PRAVILNIK
O METODOLOGIJI RADA I NAČINU PRISTUPA PODACIMA I ZAŠTITE NACIONALNOG SISTEMA TETRA, SISTEMA MOBILNIH RADIO KOMUNIKACIJA I KRITIČNE INFRASTRUKTURE

("Sl. glasnik RS", br. 55/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju metodologija rada i način pristupa podacima i zaštite nacionalnog sistema TETRA, sistema mobilnih radio komunikacija i kritične infrastrukture.

Član 2

Pod metodologijom rada podrazumeva se način upravljanja, planiranja i korišćenja sistema zaštićenih mobilnih radio komunikacija (radio komunikacija u okviru koje se obavlja grupni poziv, individualni poziv, hitni poziv, dispečer - poziv prema svima, prenos video sadržaja, prenos tekstualnih podataka, prenos podataka, radio komunikacija i povezivanje sa fiksnom i mobilnom telefonijom, GPS pozicioniranje radio terminala, online upiti iz evidencija podataka u okviru jedinstvenog informacionog sistema) i odbrana od ometanja u tom sistemu, kao i plan raspodele govornih grupa, pozivnih znakova korisnicima TETRA sistema i LTE širokopojasne mreže tako da one rade nezavisno jedna od druge.

Član 3

Nacionalna širokopojasna mobilna mreža omogućava ovlašćenim korisnicima da preko radio terminala, a putem namenskih aplikacija pristupe određenim bazama podataka. Za korišćenje mobilnih terminala mogu se koristiti važeći sertifikati MUP-a.

Za komunikaciju između kor mreže i baznih stanica može se koristiti sistem specijalnih veza.

Član 4

Organizaciona jedinica ministarstva nadležna za radio komunikacije obezbeđuje neophodne uslove i preduzima mere za nesmetano funkcionisanje i zaštitu mobilnih radio sistema.

Član 5

Radio terminal se koristi za ostvarivanje radio komunikacije u redovnim i vanrednim situacijama.

Radio terminal je elektromehanički uređaj (radio uređaj) koji služi za prenos informacija, govora i podataka.

Radio emisioni uređaj je predajnik koji radi na propisanim frekvencijama.

Radioemisioni uređaji su bazne stanice i repetitori.

Član 6

Evidentiranje radio komunikacije koja se obavlja korišćenjem radio terminala vrši se registrofonom.

Komunikacija ostvarena u mobilnom radio sistemu evidentira se u sistemski žurnal.

Član 7

Kritičnu infrastrukturu čine svi radioemisioni i telekomunikacioni uređaji neophodni za neprekidan rad radio terminalnih uređaja.

Član 8

Pristup sistemskom žurnalu odobrava se zaposlenima u organizacionoj jedinici nadležnoj za nadzor nad sistemom radio komunikacija i administratorima sistema. Odobrenje i imenovanje odgovornog lica za pristup daje rukovodilac organizacione jedinice nadležne za nadzor radio komunikacija.

Član 9

Administratorima sistema se odobravaju različiti nivoi pristupa i to: pretraga ostvarene komunikacije i prenos (preuzimanje) podataka iz ostvarene komunikacije.

Najniži nivo pristupa odobrava se zaposlenima na poslovima dežurstva, čija je uloga kontrola ispravnosti tetra digitalnog radio sistema i širokopojasne mreže bez mogućnosti pretrage i prenosa podataka ostvarene komunikacije.

Na obrazložen zahtev rukovodioca organizacione jedinice, administratori vrše pretragu i prenos podataka iz ostvarene komunikacije i o tome vode posebnu evidenciju.

Član 10

Pristup sistemu za snimanje tonskih zapisa i video sadržaja mobilnih radio sistema odobrava se zaposlenima u nadležnoj organizacionoj jedinici za radio komunikacije prema nivoima pristupa.

Administrator sistema kreira korisnički nalog i pristupne šifre po nivoima pristupa.

Pristupna šifra se saopštava zaposlenom uz obavezu da odobrenu pristupnu šifru samostalno promeni i zaštiti je od zloupotrebe.

Nivoe pristupa opredeljuje i određuje rukovodilac organizacione jedinice.

Član 11

Mobilni radio sistemi su nacionalni sistemi čiji je administrator Ministarstvo unutrašnjih poslova, a koji osim Ministarstva unutrašnjih poslova, koriste Vlada, Vojska Srbije, Vojnobezbednosna agencija, Vojnoobaveštajna agencija, Bezbednosno informativna agencija, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo energetike, Ministarstvo odbrane, Komunalna milicija, Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije, Putevi Srbije.

U vanrednim situacijama i drugim okolnostima od značaja za rad službi bezbednosti kao korisnici sistema mogu se pojaviti i drugi privredni subjekti od vitalnog značaja za funkcionisanje države.

Član 12

Evidentiranje komunikacije drugih korisnika razvrstava se na govorne grupe.

Arhiviranje ostvarenog video sadržaja vrši se uz pomoć radio terminala mobilne širokopojasne mreže.

Obrada podataka koji su prikupljeni preko ostvarenog audio saobraćaja i video sadržaja u ime korisnika mobilnog radio sistema iz člana 10. obavlja se u skladu sa odredbama zakona kojim je propisana zaštita podataka o ličnosti.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".