PRAVILNIK
O STRUČNOM USAVRŠAVANJU ZAPOSLENIH U POKRAJINSKOM SEKRETARIJATU ZA KULTURU, JAVNO INFORMISANJE I ODNOSE S VERSKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 33/2019)

Član 1

Pravilnikom o stručnom usavršavanju zaposlenih u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama uređuje se način stručnog usavršavanja funkcionera koji na osnovu zakonom ili pokrajinskim propisom utvrđene obaveze ili ovlašćenja, imaju obavezu, odnosno koriste pravo da budu na stalnom radu radi vršenja dužnosti, službenika i nameštenika (u daljem tekstu: zaposleni) u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Pod stručnim usavršavanjem zaposlenih, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se stručno usavršavanje zaposlenih koji su zasnovali radni odnos u Sekretarijatu, kao i stručna obuka pripravnika i polaganje stručnog ispita.

Član 2

Sekretarijat, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, organizuje stručno usavršavanje zaposlenih, kojim se obezbeđuje:

1. stručno, blagovremeno i efikasno izvršavanje zadataka i poslova i drugih radnih obaveza zaposlenih u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u Sekretarijatu;

2. stručna obuka pripravnika i proveravanje njihove stručne osposobljenosti;

3. polaganje stručnog ispita.

Član 3

Zaposleni u Sekretarijatu su dužni da se stručno usavršavaju za radno mesto na koje su raspoređeni, kao i da učestvuju u drugim oblicima stručnog usavršavanja koji se organizuju u Sekretarijatu, odnosno na koje se upućuju u skladu sa odlukom pokrajinskog sekretara.

Član 4

Zaposleni u Sekretarijatu upućuju se na stručno usavršavanje kada je to od interesa za uspešno izvršavanje određenih zadataka i poslova Sekretarijata, u slučaju izmena propisa, kao i drugih okolnosti koje uzrokuju bitno drugačiji način rada ili kad priroda zadataka i poslova zahteva obnavljanje znanja zaposlenih.

Stručno usavršavanje obezbeđuje se:

1) individualnim i stalnim praćenjem i proučavanjem propisa, stručnih publikacija i drugih sredstava informisanja o pitanjima od interesa za rad Sekretarijata;

2) upućivanjem zaposlenih na stručna predavanja, kurseve, seminare, kongrese, savetovanja i druge naučne i stručne skupove;

3) upućivanjem zaposlenih na kurseve stranih jezika i obuku za rad na računaru.

Član 5

Stručni ispit za rad u organima državne uprave polažu zaposleni u skladu sa propisima kojima se uređuje obaveza polaganja stručnog ispita i pripravnici sa srednjom, višom i visokom školskom spremom odgovarajućeg smera posle pripravničkog staža.

Član 6

Odluku o stručnom usavršavanju donosi pokrajinski sekretar na osnovu zahteva za stručno usavršavanje koji pokrajinskom sekretaru podonosi zaposleni, sa prethodno pribavljenom saglasnošću pomoćnika pokrajinskog sekretara.

Član 7

Stručno usavršavanje zaposlenih finansira se iz sredstava predviđenih Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine u okviru razdela Sekretarijata, planiranih za tu namenu.

Član 8

Donošenjem ovog pravilnika stavlja se van snage Pravilnik o stručnom usavršavanju u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu ("Službeni list AP Vojvodine", broj: 19/2008).

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Član 10

Ovaj pravilnik će se objaviti u Službenom listu AP Vojvodine.