ODLUKA

O UTVRĐIVANJU NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

("Sl. list grada Kruševca", br. 9/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje visina naknade za korišćenje javnih površina u skladu sa zakonom na teritoriji Grada Kruševca i utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i sadržaj podataka o korišćenju javne površine i nadležni organ koji utvrđuje obavezu plaćanja naknade.

Obveznik naknade

Član 2

Obveznik naknade za korišćenje javne površine je korisnik javne površine.

Osnovica

Član 3

Osnovica naknade za korišćenje prostora na javnoj površini je površina korišćenja prostora u metrima kvadratnim (m2).

Visina naknade

Član 4

Visina naknade za korišćenje javne površine utvrđuje se u skladu sa najvišim iznosom naknade i kriterijumima propisanim Zakonom.

Visina naknade za korišćenje javnih površina je utvrđena u tarifi, koja je sastavni deo ove odluke.

Član 5

Područje grada Kruševca obuhvata sledeće zone:

BID ZONA - obuhvata parcele sa leve i desne strane Ulice majke Jugovića do Kosovske ulice.

EKSTRA ZONA obuhvata parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Ulica Gazimestanska, Ulica Vidovdanska do ukršća sa Ulicom Dušanovom, Ulica majke Jugovića do Kosovske, Ulica Balkanska do Jug Bogdanove i Dušanove, Ulica Brijanova do Ulice Jug Bogdanove.

PRVA ZONA obuhvata prostor oivičen sledećim ulicama: Gazimestanski trg, Jastrebačkom do Ulice Cara Lazara, Ulicom Cara Lazara do Strahinjićeve, Ulicom Strahinjićevom do Ulice Pećke, Ulicom Pećkom do Prvomajske, Prvomajskom do Njegoševe, Njegoševom do Majke Jugovića, Majke Jugovića do granice parka Bagdala, granicom parka Bagdala do Ul. Kosovske, Ul. Kosovska do Ul. Nikole Tesle, Ul. Nikole Tesle do Ul. Čehovljeve, Ul. Čehovljeva, Ul. Dostojevskog do Ul. Hajduk Veljkove, Ul. Hajduk Veljkovom do Ul. Bruski put, Ul. Bruski put do Ul. Kneza Miloša, Ul. Kneza Miloša do Bulevara Nikole Pašića, Bulevar Nikole Pašića do Ul. Vidovdanske, Ul. Vidovdanska do Šumadijske, Šumadijskom do Ul. Balkanske, Ul. Balkanskom do ukršća sa Jug Bogdanovom i Dušanovom, Ul. Jug Bogdanovom do Gazimestanskog trga obuhvatajući parcele sa leve i desne strane navedenih ulica. Ovom zonom obuhvaćene su i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Ul. Železnička od Gazimestanskog trga do Garskog potoka, Ul. cara Lazara od Strahinjićeve do Garskog potoka, Ul. Vidovdanska od Bulevara Nikole Pašića do Ul. Bivoljske.

DRUGA ZONA: granica prolazi Garskim potokom od Ul. Železničke, proseca Ul. Cara Lazara i ide do Ul. vojvode Mišića, Ul. vojvode Mišića do Njegoševe, Ul. Njegoševom do Ul. Bagdalski venac, Ul. Bagdalski venac do Ul. Kosovske bitke, Ul. Kosovske bitke do Ul. knez Mihajlove, Ul. knez Mihajlova do Ustaničke, Ul. Ustaničkom do granice Slobodišta, granicom Slobodišta do Bruskog puta, Bruski put do Ul. kneza Miloša, Ul. kneza Miloša koja čini granicu između I i II zone od Ul. kneza Miloša do Ul. Brestovačke, Ul. Brestovačkom do Ul. Gavrila Principa, Ul. Gavrila Principa do Ul. kneza Miloša, Ul. kneza Miloša do reke Rasine, rekom Rasinom do Ul. Vojvode Stepe, Ul. Vojvode Stepe do Ul. Petra Kočića, Ul. Petra Kočića do Ul. Vidovdanske, Ul. Vidovdanskom do Ul. Bivoljske, Ul. Bivoljska do Ul. Balkanske, Ul. Balkanska do Omladinske, Ul. Omladinskom, Bukovačkom i Dobrovoljačka (samo leva strana) do Ul. Železničke, Ul. Železničkom do Gazimestanskog trga, železničkom prugom do Garskog potoka, obuhvatajući parcele sa leve i desne strane navedenih ulica. Ovoj zoni pripadaju i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Aerodromska od Ul. Kneza Miloša do Ul. Martovskih žrtava, Ul. Vidovdanske od Ul. Petra Kočića do mosta na Rasini, Ul. cara Lazara od mosta na Garskom potoku do Ul. Alekse Nenadovića, Ul. Jasički put do ukrštanja sa Severnom obilaznicom i parcele koje izlaze na Istočnu obilaznicu.

TREĆA ZONA Obuhvata ulice koje nisu obuhvaćene I i II zonom, a pripadaju KO Kruševac. Trećoj zoni pripadaju i parcele udaljene više od 50 m, od Ul. Jasički put do ukrštaja sa Severnom obilaznicom i od Istočne obilaznice, kao i parcele sa leve i desne strane sledećih ulica: Bruski put od granice druge zone do puta za Mudrakovac, Ul. cara Lazara do puta za Aleksandrovac, Ul. Savska do skretanja u "Trajal" obuhvatajući kompleks "Trajal", kompleks HI "Župa" i kompleks HI "Merima", Ul. Parunovačka od mosta na Rasini do koloseka, obuhvatajući kompleks DIP "Savremeni dom" i Korporaciju "Trajal"

ČETVRTA ZONA obuhvata prostor van katastarske opštine Kruševac obuhvaćen Generalnim urbanističkim planom Kruševca, a nije obuhvaćen trećom zonom.

PETA ZONA obuhvata građevinsko zemljište na području grada Kruševca koje je van Generalnog urbanističkog plana Kruševca.

Vreme korišćenja prostora

Član 6

Vreme korišćenje prostora može biti izraženo u danima, na mesečnom i godišnjem nivou (za period do godinu dana), o čemu se korisnik javne površine izjašnjava zahtevom.

Javna površina

Član 7

Javna površina u smislu ove odluke jeste površina utvrđena planskim dokumentom grada koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima, i to:

- javna saobraćajna površina (put, ulica, pešačka zona i sl.),

- trg,

- javna zelena površina (park, skver, gradska šuma i sl.),

- javna površina bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine) i

- druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje

- površine predviđene Odlukom o uređenju grada.

Utvrđivanje plaćanja

Član 8

Obveznik naknade dužan je da utvrđenu obavezu po osnovu naknade plaća do 15. u mesecu za prethodni mesec, a za mesece za koje je obaveza dospela u momentu uručenja rešenja u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Ako se naknada plaća za dane (manje od 1 mesec), obveznik je u obavezi da obračunatu naknadu plati prilikom dostavljanja rešenja.

Ako se naknada plaća na godišnjem nivou, obveznik plaća naknadu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, osim ako nije odlukom drugačije predviđeno.

Naknada se plaća u punom iznosu pre početka korišćenja naknade u skladu sa odgovarajućim tarifnim brojem, osim ako nije odlukom drugačije predviđeno.

Vrste naknada

Član 9

Naknade za korišćenje javne površine su:

1. Naknada za korišćenje prostora na javnoj povr- šini u poslovne i druge svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih zanata i domaće radinosti;

2. Naknada za korišćenje javnog prostora za oglašavanje za sopstvene potrebe i potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekata za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojima se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koju dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave;

3. Naknada za korišćenje javne površine po osnovu zauzeća građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova i izgradnju.

Član 10

Naknada za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe plaća se za korišćenje prostora za postavljanje:

• Vitrine za izlaganje robe i rashladni uređaji, pokretnih tezgi i stolova za prodaju robe

• Držanje igara na sreću (tombola, poker automati i dr. automati za igru na sreću)

• Korišćenje reklamnih tabli i transparenata

• Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja

• Zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova

• Žardinjere

• Letnje i zimske bašte

• Za korišćenje slobodnih površina radi obavljanja delatnosti koja se privremeno obavlja van stalnog sedišta radnje, na vašarima, proslavama, prodajnim izložbama, promocijama i sl. i

• Ostali vidovi zauzeća predviđeni tarifnim brojevima ove Odluke.

Član 11

Obveznik naknade je dužan da pre korišćenja prava, predmeta ili usluga, za čije je korišćenje propisano plaćanje naknade, pribavi odobrenje nadležnog odeljenja Gradske uprave.

Obveznik je dužan da uz zahtev za odobrenje dostavi sledeću dokumentaciju: skicu objekta sa tačnim merama i kotama koje definišu položaj letnje bašte i dokaz o uplati administrativne takse.

Gradska uprava, Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo i Odeljenje za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove, dužna su da jedan primerak odobrenja dostave Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda radi utvrđivanja i naplate naknade sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i tekući račun, tačna adresa sedišta pravnog lica, delatnost;

- za preduzetnike: poreski identifikacioni broj, naziv radnje sa tačnom adresom, delatnost, ime i prezime vlasnika, JMBG i broj lične karte, tekući račun.

- za fizička lica: ime i prezime, JMBG, broj lične karte i ulicu i broj.

Oslobađanja

Član 12

Naknadu za korišćenje javnih površina ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Član 13

U pogledu načina utvrđivanja naknade, obračunavanje zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračunavanje kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 14

Obveznici naknade za korišćenje javnih površina dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade nadležnom organu u rokovima propisanim taksenom tarifom, koja je sastavni deo ove odluke.

Obveznik lokalne naknade dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastale promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, nadležni organ će doneti rešenje na osnovu podataka nadležnog organa koji vrši upis u registar i na osnovu službenih podataka kojima raspolaže Gradska uprava, državni organ ili drugi organ lokalne samouprave.

Član 15

Naknade za korišćenje javnih površina, predstavljaju prihod budžeta Grada Kruševca.

Prelazne i završne odredbe

Član 16

Korisnici javnih površina, koji iste koriste na dan stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju da koriste odobrene javne površine do isteka odobrenog perioda.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Kruševca".

 

TARIFA
NAKNADE ZA KORIŠĆENJE JAVNE POVRŠINE

Tarifni broj 1.

Naknada za postavljanje i korišćenje vitrina za izlaganje robe van poslovnog prostora, plaća se naknada srazmerno vremenu korišćenja u dnevnom iznosu po 1 m2 u zavisnosti od zone i to:

BID zona

82,00 dinara

Ekstra zona

67,00 dinara

I zona

61,00 dinara

II zona

46,00 dinara

III zona

37,00 dinara

IV zona

30,00 dinara

V zona

22,00 dinara

NAPOMENA:

Naknada po ovom Tarifnom broju plaća se od momenta izlaganja robe na osnovu izdatog odobrenja nadležnog Odeljenja za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove Gradske uprave.

Tarifni broj 2.

Naknada za držanje igara na sreću plaća se po jednom sredstvu dnevno po zonama i to:

BID zona

300,00 dinara

Ekstra zona

250,00 dinara

I zona

227,00 dinara

II zona

182,00 dinara

III zona

166,00 dinara

IV zona

152,00 dinara

V zona

136,00 dinara

NAPOMENA:

1. Naknada iz ovog Tarifnog broja se plaća srazmerno vremenu držanja sredstava za igru unapred, a utvrđuje se rešenjem Odeljenja Gradske uprave nadležnog za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda, tromesečno na osnovu podnete prijave.

2. Obaveznik iz ovog Tarifnog broja je dužan da podnese prijavu nadležnom Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda, pre početka držanja igara na sreću, a najkasnije do 5. u mesecu.

3. Ukoliko se sredstva za igre na sreću (tombola, poker automati i drugi aparati za igru na sreću) drže u objektima koji se nalaze na udaljenosti do 1.000 metara od školskih objekata taksa iz ovog Tarifnog broja se uvećava 10 puta.

4. Ukoliko se sredstva za igru na sreću (tombola, poker automati i aparati za igru na sreću) drže u objektima gde se priređivanje igara vrši posle 21 sat naknada iz ovog Tarifnog broja se ne uvećava.

5. O udaljenosti objekata, u kojima se drže sredstva za igru, kod školskih objekata obveznik naknade je dužan da pribavi dokaz od Službe za katastar nepokretnosti.

Tarifni broj 3.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe utvrđuje se i plaća naknada srazmerno vremenu korišćenja po 1 m2, zauzetog prostora dnevno i to:

1. Za postavljanje montažnih polica radi izlaganja robe ispred poslovnog prostora, za postavljanje pokretnih tezgi i stolova za prodaju robe i vršenja usluga naknada se utvrđuje po zonama i to:

BID zona

82,00 din.

Ekstra zona

67,00 din.

I zona

61,00 din.

II zona

46,00 din

III zona

37,00 din.

IV zona

30,00 din.

V zona

22,00 din.

2. Za postavljanje uređaja (sladoled, kokice, kremove, osvežavajuća bezalkoholna pića, rashladne vitrine za pića i uređaja za spremanje krofni, palačinki i sl.) naknada se utvrđuje po zonama i to:

BID zona

91,00 din.

Ekstra zona

75,00 din.

I zona

68,00 din.

II zona

53,00 din.

III zona

46,00 din.

IV zona

37,00 din.

V zona

30,00 din.

3. Za postavljanje stolova ispred ugostiteljskih i poslastičarskih objekata (letnja bašta), naknada se utvrđuje po zonama i to:

BID zona

20,00 din.

Ekstra zona

17,00 din.

I zona

15,00 din.

II zona

12,00 din.

III zona

11,00 din.

IV zona

10,00 din.

V zona

9,00 din.

Za korišćenje javne površine iz tačke 3. ovog Tarifnog broja postavljanjem zimske bašte, utvrđeni iznos naknade se uvećava za 50%.

4. Za postavljanje kioska i drugih privremenih objekata

4,00 din.

5. Za postavljanje žardinjera

5,00 din.

6. Za korišćenje slobodnih površina radi obavljanja delatnosti koja se povremeno obavlja van stalnog sedišta radnje, na vašarima, proslavama, prodajnim izložbama, promocijama i sl.

480,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Naknada po ovom Tarifnom broju se plaća jednokratno prilikom izdavanja odobrenja za zauzimanje prostora na javnim površinama (trotoarima, trgovima i dr.) srazmerno vremenu korišćenja, a za period do 30 dana, kao i za objekte iz tačke 5. ovog tarifnog broja, o čemu se podnosi dokaz Odeljenju za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove.

2. Korisnici iz Tarifnog broja 3, tačke 1, 2 i 3. za period preko 30 dana plaćaju naknadu mesečno na osnovu Rešenja Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu javnih prihoda Gradske uprave grada Kruševca.

3. Podnosiocima zahteva za korišćenje prostora na javnim površinama iz tačke 3. koji istovremeno podnose zahtev za postavljanje žardinjera iz tačke 5. naknada se naplaćuje na način iz prethodnog stava.

4. Ukoliko korišćenje javne površine iz tačke 1, 2, i 3. ovog Tarifnog broja traje 6 ili više meseci iznos naknade se umanjuje za 20%.

5. Naknada iz ovog Tarifnog broja se ne plaća za zauzimanje javne površine radi prodaje knjiga, štampe i dr. publikacija kao i tezge na kojima se prodaju proizvodi čiji su prihodi od prodaje namenjeni u humanitarne svrhe.

6. Korisnicima javne površine iz tačke 2. ove napomene nadležno Odeljenje ne može izdati odobrenje za korišćenje javne površine ukoliko nisu izmirili obaveze po osnovu korišćenja javne površine iz prethodnog perioda i drugih javnih prihoda grada Kruševca, sve dok te obaveze ne izmiri, o čemu je dužan da dostavi dokaz.

Tarifni broj 4.

1. Za postavljanje reklamnih tabli van Plana razmeštaja (zgrade, kolovozi, trotoari, javne zelene površine, stubove javne rasvete i dr.), naknada se plaća u dnevnom iznosu po m2, u iznosu od

36,00 din.

2. Za postavljanje transparenata, naknada po jednom transparentu plaća se u dnevnom iznosu od

600,00 din.

NAPOMENA:

1. Za izdavanje odobrenja po ovom tarifnom broju nadležno je Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave, osim za postavljanje samostojećih reklamnih oznaka na putnom zemljištu pored opštinskih puteva, za koje Uslove za postavljanje izdaje Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje Kruševac i zaključuje ugovor sa korisnikom, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, na period od jedne godine.

2. Naknada se plaća na način utvrđen u tačkama 1, 2, 4. i 6. napomene tarifnog broja 3.

3. Naknada iz tač. 1. ovog Tarifnog broja se umanjuje za 50% za 3. 4. i 5. Zonu.

Tarifni broj 5.

Za ugostiteljske objekte koji imaju stalnu ili povremeno muziku plaća se naknada u iznosu od 120,00 dinara dnevno.

Za organizovanje posebnih muzičkih programa i zabava (angažovanje muzičara van redovnog sastava) pored naknade iz stava 1. ovog Tarifnog broja plaća se posebna lokalna komunalna taksa i to:

1. Za ugostiteljske objekte kapaciteta do 50 gostiju

1.200,00 din. dnevno

2. Za ugostiteljske objekte kapaciteta preko 50 gostiju

2.400,00 din. dnevno

NAPOMENA:

1. Obaveznik naknade je vlasnik ugostiteljskog objekta.

2. Obaveznik naknade je dužan da podnese prijavu Odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove utvrđivanja, naplate i kontrole javnih prihoda iz stava 1. ovog Tarifnog broja do 31. januara tekuće godine, a za utvrđivanje naknade iz stava 2. ovog Tarifnog broja pre priređivanja muzičkog programa i zabave.

Tarifni broj 6.

Naknada za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja plaća se po m2 zauzetog prostora, dnevno i to:

- Za postavljanje šatora kapaciteta 4 osobe

158,00 dinara

- Za postavljanje većih šatora

50,00 dinara

- Za postavljanje kamp prikolica

158,00 dinara

- Za postavljanje luna parkova, varijetea i cirkusa na slobodnim površinama

 

1. za prostor do 500 m2

4,00 dinara

2. za prostor preko 500 m2

3,00 dinara

- za postavljanje trampolina i sl.

12,00 dinara

NAPOMENA:

1. Za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje slobodnih površina nadležno je Odeljenje za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove Gradske uprave.

2. Naknada se plaća na način utvrđen u tačkama 1, 2, 4. i 6. napomene Tarifnog broja 3.

Tarifni broj 7.

Naknada za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova plaća se naknada srazmerno vremenu korišćenja po m2 zauzetog prostora dnevno i to:

- pri izgradnji objekata bilo koje vrste

4,50 dinara

- pri zauzimanju koje zahteva zabranu kretanja vozila, pešaka i parkiranje vozila

158,00 dinara

- za skladiranje građevinskog materijala

24,00 dinara

NAPOMENA:

1. Naknadu iz tačke 1. ovog Tarifnog broja plaća investitor objekta od dana početka gradnje objekta do podnošenja zahteva za tehnički prijem objekta, odnosno do završetka gradnje.

2. Naknada iz tačke 2. i 3. ovog Tarifnog broja ne plaća se ako se zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

3. Za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javnih površina građevinskim materijalom nadležno je Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave.

Tarifni broj 8.

Za korišćenje trotoara, drugih javnih površina i površina na kojima je vlasnik ili korisnik grad Kruševac plaća se naknada u dnevnom iznosu za svaki zauzeti celi ili započeti metar kvadratni površine

- za električne niskonaponske, telefonske, KDS, stubove za prenos kablova i opreme kablovske televizije i telekomunikacionih uređaja i stubove dalekovoda

3,00 din.

NAPOMENA:

Obveznik naknade iz ovog Tarifnog broja su pravna lica, preduzetnici ili fizička lica koja su vlasnici stubova i dalekovoda.

Obveznici naknade su dužni da za već postavljene objekte iz ovog tarifnog broja podnesu prijavu Odeljenju Gradske uprave nadležnom za poslove utvrđivanja, naplate i kontrole javnih prihoda do 31. januara tekuće godine.

Naknada se utvrđuje rešenjem nadležnog Odeljenja u godišnjem iznosu, a plaća se mesečno do 15. u mesecu za tekući mesec.

Obveznik naknade je dužan da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom Odeljenju u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u navedenom roku, nadležno Odeljenje će doneti rešenje na osnovu podataka koje pribavi od nadležnih organa i vršenjem provere.