PRAVILNIK
O OBRASCU LEGITIMACIJE OVLAŠĆENOG LICA ZA VRŠENJE INSPEKCIJSKOG NADZORA PO ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 61/2019)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje obrazac i sadržina legitimacije ovlašćenog lica za vršenje inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (u daljem tekstu: ovlašćeno lice) i način vođenja evidencije o izdatim legitimacijama ovlašćenih lica.

2. Obrazac i sadržina legitimacije ovlašćenog lica

Član 2

Legitimacija ovlašćenog lica sadrži štampani deo legitimacije i službenu značku (u daljem tekstu: legitimacija ovlašćenog lica) i koristi se za identifikaciju prilikom obavljanja službenih poslova.

Legitimacija ovlašćenog lica sastoji se od kožne futrole u kojoj je na desnom delu futrole pričvršćena značka, a na levom delu, u prostoru u obliku džepa, smešten je štampani deo legitimacije.

Član 3

Štampani deo legitimacije ovlašćenog lica je pravougaonog oblika, veličine 60/90 mm i izrađuje se na beloj hartiji 120 g/m2.

Službena legitimacija je obložena providnim plastificiranim zaštitnim materijalom.

Tekst službene legitimacije ispisuje se na srpskom jeziku ćiriličkim pismom.

Član 4

Prednja strana štampanog dela legitimacije ovlašćenog lica, sadrži:

1) u gornjem delu, u sredini - Mali grb Republike Srbije;

2) ispod grba, na sredini tekst:

"Republika Srbija
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu
podataka o ličnosti
OVLAŠĆENO LICE"

3) ispod teksta: "OVLAŠĆENO LICE", sa desne strane, nalazi se mesto za fotografiju ovlašćenog lica, dimenzija 28 x 32 mm, preko koje se u donjem levom uglu utiskuje pečat Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;

4) ispod fotografije ispisana je reč: "IME", sa označenim mestom za upisivanje imena ovlašćenog lica;

5) ispod reči: "IME", ispisana je reč: "PREZIME" sa označenim mestom za upisivanje prezimena ovlašćenog lica;

6) ispod reči: "PREZIME", na sredini, je jedinstveni broj legitimacije.

Poleđina štampanog dela legitimacije ovlašćenog lica sadrži:

1) u gornjem delu, u sredini tekst: "OVLAŠĆENJA";

2) ispod teksta: "OVLAŠĆENJA" odštampan je tekst sledeće sadržine:

"Poverenik vrši nadzor i obezbeđuje primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", broj 87/18) u skladu sa ovlašćenjima iz člana 78. stav 1. tač. 1). i 8). Zakona, preko ovlašćenih lica iz Stručne službe Poverenika (član 78. stav 2. Zakona).

Imalac ove službene legitimacije ovlašćen je da preduzima radnje i izriče mere koje su utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", broj 87/18).

Ovlašćeno lice, ima službenu legitimaciju kojom dokazuje svoje službeno svojstvo i identitet (član 51. stav 2. Zakona o inspekcijskom nadzoru "Službeni glasnik RS", br. 36/15, 44/18 - dr. zakon i 95/18 - shodna primena);"

3) na sredini, ispod teksta o ovlašćenjima Poverenika u zagradi su reči: "datum izdavanja", iznad kojih je označeno mesto za upisivanje datuma izdavanja legitimacije;

4) na levoj strani obrasca nalazi se mesto označeno za pečat ("M.P"), a na sredini se nalazi mesto označeno za potpis Poverenika, ispod koga je reč: "Poverenik";

5) u donjem delu, na sredini ispod reči "Poverenik" nalazi se mesto označeno za svojeručni potpis ovlašćenog lica ispod koga su, navedene reči: "Svojeručni potpis".

Član 5

Službena značka je sastavni deo legitimacije ovlašćenog lica, i sastoji se iz dva odvojena dela.

Prvi deo službene značke je izrađen kao značka od metala, tehnologijom livenja, u obliku stilizovanog baroknog štita, hromiranih površina, dimenzija 66 x 54 mm, i fiksiran je na desnoj strani kožne futrole, u gornjem delu.

Značka iz stava 2. ovog člana sadrži:

1) u gornjem delu predstavljen je stilizovani zrak, visine 9 mm i širine 50 mm, iznad nacionalne srpske trobojke, koja je horizontalna, dvostepeno podavijena i pruža se svojim slobodnim krajevima, simetrično postavljenim do oboda znaka, dužine 53 mm i širine 7 mm. Ova traka je ispunjena emajl bojom - crvenom, plavom i belom;

2) u središnjem delu predstavljen je Mali grb Srbije, koji svojom krunom pokriva, u delu plave i bele emajl boje, nacionalnu trobojku.

3) oko štita sa grbom je, teget emajlom ofarbano polje širine 12 mm i sans serifni ćirilični tekst u dva reda, lučno pozicioniran, tako da:

- prvi red sadrži tekst: "POVERENIK ZA INFORMACIJE", a

- drugi red sadrži tekst: "OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI".

Obod u ovom lučnom delu oko teget polja je širine 4 mm, sa kanalurom, celom dužinom graverski obrađenom (cizeliranom), širine 1 mm.

Drugi deo službene značke je izrađen kao metalna hromirana traka dimenzija 69 h 10 mm, na kojoj je u dva reda ispisan ćirilični tekst:

- prvi red sadrži tekst: "OVLAŠĆENO LICE",

- drugi red sadrži tekst: "ZA INSPEKCIJSKI NADZOR".

Član 6

Kožna futrola legitimacije ovlašćenog lica, izrađena je od prirodne kože crne boje, u sklopljenom stanju veličine 85 x 110 mm.

Član 7

Legitimaciju ovlašćenog lica izdaje Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Poverenik).

Ako Poverenik opozove ovlašćenje na osnovu koga je izdata legitimacija ili legitimacija bude izgubljena, oštećena ili ovlašćeno lice na drugi način ostane bez legitimacije, ista će se oglasiti nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ako inspekcijski nadzor obavlja ovlašćeni službenik, ovlašćenje koje mu se izdaje sadrži elemente legitimacije, osim slike, ima karakter službene legitimacije i koristi se kao i službena legitimacija.

3. Evidencija o izdatim legitimacijama ovlašćenih lica

Član 8

Evidenciju o izdatim legitimacijama ovlašćenih lica vodi Poverenik.

Evidencija o izdatim legitimacijama ovlašćenih lica sadrži:

1) ime i prezime lica kome je legitimacija izdata (u daljem tekstu: ovlašćeno lice);

2) jedinstveni broj legitimacije;

3) datum izdavanja;

4) napomenu.

Član 9

Grafički prikaz štampanog dela legitimacije i službene značke, dati su na obrascima 1 i 2, u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo.

Član 10

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu legitimacije ovlašćenog lica za vršenje nadzora po zakonu o zaštiti podataka o ličnosti broj 110-00-00007/2009-01 od 1. aprila 2009. ("Službeni glasnik RS", broj 35/09) i legitimacije izdate po tom pravilniku.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" a primenjivaće se po isteku jednog meseca od dana stupanja na snagu.

 

Obrazac 1.

LEGITIMACIJA OVLAŠĆENOG LICA ZA VRŠENJE INSPEKCIJSKOG NADZORA PO ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

 

Obrazac 2.

SLUŽBENA ZNAČKA