ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA U ULICI JOVANA CVIJIĆA - "ZONA UNAPREĐENOG POSLOVANJA" U LOZNICI

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2019)

Član 1

Ovom odlukom se usvaja Program postavljanja montažnih objekata u Ulici Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja" u Loznici.

Član 2

Za sprovođenje ove Odluke nadležni su Odeljenje za planiranje i izgradnju, Odeljenje za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i vanredne situacije Gradske uprave grada Loznica i JP "Loznica razvoj" Loznica.

Član 3

Sastavni deo ove odluke čini Program postavljanja montažnih objekata u Ulici Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja" u Loznici koji je sačinilo Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice.

Član 4

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o usvajanju Programa postavljanja manjih montažnih objekata u Ulici Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja" u Loznici ("Službeni list grada Loznica", br. 10/12).

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

* * *

Na osnovu člana 146. Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014, 145/2014, 83/2018, 31/2019 i 37/2019 - dr. zakon), člana 11. Odluke o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", br. 10/18) i člana 58. Statuta grada Loznice ("Službeni list grada Loznice", broj 1/19 - prečišćen tekst), gradonačelnik grada Loznice donosi

PROGRAM
POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA U ULICI JOVANA CVIJIĆA
- "ZONA UNAPREĐENOG POSLOVANJA" U LOZNICI

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Programom postavljanja montažnih objekata u Ulici Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja" u Loznici (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se uslovi i način za postavljanje montažnih objekata u delu Ulice Jovana Cvijića koji je proglašen pešačkom zonom.

Član 2

Pod montažnim objektima u smislu ove odluke podrazumevaju se: kiosci, letnje bašte, aparati za kokice, kestenje, kukuruz i sl, aparati i frižideri za sladoled, pokretne tezge, fasadne reklamne table, konzolne nadstrešnice, tende, objekti za igru dece (dečije igračke) i drugo neophodno za organizovanje sadržaja adekvatnih jednoj "Zoni unapređenog poslovanja" (u ograničenom vremenskom trajanju i u skladu sa prirodom manifestacije - kulturne, privredne, propagandne i sl.).

Član 3

Predviđena je jedna lokacija kioska kod pošte čija površina horizontalne projekcije ne može biti veća od 10 m2 sa namenom za prodaju štampe.

Izričito se zabranjuje postavljanje pratećih sadržaja pored kioska.

Član 4

Letnje bašte će se postavljati na polovini središnjeg dela Ulice Jovana Cvijića, na sledećim lokacijama: lokacija 1 u maks. gabaritu 3,6x10 m, lokacija 2 u maks. gabaritu 3,6x15,15 m, lokacija 3 u maks. gabaritu 3,6x16 m, lokacije 10 i 11 u maks. gabaritu 3,6x15,7 m, lokacija 12 u maks. gabaritu 3,6x10 m, lokacija 13 u maks. gabaritu 3,6x9,5 m, lokacija 14 u maks. gabaritu 3,6x9,9 m i lokacija 15 u maks. gabaritu 3,6x15,3 m, datih u grafičkom prilogu koji čini sastavni deo ovog Programa.

Letnja bašta je opremljena baštenskim stolovima, stolicama, pokretnim suncobranima i žardinjerama (žardinjere se postavljaju isključivo u okviru gabarita dobijene lokacije za letnju baštu i moraju biti lako pokretne).

U okviru letnje bašte nije dozvoljeno postavljanje fiksne ograde niti bilo kojih drugih objekata fiksiranih za tlo, formiranje podijuma ili platoa, odnosno denivelisanje javne površine na kojoj se postavlja letnja bašta.

Zabranjuje se bilo koji vid zatvaranja letnjih bašti.

Ne dozvoljava se postavljanje zastora na prostoru koji se koristi kao letnja bašta.

Ne dozvoljava se postavljanje letnjih bašti na prostoru nekadašnjeg trotoara.

Izričito se zabranjuje postavljanje letnje bašte u delu Ulice Jovana Cvijića na potezu od zgrade Doma kulture do mosta na Štiri.

Letnje bašte u Ulici Jovana Cvijića mogu dobiti isključivo ugostiteljski, odnosno zanatsko-ugostiteljski objekti koji se nalaze u Ulici Jovana Cvijića na potezu od Pošte do Doma kulture.

Član 5

Od pokretnih montažnih objekata moguće je postaviti tri aparata za kokice, kestenje, kukuruz i sl. maks. gabarita 0,60x0,60 m (lokacije br. 6, 9 i 21), jedan frižider za sladoled maks. gabarita 0,70 x1,40 m na lokaciji kod Pošte (lokacija br. 8).

Izuzetno, aparat za sladoled, kokice, kestenje, kukuruz i sl. može biti uređaj koji zauzima najviše 2 m2 i može biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Dozvoljava se postavljanje igračaka i drugih objekata za zabavu dece ispred prodavnica, a izvan prostora pešačkih tokova, do središnjeg dela ulice ili uz objekat maks. gabarita 0,8 x1,2 m (lokacija br. 16, 17, 18, 19, 20 i 24).

Dozvoljava se postavljanje pokretnih tezgi kod Pošte na lokacijama 4 i 5 u maksimalnom gabaritu 1,0 x 2,0 m.

Dozvoljava se postavljanje gondola, izložbenih pultova i pokretnih tezgi ispred prodavnica prilikom organizovanih akcija snižene prodaje u maksimalnom gabaritu 1,0 x 2,0 m, u toku cele godine najviše 15 (petnaest) dana u kontinuitetu.

Dozvoljava se postavljanje pokretnih tezgi u maksimalnom gabaritu 1,0 x 2,0 m i/ ili pokretnih montažnih kućica - kioska u maksimalnom gabaritu 3,0 x 3,0 m na početku pešačke zone od Vukovog doma do mosta na Štiri na lokacijama br. 23 za prazničnu prodaju, održavanje sajmova, bazara i sl. u toku cele godine najviše 15 (petnaest) dana u kontinuitetu.

Na početku pešačke zone dozvoljava se postavljanje promotivnih scena (maks. površine do 140 m2 u okviru obeleženog prostora promocije, lokacija br. 22) za održavanje manifestacija (kulturno umetničkih, privrednih i drugih promotivnih sadržaja) u toku cele godine najviše 10 (deset) dana u kontinuitetu.

Pored pokretnih montažnih objekata nije dozvoljeno postavljanje pratećih sadržaja.

Svi montažni objekati u Ul. Jovana Cvijića se postavljaju tako da se ne ugrozi središnji prostor ulice za prolaz protivpožarnog i vozila hitne pomoći.

Član 6

Ovim Programom se dozvoljava postavljanje isključivo fasadnih reklamnih tabli čiji predlog izgleda se dostavlja na saglasnost skupštini zgrade na čijoj fasadi se postavlja.

Izuzetak je postavljanje turističkih info tabli koje mogu biti postavljene kao slobodnostojeći objekti.

Član 7

Vlasnicima ugostiteljskih, trgovinskih i drugih lokala se može odobriti postavljanje konzolnih nadstrešnica i tendi iznad ulaza, izloga i prozorskih otvora.

Konzolna nadstrešnica je montažni objekat sa transparentnim, pvc ili platnenim zastorom u zoni prizemne etaže i može preći građevinsku odnosno regulacionu liniju (računajući od osnovnog gabarita objekta do horizontalne projekcije ispada) 2,0 m po celoj širini objekta sa visinom iznad 3,0 m.

Tenda je slobodnostojeći ili konzolni sklopiv element, sa platnenim ili pvc zastorom sa namenom za zaštitu od sunca. Kao slobodnostojeći se postavlja samo u okviru letnje bašte, a kao konzolni iznad izloga i ulaza u poslovni prostor. Konzolne tende mogu da imaju prepust najviše 2,0m računajući od fasadnog zida (regulacione linije) prema ulici i minimalnu visinu 2,5 m računajući od uličnog trotoara do donje ivice tende, uz uslov da tenda ne ometa normalno korišćenje i funkciju objekta na kome se postavlja, okolne objekte i bezbednost prolaznika i saobraćaja.

Nije dozvoljeno postavljanje nadstrešnica na stubovima iznad uličnih trotoara, ispred trgovinskih, ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata odnosno lokala.

Zabranjuje se bilo koji vid zatvaranja tendi i nadstrešnica.

Član 8

Postupak dodele lokacije za postavljanje montažnih objekata definisane ovim Programom sprovešće se u svemu prema odredbama Odluke o postavljanju montažnih objekata na teritoriji grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", br. 10/18).

Član 9

Montažni objekti se postavljaju za vreme trajanja zakupa u skladu sa Ugovorom o zakupu površine javne namene, a najduže za vremenski period od 01.01. - 31.12. tekuće godine, odnosno pet godina za kiosk.

Član 10

Montažni objekti se postavljaju na osnovu rešenja o odobrenju postavljanja izdatog od strane Odeljenja za planiranje i izgradnju i ugovora o zakupu površine javne namene.

II USLOVI POSTAVLJANJA

Član 11

Uslovi koje treba ispoštovati prilikom izdavanja rešenja o odobrenju postavljanja montažnih objekata:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled, ambijentalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekti;

- da ne sadrže nedolične, nemoralne, neprikladne ili diskriminišuće poruke po bilo kom osnovu;

- da je postavljanje objekata na površinama javne namene predviđeno Programom.

Član 12

Sastavni deo ovog Programa je grafički prikaz - situacioni plan lokacija za postavljanje montažnih objekata u Ulici Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja" (prilog 1, 2, 3 i 4).

Tačan položaj i sadržaj montažnih objekata će utvrditi Odeljenje za planiranje i izgradnju prilikom izdavanja rešenja o odobrenju postavljanja istih na zahtev zainteresovanog lica, poštujući odredbe ovog Programa.