PRAVILNIK

O NAČINU I USLOVIMA ZA UTVRĐIVANJE TRASA ZA PREVOZ OPASNE ROBE U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU I NAČINU LOCIRANJA I PRAĆENJA VOZILA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način i uslovi za utvrđivanje trasa za prevoz opasne robe u drumskom saobraćaju, način lociranja i praćenja vozila, tehnički zahtevi i standardi informacionog sistema koji se koriste za lociranje i praćenje vozila (u daljem tekstu: informacioni sistem), kao i rok za početak njegove obavezne primene.

Član 2

Trase za prevoz opasne robe u drumskom saobraćaju utvrđuju se na putevima IA i IB reda.

Osim puteva iz stava 1. ovog člana trasa za prevoz opasne robe u drumskom saobraćaju utvrđuje se i na putevima IIA reda, IIB reda, opštinskim putevima i ulicama, pod uslovom da je to jedina trasa do mesta utovara ili istovara opasne robe.

Član 3

Lociranje i praćenje vozila za koja se zahteva izdavanje ADR sertifikata o odobrenju za vozilo vrši se telekomunikacionim uslugama putem GPS i GSM kanala. Na vozila se ugrađuju uređaji koji se nalaze u kućištima otpornim na vlagu i prašinu nivoa standarda IP66.

Lociranje i praćenje vozila koja vrše međunarodni bilateralni ili tranzitni prevoz se vrši na osnovu informacija dobijenih od nadležnih carinskih organa, o praćenju vozila postavljanjem lokatora.

Lociranje i praćenje domaćih vozila za koja ne postoji obaveza pribavljanja ADR sertifikata o odobrenju za vozilo, vrši se na osnovu podataka dobijenih snimanjem saobraćaja sistemom video nadzora na putevima koji ima mogućnost prepoznavanja obeležja i oznaka na vozilima koja prevoze opasnu robu.

Član 4

Informacioni sistem sadrži uslugu rezervne lokacije (u daljem tekstu: RL) na geografski udaljenoj lokaciji za slučaj vanrednih situacija, koja zadovoljava minimalnu funkcionalnost kompletnog sistema u slučaju prekida rada primarne lokacije. RL je na minimalnom rastojanju od 100 km od primarne lokacije na kojoj se čuvaju podaci o lociranju i praćenju vozila. Vreme uspostavljanja funkcionalnosti RL sistema nije duže od tri sata. Serverska oprema na RL je fizički obezbeđena, sa pristupom ograničenim na ovlašćena lica.

RL je na teritoriji Republike Srbije.

Usluga RL obezbeđuje funkcionalnost, sigurnost i bezbednost podataka.

Član 5

Informacioni sistem je usaglašen sa zahtevima standarda SRPS ISO 9001 ili sa ekvivalentnim standardom, SRPS ISO/IEC 27001 ili sa ekvivalentnim standardom, SRPS ISO/IEC 20000-1 ili sa ekvivalentnim standardom, SRPS ISO 22301 ili sa ekvivalentnim standardom.

Član 6

Rok za početak obavezne primene informacionog sistema je tri meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".