ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA TERITORIJI GRADA LOZNICE ZA KOJE SE RASPISUJE JAVNI OGLAS RADI DAVANJA U ZAKUP

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2019)

Član 1

Ovom Odlukom se usvaja Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas radi davanja u zakup.

Član 2

Za sprovođenje ove Odluke nadležni su Odeljenje za planiranje i izgradnju, Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije Gradske uprave grada Loznica i JP "Loznica razvoj" Loznica.

Član 3

Sastavni deo ove Odluke čini Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas radi davanja u zakup koji je sačinilo Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice.

Član 4

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o usvajanju Programa postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznica za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup ("Sl. list grada Loznice", br. 10/12).

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

* * *

Na osnovu člana 146. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019 i 37/2019 - dr. zakon), člana 11. Odluke o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", br. 10/18) i člana 58. Statuta grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", broj 1/19 - prečišćen tekst), gradonačelnik grada Loznice, doneo je

PROGRAM
POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA TERITORIJI GRADA LOZNICE ZA KOJE SE RASPISUJE JAVNI OGLAS RADI DAVANJA U ZAKUP

Član 1

Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas radi davanja u zakup (u daljem tekstu: Program) definiše i utvrđuje uslove i lokacije za postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Montažni objekti koji se postavljaju na površinama javne namene za koje se raspisuje javni oglas radi davanja u zakup su:

1. Kiosci (kiosk je tipski objekat u kojem se obavlja poslovna delatnost u skladu sa rešenjem nadležnog organa o obavljanju delatnosti čija površina horizontalne projekcije ne može biti veća od 10m2 i koji se postavlja kao gotov objekat tj. u finalnom obliku).

2. Slobodnostojeći aparati za prodaju sladoleda, kokica, kestenja, kukuruza i slično (uređaj koji zauzima najviše 2m2 i može biti otvorenog i zatvorenog tipa).

3. Pokretne tezge (pokretna tezga je montažna konstrukcija koja zauzima najviše 2m2, a namenjena je za izlaganje i prodaju robe, tezge za domaću radinost, knjige, suvenire, praznične tezge i sl.).

4. Slobodnostojeći bilbordi (bilbord je reklamna ploča maksimalnih dimenzija 5m x 2,5m, može biti osvetljen ili neosvetljen i maksimalno može biti trostrani, a reklamna ploča bilborda se postavlja na stub visine najmanje 2,5m) i slično.

Član 3

Montažni objekti na površinama javne namene se postavljaju prema uslovima za uređenje prostora iz Odluke o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice, zaključenog ugovora o zakupu površine javne namene sa korisnikom površine javne namene i rešenja Odeljenja za planiranje i izgradnju.

Član 4

Montažni objekti koji se postavljaju na površinama javne namene se postavljaju za period trajanja zakupa na osnovu zaključenog ugovora o zakupu površine javne namene, a u skladu sa Odlukom o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice i ovim Programom.

Član 5

Opšti uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled, ambijentalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekti;

- da ne sadrže nedolične, nemoralne, neprikladne ili diskriminišuće poruke po bilo kom osnovu;

- postavljanje montažnih objekata se može odobriti na uličnom trotoaru čija je širina najmanje 3,0m uz obezbeđenje čistog prolaza za pešake od najmanje 1,5m i pod uslovom da se ne ugrožava normalno korišćenje susednih objekata, prilaz tim objektima, da se ne ugrožava saobraćaj i da zauzeta površina bude neposredno uz ili ispred objekta u čijoj je funkciji.

- ukoliko se montažni objekat postavlja prema ivici kolovoza najmanje udaljenje od ivice kolovoza je 0,3m,

- da je postavljanje objekata na površinama javne namene na teritoriji grada Loznica predviđeno Programom postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene.

Član 6

Posebni uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- mesta se moraju striktno poštovati;

- tezge moraju biti od čvrstog materijala;

- zabranjeno je držati robu na zemlji;

- zakupci su dužni da svakodnevno sami održavaju čistoću zakupljenih mesta, sve dok traje zakup;

- izričito se zabranjuje postavljanje pratećih sadržaja pored kioska;

- reklamne table, reklamni panoi, uređaji za obaveštavanje ili oglašavanje mogu se postavljati na državnom putu, odnosno pored tog puta na udaljenosti od sedam metara, odnosno na opštinskom putu i pored tog puta na udaljenosti od pet metara, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Član 7

Postupak dodele lokacija radi postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene sprovodi se javnim oglasom koji raspisuje JP "Loznica razvoj" Loznica po prethodnoj saglasnosti Gradskog veća, na osnovu odluke Nadzornog odbora JP "Loznica razvoj" Loznica, a u skladu sa zakonom, podzakonskim propisima i Odlukom o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznica.

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda javnim oglasom sprovodi JP "Loznica razvoj" Loznica i donosi odluku o dodeli lokacija.

Zakup lokacije se može odobriti na ograničen rok najduže na 5 godina za kioske i bilborde, a za sve ostale objekte najduže do 1 godinu (najduže od 01.01. do 31.12., odnosno za kalendarsku godinu), na osnovu zaključenog ugovora o zakupu površine javne namene.

Član 8

Pre zaključenja ugovora o zakupu najbolji ponuđač je dužan da za kioske i bilborde podnese idejni projekat postavljanja i uklanjanja istih, sa predračunom troškova rušenja i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje, kao i da uplati depozit u visini predračuna troškova uklanjanja predmetnog objekta na odgovarajući tekući račun Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Loznice.

Član 9

Postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene odobrava se na osnovu Rešenja o odobrenju postavljanja montažnog objekta izdatog od strane Odeljenja za planiranje i izgradnju u skladu sa Programom i uslovima iz Odluke o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice, u zavisnosti od namene objekta i Ugovora o zakupu površine javne namene.

Član 10

Zakupac je dužan da montažni objekat postavi i koristi u skladu sa Ugovorom o zakupu i Rešenjem o odobrenju postavljanja.

Ukoliko zakupac postavi objekat i koristi prostor suprotno Rešenju, Komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije gradske uprave grada Loznice će naložiti uklanjanje objekta u skladu sa Odlukom o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznica.

Član 11

Sastavni deo Programa čini grafički prikaz - situacioni plan za postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene za koje se raspisuje javni oglas radi davanja u zakup i to za: kioske, bilborde, aparate za sladoled, kokice, kestenje, kukuruz i sl., pokretne tezge i praznične tezge.

Ove lokacije mogu se davati u zakup za vreme verskih i državnih praznika i u drugim prilikama koje nadležni organ grada odredi u ograničenom vremenskom trajanju.

Tačan položaj i sadržaj montažnih objekata će utvrditi Odeljenje za planiranje i izgradnju prilikom izdavanja rešenja o odobrenju postavljanja istih na zahtev zainteresovanog lica, poštujući odredbe ovog Programa.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog Programa prestaje da važi Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup ("Sl. list grada Loznice", br. 10/12).

Član 13

Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Loznice".