ODLUKA

O IZRADI GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2019)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se izradi Generalnog urbanističkog plana grada Sombora (u daljem tekstu Generalni urbanistički plan).

Član 2

Okvirna granica obuhvata Generalnog urbanističkog plana obuhvata prostor na teritoriji K.O. Sombor 1 i K.O. Sombor 2, po važećem Generalnom planu grada Sombora ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/2007) u okviru i u skladu sa Prostornim planom grada Sombora ("Sl. list grada Sombora", br. 5/2014).

Ukupna površina područja obuhvaćenog Generalnim urbanističkim planom iznosi 3.892 ha.

Ova granica planskog područja utvrđuje se kao okvirna pri čemu će se konačna granica obuhvata definisati Nacrtom Plana.

Sastavni deo Odluke čini grafički prikaz okvirne granice obuhvata Plana.

Član 3

Uslovi i smernice za izradu Generalnog urbanističkog plana planski su definisani Prostornim planom grada Sombora ("Sl. list grada Sombora", br. 5/2014) na osnovu utvrđenih prostornih rešenja sa planiranim namenama prostora i prikazom saobraćajne i celokupne komunalne infrastrukture i Strategijom održivog razvoja grada Sombora za period od 2014. do 2020. god. ("Sl. list grada Sombora", br. 5/2015).

Član 4

Principi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja ogledaće se u principu poštovanja jedinstvene prostorne celine grada Sombora, sa ciljem izrade Generalnog urbanističkog plana radi utvrđivanja generalnih urbanističkih rešenja sa namenama površina kao što su: centralni sadržaji, porodično stanovanje, višeporodično i mešovitog stanovanja, industrija, poslovno-proizvodne-uslužne i skladišne funkcije, funkcije društvenih delatnosti i sve druge prateće funkcije uz formiranje novih javnih površina i koridora za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu. Takođe, neophodno je utvrditi osnovne principe podele prostora za dalju plansku razradu.

Član 5

Cilj donošenja Generalnog urbanističkog plana je izrada strateškog dokumenta kojim će se:

- utvrditi planski razvoj svih gradskih funkcija sa pratećim sadržajima,

- preispitati granica građevinskog zemljišta,

- unaprediti komunalna infrastruktura, kao i

- stvoriti osnova za izradu PGR-ova na celokupnoj teritoriji obuhvata Plana, kako bi se buduća graditeljska aktivnost na ovom prostoru usmerila u pravcu najveće moguće usklađenosti pojedinačnih, grupnih i opštih društvenih interesa.

Član 6

Konceptualni okvir planiranja Generalnog urbanističkog plana je plansko definisanje generalnih urbanističkih namena zemljišta koja su pretežno planirane u građevinskom području sa generalnim pravcima i koridorima za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 7

Rok za izradu Nacrta Generalnog urbanističkog plana i njegove predaje nadležnom organu naručioca, a radi upućivanja Komisiji za planove je najkasnije do 31. decembra 2020. godine od ustupanja izrade Plana obrađivaču.

Član 8

Sredstva za izradu Generalnog urbanističkog plana obezbediće se u Budžetu grada Sombora.

Član 9

Nosilac i naručilac izrade Generalnog urbanističkog plana je Odeljenje za prostorno planiranje, urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave Grada Sombora.

Obrađivač Generalnog urbanističkog plana je JKP "Prostor" Sombor u skladu sa Odlukom o dodeljivanju isključivih prava za obavljanje delatnosti pružanja usluga na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje ("Sl. list grada Sombora, br. 2/2017).

Član 10

Rani javni uvid oglašava se u sredstvima javnog informisanja i u elektronskom obliku na internet stranici Grada Sombora, koji traje 15 dana, a počinje da teče danom oglašavanja.

Član 11

Nacrt Generalnog urbanističkog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradi Skupštine Grada Sombora i na internet stranici Grada Sombora.

O izlaganju Nacrta Generalnog urbanističkog plana na javni uvid stara se Nosilac izrade Plana.

Rani javni uvid i javni uvid obavlja Komisija za planove grada Sombora.

Po obavljenom javnom uvidu, Komisija za planove sačinjava izveštaj koji sadrži podatke o izvršenom javnom uvidu, sa svim primedbama i zaključcima po svakoj primedbi i isti dostavlja Obrađivaču Plana.

Član 12

Sastavni deo ove Odluke je Rešenje o nepristupanju izradi izveštaja o strateškoj proceni uticaja Generalnog urbanističkog plana na životnu sredinu broj 501-98/2019-V od 22.05.2019. god. koje donosi organ nadležni organ za pripremu plana po prethodno pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove zaštite životne sredine Gradske uprave grada Sombora br. 501-101/2019-V od 21.05.2019. god. i grafički prikaz preliminarne granice obuhvata plana.

Član 13

Generalni urbanistički plan izradiće se u 5 (pet) primeraka originala u analognom i digitalnom obliku, koji će se po overi dostaviti: Skupštini grada Sombora kao donosiocu plana, Odeljenju za prostorno planiranje, urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave grada Sombora - 2 (dva) primerka, JKP "Prostor" Sombor kao obrađivaču plana i Republičkom geodetskom zavodu radi evidentiranja u Centralnom registru planskih dokumenata.

Član 14

Ova Odluka ima se objavljivati u Centralnom registru planskih dokumenata.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o izradi Generalnog urbanističkog plana grada Sombora ("Sl. list grada Sombora", br. 3/2015).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".

Rešenje o nepristupanju izradi izveštaja o strateškoj proceni uticaja Generalnog urbanističkog plana na životnu sredinu i grafički prikaz preliminarne granice obuhvata plana, koji su sastavni deo ove odluke, možete pogledati na web site-u grada Sombora www.sombor.rs