ODLUKA
O RADU MRTVOZORSKE SLUŽBE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija, način i postupak stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Smedereva, način utvrđivanja naknade za obavljeni posao, kao i druga pitanja od značaja za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove.

II NAČIN ODREĐIVANJA I ORGANIZACIJA RADA MRTVOZORNIKA

Član 2

Stručno utvrđivanje vremena smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji grada Smedereva obavljaju doktori medicine - Službe opšte medicine za područje koje pokrivaju mesne ambulante, a u neradne dane te poslove obavljaju doktori medicine - Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Smederevo" u Smederevu (u daljem tekstu: mrtvozornici).

Ukoliko doktor pri Službi opšte medicine ne može da izda potvrdu o smrti u roku od 12 sati od kada je prijavljen smrtni slučaj (vreme kada ambulante ne rade), u tom slučaju smrt utvrđuje Služba hitne pomoći.

Direktor Doma zdravlja "Smederevo" u Smederevu određuje koordinatora poslova iz stava 1. ovog člana (koordinator).

Koordinator dostavlja odeljenju nadležnom za poslove finansija Gradske uprave grada Smedereva, na početku svake kalendarske godine spisak doktora medicine navedene službe koji će za tekuću godinu obavljati poslove mrtvozornika.".

Član 3

Koordinator utvrđuje raspored rada kojim se 24 sata obezbeđuje dostupnost mrtvozornika iz člana 2. ove Odluke.

Raspored dežurstava doktora medicine sa potrebnim kontakt telefonom se ističe u prostorijama Službe hitne medicinske pomoći, svim ambulantama Doma zdravlja "Smederevo" u Smederevu, kao i u prostorijama i ambulantama Opšte bolnice Smederevo.

Član 4

Knjiga evidencije o izvršenom utvrđivanju vremena i uzroka smrti umrlih lica izvan zdravstvene ustanove i izdatim potvrdama o smrti vodi se u prostorijama Doma zdravlja "Smederevo" u Smederevu.

III OPIS POSLOVA MRTVOZORNIKA

Član 5

Mrtvozornik obavlja pregled lica umrlog izvan zdravstvene ustanove, utvrđuje vreme i uzrok smrti i izdaje potvrdu o smrti.

Pregled umrlog lica je postupak kojim se utvrđuje činjenica smrti bez sprovedene obdukcije.

Član 6

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti mrtvozornik vrši po pozivu Policijske uprave ili lica koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti (član porodice ili druga lica sa kojima je umrli živeo, odnosno lica u čijem je stanu ili objektu smrt nastupila, ili lice koje je prvo za smrt saznalo ili drugih ovlašćenih lica).

Mrtvozornik je dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredni pregled umrlog lica, utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

IV NAČIN I POSTUPAK RADA MRTVOZORNIKA

Član 7

Pregled lica umrlih izvan zdravstvene ustanove, mrtvozornik obavlja, po pravilu, na mestu smrti.

Mrtvozornik je obavezan da izvrši neposredni pregled umrlog i da nakon toga utvrdi da je smrt nastupila, kao i vreme i uzrok smrti.

Nakon što je utvrdio, odnosno konstatovao činjenicu da je smrt nastupila, mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je ista nastupila i utvrđuje njen uzrok.

Podatke o mestu, vremenu i okolnostima smrti, mrtvozornik prikuplja od ukućana i drugih prisutnih osoba, koristeći za to i medicinsku dokumentaciju o lečenju umrlog.

Građani su obavezni da daju mrtvozorniku podatke koji su im poznati i omoguće mu nesmetano obavljanje pregleda.

Član 8

Prilikom ispitivanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila, svaki se slučaj deli prema načinu na koji je smrt nastupila na:

1) prirodnu smrt i

2) nasilnu smrt (nesrećni slučaj, samoubistvo, ubistvo).

Mrtvozornik je dužan da bez odlaganja o smrtnom slučaju obavesti Policijsku upravu, ako:

- nije u mogućnosti da utvrdi identitet umrlog lica;

- pregledom umrlog lica utvrdi povrede ili na drugi način posumnja u uzrok smrti;

- na osnovu raspoloživih medicinskih činjenica nije moguće utvrditi uzrok smrti.

U slučajevima iz stava 1. tačka 2. i stava 2. ovog člana, mrtvozornik neće izdati potvrdu o smrti dok nadležni organ ne donese odluku nakon izvršene obdukcije.

Član 9

Prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti, mrtvozornik je dužan da postupa savesno i odgovorno, u skladu sa pravilima struke, kao i da se koristi dostignućima savremene medicinske nauke i raspoloživom medicinskom dokumentacijom o lečenju umrlog lica.

Član 10

Nakon izvršenog pregleda i utvrđivanja vremena i uzroka smrti, mrtvozornik popunjava potvrdu o smrti, kao i potvrdu koja služi za dobijanje dozvole za sahranjivanje, koja se izdaje licima koja po zakonu mogu da prijave činjenicu smrti.

Mrtvozornik ne sme da izda potvrdu o smrti pre proteka 3 časa od trenutka smrti.

Mrtvozornik je dužan da uredno i čitko popuni potvrdu o smrti i izda je u tri primerka, pri čemu jedan primerak zadržava za sebe, a dva primerka izdaje licu koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti.

Lice koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti, izdate primerke potvrde o smrti, dostavlja matičaru matičnog područja grada Smedereva u čijem sastavu je naseljeno mesto gde je smrt nastupila, najkasnije u roku od tri dana od dana smrti, odnosno od dana nalaženja leša, u cilju upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Član 11

Lice umrlo izvan zdravstvene ustanove, može se sahraniti, po pravilu, 24 do 48 sati od nastanka smrti, a nakon što mrtvozornik utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U slučajevima kada se izvrši sahrana lica bez poziva mrtvozornika i izdate potvrde o smrti, upis u matičnu knjigu umrlih se može izvršiti na osnovu pravnosnažne odluke nadležnog suda.

Član 12

Mrtvozornik je dužan da uredno evidentira sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove kroz Protokol umrlih, koji se vodi u Službi hitne medicinske pomoći.

Koordinator iz člana 2. ove Odluke dostavlja odeljenju nadležnom za poslove finansija Gradske uprave grada Smedereva izveštaj o izdatim potvrdama o smrti i to najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Naknada za obavljene poslove mrtvozornika iznosi 794,53 dinara (sedamstotinadevedesetčetiri dinara i 53/100) bez PDV-a, odnosno 953,44 dinara (devetstotinapedesettri dinara i 44/100) sa PDV-om, po izdatoj potvrdi o smrti lica na teritoriji grada Smedereva i usklađivaće se u januaru svake godine sa prosečnim godišnjim rastom potrošačkih cena u Republici Srbiji, na osnovu raspoloživih podataka Republičkog zavoda za statistiku, počev od 01. januara 2019. godine.

Sredstva za obavljene poslove mrtvozornika obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva i prenosiće se Domu zdravlja "Smederevo" u Smederevu na osnovu ugovora kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze grada Smedereva i Doma zdravlja "Smederevo" u Smederevu za obavljanje poslova mrtvozornika.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".