ODLUKA
O SOCIJALNOJ ZAŠTITI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 44/2016, 8/2018 i 16/2019)

 

Deo prvi

UVODNE ODREDBE

Predmet odluke

Član 1

Odlukom o socijalnoj zaštiti utvrđuju se prava građana/ki grada Vranja na usluge socijalne zaštite i mere materijalne podrške, postupci za ostvarivanje prava, prava i obaveze korisnika socijalne zaštite, finansiranje socijalne zaštite, kao i druga pitanja od značaja za socijalnu zaštitu na nivou lokalne zajednice u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Svi pojmovi u ovoj odluci upotrebljeni u gramatičkom muškom rodu podrazumevaju muški i ženski prirodni rod.

Prava na socijalnu zaštitu

Član 2

Svaki pojedinac i porodica kojima je neophodna društvena pomoć i podrška radi savladavanja socijalnih i životnih teškoća u stvaranje uslova za zadovoljenje osnovnih životnih potreba imaju pravo na socijalnu zaštitu u skladu sa zakonom, u visini, pod uslovima i na način utvrđeno ovom odlukom i u skladu sa materijalnim i drugim mogućnostima grada.

Prava na socijalnu zaštitu obezbeđuju se pružanjem usluga socijalne zaštite i materijalnom podrškom.

Prava i usluge u oblasti socijalne zaštite u smislu ove ove odluke jesu prava i usluge koje se ostvaruju, odnosno organizuju preko Centra za socijalni rad i Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Prava utvrđena ovom odlukom vezana su za ličnost i ne mogu se prenositi.

Korisnici socijalne zaštite

Član 3

Korisnik prava na usluge socijalne zaštite i mere materijalne podrške jeste pojedinac, odnosno porodica koja se suočava s preprekama u zadovoljavanju potreba, usled čega ne može da dostigne ili da održi kvalitet života, ili koja nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, a ne može da ih ostvari svojim radom, prihodom od imovine ili iz drugih izvora.

Porodicom u smislu ostvarivanja prava na mere materijalne podrške smatraju se supružnici i vanbračni partneri, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Lice koje je zaključilo ugovor o doživotnom izdržavanju ne može da ostvari prava iz ove odluke, kao ni pojedinac, odnosno član porodice koji je sposoban za rad, ukoliko odbije ponuđeno zaposlenje, radno angažovanje na privremenim, povremenim i sezonskim poslovima, stručno osposobljavanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju.

Korisnici prava na socijalnu zaštitu su građani/ke koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Izuzetno, pravo na socijalnu zaštitu u skladu sa odredbama ove odluke priznaje se i:

• licima koja imaju boravište na teritoriji grada, koja se nađu u stanju potrebe za uslugama socijalne zaštite i merama materijalne podrške;

• licima koja se nađu u skitnji ili im je iz drugih razloga potrebno obezbediti pravo na socijalnu zaštitu;

• korisnicima socijalnih usluga koji imaju prebivalište na teritoriji drugih opština, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i potpisanim protokolima o pružanju usluga socijalne zaštite;

• stranim državljanima i licima bez državljanstva u potrebi za socijalnom zaštitom, u skladu sa Zakonom i međunarodnim ugovorima.

Sredstva za ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu

Član 4

Sredstva za pružanje usluga socijalne zaštite i materijalne podrške pojedincu i porodici obezbeđuju se u budžetu grada Vranja.

Sredstva za obezbeđivanje usluga socijalne zaštite mogu se pribavljati i putem donacija, kao i ustupanjem imovine, osnivanjem zadužbina i fondacija, u skladu sa zakonom.

Imovina namenjena socijalnoj zaštiti može se koristiti isključivo za obezbeđenje usluga socijalne zaštite.

Sredstva za obezbeđivanje prava na usluge socijalne zaštite predviđene ovom odlukom obezbeđuju se i iz namenskih transfera budžeta Republike Srbije u skladu sa članom 207. Zakona o socijalnoj zaštiti i Uredbom o namenskim transferima.

U obezbeđivanju sredstava za pružanje usluga socijalne zaštite učestvuje i korisnik, u obimu i na način utvrđen zakonom i ovom odlukom.

Postupak za ostvarenje prava na socijalnu zaštitu

Član 5

Na postupak za ostvarivanje prava na usluge socijalne zaštite i mere materijalne podrške predviđene ovom odlukom, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak, ako Zakonom o socijalnoj zaštiti nije drugačije određeno.

Sredstva za pokriće troškova postupka za ostvarivanje prava iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Vranja i te troškove ne snose građani.

Deo drugi

USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE

Svrha usluga socijalne zaštite

Član 6

Usluge socijalne zaštite su aktivnosti pružanja podrške i pomoći pojedincu i porodici radi poboljšanja, odnosno očuvanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranja mogućnosti da samostalno žive u društvu.

Usluge socijalne zaštite

Član 7

U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti grad Vranje preko Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite obezbeđuje sledeće grupe usluga socijalne zaštite:

• dnevne usluge u zajednici

• usluge smeštaja

• usluge podrške za samostalan život

• ostale usluge socijalne zaštite u skladu sa potrebama lokalne zajednice

• inovacione usluge

Odeljak 1.

DNEVNE USLUGE U ZAJEDNICI

Svrha dnevnih usluga u zajednici

Član 8

Dnevne usluge u zajednici obuhvataju aktivnosti koje podržavaju boravak korisnika u porodici i neposrednom okruženju.

Dnevne usluge u zajednici

Član 9

Grad Vranje preko Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite obezbeđuje pravo na sledeće dnevne usluge u zajednici:

• pomoć u kući za odrasla i stara lica;

• dnevni boravak za decu i mlade sa invaliditetom;

• lični pratilac deteta.

1.1. Pomoć u kući za odrasla i stara lica

Svrha usluge pomoć u kući

Član 10

Svrha pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet života.

Korisnici usluge pomoć u kući

Član 11

Usluge pomoći u kući dostupne su odraslima i starijima, koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

1.2. Dnevni boravak za decu i mlade sa invaliditetom

Svrha usluge dnevnog boravka

Član 12

Svrha usluge dnevnog boravka sastoji se u unapređenju kvaliteta života korisnika u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština, kako bi se u što većoj meri osposobili sa samostalan život.

Kroz uslugu dnevnog boravka korisnici u organizovanom okruženju, i uz potreban nadzor, zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, ličnu i društvenu odgovornost radi razvoja samostalnosti, socijalnih, saznajnih i drugih važnih funkcija.

Uslugom dnevnog boravka realizuje se pozitivno i konstruktivno iskustvo boravka izvan porodice, a članovima porodice slobodno vreme za bavljenje radnim i drugim aktivnostima. Usluga dnevnog boravka se realizuje kroz osmišljene programe, u planiranim i ograničenim vremenskim periodima.

Korisnici usluge dnevnog boravka

Član 13

Usluge dnevnog boravka dostupne su:

• deci i mladima sa telesnim invaliditetom, odnosno intelektualnim teškoćama, koji imaju potrebnu za dnevnom negom, nadzorom i podrškom u održanju i razvijanju potencijala, na način koji ne ometa njihovo školovanje;

• boravak i pružanje usluge u smislu ove odluke ostvaruju deca i omladina sa invaliditetom uzrasta od 5 do 26 godina starosti.

Prava korisnika u pružanju usluge u dnevnom boravku

Član 14

Usluge u dnevnom boravku se pružaju svakog radnog dana u periodu od 7:30 do 14:30 časova.

Korisnici usluga u dnevnom boravku ostvaruju pravo na:

• ishranu;

• radnu i okupacionu terapiju;

• kulturno-zabavne i rekreativne aktivnosti;

• prevoz do dnevnog boravka i nazad; i

• druge usluge zavisno od potreba korisnika.

1.3. Lični pratilac deteta

Svrha usluge lični pratilac deteta

Član 15

Uslugu neposredno pruža lični pratilac deteta kroz aktivnosti koje se planiraju i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta, u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, oblačenja, hranjenja i komunikacije sa drugima.

Usluga se može koristiti do kraja redovnog školovanja uključujući završetak srednje škole.

Korisnici usluge lični pratilac deteta

Član 16

Usluga ličnog pratioca namenjena je deci sa smetnjama u razvoju kojima je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu, pod uslovom da su uključeni u obrazovno-vaspitni proces.

Odeljak 2.

USLUGE SMEŠTAJA

Svrha i korisnici usluge smeštaja

Član 17

Usluge smeštaja obezbeđuju korisniku kratkotrajni smeštaj, osiguravaju mu bezbednost, zadovoljenje njegovih osnovnih potreba i pristup drugim uslugama, i iznalaženje održivih rešenja za kriznu situaciju, dok se ne utvrdi odgovarajući oblik zaštite ili obezbeđivanje u mestu prebivališta.

Usluga smeštaja u zajednici koje obezbeđuje grad Vranje

Član 18

Grad Vranje preko Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite obezbeđuje pravo na sledeće usluge smeštaja u zajednici:

• smeštaj u prihvatilište za odrasla i stara lica

• smeštaj u prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici - Sigurna kuća

2.1. Smeštaj u prihvatilište za odrasla i stara lica

Svrha usluge smeštaj u prihvatilište za odrasla i stara lica

Član 19

Smeštajem u prihvatilište za odrasla i stara lica korisniku se obezbeđuje kratkotrajan smeštaj i osigurava bezbednost, zadovoljenje njegovih osnovnih potreba, iznalaženje održivih rešenja za krizne situacije, i pristup drugim uslugama.

Korisnici usluge smeštaj u prihvatilište za odrasla i starija lica

Član 20

Korisnici usluge privremenog smeštaja u prihvatilište su odrasla i stara lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Usluga privremenog smeštaja u prihvatilište za odrasla i stara lica dostupna je korisnicima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Vranja, pod uslovima i na način koji su definisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i Protokolom potpisanim sa drugim opštine od strane Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

2.2. Smeštaj u prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici - Sigurna kuća

Svrha usluge smeštaja u prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici - Sigurna kuća

Član 21

Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja obezbeđuje smeštaj i ishranu, pristup zdravstvenoj zaštiti, pravnu pomoć, savetovanje i konsultacije, psiho-socijalnu podršku, upućivanje na osposobljavanje za rad, upućivanje i povezivanje sa drugim službama u zajednici.

Usluga iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se u situacijama akutnog stanja nasilja u porodici.

Korisnici usluge smeštaja u prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici - Sigurna kuća

Član 22

Usluga privremenog smeštaja u prihvatilište za žrtve nasilja u porodici obezbeđuje se deci i ženama, žrtvama porodičnog zlostavljanja i zanemarivanja, nad kojima se nasilje vrši, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Usluga privremenog smeštaja u prihvatilište za decu i žene žrtve porodičnog nasilja - Sigurna kuća, dostupna je i korisnicima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Vranja, pod uslovima i na način koji su definisani Zakonom o socijalnoj zaštiti i Protokolom koji je potpisan sa drugim opštinama od strane Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Odeljak 3.

USLUGE PODRŠKE ZA SAMOSTALAN ŽIVOT

Svrha i korisnici usluge podrška za samostalan život

Član 23

Usluge podrške za samostalan život pružaju se pojedincu da bi se njegove mogućnosti za zadovoljenje osnovnih potreba izjednačile sa mogućnostima ostalih članova društva, da bi mu se poboljšao kvalitet života i da bi mogao da vodi aktivan i samostalan život u društvu.

Usluga podrške za samostalan život koje obezbeđuje grad Vranje

Član 24

Grad Vranje obezbeđuje sledeću vrstu usluga podrške za samostalan život:

• Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju;

3.1. Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju

Svrha usluge stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju

Član 25

Svrha usluge stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju je pomoć i podrška u sticanju samostalnosti i integracije u zajednicu.

Korisnici usluge stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju

Član 26

Usluga stanovanja uz podršku dostupna je najduže jednu godinu uz mogućnost produženja do dve godine po proceni centra za socijalni rad, licima uzrasta između 18 i 26 godina, koja izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Izuzetno usluga iz stava 1. ovog člana dostupna je i licima koja nakon 26 godine napuštaju ustanovu za domski smeštaj ili hraniteljsku porodicu u trajanju ne dužem od godinu dana.

Odeljak 4.

OSTALE USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE U SKLADU SA POTREBAMA GRADA VRANJA

Član 27

Grad Vranje obezbeđuje sledeće ostale usluge:

• Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Svrha usluge

Član 28

Svrha usluge stanovanja u zaštićenim uslovima je stambena podrška, sticanje samostalnosti i integracija u zajednici, socijalno ugroženog stanovništva sa područja grada Vranja, socijalno ugrožena interno raseljena lica odnosno porodice i socijalno ugrožena izbegla lica, koja nisu u mogućnosti da svojim prihodima reše stambeno pitanje.

Korisnici usluge

Član 29

Korisnici usluga stanovanje u zaštićenim uslovima mogu biti socijalno ugrožena lica odnosno porodice sa područja grada Vranja, socijalno ugrožena interno raseljena lica odnosno porodice i socijalno ugrožena izbegla lica odnosno porodica.

Pružanje usluge

Član 30

Pravilnik o načinu i kriterijumima za pružanje usluge stanovanje u zaštićenim uslovima doneće gradsko veće, grada Vranja na predlog Odeljenja za društvenu delatnost.

Odeljak 5.

POSTUPAK ZA KORIŠĆENJE USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE

5.1. Pokretanje postupka za priznavanje prava na usluge socijalne zaštite

Pokretanje postupka za priznavanje prava na uslugu socijalne zaštite

Član 31

Inicijativu za pokretanje postupka za priznavanje prava na usluge socijalne zaštite može podneti svako fizičko ili pravno lice.

Centar za socijalni rad je nadležan za pokretanje postupka za korišćenje usluge licu koje se zateklo na teritoriji grada Vranja, u slučaju potreba za neodložnom intervencijom.

5.2. Odluka o korišćenju usluge

Nadležnost za priznavanje prava

Član 32

Postupak za korišćenje usluge iz ove odluke koju obezbeđuje grad Vranje sprovodi Centar za socijalni rad, po službenoj dužnosti ili na zahtev korisnika.

Centar za socijalni rad je mesno nadležan za sprovođenje postupka za priznavanje prava na uslugu za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Izuzetno, Centar za socijalni rad može sprovesti postupak za korišćenje usluge iz stava 1. ovog člana u slučaju da korisnik ima boravište na teritoriji grada Vranja.

Centar za socijalni rad odlučuje o korišćenju usluga predviđenih ovom odlukom, primenom odredaba zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak, ako Zakonom o socijalnoj zaštiti nije drugačije određeno.

U postupku odlučivanja o priznavanju prava na usluge socijalne zaštite koje se pružaju deci i mladima, a koje su priznate ovom odlukom Centar za socijalni rad, po potrebi, pribavlja mišljenje Interresorne komisije.

Rešenje o priznavanju prava

Član 33

Ako voditelj slučaja, odnosno, kada je to zakonom i drugim propisom određeno - stručni tim centra za socijalni rad, proceni da korisnik ima potrebu za uslugom, Centar za socijalni rad donosi rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge koju obezbeđuje jedinica lokalne samouprave i upućuje korisnika kod pružaoca usluge.

Rešenje o odbijanju zahteva za korišćenje usluge

Član 34

Ako voditelj slučaja, odnosno stručni tim centra za socijalni rad proceni da korisnik nema potrebu za uslugom, zahtev za korišćenje tražene usluge socijalne zaštite odbiće se rešenjem.

Žalba na rešenje kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge

Član 35

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge i rešenja kojim se određuje prestanak prava korišćenja usluge može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se gradskom veću kao nadležnom organu grada Vranja.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Neposredno ugovaranje korišćenja usluge

Član 36

Korisnik, odnosno zakonski zastupnik korisnika, može neposredno odabrati uslugu socijalne zaštite, odnosno pružaoca usluge socijalne zaštite i zaključiti ugovor o korišćenju usluge sa izabranim pružaocem usluge socijalne zaštite.

U slučaju iz stava 1. ovog člana procenu potrebe korisnika za uslugom vrši ustanova socijalne zaštite koja pruža uslugu, odnosno pružalac usluge socijalne zaštite, u skladu sa ovom odlukom.

Odeljak 6.

FINANSIRANJE USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE

Sredstva za finansiranje prava usluga socijalne zaštite

Član 37

Sredstva za pružanje usluga socijalne zaštite obezbeđuju se:

• iz budžeta grada Vranja za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja;

• iz sredstva korisnika i učešća korisnika u troškovima usluge;

• iz budžeta drugih lokalnih samouprava na čijoj teritoriji korisnici usluge imaju prebivalište u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i potpisanim protokolima o pružanju usluge sa drugim lokalnim samoupravama;

• iz namenskih transfera obezbeđenih u skladu sa članom 207. Zakona o socijalnoj zaštiti i Uredbom o namenskim transferima;

• iz drugih izvora (partnerstva sa nacionalnim i međunarodnim organizacijama, donacija, dobrovoljnih priloga i sl.).

Plaćanje usluge

Član 38

U zavisnosti od socijalno-ekonomskog statusa korisnika, plaćanje usluge može biti:

• u celosti iz sredstava korisnika, njegovog srodnika ili trećeg lica;

• uz delimično učešće korisnika, njegovog srodnika, trećeg lica ili budžeta jedinice lokalne samouprave;

• u celosti iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Učešće korisnika u troškovima usluge

Član 39

Korisnik učestvuje u plaćanju usluge u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za učešće korisnika u ceni usluge.

Saglasnost na predlog Pravilnika daje gradsko veće na predlog odeljenja društvene delatnosti gradske uprave.

Saglasnost na Odluku o ceni usluga daje gradsko veće na predlog odeljenja društvene delatnosti gradske uprave.

Deo treći

MATERIJALNA PODRŠKA

 

Glava 1.

SVRHA, VRSTE I KORISNICI PRAVA NA MERE MATERIJALNE PODRŠKE

Svrha i vrste mera materijalne podrške

Član 40

Pravo na materijalnu podršku ostvaruje se radi obezbeđenja egzistencijalnog minimuma i podrške socijalnoj uključenosti korisnika.

Grad Vranje obezbeđuje pravo na sledeće vrste materijalne pomoći:

1. Pravo na jednokratnu pomoć;

2. Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu;

3. Pravo na putne troškove i ishranu lica u prolazu;

4. Pravo na naknadu troškova sahrane;

5. Pravo na troškove internatskog smeštaja dece iz porodica korisnika usluga Centra za socijalni rad po zakonu;

6. Pravo na besplatan obrok;

7. Vanredna uvećana novčana pomoć;

8. Subvencija prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju;

9. Pravo na nabavku ortopedskih pomagala koja nisu na listi Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu RS ili pravo na adaptaciju stambenog objekta radi pristupačnosti invalidnom licu.

1. Pravo na jednokratnu pomoć

Član 41

Pravo na jednokratnu pomoć može se pružiti pojedincu ili porodici koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, koje ne mogu sami da prevaziđu, pogotovo ako su bez ikakvih primanja. Pravo na jednokratnu pomoć se priznaje u:

1. naturi; i

2. novčanom iznosu

Član 42

Jednokratna pomoć u naturi i novčanom iznosu može se priznati u sledećim slučajevima:

- pribavljanje lične dokumentacije radi ostvarivanja prava u oblasti socijalne zaštite;

- zadovoljavanja osnovnih životnih potreba (nabavka namirnica, ogreva, higijenski paket);

- nabavke lekova, medicinskih pomagala i pomoći u lečenju (ako ne postoji drugi osnov);

- nabavke udžbenika i školskog pribora za decu koja se redovno školuju, ako po drugom osnovu nisu obezbedili to pravo;

- izlaska mladih iz sistema socijalne zaštite;

- izlaska žrtava nasilja u porodici iz Prihvatilišta;

- drugih vanrednih situacija, kada se ne može prevazići stanje socijalne potrebe.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć iz stava 1. ovog člana može se priznati pojedincu ili porodici ako prihodi, u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja zahteva, ne prelaze iznos neto minimalne zarade u Republici Srbiji, poznate u momentu podnošenja zahteva.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se priznati i pojedincu ili porodici:

- za nabavku lekova, medicinskih pomagala i pomoći u lečenju ako prihodi, u mesecu koji prethodi mesecu podnošenja zahteva ne prelaze iznos bruto minimalne zarade u Republici Srbiji, poznate u momentu podnošenja zahteva;

Izuzetno, ovo pravo se može priznati pojedincu ili porodici koji ne ispunjavaju uslove iz stava 1. ovog člana, po proceni Centra za socijalni rad.

Iznos jednokratne novčane pomoći ne može biti veći od iznosa prosečne neto zarade po zaposlenom u gradu Vranju, poznatog u momentu odlučivanja o pravu.

Član 43

Pojedinac ili porodica mogu pravo na jednokratnu pomoć ostvariti najviše tri puta u toku kalendarske godine, s tim da ukupna sredstva ostvarena po osnovu ovog prava ne prelaze jednu i po prosečnu zaradu po zaposlenom u Republici Srbiji.

O pravu na jednokratnu pomoć odlučuje Centar za socijalni rad.

2. Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu

Član 44

Pravo na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu se priznaje licu koje se smešta:

- u ustanovu socijalne zaštite;

- u drugu porodicu,

Pod uslovom da nema opremu, niti je može obezbediti a ne mogu je obezbediti ni srodnici koji su, prema propisima o porodičnim odnosima, dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 45

Oprema korisnika obuhvata nabavku najnužnije odeće, obuće, naknadu troškova za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice i druge nužne troškove po proceni Centra za socijalni rad.

Pravo na opremu korisnika može se priznati u iznosu stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom, ostvarene u gradu Vranju poznate u momentu odlučivanja o pravu.

O pravu na opremu za smeštaj korisnika u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu odlučuje Centar za socijalni rad.

3. Pravo na putne troškove i ishranu lica u prolazu

Član 46

Pravo na putne troškove i ishranu lica u prolazu priznaje se licu koje se nađe na teritoriji grada Vranja, van svog prebivališta/boravišta, u stanju socijalne potrebe, za povratak u mesto prebivališta/boravišta ili za odvođenje u prihvatilište.

Licu koje nije u stanju da se samo vrati u mesto prebivališta/boravišta određuje se pratilac.

Novčani iznos za realizaciju ovog prava određuje se:

- za prevoz, u visini stvarnih troškova;

- za ishranu, do 10% od osnovice za utvrđivanje novčane socijalne pomoći.

Centar za socijalni rad potražuje sredstva za ostvareno pravo od centra za socijalni rad sa područja na kome lice ima prebivalište/boravište.

4. Pravo na pogrebne troškove

Član 47

Pravo na pogrebne troškove može se priznati:

- za lica bez prihoda smeštena u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu za čiji smeštaj troškove snosi budžet Republike Srbije, ako bliži srodnici nisu u mogućnosti da snose pogrebne troškove po proceni centra za socijalni rad;

- za korisnike prava na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa Zakonom;

- za lica neutvrđenog identiteta;

- za lica koja nemaju srodnike koji su po zakonu obavezni na izdržavanje;

- za lica koja imaju srodnike za koje je Centar za socijalni rad utvrdio da nisu u mogućnosti da snose pogrebne troškove;

- za lica nepoznatog prebivališta/boravišta, koja se u trenutku smrti nađu na području grada Vranja;

- izuzetno za lica koja nisu u sistemu socijalne zaštite, a nalazila su se u stanju socijalne potrebe po proceni Centra za socijalni rad.

Član 48

Pravo na pogrebne troškove može se priznati, uz priložene dokaze o stvarnim troškovima, licu koje je izvršilo sahranjivanje.

Naknada pogrebnih troškova se utvrđuje u visini stvarnih troškova učinjenih za nabavku najneophodnije pogrebne opreme (sanduk najniže vrednosti, pokrov, krst sa natpisom) prevoz pokojnika, sahranjivanje, grobno mesto i taksu za grobno mesto.

O pravu na pogrebne troškove odlučuje Centar za socijalni rad.

5. Pravo na troškove internatskog smeštaja dece iz porodica korisnika usluga Centra za socijalni rad po zakonu

Član 49

Pravo na troškove internatskog smeštaja može se priznati deci čiji su roditelji korisnici usluga Centra za socijalni rad.

Izuzetno od stava 1. ovog člana po proceni Centra za socijalni rad, pravo na internatski smeštaj može se priznati i deci čiji roditelji nisu korisnici usluga Centra za socijalni rad a nalaze se u stanju socijalne potrebe.

Član 50

Pravo na troškove za internatski smeštaj može se priznati mesečno u visini stvarnih troškova odnosno po ispostavljenoj fakturi internata.

6. Pravo na besplatan obrok

Član 51

Pravo na besplatan obrok ima pojedinac ili porodica iz kategorije najugroženijih građana i realizuje se kao:

- obrok u narodnoj kuhinji.

Član 52

Obrok u narodnoj kuhinji sadrži jedan topli obrok dnevno. Količina obroka zavisi od broja članova porodičnog domaćinstva koji ostvaruju pravo na obrok.

Korisnici besplatnog obroka u narodnoj kuhinji mogu biti korisnici novčane socijalne pomoći (nesposobni za rad, samohrani roditelji, višečlane porodice sa maloletnom decom).

Pravo na besplatan obrok u narodnoj kuhinji utvrđuje Centar za socijalni rad.

Član 53

Postupak pripreme i podele besplatnih obroka organizuje i sprovodi Crveni krst, odnosno drugo pravno i fizičko lice sa kojim grad Vranje zaključi ugovor po okončanom postupku javne nabavke za izbor pružaoca ove usluge.

7. Pravo na nabavku ortopedskih pomagala koja nisu na listi republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu ili pravo na adaptaciju stambenog prostora radi pristupačnosti invalidnom licu

Član 54

Postupak za priznanje prava na pomagalo ili adaptaciju prostora za pristupačnost pokreće se zahtevom, Centru za socijalni rad u Vranju.

Zahtev za nabavku pomagala ili adaptaciju prostora za pristupačnost podnosi se komisiji, koja je sastavljena od stručnjaka medicinske i građevinske struke, koju imenuje gradonačelnik grada Vranja.

Komisija radi pri Centru za socijalni rad u Vranju.

Uz zahtev obavezno se prilaže medicinska dokumentacija, adresa prebivališta lica za koje se traži pomagalo kao i staratelja, zakonskog zastupnika ili hranitelja.

Komisija u svom radu ocenjuje stepen invaliditeta lica i pristupačnost okruženja, te na osnovu toga daje nalaz i mišljenje o potrebi za pomagalom ili adaptaciju stambenog prostora za pristupačnost,

Komisija je u obaveza da utvrdi i da se predloženo pomagalo ne nalazi na listi Republičkog fonda.

Član 55

Nakon sprovedenog postupka komisija utvrđuje:

• Da li podnosilac zahteva ima pravo na pomagalo koje nije na listi Republičkog fonda;

• Da li postoji mogućnost za adaptaciju stambenog prostora radi pristupačnosti.

• Predlaže direktoru Centra za socijalni rad, da donese Odluku kojom će se priznati pravo na materijalnu podršku podnosiocu zahteva.

Glava 2.

POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA MERE MATERIJALNE PODRŠKE

Pokretanje postupka i odlučivanje po zahtevu

Član 56

Postupak za ostvarivanje prava na mere materijalne podrške pokreće se na zahtev korisnika ili po službenoj dužnosti.

Po zahtevima za korišćenje prava na mere materijalne podrške iz ove Odluke, u prvom stepenu rešava Centar za socijalni rad, osim za tačku 8. iz člana 40. gde u prvom stepenu rešava Odeljenje za društvene delatnosti.

Pravo na žalbu

Član 57

Korisnik kome nije priznato pravo na mere materijalne podrške iz ove Odluke ima pravo žalbe u roku od 15 dana.

Po žalbama na prvostepene odluke odlučuje u drugom stepenu gradsko veće u skladu sa čl.__ Statuta grada Vranja.

Obaveza donošenja pravilnika

Član 58

Centar za socijalni rad donosi pravilnik kojim definišu materijalno pravna i procesno pravna pitanja od značaja za ostvarivanje prava na materijalnu podršku.

Saglasnost na predlog pravilnika za mere materijalne podrške Centra za socijalni rad daje gradsko veće.

Mere materijalne podrške koje su predviđene tačkom 8. u članu 40. bliže će biti regulisane Pravilnikom koji donosi, Gradsko veće, grada Vranja.

Glava 3.

FINANSIRANJE PRAVA NA MERE MATERIJALNE PODRŠKE

Sredstva

Član 59

Sredstva za ostvarivanje prava na mere materijalne podrške u socijalnoj zaštiti predviđene ovom Odlukom obezbeđuju se:

• iz budžeta grada Vranja

• iz drugih izvora (partnerstvo sa nacionalnim i međunarodnim organizacijama, donacije, dobrovoljni prilozi i sl.).

Deo četvrti

UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE

 

Glava 1.

PROGRAMI UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE

Programi za unapređenje socijalne zaštite

Član 60

Grad Vranje utvrđuje godišnji program mera i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite u skladu sa strategijom koju donosi Vlada Republike Srbije i relevantnim strateškim dokumentima grada.

Glava 2.

PRAĆENJA I PROCENE KVALITETA USLUGA I MATERIJALNE PODRŠKE

Praćenje i procena kvaliteta pružanja usluga i prava

Član 61

Postupak praćenja i procene kvaliteta usluga i ostvarivanja materijalne podrške poverava se odeljenju za društvene delatnosti gradske uprave u čijoj su nadležnosti poslovi iz oblasti socijalne zaštite.

Programi udruženja

Član 62

Udruženja koja svojim programima ostvaruju i realizuju ciljeve od interesa za Grad u socijalnoj zaštiti mogu da ostvare sredstva iz budžeta Grada za podsticanje programa ili deo sredstava za finansiranje programa.

Sredstva iz stava 1. ovog člana udruženjima dodeljuje Gradsko veće na osnovu sprovedenog javnog konkursa i zaključenog ugovora o realizaciji odobrenih programa.

Deo peti

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63

Postupak za korišćenje usluga i ostvarivanje materijalne podrške vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, ako Zakonom o socijalnoj zaštiti nije drugačije određeno.

Član 64

Postupci za ostvarivanje prava i pružanja usluga socijalne zaštite koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 65

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pravima iz oblasti socijalne zaštite i socijalne sigurnosti građana koja se finansiraju iz budžeta grada Vranja (Sl. Glasnik grada Vranja br. 39/13-prečišćen tekst i 6/15).

Član 66

Ova odluka stupa narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o socijalnoj zaštiti

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 8/2018)

Član 5

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".