PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE PRAVNO LICE MORA DA ISPUNJAVA ZA OBAVLJANJE POSLOVA MONITORINGA ZEMLJIŠTA, KAO I DOKUMENTACIJI KOJA SE PODNOSI UZ ZAHTEV ZA DOBIJANJE OVLAŠĆENJA ZA MONITORING ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 58/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje pravno lice mora da ispunjava za obavljanje poslova monitoringa zemljišta, kao i dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za monitoring zemljišta.

Član 2

Pravno lice koje vrši monitoring zemljišta (u daljem tekstu: pravno lice) mora da poseduje akt o akreditaciji izdat od strane Akreditacionog tela Srbije u skladu sa standardom SRPS ISO/IEC 17025 sa odgovarajućim obimom akreditacije za uzorkovanje zemljišta i laboratorijsko ispitivanje fizičkih, hemijskih i mikrobioloških parametara u zemljištu, u skladu sa Zakonom o zaštiti zemljišta.

Član 3

Za obavljanje poslova monitoringa koji se odnose na uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka zemljišta pravno lice mora da ima zaposlena najmanje:

1) dva lica sa stečenim visokim obrazovanjem u okviru naučne oblasti biotehničke nauke, na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti ispitivanja i zaštite zemljišta;

2) dva lica sa stečenim visokim obrazovanjem u okviru naučne oblasti fizičko-hemijske ili hemijske nauke i/ili naučne oblasti tehnološkog inženjerstva, na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti ispitivanja i zaštite zemljišta.

Za obavljanje poslova monitoringa koji se odnose na karakterizaciju zemljišta na nivou tipa, pravno lice mora da ima zaposlena najmanje:

1) dva doktora biotehničkih nauka sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti nauke o zemljištu;

2) dva lica sa stečenim visokim obrazovanjem u okviru naučne oblasti biotehničkih nauka, na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti ispitivanja i zaštite zemljišta;

3) dva lica sa stečenim visokim obrazovanjem u okviru naučne oblasti fizičko-hemijske ili hemijske nauke i/ili naučne oblasti tehnološkog inženjerstva, na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu sa najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti ispitivanja i zaštite zemljišta.

Za procenu stepena ugroženosti zemljišta na osnovu analiziranih parametara i indikatora, odnosno za davanje stručne ocene stanja i kvaliteta zemljišta i tumačenje rezultata monitoringa zemljišta u državnoj mreži, pravno lice mora da ima najmanje jednog zaposlenog doktora biotehničkih nauka, sa najmanje tri godine iskustva u oblasti nauke o zemljištu.

Za obavljanje poslova iz st. 2. i 3. ovog člana pravno lice može zaključiti ugovor o saradnji sa naučnoistraživačkom organizacijom koja ispunjava tražene uslove.

Član 4

Pravno lice mora da poseduje odgovarajuću i neophodnu opremu i merne uređaje za poslove uzorkovanja i laboratorijskog ispitivanja uzoraka zemljišta prema propisanim metodama.

Član 5

Za obavljanje poslova monitoringa koji se odnose na uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje uzoraka zemljišta pravno lice mora da poseduje odgovarajući prostor prema principima dobre laboratorijske prakse.

Član 6

Pravno lice uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za monitoring zemljišta podnosi sledeću dokumentaciju:

1) izvod iz Agencije za privredne registre (APR) ili Privrednog suda da je registrovano za poslove tehničkog ispitivanja i analiza i/ili za naučnoistraživačku delatnost;

2) akt o akreditaciji izdat od strane Akreditacionog tela Srbije u skladu sa standardom SRPS ISO/IEC 17025 sa odgovarajućim obimom akreditacije;

3) spisak zaposlenih lica za koje se traži ovlašćenje za monitoring zemljišta;

4) kopije diploma o stečenom obrazovanju za zaposlena lica sa spiska;

5) dokaz o zaposlenju za lica sa spiska (kopija ugovora o radu i potvrda kojom se dokazuje da je lice zaposleno);

6) dokaz o ukupnom radnom iskustvu u struci za lica sa spiska (kopija ugovora o radu i/ili potvrda kojom se dokazuje radno iskustvo u struci);

7) spisak opreme i mernih uređaja;

8) spisak prostorija;

9) dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi.

Ako je zaključen ugovor o saradnji sa naučnoistraživačkom organizacijom, pravno lice podnosi i:

1) kopiju ugovora o saradnji sa naučnoistraživačkom organizacijom;

2) potvrdu o upisu naučnoistraživačke organizacije u sudski registar;

3) kopiju akta o akreditaciji za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti izdatog od strane nadležnog ministarstva;

4) dokumentaciju iz stava 1. tač. 3) do 6) ovog člana, za lica zaposlena u naučnoistraživačkoj organizaciji, za koja se traži ovlašćenje za monitoring zemljišta.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".