ODLUKA
O OGLAŠAVANJU NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 63/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja sredstava za oglašavanje i drugi vidovi oglašavanja na otvorenim površinama na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Grad).

Oglašavanje, u smislu ove odluke je predstavljanje u bilo kom obliku u vezi sa poslovanjem odnosno profesionalnom ili poslovnom delatnošću, radi podsticanja prodaje robe i usluga, prodaje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza.

Oglašavanje na otvorenim površinama jeste vid oglašavanja putem sredstva podesnog za trajno upućivanje oglasne poruke javnosti, postavljenog na površinama koje su izvan zatvorenog prostora, koje su dostupne javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca.

Neće se smatrati oglašavanjem na otvorenim površinama oglašavanje u okviru zatvorenog prostora koji je dostupan javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca oglasne poruke, bez obzira na posebne prostorne celine u okviru takvog prostora (npr. tržni centri, hoteli, bolnice i sl.).

Primena

Član 2

Odredbe ove odluke, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, primenjuju se i na aktivnosti koje nemaju svojstvo oglašavanja u smislu člana 1. stav 2. ove odluke, kao što su:

1) objavljivanje poruka lične prirode, odnosno drugi oglasi fizičkih lica koji nisu vezani za njihovu poslovnu niti profesionalnu delatnost;

2) javno obaveštavanje koje vrše državni organi, odnosno drugi nosioci javnih vlasti, u sklopu ostvarivanja poslova iz svog delokruga (npr. javni pozivi, javno oglašavanje za prodaju rashodovanog naoružanja i vojne opreme, obaveštenja, javne kampanje i sl.), u skladu sa zakonom koji uređuje oblast javnog obaveštavanja i drugih vidova aktivnosti koje, u cilju promovisanja i predstavljanja svojih programa, projekata, akcija, radova i sl. vrše Republika Srbija, Autonomna pokrajina, jedinice lokalne samouprave, kao i ustanove i druga pravna lica koja su u pretežnom delu u državnoj svojini ili koja se u celini ili pretežnim delom finansiraju iz javnih prihoda;

3) izborne kampanje i druge promotivne aktivnosti političkih organizacija, koje se vrše u skladu sa propisima koji uređuju izbore, kao i propisima koji uređuju elektronske medije;

4) javno obaveštavanje koje vrše udruženja, sindikati, i druga pravna lica, u sklopu delatnosti koja se ne odnosi na prodaju robe i usluga uključujući aktivnosti, prodaju nepokretnosti, kao i prenos prava i obaveza;

5) informisanje javnosti o aktivnostima društveno odgovornog ponašanja, osim ako se u toj aktivnosti stiču elementi sponzorstva u smislu ovog zakona.

Oglašavanje na površinama poverenim na upravljanje JKP za pijačne usluge "Tržnica" i JKP "Gorica", vrši se u skladu sa aktima tih preduzeća, a u skladu sa zakonom i propisima kojima je regulisano upravljanje, korišćenje i održavanje tih površina.

Turistička signalizacija postavlja se u skladu sa propisima koji uređuju oblast turizma, bezbednost saobraćaja na putevima i javne puteve.

Zaštita sigurnosti lica i drugog javnog interesa

Član 3

Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda jedinice lokalne samouprave, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari. U slučajevima iz stava 1. ovog člana i kada sredstvo za oglašavanje oblikom, upotrebljenim bojama i simbolima podseća na saobraćajni znak ili svetlosnu saobraćajnu signalizaciju, ukoliko je osvetljeno ili prosvetljeno svetlošću neujednačenog intenziteta ili ukoliko video zapis sadrži isprekidane svetlosne signale koji bi mogli negativno da utiču na kvalitet stanovanja i bezbednost saobraćaja, nadležni organ može da odbije zahtev za postavljanje sredstva za oglašavanje radi zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.

Pojmovi

Član 4

Pojedini izrazi u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1) Otvorena površina je površina koja se nalazi izvan zatvorenog prostora, koja je dostupna javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca sa koje se mogu upućivati vizuelne oglasne poruke dostupne javnosti, i to: javna površina, druga površina i površina objekta;

2) Javna površina je otvorena površina kojom državni organ ili Grad upravlja ili je ovlašćen da određuje način upravljanja u skladu sa posebnim propisima, kao što su: javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i sl.), trgovi, javne zelene površine (park, spomen park, zelene površine na skverovima, trgovima, pjacetama, zelene površine duž i u okviru puta, travnjaci, drvoredi i drugi zasadi, zelene površine duž obala reka i drugih vodenih površina, zelene površine pored i oko stambenih i poslovnih zgrada, u okviru i između blokova stambenih i poslovnih zgrada, pošumljeni tereni, rekreacione površine, gradske šume i sl.), javne površine bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine) kao i neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom;

3) Javni put je put koji ispunjava propisane kriterijume za kategorizaciju od strane nadležnog organa i koji je nadležni organ proglasio kao takav. Javni put obuhvata elemente propisane Zakonom o putevima;

4) Druga površina je slobodna površina građevinske parcele objekata javnih i drugih namena i neizgrađeno građevinsko zemljište, koji nisu u javnoj svojini:

5) Površina objekata jeste spoljašnja površina objekata, koji se nalaze na javnim i drugim površinama, na kojima se može vršiti postavljanje sredstava za oglašavanje i to površine: zgrade i krova, podzida, ograde, ograde gradilišta, zaštitnog prekrivača građevinske skele, manjeg montažnog objekta privremenog karaktera, elemenata stanica za iznajmljivanje bicikala, elemenata opreme stajališta javnog linijskog prevoza, stuba javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže i dr.

6) Neizgrađeno građevinsko zemljište, u smislu ove odluke, je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti.

7) Izgrađeno građevinsko zemljište, u smislu ove odluke, je zemljište na kome su izgrađeni objekti.

8) Sredstvo za oglašavanje je objekat za oglašavanje i drugo sredstvo putem kojeg se prenosi oglasna poruka i može se postavljati direktno na javnu, drugu površinu i spoljašnju površinu objekata.

9) Objekat za oglašavanje je sredstvo za oglašavanje, koje je namenski izgrađen objekat za oglašavanje (posebni objekti za oglašavanje i objekti za slobodno oglašavanje).

10) Oglasna površina je površina oglasne poruke.

II VRSTE OGLAŠAVANJA

Oglašavanje kao delatnost

Član 5

Oglašavanje kao delatnost obavljaju pravna lica i preduzetnici registrovani za vršenje ove delatnosti za potrebe drugih lica.

Oglašavanje iz stava 1. ovog člana ne može se obavljati na objektima od javnog značaja (objekti koje koriste državni organi i organi lokalne samouprave, kao i javne službe čiji je osnivač republika ili jedinica lokalne samouprave) i na njima pripadajućim površinama, izuzev u slučajevima kada nisu privedeni nameni.

Oglašavanje za sopstvene potrebe

Član 6

Oglašavanje za sopstvene potrebe je isticanje poslovnog imena i oglašavanje - predstavljanje koje, u skladu sa ovom odlukom, vrši pravno lice, preduzetnik i fizičko lice, u vezi sa svojim poslovanjem odnosno profesionalnom ili poslovnom delatnošću, radi podsticanja prodaje sopstvene robe i usluga, prodaje svoje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza i drugih aktivnosti iz člana 2. ove odluke.

Isticanje poslovnog imena vrši se na jednostranom sredstvu za oglašavanje maksimalne površine 0,25 m2, koje sadrži poslovno ime sa podacima o delatnosti, sedištu i drugim obaveznim elementima propisanim zakonom.

Isticanje poslovnog imena suprotno stavu 2. ovog člana (u pogledu površine i sadržine), osim u slučajevima predviđenim članom 7. Zakona o oglašavanju, smatra se oglašavanjem - predstavljanjem radi podsticanja prodaje sopstvene robe i usluga, prodaje svoje nepokretnosti, kao i prenosa prava i obaveza i drugih aktivnosti iz člana 2. ove odluke.

III SREDSTVO ZA OGLAŠAVANJE, TIP VELIČINA I DRUGE KARAKTERISTIKE SREDSTAVA ZA OGLAŠAVANJE

1. Objekti za oglašavanje

1.1. Poseban objekat za oglašavanje

Član 7

Poseban objekat za oglašavanje je sredstvo za oglašavanje, koje je slobodnostojeći (samostojeći) namenski izrađeni objekat koji se postavlja na javnim, drugim površinama i površinama krovova objekata radi oglašavanja. Poseban objekat za oglašavanje može biti: "Bilbord", "City light", "City tower" (reklamni stub), objekat za isticanje cenovnika benzinskih stanica, poseban objekat za oglašavanje koji se postavlja na površinama krovova objekata i drugi sličan objekat koji nosi oglasnu poruku.

Poseban objekat za oglašavanje može biti osvetljen ili neosvetljen.

S obzirom na izvor osvetljenja, može biti osvetljen iznutra (prosvetljen) ili osvetljen spolja, s tim da izvor svetlosti moraju biti fluo cevi ili led rasveta.

Izuzetno, oglasna površina posebnih objekata za oglašavanje može biti osvetljena spolja, reflektorima čija svetlost mora biti ograničena na oglasnu površinu.

Posebni objekti za oglašavanje mogu da se postavljaju grupno ili pojedinačno.

Pod dimenzijama, propisanim ovom odlukom, se podrazumeva samo oglasna površina, odnosno ne podrazumeva konstrukciju rama posebnog objekta za oglašavanje.

Oglasna površina može da bude statična ili pokretna.

Maksimalna oglasna površina posebnog objekta za oglašavanje je 60 m2, a maksimalna visina od kote terena do gornje kote objekta je 20 m.

Član 8

"Bilbord" je slobodnostojeći objekat postavljen na jednom ili više stubova nosača.

Oblik bilborda je po pravilu pravougaoni. Mogu biti jednostrani i dvostrani, sa fiksnom ili rotirajućom oglasnom porukom.

Veličina "bilborda" nije standardizovana. Tip, veličina i druge karakteristike za njegovo postavljanje na javnoj površini, biće detaljno određeni Planom mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje na javnoj površini (u daljem tekstu: plan).

Član 9

"City light" je slobodnostojeći objekat, postavljen na jednom ili na dva stuba nosača.

Oblik "City light" je po pravilu pravougaoni, a horizontalna stranica je uvek kraća od vertikalne.

"City light" može biti jednostrani i dvostrani, a po načinu osvetljavanja mora biti prosvetljen. Veličina nije standardizovana. Tip, veličina i druge karakteristike za njegovo postavljanje na javnoj površini, biće detaljno određeni planom.

Član 10

"City tower" (reklamni stub) je slobodnostojeći objekat uglavnom cilindričnog oblika, a postavlja se tako da se pretežno sagledava iz pešačke vizure.

Po načinu osvetljavanja "City tower" (reklamni stub) mora da bude prosvetljen.

Veličina nije standardizovana. Tip, veličina i druge karakteristike za njegovo postavljanje na javnoj površini, biće detaljno određeni planom.

Član 11

Objekat za isticanje cenovnika benzinskih stanica je slobodnostojeći objekat, naglašene vertikalne stranice, maksimalne visine od kote terena do gornje kote objekta do 10 m.

Mora biti osvetljen i po načinu osvetljenja isključivo prosvetljen.

Tip, veličina i druge karakteristike objekata za isticanje cenovnika benzinskih stanica, kada se postavljaju na javnim površinama, biće detaljno određeni planom.

Član 12

Posebni objekti za oglašavanje koji se postavljaju na površinama krovova objekata mogu biti u obliku prostornih rešetkastih struktura - nosači zaštitnih znakova i oglasnih poruka na panoima, elektronskim displejima, u vidu svetlećih slova i sl., koji mogu biti osvetljeni iznutra (prosvetljeni) i spolja, svetlošću ujednačenog intenziteta, čija svetlost mora biti usmerena prema oglasnoj površini i ograničena na nju.

Maksimalna oglasna površina posebnih objekata za oglašavanje koji se postavljaju na površinama krovova objekata je 60 m2, a maksimalna visina od kote terena do gornje kote objekta je 20 m.

Izuzetno, maksimalna visina posebnog objekta za oglašavanje koji se postavlja na površini krova objekta, od kote terena do gornje kote objekta za oglašavanje može biti i veća od 20 m, uz prethodno pribavljenu saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

1.2. Objekat za slobodno oglašavanje

Član 13

Objekat za slobodno oglašavanje je sredstvo za oglašavanje, koje je poseban objekat koji koriste građani i druga zainteresovana lica za oglašavanje za sopstvene potrebe, koji Grad, odnosno gradska opština postavlja u skladu sa potrebama građana.

O održavanju i čišćenju objekta za slobodno oglašavanje iz stava 1. ovog člana stara se Grad, odnosno gradska opština na čijem području je objekat postavljen.

Član 14

Objekti za slobodno oglašavanje koji se postavljaju na javnim površinama i drugim površinama su slobodnostojeći osvetljeni ili neosvetljeni objekti, maksimalne visine od kote terena do gornje kote objekta do 2,5 m.

S obzirom na izvor osvetljenja, može biti osvetljen iznutra (prosvetljen) ili osvetljen spolja.

Tip, veličina i druge karakteristike objekata za slobodno oglašavanje, kada se postavljaju na javnim površinama, biće detaljno određeni planom.

2. Druga sredstva za oglašavanje

Član 15

Za oglašavanje se mogu koristiti i druga sredstva za oglašavanje koja se postavljaju na objekte iz člana 7. i 13. ove odluke, kao i na površinama iz člana 18., 19., 20. i 21. ove odluke i to:

- pano;

- plakat, nalepnica;

- elektronski displej bez tona, svetleća slova, svetlosni prikaz;

- transparent (platneni, pvc i sl.);

- reklamna zastava;

- oglasna (izložbeno-reklamna) vitrina;

- balon i

- druga sredstva koja sadrže oglasnu poruku.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, oglasna vitrina može se postaviti na drugoj površini i kao samostojeća.

Kao sredstvo za oglašavanje mogu se koristiti i prenosivi pano i letak.

Član 16

Pano je namenski izrađeno sredstvo za oglašavanje koje se postavlja na površine objekata. Pano može biti osvetljen, prosvetljen ili neosvetljen, sa statičnom ili pokretnom oglasnom površinom.

Član 17

Plakat je štampano sredstvo za oglašavanje u crno-beloj ili kolor tehnici koji se postavlja isključivo na objekte za slobodno oglašavanje. Podloga za štampu može biti papir, pvc, meš, karton ili neka druga podloga pogodna za štampu. Nalepnica je štampano sredstvo za oglašavanje na podlozi od samolepljive folije koja se postavlja na spoljnu površinu objekata, na fasadnim otvorima poslovnog prostora i izlogu poslovnog prostora.

Elektronski displej bez tona je sredstvo za oglašavanje, na kome se emituje video zapis, odnosno projektuje i emituje slika i osvetljenje u skladu sa najnovijim tehničko - tehnološkim dostignućima, koji se postavlja na površinama objekata i na površinama krovova objekata. Video zapis koji se emituje ne sme da sadrži isprekidane svetlosne signale koji bi mogli negativno da utiču na kvalitet stanovanja i bezbednost saobraćaja.

Svetleće slovo je slovo ili znak sa unutrašnjim osvetljenjem kojim se ispisuje oglasna poruka.

Svetlosni prikaz je poruka projektovana uređajima na podlogu, fasadu objekta ili u vazdušnom prostoru.

Transparent (platneni, pvc, i sl.) je štampana, slikana ili ispisana oglasna poruka i može se postaviti na građevinske skele i na bočnim fasadnim zidovima koji nisu deo oblikovne fasade objekata ili između stubova javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže.

Oglasna (izložbeno-reklamna) vitrina je po pravilu zidna i postavlja se na fasadu objekta u neposrednoj blizini poslovnog objekta, odnosno prostora u čijoj je funkciji.

Reklamna zastava je sredstvo za oglašavanje sa ispisanim natpisima ili oglasnim porukama, a postavlja se na jarbole odnosno posebne fasadne ili stubne nosače sa kojima čini celinu.

Balon je štampano ili oslikano sredstvo za oglašavanje okruglog ili drugog oblika punjeno vazduhom ili drugim gasom.

Ostala druga sredstva za oglašavanje koja sadrže oglasnu poruku su sva ona sredstva za oglašavanje koja se mogu postavljati na objektima za oglašavanje, a koja nisu definisana ovom odlukom.

Druga sredstva za oglašavanje mogu biti pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog, oblika mnogougla ili druge zakrivljene forme, a s obzirom na izvor osvetljenja mogu biti osvetljena, prosvetljena i neosvetljena ili mogu imati zasebne izvore osvetljenja. Raspored boja i simbola ne sme da podseća na saobraćajni znak. Slova, brojevi i simboli moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku. Po obodu drugih sredstva za oglašavanje kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne sme da se nalazi neprekidni pojas crvene boje. Površine i dimenzije drugih sredstva za oglašavanje mogu biti različite i zavise od lokacije i površine objekata na kojima se postavljaju.

Druga sredstva za oglašavanje ne mogu da se postave na stablu drveta, u zoni potrebne preglednosti raskrsnice javnog puta sa drugim putem i ukrštanja javnog puta sa železničkom prugom, na putnim objektima, objektima saobraćajne signalizacije i opreme puta, elementima opremanja i uređenja javnih površina i slično, izuzev objekata (površina) na kojima je moguće oglašavanje u skladu sa odredbama ove odluke.

IV POVRŠINE OBJEKATA NA KOJA SE POSTAVLJAJU SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Stub javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže

Član 18

Površina stubova javne rasvete (osim stuba koji nosi vazdušnu elektro mrežu), niskonaponske i kontaktne mreže može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke.

Stajalište javnog linijskog prevoza

Član 19

Površina elemenata opreme stajališta javnog linijskog prevoza putnika može se koristiti za oglašavanje pod uslovima i na način utvrđen odlukom kojom je uređen javni linijski prevoz putnika.

Površina ostalih objekata i površina krovova objekata

Član 20

Površine objekata, podzida, ograde, manjih montažnih objekta privremenog karaktera, elemenata stanica za iznajmljivanje bicikala i drugo, mogu se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Površina ograde gradilišta i zaštitni prekrivač građevinske skele mogu se koristiti za oglašavanje.

Član 21

Površine krovova objekata, mogu se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje.

V PRAVILA ZA POSTAVLJANJE POSEBNIH OBJEKATA ZA OGLAŠAVANJE NA JAVNOJ POVRŠINI

Član 22

Posebni objekti za oglašavanje se postavljaju na javnim površinama tako da ne ugrožavaju saobraćaj i ne ometaju učesnike u saobraćaju.

Na raskrsnici javnog puta sa drugim putem i na ukrštanju javnog puta sa železničkom prugom u istom nivou, moraju se obezbediti zone zahtevane preglednosti u skladu sa tehničkim uslovima za projektovanje. Na rastojanju kojim je određena zahtevana preglednost zabranjeno je postavljati posebne objekte za oglašavanje kojima se ometa preglednost javnog puta.

Posebni objekti za oglašavanje se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na podlogu i pod uglom, paralelno ili upravno u odnosu na saobraćajnicu.

Posebni objekti za oglašavanje se postavljaju na jednom ili više stubova nosača.

Gornja ivica temeljne stope stubova nosača posebnog objekta za oglašavanje ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa stubova nosača posebnog objekta za oglašavanje ne može se postaviti iznad instalacija komunalne infrastrukture. Posebni objekti za oglašavanje mogu se postaviti na trotoar pod uslovom da je za nesmetan prolaz pešaka obezbeđena širina prolaza od najmanje 1,6 m.

Ako se posebni objekti za oglašavanje postavljaju iznad pešačke ili biciklističke staze ili trotoara, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice posebnog objekta za oglašavanje i kote pešačke ili biciklističke staze ili trotoara je 2,5 m.

Ako se posebni objekti za oglašavanje postavljaju pored pešačke ili biciklističke staze ili trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke posebnog objekta za oglašavanje od pešačke ili biciklističke staze ili trotoara je 0,5 m, odnosno u zavisnosti od ranga saobraćajnice.

Ako se posebni objekti za oglašavanje postavljaju pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke posebnog objekta za oglašavanje od ivice kolovoza je 0,75 m, odnosno u zavisnosti od ranga saobraćajnice.

Posebni objekti za oglašavanje moraju da budu postavljeni tako da ne zaklanjaju jedni druge.

Ukoliko se posebni objekti za oglašavanje postavljaju jedan iza drugog njihovo minimalno rastojanje mora biti 15 m.

Rastojanje između dva posebna objekta za oglašavanje koji su postavljeni uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedan veće površine od 12 m2, ne može da bude manje od 25 m.

Minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke panoa za isticanje cenovnika benzinskih stanica od ivice kolovoza je 0,75 m, odnosno u zavisnosti od ranga saobraćajnice.

Minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke panoa za isticanje cenovnika benzinskih stanica od pešačke ili biciklističke staze ili trotoara je 0,5 m, odnosno u zavisnosti od ranga saobraćajnice.

Postavljanje posebnih objekata za oglašavanje na javnim površinama, biće određeno planom.

Posebni objekti za oglašavanje na javnoj površini, ne mogu se postavljati u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, u zoni zaštite kulturnog dobra, u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu, u zonama sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja, u vojnom kompleksu i zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, u zaštitnim zonama u skladu sa odredbama posebnih zakona (u zaštitnom pojasu: puta, železnice, dalekovoda, vodotoka, poletno-sletne staze, kao i druge zaštitne zone u skladu sa odredbama posebnih zakona).

Izuzetno od odredbe iz prethodnog stava, posebni objekti za oglašavanje na javnoj površini, mogu biti postavljeni samo uz saglasnost upravljača javnog dobra, odnosno saglasnost organizacije nadležne za zaštitu prirodnih, odnosno kulturnih dobara.

VI PRAVILA ZA POSTAVLJANJE POSEBNIH OBJEKATA ZA OGLAŠAVANJE NA DRUGOJ POVRŠINI

Član 23

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini se postavljaju tako da ne ugrožavaju saobraćaj i ne ometaju učesnike u saobraćaju.

Na raskrsnici javnog puta sa drugim putem i na ukrštanju javnog puta sa železničkom prugom u istom nivou, moraju se obezbediti zone zahtevane preglednosti u skladu sa tehničkim uslovima za projektovanje. Na rastojanju kojim je određena zahtevana preglednost zabranjeno je postavljati posebne objekte za oglašavanje kojima se ometa preglednost javnog puta.

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na podlogu i pod uglom, paralelno ili upravno u odnosu na saobraćajnicu.

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini se mogu postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu u svim urbanističkim zonama definisanim važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada, kao i na izgrađenom i neizgrađenom građevinskom zemljištu u poslovnim i radnim zonama (industrija i radna zona, poslovno - trgovinski kompleks, poslovno - proizvodno - trgovinski kompleks, ugostiteljstvo i turizam) i to tako da minimalno udaljenje najisturenije tačke objekta za oglašavanje i linije katastarske parcele suseda iznosi 3,5 m.

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini, čija je oglasna površina manja od 2,0 m2, maksimalne visine od kote terena do gornje kote objekta do 5,0 m, mogu se postavljati i na izgrađenom građevinskom zemljištu u stambenim i stambeno-poslovnim urbanističkim zonama definisanim važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada i to tako da minimalno udaljenje najisturenije tačke objekta za oglašavanje i linije katastarske parcele suseda iznosi 0,5 m, kao i da minimalno udaljenje najisturenije tačke objekta za oglašavanje i otvora za dnevno osvetljenje stambenih ili poslovnih prostorija susednog objekta iznosi 4,0 m.

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini, ne mogu se postavljati na postojećim ili planiranim parking mestima i postojećim ili planiranim površinama za komunikaciju u okviru postojeće građevinske parcele.

Posebni objekti za oglašavanje ne mogu se postavljati tako da se umanji minimalni procenat zelenila definisan važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada.

Posebni objekti za oglašavanje se postavljaju na jednom ili na dva stuba nosača.

Gornja ivica temeljne stope stubova nosača posebnog objekta za oglašavanje ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa stubova nosača posebnog objekta za oglašavanje ne može se postaviti iznad instalacija komunalne infrastrukture.

Regulaciona linija ulice je linija koja razdvaja postojeću javnu saobraćajnu površinu od ostalih javnih i drugih površina.

Rastojanje između regulacionih linija ulice predstavlja širinu pojasa regulacije ulice.

Posebni objekti za oglašavanje koji se postavljaju pored pešačke ili biciklističke staze ili trotoara, postavljaju se iza regulacione linije ulice, odnosno izvan pojasa regulacije ulice.

Ukoliko deo posebnog objekta za oglašavanje koji se postavlja pored pešačke ili biciklističke staze ili trotoara, prelazi regulacionu liniju ulice, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice posebnog objekta za oglašavanje od kote pešačke ili biciklističke staze ili trotoara je 2,5 m, a horizontalna udaljenost najisturenije tačke posebnog objekta za oglašavanje, od regulacione linije ulice, može da bude najviše 1,2 m.

U slučaju iz prethodnog stava, minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke posebnog objekta za oglašavanje od ivice kolovoza je 0,5 m, odnosno više u zavisnosti od ranga saobraćajnice i visine posebnog objekta.

Ako se posebni objekti za oglašavanje postavljaju pored kolovoza, obavezno se postavljaju iza regulacione linije ulice, odnosno izvan pojasa regulacije ulice.

U slučaju iz prethodnog stava, minimalna horizontalna udaljenost najisturenije tačke posebnog objekta za oglašavanje od ivice kolovoza je 0,75 m, odnosno više u zavisnosti od ranga saobraćajnice i visine posebnog objekta.

Posebni objekti za oglašavanje moraju da budu postavljeni tako da ne zaklanjaju jedni druge.

Ukoliko se posebni objekti za oglašavanje postavljaju jedan iza drugog njihovo minimalno rastojanje mora biti 15 m.

Rastojanje između dva posebna objekta za oglašavanje koji su postavljeni uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedan veće površine od 12 m2, ne može da bude manje od 25 m.

Posebni objekti za oglašavanje ne mogu se postavljati pored državnog puta na udaljenosti manjoj od 7 m, odnosno pored opštinskog puta na udaljenosti manjoj od 5 m, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Posebni objekti za oglašavanje ne mogu se postavljati u zaštitnom pojasu autoputa.

Postavljanje posebnih objekata za oglašavanje na drugoj površini, u svakom pojedinačnom slučaju, biće definisano pojedinačnim urbanističko-tehničkim uslovima izrađenim od strane JP Zavod za urbanizam Niš.

Posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini, ne mogu se postavljati u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, u zoni zaštite kulturnog dobra, u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu, u zonama sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja, u vojnom kompleksu i zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, u zaštitnim zonama u skladu sa odredbama posebnih zakona (u zaštitnom pojasu: puta, železnice, dalekovoda, vodotoka, poletno- sletne staze, kao i druge zaštitne zone u skladu sa odredbama posebnih zakona).

Izuzetno od odredbe iz prethodnog stava, posebni objekti za oglašavanje na drugoj površini, mogu biti postavljeni, samo uz saglasnost upravljača javnog dobra, odnosno saglasnost organizacije nadležne za zaštitu prirodnih, odnosno kulturnih dobara.

VII PRAVILA ZA POSTAVLJANJE SREDSTAVA ZA OGLAŠAVANJE NA POVRŠINAMA OBJEKATA

Stubovi javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže

Član 24

Sredstva za oglašavanje koja se postavljaju na stubovima javne, niskonaponske i kontaktne mreže postavljaju se u skladu sa tehničkim mogućnostima, tako da ne zaklanjaju rasvetno telo i da ne ugrožavaju funkcionisanje saobraćaja.

Na stub javne rasvete može da se postavi samo jedno sredstvo za oglašavanje. Izuzetno, na stub mogu da se postave dva sredstva za oglašavanje simetrično u odnosu na osu stuba, u slučajevima kada se stub nalazi na razdelnom ostrvu.

Donja ivica sredstva za oglašavanje mora da bude postavljena na visini od minimum 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Sredstvo za oglašavanje koje se postavlja na stubu javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže je pravougaonog oblika dimenzija 1 m x 0,7 m, gde je duža stranica paralelna sa osom stuba i mora da bude prosvetljeno.

Broj i učestalost postavljanja sredstava za oglašavanje na stubovima javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže biće detaljno određeno planom.

Površina ostalih objekata i površina krovova objekata

Član 25

Panoi, svetleća slova, elektronski displeji bez tona ili znakovi iz člana 15. ove odluke postavljaju se na fasadama neposredno prislonjeni ili konzolno pričvršćeni.

Neposredno prislonjena su ona sredstva čija najisturenija tačka oglasne površine ne može biti na većem rastojanju od 30 cm od fasade objekta. Ako je minimalno rastojanje donje ivice sredstava od kote terena veće ili jednako 2,5 m, najudaljenija tačka sredstva od ivice kolovoza u horizontalnom smislu mora biti minimalno 0,75 m za slučaj da ne postoji trotoar uz kolovoz, odnosno 0,5 m za slučaj da postoji trotoar uz kolovoz, odnosno više u zavisnosti od ranga saobraćajnice. Ukoliko je donja ivica sredstva na rastojanju manjem od 2,5 m od trotoara tada rastojanje od najudaljenije tačke sredstva do kolovoza u horizontalnom smislu mora biti minimalno 1,5 m radi bezbednog prolaska pešaka.

Konzolno pričvršćena su sva ona sredstva čija je najisturenija tačka oglasne površine na većem rastojanju od 30 cm od fasade objekta i mogu biti različitih prostornih oblika. Njihova oglasna površina može da bude upravna na fasadnu ravan ili paralelna sa fasadnom ravni. Minimalno rastojanje donje ivice konzolno pričvršćenih sredstava od kote terena mora biti 2,5 m, a najudaljenija tačka maksimalno 1,2 m od fasade objekta, pri čemu horizontalno rastojanje od najudaljenije tačke sredstva i kolovoza ne može biti manje od 0,75 m za slučaj da ne postoji trotoar uz kolovoz, odnosno 0,5 m za slučaj da postoji trotoar uz kolovoz, odnosno više u zavisnosti od ranga saobraćajnice.

Po pravilu se ova sredstva za oglašavanje postavljaju na fasadama u zonama nadsvetla ulaza i izloga poslovnog prostora ili neposredno iznad ili bočno u odnosu na ulaz i izlog poslovnog prostora.

Izuzetno, mogu da se postave na svim delovima neoblikovnog fasadnog platna objekata (kalkani) i na poslovnim zgradama na pogodnim delovima fasadnog platna (horizontalni i vertikalni razdelni delovi, spojevi i uglovi).

Kada se postavlja više sredstava za oglašavanje neposredno prislonjeni na fasadu, po pravilu moraju biti iste visine i oblikovno i estetski usklađeni, a ukoliko se postavljaju konzolno na fasadu postavljaju se tako da ne zaklanjaju jedan drugog.

Ukoliko je sredstvo za oglašavanje postavljeno na fasadu objekta prosvetljeno, izvor svetlosti mora da bude ujednačenog intenziteta. Izvor svetlosti osvetljenog sredstva za oglašavanje mora biti postavljen tako da je usmeren na oglasnu površinu i prema zemlji, a u oba slučaja da ne ometa korisnike tog i susednih objekata i da ne utiče na bezbednost saobraćaja.

Oglasna (izložbeno-reklamna) vitrina se postavlja na uličnu fasadu tako da ne prelazi fasadnu ravan više od 30 cm iznad trotoara, ali samo ukoliko je širina trotoara minimalno 3,0 m. Izuzetno, oglasna (izložbeno-reklamna) vitrina može se postaviti na drugoj površini i kao samostojeća, u skladu sa pravilima iz člana 23. ove odluke.

Sredstva za oglašavanje na transparentu (platneni, pvc, i sl.) mogu da se postavljaju na bočnim fasadnim zidovima koji nisu deo oblikovne fasade objekta, pod uslovom da se veličinom i oblikom usklade sa objektom na koji se postavlja.

Oblikovni delovi fasada objekata ne mogu se prekrivati transparentima (platneni, pvc i sl.), izuzev na poslovnim objektima i na objektima iz člana 5. stav 2. ove odluke koji nisu privedeni nameni.

Na zaštitnim prekrivačima građevinske skele mogu se isticati oglasne poruke i na ogradama gradilišta mogu da se postavljaju sredstva za oglašavanje samo za vreme trajanja izvođenja građevinskih radova, ili kada je objekat predviđen za rušenje, do izvršenja.

Na zaštitnim prekrivačima građevinske skele, koja je postavljena radi izvođenja građevinskih radova na objektima koji su proglašeni kulturnim dobrom, površina koja nosi oglasnu poruku može da bude najviše 1/3 površine prekrivača, a 2/3 površine mora da bude slika fasade objekta.

Reklamne zastave mogu da se postave na pogodne delove objekata, a kada se postavljaju na jarbole postavljaju se isključivo na građevinskoj parceli objekta u kojem se nalazi poslovni prostor (druga površina), u skladu sa pravilima iz člana 23. ove odluke.

Sredstva za oglašavanje ne mogu se isticati na elementima balkona, terasa i lođa, na staklenim fasadnim otvorima svih etaža, osim suterena, prizemlja i visokog prizemlja, izuzev na poslovnim objektima i na objektima iz člana 5. stav 2. ove odluke koji nisu privedeni nameni.

Pod poslovnim objektom u smislu ove odluke smatra se objekat u kojem se u celini obavlja poslovna, trgovinska, ugostiteljska, proizvodna ili industrijska delatnost.

Posebni objekti za oglašavanje koji se postavljaju na površinama krovova objekata mogu biti u obliku prostornih rešetkastih struktura - nosači zaštitnih znakova i oglasnih poruka na panoima, elektronskim displejima, u vidu svetlećih slova i sl., koji mogu biti osvetljeni iznutra (prosvetljeni) i spolja svetlošću ujednačenog intenziteta, čija svetlost mora biti usmerena prema oglasnoj površini i ograničena na nju.

Posebni objekti za oglašavanje koji se postavljaju na površinama krovova objekata po pravilu se postavljaju iznad krovnog venca paralelno sa ravni fasade objekta, osim u slučajevima kada pozicija objekta zahteva drugačije.

Ni jedan deo posebnog objekta za oglašavanje koji se postavlja na površini krova objekta, ne sme da ima horizontalnu projekciju van gabarita objekta.

Maksimalna oglasna površina posebnih objekata za oglašavanje koji se postavljaju na površinama krovova objekata je 60 m2, a maksimalna visina od kote terena do gornje kote je 20 m.

Izuzetno, maksimalna visina posebnog objekta za oglašavanje koji se postavlja na krovu objekta, od kote terena do gornje kote objekta za oglašavanje može biti i veća od 20 m, uz prethodno pribavljenu saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Sredstva za oglašavanje ne mogu se postavljati pored državnog puta na udaljenosti manjoj od 7 m, odnosno pored opštinskog puta na udaljenosti manjoj od 5 m, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Sredstva za oglašavanje ne mogu se postavljati u zaštitnom pojasu autoputa.

Sredstva za oglašavanje na površini ostalih objekata i površini krovova objekata, ne mogu se postavljati u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, na objektu koji predstavlja kulturno dobro ili na objektu koji uživa status dobra pod prethodnom zaštitom, u zoni zaštite kulturnog dobra, u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu, u zonama sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja, u vojnom kompleksu i zaštitnim zonama oko vojnih kompleksa i objekata infrastrukture posebne namene, u zaštitnim zonama u skladu sa odredbama posebnih zakona (u zaštitnom pojasu: puta, železnice, dalekovoda, vodotoka, poletno-sletne staze, kao i druge zaštitne zone u skladu sa odredbama posebnih zakona).

Izuzetno od odredbe iz prethodnog stava, posebni objekti za oglašavanje na površini ostalih objekata i na površinama krovova objekata, mogu biti postavljeni, samo uz saglasnost upravljača javnog dobra, odnosno saglasnost organizacije nadležne za zaštitu prirodnih, odnosno kulturnih dobara.

VIII POSTUPAK I USLOVI ZA POSTAVLJANJE SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Način oglašavanja

Član 26

Sredstvo za oglašavanje može postavljati i oglašavanje vršiti, pravno i fizičko lice, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke (u daljem tekstu: korisnik mesta).

Sredstvo za oglašavanje na javnim površinama se postavlja i oglašavanje kao delatnost vrši na osnovu dozvole izdate u skladu sa odredbama ove odluke, nakon sprovedenog postupka javnog konkursa, odnosno kroz realizaciju projekta javnog privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Sredstvo za oglašavanje se postavlja i oglašavanje za sopstvene potrebe se vrši na osnovu dozvole izdate po zahtevu zainteresovanog lica, pod uslovima i u postupku propisanom odredbama ove odluke.

A. OGLAŠAVANJE NA JAVNOJ POVRŠINI

Član 27

Oglašavanje na javnoj površini vrši se kao delatnost na objektima iz čl. 7. ove odluke i kao slobodno oglašavanje na objektima iz člana 13. ove odluke.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, na javnoj površini se može vršiti i oglašavanje za sopstvene potrebe putem:

- objekata za isticanje cenovnika benzinskih stanica;

- sredstva za oglašavanje koje fizičko lice nosi i/ili deli iz ruke.

Plan mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje na javnoj površini

Član 28

Mesto za postavljanje objekata za oglašavanje iz člana 7. i 13. ove odluke, (pojedinačno ili grupacija) određuje se planom mesta za postavljanje sredstava za oglašavanje na javnoj površini (u daljem tekstu: plan).

Plan izrađuje Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš na osnovu zahteva Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata nadležnog za poslove planiranja i izgradnje.

Planom se određuju i objekti, odnosno grupacija objekata iz člana 18. ove odluke na čijim površinama se mogu postavljati sredstva za oglašavanje.

Planom se utvrđuje vrsta, tip sredstva za oglašavanje i bliža pravila za njihovo postavljanje.

Planom se definiše i prostorna celina, odnosno prostorne celine od posebne arhitektonske, istorijske i ambijentalne vrednosti, kao i turističkog značaja za Grad u kojoj nije moguće postavljanje sredstava za oglašavanje iz članova 7. i 13. ove odluke.

Druga sredstva za oglašavanje, iz člana 15. ove odluke, je moguće postaviti u planom definisanoj prostornoj celini iz prethodnog stava, prema posebnim pravilima za postavljanje sredstava za oglašavanja utvrđenim planom.

Uslove i saglasnost za svako pojedinačno mesto u obuhvatu planom definisane prostorne celine daje Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Sva postojeća sredstva za oglašavanje u obuhvatu definisane prostorne celine koja nisu u skladu sa posebnim pravilima za postavljanje sredstava za oglašavanja utvrđenim planom, moraju se ukloniti po isteku važenja dozvole.

Plan priprema Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove planiranja i izgradnju u saradnji sa Sekretarijatom nadležnim za poslove saobraćaja, a u skladu sa važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada, odnosno na područjima gradskih opština.

Stručnu kontrolu plana vrši Komisija za planove Grada Niša.

Plan za područje gradskih opština donosi Gradonačelnik Grada Niša (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Pre donošenja plana od strane Gradonačelnika, Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove planiranja i izgradnju organizuje javnu prezentaciju plana u trajanju od sedam dana.

Mesta za postavljanje objekata za slobodno oglašavanje iz člana 13. ove odluke određuju se na predlog gradske opštine, na čijem području se postavljaju.

U postupku pripreme plana, Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove planiranja i izgradnju pribavlja saglasnost privrednih subjekata u čijoj su nadležnosti linijski infrastrukturni objekti, saglasnost ustanove za zaštitu spomenika kulture, saglasnost upravljača javnog puta i subjekta koji upravlja površinom, odnosno objektom obuhvaćenim planom.

Plan se donosi na period od deset godina i objavljuje se u Službenom listu Grada Niša.

Plan se može donositi i u fazama, od kojih svaka doneta faza važi na period od deset godina.

Izmena i dopuna plana za postavljanje objekata

Član 29

Izmena i dopuna plana, odnosno faze vrši se po potrebi, po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Izmena i dopuna plana, odnosno faze vrše se u slučaju kada realizacija namene definisane urbanističkim planom ili izmena režima saobraćaja utiče na broj i raspored mesta određenih za postavljanje objekata za oglašavanje.

Izmena i dopuna plana važi do isteka roka važenja plana koji se menja.

Javni konkurs

Član 30

Objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje iz čl. 7. (osim objekata za isticanje cenovnika benzinskih stanica) i 18. ove odluke, na javnoj površini i na mestu utvrđenom planom postavlja izabrani korisnik mesta, koji se određuje na osnovu javnog konkursa.

Postupak dodele mesta za oglašavanje iz stava 1. ovog člana može se sprovesti i kroz realizaciju projekta javnoprivatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Predmet javnog konkursa je određivanje korisnika mesta za postavljanje objekata odnosno sredstava za oglašavanje, grupisanih po određenom principu u "pakete", kako bude predviđeno javnim konkursom.

Pod "paketom" se u smislu ove odluke podrazumeva skup pojedinačnih mesta ili grupacija mesta predviđenih planom, koja se objedinjeno oglašavaju i za koje se određuje jedan korisnik mesta, a što će biti predviđeno dokumentacijom iz javnog konkursa.

Pod javnim konkursom za izbor korisnika mesta za postavljanje sredstva za oglašavanje na teritoriji Grada, na period od deset godina, podrazumeva se dostavljanje pisanih prijava sa početnim ponudama, kao osnovom za sprovođenje javnog nadmetanja učesnika javnog konkursa, primenu kriterijuma za utvrđivanje rang-liste i donošenje odluke o određivanju korisnika mesta.

Kao najpovoljniji učesnik javnog konkursa smatraće se učesnik koji je dostavio blagovremenu i potpunu prijavu sa početnom ponudom na javnom konkursu i valjanim dokazima o ispunjenosti svih propisanih uslova a koji se u postupku javnog nadmetanja i primenom kriterijuma za utvrđivanje rang liste smatra najpovoljnijim.

Pod početnom ponudom u smislu ove odluke smatra se početni iznos naknade za postavljanje, koji se utvrđuje posebno za svaki od paketa rešenjem Gradonačelnika iz člana 35. ove odluke.

Deo cene postignute javnim nadmetanjem plaća se u deset godišnjih rata, a ostatak jednokratno u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

U uslovima konkursa biće utvrđen iznos jednokratnog plaćanja.

Pod konačnom ponudom u smislu ove odluke smatra se iznos koji je učesnik na konkursu ponudio u postupku javnog nadmetanja, kao svoju poslednju i najvišu ponudu.

Pod najpovoljnijom ponudom u smislu ove odluke smatra se ponuda na osnovu koje je učesnik u konkursu rangiran kao prvi na rang- listi.

Od ukupne cene 20 % se plaća jednokratno u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, a ostatak od 80 % na deset godišnjih rata.

Iznosi koji se plaćaju u deset godišnjih rata, revalorizuju se u skladu sa planiranim kretanjem potrošačkih cena utvrđenih fiskalnom strategijom Vlade Republike Srbije.

Korisnici mesta za oglašavanje plaćaju i naknadu koja se utvrđuje Odlukom o naknadama za korišćenje javnih površina.

Član 31

Postupak javnog konkursa za izbor korisnika mesta za oglašavanje sprovodi Komisija za izbor korisnika mesta za oglašavanje (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju čine predsednik i četiri člana.

Komisiju obrazuje Gradonačelnik.

Komisija odluke donosi većinom glasova.

Član 32

Komisija po sprovedenom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem poziva najpovoljnijeg učesnika da zaključi ugovor o korišćenju u skladu sa rang-listom.

Ugovor sa najpovoljnijim učesnikom po sprovedenom javnom konkursu sa javnim nadmetanjem, a po odluci komisije, zaključuje u ime Grada Gradonačelnik.

Član 33

O radu komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum sednice, imena prisutnih članova komisije, podatke o učesnicima u postupku, o sadržaju pisanih prijava sa početnim ponudama i ispunjenosti uslova od strane učesnika u postupku, podatke o visini naknade ponuđenoj tokom javnog nadmetanja, podatke o najpovoljnijem učesniku i druge podatke koje komisija smatra relevantnim.

Priprema javnog konkursa

Član 34

Komisija priprema javni konkurs sa javnim nadmetanjem utvrđujući sadržaj, uslove postupka i rokove javnog konkursa i pripremajući javni konkurs za objavljivanje, u svemu u skladu sa ovom odlukom.

Raspisivanje javnog konkursa

Član 35

Javni konkurs za izbor korisnika mesta za oglašavanje raspisuje Komisija.

Gradonačelnik utvrđuje broj paketa, visinu najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang-liste i korak uvećanja cene na predlog Komisije za utvrđivanje broja paketa, visine najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang - liste i korak uvećanja cene.

Na predlog Komisije iz stava 2 ovog člana saglasnost daje Gradsko veće Grada Niša.

Komisiju za utvrđivanje broja paketa, visine najniže početne ponude po paketu, kriterijume za utvrđivanje rang - liste i korak uvećanja cene obrazuje Gradonačelnik posebnim rešenjem kojim se određuje njen sastav i precizira zadatak, rok za izvršenje zadatka i druga pitanja od značaja za rad.

Objavljivanje javnog konkursa sa javnim nadmetanjem

Član 36

Komisija objavljuje javni konkurs za učešće u postupku prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama najmanje u jednom dnevnom listu koji je dostupan na celoj teritoriji Republike Srbije najkasnije deset kalendarskih dana pre otvaranja pisanih prijava sa početnim ponudama i mora sadržati sve podatke od značaja za javni konkurs i za učešće zainteresovanih lica, a naročito:

- iznos i vrstu garancije (bankarska, depozit, menica),

- iznos najniže početne ponude,

- rok i način podnošenja pisane ponude,

- vreme i mesto otvaranja ponuda,

- uslove, vreme održavanja i način sprovođenja javnog nadmetanja za one učesnike čija je blagovremena ponuda sadržala sve propisane uslove,

- vrednovanje kriterijuma.

Objava javnog konkursa sadrži i navođenje obaveznog sadržaja prijave.

Prijava sa početnom ponudom na konkurs sadrži:

- podatke o podnosiocu prijave,

- podatke o mestu, objektu i sredstvu oglašavanja za koje se prijava podnosi,

- broj ponude i naznaku o kom se tipu objekta za oglašavanje podnosi prijava,

- ponuđeni iznos početne naknade za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje, koji ne može biti manji od početne visine naknade date u tekstu konkursa, ostale elemente koje utvrdi komisija.

Član 37

Ponude dostavljene posle roka prijavljivanja navedenog u javnom pozivu, kao neblagovremene, odnosno prijave koje ne budu sadržale sve elemente propisane ovom odlukom, odnosno koje budu sastavljene suprotno navodima iz javnog poziva, kao neispravne, komisija će odbaciti, odnosno neće uzimati u dalje razmatranje.

Postupak prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama i sprovođenje javnog nadmetanja

Član 38

Postupak prikupljanja pisanih prijava sa početnim ponudama i javno nadmetanje obuhvata:

- podnošenje pisanih prijava sa početnim ponudama od strane zainteresovanih učesnika na konkursu,

- javno otvaranje prijava,

- utvrđivanje ispunjenosti uslova,

- sprovođenje javnog nadmetanja,

- javno otvaranje početnih ponuda,

- određivanje rang-liste,

- određivanje korisnika mesta, odlukom koja će predstavljati osnov za zaključenje ugovora sa izabranim učesnikom.

Podnošenje pisanih prijava sa početnim ponudama

Član 39

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana pravna i fizička lica, odnosno preduzetnici koja dostave pisanu ponudu na srpskom jeziku u roku predviđenom u javnom konkursu.

Strana pravna lica ili preduzetnici dužni su da dostave pisanu ponudu na srpskom jeziku u roku određenom u konkursu.

Pravo da podnese prijavu za učešće u postupku prikupljanja pisanih ponuda ima domaće ili strano pravno lice, odnosno preduzetnik, pod uslovom da je:

- registrovan za obavljanje delatnosti pružanja usluge oglašavanja;

- izmirio dospele obaveze prema Gradu po osnovu vršenja delatnosti oglašavanja na teritoriji Grada do dana objavljivanja konkursa;

- izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine prema Gradu po osnovu izvornih javnih prihoda do dana objavljivanja konkursa;

- uplatio depozit za učešće u javnom konkursu u skladu sa uslovima javnog konkursa;

- ispunio druge uslove utvrđene konkursom.

Komisija je obavezna da u postupku pripreme i raspisivanja javnog konkursa odredi način dokazivanja, odnosno vrstu dokaza koje su učesnici dužni da dostave na okolnost ispunjenosti nužnih uslova iz ovog člana. Način dokazivanja, odnosno vrsta dokaza mora biti sastavni deo javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

Komisija je obavezna da u postupku pripreme i raspisivanja javnog konkursa sa javnim nadmetanjem precizira rokove za preduzimanje svih predviđenih radnji u ovom postupku.

Član 40

Prijava se podnosi na jedinstvenom obrascu.

Zainteresovano lice u prijavi podnosi i početnu ponudu za svaki paket posebno. Isto lice može konkurisati za sve pakete iste vrste posebnog objekta za oglašavanje.

Više povezanih pravnih lica u smislu Zakona o privrednim društvima, mogu učestvovati samo zajednički, podnose jednu ponudu i dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Više pravnih ili fizičkih lica, koja žele da ostvare zajedničko učešće podnose jednu prijavu i dostavljaju ugovor o zajedničkom učešću.

Ugovorom iz st. 3. i 4. ovog člana regulišu se međusobni odnosi u zajedničkom učešću, procentualno učešće u izmirenju obaveza vezanih za podnošenje ponude, podaci o zajedničkom zastupniku i njegovim ovlašćenjima i dr.

Član 41

Prijava sa dokazima o ispunjenosti propisanih uslova i kriterijumom dužine obavljanja delatnosti oglašavanja na teritoriji Grada može se podnositi neposredno ili putem pošte u zapečaćenoj koverti u roku predviđenom u javnom konkursu.

U posebnom zapečaćenom kovertu u istom roku iz stava 1. ovog člana, dostavlja se i početna ponuda.

Blagovremenom će se smatrati sve prijave koje stignu do roka navedenog u javnom konkursu.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati.

U slučaju da su sve pristigle prijave nepotpune, odnosno neblagovremene, Komisija obustavlja sve radnje u sprovođenju javnog konkursa i raspisuje novi konkurs.

Uz prijavu se podnosi i dokaz o sredstvu finansijskog obezbeđenja -original garancija (bankarska, menica, i dr.) za ozbiljnost učešća na javnom konkursu u visini od najmanje 10% početne visine naknade po reklami kako je definisano rešenjem Gradonačelnika, za koji je učesnik podneo prijavu, kao i ostala dokumenta predviđena ovom odlukom i javnim konkursom.

Otvaranje prijava i sprovođenje javnog nadmetanja

Član 42

Javno otvaranje pisanih ponuda i licitacija obaviće se u roku određenom javnim konkursom.

O postupku otvaranja ponuda vodi se zapisnik.

Po okončanju javnog otvaranja pisanih ponuda, komisija utvrđuje ispravnost ponuda, u roku koji će biti utvrđen javnim konkursom.

Član 43

Postupak davanja na korišćenje mesta za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje posle utvrđene liste učesnika nastavlja se javnim nadmetanjem, koje se zakazuje u roku propisanom javnim konkursom.

Svojstvo učesnika u postupku javnog nadmetanja stiču svi učesnici javnog konkursa, čije su ponude blagovremene i ispravne.

Javno nadmetanje se može održati i sa jednim učesnikom.

Član 44

Kada je ispunjen uslov iz čl. 43. ove odluke, komisija saopštava da je početna visina naknade za postavljanje objekata tj. sredstava za oglašavanje u postupku javnog nadmetanja ponuđena naknada onog učesnika koji je ponudio najviši iznos naknade sa liste učesnika.

Komisija poziva sve učesnike sa liste učesnika za određeni paket da pristupe nadmetanju isticanjem ponuda u skladu sa korakom uvećanja cene.

Po okončanju postupka javnog nadmetanja, primenom vrednovanja propisanih kriterijuma, komisija formira rang-listu.

Određivanje korisnika mesta za oglašavanje

Član 45

Za korisnika mesta za oglašavanje određuje se učesnik postupka koji bude prvi na rang-listi po sprovedenom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

Zaključenje ugovora

Član 46

Posle završenog postupka nadmetanja komisija poziva najpovoljnijeg učesnika da u roku od deset dana od dana prijema poziva zaključi ugovor o korišćenju mesta za oglašavanje koji u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Najpovoljniji učesnik potpisivanjem ugovora o korišćenju stiče svojstvo korisnika mesta za oglašavanje i ima obavezu da uplati ponuđenu cenu na način i u roku utvrđenom u ugovoru.

Član 47

Kad najpovoljniji učesnik ne potpiše ponuđeni ugovor, smatra se da je odustao od ponude, te se stiču uslovi da se aktivira garancija za ozbiljnost učešća na javnom konkursu.

Kad korisnik mesta ne izvrši plaćanje u ugovorenom roku gubi svojstvo korisnika mesta za oglašavanje a Grad ima pravo da aktivira garanciju za ozbiljnost učešća u javnom konkursu sa javnim nadmetanjem.

Kada nastupi slučaj iz st. 1. i 2. ovog člana, a bilo je drugih istaknutih ponuda komisija poziva učesnike sa liste učesnika prema redosledu njihovih najviših ponuda da sa njima zaključi ugovor.

Član 48

Svim učesnicima u postupku, osim korisniku mesta, dostavljena garancija vraća se u roku od dvadeset dana od dana otvaranja ponuda.

Za korisnika mesta određuje se učesnik postupka koji ponudi najviši iznos naknade za postavljanje po okončanom celokupnom postupku javnog konkursa sa javnim nadmetanjem.

Član 49

Na odluku komisije učesnik u postupku javnog konkursa može podneti žalbu Gradskom veću Grada Niša u roku od osam dana od dana prijema odluke o izboru korisnika mesta.

Dozvola

Član 50

Korisnik mesta postavlja poseban objekat za oglašavanje, na javnom putu i na mestu utvrđenom planom, na osnovu dozvole koju izdaje upravljač javnog puta, a na ostalim javnim površinama i na mestu utvrđenom planom, na osnovu dozvole koju izdaje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Niša, uz saglasnost upravljača javnog puta.

Uz zahtev za izdavanje dozvole korisnik mesta je dužan da priloži:

1) projekat posebnog objekta za oglašavanje, u tri primerka;

2) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema);

3) izjavu korisnika mesta da će pre postavljanja sredstva za oglašavanje pribaviti sve potrebne saglasnosti preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

4) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se objekat postavlja u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

5) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva, statički proračun konstrukcije i temeljenja i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Priključenje posebnog objekta za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za period važenja ugovora i sadrži: podatke o korisniku mesta, broju mesta, mestu (pojedinačno ili grupacija) i uslovima postavljanja i korišćenja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja, rok za postavljanje sredstva i vreme na koje se izdaje. Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana.

Dozvola iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o ukupnom iznosu naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, a broj rata za plaćanje naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, iznos i rok uplate prve rate, način utvrđivanja i rokovi uplate ostalih rata utvrđuju se rešenjem Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata nadležnog za finansije.

Nadležni organ za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za finansije, Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 51

Korisnik mesta postavlja sredstvo za oglašavanje na stubovima javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže, na javnom putu i na mestu utvrđenom planom, na osnovu dozvole koju izdaje upravljač javnog puta, a na ostalim javnim površinama i na mestu utvrđenom planom, na osnovu dozvole koju izdaje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Niša, uz saglasnost upravljača puta.

Uz zahtev za izdavanje dozvole korisnik mesta je dužan da priloži:

1) projekat za postavljanje sredstva za oglašavanje, u tri primerka;

2) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema);

3) izjavu korisnika mesta da će pre postavljanja sredstva za oglašavanje pribaviti sve potrebne saglasnosti preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

4) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se objekat postavlja u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

5) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva u odnosu na tipske stubove na koje će se sredstvo za oglašavanje postavljati, statički proračun konstrukcije i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Priključenje sredstva za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za period važenja ugovora i sadrži: podatke o korisniku mesta, broju mesta, mestu (pojedinačno ili grupacija) i uslovima postavljanja i korišćenja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja, rok za postavljanje sredstva i vreme na koje se izdaje. Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana.

Dozvola iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o ukupnom iznosu naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, a broj rata za plaćanje naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, iznos i rok uplate prve rate, način utvrđivanja i rokovi uplate ostalih rata utvrđuju se rešenjem Gradske uprave grada Niša - Sekretarijata nadležnog za finansije.

Nadležni organ za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za finansije, Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 52

Dozvolu za oglašavanje na način utvrđen u članu 27. stavu 2. alineji 1. ove odluke, na javnom putu i na mestu utvrđenom planom, izdaje na zahtev upravljač javnog puta, a na ostalim javnim površinama i na mestu utvrđenom planom, izdaje na zahtev nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Niša, uz saglasnost upravljača javnog puta.

Podnosilac zahteva za oglašavanje za sopstvene potrebe, kome se izdaje dozvola iz stava 1. ovog člana može biti samo pravno lice, odnosno preduzetnik u čijem vlasništvu je stanica za snabdevanje vozila gorivom, koja je na predmetnoj lokaciji neposredno priključena na ulicu ili opštinski put.

Uz zahtev za izdavanje dozvole podnosilac zahteva je dužan da priloži:

1) projekat posebnog objekta za oglašavanje, u tri primerka;

2) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na objektu stanice za snabdevanje vozila gorivom, koja je na predmetnoj lokaciji neposredno priključena na ulicu ili opštinski put;

3) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema);

4) izjavu podnosioca zahteva, odnosno korisnika mesta da će pre postavljanja sredstva za oglašavanje pribaviti sve potrebne saglasnosti preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

5) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se objekat postavlja u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

6) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva, statički proračun konstrukcije i temeljenja i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Priključenje posebnog objekta za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana.

Nadležni organ iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Podnosiocu zahteva kome je izdata dozvola za postavljanje sredstva za oglašavanje na način utvrđen u članu 27. stavu 2. alineji 1. ove odluke, ili u skladu sa ranije važećom odlukom, može se na njegov zahtev izdati odobrenje za postavljanje u narednom periodu istovetnog sredstva za oglašavanje.

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz prethodnog stava ovog člana dostavlja se:

1) projekat na osnovu koga je izdata dozvola na uvid, radi potvrde o daljem važenju (za dozvole izdate u skladu sa ranije važećom odlukom, ne zahteva se upodobljavanje tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdata dozvola sa odredbama ove odluke);

2) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na objektu stanice za snabdevanje vozila gorivom, koja je na predmetnoj lokaciji neposredno priključena na ulicu ili opštinski put;

3) potvrda o daljem važenju saglasnosti nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se objekat postavlja u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

4) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Pod istovetnim sredstvom podrazumeva se sredstvo za oglašavanje na kojem nije došlo do promene u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izdata dozvola.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Nadležni organ iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 53

Dozvolu za oglašavanje na način utvrđen u članu 27. stavu 2. alineji 2. ove odluke izdaje na zahtev, Opštinska uprava gradske opštine, na čijoj teritoriji se vrši oglašavanje.

Uz zahtev za izdavanje dozvole podnosilac zahteva je dužan da priloži:

1) trasu kretanja, dimenzije panoa, mesta zadržavanja, odnosno stajanja i vreme u kome se vrši oglašavanje.

2) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi;

Dozvola za oglašavanje iz stava 1. ovog člana sadrži: uslove i vreme na koje se izdaje (trasu kretanja, dimenzije panoa, mesta zadržavanja, odnosno stajanja i vreme u kome se vrši oglašavanje).

Opštinska uprava nadležna za izdavanje dozvole iz st. 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Rok za postavljanje sredstva za oglašavanje

Član 54

Korisnik mesta dužan je da objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje postavi, u roku određenom dozvolom.

Ukoliko korisnik mesta ne postavi sredstvo za oglašavanje u roku iz stava 1. ovog člana, nadležni organ za izdavanje dozvole, donosi rešenje o prestanku važenja dozvole, za sva mesta, odnosno grupaciju u celini.

Prestanak važenja dozvole po zahtevu korisnika mesta

Član 55

Korisnik mesta koji namerava da prestane sa oglašavanjem pre isteka vremena za koje je dozvola izdata, dužan je da o tome obavesti nadležni organ za izdavanje dozvole.

Nadležni organ za izdavanje dozvole, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja donosi rešenje o prestanku važenja dozvole i primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za finansije, Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Prestanak važenja dozvole zbog izmene plana

Član 56

U slučaju izmene plana iz člana 29. stav 2. ove odluke, usled koje se ukida mesto (pojedinačno ili grupacija), nadležni organ za izdavanje dozvole, dužan je da korisniku tog mesta ponudi odgovarajuće mesto u skladu sa planom, ukoliko takvo mesto postoji.

Odgovarajuće mesto u smislu stava 1. ovog člana je mesto namenjeno za postavljanje istog tipa i veličine sredstva za oglašavanje i nalazi se u istoj zoni u smislu odluke o naknadama za korišćenje javnih površina.

Ako korisnik mesta prihvati ponuđeno mesto, nadležni organ za izdavanje dozvole, donosi rešenje o tome i određuje rok u kome je korisnik mesta dužan da sredstvo za oglašavanje premesti.

Ako korisnik mesta ne prihvati ponuđeno mesto ili odgovarajuće mesto ne postoji, nadležni organ za izdavanje dozvole, donosi rešenje o prestanku važenja dozvole za to mesto. Primerak rešenja se dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za finansije, Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

U slučaju iz stava 4. ovog člana, preostali iznos naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, umanjuje se srazmerno broju ukinutih mesta.

Prestanak važenja dozvole zbog neplaćanja naknade

Član 57

Dozvola prestaje da važi pre isteka roka na koji je izdata u slučaju kada korisnik mesta ne plaća utvrđenu ratu naknade za postavljanje sredstva za oglašavanje, u ostavljenom roku.

Dozvola prestaje da važi pre isteka roka i u slučaju kada lice koje vrši oglašavanje ne plaća naknadu za korišćenje javne površine u iznosu utvrđenom rešenjem duže od dva meseca.

U slučaju iz st. 1. i 2. ovog člana, nadležni organ za izdavanje dozvole, utvrđuje da je dozvola prestala da važi i primerak rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za finansije, Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

B. OGLAŠAVANJE NA DRUGIM POVRŠINAMA, POVRŠINAMA OBJEKATA I POVRŠINAMA KROVOVA OBJEKATA

Član 58

Oglašavanje na drugim površinama, površinama objekata i površinama krovova objekata vrši se za sopstvene potrebe i kao delatnost.

Oglašavanje na površinama iz stava 1. ovog člana vrši se samo uz saglasnost vlasnika, te površine.

Dozvola

Član 59

Oglašavanje na drugim površinama vrši se na osnovu dozvole, koju na zahtev zainteresovanog lica izdaje Opštinska uprava gradske opštine, na čijoj teritoriji se vrši oglašavanje, uz saglasnost upravljača javnog puta.

Podnosilac zahteva za postavljanje posebnog objekta za oglašavanje na drugim površinama uz zahtev je dužan da priloži:

1) projekat posebnog objekta za oglašavanje, u tri primerka;

2) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na predmetnoj drugoj površini ili izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i saglasnost vlasnika predmetne druge površine;

3) urbanističko-tehničke uslove izrađene od strane Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Niš;

4) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema) ili ukoliko se radi o oglašavanju za sopstvene potrebe, kopiju EDB računa postojećeg mernog mesta, na predmetnoj katastarskoj parceli, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja električnom energijom sa istog;

5) saglasnost preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

6) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se objekat postavlja u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

7) druge saglasnosti u skladu sa posebnim zakonima, zavisno od tipa i mesta postavljanja, u skladu sa članom 23. stavom 22. i 23. ove odluke.

8) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva, statički proračun konstrukcije i temeljenja i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Priključenje posebnog objekta za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Urbanističko-tehničke uslove iz stava 2. tačka 3) ovog člana, Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš izrađuje u skladu sa važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada, pravilima datim u ovoj odluci i u planu iz člana 28. ove odluke.

Urbanističko-tehnički uslovi iz stava 2. tačka 3) ovog člana, naročito sadrže broj katastarske parcele, kao i naziv katastarske opštine na kojoj se ta parcela nalazi, urbanističko-tehničku razradu lokacije sa horizontalnom i vertikalnom regulacijom objekta, podatke o tome koje uslove i saglasnosti iz stava 2. tačka 4), 5), 6) i 7) ovog člana, je podnosilac zahteva dužan da priloži uz zahtev, kao i grafički prilog sa prikazanim položajem i gabaritom objekta, koji sadrži broj katastarske parcele na kojoj se objekat postavlja i brojeve susednih katastarskih parcela, regulacione linije, dimenzije gabarita objekta, udaljenost od susednih katastarskih parcela i susednih objekata.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana.

Opštinska uprava nadležna za izdavanje dozvole iz st. 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 60

Oglašavanje na površinama krovova objekata vrši se na osnovu dozvole, koju na zahtev zainteresovanog lica izdaje Opštinska uprava gradske opštine, na čijoj teritoriji se vrši oglašavanje.

Podnosilac zahteva za postavljanje posebnog objekta za oglašavanje na površinama krovova objekata objekata uz zahtev je dužan da priloži:

1) projekat posebnog objekta za oglašavanje, u tri primerka;

2) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na predmetnom objektu ili izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i saglasnost vlasnika predmetnog objekta odnosno ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada;

3) urbanističko-tehničke uslove izrađene od strane Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Niš;

4) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema) ili ukoliko se radi o oglašavanju za sopstvene potrebe, kopiju EDB računa postojećeg mernog mesta u predmetnom objektu, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja električnom energijom sa istog;

5) saglasnost preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

6) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se sredstvo za oglašavanje postavlja na objekat koji predstavlja kulturno dobro ili na objekat koji uživa status dobra pod prethodnom zaštitom odnosno u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

7) druge saglasnosti u skladu sa posebnim zakonima, zavisno od tipa i mesta postavljanja, u skladu sa članom 12. stav 3. i članom 25. stav 20., 21 i 22. ove odluke.

8) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva, statički proračun konstrukcije sa detaljima montaže nosača sredstva na objekat i montaže sredstva za oglašavanje na nosač i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Priključenje posebnog objekta za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Urbanističko-tehničke uslove iz stava 2. tačka 3) ovog člana, Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš izrađuje u skladu sa važećim planskim dokumentima na teritoriji Grada, pravilima datim u ovoj odluci i u planu iz člana 28. ove odluke.

Urbanističko-tehnički uslovi iz stava 2. tačka 3) ovog člana, naročito sadrže broj katastarske parcele, kao i naziv katastarske opštine na kojoj se ta parcela nalazi, urbanističko-tehničku razradu lokacije sa horizontalnom i vertikalnom regulacijom objekta, podatke o tome koje uslove i saglasnosti iz stava 2. tačka 4), 5), 6) i 7) ovog člana, je podnosilac zahteva dužan da priloži uz zahtev, kao i grafički prilog sa prikazanim položajem i gabaritom objekta, koji sadrži broj katastarske parcele na kojoj se objekat postavlja i brojeve susednih katastarskih parcela, regulacione linije, dimenzije gabarita objekta, udaljenost od susednih katastarskih parcela i susednih objekata.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 2. tačka 1) ovog člana.

Opštinska uprava nadležna za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 61

Oglašavanje na površinama ostalih objekata vrši se na osnovu dozvole, koju na zahtev zainteresovanog lica izdaje Opštinska uprava gradske opštine, na čijoj teritoriji se vrši oglašavanje.

Ne izdaje se dozvola za: nalepnicu na fasadnim otvorima poslovnog prostora i na izlogu poslovnog prostora, postavljanje sredstva za oglašavanje po nalogu drugih nadležnih organa u ravni i okviru fasadnih otvora poslovnog prostora i u ravni i okviru izloga poslovnog prostora, oglašavanje na tendama postavljenim u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje na platnu suncobrana u bašti ugostiteljskog objekta koja je postavljena u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje na platnu senila u bašti ugostiteljskog objekta koja je postavljena u skladu sa odredbama drugih odluka, pano za izlaganje menija i cenovnika u bašti ugostiteljskog objekta koja je postavljena u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje na pokretnim tezgama postavljenim u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje na montažno-demontažnim objektima za potrebe manifestacija za vreme trajanja manifestacije postavljenim u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje na rashladnim uređajima za prodaju industrijski zapakovanog sladoleda i napitaka u originalnom pakovanju postavljenim u skladu sa odredbama drugih odluka, oglašavanje putem izložbenog pulta postavljenog u skladu sa odredbama drugih odluka, postavljanje plakata na objektima za slobodno oglašavanje.

Podnosilac zahteva za postavljanje sredstva za oglašavanje na površinama objekata uz zahtev je dužan da priloži:

1) projekat za postavljanje sredstva za oglašavanje, u tri primerka (osim za nalepnicu, plakat, balon, transparent, reklamnu zastavu i slično sredstvo);

2) elaborat, u tri primerka (za nalepnicu, plakat, balon, transparent, reklamnu zastavu i slično sredstvo);

3) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na predmetnom objektu ili izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i saglasnost vlasnika predmetnog objekta odnosno ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada;

4) uslove za izradu tehničke dokumentacije izdate od preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak (ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja sa elektroenergetskog sistema) ili ukoliko se radi o sopstvenom oglašavanju kopiju EDB računa postojećeg mernog mesta, u predmetnom objektu, ukoliko se sredstvo za oglašavanje napaja električnom energijom sa istog;

5) saglasnost preduzeća u čijoj su nadležnosti instalacije i objekti koji mogu biti ugroženi postavljanjem predmetnog sredstva za oglašavanje;

6) saglasnost nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se sredstvo za oglašavanje postavlja na objekat koji predstavlja kulturno dobro ili na objekat koji uživa status dobra pod prethodnom zaštitom odnosno u zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

7) saglasnost upravljača javnog puta;

8) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Projekat iz stava 3. tačka 1) ovog člana izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik koji su upisani u registar privrednih subjekata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Odgovorno lice u ovlašćenom licu, imenuje odgovorne projektante sa odgovarajućim licencama za izradu projekta.

Projekat iz stava 3. tačka 1) ovog člana sadrži: rešenje o određivanju odgovornih projektanata, izjavu odgovornih projektanata da je projekat/deo projekta urađen u skladu sa važećom zakonskom regulativom, odredbama ove odluke, tehničkim propisima, standardima i normativima za predmetnu vrstu radova i da su svi delovi projekta međusobno usaglašeni, tehnički opis koji sadrži vrstu sredstva za oglašavanje sa načinom osvetljenja, tačnu lokaciju postavljanja, izgled, gabaritne mere, oblik i boju predmetnog sredstva sa datom veličinom oglasne površine (m2) i sl., situacioni plan na kopiji plana parcele i topografskoj podlozi odgovarajuće razmere sa definisanim položajem predmetnog sredstva, statički proračun konstrukcije sa detaljima montaže nosača sredstva na objekat i montaže sredstva za oglašavanje na nosač i projekat elektroinstalacija za osvetljenje posebnog objekta za oglašavanje ukoliko je sredstvo za oglašavanje osvetljeno ili prosvetljeno, sa izjavom o načinu napajanja električnom energijom.

Projekat mora biti overen i potpisan od strane odgovornog lica u ovlašćenom licu koje je izradilo projekat.

Svi delovi projekta moraju biti potpisani i overeni od strane odgovornih projektanata koji su izradili predmetni deo projekta.

Projekat mora biti propisno kompletiran i zapečaćen jemstvenikom.

Elaborat iz stava 3. tačka 2) ovog člana izrađuje odgovorni projektant sa odgovarajućom licencom.

Elaborat iz stava 3. tačka 2) ovog člana sadrži jasno definisanu lokaciju, tehnički opis i grafički prikaz položaja sredstva za oglašavanje na površini objekta, dimenziju i sadržinu oglasne poruke.

Priključenje sredstva za oglašavanje na elektroenergetski vod, ukoliko se napaja sa elektroenergetskog sistema, vrši se u skladu sa posebnim zakonom.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Sastavni deo rešenja je projekat iz stava 3. tačka 1) ovog člana odnosno elaborat iz stava 3. tačka 2) ovog člana.

Opštinska uprava nadležna za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 62

U slučaju postavljanja sredstva za oglašavanje kao dela projekta objekta, uz zahtev za izdavanje dozvole podnosilac zahteva je Opštinskoj upravi gradske opštine, na čijoj teritoriji se vrši oglašavanje, dužan da priloži:

1) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na predmetnom objektu ili izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i saglasnost vlasnika predmetnog objekta odnosno ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada;

2) upotrebnu dozvolu za objekat;

3) deo projekta - arhitektura, na osnovu koga je izdata upotrebna dozvola za objekat, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata;

4) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Opštinska uprava nadležna za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Član 63

Rok važenja dozvole

Na zahtev podnosioca, dozvolu za postavljanje sredstva za oglašavanje iz člana 59, 60, 61 i 62. ove odluke nadležni organ izdaje za tekuću godinu.

Podnosiocu zahteva kome je izdata dozvola za postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa članom 59, 60, 61 i 62. ove odluke ili u skladu sa ranije važećom odlukom, može se na njegov zahtev izdati odobrenje za postavljanje u narednom periodu istovetnog sredstva za oglašavanje, osim u slučaju iz člana 28. stav 8. ove odluke ili ukoliko je poseban objekat za oglašavanje postavljen u skladu sa pravilom iz člana 23. stav 4. ove odluke na neizgrađenom građevinskom zemljištu u stambenoj ili stambeno-poslovnoj urbanističkoj zoni, a da je u međuvremenu na predmetnom zemljištu izgrađen objekat.

Uz zahtev za izdavanje dozvole iz stava 2. ovog člana dostavlja se:

1) projekat ili elaborat na osnovu koga je izdata dozvola na uvid, radi potvrde o daljem važenju (za dozvole izdate u skladu sa ranije važećom odlukom, ne zahteva se upodobljavanje tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdata dozvola sa odredbama ove odluke);

2) izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra, sa upisanim pravom svojine podnosioca zahteva na predmetnom objektu ili izvod iz lista nepokretnosti izdat od organa nadležnog za poslove državnog premera i katastra i saglasnost vlasnika predmetnog objekta odnosno ugovor zaključen u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada;

3) potvrda o daljem važenju saglasnosti nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture, u slučajevima kada se sredstvo za oglašavanje postavlja na objekat koji predstavlja kulturno dobro ili na objekat koji uživa status dobra pod prethodnom zaštitom odnosno u zaštićenoj prostorno kulturno- istorijskoj celini ili u celini koja uživa prethodnu zaštitu;

4) dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Pod istovetnim sredstvom podrazumeva se sredstvo za oglašavanje na kojem nije došlo do promene u odnosu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je izdata dozvola.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja za tekuću godinu i naročito sadrži: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja sredstva za oglašavanje, vrsti i dimenzijama sredstva za oglašavanje koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Nadležni organ za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave, kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

Prestanak važenja dozvole po zahtevu korisnika mesta

Član 64

Korisnik mesta na čiji zahtev je odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, koji namerava da prestane sa oglašavanjem pre isteka vremena za koje je dozvola izdata, dužan je da o tome obavesti nadležni organ koji je izdao dozvolu.

Nadležni organ iz stava 1. ovog člana, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja donosi rešenje o prestanku važenja dozvole i primerak konačnog rešenja dostavlja Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu nadležnom za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave kao i nadležnoj komunalnoj inspekciji.

IX OBAVEZE LICA KOJE VRŠI OGLAŠAVANJE

Član 65

U slučaju štete nastale kao posledica primene tehničke dokumentacije (projekta ili elaborata), na osnovu kojih su izdata rešenja iz člana 50, 51, 52, 59, 60, 61. i 62. ove odluke, za koju se naknadno utvrdi da nije u skladu sa propisima i pravilima struke, za štetu solidarno odgovaraju projektant koji je izradio i potpisao tehničku dokumentaciju i korisnik mesta.

Pri izvođenju svih potrebnih radova na postavljanju sredstava za oglašavanje korisnik mesta je dužan da se pridržava važeće zakonske regulative, odredaba ove odluke, tehničkih propisa, standarda i normativa za predmetnu vrstu radova.

Član 66

Korisnik mesta, dužan je da:

1. sredstvo za oglašavanje postavi i oglašavanje vrši u skladu sa dozvolom odnosno aktom iz člana 2. stav 2. ove odluke;

2. sredstvo za oglašavanje označi poslovnim, odnosno ličnim imenom;

3. redovno održava i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje;

4. sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja dozvole o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana, osim za korisnike mesta koji su pravo ostvarili na javnom konkursu. Korisnik mesta koji je pravo ostvario na javnom konkursu, dužan je da sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja dozvole o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje u roku od 30 dana po završetku novog javnog konkursa, ukoliko po završetku novog javnog konkursa nisu obnovili ugovor;

5. sredstvo privremeno ukloni kada je neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju.

Pored obaveza iz stava 1. ovog člana, korisnik mesta, dužan je da:

1. u periodu postavljanja dekorativne rasvete u Gradu, dozvoli pomeranje sredstva za oglašavanje postavljenog na objektu iz člana 18. ove odluke;

2. omogući Gradu, odnosno gradskoj opštini da, uz naknadu, vrši oglašavanje manifestacija i aktivnosti koje organizuje ili su od značaja za Grad, odnosno gradsku opštinu, a na osnovu zahteva koji se podnosi najmanje 30 dana pre početka oglašavanja.

Lice kome je izdata dozvola, prava utvrđena dozvolom na osnovu odredaba ove odluke ne može preneti drugom licu.

X NAKNADA

Član 67

Za korišćenje javne površine za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica, kao i za korišćenje površine i objekta za oglašavanje za sopstvene potrebe i za potrebe drugih lica kojim se vrši neposredni uticaj na raspoloživost, kvalitet ili neku drugu osobinu javne površine, za koje dozvolu izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, plaća se naknada za korišćenje javne površine u skladu sa posebnom odlukom.

Za postavljanje sredstva za oglašavanje pored odnosno na ulicama i opštinskim putevima, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač ulice ili opštinskog puta, plaća se naknada za postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa posebnom odlukom.

XI ZABRANE

Član 68

Zabranjeno je:

- lepiti ili na drugi način pričvršćivati plakat i drugu štampanu poruku, odnosno ispisivati oglasnu poruku na spoljašnim površinama fasade, izloga, ograde, drveća i sl.;

- prljati i oštećivati sredstvo za oglašavanje,

- vršiti zvučno oglašavanje na otvorenom prostoru,

- izvorom svetlosti sredstva za oglašavanje ometati korisnike objekta na koji je sredstvo postavljeno ili korisnike susednog objekta,

- izvorom svetlosti negativno uticati na bezbednost saobraćaja,

- postaviti sredstvo za oglašavanje na stablu drveta, u zoni potrebne preglednosti raskrsnice javnog puta sa drugim putem i ukrštanja javnog puta sa železničkom prugom, na putnim objektima, objektima saobraćajne signalizacije i opreme puta, elementima opremanja i uređenja javnih površina i slično, izuzev objekata (površina) na kojima je moguće oglašavanje u skladu sa odredbama ove odluke.

XII NADZOR

Član 69

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Niša, nadležna za izdavanje dozvola iz člana 50, 51. i 52. ove odluke.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija gradske opštine.

Kontrolu primene ove odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i komunalno- policijske poslove na održavanju reda u oblasti postavljanja sredstava za oglašavanje na javnim i drugim površinama, vrši komunalna policija.

Član 70

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da izriče mere za otklanjanje nezakonitosti i posebne mere u skladu sa ovom odlukom.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

2. naredi otklanjanje posledica koje su učinjene radnjama ili propuštanjem protivno odredbama ove odluke;

3. naredi uklanjanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje,

4. preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima Grada.

Komunalni inspektor je ovlašćen da naloži uklanjanje sredstva za oglašavanje:

1) kada se sredstvo za oglašavanje za čije postavljanje se mesto utvrđuje planom, postavi na mesto koje nije određeno planom odnosno suprotno izdatoj dozvoli;

2) kada se sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez dozvole, odnosno bez akta iz člana 2. stav 2. ove odluke;

3) kada je sredstvo za oglašavanje postavljeno ili se koristi suprotno uslovima utvrđenim dozvolom, odnosno aktom iz člana 2. stav 2. ove odluke;

4) kada se promeni neki od uslova utvrđen dozvolom, a lice koje vrši oglašavanje se ne prilagodi u ostavljenom roku;

5) kada objekat, odnosno sredstvo koristi neovlašćeno lice,

6) kada korisnik mesta, odnosno lice koje vrši oglašavanje, sredstvo za oglašavanje ne dovede u ispravno i uredno stanje u roku koji rešenjem odredi komunalni inspektor.

Uklanjanje sredstva za oglašavanje vrši se o trošku korisnika mesta, odnosno lica koje vrši oglašavanje.

Ako lice iz stava 4. ovog člana ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni sredstvo za oglašavanje, rešenje će se izvršiti preko drugog lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje upravno izvršenje.

Ako je rešenjem inspektora naloženo uklanjanje plakata, a lice kome je mera naložena ne postupi po rešenju ili je lice koje je lepilo plakat nepoznato, rešenje se može izvršiti preko subjekta koji obavlja komunalnu delatnost održavanja čistoće.

O uklanjanju objekta za oglašavanje komunalni inspektor obaveštava nadležni organ koji je izdao dozvolu.

Po prijemu obaveštenja iz stava 7. ovog člana, nadležni organ koji je izdao dozvolu, donosi rešenje o prestanku važenja dozvole.

XIII KAZNENE ODREDBE

Član 71

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako sredstvo za oglašavanje postavi na mestu koje nije utvrđeno planom (član 28. stav 1, 2, i 3.);

- ako sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez dozvole iz člana 50, 51, 52, 59, 60, 61 i 62. odnosno akta iz člana 2. stav 2. ove odluke;

- ako postupa suprotno odredbama člana 66. stav 1. tačka 4. i 5. i člana 66. stav 2. i 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 60.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 72

Novčanom kaznom od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi suprotno dozvoli (član 50, 51, 52, 59, 60, 61 i 62. i član 66. stav 1. tačka 1. ove odluke);

- ako postupi suprotno zabranama iz člana 68. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 73

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako postupa suprotno odredbama člana 66. stav 1. tačka 2. i 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Član 74

Novčanom kaznom od 15.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako oglašavanje iz člana 27. stav 2. alineja 2. ove odluke vrši bez dozvole ili suprotno dozvoli (član 53. ove odluke);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Član 75

Za prekršaje propisane članom 71, 72, 73. i 74. ove odluke, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 76

Planovi doneti na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe do isteka roka važenja na koji su doneti.

Član 77

Ugovori zaključeni sa korisnikom mesta za oglašavanje, na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su zaključeni.

Dozvole kojima je korisnicima mesta odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, izdate na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su izdate.

Na postupke koji su započeti, a nisu okončani do stupanja na snagu ove odluke, okončaće se prema propisima po kojima je podnet zahtev.

Član 78

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o oglašavanju na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", br. 102/2013 i 72/2017), Pravilnik o tipu, veličini, uslovima i postupku za postavljanje objekata i sredstava za oglašavanje na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", br. 26/2014) i Pravilnik o izboru korisnika mesta za oglašavanje ("Službeni list Grada Niša", br. 52/2014, 73/2014 i 85/2014).

Član 79

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".