PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU JAVNOG INTERESA U GRADU SMEDEREVU

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2019)

I OSNOVNE ODREDBE

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje postupak utvrđivanja i preispitivanja oblasti od javnog interesa i postupak utvrđivanja prioritetnih oblasti od javnog interesa u gradu Smederevu.

Primena Pravilnika

Član 2

Ovaj Pravilnik primenjuje se prilikom finansiranja i sufinansiranja programa, projekata i aktivnosti od javnog interesa, sredstvima iz budžeta grada Smedereva, a naročito programa i projekata koje sprovode udruženja i koji slede javne potrebe grada Smedereva, u skladu sa opštim aktima grada Smedereva.

Član 3

Šire oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva su:

- Socijalna zaštita;

- Boračko-invalidska zaštita;

- Zaštita lica sa invaliditetom;

- Društvena briga o deci i mladima;

- Omladinska politika;

- Društvena briga o starijim osobama;

- Prevencija svih oblika nasilja i diskriminacije;

- Zaštita i pomoć žrtvama nasilja u porodici;

- Zaštita i pomoć žrtvama mobinga;

- Podrška socijalno ugroženim građanima;

- Afirmisanje ženskih prava;

- Afirmisanje rodne ravnopravnosti;

- Zaštita i promovisanje/unapređenje ljudskih i manjinskih prava;

- Zaštita interno raseljenih i izbeglih lica;

- Humanitarne aktivnosti;

- Zaštita zdravlja;

- Prevencija, lečenje i rehabilitacija bolesti zavisnosti;

- Podsticanje nataliteta;

- Rekreacija;

- Obrazovanje, neformalno obrazovanje i stručno usavršavanje;

- Nauka i naučno-istraživački rad;

- Kultura;

- Razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva;

- Očuvanje kulturne i istorijske tradicije;

- Uspostavljanje saradnje sa srpskom dijasporom;

- Očuvanje i podsticanje narodnog stvaralaštva i narodnih običaja;

- Promocija grada Smedereva;

- Zaštita životne sredine;

- Ekologija;

- Zaštita i očuvanje prirode;

- Održiv razvoj;

- Poljoprivreda;

- Organska proizvodnja hrane;

- Podsticanje i promocija zdrave ishrane;

- Podsticanje ruralnog razvoja;

- Podsticanje i razvoj privrednih delatnosti kao što su zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo i dr.;

- Turizam;

- Zaštita životinja;

- Zaštita potrošača;

- Negovanje i razvoj međunarodne saradnje;

- Borba protiv korupcije;

- Podsticanje razvoja elektronskih komunikacija i informacionog društva;

- Afirmisanje demokratizacije lokalne samouprave;

- Promovisanje volonterskog rada;

- Afirmacija građanskog aktivizma i veće uključenosti ranjivih grupa u lokalnu zajednicu;

- Protivpožarna zaštita;

- Druge oblasti od javnog interesa koje doprinose ubrzanom i održivom razvoju grada Smedereva.

Postupak utvrđivanja oblasti od javnog interesa

Član 4

Oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva utvrđuju se u postupku konsultacija sa ciljnim grupama i ostalim zainteresovanim stranama u gradu Smederevu, kao i na osnovu sagledavanja društvenih i ekonomskih potreba grada Smedereva.

Oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva utvrđuju se na osnovu zaključaka iz procesa konsultacija iz člana 5. ovog Pravilnika i zaključaka analize društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji grada Smedereva iz člana 6. ovog Pravilnika.

Postupak konsultacija

Član 5

Gradsko veće grada Smedereva rešenjem imenuje Radnu grupu za utvrđivanje oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Radna grupa). Rešenjem o imenovanju Radne grupe određuje se i koordinator Radne grupe.

U Radnoj grupi moraju biti zastupljeni predstavnici svih ciljnih grupa i zainteresovanih strana iz člana 2. ovog Pravilnika.

Radna grupa inicira i vodi postupak konsultacija u cilju utvrđivanja oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva.

Radna grupa je dužna da omogući učešće predstavnika svih ciljnih grupa iz reda građana i privrednih subjekata, organizacija civilnog društva, naučno-istraživačkih, strukovnih i drugih organizacija, kao i predstavnika lokalnih vlasti i institucija i ostalih zainteresovanih strana u postupku konsultacija iz stava 1. ovog člana.

Postupak konsultacija sprovodi se tako što Radna grupa organizuje sastanke na koje poziva predstavnike svih ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana, fokus grupe, obavlja intervjue i anketiranje ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana iz stava 3. ovog člana.

Obaveštenje o početku postupka konsultacija iz stava 3. ovog člana, kao i načinu i terminima održavanja konsultacija, Radna grupa objavljuje na internet strani i oglasnoj tabli grada Smedereva, najmanje sedam dana pre datuma održavanja konsultacija.

Radna grupa organizuje javnu raspravu u cilju utvrđivanja oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva, u skladu sa zakonom koji uređuje planski sistem.

Tokom postupka konsultacije i javne rasprave, Radna grupa sve primljene komentare, mišljenja i predloge ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana o oblastima od javnog interesa i prioritetnim oblastima od javnog interesa u gradu Smederevu, prikuplja na strukturiran i transparentan način.

Radna grupa je dužna da razmotri sva mišljenja, komentare i sugestije ciljnih grupa i zainteresovanih strana koji su izneti tokom postupka konsultacija i javne rasprave.

Radna grupa informiše učesnike konsultacija i javne rasprave o rezultatima sprovedenih konsultacija i javne rasprave, a posebno o razlozima zbog kojih određene sugestije nisu usvojene.

Radna grupa sačinjava izveštaj o sprovedenim konsultacijama i izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji dostavlja Gradskom veću grada Smedereva na razmatranje i usvajanje.

Izveštaj o sprovedenim konsultacijama sadrži informacije o ishodu sprovedenih konsultacija, a naročito podatke o konsultovanim stranama, obimu i metodima konsultacija, pitanjima o kojima se raspravljalo tokom konsultacija, zatim mišljenjima, sugestijama i komentarima koji su uzeti u razmatranje i onima koji nisu uvaženi, kao i o razlozima za njihovo neprihvatanje.

Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi sadrži informacije o ishodu sprovedene javne rasprave, a naročito podatke o učesnicima javne rasprave, obimu javne rasprave, pitanjima o kojima se raspravljalo tokom javne rasprave, zatim mišljenjima, sugestijama i komentarima koji su uzeti u razmatranje i onima koji nisu uvaženi, kao i o razlozima za njihovo neprihvatanje.

Usvojeni izveštaj o sprovedenim konsultacijama i izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavljuje se na internet stranici i oglasnoj tabli grada Smedereva, najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka konsultacija, odnosno javne rasprave.

Analiza društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji grada Smedereva

Član 6

Radna grupa analizira društvene i ekonomske potrebe na teritoriji grada Smedereva na bazi sagledavanja prioriteta razvoja grada Smedereva sadržanih u važećim planskim dokumentima grada, kao što su plan razvoja grada Smedereva, strategije, akcioni planovi i programi grada Smedereva.

Postupak utvrđivanja prioritetnih oblasti od javnog interesa

Član 7

Na osnovu oblasti od javnog interesa na teritoriji grada Smedereva ustanovljenih u postupku iz člana 4. ovog Pravilnika, utvrđuju se prioritetne oblasti od javnog interesa za koje će biti finansirani programi, projekti i aktivnosti sredstvima iz budžeta grada Smedereva u narednom periodu od dve godine.

Odluku o prioritetnim oblastima od javnog interesa iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada Smedereva, na predlog Gradskog veća grada Smedereva, a na osnovu izveštaja o sprovedenim konsultacijama, izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi i analize društvenih i ekonomskih potreba na teritoriji grada Smedereva.

Odluka iz stava 2. ovog člana objavljuje se na internet strani i oglasnoj tabli grada Smedereva.

Odluka iz stava 2. ovog člana, pored utvrđenih prioritetnih oblasti od javnog interesa za dvogodišnji period, mora da sadrži ciljeve i pokazatelje ostvarivanja ciljeva za period za koji se donosi.

Definisanje prioritetnih oblasti od javnog interesa

Član 8

Prilikom definisanja prioritetnih oblasti od javnog interesa, neophodno je definisati ciljnu grupu i njene konkretne potrebe, odnosno probleme na koje treba usmeriti zadovoljenje javnog interesa kroz sprovođenje programa, projekata i aktivnosti finansiranih sredstvima iz budžeta grada Smedereva.

Krajnji korisnici javnog interesa, po pravilu, treba da budu pripadnici ranjivih grupa žene, deca, stari, mladi, samohrani roditelji, jednoroditeljske porodice, ruralno stanovništvo, žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom i pripadnici drugih ranjivih grupa na teritoriji grada Smedereva i drugi, u zavisnosti od potreba, obuhvaćeni oblastima od javnog interesa iz člana 3. ovog Pravilnika.

Postupak preispitivanja oblasti od javnog interesa

Član 9

Oblasti od javnog interesa iz člana 3. ovog Pravilnika, utvrđuju se na svake dve godine, u postupku preispitivanja relevantnosti dotadašnjih oblasti od javnog interesa.

Preispitivanje postojećih oblasti od javnog interesa i njihovo ponovno utvrđivanje sprovodi se na osnovu novog postupka konsultacija sa ciljnim grupama i ostalim zainteresovanim stranama iz člana 5. ovog Pravilnika i analize društvenih i ekonomskih potreba grada identifikovanih u planskim dokumentima grada Smedereva, kao i ocene postignutih efekata realizacije javnog interesa u proteklom periodu od dve godine.

Gradsko veće grada Smedereva je dužno da započne postupak preispitivanja postojećih oblasti od javnog interesa i njihovo ponovno utvrđivanje, a naročito proces konsultacija iz stava 2. ovog člana, najkasnije 6 meseci pre isteka važenja utvrđenih prioritetnih oblasti od javnog interesa.

Tokom postupka konsultacija iz stava 2. ovog člana, Gradsko veće grada Smedereva je dužno da obezbedi učešće predstavnika ciljnih grupa i ostalih zainteresovanih strana iz svake od oblasti koje su bile definisane kao oblasti od javnog interesa u prethodnom periodu od dve godine.

Ocena postignutih efekata realizacije javnog interesa

Član 10

Po utvrđivanju oblasti i prioritetnih oblasti od javnog interesa, Gradsko veće grada Smedereva, preko člana Gradskog veća grada Smedereva nadležnog za resor ustanovljenog prioritetnog javnog interesa, prati nivo realizacije i zadovoljavanja javnog interesa u gradu Smederevu.

U cilju ocene u kojoj je meri deklarisani javni interes ostvaren u proteklom periodu od dve godine, na osnovu postavljenih ciljeva i pokazatelja, analiziraju se i vrednuju postignuti rezultati, ishodi i efekti sprovedenih programa, projekata i aktivnosti koji su sledili javni interes u istom periodu, a koji su bili finansirani sredstvima iz budžeta grada Smedereva.

Analiza i vrednovanje postignutih rezultata, ishoda i efekata iz stava 2. ovog člana sprovodi se na osnovu tehnika analize efekata propisane zakonom koji uređuje planski sistem u Republici Srbiji.

Gradsko veće grada Smedereva može angažovati stručnjake za pojedine oblasti radi ocene postignutih rezultata, ishoda i efekata iz stava 1. ovog člana i pripreme analize o uspešnosti, obimu i kvalitetu ostvarenja javnog interesa u proteklom periodu od dve godine.

Izveštavanje o oceni postignutih rezultata

Član 11

Gradsko veće grada Smedereva sačinjava godišnji izveštaj o oceni postignutih rezultata u pogledu zadovoljenja javnog interesa na osnovu sprovođenja programa, projekata i aktivnosti koji su sledili javni interes u istom periodu, a koji su bili finansirani sredstvima iz budžeta grada Smedereva.

Na osnovu godišnjih izveštaja iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće grada Smedereva sačinjava zbirni izveštaj o oceni postignutih rezultata u pogledu zadovoljenja javnog interesa za period od dve protekle godine.

Izveštaje iz stava 1. i 2. ovog člana usvaja Skupština grada Smedereva i isti se objavljuju na internet strani i oglasnoj tabli grada Smedereva.

Stupanje na snagu

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".