PRAVILNIK

O NAČINU NA KOJI ORGANI VRŠE UVID, PRIBAVLJAJU, OBRAĐUJU I USTUPAJU, ODNOSNO DOSTAVLJAJU PODATKE O ČINJENICAMA O KOJIMA SE VODI SLUŽBENA EVIDENCIJA IZ REGISTARA U ELEKTRONSKOM OBLIKU, A KOJI SU NEOPHODNI ZA ODLUČIVANJE U UPRAVNOM POSTUPKU

("Sl. glasnik RS", br. 57/2019)

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način na koji državni organi i organizacije, organi i organizacije autonomne pokrajine, organi i organizacije jedinica lokalne samouprave, ustanove, javna preduzeća, posebni organi preko kojih se ostvaruje regulatorna funkcija i pravna i fizička lica kojima su poverena javna ovlašćenja (u daljem tekstu: organ) vrše uvid, pribavljaju, obrađuju i ustupaju, odnosno dostavljaju podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara i evidencija u elektronskom obliku (u daljem tekstu: registar), a koji su neophodni za odlučivanje u upravnom postupku.

Načini na koji organi vrše uvid, pribavljaju, obrađuju i ustupaju, odnosno dostavljaju podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara

Član 2

Služba Vlade nadležna za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave (u daljem tekstu: nadležni organ) definiše odnosno obezbeđuje da organi vrše uvid, pribavljaju, obrađuju i ustupaju, odnosno dostavljaju podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara (u daljem tekstu: Način korišćenja podataka):

1) Dostavljanjem upita ka registru preko Informacionog sistema za razmenu podataka iz registara preko Servisne magistrale organa (u daljem tekstu: Sistem za razmenu podataka),

2) pribavljanjem podataka upitom ka registru i upisivanjem u softversko rešenje organa koji vodi postupak preko Servisne magistrale organa.

Izuzetno, organ može na zahtev pribaviti skup podataka iz registra i upisati ih u sopstveno softversko rešenje.

Nadležni organ uspostavlja deo softverskog rešenja - modul na Portalu eUprava koja omogućava odabir Načina korišćenja podataka u postupku i podnošenje elektronskog zahteva za pristup podacima iz registra na jedan ili više Načina korišćenja podataka definisanih u st. 1. i 2. ovog člana (u daljem tekstu: modul).

Uspostavljanje tehničkih uslova za uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka iz registara

Član 3

Organ nadležan za vođenje registra uspostavlja tehničke uslove za uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka iz registara podataka elektronskim putem.

Organ nadležan za vođenje registra određuje Način korišćenja podataka za registre iz svoje nadležnosti koji, zajedno sa veb servisom, upisuje u Katalog veb servisa.

Imenovanje i autorizacija administratora organa nadležnog za vođenje registra

Član 4

Organ nadležan za vođenje registra rešenjem imenuje, odnosno razrešava, administratora organa nadležnog za vođenje registra koji organima omogućava vršenje uvida, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka.

Rešenje iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži podatke o ličnom imenu, jedinstvenom matičnom broju građana, adresi elektronske pošte i kontakt telefonu.

Organ nadležan za vođenje registra bez odlaganja dostavlja nadležnom organu rešenje iz stava 1. ovog člana.

Nadležni organ nakon prijema rešenja iz stava 1. ovog člana omogućava imenovanim administratorima organa korišćenje modula.

Imenovanje i autorizacija administratora i ovlašćenih službenih lica organa koji vodi postupak

Član 5

Organ koji vodi postupak rešenjem imenuje, odnosno razrešava administratora organa koji podnosi elektronski zahtev za uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka (u daljem tekstu: podnosilac zahteva).

Organ koji vodi postupak rešenjem imenuje, odnosno razrešava administratora organa koji omogućava pristup ovlašćenim službenim licima koji vrše uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka.

Imenovan administrator organa koji vodi postupak može istovremeno obavljati poslove predviđene st. 1. i 2. ovog člana.

Organ koji vodi postupak određuje ovlašćena službena lica za uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka.

Organ koji vodi postupak dostavlja bez odlaganja nadležnom organu rešenje iz st. 1. i 2. ovog člana.

Rešenje iz st. 1. i 2. ovog člana, obavezno sadrži podatke o ličnom imenu, jedinstvenom matičnom broju građana, adresi elektronske pošte i kontakt telefonu.

Nadležni organ nakon prijema rešenja iz st. 1. i 2. ovog člana omogućava imenovanim administratorima organa korišćenje modula.

Zahtev za vršenje uvida, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka

Član 6

Podnosilac zahteva podnosi, putem modula, zahtev za vršenje uvida, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka organu nadležnom za vođenje registra.

Zahtev iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži: naziv upravne stvari, pravni osnov za uvid i pribavljanje podataka, naziv organa nadležnog za vođenje registra, naziv organa koji vodi postupak, odnosno vrstu organa kojima je povereno vođenje postupka za koji su potrebni podaci, način korišćenja podataka, kao i zahtevani veb servis iz Kataloga veb servisa.

Ako propis koji predstavlja pravni osnov ima rok važenja u zahtevu iz stava 1. ovog člana navodi se i datum prestanka važenja tog propisa.

Administrator organa nadležnog za vođenje registra postupa po zahtevu iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.

Podnosilac zahteva dobija elektronsko obaveštenje o statusu podnetog zahteva.

Ako administrator organa nadležnog za vođenje registra utvrdi da postoje nedostaci u vezi sa podnetim zahtevom, o tome obaveštava podnosioca zahteva preko modula i, nakon usaglašavanja, odobrava pristup.

Uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka

Član 7

Ovlašćeno službeno lice iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika pri svakom vršenju uvida, pribavljanju, obrađivanju i ustupanju, odnosno dostavljanju podataka upućuje upit koji sadrži podatke o:

1) identitetu ovlašćenog službenog lica;

2) nazivu postupka koji se vodi;

3) broju predmeta za čije rešavanje je neophodno pristupiti podacima;

4) datumu i vremenu pristupa.

Podaci za odlučivanje pribavljeni na način iz člana 2. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika postaju sastavni deo spisa predmeta, tako što ovlašćeno službeno lice o tome sastavlja belešku u spisu predmeta, odnosno čuva dokument sa pribavljenim podacima u elektronskom obliku ili ga štampa.

Podaci za odlučivanje pribavljeni na način iz člana 2. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika upisuju se u softversko rešenje organa koji vodi postupak.

Pravo uvida, pribavljanja, obrađivanja i ustupanja, odnosno dostavljanja podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara ostvareno po zahtevu iz stava 1. ovog člana ukida se prestankom važenja propisa koji predstavlja pravni osnov iz člana 6. stava 2. ovog pravilnika.

Pravo uvida, pribavljanja, obrađivanja i ustupanja, odnosno dostavljanja podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara, a koji se pribavljaju na način iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika ostvaruje se jednokratno. Za svako naredno pribavljanje podataka neophodno je podnošenje novog zahteva iz člana 6. stava 1. ovog pravilnika.

Uspostavljanje Sistema za razmenu podataka

Član 8

Nadležni organ preko Sistema za razmenu podataka obezbeđuje besplatan uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka iz registara.

U okviru Sistema za razmenu podataka nadležni organ omogućava administratoru organa iz člana 5. stav 2. ovog pravilnika dodelu prava ovlašćenim službenim licima iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika.

Opšti zahtev

Član 9

U okviru Sistema za razmenu podataka nadležni organ uspostavlja uslugu elektronske uprave koja omogućava neposredno obraćanje organu radi uvida, pribavljanja, obrađivanja i ustupanja, odnosno dostavljanja podataka iz registara (Opšti zahtev).

Ako organ nadležan za vođenje registra nema uspostavljen veb servis za preuzimanje podataka iz registra, organ koji vodi postupak neposredno se obraća putem usluge elektronske uprave iz stava 1. ovog člana.

Ovlašćena službena lica iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika koriste usluge elektronske uprave iz stava 1. ovog člana u postupcima koje vode, bez prethodnog podnošenja zahteva iz člana 6. ovog pravilnika.

Pristup Sistemu za razmenu podataka

Član 10

Svaki pristup Sistemu za razmenu podataka automatski se beleži jedinstvenim identifikatorom lica/organa, sa tačnim vremenom pristupa.

O saznanjima u vezi sa pokušajima neovlašćenog pristupa Sistemu za razmenu podataka, administrator organa bez odlaganja obaveštava nadležni organ.

U slučaju da nadležni organ utvrdi da je bilo neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti preko Sistema za razmenu podataka, o tome bez odlaganja obaveštava organ nadležan za zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa zakonom.

Nadležni organ vodi evidenciju o pristupu u skladu sa zakonom.

Pribavljanje podataka iz registra upisivanjem u softversko rešenje organa preko Servisne magistrale organa

Član 11

Nadležni organ, preko Servisne magistrale organa, obezbeđuje povezivanje posebnih softverskih rešenja organa koji vode postupke radi besplatnog uvida, pribavljanja, obrađivanja i ustupanja, odnosno dostavljanja podataka iz registara.

Administrator organa koji vodi postupak obezbeđuje ovlašćenim službenim licima iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika pribavljanje i obrađivanja podataka, odnosno upis podataka, u softversko rešenje organa preko Servisne magistrale organa.

Organ koji vodi postupak u softverskom rešenju u koji upisuje podatke pribavljene preko Servisne magistrale organa, obezbeđuje shodnu primenu odredbi iz člana 10. st. 1-3. ovog pravilnika.

Organ koji vodi postupak vodi evidenciju o pristupu u skladu sa zakonom.

Pribavljanje podataka iz registra u celosti

Član 12

Organ koji vodi registar određuje opremu, odnosno sredstvo za ustupanje podataka (FTP server, nosač podataka i dr.) i obezbeđuje besplatni uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka iz registara u celosti.

Administrator organa koji vodi registar u modulu upisuje datum dostavljanja podataka i označava opremu, odnosno sredstvo za ustupanje podataka iz registra.

Organ koji vodi postupak u kojem mu je potreban podatak iz registra koji je preuzet u celosti, obezbeđuje shodnu primenu odredbi iz člana 10. st. 1-3. ovog pravilnika.

Organ koji vodi postupak vodi evidenciju o datumu upisa podataka iz registra u celosti u softversko rešenje.

Obezbeđenje uvida, pribavljanja, obrađivanja i ustupanja, odnosno dostavljanja podataka i njihova dokazna snaga

Član 13

Podaci pribavljeni na načine iz člana 2. st. 1. i 2. ovog pravilnika smatraju se tačnim i imaju dokaznu snagu javne isprave izdate saglasno podacima iz službene evidencije.

Zaštita podataka

Član 14

Nadležnom organu je zabranjeno da čuva i obrađuje podatke o ličnosti koji se pribavljaju, obrađuju i ustupaju, odnosno dostavljaju putem Sistema za razmenu podataka.

Organ koji vodi postupak podacima koje pribavlja rukuje u skladu sa zakonom.

Prelazne odredbe

Član 15

Nadležni organ uspostavlja modul na Portalu eUprava u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Sistem za razmenu podataka uspostavlja se na osnovu Informacionog sistema na Portalu eUprava Republike Srbije (Informacioni sistem eZUP).

Nadležni organ iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, dužan je da omogući tehničke uslove, za odabir načina korišćenja podataka organa nadležnog za vođenje registra i upis zahtevanog veb servisa u Katalog veb servisa preko modula u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Organ kojem je omogućen trajni i neprekidan pristup registru i potrebnim podacima u skladu sa Uredbom o pribavljanju i ustupanju podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija nije dužan da dostavi rešenje iz člana 5. stav 2. i podnose zahtev iz člana 6. ovog pravilnika, nadležnom organu iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Organ nadležan za vođenje registra iz člana 4. ovog pravilnika je dužan da omogući uvid, pribavljanje, obrađivanje i ustupanje, odnosno dostavljanje podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija iz registara u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Stupanje na snagu

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".