne žene/najveći broj godina žene x 70;

2) zajednički prosek prihoda para u poslednja tri meseca - 30 bodova

- par sa najnižim zajedničkim prosekom prihoda dobija

- 30 bodova, a ostali se vrednuju po formuli: broj bodova = najniža vrednost zajedničkog proseka prihoda para/vrednost zajedničkog proseka prihoda konkretnog para x 30.

U slučaju da parovi po oba kriterijuma ostvare isti broj bodova, prednost će imati par koji je na osnovu bodovanja po kriterijumu određenim stavom 1. tačka 1. ovog člana ostvario veći broj bodova.

Nakon rangiranja podnetih prijava, Komisija objavljuje Predlog liste prvenstva i objavljuje je na zvaničnoj internet stranici grada Beograda.

Na predlog liste prvenstva, podnosilac prijave može se uložiti prigovor u roku od pet dana od dana objavljivanja Predloga liste prvenstva.

Komisija je dužna da odluči o podnetim prigovorima u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Komisija je dužna da Konačnu listu prvenstva objavi na način opisan u stavu 2. ovog člana i sa izveštajem dostavi Sekretarijatu za zdravstvo.

Član 8

Sekretarijat za zdravstvo, na osnovu Konačne liste prvenstva iz člana 7. stav 6, donosi rešenje o ostvarivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja BMPO.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se podneti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana obaveštavanja podnosioca prijave o rešenju.

Član 9

Gradonačelnik grada Beograda će ovlastiti rukovodioca Sekretarijata za zdravstvo da zaključi ugovor sa parom koji je ostvario pravo na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO.

Par koji je ostvario pravo na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO dužan je da zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana u roku od 30 dana od dana obaveštavanja o donetom rešenju.

Ukoliko par koji je ostvario pravo na finansiranje troškova četvrtog pokušaja BMPO ne zaključi ugovor u roku iz stava 2. ovog člana, smatraće se da je odustao od zaključenja ugovora, a Sekretarijat za zdravstvo će sledećem paru sa Konačne liste prvenstva izdati rešenje o ostvarivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja BMPO.

Član 10

Postupak četvrtog pokušaja BMPO vrši ovlašćena zdravstvena ustanova, a koju je Grad Beograd izabrao u postupku javne nabavke, sprovedenom u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak javne nabavke i sa kojom je zaključio ugovor.

Pružaoci usluge iz stava 1. ovog člana dužni su da Sekretarijatu za zdravstvo, dostave izveštaj o pruženim uslugama, sa podacima: o ženi kojoj je pružena usluga, kojom metodom, koliko je sredstava utrošeno na svaku pojedinačnu uslugu, kao i ukupan iznos za sve usluge i specifikaciju svih troškova, radi prenosa sredstava iz budžeta grada Beograda, za pruženu uslugu, najkasnije u roku od 45 dana od pružene usluge, sve u skladu sa usvojenom ponudom i zaključenim ugovorom.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".