ODLUKA

O UPOTREBI IMENA I SIMBOLA GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se, u skladu sa Statutom Grada Sombora, utvrđuje upotreba imena i simbola grada Sombora (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Simboli Grada su grb i zastava.

Član 3

Kao zvanični simbol Grada utvrđuje se istorijski grb Sombora, oblika i sadržaja opisanog u članu 18. Privilegijalnog pisma o slobodnom i kraljevskom gradu Somboru iz 1749. godine:

"Na zelenom polju štita leži grad srebrne boje, sa tri kule, od kojih je srednja viša; zidovi su ukrašeni prozorima pogodnim za odbranu, a na čelu zupčastim gesimsom; iz gornjeg desnog prozora promoljena crvena ruka drži sablju u smeru ka osmokrakoj zvezdi zlatne boje; iz levog prozora istavljena je zastava plave boje na kojoj se između dve sastavljene lovorove grančice nalazi pozlaćena brojka 3; pred otvorenom gradskom kapijom od železnih rešetki, stoje dva vojnika: desni u plavom čojanom odelu, na glavi mu crna pandurska šubara, u crnim čizmama i u desnoj ruci drži starinsku tešku pušku (bombarda); levi u plavoj bluzi, crvenim čakširama, zlatnim čizmama i sa crvenom mađarskom kapom na glavi, u desnoj ruci drži isukanu sablju uperenu koso u vis. Na grbu se nalazi turnirski štit sa vizorom, a više njega kruna iza koje je lav, u originalnoj boji, u stojećem stavu sa isplaženim jezikom i na gore izbačenim repom; u kandžama drži zastavu i isukanu sablju. S obe strane nalazi se u srebrnoj i crvenoj boji ornament od hrastovog lišća."

Član 4

Grad ima zastavu sledećeg izgleda:

"Na srebrno-beloj podlozi nalazi se grb Grada Sombora okružen okvirom u kome zlatnim slovima na latinskom stoji ispisan tekst: "Sigillum Regiae Liberaeqve Civitatis Zomboriensis 1749". Širina i dužina zastave stoje u odnosu 2:3. Centriran na sredini zastave, nalazi se grb Grada, veličine i prečnika u iznosu od 45% od ukupne dužine zastave. Grb stoji u pravcu horizontalnog pružanja zastave. U slučajevima kada je potrebno da zastava bude postavljena vertikalno, grb može da stoji u vertikalnom pravcu.

Član 5

Simboli Grada mogu se isticati samo uz državne simbole.

Simbol Grada koristi se van službenih prostorija organa grada prilikom obeležavanja dana i praznika Grada, službenih susreta sa bratskim i prijateljskim lokalnim samoupravama i prilikom drugih manifestacija u organizaciji Grada.

Član 6

Saglasnost na upotrebu imena i simbola Grada, u slučajevima koji nisu nabrojani u članu 5. stav 2. ove Odluke, daje Skupština grada Sombora.

Član 7

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena i simbola Grada sadrži namenu upotrebe imena i simbola Grada, tehnički opis, rok za koji se saglasnost za upotrebu traži, kao i druge podatke bitne za odlučivanje.

Aktom kojim se daje saglasnost na upotrebu imena i simbola Grada, mogu se odrediti posebni uslovi kao što su: namena, rok u kome saglasnost važi i drugo, ukoliko takva ograničenja odgovaraju nameni upotrebe imena i simbola.

Akt kojim je data saglasnost, ukida se ako se ime i simboli Grada upotrebljavaju suprotno uslovima za korišćenje, datim u aktu o davanju saglasnosti.

Član 8

Akt kojim se odbija zahtev za davanje saglasnosti, odnosno akt kojim se ukida data saglasnost je konačan.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o simbolima i danu opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/2002 i 11/2005).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Sombora.