PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA PODNOŠENJE I REŠAVANJE ZAHTEVA KRAJNJEG KUPCA ZA OBUSTAVU ISPORUKE TOPLOTNE ENERGIJE

("Sl. list grada Niša", br. 56/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se definišu prava i obaveze krajnjih kupaca toplotne energije u slučaju otkaza ugovora o snabdevanju toplotnom energijom, kao i uslovi za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije.

Član 2

Obustava isporuke toplotne energije može se vršiti u svim objektima i to:

- za deo objekta - (u objektu koji se sastoji iz više samostalnih celina - stan ili poslovni prostor u okviru stambene zgrade ili nekog drugog većeg objekta) - pojedinačno za ceo grejni prostor jednog kupca i

- za ceo objekat u čijem sastavu se nalaze više pojedinačnih grejnih prostora.

Ne dozvoljava se isključenje pojedinih prostorija - soba ili kancelarija u okviru samostalne celine jednog kupca.

ΙΙ OBUSTAVA ISPORUKE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 3

Obustava isporuke toplotne energije vrši se u skladu sa važećom Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i, važećim Pravilima o radu distributivnog sistema i ovim Pravilnikom.

Obustavu isporuke toplotne energije vrši energetski subjekt o trošku kupca, u skladu sa usvojenim Cenovnikom JKP "Gradska toplana" Pirot.

Obustava isporuke toplotne energije krajnjem kupcu, koji se toplotnom energijom snabdeva sa zajedničkog mernog mesta, može se izvršiti po ispunjenju sledećih uslova:

1. Da se podnese zahtev za obustavu isporuke toplotne energije van grejne sezone i to od 10.05. do 20.08. tekuće godine sa priloženim dokazom o vlasništvu grejnog prostora u kopiji za koji se podnosi zahtev za obustavu.

Obustava isporuke toplotne energije nije dozvoljena u toku grejne sezone zbog ugrožavanja isporuke toplotne energije ostalim kupcima.

2. Da dostavi Odluku Skupštine stambene zajednice za obustavu isporuke toplotne energije stana, odnosno poslovnog prostora koji se snabdeva toplotnom energijom sa zajedničkog mernog mesta u skladu sa članom 44. Zakona o stanovanju o održavanju zgrada ("Sl. glasnika RS", br. 104/16).

3. Da izmiri sve dospele obaveze po računima za isporučenu toplotnu energiju sa zadnjim računom za prethodnu grejnu sezonu ili postignu sporazum o izvršavanju obaveze saglasno odluci o važećoj ceni toplotne energije sa priloženim dokazom u kopiji u prilogu zahteva.

Krajnji kupci koji su podneli zahtev za obustavu isporuke toplotne energije, a priključeni su na sistem daljinskog grejanja do 29.12.2016. g. poslednji račun koji treba da izmire je račun za maj (05) u tekućoj godini za prošlu grejnu sezonu, a za sve krajnje kupce koji su priključeni posle 29.12.2016. g. poslednji račun koji treba da izmire je račun za septembar (09) tekuće godine - u skladu sa Odlukom o definisanju obračunskog perioda naknade za grejanje za kupce stambenog i poslovnog prostora br. 7179/16 od 29.12.2016. g.

4. Da postoje po pravilima struke tehničke mogućnosti za isključenje i da se ne narušava kvalitet grejanja u prostorijama drugih kupaca što se dokazuje izradom idejnog projekta objekta, Dimenzionisanje i izvođenje zajedničke toplovodne instalacije su predmet projekta koji je izgrađen kada je zgrada priključivana na distributivnu toplovodnu mrežu. Svaka promena na zajedničkoj toplovodnoj instalaciji, a to je svakako slučaj kada se vrši obustava isporuke toplotne energije stambenom ili poslovnom delu zgrade narušava se Zakonom propisano projektovano korišćenje i funkcionisanje zgrade, i u tom slučaju je neophodna primena člana 144. i 145. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Da energetski subjekt dostavi podnosiocu zahteva projektni zadatak za izradu idejnog projekta najkasnije osam (8) dana od dana podnošenja zahteva za obustavu isporuke toplotne energije.

6. Da kupac izradi Idejni projekat i dostavi energetskom subjektu najkasnije 15 dana od dana dostavljanja projektnog zadatka u protivnom smatraće se da je odustao od zahteva za obustavu isporuke toplotne energije.

a) da Idejni projekat dostavi u dva primerka, pri čemu jedan primerak zadržava energetski subjekat, a drugi se vraća kupcu.

b) da na idejni projekat energetski subjekat da saglasnost najkasnije 8 dana od dana dostave idejnog projekta na samom projektu potpisom i pečatom ovlašćenog lica - diplomiranog mašinskog inženjera sa licencom br. 330.

7. Da predmet idejnog projekta čine radovi na rekonstrukciji mašinskih instalacija i/ili toplotne podstanice kojim bi se zadovoljili sledeći tehnički uslovi:

a) eventualno izmeštanje svih delova mašinskih instalacija za grejanje iz grejanog prostora za koji je podnet zahtev za obustavu isporuke toplotne energije,

b) rekonstrukcija zidova prema susednim grejanim prostorima i tretman kao "Zidova ka negrejanom prostoru" u smislu odredbi Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada,

g) rekonstrukcija međuspratnih konstrukcija prema susednim grejanim prostorima i tretman kao "Međuspratna konstrukcija iznad/ispod negrejanog prostora" u smislu odredbi Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada,

d) da obustava toplotne energije ne utiče na povećanje toplotnih gubitaka u grejanim prostorima ostalih kupaca koje se graniče sa grejanim prostorom kupca koji je podneo zahtev za obustavu toplotne energije;

e) da energetski subjekt izvede sve radove u skladu sa idejnim projektom najkasnije do 30.09. tekuće godine kad se steknu uslovi u skladu sa ovim pravilnikom i postignutom saglasnošću sa kupcem.

Član 4

Idejni projekat iz člana 3. može da izradi pravno lice, odnosno preduzetnik koji ispunjava zakonom propisane uslove.

Član 5

Sadržaj idejnog projekta definisan je važećim aktom o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije.

Ukoliko se idejnim projektom predviđa izmeštanje cevne mreže iz prostora koji je predmet, potreban je hidraulički proračun cevne mreže.

Grafičku dokumentaciju koja mora da sadrži: crteže osnove i preseke predmetnog prostora date u vidljivoj razmeri, sa naznačenim položajem grejnih tela, vertikala i registara kao i jasno naznačene površine koje su izvor dobitaka toplote,

Predmer i predračun radova koji služi samo kao orijentaciona vrednost visine ulaganja - cene troškova za obustavu isporuke toplotne energije i stvaranja tehničkih uslova.

Član 6

Po svim zahtevima za obustavu isporuke toplotne energije, energetski subjekt je dužan da postupi najkasnije do 30.09. tekuće godine kad se steknu uslovi u skladu sa ovim pravilnikom i postignutom saglasnošću sa podnosiocem zahteva.

Energetski subjekat po podnetom zahtevu za obustavu isporuke toplotne energije sa prilozima: dokazom o vlasništvu, dokazom o izmirenim obavezama po dospelim računima za grejanje, izdatim projektnim zadatkom i idejnim projektom na koji je data saglasnost, izdaje Rešenje o odobrenju izvođenja radova na obustavi isporuke toplotne energije u roku od 5 dana od dana izdavanja saglasnosti na idejni projekat, odnosno izdaje Rešenje kojim se ne odobrava izvođenje radova na obustavi isporuke toplotne energije zbog neispunjenja uslova.

Rešenje o odobrenju izvođenja radova na obustavi isporuke toplotne energije iz stava 2. ovog člana sadrži: podatke o kupcu - ime, prezime, naziv, adresa grejanog prostora za koji se vrši obustava isporuke toplotne energije, šifra iz poslovnih knjiga, rok u kome će se izvesti radovi na obustavi po idejnom projektu na koji je data saglasnost, način i visina obračuna i plaćanja obaveza za kupce gde nije moguća potpuna obustava isporuke toplotne energije, kontrola toplotnih instalacija, opreme, prihvatanje posledica, imovinsko - pravna pitanja, korišćenje objekata, obrazloženje i pravnu pouku. Rešenje kojim se ne odobrava izvođenje radova na obustavi isporuke toplotne energije zbog neispunjenja uslova iz stava 2. ovog člana sadrži: podatke o kupcu - ime, prezime, naziv, adresa grejanog prostora za koji se ne odobrava obustava isporuke toplotne energije, šifra iz poslovnih knjiga, razloge za neodobravanje izvođenja radova na obustavi isporuke toplotne energije i neispunjenja uslova čl. 3. ovog Pravilnika, obrazloženje i pravnu pouku.

Član 7

Ukoliko kupac ne ispunjava uslove iz čl. 3. ovog pravilnika za obustavu isporuke toplotne energije, energetski subjekat neće odobriti izvođenje radova na obustavi isporuke toplotne energije i o tome će obavestiti kupca najkasnije 8 dana od dana utvrđivanja činjenica zbog kojih nije data saglasnost na idejni projekat odnosno najkasnije 8 dana od dana kada ističe rok po svakoj tačci iz čl. 3. ovog pravilnika.

Član 8

Ukoliko krajnji kupac osporava Rešenje, iz čl. 6. stav 3. i 4. ovog Pravilnika i obrazložene razloge o ispunjenosti uslova za obustavu isporuke toplotne energije iz čl. 3. ovog Pravilnika, ima pravo žalbe Gradskom veću u roku od 15 dana od dana prijema Rešenja.

FORMULA ZA OBRAČUN NAKNADE ZA GREJANJE KOD KUPACA KOD KOJIH NIJE MOGUĆA POTPUNA OBUSTAVA ISPORUKA TOPLOTNE ENERGIJE

- kupci kroz čije grejne prostore prolaze toplotne instalacije bez radijatora

Član 9

U slučajevima nemogućnosti potpune obustave isporuke toplotne energije kupac ima obavezu plaćanja dela troškova u visini 10% od varijabilnog dela u toku grejne sezone i 10% od fiksnog dela za celu kalendarsku godinu a koji se obračunavaju na sledeći način:

1. VARIJABILNI DEO

Varijabilni deo naknade za grejanje kod delimično isključenih kupaca kroz čije grejne prostore prolaze toplotne instalacije, obračunava se u visini od 10% od varijabilnog dela na bazi stvarne grejne površine u m2 i odnosi se na umanjenu površinu grejnog prostora za koji se vrši obračun po sledećem obrascu:

IV =

Q

x PK x CV

ΣPU

Gde je:

IV - Iznos varijabilnog dela naknade za grejanje (dinara),

Q - Ukupna isporučena energija na mernom mestu na koje je priključen kupac (kWh),

ΣPU = - Ukupna umanjena grejna površina priključena na merno mesto (m2) :

ΣPu = ΣPR + 10% x ΣPI

ΣPr - Zbir površina svih aktivnih kupaca na mernom mestu (m2),

ΣPi - Zbir površina svih delimično isključenih kupaca na mernom mestu (m2),

PK - Umanjena površina grejnog prostora za koji se vrši obračun (10% stvarne površine) (m2)

CV - Jedinična cena za varijabilni deo naknade za grejanje (Din/kWh).

2. FIKSNI DEO

Fiksni deo naknade za grejanje kod delimično isključenih kupaca kroz čije grejne prostore prolaze toplotne instalacije, obračunava se u visini od 10% od stvarne grejne površine u m2 pomnožene sa važećom fiksnom cenom grejanja i obračunava se cele kalendarske godine po sledećem obrascu:

IF = P X 10% X CF

P - Površina grejnog prostora

IF - Iznos fiksnog dela

CF - Cena za fiksni deo

Član 10

O izvršenoj obustavi isporuke toplotne energije sastavlja se zapisnik sa izjavom krajnjeg kupca o prihvatanju svih posledica obustave i kontrole toplotnih instalacija po obustavi, koji potpisuju i krajnji kupac toplotne energije i Energetski subjekt.

U zapisniku iz stava 1. ovog člana se konstatuju sve činjenice:

- o obustavi isporuke toplotne energije,

- o svim obavezama posle obustave isporuke toplotne energije po pitanju zajedničke toplotne instalacije, opreme, imovinsko-pravnih pitanja, korišćenja objekata, kontrole,

- način i visina plaćanja obaveza za kupce gde nije moguća potpuna obustava isporuke toplotne energije i

- druge činjenice bitne za obustavu isporuke toplotne energije.

Član 11

Ukoliko se u postupku kontrole u skladu sa članom 10. ovog Pravilnika, utvrdi da se kupac neovlašćeno priključio na sistem grejanja, ili ne dozvoljava kontrolu, Energetski subjekt će izvršiti fakturisanje troškova grejanja od datuma obustave isporuke toplotne energije.

Sve štete koje nastanu na zajedničkoj toplotnoj instalaciji iz člana 10. ovog Pravilnika, padaju na teret kupca.

Član 12

Obustava isporuke toplotne energije krajnjim kupcima koji toplotnu energiju preuzimaju sa zajedničkog predajnog mesta - ceo objekati kupcima koji toplotnu energiju preuzimaju sa individualnih predajnih mesta - ceo objekat, može se izvršiti po ispunjenju sledećih uslova:

1. da podnesu pisani zahtev za obustavu isporuke toplotne energije i prilože dokaz o vlasništvu nad predmetnim grejanim prostorom,

2. da dostave dokaz o izmirenju svih dospelih računa za grejanje, odnosno o postignutom sporazumu o izvršavanju obaveze saglasno odluci o važećoj ceni toplotne energije,

3. da snose sve troškove radova i materijala koji nastaju usled obustave isporuke toplotne energije,

4. da sačine zapisnik iz. čl. 10. ovog Pravilnika,

5. da energetski subjekat zadržava pravo zaključenja ugovora sa kupcem kojim se definišu svi eventualni odnosi u pogledu opreme, imovinsko - pravnih pitanja, korišćenja objekata, kontrole, parcela.

III PONOVNO PRIKLJUČENJE NA SISTEM DALJINSKOG GREJANJA

Član 13

Krajnji kupac koji podnese zahtev za priključenje nakon izvršene obustave isporuke toplotne energije može se ponovo priključiti u skladu sa važećom Odlukom o načinu i uslovima snabdevanja toplotnom energijom, važećim Pravilima o radu distributivnog sistema i važećim Pravilnikom o načinu raspodele i obračunu troškova za isporučenu toplotnu energiju.

Priključenje na sistem daljinskog grejanja vrši kupac o svom trošk u skladu sa važećim cenovnikom.

Član 14

Kupac stiče pravo na priključenje prostora na sistem daljinskog grejanja ukoliko podnese pisani zahtev za priključenje sa priloženim dokazom o vlasništvu nad predmetnim prostorom i zaključi ugovor o priključenju i ugovor o snabdevanju toplotnom energijom.

IV PRELAZNE ODREDBE

Član 15

Svi krajnji kupci koji su podneli zahtev za obustavu isporuke toplotne energije pre stupanja na snagu ovog pravilnika, postupak obustave završiće po važećim propisima u momentu podnošenja zahteva.

Član 16

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom, primenjivaće se pozitivni propisi - Zakon, Odluka i drugi opšti akti.

Član 17

Sastavni deo ovog Pravilnika je:

Prilog 1 - Redosled poteza na obustavi isporuke toplotne energije,

Prilog 2 - Zahtev za obustavu isporuke toplotne energije iz čl. 3. tačka 1,

Prilog 3 - Obaveštenje iz čl. 3. tačka 1. i 2,

Prilog 4 - Rešenje čl. 6. stav 3. i 4,

Prilog 5 - Obaveštenje iz čl. 6. stav 3, čl. 3. tačke 3, 4, 5. i 6. ovog Pravilnika i

Prilog 6 - Zapisnik iz čl. 10. ovog Pravilnika.

Član 18

Ovaj pravilnik dostaviti osnivaču na dalju nadležnost.

Član 19

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Niša.

Priloge 1-6, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene u "Sl. listu grada Niša", br. 56/2019, možete pogledati OVDE