ODLUKA
O ODREĐIVANJU VISINE ZAKUPNINE ZA ZAKUP NEPOKRETNOSTI U JAVNOJ SVOJINI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2019)

Član 1

Ovom odlukom određuje se početni iznos zakupnine za nepokretnosti u javnoj svojini grada Loznice.

Nepokretnostima u smislu stava 1. ove odluke smatraju se poslovni prostori, stanovi, garaže i garažna mesta u javnoj svojini grada Loznice.

Poslovni prostor

Član 2

Početna visina zakupnine za poslovni prostor u javnoj svojini grada Loznice određuje se u dinarskom iznosu po m2 na mesečnom nivou.

Poslovni prostor iz stava 1. ovog člana daje se u zakup u cilju sticanja javnog prihoda, polazeći od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene na osnovu ove odluke, kao početne visine zakupnine, u zavisnosti od lokacije prostora i delatnosti za koju se prostor daje u zakup.

U zavisnosti od lokacije na kojoj se nalaze, poslovni prostor iz stava 1. ovog člana se razvrstava u šest zona:

I ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: "Georgije Jakšića", "Novo Naselje", "Filip Kljajić", "Centar" i "Crnogora";

II ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: "4. juli", "Trbušnica (Topolik)", "Baščeluci", "Gradilište", "Krajišnici", "Klupci", "Ploča", "Podrinje", "Stepa Stepanović" i deo mesne zajednice "Trbušnica" koji pripada naseljenom mestu Loznica;

III ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: "Banja Koviljača" i "Tršić";

IV ZONA - obuhvata područje mesne zajednice "Lešnica";

V ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: "Brezjak", "Voćnjak", "Gornji Dobrić", "Gornja Koviljača", "Grnčara", "Donji Dobrić", "Draginac", "Jadranska Lešnica", "Jelav", "Kozjak", "Lipnički Šor", "Lipnica", "Novo Selo", "Runjani", "Straža" i deo mesne zajednice "Trbušnica" koji pripada naseljenom mestu Trbušnica;

VI ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: "Bradić", "Brnjac", "Veliko Selo", "Gornja Badanja", "Gornja Sipulja", "Gornja Borina", "Donja Badanja", "Donje Nedeljice", "Zajača", "Jarebice", "Joševa", "Korenita", "Krivajica", "Milina", "Paskovac", "Ribarice", "Simino Brdo", "Stupnica", "Tekeriš", "Trbosilje", "Filipovići", "Cikote", "Čokešina" i "Šurice".

Član 3

Početna visina zakupnine za poslovni prostor iz člana 2. ove odluke određuje se u sledećim iznosima:

 

 

ZONE (po m2)

red. br.

delatnosti

I

II

III

IV

V

VI

1.

prostor za ugostiteljstvo, zanatstvo i kancelarije

565

400

280

250

200

150

2.

magacinski prostor

515

350

230

200

150

100

3.

prostor za postavljanje antena, releja i sličnih uređaja

1700

1600

1500

1400

1300

1200

U slučaju kada se poslovni prostor iz člana 2. ove odluke ne izda u zakup posle dva uzastopno sprovedena postupka javnog oglašavanja, početna visina zakupnine po kojoj se isti prostor daje u zakup umanjiće se na 80%.

U slučaju kada se poslovni prostor iz člana 2. ove odluke ne izda u zakup, na način i pod uslovima iz stava 2. ovog člana, visina zakupnine se umanjuje do 60% od početne visine zakupnine, po kojoj visini će se nastaviti sa javnim oglašavanjem.

Zakupodavac zadržava pravo da svake godine uveća zakupninu utvrđenu ugovorom o zakupu, imajući u vidu tržišnu visinu zakupnine za određenu lokaciju, u skladu sa st. 1. ovog člana.

Humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, zaštite životne sredine, parlamentarnim političkim strankama, koji poslovni prostor ne koriste za sticanje prihoda, dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama, licima koja obavljaju delatnost starih zanata, umetničkih zanata i poslova domaće radinosti određenih Pravilnikom o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata ("Sl. glasnik RS", broj 56/12), kao i udruženjima koja ostvaruju saradnju sa ministarstvom nadležnim za poslove odbrane u oblastima od značaja za odbranu ili koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, može se dati u zakup poslovni prostor, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20% od procenjene tržišne visine zakupnine.

Agencijama, direkcijama, službama i drugim organizacijama čiji je osnivač grad Loznica, može se dati u zakup poslovni prostor, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazložene odluke Gradskog veća grada Loznice, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30% a najviše do 50% od procenjene tržišne visine zakupnine.

Stanovi

Član 4

Početni iznos zakupnine na mesečnom nivou za stanove određuje se u iznosu od 200 dinara/m2.

Odredbe ove odluke ne odnose se na stanove koji se daju u zakup kao vid stambene podrške shodno odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Službeni glasnik RS", br. 104/16).

Garaže i garažna mesta

Član 5

Početni iznos zakupnine na mesečnom nivou za garaže i garažna mesta određuje se u iznosu od 150 dinara/m2.

Postupak davanja u zakup

Član 6

Postupak davanja u zakup sprovodi se u skladu sa Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik RS", br. 16/18).

Oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini za poslovni prostor iz člana 2. ove odluke, pored obavezne sadržine propisane uredbom iz stava 1. ovog člana, sadrži i naznaku vrste delatnosti za koju se može koristiti taj prostor.

Finansijsko - knjigovodstvene poslove u pogledu plaćanja zakupa i finansijskih obaveza zakupca obavlja Gradska uprava grada Loznice - Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju.

Prelazne i završne odredbe

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine zakupnine ne nepokretnostima u javnoj svojini grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", br. 16/2017).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".