ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2019)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Jedinice opšte namene obrazuju se, opremaju i osposobljavaju kao operativne snage za izvršavanje mera civilne zaštite.

Član 3

Jedinice opšte namene osposobljavaju se za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja kao što su lokalizovanje i gašenje manjih požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, učešće u zaštiti i spasavanju od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće na spasavanju plitko zatrpanih, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoć u sanaciji terena i druge aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije grada Loznice.

Član 4

Na teritoriji grada Loznice formiraju se jedinice civilne zaštite opšte namene, ranga čete sa tri voda.

Član 5

Popunjavanje jedinice opšte namene vršiće se od zaposlenih u organima grada Loznice, preduzećima i ustanovama, kojima je osnivač grad Loznica. Ostatak do punog sastava, popuniće se od pripadnika Civilne zaštite, koji su obučeni i osposobljeni za izvršavanje namenskih zadataka za poslove Civilne zaštite.

Član 6

Nakon formiranja jedinica civilne zaštite iz člana 4. ove odluke izvršiti pripremanje, obuku i opremanje odgovarajućom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su neophodna za ličnu zaštitu pripadnika jedinice i za sprovođenje i izvršavanje zadataka civilne zaštite.

Pripremanje, opremanje i obuku izvršiti iz sredstava budžeta grada Loznice, predviđenih za finansiranje sistema zaštite i spasavanja.

Član 7

Pripadnici jedinice opšte namene u obavezi su da dodeljenu uniformu, zaštitnu i drugu opremu koriste isključivo namenski, prilikom obuke i izvršavanja zadataka civilne zaštite i istu u roku, ne duže od 30 dana vrate na zahtev nadležnog organa Gradske uprave grada Loznice.

Štetu nastalu usled gubitka opreme iz stava 1. ovog člana, pripadnik jedinice opšte namene je dužan da nadoknadi nadležnom organu Gradske uprave grada Loznice.

Član 8

Jedinice civilne zaštite iz člana 4. ove odluke mogu se angažovati u slučaju potrebe u svim naseljima na celoj teritoriji grada Loznice, na osnovu naređenja Gradskog štaba za vanredne situacije grada Loznice, a izuzetno se mogu uputiti i na ispomoć i drugim lokalnim samoupravama.

Član 9

Jedinice civilne zaštite opšte namene, u skladu sa utvrđenim kriterijumom, obrazovaće Gradsko veće grada Loznice.

Član 10

Organi Gradske uprave grada Loznice i stručne službe, određeni za poslove zaštite i spasavanja, vode evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica opšte namene, planiraju, organizuju i sprovode mobilizaciju jedinica opšte namene, organizuju i sprovode obuku i osposobljavaju pripadnike jedinica u skladu sa Zakonom i Planom i programom obuke i obavljaju i druge poslove u skladu sa nadležnostima i naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije grada Loznice.

Član 11

Pripadnici jedinice opšte namene dužni su da se odazovu na poziv nadležnog organa Gradske uprave grada Loznice, na obuku, na određeno mesto i u određeno vreme i da učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene za teritoriju grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", broj: 14/12).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".