ODLUKA

O ODREĐIVANJU LOKACIJE ZA ODLAGANJE INERTNOG GRAĐEVINSKOG OTPADA I OTPADA OD RUŠENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 9/2019)

Član 1

Ovom Odlukom određuje se lokacija za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata na teritoriji grada Kruševca, utvrđuju se uslovi za uređenje lokacije, način i uslovi korišćenja lokacije.

Član 2

Za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata u skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Kruševca za period 2016- 2025.- revizija, određuju se sledeće lokacije 3388/6 KO Bivolje, 2594/3 KO Bivolje, 2588/2 KO Bivolje, 2587/2 KO Bivolje.

Član 3

Lokaciju iz člana 2. ovog ugovora uređuje i održava JKP " Kruševac" Kruševac u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Član 4

Pod građevinskim otpadom, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se otpad koji potiče od građevinske industrije i otpad od rušenja objekata (cigle, blokovi, crep, beton, malter, zemlja, pesak, šljunak, glina, ilovača, kamen i sl.), koji nije opasan otpad i koji se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda za istu ili drugu namenu, odnosno tretman otpada, radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina.

Pod inertnim otpadom, u smislu zakona i ove odluke, podrazumeva se otpad koji nema osobine agresivnog otpada, nije podložan bilo kojim fizičkim, hemijskim ili biološkim promenama, ne rastvara se, ne sagoreva ili na drugi način fizički ili hemijski reaguje, nije biološki razgradiv ili ne utiče nepovoljno na druge materije sa kojima dolazi u kontakt na način koji može da dovede do povećanja zagađenja životne sredine ili ugrozi zdravlje ljudi, a ukupno izluživanje i sadržaj zagađujućih materija u otpadu i ekotoksičnost izluženih materija ne smeju biti značajni, a posebno ne smeju da ugrožavaju kvalitet površinskih i/ili podzemnih voda.

Član 5

Inertni građevinski otpad i otpad od rušenja objekata transportuje se u zatvorenom vozilu, kontejneru ili na drugi odgovarajući način, kako bi se sprečilo rasipanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara, kao i zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

U slučaju rasipanja otpada, lice koje transportuje otpad odgovorno je za njegovo uklanjanje i čišćenje površine.

Član 6

JKP " Kruševac" je dužno da uredi i vidno obeleži prostor na kome će se odlagati inertni građevinski otpad i otpad od rušenja objekata, postavljanjem tabli koje sadrže podatke o otpadu koji se može odlagati.

Član 7

Odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata na lokaciji utvrđenoj ovom odlukom vrši se na osnovu zaključenog ugovora sa JKP "Kruševac", uz odgovarajuću naknadu ili samostalno odvoženje i istovar na deponiji.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana urediće se visina naknade, uslovi, način i rok plaćanja naknade, u skladu sa zakonom i drugim gradskim propisima.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se posebnim aktom JKP "Kruševac", na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Član 8

Zabranjeno je odlaganje građevinskog otpada koji sadrži agresivne komponente, kao što su azbest, olovo, katran, boja, zaštitni premazi, lepila, plastika, električni kablovi i druga oprema koja sadrži toksine.

Vlasnik inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata je dužan da na mestu nastanka otpada izvrši odvajanje reciklabilnog otpada, a naročito otpada koji pripada posebnim tokovima otpada, u smislu Zakona o upravljanju otpadom.

NADZOR

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove - Inspekcija za komunalne poslove i Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Inspekcijski nadzor vrši komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine, u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Komunalno-policijske poslove na kontroli prime- ne ove odluke, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim gradskim propisima, vrši Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Kruševac.

Član 10

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o upravljanju otpadom i drugih propisa kojima se reguliše ova oblast.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o određivanju lokacije za izgradnju i rad postrojenja za skladištenje, tretman ili odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja od objekata na teritoriji grada Kruševca, I br. 501-243/10, objavljene u "Sl. listu grada Kruševca", br. 5/10.

Član 12

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".