PROGRAM

ZA POSTAVLJANJE PLAŽNIH BAROVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 3/2012, 6/2013, 26/2015, 35/2016 i 20/2019)

Ovim programom utvrđuju se lokacije za postavljanje plažnih barova, izgled, uslovi, period, način postavljanja i korišćenja istih i postupak davanja javne površine na korišćenje za ovu namenu.

I - LOKACIJE

Za postavljanje plažnih barova određuju se lokacije:

• 2. LOKACIJA - "GRADSKA PLAŽA 2''

lokacija:

k. p. 1530/1 KO Kraljevo

opis lokacije:

Ispod pešačke staze u pravcu drugog tuša

površina:

200 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van postojećeg platoa ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

1

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 3. LOKACIJA - "GRADSKA PLAŽA 3''

lokacija:

k.p. br. 1464/4 i k.p.br. 1530/1 KO Kraljevo

opis lokacije:

Na platou sa tuševima, ispod pešačke staze prema Ibru

površina:

200 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van predviđenog mesta na platou ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

1

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 4. LOKACIJA - "MIRINA ČESMA"

lokacija:

k.p. br. 1530 KO Kraljevo

opis lokacije:

Između postojećeg odbojkašog terena i silaznog stepeništa za Mirinu česmu

površina:

150 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti neposredno uz škarpu postojeće silazne staze od restorana Ženeva.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van osovine ograde odbojkaškog terena ka Ibru (ne sme preći na pešačku stazu)

broj toaleta:

2

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 5. LOKACIJA - "UŠĆE"

lokacija:

k.p. br. 4009/2 KO Ribnica

opis lokacije:

Pored crpne stanice otpadnih voda

površina:

150 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2 , postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van platoa ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

2

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

Lokacije su prikazane u grafičkom prilogu koji je sastavni deo ovog programa.

II - IZGLED, USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA I KORIŠĆENJA

Plažni bar je tip letnje bašte opremljen šankom, toaletom i suncobranima na pokretnim postoljima ili tendom. Prateći sadržaji plažnog bara tipa šanka i toaleta mogu biti kontejnerskog tipa i obavezno se uklanjaju po isteku sezone.

Priprema terena za postavljanje plažnog bara (eventualna popravka postojećeg platoa, izgradnja novog oblaganjem behaton pločama) i obezbeđivanje uslova za postavljanje pratećih sadržaja i potrebnih instalacija vrši se uz saglasnost JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" isključivo na planiranoj površini.

Uslove za priključenje na vodovodnu i elektromrežu izdaju nadležna javna preduzeća, a odobrenje za priključenje daje JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo".

Plažni bar se ne može zatvarati, oblagati prirodnim i veštačkim oblogama (trska, daske, lamperija, PVC obloge, staklo, bravarija i sl.) niti ograđivati fiksnom ogradom.

Na plažnom baru koji se postavlja u skladu sa ovim Programom obavezno mora biti istaknuta na vidnom mestu tabla sa sledećim podacima: naziv pravnog lica ili preduzetnika, odnosno fizičkog lica registrovanog za obavljanje delatnosti, kao i broj rešenja - odobrenja.

III - POSTUPAK ZA DODELU LOKACIJA

(1) Radi postavljanja plažnog bara javna površina se daje na korišćenje pravnim licima i preduzetnicima na period od 5 (pet) godina na osnovu Odluke Gradskog veća grada Kraljeva donete nakon sprovedenog postupka po objavljenom javnom oglasu.

(2) Javni oglas raspisuje Gradsko veće grada Kraljeva na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove, uz prethodno izjašnjenje organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove utvrđivanja, kontrole i naplate javnih prihoda naročito u pogledu početnog iznosa vrednosti lokacije, rokova i načina plaćanja iste, visinu garantnog iznosa za ozbiljnost učešće u postupku, povraćaj, uračunavanje istog mesečnu naknadu, vrsta sredstva obezbeđenja za dobro izvršenje posla i uklanjanja plažnog bara, visina mesečne naknade za korišćenje javne površine postavljenim plažnim barom i način plaćanja.

(3) Javni oglas naročito sadrži: lokacije plažnih barova (opisno date); vreme za koje se javna površina daje na korišćenje, početni iznos vrednosti lokacije, način i rokovi plaćanja; visina garantnog iznosa za ozbiljnost učešća u postupku po javnom oglasu; vrsta i visina sredstva obezbeđenja za dobro izvršenje posla i uklanjanja plažnog bara; dokumentaciju neophodnu za učešće u postupku; kriterijume za utvrđivanje najpovoljnije ponude; način obaveštavanja učesnika o izboru najpovoljnijeg ponuđača i druge elemente neophodne za sprovođenje postupka.

(4) Postupak po javnom oglasu sprovodi komisija od pet članova koju imenuje Gradonačelnik grada Kraljeva.

(5) Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

(6) Javni oglas obavezno se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kraljeva i u nedeljnom lokalnom listu, a može se objaviti i u nekom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji Republike Srbije.

(7) Rok za podnošenje prijava na javni oglas ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

(8) Blagovremenom ponudom smatraće se ponuda koja je dostavljena u svemu, na način i u roku određenim javnim oglasom. Neblagovremena ponuda se ne razmatra već se, kao neotvorena, vraća ponuđaču.

(9) Po isteku roka za podnošenja ponuda, po objavljenom javnom oglasu ne može se podnositi nova, niti dopunjavati ili menjati već podneta ponuda.

(10) Ispravnom ponudom smatraće se ponuda koja je blagovremena, koja sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim oglasom i koja je sačinjena na način predviđen javnim oglasom.

(11) Jedino se ispravna ponuda razmatra.

(12) Ponuda se u zatvorenoj koverti podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za komunalne poslove sa naznakom "za oglas za postavljanje plažnih barova - ne otvarati" i to na mesto određeno u oglasu, a radi izdavanja potvrde o prijemu ponude.

(13) Predsednik i članovi Komisije nemaju pravo učešća po javnom oglasu, odnosno davanje na korišćenje lokacije za postavljanje plažnog bara.

(14) O radu Komisije se vodi zapisnik.

(15) Pre otvaranja prispelih ponuda, Komisija utvrđuje broj dostavljenih ponuda, blagovremenost istih, kao i broj prisutnih učesnika, odnosno njihovih punomoćnika sa urednim ovlašćenjima-punomoćjima.

(16) Predsednik Komisije je dužan da utvrdi identitet prisutnih lica preko ličnih isprava, odnosno punomoćja i da ih upozna sa postupkom sprovođenja javnog oglasa.

(17) Otvaranje ponuda vrši predsednik Komisije, a potom sve učesnike upoznaje sa sadržinom ponuda.

(18) Prisutni učesnici, odnosno njihovi punomoćnici imaju pravo da zahtevaju da se njihove primedbe na postupak otvaranja ponuda unesu u zapisnik.

(19) Po sprovedenom postupku otvaranja ponuda, na osnovu razmotrenih ponuda i ocene istih, Komisija utvrđuje redosled prvenstva, tj. najpovoljniju ponudu za svaku lokaciju, bez prisustva ponuđača po kriterijumu najvišeg ponuđenog iznosa vrednosti za lokaciju označenu u ponudi.

(20) U slučaju da više učesnika dostavi ispravne i blagovremene ponude sa istom visinom iznosa vrednosti lokacije, prednost će imati ponuđač koji je prvi dostavio ponudu, a u slučaju da više lica u isto vreme dostavi svoje ponude, prednost se daje učesniku koji je duže registrovan za obavljanje delatnosti.

(21) Ukoliko se nakon sprovedenog postupka po javnom oglasu ne dodeli lokacija za postavljanje plažnog bara, postupak će se ponoviti pod istim uslovima pod kojima je i raspisan prvobitni javni oglas. Ukoliko se i u ponovljenom postupku ne dodeli lokacija za postavljanje plažnog bara, lokacija će se dodeliti neposrednim putem pod istim uslovima predviđenim prethodno raspisanim javnim oglasom, a po početnom iznosu vrednosti lokacije i redosledu podnošenja zahteva.

(22) Komisija, nakon utvrđivanja najpovoljnijeg ponuđača, na osnovu sačinjenog zapisnika i izveštaja, sačinjava predlog Odluke o davanju na korišćenje lokacija za postavljanje plažnih barova, dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva radi donošenja Odluke. Gradsko veće grada Kraljeva navedenu Odluku donosi u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana prijema predloga od strane Komisije. Odluka Gradskog veća grada Kraljeva o davanju na korišćenje lokacija za postavljanje plažnih barova je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.

(23) Odluku o davanju na korišćenje lokacija za postavljanje plažnih barova učesnicima javnog oglasa dostavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

(24) Nakon donošenja konačne Odluke o davanju na korišćenje lokacija za postavljanje plažnih barova pojedinačno zaključuje Ugovor o korišćenju lokacija za postavljanje plažnih barova.

(25) Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od ponude do konačnosti Odluke o dodeli lokacije za postavljanje plažnog bara, pre zaključenja ugovora, ili se sa istim, u određenom roku ne zaključi ugovor, lokacija će se dodeliti sledećem najpovoljnijem ponuđaču prema redosledu prvenstva koji je utvrdila Komisija, a u skladu sa ovim Programom.

(26) Ponuđač kome nije dodeljena lokacija za postavljanje plažnog bara ima pravo na povraćaj uplaćenog garantnog iznosa za ozbiljnost učešća u postupku. Uplaćeni garantni iznos za ozbiljnost učešća u postupku se ne vraća ponuđaču koji je odustao od ponude do konačnosti odluke, pre zaključenja ugovora ili u slučaju raskida ugovora. Uplaćeni garantni iznos za ozbiljnost učešća u postupku se izabranom ponuđaču uračunava u naknadu za korišćenje javne površine za dobijenu lokaciju, odnosno naknadu za korišćenje javne površine u skladu sa posebnom odlukom.

(27) Ugovor o korišćenju lokacije za postavljanje plažnog bara, u ime grada zaključuje Kraljeva gradonačelnik, kome prethodi dostavljanje dokaza o položenom depozitu/dostavljanje bankarske garancije. Ugovor naročito sadrži:

- poslovno ime izabranog ponuđača, matični broj, PIB i druge podatke potrebne za njegovu identifikaciju;

- precizno označavanje lokacije na kojoj se postavlja plažni bar (opis lokacije);

- rok na koji se dodeljuje lokacija na korišćenje za postavljanje plažnog bara;

- rokovi i način plaćanje naknade za dodelu lokacije za postavljanje plažnog bara;

- rokovi i način plaćanja mesečne naknade za korišćenje javne površine;

- obavezu korisnika javne površine da ukloni plažni bar kada to zahteva izvođenje građevinskih i drugih radova i/ili kada to zahteva nadležni organ zbog opšteg interesa:

- obavezu korisnika javne površine da snosi troškove priključenja na vodovodnu i elektromrežu kao i ostale infrastrukturne mreže ukoliko postoje;

- obaveza korisnika javne površine da postavi odgovarajući broj toaleta i ne obezbedi održavanje istih;

- obavezu korisnika javne površine da podnese zahtev za dobijanje odobrenja u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

(28) Korisnik javne površine može jednostranom pisanom izjavom volje raskinuti Ugovor o korišćenju lokacije za postavljanje plažnog bara sa otkaznim rokom od 30 dana.

(29) Davalac javne površine na korišćenje - lokacije za postavljanje plažnih barova može da raskine ugovor:

- ako izostane saglasnost korisnika javne površine da se izmeni ugovor zbog promenjenih okolnosti;

- ako korisnik javne površine ne ispunjava ugovorne obaveze;

- ako je to neophodno da bi se otklonila teška i neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi i javnu bezbednost, javni mir i javni poredak ili radi otklanjanja poremećaja u privredi, a to ne može uspešno da se otkloni drugim sredstvima kojima se manje dira u stečena prava;

- ako korisnik javne površine istu koristi nenamenski;

- ako korisnik javne površine istu ustupi na korišćenje drugom privrednom subjektu ili fizičkom licu;

- ako korisnik koristi veću javnu površinu od odobrene;

- i u drugim slučajevima kada korisnik javne površine postupi suprotno Odluci o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama i ovim Programom.

(30) Primerak Ugovora o korišćenju lokacije za postavljanje plažnog bara dostavlja se organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za: inspekcijske poslove, komunalno-policijske poslove i za poslove utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda.

(31) Korisnik javne površine - lokacije za postavljanje plažnog bara je u obavezi da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za komunalne poslove podnese zahteva za izdavanje odobrenja u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora sa potrebnom dokumentacijom.

(32) Uz zahtev za izdavanje odobrenja podnose se sledeći dokazi :

- tehnički uslovi za priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu izdati od strane nadležnih javnih preduzeća i odobrenje JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" za priključenje na iste, s tim da ukoliko nije moguć priključak na kanalizacionu mrežu dostavlja se ugovor kojim se reguliše način evakuacije otpadnih voda nastalih korišćenjem plažnog bara i pokretnih toaleta;

- idejni projekat plažnog bara urađen od strane stručnog lica odgovarajuće struke, odnosno ovlašćenog projektanata sa odgovarajućom licencom a koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dela i koji sadrži situaciono rešenje, crteže koji određuju objekat u prostoru (osnove, karakteristične preseke, izgled), namenu objekta, tehnički opis sa načinom postavljanja i uklanjanja istog;

- dokaz o obezbeđenju potrebnog broja pokretnih toaleta i

- dokaz o uplati propisanih taksi i naknada.

(33) Rešenje - odobrenje naročito sadrži : poslovno ime izabranog ponuđača, matični broj, PIB i druge podatke potrebne za njegovu identifikaciju; precizno označavanje lokacije na kojoj se postavlja plažni bar (opis lokacije), podatke koji se odnose na postavljanje plažnog bara (gabaritima plažnog bara, površini zauzeća, načinu postavljanja i uklanjanja); podatke o nosiocu izrade idejnog projekta; rok na koji se dodeljuje lokacija na korišćenje za postavljanje plažnog bara; i druge neophodne elemente.

(34) Primerak Rešenja - odobrenja o korišćenju javne površine - lokacije za postavljanje plažnih barova dostavlja se organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za: inspekcijske poslove, komunalno-policijske poslove i poslove utvrđivanja, kontrole i naplate javnih prihoda.

(35) Javni oglas se raspisuje najkasnije u roku od 2 godine od dana donošenja ove izmenama i dopunama Programa.

(36) Do okončanja postupka po raspisanom javnom oglasu iz (35) tačke, privrednom subjektu koji je koristio lokaciju iz Programa za postavljanje plažnih barova na osnovu prethodno zaključenog ugovora i izdatog rešenja, može se rešenjem odobriti korišćenje predmetne javne površine za postavljanje plažnog bara na osnovu podnetog zahteva, uz prethodno izmirene obaveze po osnovu ove vrste zauzeća. Uz zahtev se naročito podnosi sledeća dokumentacija : ugovor i rešenje o korišćenju javne površine za period koji je neposredno prethodio podnošenju zahteva; rešenje o registraciji privrednog subjekta; idejni projekat plažnog bara urađen od strane stručnog lica odgovarajuće struke, odnosno ovlašćenog projektanata sa odgovarajućom licencom, a koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dela i koji sadrži situaciono rešenje, crteže koji određuju objekat u prostoru (osnove, karakteristične preseke, izgled), namenu objekta, tehnički opis izgleda, postavljanja i uklanjanja plažnog bara; dokaz o obezbeđivanju potrebnog broja pokretnih toaleta; ugovor kojim se reguliše način evakuacije otpadnih voda iz plažnog bara i pokretnih toaleta; dokaz o uplati gradske administrativne takse. Za korišćenje javne površine za postavljanje plažnih barova plaća se naknada u skladu sa odredbama odluke kojom se propisuju naknade za korišćenje javnih površina.

(37) Do okončanja postupka po raspisanom javnom oglasu iz (35) tačke, prethodno nedodeljene lokacije za postavljanje plažnih barova iz Programa za postavljanje plažnih barova mogu se dodeliti, odnosno rešenjem se može odobriti postavljanje plažnog bara na ovim, nedodeljenim lokacijama na osnovu podnetog zahteva. Uz zahtev se naročito podnosi sledeća dokumentacija : rešenje o registraciji privrednog subjekta; idejni projekat urađen od strane stručnog lica odgovarajuće struke, odnosno ovlašćenog projektanata sa odgovarajućom licencom, a koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dela i koji sadrži situaciono rešenje, crteže koji određuju objekat u prostoru (osnove, karakteristične preseke, izgled), namenu objekta, tehnički opis izgleda, postavljanja i uklanjanja plažnog bara; tehnički uslovi za priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu izdati od strane nadležnih javnih preduzeća i odobrenje JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" za priključenje na iste, s tim da ukoliko nije moguć priključak na kanalizacionu mrežu dostavlja se ugovor kojim se reguliše način evakuacije otpadnih voda iz plažnog bara i pokretnih toaleta; dokaz o uplati gradske administrativne takse. Za korišćenje javne površine za postavljanje plažnih barova plaća se naknada u skladu sa odredbama odluke kojom se propisuju naknade za korišćenje javnih površina.

(38) Novi javni oglas se objavljuje najkasnije u roku od 1 godine od isteka roka korišćenja javne površine na osnovu prethodno objavljenog javnog poziva.

IV - SPROVOĐENJE PROGRAMA

Ovaj program sprovodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove u postupku izdavanja odobrenja za postavljanje plažnog bara.

V - ZAVRŠNE ODREDBE

Program sadrži tekstualni i grafički deo.

Tekstualni deo:

I - LOKACIJE

II - IZGLED, USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA I KORIŠĆENJA

III - POSTUPAK ZA DODELU LOKACIJA

IV - SPROVOĐENJE PROGRAMA

Grafički deo: SITUACIONI PRIKAZ LOKACIJA ZA PLAŽNE BAROVE

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana donošenja, a objavljuje se u "Službenom listu grada Kraljeva".