ODLUKA
O STANDARDIMA STABILNOG I SIGURNOG POSLOVANJA U DELU PRUŽANJA PLATNIH USLUGA PREKO ZASTUPNIKA

("Sl. glasnik RS", br. 57/2019)

1. Ovom odlukom utvrđuju se standardi stabilnog i sigurnog poslovanja platnih institucija, institucija elektronskog novca i javnog poštanskog operatora (u daljem tekstu: subjekt nadzora) u delu njihovog poslovanja koji se odnosi na pružanje platnih usluga preko zastupnika, odnosno primena sistema unutrašnjih kontrola u tom delu poslovanja subjekata nadzora.

2. Subjekt nadzora dužan je da, u slučaju pružanja platnih usluga preko zastupnika, sistemom unutrašnjih kontrola posebno obezbedi kontinuirano praćenje rizika kojima je izložen ili može biti izložen u svom poslovanju u vezi s poslovanjem zastupnika, kao i zakonitost, sigurnost i stabilnost poslovnih aktivnosti zastupnika u vezi s pružanjem platnih usluga, uključujući i usklađenost tih aktivnosti s propisima koji se primenjuju pri pružanju platnih usluga i sa unutrašnjim aktima subjekta nadzora.

Subjekt nadzora dužan je da izvrši procenu sistema unutrašnjih kontrola s obzirom na broj, lokacije i poslovne aktivnosti zastupnika subjekta nadzora, kao i da obezbedi da taj sistem bude prilagođen broju, lokacijama i poslovnim aktivnostima zastupnika subjekta nadzora, tako da omogući efektivno i efikasno upravljanje rizicima u vezi s poslovanjem zastupnika i adekvatne, pouzdane i efikasne kontrole poslovnih aktivnosti zastupnika.

3. Subjekt nadzora koji namerava da ovlasti određeno lice da u svojstvu zastupnika subjekta nadzora pruža jednu ili više platnih usluga u Republici Srbiji, dužan je da s tim licem zaključi ugovor o zastupanju u pružanju platnih usluga (u daljem tekstu: ugovor o zastupanju) pre podnošenja zahteva za upis ovog lica u registar platnih institucija koji Narodna banka Srbije vodi u skladu sa Zakonom o platnim uslugama.

Subjekt nadzora dužan je da Narodnoj banci Srbije uz zahtev iz stava 1. ove tačke dostavi ugovor o zastupanju.

4. Subjekt nadzora dužan je da ugovorom o zastupanju posebno uredi prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana u vezi s primenom sistema unutrašnjih kontrola subjekta nadzora na poslovanje zastupnika, a naročito je dužan da tim ugovorom utvrdi sledeće:

1) obaveze zastupnika u vezi s primenom propisa kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, način ispunjavanja ovih obaveza i opis mera unutrašnje kontrole koje će zastupnik biti dužan da uspostavi radi ispunjavanja tih obaveza;

2) obaveze zastupnika u vezi s primenom propisa kojima se uređuju pružanje platnih usluga i zaštita korisnika finansijskih usluga, uključujući i obavezu zastupnika da korisnicima platnih usluga učini lako dostupnom informaciju o tome da nastupa u ime i za račun subjekta nadzora, način ispunjavanja ovih obaveza, kao i mere unutrašnje kontrole koje će zastupnik biti dužan da uspostavi radi ispunjavanja tih obaveza;

3) obaveze zastupnika u pogledu posredne i neposredne kontrole koju će subjekt nadzora sprovoditi nad njegovim poslovanjem;

4) sve lokacije na kojima će zastupnik pružati platne usluge, kao i obaveze zastupnika u slučaju promene tih lokacija;

5) sve naknade koje je subjekt nadzora dužan da plaća zastupniku po osnovu zastupanja subjekta nadzora u pružanju platnih usluga (u daljem tekstu: provizija).

Ukupna provizija u slučaju zastupanja subjekta nadzora, obračunata po svakoj izvršenoj transakciji pojedinačno, ne može biti viša od 50% naknade koja se naplaćuje od korisnika platnih usluga za ovu transakciju.

U okviru ugovora o zastupanju ili drugog ugovora između subjekta nadzora i zastupnika ne mogu se ugovarati druge naknade ili davanja kojima bi se izbegavalo ograničenje provizije iz stava 2. ove tačke.

5. Subjekt nadzora dužan je da sistem unutrašnjih kontrola i postojeće ugovore o zastupanju uskladi sa odredbama ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, kao i da o tome obavesti Narodnu banku Srbije najkasnije 29. februara 2020. godine, dostavljanjem unutrašnjih akata subjekta nadzora i ugovora o zastupanju - usklađenih sa odredbama ove odluke.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".