ODLUKA

O POSTUPKU I NAČINU SPROVOĐENJA JAVNE RASPRAVE U POSTUPKU DONOŠENJA PROPISA I DRUGIH OPŠTIH AKATA IZ NADLEŽNOSTI GRADA PIROTA

("Sl. list grada Niša", br. 55/2019)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju način i postupak organizovanja i sprovođenja javne rasprave u postupku donošenja propisa i drugih opštih akata, odnosno planskih dokumenata iz nadležnosti grada Pirota (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Javna rasprava predstavlja skup različitih aktivnosti, preduzetih u unapred predviđenom vremenskom okviru, u cilju pribavljanja predloga i stavova organa, organizacija, udruženja i građana u postupku pripreme određenog akta.

Javna rasprava sprovodi se o nacrtu akta (statuta, odluke, plana i drugog akta u pripremi), ako ovom odlukom nije drugačije predviđeno, a može se sprovesti i ranije na predlog organa nadležnog za pripremu i utvrđivanje nacrta akta koji je predmet javne rasprave.

Javna rasprava obavezno podrazumeva:

1) pribavljanje predloga, sugestija i mišljenja organa, organizacija, udruženja, ustanova i građana u pisanoj ili elektronskoj formi i

2) organizovanje najmanje jednog otvorenog sastanka predstavnika nadležnih organa Grada, sa zainteresovanim organima, organizacijama, udruženjima, ustanovama, građanima i sredstvima javnog informisanja.

Organ nadležan za organizovanje javne rasprave je dužan da građanima iz svih delova Grada obezbedi učešće u javnoj raspravi.

Otvoreni sastanak se organizuje u sedištu Grada, a izuzetno se može organizovati i van sedišta, na predlog organa nadležnog za pripremu i utvrđivanje nacrta akta koji je predmet javne rasprave.

Član 3

Javna rasprava traje najmanje 20 dana.

Vreme trajanja javne rasprave utvrđuje organ nadležan za njeno organizovanje i sprovođenje.

Član 4

Javna rasprava može biti: obavezna javna rasprava i fakultativna javna rasprava, koja se sprovodi po zahtevu, odnosno predlogu ovlašćenih predlagača.

Obavezna javna rasprava je javna rasprava koja se obavezno sprovodi u postupku pripreme akata utvrđenih ovom odlukom u skladu sa zakonom, odnosno Statutom grada.

Fakultativna javna rasprava je javna rasprava koja se može sprovesti u postupku donošenja drugih opštih akata iz nadležnosti Skupštine grada, pod uslovima i po postupku predviđenom ovom odlukom, u skladu sa zakonom i statutom grada.

Član 5

Obavezna javna rasprava se organizuje i sprovodi:

1) u postupku pripreme Statuta;

2) u postupku pripreme budžeta grada i planiranja investicija;

3) u postupku pripreme strateških planova razvoja grada;

4) u postupku utvrđivanja stopa izvornih prihoda grada;

5) u postupku pripreme prostornih i urbanističkih planova;

6) u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 6

Javna rasprava može se sprovesti u postupku donošenja drugih opštih akata iz nadležnosti Skupštine grada, na osnovu zahteva predlagača opšteg akta, jedne trećine odbornika ili predloga 100 građana.

Zahtev, odnosno predlog iz stava 1. ovog člana podnosi se radnom telu Skupštine grada u pisanom obliku i mora biti obrazložen.

Zahtev, odnosno predlog sadrži: naziv akta za koji se javna rasprava zahteva, odnosno predlaže, predlog kruga učesnika u javnoj raspravi sa naznačenjem učesnika kojima se poseban poziv dostavlja, naznačenje vremena i načina održavanja javne rasprave i druge podatke značajne za održavanje predmetne javne rasprave.

Predlog građana za sprovođenje javne rasprave je punovažan ako ga svojim potpisima podrži najmanje 100 građana sa biračkim pravom na teritoriji Grada.

Prikupljanje potpisa građana za sprovođenje javne rasprave iz stava 4. ovog člana, sprovodi se u skladu sa propisima koji uređuju građansku inicijativu.

Član 7

Radno telo Skupštine grada određeno Poslovnikom o radu Skupštine odlučuje po primljenom zahtevu, odnosno predlogu jedne trećine odbornika i građana iz člana 6. ove odluke, u roku od 15 dana od dana dostavljanja predloga.

Prilikom odlučivanja o opravdanosti zahteva, odnosno predloga za sprovođenje javne rasprave, nadležno radno telo naročito ceni da li se aktom u celini na nov način uređuju odnosi u određenoj oblasti, odnosno da li se njime bitno menjaju postojeća rešenja ili status i prava građana.

Ukoliko nadležno radno telo prihvati zahtev, odnosno predlog iz stava 1. ovog člana, Gradska uprava grada Pirota je dužna da organizuje javnu raspravu.

Član 8

Gradska uprava Grada Pirota organizuje javnu raspravu, određuje rok za sprovođenje, način sprovođenja, mesto i vreme sprovođenja javne rasprave.

Član 9

Gradska uprava upućuje javni poziv organima, organizacijama, udruženjima, ustanovama, građanima, stručnoj i ostaloj javnosti, za učešće u javnoj raspravi.

Gradska uprava može dostaviti poseban poziv za učešće na javnoj raspravi određenim pojedincima, predstavnicima organa, organizacijama, ustanovama i udruženjima za koje smatra da su zainteresovani za akt koji se razmatra.

Javni poziv za učešće na javnoj raspravi, objavljuje se na internet prezentaciji Grada, u lokalnim sredstvima javnog informisanja i u nedeljnom listu "Sloboda".

Uz javni poziv obavezno se objavljuje program sprovođenja javne rasprave.

Od dana objavljivanja javnog poziva do dana početka održavanja javne rasprave ne može proći manje od sedam dana.

Član 10

Program javne rasprave obavezno sadrži:

- rok za sprovođenje javne rasprave,

- podatke o licima zaduženim za davanje informacija i objašnjenja,

- informacije o aktivnostima koje se planiraju (održavanje okruglih stolova, tribina, prezentacija i slično, vreme i adresa njihovog održavanja), kao i o licu zaduženom za upravljanje tim aktivnostima,

- rok i adresu za dostavljanja predloga i sugestija u pisanoj i elektronskoj formi i

- druge podatke značajne za sprovođenje javne rasprave.

Program javne rasprave utvrđuje Gradsko veće na predlog Gradske uprave.

Član 11

O sprovedenoj javnoj raspravi sačinjava se izveštaj koji sadrži podatke o:

- mestu i vremenu održane javne rasprave,

- aktivnostima koje su sprovedene tokom javne rasprave (okrugli stolovi, tribine, prezentacije i slično),

- ovlašćenim predstavnicima organa Grada koji su učestvovali na javnoj raspravi,

- broju i strukturi učesnika u javnoj raspravi,

- broju i strukturi dostavljenih predloga, sugestija, komentara,

- predlozima koji su prihvaćeni i predlozima koji nisu, sa obrazloženjem razloga zbog kojih nisu prihvaćeni.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentaciji Grada u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave.

Gradska uprava dužna je da izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi priloži uz predlog akta koji se podnosi donosiocu akta na usvajanje.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".