PRAVILNIK
O POSTUPKU UNUTRAŠNJEG UZBUNJIVANJA

("Sl. list grada Zaječara", br. 16/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način određivanja lica ovlašćenih za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem u Gradskoj upravi grada Zaječara (u daljem tekstu: Gradska uprava), postupak unutrašnjeg uzbunjivanja u Gradskoj upravi, kao i druga pitanja od značaja za unutrašnje uzbunjivanje.

Član 2

U smislu ovog pravilnika:

1. "Unutrašnje uzbunjivanje" je otkrivanje informacije koja sadrži podatke o kršenju propisa, kršenju ljudskih prava, vršenju javnog ovlašćenja protivno svrsi zbog koje je povereno, opasnosti po život, javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, kao i radi sprečavanja štete velikih razmera, u Gradskoj upravi.

2. "Uzbunjivač" je fizičko lice koje izvrši uzbunjivanje u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja i korišćenjem usluga kod Gradske uprave.

3. "Radno angažovanje" je radni odnos, rad van radnog odnosa, volontiranje, vršenje funkcije, kao i svaki drugi faktički rad za Gradsku upravu.

4. "Ovlašćeni organ" je organ Republike Srbije, ili jedinice lokalne samouprave ili nosilac javnih ovlašćenja nadležan da postupa po informaciji kojom se vrši uzbunjivanje, u skladu sa zakonom.

5. "Nedozvoljeni uticaj" je vršenje pritiska ili drugog oblika nedozvoljenog postupanja kojim se utiče na tok i ishod postupka po informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

6. "Štetna radnja" je svako činjenje i nečinjenje u vezi sa uzbunjivanjem kojim se uzbunjivaču ili licu koje ima pravo na zaštitu kao uzbunjivač ugrožava ili povređuje pravo, odnosno kojim se ta lica stavljaju u nepovoljniji položaj.

II NAČIN ODREĐIVANJA LICA OVLAŠĆENIH ZA PRIJEM INFORMACIJE I VOĐENJE POSTUPKA U VEZI SA UNUTRAŠNJIM UZBUNJIVANJEM

Član 3

Načelnik Gradske uprave (u daljem tekstu: načelnik) rešenjem određuje najmanje dva lica ovlašćena za prijem informacije i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem (u daljem tekstu: Ovlašćena lica), na period od četiri godine.

Načelnik može da zatraži mišljenje sindikata i zaposlenih prilikom određivanja Ovlašćenih lica.

Dužnost Ovlašćenog lica prestaje istekom perioda na koji je određen, odnosno ako mu prestane radni odnos ili mu konačnim rešenjem bude izrečena disciplinska kazna za povredu dužnosti iz radnog odnosa.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, načelnik će odrediti drugo lice za prijem informacija i vođenje postupka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem, najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka dužnosti Ovlašćenog lica.

Isto lice može biti određeno za Ovlašćeno lice najviše dva puta.

O obezbeđivanju uslova za rad Ovlašćenih lica stara se načelnik.

Posedovanje posebnih znanja u vezi sa uzbunjivanjem

Član 4

Načelnik je dužan da organizuje ili da uputi Ovlašćena lica na obuku iz oblasti uzbunjivanja i zaštite uzbunjivača.

Položaj Ovlašćenog lica

Član 5

Ovlašćeno lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak za težu povredu dužnosti iz radnog odnosa, do okončanja tog postupka, obustavlja dalji rad u vezi sa vođenjem postupaka u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Ukoliko se informacija u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem (u daljem tekstu: informacija) odnosi na Ovlašćeno lice, ukoliko Ovlašćeno lice dostavi informaciju ili se kod njega utvrdi postojanje sukoba interesa u vezi sa informacijom u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje položaj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, to lice obustavlja svaki dalji rad u postupku povodom te informacije i o tim okolnostima odmah, a najkasnije prvog narednog radnog dana, obaveštava načelnika i drugo Ovlašćeno lice.

U slučajevima iz st. 1. i 2. ovog člana, postupak po informaciji u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem vodi drugo Ovlašćeno lice.

Nedozvoljeni uticaj

Član 6

Ovlašćeno lice je dužno da o nedozvoljenom uticaju odmah obavesti načelnika, odnosno Gradsko veće ukoliko se radi o nedozvoljenom uticaju načelnika.

Načelnik je dužan da u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana ispita navode i preduzme potrebne mere.

U potrebne mere iz stava 2. ovog člana spadaju pokretanje disciplinskog postupka, prijavljivanje prekršaja ili krivičnog dela i izdavanje naloga zaposlenom.

III POSTUPAK UNUTRAŠNJEG UZBUNJIVANJA

Pokretanje postupka

Član 7

Postupak unutrašnjeg uzbunjivanja započinje dostavljanjem informacije jednom od Ovlašćenih lica.

Postupanje Ovlašćenog lica po dostavljenim informacijama je hitno.

Dostavljanje informacije

Član 8

Dostavljanje informacije vrši se pismeno ili usmeno.

Pismeno dostavljanje informacije vrši se neposrednom predajom Ovlašćenom licu, običnom ili preporučenom pošiljkom, kao i elektronskom poštom, na posebnu adresu elektronske pošte Ovlašćenog lica.

Usmeno dostavljanje informacije vrši se davanjem usmene izjave Ovlašćenom licu.

Obične i preporučene pošiljke na kojima je označeno da se upućuju Ovlašćenom licu, ili na kojima je na omotu vidljivo da se radi o informaciji može da otvori samo Ovlašćeno lice.

Ukoliko se dostavljanje informacije vrši neposrednom predajom ili usmeno, prilikom prijema sastavlja se potvrda o prijemu informacije.

Ukoliko se dostavljanje informacije vrši preporučenom pošiljkom, datum predaje pošiljke pošti smatra se datumom prijema informacije.

Ukoliko se dostavljanje informacije vrši običnom pošiljkom ili elektronskom poštom, datum prijema je datum dostavljanja informacije Ovlašćenom licu.

Zapisnik o usmeno dostavljenoj informaciji

Član 9

Zapisnik o usmeno dostavljenoj informaciji iz člana 8. stav 3. ovog pravilnika sadrži:

1. podatke o Gradskoj upravi,

2. podatke o licu koje sastavlja zapisnik,

3. mesto, dan i čas sastavljanja,

4. opis činjeničnog stanja,

5. podatke o tome da li uzbunjivač želi da podaci o njegovom identitetu ne budu otkriveni,

6. podatke o prilozima podnetim uz informaciju,

7. primedbe uzbunjivača na sadržaj zapisnika, ukoliko ih ima, odnosno njegov potpis kojim potvrđuje da je u potpunosti saglasan sa sadržinom zapisnika, ukoliko on to želi,

8. potpis Ovlašćenog lica.

Potvrda o prijemu informacije

Član 10

Potvrdu o prijemu informacije izdaje Ovlašćeno lice.

Potvrda o prijemu informacije sadrži sledeće podatke:

1. vreme, mesto i način dostavljanja informacije,

2. broj i opis priloga podnetih uz informaciju,

3. kratak opis činjeničnog stanja navedenog u informaciji,

4. podatke o tome da li uzbunjivač želi da podaci o njegovom identitetu ne budu otkriveni,

5. podatke o Gradskoj upravi,

6. pečat Gradske uprave,

7. potpis Ovlašćenog lica.

Potvrda o prijemu informacije sadrži potpis uzbunjivača i podatke o uzbunjivaču, ukoliko on to želi.

Potvrda o prijemu informacije izdaje se na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Uzbunjivanje ako su u informaciji sadržani tajni podaci

Član 11

Informacija može da sadrži tajne podatke.

Pod tajnim podacima iz stava 1. ovog člana smatraju se podaci koji su u skladu sa propisima o tajnosti podataka prethodno označeni kao tajni.

Ako se informacija koja sadrži tajne podatke odnosi na Ovlašćeno lice, informacija se podnosi načelniku.

U slučaju da Ovlašćeno lice, odnosno načelnik, u roku od 15 dana od dana dostavljanja ne postupi po informaciji u kojoj su sadržani tajni podaci, uzbunjivač se može obratiti ovlašćenom organu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita uzbunjivača.

U slučaju da se informacija koja sadrži tajne podatke odnosi na načelnika, informacija se podnosi ovlašćenom organu.

Ako su u informaciji sadržani tajni podaci, uzbunjivač i druga lica su dužni da se pridržavaju opštih i posebnih mera zaštite tajnih podataka propisanih zakonom koji uređuje tajnost podataka.

Postupanje po anonimno dostavljenim informacijama

Član 12

Ovlašćeno lice postupa i po anonimno dostavljenim informacijama.

Zabranjeno je preduzimanje mera u cilju otkrivanja identiteta anonimnog uzbunjivača.

Zaštita podataka o ličnosti uzbunjivača

Član 13

Ovlašćeno lice je dužno da štiti podatke o ličnosti uzbunjivača, odnosno podatke na osnovu kojih se može otkriti identitet uzbunjivača, osim ako se uzbunjivač ne saglasi sa otkrivanjem tih podataka, a u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Svako lice koje sazna podatke iz stava 1. ovog člana dužno je da štiti te podatke.

Ovlašćeno lice je dužno da prilikom prijema informacije, obavesti uzbunjivača da njegov identitet može biti otkriven nadležnom organu, ako bez otkrivanja identiteta uzbunjivača ne bi bilo moguće postupanje tog organa, kao i da ga obavesti o merama zaštite učesnika u krivičnom postupku.

Ako je u toku postupka neophodno da se otkrije identitet uzbunjivača, Ovlašćeno lice je dužno da o tome, pre otkrivanja identiteta, obavesti uzbunjivača.

Podaci iz stava 1. ovog člana ne smeju se saopštiti licu na koje se ukazuje u informaciji.

Prethodno ispitivanje informacije u slučaju da je poznat identitet uzbunjivača

Član 14

Ako po prijemu utvrdi da se informacija ne odnosi na unutrašnje uzbunjivanje, Ovlašćeno lice o tome bez odlaganja obaveštava uzbunjivača.

Ako je informacija nerazumljiva ili nepotpuna, Ovlašćeno lice će naložiti uzbunjivaču da u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja dostavi dodatne podatke. O tome Ovlašćeno lice može obavestiti uzbunjivača i elektronskom poštom.

Ukoliko uzbunjivač ne dostavi dodatne podatke iz stava 2. ovog člana, Ovlašćeno lice će postupati po dostavljenoj informaciji na osnovu raspoloživih podataka.

Postupanje po informaciji

Član 15

Ovlašćeno lice je dužno da postupi po informaciji bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana njenog prijema. U cilju provere informacije, Ovlašćeno lice preduzima odgovarajuće radnje, o čemu obaveštava načelnika, odnosno Gradsko veće, ukoliko se informacija odnosi na načelnika, kao i uzbunjivača, ukoliko je to moguće na osnovu raspoloživih podataka.

Sva radno angažovana lica u Gradskoj upravi dužna su da Ovlašćenom licu odmah, a najkasnije u roku od tri dana omoguće uvid u sve dokumente, baze podataka koje vodi Gradska uprava i službenu komunikaciju putem elektronske pošte, a koje su od značaja za postupanje po informaciji.

Radnje koje preduzima Ovlašćeno lice

Član 16

U cilju provere informacije, u postupku unutrašnjeg uzbunjivanja, Ovlašćeno lice može ostvariti uvid u sve dokumente, baze podataka koje vodi Gradska uprava i službenu komunikaciju radno angažovanih lica u Gradskoj upravi, a koje su od značaja za postupanje po informaciji, o čemu sastavlja zapisnik.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

1. podatke o Gradskoj upravi,

2. podatke o Ovlašćenom licu,

3. mesto, dan i čas kada se vrši radnja,

4. predmet radnje,

5. podatke o prisutnim licima,

6. opis toka i sadržaja preduzetih radnji,

7. potpis prisutnih lica.

U cilju provere informacije, u postupku unutrašnjeg uzbunjivanja, Ovlašćeno lice uzima izjave od uzbunjivača, ukoliko je to moguće na osnovu raspoloživih podataka, lica na koje se odnosi informacija i drugih lica, o čemu sastavlja zapisnik.

Zapisnik iz stava 3. ovog člana obavezno sadrži:

1. podatke o Gradskoj upravi,

2. podatke o Ovlašćenom licu,

3. mesto, dan i čas kada se vrši radnja,

4. podatke o prisutnim licima,

5. podatke o uzbunjivaču, ukoliko on to želi,

6. sadržaj izjave,

7. potpis prisutnih lica,

8. potpis uzbunjivača, ukoliko on to želi.

Obaveštavanje uzbunjivača u toku i po okončanju postupka

Član 17

Na zahtev uzbunjivača, Ovlašćeno lice je dužno da mu pruži obaveštenja o toku postupka i radnjama preduzetim u postupku, kao i da mu omogući da izvrši uvid u spise predmeta.

Ovlašćeno lice je dužno da obavesti uzbunjivača o ishodu postupka, u roku od osam dana od dana njegovog okončanja.

Obaveštenje o ishodu postupka iz stava 2. ovog člana sadrži podatke o osnovanosti dostavljene informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem i napomenu da će izveštaj o preduzetim radnjama i predloženim merama biti dostavljen uzbunjivaču u roku od 15 radnih dana od dana okončanja postupka.

Izveštaj o preduzetim radnjama i predloženim merama

Član 18

Po okončanju postupka Ovlašćeno lice sastavlja izveštaj o preduzetim radnjama u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem i predlaže mere radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. vreme i način prijema informacije,

2. opis radnji koje su preduzete u cilju provere informacije,

3. opis utvrđenog činjeničnog stanja u postupku provere informacije,

4. predlog mera radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem sa obrazloženjem, ukoliko su utvrđene nepravilnosti,

5. potpis Ovlašćenog lica.

6. pečat Gradske uprave.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se načelniku, odnosno Gradskom veću, ukoliko se informacija odnosi na načelnika, kao i uzbunjivaču, u roku od 15 radnih dana od dana okončanja ovog postupka.

Uzbunjivač se može izjasniti o izveštaju iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana njegovog dostavljanja.

Izjašnjenje uzbunjivača dostavlja se načelniku, odnosno Gradskom veću bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja.

Predlaganje mera

Član 19

Mere koje se predlažu radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem mogu biti:

1. donošenje ili izmena internog akta,

2. donošenje ili izmena procedura za postupanje,

3. donošenje ili izmena pojedinačnog pravnog akta,

4. pokretanje disciplinskog postupka,

5. podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ili krivične prijave nadležnom tužilaštvu,

6. edukacija zaposlenih o pitanjima vezanim za predmet unutrašnjeg uzbunjivanja,

7. druge mere potrebne za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i posledica štetne radnje nastalih u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, obustavljanje štetne radnje i otklanjanje posledica štetne radnje

Član 20

Radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, obustavljanja štetne radnje i otklanjanja posledica štetne radnje nastale u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem načelnik, odnosno Gradsko veće preduzima odgovarajuće mere na osnovu izveštaja iz člana 18. stav 1. ovog pravilnika u roku od 15 dana od dana njegovog dostavljanja.

Informacije o preduzetim merama dostupne su radno angažovanim licima u Gradskoj upravi putem interne elektronske mreže Gradske uprave ili na drugi primeren način.

Član 21

Ovlašćena lica najkasnije do 15. februara tekuće godine dostavljaju načelniku zajednički izveštaj o svom radu za prethodnu godinu.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana ne sme sadržati podatke o identitetu uzbunjivača.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana objavljuje se na oglasnoj tabli Gradske uprave i internoj elektronskoj mreži Gradske uprave.

IV ZAŠTITA UZBUNJIVAČA

Zaštita uzbunjivača od štetne radnje i zabrana stavljanja uzbunjivača u nepovoljniji položaj

Član 22

Načelnik je dužan da, u okviru svojih ovlašćenja, zaštiti uzbunjivača od štetne radnje, preduzme neophodne mere radi obustavljanja štetne radnje i otklanjanja posledica štetne radnje.

U mere iz stava 1. ovog člana spada i premeštaj na drugo odgovarajuće radno mesto na zahtev uzbunjivača.

Načelnik ne sme činjenjem ili nečinjenjem da stavi uzbunjivača u nepovoljniji položaj u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem izvršenim u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita uzbunjivača, a naročito ako se nepovoljniji položaj odnosi na:

1. zapošljavanje, sticanje svojstva pripravnika, volontera ili rad van radnog odnosa,

2. obrazovanje, osposobljavanje ili stručno usavršavanje,

3. napredovanje na poslu, ocenjivanje, sticanje ili gubitak zvanja,

4. disciplinske mere i kazne,

5. uslove rada,

6. prestanak radnog odnosa, odnosno drugog oblika radnog angažovanja u Gradskoj upravi,

7. zaradu i druge naknade iz radnog odnosa, odnosno drugog oblika radnog angažovanja iz tačke 1. ovog stava,

8. isplatu nagrade i otpremnine,

9. raspoređivanje ili premeštaj na drugo radno mesto,

10. nepreduzimanje mera radi zaštite zbog uznemiravanja od strane drugih lica,

11. upućivanje na obavezne zdravstvene preglede ili upućivanje na preglede radi ocene radne sposobnosti.

Član 23

U slučaju preduzimanja štetne radnje prema uzbunjivaču, nedozvoljenog uticaja na Ovlašćeno lice u vezi sa vođenjem postupka po informaciji, nepostupanja zaposlenih u skladu sa članom 15. stav 2. ovog pravilnika i nepostupanja Ovlašćenog lica u skladu sa odredbama ovog pravilnika, primeniće se mere o odgovornosti za povrede dužnosti iz radnog odnosa propisane zakonom kojim se uređuje položaj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Načelnik organizuje ili upućuje Ovlašćena lica na obuku iz oblasti uzbunjivanja i zaštite uzbunjivača u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 25

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja u Gradskoj upravi grada Zaječara IV br. 110-22/2015 od 08.12.2015. god.

Postupci u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem koji nisu okončani da dana stupanja na snagu ovog pravilnika, nastaviće se u skladu sa propisom koji je bio na snazi u vreme dostavljanja informacije u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Član 26

Ovaj pravilnik objavljuje se istovremeno na oglasnoj tabli Gradske uprave, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".