UREDBA
O KRITERIJUMIMA I NAČINU IZBORA STRATEŠKOG PARTNERA I STRUČNOG NADZORA NAD IZVOĐENJEM RADOVA NA REALIZACIJI PROJEKTA IZGRADNJE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761, DEONICA POJATE-PRELJINA ("MORAVSKI KORIDOR")

("Sl. glasnik RS", br. 55/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuju kriterijumi i način izbora strateškog partnera i stručnog nadzora nad izvođenjem radova na realizaciji projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina (u daljem tekstu: Moravski koridor).

Prilikom izbora strateškog partnera na projektovanju i izgradnji Moravskog koridora, kao i prilikom izbora stručnog nadzora nad izvođenjem radova, ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki.

Kao strateški partner smatra se i konzorcijum, kao i svako povezano lice, odnosno lica strateškog partnera i/ili bilo koje privredno društvo ili društva koje strateški partner i/ili njegovo povezano lice ili lica osnuju za potrebe realizacije ovog projekta, u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuju privredna društva.

Član 2

Izbor strateškog partnera vrši Vlada, na predlog Radne grupe obrazovane Odlukom o obrazovanju Radne grupe za sprovođenje postupka izbora strateškog partnera u cilju realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina ("Moravski koridor") ("Službeni glasnik RS", broj 54/19, u daljem tekstu: Radna grupa Vlade).

Član 3

Administrativno-tehničku potporu Radnoj grupi Vlade u sprovođenju postupka izbora strateškog partnera pruža ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Ministarstvo može angažovati i druga stručna lica za pružanje stručne pomoći u sprovođenju ove uredbe.

II KRITERIJUMI ZA IZBOR STRATEŠKOG PARTNERA

Član 4

Kriterijumi za određivanje strateškog partnera su opšti i posebni.

1. Opšti kriterijumi

Član 5

Opšti kriterijumi su uslovi koje podnosilac prijave mora obavezno da ispunjava i što ga kvalifikuje za učestvovanje u postupku za izbor u skladu sa članom 11. ove uredbe.

Opšti kriterijumi se ne boduju.

Podnosilac prijave može biti domaće ili strano pravno lice, konzorcijum domaćih i/ili stranih pravnih lica.

Član 6

Opšti kriterijumi su:

1. Da je domaće pravno lice registrovano kod nadležnog organa, što se dokazuje izvodom iz registra Agencije za privredne registre, odnosno izvodom iz registra nadležnog privrednog suda.

Da strano pravno lice ima registrovan ogranak u Republici Srbiji, što se dokazuje izvodom iz registra Agencije za privredne registre, odnosno izvodom iz registra nadležnog privrednog suda.

Ukoliko strano pravno lice nema registrovan ogranak u Republici Srbiji, obavezuje se da osnuje ogranak u Republici Srbiji za realizaciju projekta Moravski koridor pre potpisivanja komercijalnog ugovora, što se dokazuje izjavom ili drugim potpisanim aktom u momentu podnošenja prijave. Pored te izjave, ovo strano pravno lice dužno je da dostavi i ispravu nadležnog stranog organa kojom dokazuje da je registrovano u matičnoj državi.

Ukoliko je u pitanju konzorcijum (Consortium ili Joint Venture), potrebno je da podnosilac prijave dostavi ugovor o međusobnoj poslovno-tehničkoj saradnji za realizaciju projekta, kao i ispravu nadležnog stranog organa kojom dokazuje da je registrovan u matičnoj državi (za svakog člana konzorcijuma).

2. Da se podnosilac prijave ne nalazi na "Crnoj listi" Svetske banke, što se dokazuje prikazom trenutne liste na internet stranici Svetske banke u momentu podnošenja prijave, s tim da u slučaju da je podnosilac prijave u konzorcijumu (Consortium ili Joint Venture), neophodno je da svaki član pojedinačno ispuni zahtev.

3. Izjava o prihvatanju obaveze od strane podnosioca prijave da će svaku deonicu projekta Moravski koridor završiti u roku od dve i po godine, što ne isključuje mogućnost paralelnog izvođenja radova na više deonica, a koja će biti sastavni deo budućeg komercijalnog ugovora, ukoliko bude potpisan.

4. Izjava o prihvatanju obaveze od strane podnosioca prijave da će koristiti domaći materijal, angažovati domaću radnu snagu, podizvođače, itd., a koja će biti sastavni deo budućeg komercijalnog ugovora, ukoliko bude potpisan.

5. Izjava o prihvatanju obaveze od strane podnosioca prijave da uspostavi postrojenja za proizvodnju betona i asfalta u blizini gradilišta u radijusu od 30 km - izjava kojom se svaki podnosilac prijave obavezuje pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

6. Da podnosilac prijave ima obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine - 2016, 2017. i 2018. godini minimum jednu milijardu evra, što se dokazuje dostavljanjem izjave nezavisnog revizora (finansijski izveštaj revizora), s tim da u slučaju da je podnosilac prijave u konzorcijumu (Consortium ili Joint Venture), neophodno je da svaki član pojedinačno ispuni zahtev.

7. Da podnosilac prijave obezbedi pismo o namerama od međunarodnih finansijskih institucija, banaka, drugih izvora finansiranja za finansiranje Projekta Moravski koridor u iznosu od najmanje 400 miliona evra - dokaz: pismo/pisma o namerama.

8. Izvršeni značajni radovi na telekomunikacionoj/digitalnoj infrastrukturi u poslednjih 15 godina - dokaz: izjava poslodavca i/ili opis izvedenih radova.

U slučaju da je podnosilac prijave novoosnovano pravno lice, odnosno ogranak, ispunjenost opštih kriterijuma podnosilac prijave dokazuje preko referenci člana, odnosno povezanog lica.

2. Posebni kriterijumi

Član 7

Posebni kriterijumi su uslovi na osnovu kojih se ocenjuje prijava.

Prijave se rangiraju na osnovu zbira bodova posebnih kriterijuma, tako da je prvorangirana prijava sa najvećim brojem bodova.

Posebni kriterijumi su:

Posebni kriterijumi

Dokaz

Ocena

Poslovni kriterijumi:
Izjava poslodavca predstavlja izjavu sa brojem izgrađenih kilometara u navedenom vremenskom periodu koji potpisuje poslodavac sa referisanjem na ugovor/ugovore
Za ugovore u kojima je podnosilac prijave učestvovao kao član konzorcijuma (Consortium ili Joint Venture), smatraće se iskustvom samo deo vrednosti ili količina koje je izveo taj izvođač u okviru Konzorcijuma.
U slučaju da je podnosilac prijave konzorcijum (Consortium ili Joint Venture)
iskustvo konzorcijuma će se računati zbirno.

Podnosilac prijave sa najvišom vrednosti (km) biće ocenjen sa 15 poena, ostali će biti ocenjeni proporcionalno u odnosu na najvišu podnetu vrednost.

1. Ukupna dužina izgrađenih auto-puteva u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 15 godina (15 godina pre dana objavljivanja Javnog poziva)

Izjava poslodavca

maks. 15

2. Ukupna dužina izgrađenih mostova u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 15 godina (15 godina pre dana objavljivanja Javnog poziva)

Izjava poslodavca

maks. 15

3. Ukupna dužina izgrađenih regulacija reka u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 15 godina (15 godina pre dana objavljivanja Javnog poziva)

Izjava poslodavca

maks. 15

4. Ukupna dužina projektovanih auto-puteva u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 15 godina (15 godina pre dana objavljivanja Javnog poziva)

Izjava poslodavca

maks. 15

Finansijski kriterijum
U slučaju da je podnosilac prijave konzorcijum (Consortium ili Joint Venture) ovaj odnos će se računati kao prosečna vrednost.

Podnosioci prijava sa najnižim odnosom će biti ocenjeni sa 20 poena, ostali sa 0.

5. Odnos finansijski dug/kapital (finance debt/equity ratio) u 2018. godini

Izjava nezavisnog revizora (finansijski izveštaj revizora)

0 ili 20

Ljudski resursi
Svi eksperti/inženjeri moraju da imaju diplomu univerziteta i odgovarajuće iskustvo i da budu u stalnom radnom odnosu.
U slučaju da je podnosilac prijave konzorcijum (Consortium ili Joint Venture) iskustvo i broj inženjera u konzorcijumu će se računati zbirno.

Podnosioci prijava koji ispunjavaju ove kriterijume biće ocenjeni sa 10 poena, ostali sa 0.

6. Iskustvo u Jugoistočnoj Evropi u sličnim projektima

- Direktor projekta - Project Manager

>15 godina

- Ekspert za izgradnju auto-puteva - Highway Construction Expert

>15 godina

- Ekspert za projektovanje - Design/Engineering Expert

>15 godina

- Ekspert za kamenolome (ekspert za geologiju, kontrolu kvaliteta materijala za izgradnju i rudarstvo) - Operations Quarries Expert

>5 godina

- Ekspert za izgradnju mosta - Bridge Construction Expert

>5 godina

- Ekspert za hidrotehničke radove i drenažu - Drainage Construction Expert

>5 godina

- Glavni inženjer na gradilištu - Field Engineering Expert

>5 godina

- Ekspert za životnu sredinu, bezbednost i zaštita na radu (podnosioci prijava mogu da podnesu više od jedne biografije za tog eksperta) - Environment, Safety and Health Expert

>5 godina

Biografije (CV) eksperata kompanije i izjava kojom potvrđuje podatke pod krivičnom i materijalnom odgovornošću

0 ili 10

7. Inženjeri sa odgovarajućim iskustvom i diplomom Univerziteta - minimum 100 inženjera:
- Inženjer za autoputeve - minimum 40;
- Inženjer za mostove - minimum 20;
- Inženjer za hidrotehničke radove - minimum 10;
- Inženjer za telekomunikacije - minimum 10;
- Inženjer elektrotehnike - minimum 10;
- Inženjer mašinstva - minimum 10.

Izjava kojom potvrđuje podatke pod krivičnom i materijalnom odgovornošću

0 ili 10

U slučaju da je podnosilac prijave novoosnovano pravno lice, odnosno ogranak, ispunjenost posebnih kriterijuma podnosilac prijave dokazuje preko referenci člana, odnosno povezanog lica.

III NAČIN IZBORA STRATEŠKOG PARTNERA 

Član 8

Izbor strateškog partnera sprovodi Radna grupa Vlade javnim prikupljanjem ponuda za izbor strateškog partnera (u daljem tekstu: postupak izbora strateškog partnera). 

Postupak izbora strateškog partnera obuhvata:

1) pripremu javnog poziva za podnošenje prijava (u daljem tekstu: Javni poziv);

2) objavljivanje Javnog poziva;

3) prijem, otvaranje i ocenu prijava;

4) dostavljanje predloga Vladi o izboru strateškog partnera;

5) izbor strateškog partnera od strane Vlade;

6) sprovođenje pregovora sa izabranim strateškim partnerom.

1. Javni poziv

Član 9

Radna grupa Vlade utvrđuje sadržinu Javnog poziva u smislu ove uredbe i dostavlja Ministarstvu u cilju pripreme i objavljivanja Javnog poziva.

Javni poziv sadrži:

1) predmet Javnog poziva;

2) pravo učešća na Javnom pozivu;

3) uslove za učešće u Javnom pozivu;

4) kriterijume za ocenjivanje i odabir strateškog partnera;

5) rok i način podnošenja prijava;

6) dokumentaciju za prijavljivanje za izbor strateškog partnera;

7) način donošenja odluke o izboru strateškog partnera.

Objavljivanje Javnog poziva se vrši u dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije, na internet stranici Ministarstva i internet stranici e-Uprave.

2. Prijem, otvaranje i ocena prijava

Član 10

Radna grupa Vlade otvara prijave, pregleda dostavljenu dokumentaciju, boduje kriterijume i predlaže Vladi da izvrši izbor strateškog partnera.

U postupku prijema, otvaranja i ocene prijava Radna grupa Vlade vodi zapisnik.

Član 11

Prijem prijava se vrši na način propisan Javnim pozivom.

Po prijemu, prijave se dostavljaju Radnoj grupi Vlade neotvorene.

Radna grupa Vlade utvrđuje blagovremenost pristiglih prijava.

Neblagovremene prijave se ne otvaraju i neće se uzeti u razmatranje.

Blagovremene prijave Radna grupa Vlade otvara, razmatra, utvrđuje ispunjenost uslova iz ove uredbe i Javnog poziva i boduje prijave.

Radna grupa Vlade prvo utvrđuje ispunjenost opštih kriterijuma. Prijave koje ne ispunjavaju opšte kriterijume ne uzimaju se u dalje razmatranje.

Radna grupa Vlade boduje samo prijave koje ispunjavaju opšte kriterijume.

Bodovanje iz stava 7. ovog člana vrši se na osnovu bodovanja posebnih kriterijuma.

Član 12

Otvaranju prijava može da prisustvuje po jedan ovlašćeni predstavnik podnosioca prijave.

Član 13

Radna grupa Vlade odlučuje ako je prisutna većina od ukupnog broja članova. 

Radna grupa Vlade donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova.

3. Dostavljanje predloga Vladi o izboru strateškog partnera

Član 14

Radna grupa Vlade uz predlog za izbor strateškog partnera Vladi dostavlja i izveštaj o postupku, koji je sproveden u skladu sa Zakonom o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, ovom uredbom i Javnim pozivom.

Ukoliko nijedna prijava ne ispunjava propisane uslove, Radna grupa Vlade o tome sačinjava poseban izveštaj koji dostavlja Vladi.

Izveštaj se sačinjava na osnovu zapisnika o prijemu, otvaranju i oceni prijava Radne grupe Vlade.

Izveštaj sadrži zaključke i predlog rang liste u skladu sa ovom uredbom i Javnim pozivom.

Uz izveštaj Radna grupa Vlade dostavlja Vladi i predlog odluke o izboru strateškog partnera ili predlog odluke o odbacivanju neblagovremenih prijava ili predlog drugih odluka proisteklih iz toka tog postupka.

4. Izbor strateškog partnera od strane Vlade

Član 15

Po prijemu izveštaja i predloga odluke Radne grupe Vlade iz člana 14. stav 5. ove uredbe Vlada donosi odluku o izboru strateškog partnera ili proglašava postupak neuspešnim.

Odluka Vlade o izboru strateškog partnera objavljuje se na internet stranici Vlade.

U slučaju da izabrani strateški partner ne zaključi ugovor o strateškom partnerstvu smatraće se da je odustao od prijave i učestvovanja u postupku.

U slučaju iz st. 1. i 3. ovog člana, Vlada donosi odluku o daljem postupku.

5. Sprovođenje pregovora sa izabranim strateškim partnerom

Član 16

Radna grupa Vlade po donošenju odluke Vlade o izboru strateškog partnera sprovodi pregovore sa izabranim strateškim partnerom u cilju zaključenja ugovora.

Radna grupa Vlade po sprovedenim pregovorima sa izabranim strateškim partnerom dostavlja izveštaj Vladi sa predlogom da se ugovor sa izabranim strateškim partnerom zaključi ili da Vlada donese drugu odluku o daljem postupku u zavisnosti od rezultata pregovora.

Vlada, kao finansijer, investitor i izabrani strateški partner zaključuju ugovor o projektovanju, odnosno pružanju usluga i izvođenju radova na izgradnji Moravskog koridora.

IV NAČIN IZBORA STRUČNOG NADZORA

Član 17

Izbor vršioca stručnog nadzora nad izvođenjem radova sprovešće se po restriktivnoj proceduri u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Restriktivna procedura podrazumeva sprovođenje dvostepenog postupka, a dodela ugovora se vrši na osnovu kriterijuma najboljeg odnosa kvaliteta i cene.

U okviru prve faze postupka vrši se odabir uže liste ponuđača (najviše osam ponuđača) na osnovu opštih kriterijuma koji se odnose na ekonomski i finansijski, profesionalni i tehnički kapacitet ponuđača. U slučaju da broj ponuđača koji ispunjavaju kriterijume prelazi osam, primenjuju se dodatni kriterijumi definisani u objavljenom pozivu za dostavljanje ponuda.

U drugoj fazi postupka ponuđači sa uže liste pozivaju se da dostave ponude u skladu sa zahtevima iz tenderske dokumentacije.

Vlada će osnovati Radnu grupu koja će sprovesti postupak za izbor stručnog nadzora.

V STUPANJE NA SNAGU

Član 18

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".