PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA U POGLEDU PROSTORA, OPREME I NASTAVNIH SREDSTAVA ZA OSTVARIVANJE PLANA I PROGRAMA NASTAVE I UČENJA U GIMNAZIJI

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 13/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi (u daljem tekstu: NORMATIV) u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa nastave i učenja u gimnaziji, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Normativ iz člana 1. ovog pravilnika primenjivaće se na ostvarivanje plana i programa nastave i učenja opšteobrazovnih predmeta u stručnim i umetničkim školama za sva područja rada, i to za sticanje srednjeg obrazovanja i vaspitanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.

Član 3

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe:

1) Pravilnik o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za gimnaziju ("Službeni glasnik SRS - Prosvetni glasnik", broj 5/90 i "Službeni glasnik RS - Prosvetni glasnik", broj 11/17);

2) Pravilnik o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i nastavnih sredstava za ostvarivanje plana i programa zajedničkih predmeta u stručnim školama za obrazovne profile III i IV stepena stručne spreme ("Službeni glasnik RS - Prosvetni glasnik", broj 7/91).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku".

 

NORMATIV
U POGLEDU PROSTORA, OPREME I NASTAVNIH SREDSTAVA ZA OSTVARIVANJE PLANA I PROGRAMA NASTAVE I UČENJA U GIMNAZIJI

Uvodne napomene

Propisani normativi sadrže minimum zahteva koje osnivač gimnazije mora da obezbedi.

Prostor gimnazije čini objekat ili objekti, odnosno građevinske i funkcionalne celine i slobodne površine van objekta na pripadajućem zemljištu sa dvorištem, vežbalištem i ostalim pratećim sadržajima navedenim u normativu.

Opremu gimnazije čine odgovarajući nameštaj i drugi elementi neophodni za obrazovno-vaspitnu delatnost gimnazije.

Nastavna sredstva čine osnovna didaktička sredstva za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

Prostor i oprema treba da budu funkcionalni, racionalni, ekonomični i doprinose podsticajnoj atmosferi procesa učenja. Prostor, oprema i nastavna sredstva gimnazije treba da budu u službi obrazovno-vaspitne delatnosti, bezbedni i da zadovoljavaju zdravstvene i sanitarno-higijenske zahteve u skladu sa važećom zakonskom regulativom koja se odnosi na ovu oblast.

Planiranje mreže srednjih škola u urbanističkom planiranju

U urbanističkom planiranju naselja, prostornom i regionalnom planiranju se primenjuju sledeći parametri za određivanje planirane mreže ustanova srednjeg obrazovanja:

- broj dece uzrasta od 15 do 19 godina u odnosu na ukupni planirani broj stanovnika treba obračunavati sa 5%, a u područjima u kojima demografski pokazatelj odstupa više od ± 1% od ove vrednosti, ukupna populacija srednjoškolskog uzrasta se obračunava prema lokalnom demografskom pokazatelju;

- plan mreže srednjoškolskih ustanova, utvrđuje se u skladu sa pretpostavkom da će oko 95% populacije dece uzrasta od 15 do 19 godina pohađati srednje škole (oko 4,5-5% od ukupne populacije);

- optimalni kapacitet objekta srednjeg obrazovanja u urbanističkom planiranju i arhitektonskom projektovanju iznosi od 480 do 720 učenika (16-24 odeljenja) za rad u jednoj smeni.

Uslovi koji utiču na lociranje i veličinu objekata srednjeg obrazovanja, kao i pripadajuće lokacije, određuju se urbanističkim planom mesta.

Mrežu srednjih škola u daljoj planskoj razradi ravnomerno distribuirati, odnosno razvijati celine (kampuse) sa značajnijom koncentracijom srednjoškolskih ustanova. Pritom treba imati u vidu da se za objekte ustanova srednjeg obrazovanja ne utvrđuje gravitaciono područje, pa time ove ustanove svojom delatnošću obuhvataju šire gradsko područje.

Radi kvalitetnijeg razvoja ove oblasti obrazovanja i proširenja gravitacionog područja srednjih škola, potrebno je u detaljnijoj razradi težiti planiranju srednjoškolskih centara sa kompleksnom ponudom nastave, smeštaja, ishrane, prostorija za učenje, sport, zdravstvenu zaštitu, kulturne aktivnosti i sl., te domove učenika (u sklopu srednjoškolskog kampusa ili samostalne), koji obezbeđuju redovnim učenicima srednjih škola smeštaj, ishranu, vaspitni rad, staranje o zdravlju, kulturno-zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Definicija tipova škola

Radi definisanja minimalnih neophodnih prostornih uslova, izvršena je sledeća klasifikacija ustanova na osnovu planiranog kapaciteta (za rad u jednoj smeni):

- srednja škola (gimnazija), optimalnog kapaciteta od 16 do 24 odeljenja (480 do 720 učenika) - TIP A;

- srednja škola (gimnazija) kao posebna ustanova, kapaciteta od 12 do 16 odeljenja (ili 200 do 480 učenika), kao i izuzetno srednja škola (gimnazija) kao posebna ustanova, kapaciteta od četiri do 12 odeljenja (do 200 učenika), u skladu sa zakonom - TIP B;

- srednja škola (gimnazija), ili izuzetno izdvojeno odeljenje srednje škole (gimnazije), kapaciteta do četiri odeljenja, ili izuzetno srednja škola (gimnazija) kao posebna ustanova, kapaciteta do četiri odeljenja - TIP V.

I ŠKOLSKI PROSTOR

Školski prostor čine: lokacija za izgradnju, rekonstrukciju ili dogradnju objekta, objekat škole (zgrada) sa pripadajućim prostorijama i sadržaji na pripadajućem zemljištu.

LOKACIJA

Lokacija određuje područje u kome se planira izgradnja, rekonstrukcija i dogradnja objekta srednjeg obrazovanja (gimnazije) prema planiranoj mreži i u skladu sa urbanističkim i prostornim planiranjem. Potrebna veličina lokacije za objekat srednjeg obrazovanja (gimnaziju) određuje se u zavisnosti od planiranog kapaciteta škole. U urbanističkom planiranju (broj i veličina lokacija) i arhitektonskom projektovanju objekta računa se sa jednosmenskim režimom rada u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja.

Izbor i veličina lokacija

Pri određivanju položaja lokacije za formiranje kompleksa srednje škole (gimnazije) moraju biti ispunjeni određeni uslovi:

- dovoljna veličina lokacije kako bi se na njoj izgradio odgovarajući objekat i prateći sadržaji u slobodnom prostoru: 25 m2 po učeniku, a u centralnim gradskim zonama i izgrađenim područjima u gradskim naseljima većih gustina minimalno 19,5 m2 po učeniku (za naselje, deo naselja, prostornu celinu ili zonu sa propisanim indeksom izgrađenosti ≥ 2,5 ili gustinom naseljenosti većom od 900 stanovnika po km2), ako se u neposrednoj blizini škole nalaze zelene, kao i druge površine namenjene sportu i rekreaciji koje koriste učenici;

- izuzetak od prethodne norme mogu biti isključivo objekti zadužbina ili objekti koji su kategorisani kao spomenici kulture ili koji se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama u skladu sa zakonom, nasleđenim strukturama i centralnim gradskim zonama;

- da je lokacija približno ravna ili blago nagnuta u pravcu povoljnije orijentacije - na jug ili istok;

- da je lokacija što kompaktnijeg oblika (po mogućstvu četvorougaonog);

- da je tlo lokacije dobre nosivosti, porozno,°Cedno, bez vlažnosti i podzemnih voda, kao i da je po mogućstvu zaštićeno od jakih i hladnih vetrova;

- da je lokacija u mirnom delu naselja sa što manjom koncentracijom štetnih uticaja buke, zagađenja, zračenja, u blizini zelenih površina i područja namenjenih sportu i rekreaciji, kao i da je što više udaljena od prometnih saobraćajnica i delova naselja sa visokim intenzitetom saobraćaja;

- dovoljnu udaljenost od najbližih objekata koji je mogu osenčiti (za najmanje dvostruku visinu višeg objekta);

- da lokacija poseduje komunalnu i infrastrukturnu opremljenost (prilazni put za pešački i kolski saobraćaj, snabdevanje zdravom i pitkom vodom, odvođenje otpadnih voda i priključke jake i slabe struje), u skladu sa postojećim propisima.

Izuzetak mogu biti srednje škole (gimnazije) koje su smeštene u centralnim gradskim zonama, u objektima zadužbina ili objektima koji su kategorisani kao spomenici kulture ili koji se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama (u skladu sa Zakonom).

Veličina i broj lokacija za srednju školu (gimnaziju) u odnosu na ukupni broj stanovnika u prostornom planiranju

Broj stanovnika

Broj dece uzrasta 15-19 godina planiran
obuhvatom (5% br. stanovnika)

Broj srednjih škola u
planiranoj mreži ustanova

Ukupni kapacitet (računajući sa 30
dece u razredu) - ostvareni obuhvat

Minimalna veličina
lokacije/lokacija 19,5 m2 po učeniku

Veličina lokacije/lokacija
- 25 m2 po učeniku

do 9.600

480

1 škola

do 480 (16 odeljenja)

0,936 ha

1,20 ha

9.600-14.400

480-720

1-2 škole

480-720 (16-24 odeljenja)

0,936-1,40 ha

1,20-1,8 ha

14.400-19.200

720-960

2 škole

720-960 (24-32 odeljenja)

1,40-1,87 ha

1,8-2,4 ha

19.200-28.800

960-1.440

2-3 škole

960-1.440 (32-48 odeljenja)

1,87-2,80 ha

2,4-3,6 ha

288.00-38.400

1.440-1.920

3-4 škole

1.440-1.920 (48-64 odeljenja)

2,80-3,67 ha

3,6-4,8 ha

38.400-57.600

1.920-2.880

4-5 škola

1.920-2.880 (64-96 odeljenja)

3,67-5,60 ha

4,8-8,6 ha

Struktura lokacije

Lokacija za srednju školu (gimnaziju) obuhvata:

- zemljište ispod objekta ili objekata;

- školsko dvorište sa prilaznim i zelenim površinama;

- vežbalište;

- dostavne površine;

- parkiralište (u skladu sa uslovima organa lokalne samouprave).

Površinu zemljišta ispod objekta određuje bruto građevinska površina prizemlja škole.

Školsko dvorište je namenjeno za odmor i rekreaciju učenika, kao i za nastavu i vannastavne aktivnosti. Veličina dvorišta sa vežbalištem i pristupnim stazama iznosi najmanje 5 m2 po učeniku za objekte srednjeg obrazovanja (gimnazije). Dvorište je locirano uz objekat škole i neposredno povezano sa ulazom u školu, ali po mogućstvu postavljeno tako da ne remeti izvođenje ostalih nastavnih aktivnosti. Površina dvorišta škole koja u neposrednoj blizini ima sportske terene ili javne zelene površine koje škola može da koristi može biti umanjeno za 20% (najmanje 4 m2 po učeniku). Dvorište mora biti zimi izloženo suncu, a leti da ima hladovine što se postiže zasađivanjem listopadnog drveća, koje leti ima bujnu krošnju, a zimi ne zaklanja sunce. Veći deo dvorišta treba betonirati ili popločati ili zastrti drugim pogodnim zastorom sa protivkliznim karakteristikama, a manji deo ozeleneti kao park sa betoniranim stazama i klupama. U određenim delovima školskog dvorišta treba predvideti nezastrtu površinu zbog sadnje visokog listopadnog drveća šire krošnje u cilju zasene od sunca i zaštite od vetra.

Zelene površine na lokaciji škole čine oko 25-30% ukupne površine školskog kompleksa i izvode se na nezastrtoj podlozi. Zelene parkovne površine treba da su dovoljno udaljene od prostorija za učenje zbog mogućeg osenčenja. Pored zastrtog dela školskog dvorišta, zelene površine treba urediti kao park. U okviru zelenih površina predvideti sadnju drvenastih stabala tako da se obezbedi zasena minimalno 50% ukupne površine otvorenog prostora (ortogonalnom projekcijom krošnji drveća). Prilikom izbora biljaka voditi računa o alergenim vrstama.

Prilazne površine u sastavu školskog dvorišta čine sve pešačke staze, platoi i prateće površine za pristup školi i sadržajima u školskom dvorištu, kao i površine za komunikaciju. Svi prilazi moraju biti lako savladivi, pristupačni, diferencirani po nameni i izrađeni u skladu sa važećim standardom pristupačnosti.

Vežbalište za izvođenje nastave Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja može imati sledeće veličine u zavisnosti od kapaciteta, razvijenosti i organizacije škole.

Vežbalište ukupne površine oko 7.500 m2 u gimnazijama, kapaciteta preko 480 učenika (TIP A), treba da sadrži:

- teren za odbojku, dimenzija: 18 m x 9 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 24 m x 15 m;

- teren za košarku, dimenzija: 28 m x 15 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 34 m x 21 m;

- teren za rukomet, dimenzija: 40 m x 20 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 46 m x 26 m;

- kružnu atletsku stazu sa četiri staze širine po 1,25 m, ukupne dužine do 400 m, sa neophodnim pratećim površinama i sadržajima unutar kružne atletske staze (poželjno je da staza bude pokrivena tartanom, odnosno drugom odgovarajućom podlogom);

- dve jame sa peskom za doskok širine po 2,75 m i minimalne dužine 7 m sa zaletištem sa najmanje 20 m dužine i slobodnom zonom minimalne širine 3 m i kružnim betoniranim prostorom za bacanje kugle prečnika 2,14 m i travnatim terenom veličine 20 m x 15 m.

Tereni su prekriveni zastorom propisanim i obeleženim za odbojku, košarku i rukomet. Za terene je na odgovarajućim mestima obavezno predvideti temelje i ankere za konstrukcije golova, koševa i stubova za odbojkašku mrežu.

U slučaju da nema prostornih mogućnosti za kružnu atletsku stazu, gimnazija istog kapaciteta može imati manje vežbalište, u skladu sa TIPOM B.

Vežbalište minimalne ukupne površine oko 4.200 m2 u gimnazijama, kapaciteta od 4 do 16 odeljenja (do 480 učenika, TIP B), treba da sadrži:

- teren za odbojku dimenzije: 18 m x 9 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 24 m x 15 m;

- teren za košarku dimenzije: 28 m x 15 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 34 m x 21 m;

- teren za rukomet dimenzije: 40 m x 20 m, sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m uz svaku ivicu terena - ukupno najmanje 46 m x 26 m;

- umesto pojedinačnih terena, vežbalište može imati i jedan multifunkcionalni teren dimenzija: 60 m x 30 m, sa slobodnom zonom širine 3 m;

- 2-4 pravolinijske atletske staze širine po 1,25 m, minimalne dužine 110 m sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m (poželjno je da staze budu pokrivene tartanom, odnosno drugom odgovarajućom podlogom);

- jamu sa peskom za doskok na početku atletske staze širine 2,75 m i minimalne dužine 7 m sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m, kao i kružnim betoniranim prostorom za bacanje kugle prečnika 2,14 m i travnatim terenom veličine 20 m x 15 m.

Tereni su prekriveni zastorom propisanim i obeleženim za odbojku, košarku i rukomet. Za terene je na odgovarajućim mestima obavezno predvideti temelje i ankere za konstrukcije golova i koševa i stubova za odbojkašku mrežu.

U slučaju da nema prostornih mogućnosti, a u neposrednoj blizini škole postoje izgrađeni sportski centri koje škola može koristiti u okviru redovne nastave, gimnazija istog kapaciteta može imati i manje vežbalište sa multifunkcionalnim terenom, površine oko 2.400 m2. Ovo važi za srednje škole (gimnazije) koje su smeštene u centralnim gradskim zonama, u objektima zadužbina ili objektima koji su kategorisani kao spomenici kulture ili koji se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama (u skladu sa Zakonom). U tom slučaju vežbalište ima multifunkcionalni teren veličine 60 m x 30 m uz dodatne slobodne zone širine 3 m, u sklopu školskog dvorišta.

Srednje škole (gimnazije) kapaciteta do četiri odeljenja učenika mogu imati samo vežbalište 60 m x 30 m uz dodatne slobodne zone širine 3 m, u sklopu školskog dvorišta (TIP V).

Orijentacija vežbališta je sever-jug po dužoj strani. Vežbalište treba locirati na suprotnoj strani od nastavnih prostorija da bučnost sportskih igara ne ometa ostali obrazovno-vaspitni rad u školskoj zgradi. Na vežbalištu treba obeležiti igralište za rukomet, košarku i odbojku linijama širine 5 cm vidljivom bojom (belom ili žutom).

Vežbalište gimnazije kapaciteta preko 480 učenika (TIP A) - pregled površina

Teren (vrsta sporta)

Dimenzije (m)

Površina (m2)

Dimenzije sa slob. zonom širine 3 m (m)

Ukupna površ. sa slob. zonom širine 3 m (m2)*

Odbojka**

18 x 9

162

24 x 15

360

Košarka**

28 x 15

420

34 x 21

714

Rukomet**

40 x 20

800

46 x 26

1.196

Kružna atletska staza***

oko 150 x 70

 

 

7.500

Jama sa peskom za doskok na kraju atletske staze (2 kom.)

5,5 x 7

38,5

11,5 x 10

115

Betonirana površina kružnog oblika za bacanje kugle

r = 2,14

14,40

8,14

208

Travnati teren

30 x 15

450

-

450

UKUPNO

 

oko 7.500 m2

 

*

Napomena: izuzetno, zbog bolje iskorišćenosti prostora, slobodna zona između dva susedna terena može imati ukupno 3 m, ako se pritom ne ugrožava funkcionalnost vežbališta i bezbednost učenika.

**

Napomena: vežbalište može imati i jedan multifunkcionalni teren dimenzija 60 x 30, umesto pojedinačnih terena sa slobodnom zonom širine 3 m, ukupne površine 2.376 m2.

***

Napomena: u slučaju nedostatka prostornih mogućnosti vežbalište može imati umesto kružne atletske staze 4 pravolinijske atletske staze 1,25 m, minimalne dužine 110 m sa slobodnom zonom minimalne širine 3 m oko staza, ukupne površine 1.100 m2, ukupne površine 1.210 m2.

 

Vežbalište gimnazije kapaciteta do 480 učenika (TIP B)- pregled površina

Teren (vrsta sporta)

Dimenzije (m)

Površina (m2)

Dimenzije sa slob. zone širine 3 m (m)

Ukupna površ. sa slob. zone širine 3 m (m2)*

Odbojka**

18 x 9

162

24 x 15

360

Košarka**

28 x 15

420

34 x 21

714

Rukomet**

40 x 20

800

46 x 26

1.196

Atletske staze (2-4 kom.)

5 x 110

550

11 x 110

1.210

Jama sa peskom za doskok na kraju atletske staze

2,75 x 7

19,25

6,75 x 10

67,5

Betonirana površina kružnog oblika za bacanje kugle

r = 2,14

14,40

8,14

208

Travnati teren

30 x 15

450

-

450

 

 

oko 4.200 m2

 

*

Napomena: izuzetno, zbog bolje iskorišćenosti prostora, slobodna zona između dva susedna terena može imati ukupno 3 m, ako se pritom ne ugrožava funkcionalnost vežbališta i bezbednost učenika.

**

Napomena: vežbalište može imati i jedan multifunkcionalni teren, umesto pojedinačnih terena, dimenzija 60 m x 30 m sa slobodnom zonom širine 3 m, ukupne površine 2.376 m2.

Dostavne površine čine: dostavni prilaz za dostavna vozila (ekonomski ulaz), prostor za sakupljanje i odvoženje smeća, kotlarnicu (na čvrsto i tečno gorivo, gas i sl.) i prostor za skladištenje energenata (cisterne, ostave i sl.). Dostavne površine moraju biti odvojene od dela dvorišta koji koriste učenici i moraju biti uređene i opremljene u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Dimenzije dostavnih površina projektuju se u skladu sa organizacijom ustanove, načinom zagrevanja i drugim tehničkim uslovima specifičnim za pojedinačni objekat. Dostavne površine, odnosno ekonomsko dvorište i ulaz potrebno je izolovati, npr. gustim zasadom zelenog zaštitnog pojasa, dekorativnim zelenim zidovim itd.

Parkiralište čine površine za parkiranje automobila i odlaganje bicikala i projektuju se u skladu sa uslovima nadležnog organa lokalne samouprave zaduženog za poslove saobraćaja, a van dela dvorišta sa vežbalištem i travnatim površinama koje koriste učenici.

Ostali uslovi vezani za lokaciju

Pri formiranju novih kompleksa objekata srednjeg obrazovanja treba težiti približno kvadratnom ili pravougaonom obliku lokacije, približnog odnosa strana 1:2. Lokacija mora imati direktan pristup sa javne površine, ali po mogućstvu da pristup ne bude iz pravca frekventnih saobraćajnica.

Kompleks objekta srednjeg obrazovanja (gimnazije) se ograđuje transparentnom ogradom sa kapijom (kontrolisanog ulaza i izlaza) zidanog parapeta maksimalno do visine 80 cm. Dozvoljeno je ograđivanje sportskih terena transparentnom zaštitnom mrežom maksimalne visine do 300 cm. U gradovima minimalna visina ograde iznosi 150 cm, preporučuje se visina od 180 cm. Dozvoljeno je postavljanje žive ograde u kombinaciji sa žičanom ogradom prema istim uslovima. Pešačke i kolske kapije su u skladu sa opštim izgledom ograde i otvaraju se ka unutrašnjosti kompleksa.

ŠKOLSKA ZGRADA - OBJEKAT

Osnovni materijalni uslov za rad gimnazije jeste objekat škole (zgrada).

Objekat (zgrada) može biti namenski građen ili adaptiran za delatnost gimnazije.

BRGP (bruto razvijena građevinska površina) objekta se obračunava: za gimnazije 9,8-11,6 m2 po učeniku.

Objekat škole ima odgovarajuće prostorije prema razvijenosti i kapacitetu škole i izgrađene prateće elemente na slobodnom prostoru uz školski objekat.

Prostorije škole, a naročito nastavne prostorije, treba da poseduju adekvatnu prirodnu ventilaciju i dovoljnu insolaciju u zavisnosti od namene.

Posebnu pažnju treba obratiti na položaj i spratnost školske zgrade, pravilnu orijentaciju, neophodan broj i veličinu školskih prostorija i to:

- položaj objekta škole na lokaciji treba da omogući izgradnju obaveznih pratećih objekata na slobodnom prostoru uz školu i eventualno etapnu dogradnju;

- objekat škole treba da je udaljen od saobraćajnica i izvora buke 50 m, a u slučajevima veoma frekventnih saobraćajnica i većih izvora buke ovo rastojanje treba da bude veće (izuzetak su gusto izgrađena gradska jezgra i nasleđene strukture);

- pogodna orijentacija nastavnih prostorija za geografsko područje Republike Srbije je jugoistok jer se ovom orijentacijom obezbeđuje pravilna insolacija i stvaraju povoljni uslovi za obrazovno-vaspitni rad;

- dozvoljena su i odstupanja od preporučene orijentacije u skladu sa specifičnim klimatskim uslovima područja u kojem se nalazi lokacija škole;

- objekat gimnazije treba da ima najviše prizemlje i dva sprata (P + 2); u centralnim gradskim zonama i izgrađenim područjima u gradskim naseljima većih gustina, u okvirima nasleđenih struktura izuzetno je moguća spratnost: prizemlje i tri sprata (P + 3);

- dozvoljena namena potkrovlja su prostorije za administraciju, stručne službe i sl. (ne za nastavu);

- planiranje spratnosti i organizacije objekta mora biti usaglašena sa svim propisima iz oblasti bezbednosti;

- preporučuje se izgradnja jedinstvenog objekta škole (iz ekonomskih razloga);

- školske prostorije koje se koriste za nastavu ili boravak učenika ne mogu se nalaziti ispod nivoa zemljišta, odnosno u suterenu školske zgrade; moguće je korišćenje suterena i podruma za pomoćne i tehničke prostorije.

Za osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koje učestvuju u obrazovno-vaspitnom radu potrebno je ukloniti ili ublažiti arhitektonske prepreke kako bi se ovim osobama omogućio lakši pristup školskom objektu i potrebnim prostorijama u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.

Školske prostorije

Strukturu školskih prostorija, prema nameni i funkciji, sačinjavaju sledeće grupe prostorija:

- grupa nastavnih prostorija: učionice opšte namene i specijalizovane učionice sa pripremnim prostorijama, blok prostorija za Fizičko i zdravstveno vaspitanje;

- grupa zajedničkih prostorija: višenamenske prostorije, sala, prostorija za užinu, biblioteka sa čitaonicom;

- grupa prostorija za zaposlene: prostorija za nastavno osoblje (zbornica), prostorija za stručne saradnike, prostorije za upravu, prostorija za administraciju, prostorija za pomoćno osoblje, portirnica, prostorija za domara, čajna kuhinja sa klubom za zaposlene;

- grupa pomoćnih prostorija: komunikacije (sa holom), garderoba, sanitarije, spremišta i magacini i prostorija za zagrevanje (kotlarnica) i prostorija za server.

Pregled prostorija i njihovih površina koje se normiraju u skladu sa Planom nastave i učenja, u odnosu na kapacitet i organizaciju škole, date su u tabeli "Projektni zadatak" na kraju odeljka o školskim prostorijama. Specifičnosti nastavnih prostorija specijalizovanih gimnazija za učenike sa posebnim sposobnostima date su na kraju odeljka o nastavnim prostorijama.

Grupa nastavnih prostorija

Nastavne prostorije čine osnovni školski prostor, s obzirom na njihovu obrazovnu funkciju koja se najvećim delom ostvaruje nastavnim aktivnostima. Značaj i uloga nastavnih prostorija u gimnaziji nalaže da se njihovoj funkcionalnosti, pristupačnosti, potrebnom broju i higijensko-tehničkim zahtevima posveti posebna pažnja.

Kapacitet (broj odeljenja u školi) i fond časova propisan planom nastave i učenja ukazuju na potreban broj nastavnih prostorija, a broj učenika u odeljenju uslovljava veličinu pojedinih nastavnih prostorija.

Objektivni kriterijumi navedeni u uvodnim napomenama, pedagoške i higijensko-tehničke norme određuju veličinu i dimenzije nastavnih prostorija:

- s obzirom na pedagoške i higijensko-tehničke zahteve, prosečne norme površine nastavnog prostora po učeniku u školi su: za učionicu opšte namene 2 m2 po učeniku, za specijalizovanu učionicu 2,20-2,40 m2 po učeniku, a za salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje površine se definišu u daljem tekstu u skladu sa kapacitetom objekta;

- kubatura nastavnih prostorija za normalnu aeraciju vazduha iznosi najmanje 5 m3 po učeniku;

- higijenska granica razmera nastavnih prostorija je: za dužinu vizuelna 8 m, auditivna 10 m, a za širinu - insolaciona i vizuelna pri jednostranom osvetljenju najviše 7 m;

- svetla visina svih nastavnih prostorija za normalnu kubaturu vazduha iznosi minimalno 3 m; od navedene minimalne visine odstupa se samo pri izgradnji sale za Fizičko i zdravstveno vaspitanje (7 m) i kabineta za kondiciono i korektivno vežbanje (3,70 m);

- prilikom postavljanja školske table i druge opreme, kao i prilikom dimenzionisanja nastavnih prostorija, treba imati u vidu da ugao posmatranja krajnjih tačaka školske table može iznositi najviše 65°;

- prilikom planiranja i izgradnje prostora posebnu pažnju treba obratiti na specifične zahteve pojedinih grupa nastavnih predmeta;

- gimnazija ima grupe nastavnih i drugih prostorija navedenih u narednom tekstu.

Površine prostorija u sklopu ovog pravilnika su normirane za maksimalan broj učenika u odeljenju (30), odnosno za manje grupe učenika (10-15) za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa planom i programom nastave i učenja.

A) Učionice opšte namene

Učionice opšte namene služe za izvođenje nastave predmeta za koje nisu stvoreni uslovi za specijalizovane učionice (kabinete - laboratorije). Objekat škole ima odgovarajući broj učionica prema broju odeljenja u školi. Veličina učionice je 60 m2, uz poštovanje prethodno navedenih razmera učionice.

Uz svake dve učionice opšte namene nalazi se pripremna prostorija veličine 18 m2 i namenjena je smeštaju nastavnih sredstava i za pripremu nastavnika. Pripremna prostorija locirana je na kraćoj strani učionice u neposrednoj blizini ulaza u učionicu i treba da je povezana vratima sa učionicama i hodnikom škole.

B) Specijalizovane učionice (kabineti - laboratorije)

Veličina specijalizovanih učionica (kabineta - laboratorija) je 66-72 m2, uz poštovanje prethodno navedenih razmera učionice. Objekat škole ima odgovarajući broj specijalizovanih učionica prema broju odeljenja u školi i planu nastave i učenja.

S obzirom na realizaciju obrazovno-vaspitnog rada određenog broja predmeta i programa u manjim grupama (od 10-15 učenika), određeni broj specijalizovanih učionica može imati manje dimenzije od gore navedenih (najmanje 40 m2).

Ukoliko svaka specijalizovana učionica ima pripremnu prostoriju, njena površina iznosi najmanje 18 m2. Specijalizovane učionice istog predmeta imaju zajedničku pripremnu prostoriju, minimalne površine 18 m2. Ako dve specijalizovane učionice srodnih predmeta dele pripremnu prostoriju, njena površina mora biti veća i treba da iznosi minimalno 24 m2. Pripremna prostorija locirana je na kraćoj strani učionice u neposrednoj blizini ulaza u učionicu. Povezana je vratima sa učionicom i hodnikom škole.

Broj specijalizovanih učionica i njihova namena zavise od razvijenosti i kapaciteta škole i planiraju se u odnosu na propisani fond časova određenog predmeta i programa u skladu sa Pravilnikom o planu nastave i učenja za gimnazije. Neophodno je obezbediti određeni broj dodatnih nastavnih prostorija u odnosu na broj upisanih odeljenja radi stvaranja uslova za jednosmenski rad škole. Odnos kapaciteta (broja odeljenja) i broja neophodnih nastavnih prostorija iznosi 1:1,75 (npr. gimnazija kapaciteta 24 odeljenja ima najmanje 42 nastavne prostorije).

Broj specijalizovanih učionica za 10-15 učenika, koje mogu imati manje dimenzije, iznosi jednu četvrtinu od ukupnog broja predmeta i programa. U skladu sa fondom časova, kapacitetom gimnazije (odnosno brojem odeljenja), brojem učenika u grupi predviđenoj za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada, potrebno je predvideti dovoljan broj specijalizovanih učionica određenog predmeta, odnosno programa (npr. gimnazija kapaciteta 24 odeljenja imaće tri specijalizovane učionice za izvođenje nastave Računarstva i informatike u skladu sa usvojenim fondom časova).

Gimnazije u kojima su stvoreni potrebni uslovi postepeno će povećavati broj predmetnih specijalizovanih učionica i postepeno će eliminisati kombinovane specijalizovane učionice za grupu srodnih predmeta.

V) Blok prostorija za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

Blok prostorija za Fizičko i zdravstveno vaspitanje sa pratećim prostorijama obavezne su za sve gimnazije u skladu sa razvijenosti, kapacitetom i fondom časova Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i to po sledećem modelu (za rad u jednoj smeni):

- gimnazija kapaciteta do 20 odeljenja ima jednu salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, dimenzija 28 m x 16 m x 7 m;

- gimnazija kapaciteta od 20 odeljenja ima jednu salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, dimenzija 28 m x 16 m x 7 m i kabinet za kondiciju i korektivno vežbanje, površine min. 80 m2, visine oko 3,70 m ili dve sale za Fizičko i zdravstveno vaspitanje (jednu veću, dimenzija 28 m x 16 m x 7 m i jednu manju, dimenzija 24 m x 15 m x 6 m) ili sportsku halu dimenzija 45 m x 23 m x 8,5 m (deljivu paravanom);

Izuzetno, ukoliko gimnazija kapaciteta do četiri odeljenja (TIP V) nema salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, neophodno je da ima jedan kabinet za kondiciju i korektivno vežbanje, površine 80 m2, spratne visine oko 3,70 m i mogućnost korišćenja sportskog centra u okviru redovne nastave.

U plafonu i zidovima sale obavezno predvideti konstruktivne elemente za pričvršćivanje konstrukcije za konopce, konstrukcije za šipke i konstrukcije za krugove (najmanje po dva komada). U podu, zidu ili plafonu predvideti konstruktivne elemente za pričvršćivanje stubova (konstrukcije) za odbojkašku mrežu, konstrukciju za košarku i rukomet, kao i konstrukcije za ripstol i gimnastičke sprave.

Uz salu postoje sledeće prateće prostorije:

- prostorija za sprave veličine 30-50 m2;

- prostorija za nastavnika sa posebnim prostorom za garderobu, tušem i WC-om, uz prostoriju za nastavnika, ukupne površine 18 m2;

- za salu: dve svlačionice koje su direktno povezane sa salom ili preko "čistog hodnika", površine po 16-18 m2 i dva kupatila koja su povezana sa svlačionicom (tuševi, korito, WC), odvojena za učenike, odnosno učenice, veličine po 16-18 m2 ;

- za sportsku halu: dve svlačionice koje su direktno povezane sa salom ili preko "čistog hodnika", površine po 32-36 m2 i dva kupatila (tuševi, korito, WC) povezana sa svlačionicom površine po 32-36 m2 ili četiri svlačionice površine po 16-18 m2 i četiri kupatila (tuševi, korito, WC) povezana sa svlačionicom površine po 16-18 m2, odvojena za učenike, odnosno učenice.

Salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje sa pratećim prostorijama najbolje je graditi kao aneks školske zgrade, s tim da ima pristup iz komunikacija škole i pristup preko posebnog ulaza sa pripadajućim komunikacijama. Ukoliko se gradi kao zaseban objekat prilaz u salu iz škole, treba obezbediti u vidu propusnika.

Specifičnosti nastavnih prostorija u specijalizovanim gimnazijama za učenike sa posebnim sposobnostima

Vrsta, namena i broj nastavnih prostorija u specijalizovanim gimnazijama normira se u skladu sa planom nastave i učenja ovih gimnazija.

Površine nastavnih prostorija normiraju se u skladu sa brojem učenika u odeljenju, koji je, po pravilu, manji od 30. Minimalne površine se obračunavaju prema broju učenika u odeljenju: za učionicu opšte namene najmanje 2 m2 po učeniku, za specijalizovanu učionicu najmanje 2,20-2,40 m2 po učeniku, pridržavajući se pritom navedenih pedagoških i higijensko-tehničkih normi.

Nastavne prostorije za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u manjim grupama se usklađuju sa brojem učenika u grupi.

Radi specifičnosti obrazovno-vaspitnog rada u malim grupama do pet učenika (mentorski rad), neophodno je obezbediti dovoljan broj prostorija manjih površina.

Za specijalizovane gimnazije i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima sa jezičkom orijentacijom neophodan je dovoljan broj fonolaboratorija u skladu sa kapacitetom škole i planom nastave i učenja. U skladu sa planom nastave i učenja, potrebno je predvideti kabinet za prevođenje.

Grupa zajedničkih prostorija

A) Višenamenska prostorija (svečana sala)

Prilikom projektovanja višenamenske prostorije (prostora) treba imati u vidu sve moguće namene ovog prostora koji se može koristiti za: odmor učenika, održavanje većih sastanaka (zajednički roditeljski sastanci i sl.), predavanja, seminara, školskih izložbi, priredbi i drugih javnih manifestacija škole. Višenamenski prostor neophodno je projektovati da bude funkcionalno povezan sa komunikacijama i drugim zajedničkim prostorijama. Pregradnim prostornim paravanima treba omogućiti da višenamenski prostor može jednostavno i brzo da menja svoju funkciju, odnosno da se prilagođava raznovrsnim potrebama škole.

Veličina i broj višenamenskih prostorija (odnosno svečane sale) zavisi od razvijenosti škole. Površina višenamenskih prostorija iznosi u proseku 0,3 m2 po učeniku.

B) Biblioteka

Prostor biblioteke projektovati u središnjem delu školske zgrade na pristupačnom mestu, zaštićenom od buke, ali povezanom sa višenamenskim prostorom, odnosno sa svečanom salom.

Funkcionalna organizacija biblioteke treba da omogući fleksibilnost prostora i opreme, čime bi se stvorili uslovi za različite aktivnosti, kao i mogućnost prilagođavanja.

Bibliotečki prostor po mogućstvu treba planirati tako da svi delovi budu međusobno povezani.

Prostor biblioteke mora takođe biti prilagođen za korišćenje osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, što podrazumeva ispunjenost svih propisanih uslova, koji su definisani važećom zakonskom regulativom.

Površinu biblioteke uskladiti sa brojem učenika u školi, prilikom projektovanja ona iznosi minimalno 0,2 m2 po učeniku.

U okviru biblioteke planirane su sledeće prostorne celine:

- prostorija ili prostorna celina za stručni rad bibliotekara (sa prostorom za iznajmljivanje) površine 12-18 m2;

- prostorija ili prostorna celina za smeštaj bibliotečke građe (knjige, časopisi, audio-vizuelna i elektronska građa) površine 5,5 m2 za 1.000 knjiga, računajući 10 knjiga po učeniku i 40 knjiga po nastavniku;

- čitaonica (za individualno i grupno učenje i istraživanje) planira se u skladu sa kapacitetom škole, ali ne za manje od 30 učenika (jedno odeljenje), minimalne površine 2 m2 po učeniku; najbolje je planirati je uz prostor za smeštaj bibliotečke građe ili u posebnom prostoru; uz prostor čitaonice predviđa se prostorna celina za pristup onlajn informacijama za 3-6 mesta, odnosno 3 m2 po korisniku (najmanje 9 m2).

Obavezno omogućiti slobodan pristup bibliotečkom fondu i ostale uslove u skladu sa Pravilnikom o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti.

V) Prostorija za užinu

Prostorija za užinu predviđena je za distribuciju i konzumiranje hrane. Površina prostorije za užinu treba da iznosi minimalno 50 m2. Prostorija se locira uz višenamenski prostor. Prilikom projektovanja neophodno je obratiti pažnju na apsorpciju buke i ostale higijensko-tehničke norme koje regulišu ovu oblast.

Grupa prostorija za zaposlene

Prema razvijenosti i organizaciji škola ima određeni broj prostorija za upravu, nastavno, stručno, administrativno i drugo osoblje.

A) Prostorija za nastavno osoblje (zbornica)

Veličinu zbornice uslovljava broj odeljenja u školi, odnosno broj nastavnog osoblja. Za svakog nastavnika treba planirati minimalnu površinu od 2,5 m2. Površina prostorije kreće se od 18 do 80 m2.

B) Prostorije za stručne službe

Radna prostorija za pedagoga

Prostorija za pedagoga služi za individualno ispitivanje, individualno savetovanje, individualni rad sa roditeljima, konsultacije sa nastavnicima, kao i za grupni rad sa učenicima, roditeljima, a po potrebi i sa nastavnicima:

- jedna prostorija minimalne površine 14 m2.

Za ostale oblike svoga rada pedagog može koristiti zajedničke prostorije u školi.

Radna prostorija za psihologa

Prostorija za psihologa služi za unapređivanje i zaštitu psihičkog zdravlja dece, individualno ispitivanje, individualno savetovanje, individualni rad sa roditeljima, konsultacije sa nastavnicima, kao i za grupni rad sa učenicima, roditeljima, a po potrebi i sa nastavnicima:

- jedna prostorija minimalne površine 14 m2.

Za ostale oblike svoga rada psiholog može koristiti zajedničke prostorije u školi.

V) Prostorije za upravu škole

Prostorija za direktora, odnosno pomoćnika direktora škole, planira se u zavisnosti od razvijenosti škole i površine je od 18 do 36 m2.

G) Prostorije za administraciju škole

Prostorija za administrativno osoblje (sekretar, računovođa) je minimalne površine 14 m2. Broj prostorija se normira u skladu sa brojem administrativnog osoblja.

D) Prostorija za zdravstvenu zaštitu (opciono)

Površina i struktura prostorija zavisi od razvijenosti škole, približne površine 18 m2 sa čekaonicom od 6 m2. Prostorija može biti u funkciji stomatološke ordinacije ili lekarske ordinacije (pedijatra).

Đ) Prostorija za pomoćno osoblje

Prostorija za pomoćno osoblje je minimalne površine 12 m2 i služi isključivo pomoćnom osoblju. Broj i veličina prostorija se normira u skladu sa brojem pomoćnog osoblja.

E) Portirnica

Površina portirnice je 4 m2. Ovaj prostor je moguće organizovati i u okviru školskog hola.

Ž) Prostorija za domara (radionica)

Površina prostorije za domara (radionice) je minimalne površine 20 m2, a normira se za gimnazije kapaciteta 480 i više učenika.

Z) Čajna kuhinja sa klubom za zaposlene

Služi za pripremu toplih i hladnih napitaka i koriste je isključivo zaposleni u školi. Čajna kuhinja sa klubom za zaposlene je minimalne površine od 12 m2.

Pomoćne prostorije

U svakoj gimnaziji uz prostorije za rad potrebne su i pomoćne prostorije: komunikacije, garderobe, sanitarije, spremišta, prostorija za zagrevanje i druge pomoćne prostorije.

A) Komunikacije

Komunikacije čine: ulazi, holovi, hodnici, stepeništa, vetrobran i nadstrešnice.

Svaki školski objekat obavezno ima ulaz sa nadstrešnicom: glavni ulaz (ili ulaze) sa pristupom sa saobraćajnice i sporedni ulaz (ili ulaze) iz dvorišta. Hol sa vetrobranom ima svaka škola. To je prošireni ulaz koji služi i kao višenamenski prostor za školske priredbe, izložbe učeničkih radova i drugih javnih manifestacija škole. Na svakom ulazu u školu postoji vetrobran.

Svaki objekat škole sa spratovima obavezno ima najmanje dva stepeništa. Objekti sa spratovima, dužine veće od 35 m, moraju imati stepeništa međusobno udaljena najmanje 25 m i tako izvedena da se spreči istovremeno zaprečavanje. Konačni broj izlaza mora biti u skladu sa kapacitetom škole, spratnošću i propisanim vremenom evakuacije, a sve u skladu sa važećom zakonskom regulativom iz ove oblasti.

Za prostorije u kojima borave više od 50 učenika (svečana sala, sala za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, sportska hala) treba da imaju minimalno dva alternativna izlaza.

Prilikom projektovanja obratiti pažnju da se vrata naspramnih učionica ne postavljaju u istoj osi, da ne dođe do zaprečenja puta za evakuaciju. Garderoba, ormarići i druga oprema i instalacije u hodniku ne smeju biti postavljene tako da umanjuju širinu puta predviđenog za evakuaciju. Koridori za evakuaciju treba da su pregledni, bez suvišnih skretanja, bez prepreka (viših pragova, visećih i konzolno okačenih predmeta). Svetle širine hodnika i ukupna širina svih stepeništa predviđenih za evakuaciju su date u tabeli u zavisnosti od spratnosti objekta i broja osoba koje se evakuišu.

Minimalne čiste građevinske mere komunikacija za zadatu spratnost i kapacitet škole

Broj osoba za evakuaciju (spratnost objekta)

720 (P + 2)

480 (P + 1)

100 (P)

Širina hodnika na spratu (m)

3,00

3,00

-

Ukupna širina stepeništa koja su predviđena za evakuaciju (m) - deljivo na više stepeništa u skladu sa arhitektonskim rešenjem

5,00
(npr. 2 stepeništa širine stepenišnog kraka od 2,50 m)

3,00
(npr. 2 stepeništa širine stepenišnog kraka od 1,50 m)

-

Minimalna svetla širina hodnika/hola koji vodi ka izlazu (m) - deljivo na više izlaza u skladu sa arhitektonskim rešenjem

12,00

6,00

1,20

Ukupna širina izlaznih vrata (m) - deljivo na više vrata u skladu sa arhitektonskim rešenjem

4,00

3,00

1,50

Najmanja propusna širina stepenišnog kraka iznosi 120 cm za do 100 učenika koji se tim stepeništem služe. Svako povećanje broja učenika koji se služe stepeništem (preko 100) zahteva proširenje stepenišnog kraka za najmanje 0,5 cm za svakog učenika koji se tim stepeništem služi.

Odstojanje od izlaza iz krajnjih prostorija do stepeništa, odnosno spoljnjeg izlaza ne može biti veće od 30 m. Izuzetno, kod vrlo preglednih i slobodnih komunikacija, ova dužina može iznositi najviše 35 m.

Za svaki objekat mora biti izrađen plan evakuacije u skladu sa važećim bezbednosnim propisima. Objekti se projektuju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita od požara i drugim propisima iz ove oblasti.

Komunikacije moraju biti u skladu sa važećim Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama ("Službeni glasnik RS", broj 22/15).

B) Garderoba

Garderoba može biti zajednička za više odeljenja ili posebna za svako odeljenje i ukupnog je kapaciteta koji odgovara broju učenika:

- zajednička garderoba može biti predviđena u sklopu proširenja komunikacija i sastoji se od garderobnih ormarića za odeću koji se zaključavaju tako da odložene stvari budu bezbedne;

- posebna garderoba može biti u sklopu učionice (u ovom slučaju učionica se projektuje najmanje površine 66 m2): kao garderobni ormarići u kojima se stvari mogu bezbedno odlagati ili kao zidni čiviluci;

- posebna garderoba može biti ispred učionice u sklopu komunikacija (u ovom slučaju širina komunikacija se uvećava za 1,20 m zbog bezbednosti prilikom evakuacije) i sastoji se od garderobnih ormarića za odeću koji se zaključavaju tako da odložene stvari budu bezbedne.

V) Sanitarne prostorije

Sanitarne prostorije u školi izgrađuju se prema broju učenika. Raspored sanitarnih prostorija u zgradi zavisi od broja korisnika (učenika i zaposlenih) po spratovima. Sanitarne prostorije su povezane sa glavnim komunikacijama - hodnicima škole. Predviđaju se kao odvojene celine za učenike i zaposlene. Pretprostor i prostor sa ve-ce šoljom treba da je neposredno osvetljen i provetren. Svaki ve-ce ima pretprostor u kojem je po jedan lavabo na svake dve ve-ce šolje. Uz sanitarne prostorije nalazi se i posebna prostorija za održavanje čistoće sa trokaderom.

U školskoj zgradi po spratovima i u dvorištu škole predvideti posebne česme sa vodom za piće. Iz higijenskih razloga voda sa česme umivaonika u pretprostorijama ve-ce-a nije za piće.

Svi umivaonici i tuševi treba da budu opremljeni instalacijom za toplu i hladnu vodu. Svi umivaonici treba da imaju automatske baterije sa ograničenim isticanjem vode, a pisoari automatske ispirače. Za potrebe umivaonika predvideti termostatske mešače sa regulacijom temperature, odnosno pripremu tople vode na 37-42 stepena. Oprema i galanterija sanitarnih prostorija mora biti usklađena sa zahtevima za javne objekte.

Neophodno je predvideti sanitarne prostorije za osobe sa invaliditetom pri projektovanju novih objekata ili rekonstrukciji postojećih. Za rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata predvideti sanitarne prostorije za osobe sa invaliditetom kada je to moguće u tehničkom smislu, a sve u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama ("Službeni glasnik RS", broj 22/15).

Sanitarne prostorije za učenike

Sanitarne prostorije predvideti odvojeno: posebno za učenike i posebno za učenice.

Broj sanitarija po higijenskoj normi je sledeći:

- jedna ve-ce šolja i dva pisoara na 40 učenika;

- jedna ve-ce šolja na 20 učenica;

- u neposrednoj blizini višenamenskih prostorija planiraju se i posebne sanitarne prostorije.

Sanitarne prostorije za zaposlene

Sanitarne prostorije su odvojene: posebno za zaposlene muškarce, a posebno za zaposlene žene.

Broj sanitarija po higijenskoj normi je sledeći:

- jedna ve-ce šolja i jedan pisoar na 20 zaposlenih muškaraca;

- jedna ve-ce šolja na 10 zaposlenih žena.

G) Spremišta

Smeštaj inventara i materijala zahteva poseban prostor u školama.

Za ovu svrhu potrebne su sledeće prostorije:

- spremište za pribor za održavanje čistoće, površine 2 m2, na svakom spratu po jedno;

- magacin za smeštaj inventara i drugog materijala škole površine 12-60 m2, prema kapacitetu škole.

D) Prostorija za zagrevanje škole (kotlarnica)

Zagrevanje škole vrši se, po mogućstvu, centralnim grejanjem. Broj i veličina prostorija za zagrevanje zavisi od veličine škole i sistema zagrevanja i utvrđuje se prema standardima za pojedine vrste zagrevanja.

Đ) Prostorija za server

Potrebno je predvideti posebnu prostoriju za čuvanje servera, koja se klimatizuje u skladu sa potrebama opreme, minimalne površine 4 m2. U slučaju ograničenih prostornih mogućnosti moguće je organizovati čuvanje servera u sklopu pripremne prostorije uz specijalizovanu učionicu za Računarstvo i informatiku.

Tipovi objekata

U skladu sa navedenim kriterijumima definisani su tipovi (primeri) objekata, sa tabelarno prikazanim uslovima. Prostorije su normirane prema maksimalnom broju učenika u odeljenju u skladu sa zakonom.

Projektni zadatak za objekat optimalnog kapacitetA - primer

Projektni zadatak - TIP A
Gimnazija kapaciteta 480-720 učenika (16-24 odeljenja), objekat spratnosti P + 2

LOKACIJA

 

Površina (m2)

Površina ukupno (m2)

Zemljište ispod objekta

 

1.870-2.370

Školsko dvorište

5 m2 po učeniku

2.400-3.600

Prilazne i zelene površine

 

2.200-3.300

Vežbalište (sa linijskom/kružnom atletskom stazom)

4.100-7.500

4.100-7.500

Dostavne površine

 

400

Parking i površina za odlaganje bicikala

 

300

 

ukupno

11.270-17.570

 

UKUPNO PO UČENIKU
(m2)

19,5-24,6

OBJEKAT

Grupa nastavnih prostorija

Ime prostorije

Broj prostorija

Površina (m2)

Površina ukupno (m2)

Učionice opšte namene (sa pripremnom prostorijom zajedničkom za dve učionice)

12-26

60 (učionica) + 18/2 (pripr. prost.)

828-1.794

Specijalizovane učionice (sa pripremnom prostorijom za svaku učionicu)

10

66 (učionica) + 18 (pripr. prost.)

840

Specijalizovane učionice (sa pripremnom prostorijom)

4

80 (2 učionice po 40) + 18 (pripr. prost.)

392

 

 

 

 

Sala za fizičko i zdravstveno vaspitanje

Sala

1

448

448

Kabinet za kondiciju i kor. vež.

1

80

80

Svlačionice

2

32

64

Sanitarine prostorije

2

32

64

Prostorija za nastavnika sa garderobom, tušem i ve-ce-om

2

18

36

Spravarnica

1

50

50

Grupa zajedničkih prostorija

Višenamenski prostor - svečana sala

1

 

216

Biblioteka sa čitaonicom

1

 

108

Prostorija za užinu

1

 

50

Grupa prostorija za zaposlene

Zbornica (nastavnička kancelarija)

1-2

 

60-80

Direktor

1

32

32

Pomoćnik direktora

1

14

14

Administracija (sekretar, računovodstvo)

2

14

28

Stručna služba (pedagog, psiholog)

2

14

28

Prostorija za pomoćno osoblje

1

12

12

Portirnica

1

4

4

Domar

1

20

20

Čajna kuhinja sa klubom za zaposlene

1

12

12

Grupa pomoćnih prostorija

Ime prostorije

Broj prostorija

Površina (m2)

Površina ukupno (m2)

Sanitarne prostorije

učenici

6 sanitarnih blokova

32

192

zaposleni

3 sanitarna bloka

6

18

Garderoba

3

25

75

Spremišta i magacini

1-2

 

60

Prostorije za zagrevanje (kotlarnica)

1

30

30

 

 

 

3.761-4.747

Komunikacije 25%

 

 

935-1.186

 

Ukupno neto

4.676-5.933

 

Ukupno bruto

5.640-7.119

 

NETO UKUPNO PO UČENIKU

8,2-9,74

 

BRGP PO UČENIKU
(m2)

9,8-11,7

Ostali higijensko-tehnički uslovi

Osvetljenje

Osnovni uslov za obrazovno-vaspitni rad u školama, a naročito u nastavnim prostorijama, jeste da su dovoljno i ravnomerno osvetljene.

Osvetljenje u prostorijama škole je dvojako: prirodno i veštačko.

Prirodno osvetljenje je dnevna sunčeva svetlost. Sve prostorije u školi obavezno moraju imati dovoljno dnevne svetlosti.

Leti se mora obezbediti maksimalan upad difuznog i minimalan upad direktnog sunčevog zračenja upotrebom senila i zastora.

Sistemi zaštite od sunčevog zračenja moraju da omoguće dovoljnu količinu svetlosti u prostorijama bez korišćenja veštačkog osvetljenja.

Potrebna dnevna svetlost u nastavnim prostorijama obezbeđuje se na sledeći način:

- upadni ugao dnevne svetlosti na najudaljenijem mestu od prozora u nastavnoj prostoriji iznosi najmanje 23°;

- površine svih prozora u nastavnoj prostoriji iznose najmanje 1/5 površine poda nastavne prostorije;

- nastavne prostorije okrenute su, po pravilu, prema dnevnoj sunčevoj putanji (jugoistok) kako bi se rasuta sunčeva svetlost nalazila u vidnom polju svakog radnog mesta, odnosno da bi se "krajičak neba" obavezno video sa svakog radnog mesta.

Veštačko osvetljenje koje se ugrađuje u objekte srednjih škola (gimnazija) treba da ispunjava zahteve utvrđene standardom SRPS EN 15193 - "Energetske performanse zgrada - energetski zahtevi za osvetljenje".

Na stolovima ili u visini 1,00 m iznad poda propisuje se osvetljaj:

- u učionicama i drugim nastavnim prostorijama, kao i u biblioteci i čitaonici, najmanje 300 luksa;

- u laboratorijama i radionicama gde se precizno radi 500 luksa;

- u sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje 300 luksa;

- u sanitarnim prostorijama i komunikacijama najmanje 120 luksa;

- u prostorijama za zaposlene 300 luksa;

- u spremištima i drugim pomoćnim prostorijama 60 luksa;

- u slučaju osvetljenja LED sijalicama boja veštačkog osvetljenja mora biti toplo bela (3000 K) ili prirodno bela (4000 K);

- najpodesnije veštačko osvetljenje je poluindirektno električno osvetljenje;

- u svim prostorijama treba obezbediti dovoljan broj svetiljki i ravnomerno osvetljenje za svako radno mesto;

- za školske table iznosi 350 luksa.

Zagrevanje i hlađenje

Rad škola u zimskim i hladnim danima zahteva održavanje potrebne temperature naročito u nastavnim i drugim prostorijama za boravak i rad učenika i zaposlenih.

Higijenska norma temperature u školskim prostorijama za pravilnu fiziološku funkciju organizma i rad iznosi za zimski period:

- u nastavnim prostorijama, izuzev sale za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, najmanje 22°C;

- u svim prostorijama za zaposlene najmanje 22°C;

- u sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, kabinetu za kondiciono i korektivno vežbanje 18°C;

- u svim hodnicima najmanje 20°C ;

- u svlačionicama i sanitarijama sale za Fizičko i zdravstveno vaspitanje najmanje 22°C.

Navedene norme temperature održavaju se tokom celog radnog vremena škole. Najcelishodniji način zagrevanja škole i stalnog održavanja potrebne temperature jeste centralno grejanje, odnosno etažno grejanje u manjim prizemnim školskim zgradama.

Zagrevanje nastavnih prostorija metalnim pećima nije dozvoljeno.

U letnjem periodu visokih spoljnih temperatura (preko 32°C) potrebno je u svim radnim, nastavnim i zajedničkim prostorijama obezbediti temperaturu 5°C nižu od spoljašnje, ali ne manje od 26°C. U skladu sa arhitektonskim rešenjem objekta i projektom grejanja, ventilacije i klimatizacije objekata, kao i drugim tehničkim uslovima, kao najsvrsishodniji način za obezbeđenje adekvatnih klimatskih uslova preporučuje se ugradnja multi split jedinica.

Za specijalizovanu učionicu za Računarstvo i informatiku i prostoriju za server neophodno je temperaturu regulisati tako da bude za 7-10°C niža od spoljašnje zbog zagrevanja i hlađenja računarske opreme, ali ne manje od 26°C u skladu sa Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 61/11).

Ugradnja instalacija za grejanje i hlađenje vrši se u skladu sa svim tehničkim propisima i u skladu sa svim važećim propisima koji regulišu ovu oblast.

U pogledu energetske efikasnosti i termičkih performansi objekata primenjuje se važeći Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada.

Provetravanje

Da bi se čuvalo zdravlje učenika i stvarali higijenski uslovi za rad, potrebno je obezbediti dovoljno čistog vazduha i održavati normalnu mikroklimu.

Aeracija vazduha po jednom učeniku iznosi 20 m3 u toku jednog školskog časa. Za stalno održavanje čistog vazduha pri kubaturi od najmanje 5,4-6,0 m3 po učeniku u učionici, potrebno je u toku jednog časa najmanje tri do četiri puta izmeniti vazduh (5,4-6,0 m3 x 3-4 puta = 20 m3), pri čemu brzina kretanja vazduha ne bi trebalo da pređe 0,2 m/s.

Relativna vlažnost vazduha treba da iznosi 40-60% i reguliše se redovnim provetravanjem.

Vazduh se izmenjuje putem ventilacije prostorija. Ventilacija se obavlja prirodnim putem ili uređajima za prinudnu (mehaničku) ventilaciju.

Prirodna ventilacija je povremeno provetravanje prostorija. Obavlja se obično povremenim otvaranjem prozora, a obezbeđuje se najčešće ugradnjom mehanizma za otvaranje gornjih delova prozora koso unutra (ventus ili drugo), izgradnjom zidnih ventilacionih uređaja ili na drugi način. Pri prirodnoj ventilaciji treba voditi računa da učenici ne budu izloženi udarima hladnog vazduha. Prirodna ventilacija se obezbeđuje u svim prostorijama srednjih škola (gimnazija). Potrebno je redovno provetravati nastavne prostorije prirodnim putem. Preporučuje se kratkotrajno provetravanje (5-10 minuta) otvaranjem velike površine prozora (npr. za vreme odmora), u odnosu na dugotrajno provetravanje (kipovani prozori tokom celog časa), jer je na taj način utrošak energije manji.

Prinudna ventilacija je dopuna prirodne ventilacije. Obavezna je u laboratorijama i radionicama, sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, višenamenskom prostoru, prostoriji za užinu. Obezbeđuje se izgradnjom zidnih ventilatora na spoljnim zidovima ili na drugi način. U specijalizovanoj učionici za Hemiju predvideti instalaciju za digestor.

Akustičnost prostorija

S obzirom na obrazovno-vaspitnu ulogu škole, neophodno je posvetiti posebnu pažnju akustičnosti školskih prostorija. Brojnim studijama je dokazano da loša akustičnost prostorija i produženo vreme reverberacije znatno utiču na razumljivost sadržaja i samim tim na uspešnost procesa učenja. Nerazumevanje sadržaja nastave i ugroženost komunikacije između nastavnika i učenika dovodi do opadanja koncentracije i pažnje u toku školskog časa, prekida toka misli, smanjenja moći pamćenja učenika, te do stvaranja dodatne buke, koja onemogućava proces nastave. Da bi se postigla dobra akustičnost, potrebno je minimiziranje pozadinskog zvuka niskih frekvencija, osiguranje jasnoće govora, sprečavanje nagomilavanja odjeka.

Pri izgradnji novih objekata, potrebno je da se primene navedene vrednosti akustične izolacione moći.

Pri sanaciji, rekonstrukciji ili adaptaciji postojećih objekata, potrebno je da se objekti postepeno prilagode zahtevima u pogledu akustike u skladu sa ovim pravilnikom.

U odnosu na namenu prostorije i zahteve zvučne izolacije i akustike, prostorije u školi mogu se podeliti u sledeće kategorije:

- prostorije sa povišenim zahtevima zvučne izolacije i akustike (učionice opšte namene, sve specijalizovane učionice, laboratorije, biblioteka) - I kategorija;

- prostorije sa srednjim zahtevima zvučne izolacije i akustike (zbornica, grupa prostorija za zaposlene, svečana sala/višenamenski prostor) - II kategorija;

- prostorije sa niskim zahtevima zvučne izolacije i akustike (prostorija za užinu, čajna kuhinja sa klubom, sala za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, kabinet za kondiciono i korektivno vežbanje, komunikacije sa holom) - III kategorija.

U odnosu na potencijalnu emisiju buke koja se predviđa u određenim prostorijama, prostorije škole možemo podeliti na:

- prostorije sa niskim potencijalom emisije buke - grupa A (učionice opšte namene, specijalizovane učionice, laboratorije, biblioteka, zbornica, grupa prostorija za zaposlene);

- prostorije sa srednjim potencijalom emisije buke - grupa B (svečana sala/višenamenski prostor, komunikacije osim hola, čajna kuhinja sa klubom);

- prostorije sa visokim potencijalom emisije buke - grupa V (spec. učionica za Muzičku kulturu, hol, sala za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, kabinet za kondiciono i korektivno vežbanje, prostorija za užinu).

Akustična izolaciona moć zidova i tavanica u prostorijama škole po kategorijama prikazana je u tabeli:

 

Kategorija prostorija u zavisnosti od zahteva za zvučnom izolacijom i akustikom

I kategorija

II kategorija

III kategorija

zid

tavanica

zid

tavanica

zid

tavanica

Potencijal stvaranja buke

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć zvuka udara (dB)

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć zvuka udara
(dB)

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć vazdušnog zvuka (dB)

srednja izolaciona moć zvuka udara
(dB)

Grupa A

47

55

53

47

55

53

--

--

--

Grupa B

--

--

--

47

55

53

47

55

53

Grupa V

58

58

46

--

--

--

47

55

53

Unutrašnja vrata treba da imaju akustičnu izolacionu moć od 32 dB.

Spoljni zidovi treba da imaju akustično izolacionu moć od 50 dB. S obzirom na veliki udeo prozora u spoljnim zidovima učionica, prozori koji se ugrađuju u nastavne prostorije treba da imaju zvučnu izolacionu moć od najmanje 30 dB.

Vreme reverberacije zavisi od zapremine prostorije, frekvencije zvuka, broja osoba u prostoriji, apsorpcione moći površina u prostoriji, kao i od namene prostorije. Za broj učenika u skladu sa ovim pravilnikom i za frekvencije opsega 100-5.000 Hz prosečne vrednosti vremena reverberacije treba da iznose:

- vreme reverberacije za učionice zapremine do 200 m3 treba da iznosi do 0,5 s;

- vreme reverberacije za učionice zapremine preko 200 m3 treba da iznosi do 0,6 s;

- vreme reverberacije za prostorije za zaposlene i biblioteku treba da iznosi do 0,6 s;

- vreme reverberacije za sale i trpezarije zapremine do 500 m3 treba da iznosi do 0,8 s, zapremine 500-2.000 m3 treba da iznosi do 1,0 s i zapremine preko 2.000 m3 treba da iznosi do 1,2 s;

- vreme reverberacije u salama za Fizičko i zdravstveno vaspitanje zapremine 1.000-2.000 m3 treba da iznosi do 1,3 s, zapremine 2.000-5.000 m3 treba da iznosi do 1,6 s i zapremine preko 5.000 m3 treba da iznosi do 1,8 s;

- vreme reverberacije za hodnike i holove iznosi do 1,0 s.

Vrednosti koje odstupaju do 20% od zadatih smatraće se prihvatljivim.

Poboljšanje akustičnosti i smanjenje vremena reverberacije postiže se ugradnjom građevinskih materijala koji apsorbuju zvuk (akustičnih plafona, perforiranih ploča itd.). Kao dopuna za postizanje akustičnog komfora u prostorijama sa zahtevima za govornu komunikaciju - pored vremena reverberacije potrebno je meriti i dodatne parametre za jasnoću i razumljivost govora u skladu sa SRPS EN ISO 3382-3. Pri tome je jasnoća govora C50, izražena u dB, bolja što je viša vrednost C50. Razumljivost govora se meri u skladu sa SRPS EN 60268-16 uz pomoć indeksa STI (Speech Transmission Index). U učionici prosečnih dimenzija STI ne bi trebalo da prelazi vrednost 0,75 od maksimalnih 1,00.

Izbor materijala u svim prostorijama škole predviđenim za boravak učenika mora biti takav da ne pojačava odjek buke i ne stvara eho-efekte, stoga se 10% apsorpcije (od ukupne površine poda) postavlja na zidove (ugradnjom akustičnih zidnih apsorbera) da bi se poboljšala razumljivost govora, smanjila reverberacija i smanjila bočna refleksija zvuka. Moguće poboljšanje postiže se korišćenjem spuštenih plafona koji apsorbuju zvuk posebno za niske frekvencije, kao i dodavanje zidnih apsorbera na zadnjem zidu za tradicionalnu nastavu ili na dva susedna zida za grupnu nastavu uz eventualno dodavanje govorne reflektujuće zone iznad nastavnika za tradicionalnu nastavu. Akustični i drugi spušteni plafoni koji se ugrađuju u školske objekte podležu standardu SRPS EN 13964.

Uređaji i instalacije

Izvođenje obrazovno-vaspitnog rada u gimnaziji zavisi od obezbeđenja higijensko-građevinskih uslova kao što su: normalno osvetljenje, potrebno zagrevanje, uredna ventilacija, dovodi vode i struje, ozvučenje i drugi uređaji i instalacije.

A) Električna instalacija

U gimnaziji se ugrađuju instalacije za korišćenje električne energije, kako za osvetljenje, tako i za potrebe nastave.

Električne instalacije moraju biti zaštićene, osigurane i izvedene po važećim propisima.

Za potrebe nastave u nastavnim prostorijama i prostorijama za boravak i rad u školi obezbeđuju se zatvorene utikačke kutije, i to:

- u svim učionicama i sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje, kao i u kabinetu za kondiciju i korektivno vežbanje najmanje po četiri utikačke kutije, od kojih tri na zidu pored stola nastavnika, a jedna na zidu iza učenika radi korišćenja audiovizuelnih tehničkih sredstava i održavanja učionice;

- u svim laboratorijama najmanje po šest utikačkih kutija u zidu, od kojih po tri na kraćem zidu iza učenika i tri na zidu školske table pored stola nastavnika, radi korišćenja električne struje pri eksperimentalnom radu, kao i razvodna tabla (šalt-tabla);

- u specijalizovanoj učionici za Računarstvo i informatiku broj utikačkih kutija treba da odgovara broju računarskih jedinica (15);

- u pripremnim i drugim prostorijama uz učionice, laboratorije, prostorijama uz salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje po dve utikačke kutije;

- u nastavničkoj zbornici, višenamenskoj prostoriji (svečanoj sali), biblioteci i čitaonici po šest utikačkih kutija;

- u čajnoj kuhinji se električne instalacije sa utikačkim kutijama izvode u skladu sa projektom;

- u ostalim prostorijama: prostoriji za užinu, klubu i u prostorijama za pomoćno osoblje po dve utikačke kutije.

Svetiljke moraju biti zaklonjene kako ne bi bile direktno u vidnom polju učenika. Donja ivica plafonskih svetiljki treba da bude najmanje 2,50 m od poda.

U sanitarnim prostorijama i komunikacijama treba predvideti senzore za uključivanje i isključivanje svetla.

B) Vodovodne i kanalizacione instalacije

U naseljima sa postojećom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom obezbeđuju se odgovarajući priključci u školi. U skladu sa kapacitetom objekta, potrebno je obezbediti dovoljne količine vode za sanitarnu i protivpožarnu zaštitu u skladu sa važećim standardima i Pravilnikom o protivpožarnoj zaštiti. Protivpožarna mreža je odvojena od mreže vode za piće. Ukoliko raspoloživi pritisak u spoljnoj mreži ne obezbeđuje minimalni pritisak na najvišem točećem mestu i najudaljenijem hidrantu, potrebno je predvideti uređaj za povišenje pritiska u sanitarnoj i protivpožarnoj instalaciji.

U naseljima gde ne postoji vodovodna mreža, dovod zdrave vode za piće mora se obezbediti u školi na najbolji higijenski način (hidroforom ili slično).

Kanalizacione instalacije obezbeđuju se u svakoj školi za sve sanitarne prostorije i priključke na kanalizacionu mrežu. U mestima gde nema kanalizacione mreže uz školu treba obezbediti septičku jamu.

Vodovodne instalacije u školi obavezne su:

- u svakom glavnom hodniku škole po jedno točeće mesto;

- ispred prostorije za užinu jedno do dva točeća mesta;

- u čajnoj kuhinji;

- u skladu sa tehničkim i prostornim mogućnostima u svim učionicama opšte namene i svim specijalizovanim učionicama;

- obavezno u specijalizovanoj učionici (laboratoriji) za Hemiju po pet točećih mesta, od kojih četiri na zidu do hodnika i jedno na stolu nastavnika; u specijalizovanim učionicama (laboratorijama) za Fiziku i Biologiju po tri točeća mesta, od kojih dva na zidu do hodnika i jedno na stolu nastavnika; u specijalizovanoj učionici za Likovno po dva točeća mesta;

- u pripremnim prostorijama uz laboratorije po jedno točeće mesto;

- u svim sanitarnim prostorijama u skladu sa higijenskom normom za sanitarne prostorije.

U školama u kojima postoje prostorne i tehničke mogućnosti vodovodne i kanalizacione instalacije treba predvideti u svim nastavnim prostorijama. U školskom dvorištu je potrebno predvideti vodovodne instalacije za baštenski hidrant za zalivanje zelenih površina.

V) Ostali uređaji i instalacije

Zamračivanje je potrebno obezbediti u svim nastavnim prostorijama i višenamenskom prostoru (svečanoj sali) radi korišćenja audio-vizuelnih sredstava (pametna tabla i slično), čija je upotreba u nastavi sve veća. Zamračivanje je potrebno obezbediti i u biblioteci radi fizičko-tehničke zaštite bibliotečke građe i opreme.

Instalacija ozvučenja (sistem razglasa) se obezbeđuje u svim nastavnim i zajedničkim prostorijama, a naročito u višenamenskom prostoru (svečanoj sali) i komunikacijama.

Instalacije kablovske televizije i interneta se obezbeđuju u svim nastavnim prostorijama, višenamenskoj prostoriji (svečanoj sali), biblioteci i zbornici škole.

Instalacije telefona sa najmanje jednim priključkom se obezbeđuje u prostorijama za upravu i administraciju, zbornici i prostorijama za stručne službe.

Instalacija računarske mreže se obezbeđuje u svim nastavnim prostorijama, višenamenskoj prostoriji (svečanoj sali), biblioteci, prostorijama uprave i administracije škole i prostorijama za stručne službe. U specijalizovanoj učionici za Računarstvo i informatiku je potrebno obezbediti ruter prema broju računarskih jedinica.

Objekat škole treba da ima zaštitu od provala putem sistema video-nadzora i alarma.

Objekat škole ima instalaciju školskog zvona.

Objekat škole ima satni sistem u hodnicima, zbornici, zajedničkim prostorijama.

Objekat škole ima stabilni sistem za dojavu požara sa alarmiranjem putem sirena u slučaju izbijanja požara. Zaštita od požara se postiže primenom odgovarajućih građevinskih materijala, protivpožarne instalacije, opreme, signalizacije i definisanjem evakuacionih puteva i izlaza - u skladu sa važećim propisima i standardima.

Instalacija gromobrana predviđa se u skladu sa važećim propisima i standardima i u skladu sa Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti ("Službeni glasnik RS", br. 95/18 i 10/19). Radioaktivni gromobrani uklanjaju se sa postojećih objekata u skladu sa zakonom.

U sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje i sportskoj hali prozori treba da obezbeđuju dovoljnu prirodnu osvetljenost i da se otvaraju pomoću ugrađenih uređaja (ventus ili slično) radi prirodne ventilacije. Svi prozori, ukoliko su od lomljivog stakla, zaštićeni su odgovarajućom mrežom udaljenom od stakla 10 cm. Svetlosna tela i radijatori treba da budu zaštićeni. Takođe treba uraditi dve duže konzole sa užlebljenjem na dve čeone grede plafona sa konstrukcijom za pokretne konopce i motke za penjanje, krugove, mornarske lestve i slično: dve manje i u podu zatvorene kuke za vratilo na oba duža zida; dvovisinski razboj; dve kuke naspramno na oba duža zida za pričvršćenje mreže za odbojku; uređaje za pričvršćenje tabli sa koševima za košarku na naspramnim kraćim zidovima i uređaje za rip-stolove.

U kabinetu za kondiciono i korektivno vežbanje prozore je neophodno zaštiti odgovarajućom mrežom. Svetlosna tela i radijatori treba da budu zaštićeni.

Konstrukcije i detalji

Pri izgradnji školskih zgrada obavezna je primena svih propisa za konstruktivnu stabilnost objekta u celini, kao i pojedinih konstruktivnih elemenata.

Pri projektovanju i izgradnji novih objekata škole, kao i prilikom rekonstrukcije ili dogradnje postojećih objekata, obavezno je primenjivanje svih standarda i propisa iz oblasti konstruktivne statičko-seizmičke bezbednosti, toplotne i akustične izolacije, zaštite od vlage, zaštite od požara i drugih elementarnih katastrofa.

Za sve obrazovno-vaspitne institucije, sve objekte u kojima borave deca ili se izvodi nastava obavezna je izrada Procene rizika od katastrofa i Plana zaštite i spasavanja u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ("Službeni glasnik RS", broj 87/18).

Konstruktivni sklop objekta škole treba da omogući laku i jednostavnu funkcionalnu reogranizaciju prema potrebama rada škole u skladu sa planom nastave i učenja.

U skladu sa mogućnostima prostora i planom nastave i učenja neophodno je predvideti mogućnost deobe nastavnih prostorija za rad u manjim grupama (po 15 učenika).

Izborom materijala treba obezbediti što veću ekonomičnost u održavanju zgrade.

Površina zidova treba da bude otporna na mehaničko oštećenje, a podnožje zaštićeno niskom soklom. Zidove u nastavnim prostorijama u visini 1,20 m od poda po mogućstvu treba zaštiti od oštećenja pogodnim materijalom. Površina zidova i podova sanitarnih prostorija treba da omogući održavanje čistoće i da bude otporna na hemijska sredstva za čišćenje (keramičke pločice ili slično).

Podovi u svim radnim prostorijama škole, a naročito u nastavnim prostorijama, treba da su topli ili polutopli, trajni, ravni i glatki, ali ne klizavi, dobre hemijske otpornosti, s mogućnošću lakog održavanja i čišćenja, dovoljno ekonomični i sa akustičnom izolacijom u skladu sa ovim pravilnikom. Ugrađeni materijal mora imati izveštaj o ispitivanju i stručno mišljenje u pogledu zdravstvene ispravnosti od strane akreditovane domaće laboratorije, prema Zakonu o predmetima opšte upotrebe ("Službeni glasnik RS", broj 25/19).

Pod u sali za Fizičko i zdravstveno vaspitanje obavezno je postavljen na elastičnoj podlozi i usklađen sa standardom SRPS EN 14904 "Površine za sportske terene - površine za različite sportove u sali". Pod u školskoj biblioteci i specijalizovanoj učionici za Računarstvo i informatiku treba da bude antistatičan. Pod ispred digestora treba da bude od nezapaljivog materijala, neklizav - od gume ili drugog materijala koji ispunjava standarde za laboratorijske podove.

Vrata mogu biti puna i zastakljena. Minimalne širine vrata su:

- za prostorije namenjene nastavi 0,90 m i puna;

- za sanitarne prostorije ulazna 0,90 m, a na nužniku 0,60 m i puna, osim za sanitarne prostorije predviđene za osobe sa invaliditetom;

- za salu za Fizičko i zdravstveno vaspitanje dvokrilna, širine 1,80 m;

- za komunikacije i ulaze, minimalne širine 1,80 m, donja trećina puna, a ostale dve trećine zastakljene i dobro zaštićene u delu rukovanja.

Vrata u svim nastavnim i zajedničkim prostorijama, kao i ulazna vrata, otvaraju se u smeru evakuacije. Pri otvaranju vrata ostavljaju slobodan prostor u smeru evakuacije i ne ometaju kretanje duž puta evakuacije.

Vrata u sanitarnim prostorijama, izuzev ulaznih, izdignuta su za 10 cm od poda ili obložena materijalom koji je postojan.

Vrata u svim prostorijama (uključujući specijalizovane učionice i pripremne prostorije) poseduju odgovarajuću bravu za zaključavanje.

Prozori u pogledu konstrukcije, izrade i ugrađivanja moraju da omoguće ravnomerno propuštanje svetlosti, nesmetan vidik, efikasno uklapanje u sistem ventilacije, lako rukovanje i održavanje. Kada su u otvorenom položaju, prozori ne smeju ometati kretanje i rad u prostoriji. Akustična izolacija fasadne stolarije koja se ugrađuje ispunjava uslove u skladu sa ovim pravilnikom. Termičke karakteristike stolarije moraju biti u skladu sa Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 61/11).

Boje zidova školskih prostorija su nereflektujuće (mat), svetle i mirne. U komunikacijama mogu biti jači tonovi. Boje koje se koriste u enterijeru moraju posedovati odgovarajući sertifikat da su netoksične i bezbedne za upotrebu.

Građevinski materijali, koji se koriste, moraju posedovati odgovarajući sertifikat da su netoksični i bezbedni za upotrebu, bez lako isparljivih organskih komponenti (VOC) i da poseduju CE sertifikat ili odgovarajući sertifikat u skladu sa Zakonom o građevinskim proizvodima ("Službeni glasnik RS", broj 83/18).

Unutrašnja obrada i boje nastavnih prostorija treba da obezbede minimalne procente refleksije: plafon 80%, zidovi 50%, podovi 30%, tabla 10% i nameštaj 30%.

Na podu sale za Fizičko i zdravstveno vaspitanje treba obeležiti igralište za rukomet, košarku i odbojku linijama širine 5 cm različitih boja.

Nastavne i zajedničke prostorije treba da budu obeležene tablicama sa nazivima prostorija.

Na vežbalištu treba obeležiti igralište za rukomet, košarku i odbojku linijama širine 5 cm vidljive boje (belom ili žutom).

Objekat škole mora imati tablu sa nazivom na vidljivom mestu pored glavnog ulaza u školu.

II OPREMA PROSTORIJA I DVORIŠTA

Opremu škole čine odgovarajući nameštaj i drugi elementi neophodni za obrazovno-vaspitnu delatnost škole.

Oprema treba da ispunjava higijenske, pedagoške, tehničke i estetske zahteve i da konstrukcijom, obradom i materijalom obezbeđuje sigurnost učenika i sprečava od povreda. Nameštaj treba da bude funkcionalan i udoban, lak za održavanje i čišćenje tečnim sredstvima za dezinfekciju, lako pokretljiv i kompatibilan sa drugom opremom.

Svu opremu treba dimenzionisati prema uzrastu učenika, odnosno prema ergonomskim zahtevima.

Poželjno je da su ivice i uglovi nameštaja glatki, bez oštrih ivica i da pri pokretanju nameštaj ne stvara buku i ne oštećuje pod. Teški ormani i visoki nameštaj moraju da budu pričvršćeni za zid.

Oprema se smatra odgovarajućom ako je stavljena u promet i poseduje sertifikat o ispunjenju propisanog standarda. U pogledu dimenzija, bezbednosti, stabilnosti, trajnosti i drugih karakteristika nameštaja za učenike važe standardi SRPS EN1729 "Nameštaj - stolice i stolovi za obrazovne institucije".

Pri utvrđivanju potrebne opreme za gimnazije vodi se računa o nameni prostorija i broju korisnika po prostorijama, a za nastavne prostorije i o specifičnim potrebama pojedinih nastavnih predmeta. U skladu sa brojem upisanih učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom potrebno je obezbediti posebnu opremu.

Postepeno treba uvoditi bele table u sve nastavne prostorije u skladu sa ovim pravilnikom.

U svim prostorijama škole treba postaviti korpe za otpatke.

Nameštaj za specijalizovanu učionicu za Računarstvo i informatiku treba obezbediti prema zahtevima za instalaciju računara i klima uređaja.

Posebna oprema za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom predviđa se u skladu sa brojem učenika sa smetnjama u razvoju i potrebama za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

OPREMA ŠKOLSKOG DVORIŠTA I VEŽBALIŠTA

Red.
br.

Vrsta opreme

Jedinica mere

Količina

1.

Konstrukcija za odbojku (u skladu sa SRPS EN 1271)

komplet

1-2 za školu

2.

Konstrukcija za košarku (u skladu sa SRPS EN 1270)

komplet

1-2 za školu

3.

Golovi za rukomet (u skladu sa SRPS EN 749)

par

1 za školu

4.

Korpe za otpatke

komad

u skladu sa kapacitetom škole

5.

Kontejneri za reciklažu

komplet

1 za školu

6.

Klupe

komad

u skladu sa kapacitetom škole

7.

Česma

komad

1-2 za školu

8.

Baštenski hidrant za zalivanje zelenih površina

komad

1 za školu

GRUPA NASTAVNIH PROSTORIJA

Oprema na nivou škole koja se koristi po potrebi u svim nastavnim prostorijama

Red.
br.

Vrsta opreme

Jed. mere

Količina

1.

Multifunkcijski uređaj (štampač, kopir aparat i skener)

komad

1 za 6 odeljenja

2.

Digitalni fotoaparat

komad

5-6 za školu

3.

Aparat za fotokopiranje

komad

1-2 za školu

4.

Prenosivi računar

komad

1 za svaku učionicu koja nema računar

5.

Zvučnici

komplet

1 za svaki prenosivi računar

6.

Platno za projektor (prenosivo)

komad

1 za 6 odeljenja

7.

Projektor

komad

1 za 6 odeljenja

8.

Pametna/interaktivna tabla

komad

2-4 za školu

9.

Akciona kamera sa opremom za terenski rad

komad

1-2 za školu

Učionica opšte namene

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Školska klupa u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2 (za dva učenika, dimenzija 1,3 m x 0,5 m ili za jednog učenika dimenzija 0,65 m x 0,5 m), visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

30

2.

Stolica za učenika, u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2, visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

30

3.

Sto za nastavnika

komad

1

4.

Stolica za nastavnika

komad

1

5.

Školska tabla dimenzija 2,5 m x 1,2 m (bela)

komad

1

6.

Zidni pano

komad

2

7.

Lavabo sa baterijom i povezan sa instalacijama (opciono)**

komad

1

8.

Bojler (opciono)**

komad

1

9.

Držač za ubrus (opciono)**

komad

1

10.

Dozator za tečni sapun (opciono)**

komad

1

11.

Slike i posteri u skladu sa programom nastave i učenja (prema tabeli nastavnih sredstava za svaki predmet)

komad

3-4

12.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri

komad

1 za svaki prozor

13.

Zidni čiviluk ili ormarići za odlaganje odeće u slučaju da je garderoba predviđena u sklopu učionice (30 mesta)

komad

1

Pripremna prostorija (zajednička za dve učionice opšte namene)

1.

Plakar za stručnu literaturu i nastavna sredstva

komad

2

2.

Sto za nastavnika

komad

1

3.

Stolica za nastavnika

komad

1

4.

Stolice

komad

4

5.

Radni sto (veći)

komad

1

6.

Priručna apoteka

komad

1

7.

Manji čiviluk za odlaganje garderobe za nastavnika

komad

1

 

*

Napomena: visine su navedene u standardu pod oznakom 5, 6 i 7.

**

Napomena: U školama u kojima postoje prostorne i tehničke mogućnosti predvideti točeće mesto u učionicama opšte namene.

Specijalizovana učionica

Osnovna oprema specijalizovane učionice i pripremne prostorije za sve predmete

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Školska klupa u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2 (za dva učenika, dimenzija 1,3 m x 0,5 m ili za jednog učenika dimenzija 0,65 m x 0,5 m), visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

15/30

2.

Stolica za učenika u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2, visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

30

3.

Sto za nastavnika

komad

1

4.

Stolica za nastavnika

komad

1

5.

Školska tabla dimenzija 2,5 m x 1,2 m**

komad

1-2**

6.

Zidni pano

komad

2

7.

Ormar ili plakar

komad

2

8.

Video projektor sa platnom i stalkom ili LCD/LED TV (minimalne dijagonale 124 cm, 178 stepeni ugla gledanja, osvežavanje 100 Hz, PC ulaz, HDMI ulaz, ugrađen analogni/digitalni prijemnik, smart funkcija poželjna) sa zidnim nosačem i kablovima za povezivanje sa računarom

komad

1

9.

Računar odgovarajuće konfiguracije za reprodukciju obrazovnih multimedijalnih sadržaja sa stalnom internet vezom i zvučnicima

komad

1

10.

Slike i posteri u skladu sa programom nastave i učenja (prema tabeli nastavnih sredstava za svaki predmet)

komad

3-5

11.

Zidni čiviluk ili ormarići za odlaganje odeće u slučaju da je garderoba predviđena u sklopu učionice (30 mesta)

komad

1

12.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri

komad

1 za svaki prozor

13.

Lavabo sa baterijom i povezan sa instalacijama***

komad

1

14.

Bojler sa izvedenim instalacijama za više toč. mesta ili za svako toč. mesto***

komad

u skladu sa brojem toč. mesta

15.

Stalak za ubruse***

komad

1

16.

Dozator za tečni sapun***

komad

1

Pripremna prostorija

1.

Plakar za stručnu literaturu i druga nastavna sredstva

komad

1-3

2.

Sto za nastavnika

komad

1

3.

Stolica za nastavnika

komad

1

4.

Stolice

komad

4

5.

Radni sto (veći)

komad

1

6.

Priručna apoteka

komad

1

7.

Manji čiviluk za odlaganje garderobe za nastavnika

komad

1

 

*

Napomena: dimenzije i tehničke karakteristike stolica i klupa za učenike u specijalizovanim učionicama za fiziku, hemiju i biologiju su bliže opisane u tabelama dodatne opreme po predmetima, visine su navedene u standardu pod oznakom 5, 6 i 7

**

Napomena: za specijalizovanu učionicu za Matematiku obavezne su dve table

***

Napomena: obavezno u specijalizovanim učionicama za Hemiju, Fiziku, Biologiju, Likovnu kulturu, opciono u svim specijalizovanim učionicama u školama u kojima postoje prostorne i tehničke mogućnosti.

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice koja je zasebna za svaki predmet

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Hemiju

Oprema kabineta normirana je za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Laboratorijska klupa za tri učenika, veličine 1,8 m x 0,6 m x 0,75 m (umesto školskih klupa)

komad

5

2.

Školske laboratorijske stolice za učenike na vijak (umesto standardnih školskih stolica)

komad

15

3.

Demonstracioni sto za nastavnika sa energetskim blokom (umesto standardnog stola)

komad

1

4.

Laboratorijska stolica za nastavnika sa naslonom i podesivom visinom (umesto standardne stolice)

komad

1

5.

Energetski blok (gas, voda, struja) za po tri učenika

komad

5

6.

Mobilni sto za pripremu

komad

1

7.

Digestor

komad

1

8.

Ventilacioni sistem

komad

1

9.

Aparat za gašenje požara

komad

1

Naziv nameštaja i opreme pripremne prostorije

1.

Energetski blok

komad

1

2.

Metalni orman za hemikalije sa bravom

komad

1

3.

Konzola ili sto za vagu

komad

1

4.

Manji zidni čiviluk

komad

1

5.

Sanduk s peskom ili protivpožarno ćebe

komad

1

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Fiziku

Oprema kabineta normirana je za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Laboratorijska klupa za tri učenika, veličine 1,8 m x 0,6 m x 0,75 m (umesto školskih klupa)

komad

5

2.

Školske laboratorijske stolice za učenike na vijak (umesto standardnih školskih stolica)

komad

15

3.

Demonstracioni sto za nastavnika sa energetskim blokom (umesto standardnog stola)

komad

1

4.

Laboratorijska stolica za nastavnika sa naslonom i podesiva sredstva (umesto standardne stolice)

komad

1

5.

Mobilni sto za pripremu

komad

1

6.

Energetski blok sa bezbedonosnim priključkom za svaki radni sto

komad

5

7.

Zidne slike istaknutih fizičara

komad

2

8.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri za zamračivanje (crne boje)

komad

prema broju prozora

9.

Aparat za gašenje požara

komad

1

10.

Zidni poster "Upozorenja i pravila o radu u laboratoriji"

komad

1

Naziv nameštaja i opreme pripremne prostorije

1.

Energetski blok sa bezbedonosnim priključkom

komad

1

2.

Konzola ili sto za vagu

komad

1

3.

Sanduk s peskom ili protivpožarno ćebe

komad

1

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Biologiju

Oprema kabineta normirana je za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Školski laboratorijski sto za tri učenika dimenzija 1,8 m x 0,6 m x 0,75 m (umesto školskih klupa)

komad

5

2.

Školske laboratorijske stolice za učenike na vijak (umesto standardnih školskih stolica)

komad

15

3.

Energetski blok (sa lavaboom i priključcima za struju, vodu i plin)

komad

5

4.

Demonstracioni sto sa energetskim blokom (komplet) za nastavnika (umesto standardnog stola)

komad

1

5.

Laboratorijska stolica za nastavnika sa naslonom i podesivom visinom (umesto standardne stolice)

komad

1

6.

Mobilni sto za pripremu

komad

1

7.

Razvodna tabla (šalt-tabla) ili kutija

komad

1

8.

Zidni poster "Upozorenja i pravila o radu u laboratoriji"

komad

1

Naziv nameštaja i opreme pripremne prostorije

1.

Energetski blok

komad

1

2.

Konzola ili sto za vagu

komad

1

3.

Rešo na struju

komad

1

4.

Sanduk s peskom ili protivpožarno ćebe

komad

1

5.

Termostat za gajenje mikroorganizama na hranljivim podlogama (opciono)

komad

1

6.

Mali frižider za čuvanje preparata i sl. (opciono)

komad

1

7.

Metalni orman za hemikalije sa bravom

komad

1

8.

Analitička vaga

komad

1

9.

Tehnička vaga

komad

1

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice/pripremne prostorije za Geografiju

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice/pripremne prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Ormar za smeštaj geografskih karata

komad

1

2.

Stalak za geografske karte

komad

1-2

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice/pripremne prostorije za Istoriju

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice/pripremne prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Ormar za smeštaj istorijskih karata

komad

1

2.

Stalak za istorijske karte

komad

1-2

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Strani jezik * sa opremom fonolaboratorije

Oprema kabineta normirana je za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave o učenja.

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Centralni uređaj jezičke laboratorije (kapaciteta 15 učenika + nastavnik) sa dva eksterna mrežna adaptera i korisničkim uputstvom

komad

1

2.

Komplet od 4 STP peč kabla (od 7 m)

komad

1

3.

Aktivni audio-boks za jednog učenika

komad

15

4.

Slušalice sa mikrofonom (za 15 učenika i nastavnika)

komad

16

5.

Mobilni kabinet za smeštaj opreme dimenzija 110 cm x 55 cm x 97 cm

komad

1

6.

Laka montažna pregrada 45 cm x 40 cm**)

komad

15

7.

DVD čitač (u sklopu računara)

komad

1

8.

Softverski paket za upravljanje centralnom jedinicom sa serijskim kablom za povezivanje povezivanje sa računarom

komad

1

9.

Instalacioni komplet za izradu fiksne instalacije za maksimalno 15 učenika, projektovan i izrađen po zahtevu korisnika na osnovu usvojenog rasporeda klupa (metalni plastificirani stubići za razvođenje instalacije, metalne plastificirane kanalice za polaganje kablova i PNK kanali za polaganje kablova za vezu između učeničkih mesta)**)

komad

1

 

*

Napomena: u specijalizovanim gimnazijama jezičke orijentacije za predmet Osnove prevođenja potrebna je dodatna oprema za simultano prevođenje u skladu sa planom i programom nastave i učenja.

**

Napomena: opciono, nije neophodno u slučaju da je fonolaboratorija mobilna.

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Muzičku kulturu

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Ormar za muzičke instrumente

komad

2

2.

Uređaji za prikaz multimedijalnih sadržaja sa pojačalom od 200 V i par zvučnika ili muzički stub

komad

1

3.

Pokretni praktikabli za hor (drveni ili aluminijumski, montažni)

komad

1

4.

Školska tabla dimenzija 2,5 m x 1,2 m, 3/4 table sa linijskim sistemom

komad

1

5.

Klavir, pijanino ili električni dinamički pijanino*

komad

1

6.

Stolica na vijak uz pijanino, klavir ili električni dinamički pijanino

komad

1

Naziv nameštaja i opreme pripremne prostorije

1.

Plakar za smeštaj instrumenata za orkestar i razredno sviranje

komad

4

2.

Stalak ili pult za note

komad

10

 

*

Napomena: Ukoliko škola raspolaže klavirom ili pijaninom, potrebno je obezbediti periodično štimovanje (jedanput u polugodištu).

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Likovnu kulturu

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Ormar za đačke radove: donji deo ormara sa punim krilima, police sa mogućnošću podešavanja

komad

2-3

2.

Postolje za stalak za modele

komad

2-3

Naziv nameštaja i opreme pripremne prostorije

3.

Ormar za pribor, alat i tehnička sredstva sa bravom

komad

2-3

4.

Štafelaj slikarski, tronožni, sklopivi ili klupa za crtanje

komad

u skladu sa potrebama

5.

Štafelaj vajarski

komad

u skladu sa potrebama

6.

Skener

komad

1

7.

Kolor-štampač

komad

1

8.

Digitalni fotoaparat

komad

1

9.

Eksterna prenosiva memorija (USB)

komad

30

10.

Digitalna tabla za crtanje (opciono)

komad

30

Dodatna/posebna oprema specijalizovane učionice za Računarstvo i informatiku

Oprema kabineta normirana je za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave o učenja.

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme specijalizovane učionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Sto radni, univerzalni, za jednog ili dva učenika ili školske klupe za jednog ili dva učenika u skladu sa brojem učenika (10-15 učenika), visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1

komad

10-15/5-8

2.

Stolica za učenike (standardna) u skladu sa brojem učenika

komad

10-15

3.

Centralni računar za nastavnika*)

komad

1

4.

Računar za učenika*) u skladu sa brojem učenika

komad

10-15

5.

Mrežna oprema za povezivanje računara i priključenje na internet

 

u skladu sa brojem računarskih jedinica

6.

Skener

komad

1

7.

Projekciono platno

komad

1

8.

Štampač laserski

komad

1

9.

Slušalice sa mikrofonom

komad

10-15

10.

Zvučnici

komplet

1

11.

Video projektor

komad

1

12.

Digitalni fotoaparat

komad

1

 

*

Napomena: performanse konfiguracija računarskih jedinica usklađuju se prema programu nastave i učenja za predmet Računarstvo i informatika ili prema preporuci datoj u Aneksu 1 normativa ovog pravilnika.

Oprema bloka prostorija za Fizičko i zdravstveno vaspitanje

Red.
br.

Oprema i nameštaj svlačionice

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Zidni čiviluci sa 20 vešaonika u svakoj svlačionici

komad

2-3

2.

Drvena klupa dužine 2 m u svakoj svlačionici

komad

2-4

3.

Drvena patosnica dužine 2 m u svakoj svlačionici

komad

2-4

Oprema i nameštaj kupatila

1.

Patosnice za svako kupatilo

komad

1

2.

Patosnice za tuš kabine, za svaku kabinu

komad

1

Oprema i nameštaj kabinet za kondiciju i spravarnic

1.

Metalni - žičani ormar ili plakar za rekvizite, dimenzija 2 m x 0,8 m x 0,42 m

komad

2

2.

Ormar ili plakar za sportsku opremu

komad

1

Pripremna prostorija

1.

Radni sto za nastavnika

komad

1

2.

Stolica za nastavnika

komad

1

3.

Vitrina ili plakar

komad

1

4.

Ležaj za prvu pomoć

komad

1

5.

Ogledalo, veličine 1,2 m x 0,4 m

komad

1

Sala za vežbanje - oprema

1.

Konstrukcija sa konopcima za penjanje

komplet

1 za salu

2.

Konstrukcija sa šipkom za penjanje

komplet

1 za salu

3.

Konstrukcija sa krugovima

komplet

1-2 za salu

4.

Konstrukcija za odbojku u sali (u skladu sa SRPS EN 1271)

komplet

1-2 za salu

5.

Konstrukcija za košarku, komplet sa tablama i obručevima (u skladu sa SRPS EN 1270)

komad

4-8 za salu

6.

Konstrukcija i golovi za rukomet sa mrežom (u skladu sa SRPS EN 749)

par

1 za salu

7.

Školska tabla (bela), dimenzija 1,20 m x 1,20 m

komad

1 za salu

GRUPA ZAJEDNIČKIH PROSTORIJA

Višenamenski prostor/svečana sala

Red.
br.

Oprema višenamenskog prostora/svečane sale

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Stolice, lakše i lako složive, prema razvijenosti i mogućnostima (odlaganje u spremištu)

komad

30-300

2.

Podijum za binu, montažni, lakši i lako složiv u školama u kojima bina nije drugačije rešena

komad

1

3.

Reprodukcije umetničkih slika ili najbolji radovi učenika

komad

4-5

4.

Panoi, izložbeni, prema razvijenosti škole

komad

1-3

5.

Postolja za vajarska dela

komad

1-2

6.

Zidni kvarcni časovnik

komad

1

7.

Mala klub-garnitura sa po tri polufotelje

komad

1-2

Biblioteka

Opremu biblioteke čine odgovarajući nameštaj i drugi elementi neophodni za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti.

Oprema se smatra odgovarajućom ako ispunjava standarde u skladu sa Pravilnikom o nacionalnom standardu za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti i drugom važećom zakonskom regulativom, kao i propise iz oblasti protivpožarne bezbednosti. Posebna oprema za decu sa smetnjama u razvoju predviđa se u skladu sa brojem učenika sa smetnjama u razvoju i u saradnji sa školama za decu sa posebnim potrebama.

Red.
br.

Oprema i nameštaj biblioteke

Jedinica mere

Količina po normativu

Prostorija ili prostorna celina za stručni rad bibliotekara

1.

Sto za bibliotekara

komad

1

2.

Sto ili pult za iznajmljivanje bibliotečke građe

komad

1

3.

Stolica za bibliotekara

komad

1

4.

Telefon

komad

1

5.

Računar za bibliotekara sa internet vezom i DVD čitačem i rezačem

komad

1

6.

Odgovarajući softver za bibliotečko poslovanje

komad

1

7.

Štampač sa skenerom (povezan i sa računarima u prostoru za korišćenje medija)

komad

1

8.

Eksterna memorija za pohranjivanje programskih baza i prenos podataka

komad

1

9.

Bibliotečka kolica (za prenos bibliotičke građe i kao pomoćna površina za odlaganje građe)

komad

1

10.

Ormar za smeštaj dokumentacije

komad

1

11.

Ormarić za smeštaj zaliha potrošnog materijala

komad

1

12.

Stona lampa

komad

1

13.

Aparat za gašenje požara

komad

1

Prostor ili prostorna celina za smeštaj knjižne građe

1.

Bibliotečki regali (zatvoreni ili otvoreni) maks. visine 180 cm sa prolazom između regala od 100 cm (jednostrani ili dvostrani)

 

broj polica prema broju knjiga (od 30 do 33 knjige po polici u jednom redu)

2.

Zastakljena polica za referensnu zbirku

komad

1

3.

Polica za časopise sa horizontalnim pločama blago nagnutim prema čitaocima - opciono

komad

2

Oprema i nameštaj čitaonice

1.

Stolovi za grupni i individualni rad učenika u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2, visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

30

2.

Stolica za učenika u skladu sa SRPS EN 1729-1 i SRPS EN 1729-2, visine usklađene sa uzrastom u skladu sa SRPS EN 1729-1*

komad

30

3.

Pokretni stalak za projekcione aparate - opciono

komad

1

4.

Projektor sa platnom ili LCD/LED TV (minimalne dijagonale 124 cm, 178 stepeni ugla gledanja, osvežavanje 100 Hz, PC ulaz, HDMI ulaz, ugrađen analogni/digitalni prijemnik, smart funkcija poželjna) sa zidnim nosačem i kablovima za povezivanje sa računarom

komad

1

5.

Laptop ili računar odgovarajuće konfiguracije za korišćenje obrazovnog softvera, reprodukciju zvuka i filma

komad

1

6.

Prenosiva bela tabla

komad

1

7.

Pano za izložbe

 

prema mogućnostima

8.

Zastori za zamračivanje (venecijaneri, roletne, trakaste zavese i sl.)

 

prema broju prozora

Oprema i nameštaj prostorne celine za pristup onlajn informacijama

1.

Radna površina/sto za učenika

komad

3-6

2.

Stolica za učenika

komad

3-6

3.

Računar odgovarajuće konfiguracije sa internet vezom

komad

3-6

4.

Slušalice za individualnu upotrebu

komad

3-6

5.

Ormar za čuvanje elektronskih nosilaca informacija (čija je unutrašnjost prilagođena za njihov smeštaj, visine 150-180 cm)

 

broj zavisi od obima građe

6.

Multifunkcijski uređaj (štampač, kopir aparat i skener)

komad

1

 

*

Napomena: visine su navedene u standardu pod oznakom 5, 6 i 7

 

Bibliotečki fond školske biblioteke

I. Knjižna građa

Veličina bibliotičkog fonda određuje se prema broju učenika, nastavnika i stručnih saradnika: najmanje 10-12 bibliotečkih jedinica po učeniku i najmanje 40 jedinica po nastavniku i stručnom saradniku.
U biblioteci 60% ukupnog bibliotečkog fonda čini literatura potrebna u nastavi Srpskog jezika i književnosti (odnosno maternjeg jezika i književnosti), a 40% stručna literatura iz svih predmeta koji se uče u školi, kao i iz drugih oblasti znanja.

Lektira za nastavu maternjeg jezika

na 5 učenika jednog razreda po 1 primerak

Klasična dela književnosti

1-2 primerka po naslovu

Savremena beletristika dokazane književne vrednosti

1 primerak po naslovu

Beletristika za omladinu koja odgovara po svojoj literarnoj i pedagoškoj vrednosti interesovanjima učenika

1-2 primerka po naslovu

Udžbenici i udžbenički kompleti za sve nastavne predmete i sve razrede (prema izboru stručnog veća) *

1 za svakog nastavnika i dodatnih 3-5 kompleta

Stručna i naučna literatura iz svih oblasti

u skladu sa očekivanjima da 40% fonda čini stručna literatura, popunjavati sve UDK brojeve

Referensna zbirka:
- enciklopedija opšta
- stručne enciklopedije za svaki predmet
- leksikoni
- rečnici srpskog/maternjeg jezika
- pravopis srpskog/maternjeg jezika
- rečnici stranih i klasičnih jezika
- rečnik književnih termina
- atlasi
- bibliografije

minimum po 1 primerak

Psihološko-pedagoška literatura

minimum 30 naslova

Metodičko-didaktička literatura za sve predmete koji se uče u školi

minimum po 1 naslov za svaki nastavni predmet

Naučno-popularna literatura iz svih naučnih oblasti primerena mladima

minimum 30 naslova

Literatura na stranim jezicima (stručna literatura iz raznih naučnih oblasti; beletristika sa vokabularom na različitim nivoima znanja jezika)

10 naslova po jednom jeziku

Periodika:
- stručni i metodički časopisi za svaku oblast/predmet
- pedagoško-psihološka periodika
- časopisi za decu i omladinu

minimum 1 naslov po oblasti

Zakoni i podzakonska akta iz oblasti obrazovanja, vaspitanja i bibliotekarstva (biblioteka se može opredeliti i da ih ima u elektronskom obliku)

minimum po 1 naslov

 

*)

Napomena: udžbenici i nastavna sredstva ne treba da nose inventarni broj biblioteke

 

II. Neknjižna građa (elektronski dokumenti)

Zvučna čitanka za srpski (maternji) jezik

po 1 za svaki razred

Auditivni materijali iz oblasti fonetika sa fonologijom, akcentologije, dijalektologije

po 1 za svaki razred

Muzika različitih doba i žanrova

400-500 kompozicija

Notna građa različitih žanrova

prema potrebama obrazovno-vaspitnog rada

Nastavni filmovi

za svaki nastavni predmet minimum 5-10 naslova

Umetnički filmovi (ekranizacije književnih dela i antologijski filmovi)

30-50 komada

Baze podataka obrazovnog sadržaja dostupnih na internetu

prema potrebama obrazovno-vaspitnog rada

Obrazovni audio i video materijali za različite oblasti

prema potrebama obrazovno-vaspitnog rada

Elektronske knjige

prema mogućnostima

Elektronski udžbenici za sve predmete

po 1 za svakog nastavnika

Elektronski časopisi

prema mogućnostima

Referensna zbirka u elektronskom obliku

prema potrebama obrazovno-vaspitnog rada

Bibliografske baze podataka

prema potrebama obrazovno-vaspitnog rada

Prostorija za užinu

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Standardni trpezarijski sto u skladu sa uzrastom za 4 osobe

komad

8

2.

Standardne trpezarijske stolice

komad

u skladu sa kapacitetom prostorije po 4 za svaki sto

3.

Automat za vodu/piće

komad

1

4.

Reprodukcije i najbolji radovi učenika

komad

3-5

5.

Lavabo sa baterijom, povezan sa instalacijama

komad

1

6.

Bojler sa izvedenim instalacijama

komad

u skladu sa brojem toč. mesta

7.

Stalak za ubruse

komad

1

8.

Dozator za tečni sapun

komad

1

9.

Higijenska kanta za otpatke na nožno otvaranje (veća)

komad

1

GRUPA PROSTORIJA ZA ZAPOSLENE

Prostorija za nastavno osoblje (zbornica)

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Konferencijski sto za 6 nastavnika

komad

u skladu sa brojem odeljenja

2.

Stolica sa tapaciranim sedištem

komad

u skladu sa brojem stolova

3.

Stočić za telefon

komad

1

4.

Telefon

komad

1

5.

Ormar sa pregradama za arhiviranje i odlaganje dokumentacije

komad

u skladu sa brojem odeljenja

6.

Tabla za raspored časova

komad

1

7.

Tabla za obaveštenje

komad

1

8.

Časovnik (zidni)

komad

1

9.

Ogledalo, 0,9 m x 0,9 m

komad

1

10.

Slike, umetničke reprodukcije

komad

1-3

11.

Čiviluk zidni

komad

u skladu sa brojem odeljenja

12.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri

komad

za svaki prozor

13.

Ormarić za prvu pomoć - priručna apoteka

komad

1

Prostorije za stručne službe

Prostorija za pedagoga

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Radni sto za pedagoga

komad

1

2.

Stolica za pedagoga

komad

1

3.

Veći sto za grupni rad

komad

1

4.

Stolica

komad

2-4

5.

Ormari sa delom koji se zaključava za radna sredstva, biblioteku i dokumentaciju

komad

2-4

6.

Čiviluk, stojeći

komad

1

7.

Računar odgovarajuće konfiguracije sa stalnom internet vezom i zvučnicima

komad

1

8.

Registratori za čuvanje dokumentacije

komad

u skladu sa potrebama

Literatura

Stručna i naučna literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koju stručne službe koriste, navedena je u sklopu fonda školske biblioteke

Prostorija za psihologa

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Radni sto za psihologa

komad

1

2.

Stolica za psihologa

komad

1

3.

Veći sto za grupni rad

komad

1

4.

Stolica

komad

2-4

5.

Ormari sa delom koji se zaključava za radna sredstva, biblioteku i dokumentaciju

komad

2-4

6.

Čiviluk, stojeći

komad

1

7.

Računar odgovarajuće konfiguracije sa stalnom internet vezom i zvučnicima

komad

1

8.

Registratori za čuvanje dokumentacije

komad

u skladu sa potrebama

Naziv sredstva za rad školskog psihologa

1.

Psihološki testovi za ispitivanje opštih i posebnih sposobnosti, individualni i grupni, testovi ličnosti, testovi za profesionalnu orijentaciju i odgovarajući potrošni materijal za upisivanje rezultata (više različitih testova koje isključivo psiholog bira, koristi i čuva)

komad

30

Literatura

Stručna i naučna literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koju stručne službe koriste, navedena je u sklopu fonda školske biblioteke

Prostorije za upravu

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Pisaći sto sa fiokama sa obe strane stola i praznim međuprostorom, u svakoj prostoriji za upravu škole

komad

1

2.

Stolica sa tapaciranim sedištem

komad

1

3.

Telefon

komad

1

4.

Konferencijski sto, dimenzija 1,2 m x 0,8 m x 0,75 m u prostoriji direktora

komad

1-2

5.

Stolice tapacirane, prema razvijenosti škole

komad

4-10

6.

Vitrina za priručni materijal

komad

1

7.

Čiviluk, stojeći

komad

1

8.

Slika istaknute ličnosti čije ime nosi škola

komad

1

9.

Grb Republike Srbije

komad

1

10.

Reprodukcije umetničkih slika ili najbolji radovi učenika

komad

1

11.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri

komad

za svaki prozor

12.

Klub-garnitura

komad

1

Prostorije za administraciju

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Pisaći sto sa fiokama sa obe strane stola i praznim međuprostorom, u svakoj prostoriji za administraciju

komad

1-2

2.

Stolica sa tapaciranim sedištem

komad

1-2

3.

Stočić sa dve polufotelje za stranke

komad

1

4.

Ormar, metalni sa trezorom

komad

1

5.

Vitrina za priručni materijal

komad

1

6.

Čiviluk, stojeći

komad

1

7.

Zastori, trakaste zavese ili venecijaneri

komad

za svaki prozor

8.

Računar odgovarajuće konfiguracije sa stalnom internet vezom

komad

1

Prostorije za zdravstvenu zaštitu (opciono)

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Ležaj za lekarski pregled

komad

1

2.

Zubarska stolica sa uređajima (komplet)

komad

1

3.

Sto (pisaći), standardni

komad

1

4.

Stolica od kojih jedna sa tapaciranim sedištem i dve na vijak

komad

3

5.

Vaga sa visinomerom

komad

1

6.

Vitrina za instrumente i lekove

komad

1

7.

Čiviluk, stojeći

komad

1

Naziv nameštaja i opreme čekaonice

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Klub sto (manji pravougaoni)

komad

1-2

2.

Stolice obične

komad

10

Prostorija za pomoćno osoblje

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Sto

komad

1-2

2.

Stolice

komad

1-6

3.

Ormar za garderobu (odvojeni delovi za civilnu garderobu i radnu uniformu)

komad

u skladu sa brojem zaposlenih

Portirnica (opciono)

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Sto

komad

1

2.

Stolica obična

komad

1

3.

Tabla za ključeve

komad

1

Prostorija za domara (radionica)

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Radni sto

komad

1

2.

Stolica obična

komad

1

3.

Orman za alat

komad

1

4.

Mašine za opravke i održavanje objekta i dvorišta

komad

u skladu sa mogućnostima

Čajna kuhinja sa klubom za zaposlene

Red.
br.

Naziv nameštaja

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Šporet ili ugradna ploča

komad

1

2.

Frižider

komad

1

3.

Bojler, ekspresni ili protočni

komad

1

4.

Radna ploča sa ugradnim elementima (sudopera sa baterijom)

komad

1

5.

Viseći elementi

komad

1-2

6.

Polica za sušenje posuđa, odnosno prema mogućnostima mašina za pranje posuđa

komad

1

7.

Higijenska kanta za otpatke na nožno otvaranje

komad

1

8.

Klub-garnitura

komad

1

POMOĆNE PROSTORIJE

Komunikacije (hodnici i holovi)

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Slike zidne: umetničke (reprodukcije), istaknutih naučnika i književnika, prirodnih lepota naše zemlje, đački radovi

komad

5-20

2.

Pano za izlaganje i informacije

komad

1-3

3.

Postolje ili držač za cveće, u svakom hodniku

komad

2-3

4.

Stočić sa dve polufotelje za stranke, u hodniku ispred prostorije za upravu

garnitura

1

5.

Otirač, veći

komad

1 na svakom ulazu

6.

Protivpožarni aparat

komad

1 na svakih 50 m2

7.

Sto za dežurnog učenika

komad

1

8.

Stolice za dežurnog učenika

komad

2

9.

Ormar za izgubljene stvari

komad

1

10.

Garderoba (u skladu sa arhitektonskim rešenjem)

kompleta

u skladu sa brojem odeljenja

11.

Točeće mesto sa vodom za piće

komad

1 po spratu

Prostorija za server

Red.
br.

Naziv nameštaja i opreme prostorije

Jedinica mere

Količina po normativu

1.

Oprema za prednaponsku zaštitu i rezervno napajanje struje/UPS uređaji

komad

1

2.

Rek sa mrežnim instalacijama

komad

1

 

NASTAVNA SREDSTVA

SRPSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST I GRUPA PREDMETA IZ OBLASTI SRPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA (SRPSKI JEZIK, KNJIŽEVNOST, UVOD U OPŠTU LINGVISTIKU, RETORIKA I BESEDNIŠTVO)

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/preporučeno

Posebne napomene

1.

Slike (fotografije, umetničke reprodukcije) pisaca iz programa

zbirka

1

obavezno

 

2.

Karta raspoređenosti jezika sveta

komad

1

obavezno

 

3.

Mapa stabla indoevropskih jezika

komad

1

obavezno

 

4.

Dijalekatska karta srpskog jezika

komad

1

obavezno

 

5.

Poster ćiriličkog pisma

komad

1

obavezno

 

6.

Poster latiničkog pisma

komad

1

obavezno

 

7.

Poster najstarijih pisama slovenske pismenosti

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

8.

Poster razvoja srpskog jezika

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

9.

Poster izgleda antičkog pozorišta

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

10.

Poster izgleda pozorišta u doba renesanse

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

11.

Poster izgleda savremenog pozorišta, bioskopa, biblioteka, čitaonica

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

12.

Poster najstarijih štampanih knjiga i časopisa u Srbiji

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

13.

Poster vrsta umetnosti

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

14.

Poster književnih rodova i vrsta

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

15.

Posteri, sheme, grafikoni i drugi grafički prikazi; primeri sistematizacije nastavnih sadržaja prema temama i jedinicama iz jezika (gramatike) u skladu sa nastavnim programom

po komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

16.

Posteri, sheme, grafikoni i drugi grafički prikazi; primeri sistematizacije nastavnih sadržaja prema temama i jedinicama iz književnosti (stilske figure, versifikacija, oblici kazivanja)

po komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

17.

Zvučne čitanke

zbirka
od 1. do 4. raz.

1

obavezno

 

18.

Sprski akcenat (CD)

komad

1

preporučeno

 

19.

Mali akcenatski rečnik srpskog jezika (CD)

komad

1

preporučeno

 

20.

Auditivni materijali iz oblasti fonetike sa fonologijom, akcentologije i dijalektologije

komad

1

obavezno

prema raspoloživim izvorima

21.

Video materijali o piscima, knjigama, književnosti i književnim pojavama iz nastavnog programa (dokumentarni filmovi, video zapisi, specijalne emisije i sl.)

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

22.

Igrani filmovi, televizijski filmovi ili serije koji su ekranizacija ili dramatizacija književnih dela iz nastavnog programa

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

23.

Antologija epske poezije (CD)

komad

1

preporučeno

 

24.

Antologija lirske poezije (CD)

komad

1

preporučeno

 

25.

Antologija narodne proze (CD)

komad

1

preporučeno

 

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

SRPSKI KAO NEMATERNJI JEZIK

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

1.

Slike (fotografije, umetničke reprodukcije) pisaca iz programa

zbirka

1

obavezno

 

2.

Karta raspoređenosti jezika sveta

komad

1

obavezno

 

3.

Mapa stabla indoevropskih jezika

komad

1

obavezno

 

4.

Poster ćiriličkog pisma

komad

2

obavezno

 

5.

Poster latiničkog pisma

komad

1

obavezno

 

6.

Poster vrsta umetnosti

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

7.

Poster književnih rodova i vrsta

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

8.

Posteri, sheme, grafikoni i drugi grafički prikazi; primeri sistematizacije nastavnih sadržaja prema temama i jedinicama iz jezika (gramatike) u skladu sa nastavnim programom

po komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

9.

Posteri, sheme, grafikoni i drugi grafički prikazi; primeri sistematizacije nastavnih sadržaja prema temama i jedinicama iz književnosti

po komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

10.

Zvučne čitanke

zbirka
od 1. do 4. razreda

1

obavezno

po potrebi

11.

Srpski akcenat (CD)

komplet

1

preporučeno

 

12.

Mali akcenatski rečnik srpskog jezika (CD)

komad

1

preporučeno

 

13.

Auditivni materijali iz oblasti fonetike sa fonologijom, akcentologije i dijalektologije

komad

1

obavezno

prema raspoloživim izvorima

14.

Video materijali o piscima, knjigama, književnosti i književnim pojavama iz nastavnog programa (dokumentarni filmovi, video zapisi, specijalne emisije i sl.

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

15.

Igrani filmovi, televizijski filmovi ili serije koji su ekranizacija ili dramatizacija književnih dela iz nastavnog programa

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

16.

Antologija epske poezije (CD)

komad

1

preporučeno

 

17.

Antologija lirske poezije (CD)

komad

1

preporučeno

 

18.

Antologija narodne proze (CD)

komad

1

preporučeno

 

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

PRVI I DRUGI STRANI JEZIK (I OSNOVI PREVOĐENJA U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA)

Oprema i nastavna sredstva za prvi strani jezik normirana su za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

Zidne slike, grafikoni i karte (fakultativno)

1.

Zidne slike ili fotografije o zemlji ili zemljama čiji se jezik uči

komad

1

obavezno

 

2.

Zidne slike značajnih stranih kulturnih i naučnih stvaralaca, kao i istorijskih ličnosti, prema programu nastave i učenja

komad

1

obavezno

 

3.

Geografska karta zemlje ili zemalja čiji se jezik uči

komad

1

obavezno

 

4.

Grafičko prikazivanje jezičkih zakonitosti

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

 Multimedijalni obrazovni materijali

1.

CD ili DVD medijumi koji čine sastavni deo udžbeničkog kompleta po kome se radi

komplet

1

obavezno

 

2.

Video i auditivni materijali (koji sadrže jezičke vežbe, tekstove, pesme, filmove sa lingvopragmatskim sadržajima, itd.)

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

3.

CD ili DVD medijumi sa dodatnim jezičkim materijalom po izboru

zbirka

1

obavezno

 prema raspoloživim izvorima

4.

Softver za nastavu stranog jezika (prema programu nastave i učenja)

 

obavezno

 

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

LATINSKI JEZIK I GRUPA PREDMETA IZ OBLASTI KLASIČNIH JEZIKA U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA (LATINSKI JEZIK SA ELEMENTIMA KLASIČNE CIVILIZACIJE, KLASIČNI GRČKI JEZIK, OSNOVI KLASIČNIH NAUKA)

Red. br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

Zidne slike, grafikoni i karte (fakultativno)

1.

Zidne slike ili fotografije prema programu nastave i učenja

komad

1

obavezno

 

2.

Zidne slike značajnih kulturnih i naučnih stvaralaca, kao i istorijskih ličnosti prema programu nastave i učenja

komad

1

obavezno

 

3.

Zidne karte i mape prema programu nastave i učenja (istorijske karte razvoja Rimskog carstva i klasične Grčke i sl.)

komad

1

obavezno

 

4.

Grafički prikazi jezičkih zakonitosti

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

 Multimedijalni obrazovni materijali

1.

CD ili DVD medijumi koji čine sastavni deo udžbeničkog kompleta po kome se radi

komplet

1

obavezno

 

2.

Video i auditivni materijali (koji sadrže jezičke vežbe, tekstove, pesme, filmove sa lingvopragmatskim sadržajima itd.)

komad

2-4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

3.

Softver za nastavu latinskog jezika (prema programu nastave i učenja)

obavezno

 

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

MATEMATIKA I GRUPA PREDMETA IZ OBLASTI MATEMATIKE U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA I ODELJENJIMA UČENIKA SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA (ANALIZA SA ALGEBROM, GEOMETRIJA, LINEARNA ALGEBRA I ANALITIČKA GEOMETRIJA, VEROVATNOĆA I MATEMATIČKA STATISTIKA, NUMERIČKA MATEMATIKA, DISKRETNA MATEMATIKA)

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

1.

Pribor za crtanje: lenjir, šestar koji odgovara vrsti table, jednakokraki pravougli trougaoni lenjir, pravougli trougaoni lenjir sa uglom od 600, uglomer

komplet

1

obavezno

za svakog nastavnika

2.

Zidne slike, posteri i grafički prikazi

komad

4

obavezno

za kabinet/za 1 odeljenje

3.

Model zbira uglova trougla

komad

1

preporučeno

 

4.

Model obima i površine kruga

komad

1

preporučeno

 

5.

Model centralnog i periferijskog ugla

komad

1

preporučeno

 

6.

Model uglova sa paralelnim i normalnim kracima

komplet

1

preporučeno

 

7.

Model Pitagorine teoreme

komad

1

preporučeno

 

8.

Modeli ravnih geometrijskih figura za demonstriranje razložive i dopunske jednakosti

komplet

1

preporučeno

 

9.

Modeli omotača geometrijskih tela

komplet

1

preporučeno

 

10.

Modeli geometrijskih tela (od žice i drveta)

komplet

1

obavezno

za kabinet/za 1 odeljenje

11.

Model koordinantnog sistema u ravni

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

12.

Model koordinantnog sistema u prostoru

komad

1

preporučeno

mogu izrađivati učenici u saradnji sa nastavnikom

13.

Model kvadriranja binoma

komad

1

preporučeno

 

14.

Model razlike kvadrata

komad

1

preporučeno

 

15.

Džepni kalkulator

komad

30

obavezno

po nastavniku

Multimedijalni obrazovni materijali

1.

Softver za nastavu matematike (prema programu nastave i učenja)

obavezno

po izboru stručnog veća

2.

Video materijali o matematičarima, matematičkim dostignućima, oblastima iz programa nastave i učenja (dokumentarni filmovi, video zapisi, specijalne emisije i sl.)

obavezno

prema raspoloživim izvorima

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke.

FIZIKA I GRUPA PREDMETA IZ OBLASTI FIZIKE U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA I ODELJENJIMA UČENIKA SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA FIZIKU (OSNOVE MEHANIKE I TERMODINAMIKE, ELEKTROMAGNETIZAM I OPTIKA, MEHANIKA SA TEORIJOM RELATIVNOSTI, ATOMSKA I MOLEKULARNA FIZIKA, FIZIKA MIKROSVETA, ASTRONOMIJA *)

Oprema i nastavna sredstva normirana su za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/preporučeno

Posebne
napomene

Zidne slike

1.

Međunarodni sistem mera i mernih jedinica

komad

2

obavezno

za kabinet i pripremnu prostoriju

2.

Slike poznatih fizičara

komad

5-10

obavezno

za kabinet

3.

Periodni sistem elemenata

komad

1

obavezno

Aparati, instrumenti, pribor i modeli

Mehanika

1.

Čelična metarska traka

komad

10

obavezno

za kabinet

2.

Pomično merilo sa nonijusom (tačnosti 0,02 mm i 0,05 mm)

komad

4

obavezno

3.

Mikrometarski zavrtanj

komad

3

obavezno

4.

Hronometar - mehanički

komad

5

obavezno

5.

Digitalni hronometar sa kablovima sa fotosenzorima

komplet

2

obavezno

6.

Kablovi sa fotosenzorima za digitalni hronometar

komad

4

obavezno

7.

Terazije sa kompletom tegova

komad

2

obavezno

8.

Digitalna vaga do 0,5 kg

komad

2

obavezno

9.

Dinamometri (cevni)

komplet

1

obavezno

10.

Dinamometri sa kružnom skalom

komplet

1

obavezno

11.

Dinamometri za magnetnu tablu

komplet

1

obavezno

12.

Čelične opruge različitih dimenzija i konstanti

komplet

1

obavezno

13.

Galilejev žleb (dvodelna strma ravan)

komad

1

obavezno

14.

Kolica na šinama (par kolica sa oprugom, i odgovarajućim priborom za proveru zakona akcije i reakcije)

komplet

1

obavezno

15.

Uređaj sa kolicima za proveru zakona održanja energije

komplet

2

obavezno

16.

Atvudova mašina

komplet

3

obavezno

17.

Njutnova cev

komad

1

obavezno

18.

Maksvelov točak

komad

1

obavezno

19.

Poluga sa tegovima za kačenje

komplet

1

obavezno

20.

Centrifugalna mašina sa kompletom delova

komad

1

obavezno

21.

Obrtni disk za demonstraciju centripetalne sile (u kombinaciji sa dinamometrom)

komad

1

obavezno

22.

Oberbekov točak

komad

1

obavezno

23.

Uređaj za proveru zakona kinematike i dinamike rotacionog kretanja

komplet

2

obavezno

24.

Model mrtve petlje

komad

1

obavezno

25.

Prantlova stolica i tegovi

komad

1

obavezno

26.

Perkusiona mašina

komad

1

obavezno

27.

Vazdušni sto sa kompletom delova**

komplet

1

preporučeno**

28.

Uređaj za proveru Bernulijeve jednačine

komad

2

obavezno

29.

Pitoova cev

komad

1

obavezno

30.

Vakuum pumpa - mehanička

komad

1

obavezno

31.

Stakleno zvono (recipijent)

komad

2

obavezno

32.

U manometar sa vodom

komad

2

obavezno

33.

Barometri

komad

2

obavezno

34.

Metalni manometar

komad

1

obavezno

35.

Aerometri različitog opsega

komplet

1

obavezno

36.

Arhimedova vaga

komad

1

obavezno

37.

Model aerodinamičkog tunela sa kompletom pripadajućih delova (aerodinamička vaga, aerodinamička tela)**

komplet

1

preporučeno**

38.

Stoksov viskozimetar

komplet

3

obavezno

39.

Uređaj za određivanje modula elastičnosti

komad

3

obavezno

40.

Matematičko klatno

komad

3

obavezno

41.

Fizičko klatno

komad

2

obavezno

42.

Klatno na elastičnoj opruzi sa kompletom tegova

komad

3

obavezno

43.

Klatno za rezonanciju

komad

1

obavezno

44.

Ton generator

komad

1

obavezno

45.

Talasna mašina (Zvorkinova)

komad

1

obavezno

46.

Talasna kada ili WSP aparat

komplet

1

obavezno

47.

Zvučne viljuške sa i bez rezonatorske kutije

komplet

1

obavezno

48.

Uređaj za određivanje brzine zvuka u vazduhu pomoću vazdušnog stuba

komad

2

obavezno

49.

Uređaj za određivanje brzine zvuka u metalu pomoću Kuntove cevi sa ton generatorom

komplet

1

obavezno

50.

Data - loger sa kompletom senzora za mehaniku

komad

1

obavezno

Toplotna fizika

1.

Model za demonstraciju idealnog gasa

komplet

1

obavezno

za kabinet

2.

Uređaj za proveravanje Bojl - Mariotovog zakona

komad

3

obavezno

3.

Uređaj za proveru Šarlovog zakona

komad

3

obavezno

4.

Uređaj za demonstraciju adijabatske kompresije i ekspanzije

komad

1

obavezno

5.

Pribor za demonstraciju širenja čvrstih tela pri zagrevanju

komad

1

obavezno

6.

Pribor za demonstraciju širenja tečnosti

komad

1

obavezno

7.

Pribor za demonstraciju širenja gasova

komad

1

obavezno

8.

Uređaj za demonstraciju kapilarnih pojava pomoću kapilara

komplet

1

obavezno

9.

Laboratorijski termometri (alkoholni do 100°C)

komad

5

obavezno

10.

Digitalni termometar

komad

5

obavezno

11.

Kalorimetar

komad

1

obavezno

12.

Pribor za demonstraciju prenosa toplote provođenjem

komplet

1

obavezno

13.

Komplet za prenos i konverziju energije

komplet

1

obavezno

14.

Pribor za demonstraciju prenosa toplote strujanjem

komad

1

obavezno

15.

Pribor za demonstraciju prenosa toplote zračenjem

komplet

1

obavezno

16.

Pribor za demonstraciju ključanja pri sniženom pritisku

komad

1

obavezno

17.

Komplet žičanih ramova za površinski napon

komad

1

obavezno

18.

Uređaj za određivanja koeficijenta površinskog napona metodom otkidanja

komad

3

obavezno

19.

Komplet za realizaciju Rejlijevog eksperimenta

komad

1

obavezno

20.

Data - loger sa kompletom senzora za toplotnu fiziku

komad

1

obavezno

Elektromagnetizam

1.

Staklene šipke

komad

3

obavezno

za kabinet

 

 

2.

Plastične šipke

komad

5

obavezno

3.

Metalne šipke sa izolatorskom drškom

komad

2

obavezno

4.

Tkanina za naelektrisavanje tela (vuna, krzno, svila…)

komad

4

obavezno

5.

Elektrostatička mašina ili Van de Grafov generator

komad

2

obavezno

6.

Elektrofor

komad

2

obavezno

7.

Elektrostatičko klatno

komad

2

obavezno

8.

Elektroskop

komad

2

obavezno

9.

Elektrometar sa kompletom delova

komplet

2

obavezno

10.

Perjanice za demonstraciju linija sila električnog polja

komad

4

obavezno

11.

Kolebova elektrostatička mrežica

komad

1

obavezno

12.

Metalni konusni konduktor za demonstraciju raspodele naelektrisanja

komad

1

obavezno

13.

Faradejev kavez

komad

1

obavezno

14.

Pločasti kondenzator promenljivog kapaciteta

komad

1

obavezno

15.

Komplet magneta (šipkastih i potkovičastih)

komplet

1

obavezno

16.

Magnetne igle

komad

3

obavezno

17.

Kompas

komad

2

obavezno

18.

Stabilisani ispravljač sa kontinuiranom promenom napona do 12 V/1A

komad

2

obavezno

19.

Ispravljač sa kontinuiranom promenom napona do 30 V/do 5 A

komad

2

obavezno

20.

Regulacioni autotransformator

komad

2

obavezno

21.

Mrežni transformator do 24 V

komad

2

obavezno

22.

Demonstracioni transformator sa kompletom kalemova

komplet

1

obavezno

23.

Teslin transformator**

komad

1

preporučeno**

24.

Rumkorfor induktor

komad

1

obavezno

25.

Demonstracioni ampermetar

komad

1

obavezno

26.

Demonstracioni voltmetar

komad

1

obavezno

27.

Demonstracioni galvanometar

komad

1

obavezno

28.

Ampermetar za jednosmernu i naizmeničnu struju sa više opsega

komad

2

obavezno

29.

Miliampermetar ili galvanometar sa nulom na sredini skale

komad

2

obavezno

30.

Voltmetar sa više opsega za jednosmernu i naizmeničnu struju

komad

2

obavezno

31.

Univerzalni merni instrument za jednosmernu i naizmeničnu struju - analogni

komad

2

obavezno

32.

Univerzalni merni instrument za jednosmernu i naizmeničnu struju - digitalni

komad

15

obavezno

33.

Osciloskop

komplet

1

obavezno

34.

Dvomlazni osciloskop sa ton generatorom**

komplet

1

preporučeno**

35.

Otpornici sa klizačem (reostati) različitih opsega

komad

5

obavezno

36.

Laboratorijski potenciometri (različite snage)

komad

2

obavezno

37.

Otporna dekada

komad

6

obavezno

38.

Kondenzatorska dekada

komad

2

obavezno

39.

Demonstracioni elektromagnet

komad

1

obavezno

40.

Model generatora za jednosmernu struju

komplet

1

obavezno

41.

Model generatora za naizmeničnu struju

komplet

1

obavezno

42.

Uređaj za demonstraciju uzajamnog delovanja dva paralelna provodnika sa strujom

komad

1

obavezno

43.

Uređaj za demonstraciju Erstedovog ogleda

komad

1

obavezno

44.

Uređaj za demonstraciju linija magnetnog polja

komad

1

obavezno

45.

Uređaj za određivanje horizontalne komponente magnetnog polja Zemlje

komad

4

obavezno

46.

Uređaj za demonstraciju elektromagnetne indukcije

komplet

1

obavezno

47.

Uređaj za demonstraciju Amperove sile

komad

1

obavezno

48.

Komplet za demonstraciju Lencovog pravila

komad

1

obavezno

49.

Uređaj za određivanje zavisnosti električnog otpora od temperature

komad

1

obavezno

50.

Prekidači na pleksi postolju (obični i taster)

komad

10

obavezno

51.

Makete sa otpornicima za ostvarivanje redne i paralelne veze (elementi kola za jednosmernu struju)

komad

5

obavezno

52.

Komplet sa elementima za pravljenja različitih električnih kola

komplet

5

obavezno

53.

Komplet za elektrolizu bakar-sulfata ili drugog jedinjenja

komad

1

obavezno

54.

Hofmanov aparat za elektrolizu vode**

komad

1

preporučeno**

55.

Komplet spektralnih cevi

komplet

3

obavezno

56.

Izvor za napajanje spektralnih cevi

komad

1

obavezno

57.

Reokord sa klizačem

komad

4

obavezno

58.

Kalorimetar za Džul - Lencov zakon

komad

1

obavezno

59.

Žičani termoelement

komad

1

obavezno

60.

Zavojnice različitog induktiviteta

komad

3

obavezno

61.

Elektromotor sa priključnim delovima (sa jednosmernim i naizmeničnim napajanjem)

komplet

1

obavezno

62.

Mikrofon

komad

1

obavezno

63.

Zvučnik do 20 W

komad

2

obavezno

64.

Generator elektromagnetnih talasa različitih opsega učestanosti

komplet

1

obavezno

65.

Komplet za proučavanje mikro talasa**

komplet

1

preporučeno**

66.

Komplet za proizvođenje centimetarskih elektromagnetnih talasa i demonstraciju Hercovih ogleda

komplet

1

obavezno

67.

Mali niskofrekventni pojačivač (1-5 W)

komad

1

obavezno

68.

Data - loger sa kompletom senzora za elektromagnetizam

komad

1

obavezno

Optika

1.

Komplet ogledala, sočiva i prizmi

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Geometrijska optika na magnetnoj tabli

komplet

1

obavezno

3.

Optička klupa sa priborom

komplet

1

obavezno

4.

Komplet za talasnu optiku (interferencija, difrakcija, polarizacija i disperzija)

komad

1

obavezno

5.

Didaktički laser (diodni do 1 mW ili gasni laser He-Ne do 2 mW)

komad

2

obavezno

6.

Lupe različitih optičkih moći

komad

10

obavezno

7.

Durbin

komad

1

obavezno

 

8.

Mikroskop - školski (sa priključkom za PC)

komad

5

obavezno

9.

Teleskop - školski **

komad

1

preporučeno**

10.

Školski spektroskop

komad

1

obavezno

11.

Fotometar

komad

1

obavezno

12.

Polarimetar (obrtanje ravni polarizacije)

komad

1

obavezno

Struktura materije, osnove kvantne i nuklearne fizike

1.

Modeli kristalnih rešetki

komad

2

obavezno

za kabinet

2.

Fotoćelija sa držačem

komad

1

obavezno

3.

Termistor

komad

2

obavezno

4.

Kolekcija poluprovodničkih elemenata (dioda, fotodioda, fotootpornik, fototranzistor, tranzistor sa efektom polja, tiristor...)

komplet

5

obavezno

5.

Scintilacioni detektor**

komad

1

preporučeno**

6.

Model Vilsonove komore

komad

1

obavezno

7.

Gajger - Milerov brojač

komad

3

obavezno

8.

Uređaj za određivanje ugaone divergencije laserskog snopa

komplet

2

obavezno

9.

Radioaktivni preparati - školski

komplet

1

obavezno

10.

Set za merenje Plankove konstante

komplet

1

obavezno

11.

Aparat za proučavanje fotoelektričnog efekta

komplet

1

obavezno

12.

Visokonaponski generator do 5 kV

komplet

1

obavezno

13.

Uređaj za određivanje specifičnog naelektrisanja (e/m)

komplet

1

obavezno

Astronomija

1.

Karta severnog i južnog neba

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Karta Meseca

komad

1

obavezno

3.

Karta Sunčevog sistema

komad

1

obavezno

4.

Pokretne karte sazvežđa

komad

15

obavezno

5.

Armilarna sfera

komad

1

obavezno

6.

Globus sa sazvežđima

komad

1

obavezno

7.

Model Sunčevog sistema

komplet

1

obavezno

8.

Školski teleskop sa dva okulara (uvećanje 30 i 60)

komad

1

obavezno

Materijali i hemikalije

1.

Alkohol, etil

litar

2

obavezno

za kabinet

2.

Oleinska kiselina

litar

0,1

obavezno

3.

Natrijum-hlorid

kilogram

0,5

obavezno

4.

Kalijum - permanganat

kilogram

0,5

obavezno

5.

Opiljci gvožđa

kilogram

0,5

obavezno

6.

Bakar-sulfat

kilogram

0,5

obavezno

7.

Kalijum-hidroksid ili natrijum-hidroksid

kilogram

0,5

obavezno

8.

Prah od plute ili sl.

kilogram

0,2

obavezno

9.

Glicerin

litar

2

obavezno

10.

Staklene kuglice

kilogram

0,2

obavezno

11.

Čelične kuglice

kilogram

0,5

obavezno

12.

Špiritus

litar

1

obavezno

13.

Etar

litar

1

obavezno

14.

Žica (licnasta sa PVC izolacijom)

metar

100

obavezno

15.

Komplet kablova sa banana utičnicima različitih dužina (30 cm, 50 cm, 100 cm, 200 cm - po 10 komada)

komad

10

obavezno

16.

"Papučice", "krokodili"

komad

po 10

obavezno

17.

Banana utikači 4 mm (različitih boja)

komad

100

obavezno

18.

Buksne, standardne 4 mm

komad

30

obavezno

19.

Aluminijumska folija, pakovanje 10 m

komad

2

obavezno

20.

Flomasteri (razni)

komplet

2

obavezno

21.

Punjači za flomastere

komplet

2

obavezno

22.

Gumena i plastična creva različitog prečnika i dužine, zapušači

-

po potrebi

obavezno

23.

Tinol žica za lemljenje

kilogram

0,2

obavezno

Pomoćna sredstva

1.

Stativ, univerzalni sa kompletom delova (mufovi, kleme, prstenovi)

komad

20

obavezno

za kabinet

2.

Razvodne kutije (produžni gajtani sa tri do 5 izvoda)

komad

po 5

obavezno

3.

Tegovi za međusobno povezivanje i vešanje 2 x 50 g, 100 g, 200 g, 1.000 g

komplet

10

obavezno

4.

Tela pravilnog i nepravilnog oblika (kocka, kvadar, lopta, valjak i dr.) od različitih materijala (drvo, plastika, metal) i sa mogućnošću vešanja

komplet

2

obavezno

5.

Laboratorijsko staklo:
- čaše 100-200 ml
- baloni - tikvice 500 ml
- menzure 10, 20, 200, 2.000 ml
- prelivna posuda 400 ml
- epruvete
- birete
- pipete - kapaljke
- špric boca, plastična

komad
komad
komplet
komad
komad
komad
komad
komad

10
3
2
2
20
2
5
2

obavezno

 

6.

Fen

komad

1

obavezno

7.

Električni rešo

komad

2

obavezno

8.

Špiritusne lampe

komad

10

obavezno

Alati

1.

Stega mašinska, srednja

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Lemilica za fino i grublje lemljenje (50-150 W)

komad

2

obavezno

3.

Glimerica

komad

2

obavezno

4.

Kombinovana klešta sa izolovanim drškama

komad

2

obavezno

5.

Komplet burgija za drvo

komplet

1

obavezno

6.

Komplet burgija za metal

komplet

1

obavezno

7.

Električna bušilica

komad

1

obavezno

8.

Makaze za papir

komad

2

obavezno

9.

Odvrtke (obične i zvezdaste)

komplet

2

obavezno

10.

Čekić

komad

2

obavezno

11.

Testera za drvo, ručna, mala

komad

1

obavezno

12.

Bonsek (testera za metal)

komad

1

obavezno

13.

Pinceta metalna

komad

5

obavezno

14.

Komplet turpija za metal, manje

komplet

1

obavezno

15.

Četke za pranje laboratorijskih sudova

komad

2

obavezno

16.

Skalpel

komad

2

obavezno

Multimedijalni obrazovni materijali

Softver za nastavu fizike i astronomije (prema nastavnom programu)

po izboru stručnog veća

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke.

 

*

Napomena: za predmet Astronomija predviđena su nastavna sredstva koja su navedena u delu tabele pod nazivom Astronomija.

**

Napomena: obavezno u kabinetu za odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku, inače preporučeno.

 

BIOLOGIJA

Oprema i nastavna sredstva normirana su za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

Zidne slike

1.

Virusi - građa i raznovrsnost

komad

1

obavezno

za kabinet

 

2.

Ćelija prokariota (bakterija) - građa

komad

1

obavezno

3.

Ćelija eukariota (biljna ćelija) - građa

komad

1

obavezno

4.

Ćelija eukariota (životinjska ćelija) - građa

komad

1

obavezno

5.

Ćelijska membrana - građa

komad

1

obavezno

6.

Jedro - građa

komad

1

obavezno

7.

Ćelijski ciklus, amitoza (fisiona deoba)

komad

1

obavezno

8.

Mitoza

komad

1

obavezno

9.

Mejoza

komad

1

obavezno

10.

Set mikrografija: prokariotska i eukoriotska ćelija, osnovne subcelularne strukture biljnih i životinjskih ćelija

komad

1

obavezno

11.

Šematski prikaz gametogeneze

komad

1

obavezno

12.

Šematski prikaz brazdanja jajeta

komad

1

obavezno

13.

Tipovi gastrulacije

komad

1

obavezno

14.

Ekstraembrionalne tvorevine gmizavaca/ptica

komad

1

obavezno

15.

Placenta sisara

komad

1

obavezno

16.

Protista (amebe, bičari, trepljari, sporozoe)

komad

1

obavezno

17.

Beskičmenjaci (osnovni filumi i klase) - građa predstavnika svakog filuma (sunđer, hidra, dečja glista, metilj, kišna glista, rečni rak, pauk, pčela, metamorfoza insekata, puž, školjka, morska zvezda, jež)

komad

9

obavezno

18.

Beskičmenjaci (osnovni filumi) - raznovrsnost (slike predstavnika po filumima)

komad

2

obavezno

19.

Metilji, životni ciklus

komad

1

preporučeno

20.

Pantljičare, životni ciklus

komad

1

preporučeno

21.

Valjkasti crvi, životni ciklus

komad

1

preporučeno

22.

Amfioksus - građa

komad

1

preporučeno

23.

Kičmenjaci (klase) - građa predstavnika po klasama (šaran, žaba, gušter, golub, tigar/kunić...)

komad

6

obavezno

24.

Kičmenjaci (klase) - raznovrsnost (slike različitih vrsta iz klasa kičmenjaka)

komad

3

obavezno

25.

DNK, replikacija

komad

1

obavezno

26.

RNK, transkripcija

komad

1

obavezno

27.

Sinteza proteina

komad

1

obavezno

28.

Osnovna pravila nasleđivanja

komad

1

obavezno

29.

Cvet - građa, oprašivanje

komad

1

obavezno

30.

List (poprečni presek) - građa

komad

1

obavezno

31.

Stablo monokotila (poprečni presek) - građa

komad

1

obavezno

32.

Stablo dikotila (poprečni presek) - građa

komad

1

obavezno

33.

Koren (uzdužni i poprečni presek) - građa

komad

1

obavezno

34.

Alge - raznovrsnost

komad

1

obavezno

35.

Rastavići, mahovine, paprati

komad

1

obavezno

36.

Golosemenice - raznovrsnost

komad

1

obavezno

37.

Skrivenosemenice (monokotile) - raznovrsnost

komad

1

obavezno

38.

Skrivenosemenice (diokotile) - raznovrsnost

komad

1

obavezno

39.

Lekovite biljke u neposrednom okruženju - raznovrsnost

komad

1

preporučeno

40.

Jestive biljke u neposrednom okruženju - raznovrsnost

komad

1

preporučeno

41.

Gljive (jestive) - raznovrsnost

komad

1

obavezno

42.

Gljive (otrovne) - raznovrsnost

komad

1

obavezno

43.

Lišajevi - raznovrsnost

komad

1

obavezno

44.

Slike ugroženih i zaštićenih biljnih vrsta

komad

1

obavezno

45.

Anatomija čoveka - organi i organski sistemi

komad

11

obavezno

46.

Zdrava ishrana (piramida zdrave ishrane)

komad

1

obavezno

47.

Filogenetsko stablo

komad

1

obavezno

48.

Organizacioni nivoi (jedinka, ekosistem)

komad

1

preporučeno

49.

Geološka doba

komad

1

preporučeno

50.

Poređenje Lamarkove i Darvinove teorije (zidna slika na kojoj su žirafe)

komad

1

preporučeno

51.

Refleksni luk

komad

1

obavezno

52.

Trofička piramida, lanci ishrane

komad

1

obavezno

53.

Polne bolesti

komad

1

obavezno

54.

Promotivni plakati: sida, narkomanija, alkoholizam, pušenje

komad

4

preporučeno

55.

Promotivni plakati: nacionalni parkovi Srbije

komad

5

preporučeno

56.

Efekat staklene bašte

komad

1

preporučeno

Zidne karte

1.

Fizičko-geografska karta sveta

komad

1

preporučeno

za kabinet

2.

Reljefna geografska karta Srbije

komad

1

obavezno

Mikroskopski preparati

1.

Botanički preparati

komplet

3

obavezno

za kabinet

2.

Zoološki preparati

komplet

3

obavezno

3.

Citološki i histološki preparati

komplet

3

obavezno

4.

Sisar

komplet

1

obavezno

Modeli

1.

DNK

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Ćelija eukariota (biljna ćelija)

komad

1

obavezno

3.

Građa cveta (prašnici, tučak...)

komad

1

obavezno

4.

Ćelija eukariota (životinjska ćelija)

komad

1

obavezno

5.

Rasklapajući model ljudskog mozga

komad

1

obavezno

6.

Rasklapajući model srca

komad

1

obavezno

7.

Bubreg

komad

1

obavezno

8.

Unutrašnja građa čoveka (model trupa sa unutrašnjim organima)

komad

1

obavezno

9.

Model ljudskog uha i oka

komad

1

obavezno

10.

Mitoza

komplet

1

obavezno

11.

Mejoza

komplet

1

obavezno

Skeleti i dermoplastični preparati

1.

Ribe

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Žabe

komad

1

obavezno

3.

Zmije

komad

1

obavezno

4.

Ptice

komad

1

obavezno

5.

Čovek

komad

1

obavezno

Mokri preparati i suvi preparati/zbirke

1.

Botaničke zbirke (herbari, zbirke listova, plodova, semena...)

komplet

5

obavezno

za kabinet

2.

Zoološke zbirke (entomološke zbirke, zbirke ljuštura puževa i školjki...)

komplet

5

obavezno

3.

Paleontološke zbirke (okamenjeni ostaci biljaka i životinja)

komplet

5

obavezno

4.

Jednoćelijski organizmi

komplet

5

obavezno

5.

Paraziti

komplet

5

obavezno

Multimedijalni obrazovni materijali

Softver za nastavu biologije (prema programu nastave i učenja)

obavezno

po izboru stručnog veća

Aparati, instrumenti i pribor*

1.

Digitalni fotoaparat

komad

1

preporučeno

za kabinet

2.

Binokularni mikroskop (uvećanje 3.000 puta, sa priključkom za PC)

komad

2

obavezno

3.

Mikroskop (uvećanja 1.000 puta)

komad

1

obavezno

4.

Školski mikroskop (uvećanja 500 puta)

komad

15

obavezno

5.

Ručna lupa

komad

15

obavezno

6.

Stona lampa za mikroskop

komad

15

obavezno

7.

Pribor za vežbe (kadice, makaze, pincete, skalpel, igle za pričvršćivanje)

komplet

15

obavezno

8.

Pribor za zagrevanje (tronožac, azbestna mreža, gasna grejalica, laboratorijski rešo)

komplet

5

obavezno

9.

Metalni držači sa stalkom

komad

5

obavezno

10.

Termometri (od -10 do 100 °C)

komad

5

obavezno

11.

Aparat za merenje krvnog pritiska digitalni

komplet

5

obavezno

12.

Pribor za mikroskopiju: nož za sečenje, sahatno staklo, petri šolja, mikroskopske pločice, pokrovne ljuspe

komplet

5

obavezno

13.

Sterilizator

komad

1

obavezno

14.

Melanžer za brojanje leukocita

komad

5

obavezno

15.

Melanžer za brojanje eritrocita

komad

5

obavezno

16.

Komora za brojanje eritrocita

komad

5

obavezno

17.

Komora za brojanje leukocita

komad

5

obavezno

18.

Pribor za terenski rad: različite mreže za uzorkovanje, set za merenje parametara vode, planktonske mreže i sl.

komad

5

preporučeno**

 

19.

Mala centrifuga

komad

1

obavezno

 

20.

pH-metar

komad

2

obavezno

 

Laboratorijsko staklo i pribor

1.

Stativ za epruvete

komad

5

obavezno

za kabinet

2.

Stativ za sušenje laboratorijskog posuđa

komad

2

obavezno

3.

Štipaljka drvena za epruvete

komad

15

obavezno

4.

Četkica za epruvete

komad

5

obavezno

5.

Kašike raznih veličina (plastične)

komad

10

obavezno

6.

Gumeni zapušači raznih veličina

komad

10

obavezno

7.

Stezalice po Hofmanu

komad

5

obavezno

8.

Boca za destilovanu vodu, 1.000 ml

komad

5

obavezno

9.

Špric-boce, 250 ml (plastične)

komad

5

obavezno

10.

Boca za praškove (bela) sa brušenim zapušačem, 100 g

komad

15

obavezno

11.

Reagens boca, 100 ml

komad

5

obavezno

12.

Reagens boca, 250 ml

komad

5

preporučeno

13.

Reagens boca (tamna), 100 ml

komad

5

obavezno

14.

Porcelanska šolja

komad

5

obavezno

15.

Avan (tarionik) porcelanski sa tučkom

komad

5

obavezno

16.

Bireta 25 ml

komad

5

obavezno

17.

Pipete raznih veličina (sa plutanim i gumenim zatvaračima)

komad

15

obavezno

18.

Menzure raznih veličina

komad

8

obavezno

19.

Levak stakleni raznih veličina

komad

10

obavezno

20.

Sahatno staklo

komad

15

obavezno

21.

Staklene cevi (3 mm, 5 mm i 7 mm)

komplet

5

obavezno

22.

Staklene šipke

komad

30

obavezno

23.

Laboratorijske čaše, 100 ml

komad

15

obavezno

24.

Laboratorijske čaše, 250 ml

komad

15

obavezno

25.

Epruvete sa rubom

komad

100

obavezno

26.

Stakleno zvono sa tubusom

komad

1

obavezno

27.

Stakleno zvono bez tubusa

komad

1

obavezno

28.

Petri šolje

komad

15

obavezno

29.

Erlenmajer boce, 100 ml

komad

10

obavezno

30.

Predmetna stakla

komplet

5

obavezno

31.

Pokrovne ljuspe

komplet

5

obavezno

32.

Gumeno crevo

metar

5

obavezno

Lična zaštitna sredstva

1.

Zaštitne naočari

komad

16

obavezno

 

2.

Zaštitne rukavice

kutija

3

obavezno

za jednokratnu upotrebu

3.

Gumene rukavice

kutija

1

obavezno

 

4.

Laboratorijski mantil***

komad

17

obavezno

2 po nastavniku, 15 za učenike

Hemikalije

Za nastavu biologije

prema zahtevima programa i izboru stručnog veća

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

 

*

Obezbediti jednom godišnje održavanje aparata, instrumenata i opreme.

**

Obavezno u kabinetu odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, inače preporučeno.

***

Obezbediti kvartalno hemijsko čišćenje zaštitnih laboratorijskih mantila.

 

HEMIJA

Oprema i nastavna sredstva normirana su za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

Zidne slike

1.

Periodni sistem elemenata

komad

1

obavezno

 

2.

Međunarodni sistem mera i mernih jedinica

komad

1

obavezno

 

Aparati i uređaji*

1.

Tehnička vaga

komad

1

obavezno

 

2.

Analitička vaga

komad

1

obavezno

 

3.

Laboratorijski rešo

komad

5

obavezno

jedna ili više ploča

4.

pH-metar

komad

2

obavezno

 

5.

Unimer

komad

1

obavezno

 

6.

Elektrode

komplet

1

obavezno

 

7.

Ispravljač naizmenične struje

komad

1

obavezno

na 9-12 V

8.

Aparature za elektrolizu

komad

1

obavezno

 

9.

Štoperica

komad

2

obavezno

 

10.

Centrifuga

komad

1

obavezno

 

11.

Uljano kupatilo

komad

1

obavezno

 

12.

Vodeno kupatilo

komad

1

obavezno

 

13.

Peć za žarenje

komad

1

obavezno

 

14.

Sušnica

komad

1

obavezno

 

15.

Hofmanov aparat

komad

1

obavezno

 

16.

Aparat za destilaciju vode

komad

1

obavezno

 

Laboratorijski pribor i posuđe

1.

Bušač čepova

set

1

obavezno

 

2.

Stalak za epruvete

komad

16

obavezno

sa većim brojem otvora

3.

Tabla za sušenje lab. posuđa

komad

2

obavezno

 

4.

Štipaljke drvene za epruvete

komad

15

obavezno

 

5.

Stativ

komad

15

obavezno

metalni

6.

Hvataljke sa mufom za hladnjak

komad

5

obavezno

 

7.

Hvataljke duple za birete

komad

15

obavezno

 

8.

Mufa dupla mesingana

komad

5

 

 

9.

Hvataljke sa mufom za balone

komad

5

 

 

10.

Prsten za levak

komad

16

obavezno

Ø 50 mm

11.

Metalne mašice

komad

10

obavezno

 

12.

Tronožac

komad

10

obavezno

 

13.

Trougao za žarenje

komad

10

obavezno

 

14.

Mrežice za žarenje 16 cm x 16 cm

komad

10

obavezno

 

15.

Četkice za pranje

komad

15

obavezno

epruveta, balona, čaša

16.

Laboratorijska pinceta

komad

2

obavezno

 

17.

Metalna kašika za spaljivanje

komad

5

obavezno

 

18.

Kašičice i špatule

komad

15

obavezno

raznih veličina

19.

Posuda za odlaganje kašičica i špatula

komad

2

obavezno

 

20.

Creva

kilogram

1

obavezno

gumena, silikonska, PVC

21.

Zapušači

kilogram

1

obavezno

gumeni, i plutani, raznih veličina

22.

Bunzenov plamenik sa slavinom, reducir ventilom i bocom sa butan gasom

komad

5

obavezno

 

23.

Špiritusna lampa

komad

15

obavezno

 

24.

Kobaltno staklo

komad

5

 

 

25.

Nož, metalni i za sečenje stakla

komad

2

obavezno

 

26.

Klešta

komad

2

obavezno

 

27.

Turpija

komad

1

obavezno

 

28.

Čekić

komad

1

obavezno

 

29.

Makaze

komad

1

obavezno

 

30.

Stalak za pipete

komad

2

obavezno

 

31.

Propipete

komad

2

obavezno

 

32.

Boca za destilovanu vodu od 10 l sa slavinom

komad

1

obavezno

 

33.

Špric boca od 250 ml, plastične

komad

15

obavezno

 

34.

Boca za praškove od 50 g, staklene

komad

10

obavezno

 

35.

Boca za praškove od 100 g, staklene

komad

10

obavezno

 

36.

Boca za praškove od 250 g, staklene

komad

10

obavezno

 

37.

Reagens boca od 100 ml, staklene

komad

5

obavezno

 

38.

Reagens boca od 250 ml, staklene

komad

5

obavezno

 

39.

Reagens boca od 100 ml, tamne, staklene

komad

5

obavezno

 

40.

Porcelanska šolja 80 mm

komad

15

obavezno

 

41.

Porcelanski lončić za žarenje

komad

5

obavezno

 

42.

Avan sa tučkom/tarionik, porculanski, glaziran

komad

15

obavezno

 

43.

Šolja za kristalizaciju

komad

15

obavezno

 

44.

Reagens pločice sa udubljenjima, crne

komad

2

obavezno

 

45.

Reagens pločice sa udubljenjima, bele

komad

2

obavezno

 

46.

Balon za destilaciju od 500 ml, šlifovan

komad

2

obavezno

 

47.

Hladnjak po Libigu dužine 50 cm, šlifovan

komad

2

obavezno

 

48.

Pneumatska kada 200 mm x 120 mm x 90 mm, staklena

komad

2

obavezno

 

49.

Bireta od 25 ml

komad

15

obavezno

 

50.

Bireta Šelbahova od 50 ml

komad

15

obavezno

 

51.

Pipeta od 10 ml, graduisana

komad

5

obavezno

 

52

Menzura od 10 ml

komad

5

obavezno

 

53.

Menzura od 50 ml

komad

5

obavezno

 

54.

Menzura od 100 ml

komad

5

obavezno

 

55.

Menzura od 250 ml

komad

5

obavezno

 

56.

Normalni sud od 25 ml

komad

5

obavezno

 

57.

Normalni sud od 100 ml

komad

5

obavezno

 

58.

Normalni sud od 250 ml

komad

5

obavezno

 

59.

Normalni sud od 1.000 ml

komad

5

obavezno

 

60.

Levak od 70 mm, stakleni, običan

komad

5

obavezno

 

61.

Levak od 70 mm za brzo ceđenje

komad

5

 

 

62.

Boce kapalice

komad

5

obavezno

 

63.

Sahatno staklo, raznih dimenzija

komad

10

obavezno

 

64.

Razvodne cevi T i U

komad

2

obavezno

 

65.

Staklene cevi 7 mm

komad

kg

obavezno

 

66.

Stakleni štapići

komad

30

obavezno

 

67.

Laboratorijske čaše od 100 ml

komad

10

obavezno

 

68.

Laboratorijske čaše od 250 ml

komad

10

obavezno

 

69.

Laboratorijske čaše od 400 ml

komad

5

obavezno

 

70.

Laboratorijske čaše od 1.000 ml

komad

5

obavezno

 

71.

Erlenmajerov sud od 250 ml sa širokim grlom

komad

5

obavezno

 

72.

Erlenmajerov sud od 100 ml sa širokim grlom

komad

5

obavezno

 

73.

Erlenmajerov sud od 100 ml sa širokim, šlifovanim grlom

komad

5

obavezno

 

74.

Epruveta 16 mm x 160 mm, vatrostalna

komad

100

obavezno

 

75.

Levak za odvajanje, duguljast

komad

5

obavezno

 

76.

Levak za dokapavanje

komad

5

 

 

77.

Kapalica

pakovanje

5

obavezno

 

78.

Lula za destilaciju, šlifovana

komad

2

obavezno

 

79.

Petrijeve šolje

komad

5

obavezno

 

80.

Kalcijum-hloridna cev

komad

2

obavezno

 

81.

Kada za hromatografiju, mala, prizmatičnog oblika

komad

2

preporučeno**

 

82.

Kolona za hromatografiju 250 mm x 80 mm

komad

2

preporučeno**

 

83.

Staklene kuglice za destilaciju

grami

500

obavezno

 

84.

Eksikator

komad

2

obavezno

 

85.

Vazdušni kondenzator, šlifovan

komad

2

obavezno

 

86.

Hromatografske pločice**

kutija

10

preporučeno**

 

87.

Prskalica za izazivanje hromatograma**

komad

5

preporučeno**

 

88.

Balon od 50 ml sa okruglim dnom

komad

5

obavezno

 

89.

U cev

komad

5

obavezno

 

90.

Vegeglas

Komad

2

obavezno

 

91.

Termometar od 0-50°C

komad

5

obavezno

podeoci 0,10°C

92.

Termometar od -10°C do 250°C

komad

5

obavezno

 

93.

Hemikalije i potrošni materijal

obavezno

prema programu nastave i učenja

Modeli

1.

Nastavnički set modela za neorgansku hemiju

komad

1

obavezno

 

2.

Nastavnički set modela za organsku hemiju

komad

1

obavezno

 

3.

Učenički set modela za neorgansku hemiju

komad

5

preporučeno

 

4.

Učenički set modela za organsku hemiju

komad

5

preporučeno

 

5.

Tehnološke zbirke

komplet

5

obavezno

 

Lična zaštitna sredstva

5.

Zaštitne naočari

komad

16

obavezno

 

6.

Zaštitne rukavice

kutija

3

obavezno

za jednokratnu upotrebu

7.

Gumene rukavice

kutija

1

obavezno

 

8.

Laboratorijski mantil***

komad

17

obavezno

2 komada po nastavniku, 15 za učenike

Multimedijalni obrazovni materijali

Softver za nastavu hemije (prema programu nastave i učenja)

obavezno

po izboru stručnog veća

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

 

*

Obezbediti jednom godišnje održavanje aparata, instrumenata i opreme.

**

Obavezno u kabinetu za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, inače preporučeno.

***

Obezbediti kvartalno hemijsko čišćenje zaštitnih laboratorijskih mantila.

 

ISTORIJA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

VIZUELNA SREDSTVA

1.

Reprodukcije slika i fotografija istaknutih istorijskih ličnosti i kulturno-istorijskih spomenika

 

 

obavezno

količina prema potrebi

a) Istorijske zidne karte

1.

Praistorijska nalazišta u Evropi

komad

1

preporučeno

 

2.

Praistorijska nalazišta u Srbiji

komad

1

preporučeno

 

3.

Države Starog istoka

komad

1

obavezno

 

4.

Helenski svet u V veku pre Hrista

komad

1

obavezno

 

5.

Osvajanja Aleksandra Velikog

komad

1

obavezno

 

6.

Rimska država u doba Republike

komad

1

preporučeno

 

7.

Rimsko carstvo u doba cara Trajana

komad

1

obavezno

 

8.

Rimsko carstvo u IV veku

komad

1

preporučeno

 

9.

Velika seoba naroda

komad

1

obavezno

 

10.

Evropa i Sredozemlje u ranom srednjem veku

komad

1

preporučeno

 

11.

Srpske zemlje od IX do XII veka

komad

1

obavezno

 

12.

Evropa u XIII i XIV veku

komad

1

preporučeno

 

13.

Srpske zemlje u drugoj polovini XII i prvoj polovini XIII veka

komad

1

obavezno

 

14.

Srpske zemlje 1282-1321.

komad

1

obavezno

 

15.

Srpske zemlje polovinom XIV veka

komad

1

obavezno

 

16.

Srpske zemlje 1356-1371.

komad

1

obavezno

 

17.

Srpske zemlje 1373-1395.

komad

1

obavezno

 

18.

Srpska despotovina i Kraljevina Bosna u prvoj četvrtini XV veka

komad

1

obavezno

 

19.

Srpska despotovina i Kraljevina Bosna polovinom XV veka

komad

1

obavezno

 

20.

Evropa u drugoj polovini XV veka

komad

1

preporučeno

 

21.

Velika geografska otkrića

komad

1

obavezno

 

22.

Evropa od XVI do XVIII veka

komad

1

preporučeno

 

23.

Venecija od XV do XVIII veka

komad

1

preporučeno

 

24.

Osmansko carstvo od XVI do XVIII veka

komad

1

obavezno

 

25.

Vojna krajina krajem XVIII veka

komad

1

obavezno

 

26.

Habzburška monarhija od XVI do XVIII veka

komad

1

obavezno

 

27.

Evropa u XIX veku

komad

1

obavezno

 

28.

Habzburška monarhija u XIX veku

komad

1

preporučeno

 

29.

Osmansko carstvo u XIX veku

komad

1

preporučeno

 

30.

Amerika krajem XVIII i početkom XIX veka

komad

1

preporučeno

 

31.

Amerika krajem XIX veka

komad

1

preporučeno

 

32.

Srbija 1804-1833.

komad

1

obavezno

 

33.

Srbija 1878-1913.

komad

1

obavezno

 

34.

Privreda Srbije 1904-1914.

komad

1

preporučeno

 

35.

Crna Gora u XVIII i XIX veku

komad

1

obavezno

 

36.

Crna Gora 1913.

komad

1

obavezno

 

37.

I svetski rat

komad

1

obavezno

 

38.

Srbija i Crna Gora u I svetskom ratu

komad

1

obavezno

 

39.

Svet između I i II svetskog rata

komad

1

obavezno

 

40.

Jugoslavija od 1918. do 1941.

komad

1

obavezno

 

41.

II svetski rat

komad

1

obavezno

 

42.

Jugoslavija u II svetskom ratu

komad

1

obavezno

 

43.

Svet posle II svetskog rata

komad

1

obavezno

 

44.

Jugoslavija posle II svetskog rata

komad

1

obavezno

 

45.

Raspad jugoslovenske države

komad

1

obavezno

 

Rodoslovi

1.

Nemanjići

komad

1

preporučeno

 

2.

Lazarevići

komad

1

preporučeno

 

3.

Brankovići

komad

1

preporučeno

 

4.

Kotromanići

komad

1

preporučeno

 

5.

Karađorđevići

komad

1

preporučeno

 

6.

Obrenovići

komad

1

preporučeno

 

7.

Petrovići

komad

1

preporučeno

 

Multimedijalni obrazovni materijali

Softver za nastavu istorije (prema programu nastave i učenja)

preporučeno

po izboru stručnog veća

 

Video materijali o istorijskim događajima i ličnostima (dokumentarni, igrani i animirani filmovi i sl.)

komad

prema potrebi

obavezno

prema raspoloživim izvorima

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

GEOGRAFIJA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

Zidne geografske karte atlasi i globusi

1.

Srbija - opšta geografska karta 1:300 000

komad

1

obavezno

 

2.

Srbija - plastificirana nema karta 1:300 000

komad

1

obavezno

 

3.

Srbija - karta geonasleđa 1:300 000

komad

1

obavezno

 

4.

Saobraćajna karta Srbije 1:300 000

komad

1

obavezno

 

5.

Beograd (Beogradska Posavina, Kolubara, Beogradsko Podunavlje) - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

6.

Centralna Srbija (Šumadija) - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

7.

Zapadna Srbija (doline Lima, Drine, Đetinje, Stari Vlah, Raška, Tamnava, Podgorina) - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

8.

Istočna Srbija (Đerdap, Ključ, Negotinska krajina, dolina Timoka, dolina Velike Morave, Stig i Braničevo) - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

9.

Zapadno Pomoravlje i Kopaonički kraj - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

10.

Kosovo i Metohija - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

11.

Jugoistočna Srbija (dolina Južne Morave i Moravice, dolina Nišave, dolina Vlasine, dolina Pčinje, dolina Jerme i Božičke reke) - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

12.

Vojvodina - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

13.

Topografska karta kraja u kome je škola

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

14.

Srbija - reljefna karta 1:300 000

komad

1

obavezno

 

15.

Evropa - opšta geografska karta 1:4 000 000

komad

1

obavezno

 

16.

Evropa - plastificirana nema karta 1:4 000 000

komad

1

obavezno

 

17.

Evropa - privredna karta 1:4 000 000

komad

1

obavezno

 

18.

Evropa - politička karta 1:4 000 000

komad

1

obavezno

 

19.

Evropa - biogeografska karta 1:4 000 000

komad

1

preporučeno

 

20.

Evropa - klimatska karta 1:4 000 000

komad

1

preporučeno

 

21.

Južna Evropa 1: 500 000

komad

1

obavezno

 

22.

Balkansko poluostrvo 1:1 500 000

komad

1

obavezno

 

23.

Mediteran - turistička karta 1:1 200 000

komad

1

obavezno

 

24.

Zapadna Evropa - opšta geografska karta 1:500 000

komad

1

obavezno

 

25.

Srednja Evropa - opšta geografska karta 1:500 000

komad

1

obavezno

 

26.

Severna Evropa - opšta geografska karta 1:500 000

komad

1

preporučeno

 

27.

Istočna Evropa - opšta geografska karta 1:500 000

komad

1

obavezno

 

28.

Evropa -karta geonasleđa

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

29.

Ruska Federacija - geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

30.

Azija - opšta geografska karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

31.

Azija - privredna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

32.

Azija - stanovništvo 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

33.

Azija - politička karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

34.

Jugozapadna Azija - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

35.

Srednja Azija - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

36.

Južna Azija - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

37.

Jugoistočna Azija - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

38.

Istočna Azija - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

39.

Azija - reljefna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

40.

Afrika - opšta geografska karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

41.

Severna i Zapadna Afrika - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

42.

Centralna, Istočna i Južna Afrika - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

43.

Afrika - reljefna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

44.

Afrika - privredna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

45.

Afrika - politička karta 1: 7 000 000

komad

1

obavezno

 

46.

Severna Amerika - opšta geografska karta 1:8 500 000

komad

1

obavezno

 

47.

SAD - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

48.

Kanada - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

49.

Severna Amerika - reljefna karta 1:8 500 000

komad

1

preporučeno

 

50.

Severna Amerika - politička karta 1:8 500 000

komad

1

obavezno

 

51.

Srednja Amerika - opšta geografska karta

komad

1

obavezno

razmer određuje izdavač

52.

Srednja Amerika - politička karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

53.

Južna Amerika - opšta geografska karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

54.

Južna Amerika - politička karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

55.

Južna Amerika - reljefna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

56.

Australija i Okeanija - opšta geografska karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

57.

Australija - reljefna karta 1:7 000 000

komad

1

preporučeno

 

58.

Australija i Okeanija - politička karta 1:7 000 000

komad

1

obavezno

 

59.

Antarktik - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

60.

Arktik - opšta geografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

61.

Svet - opšta geografska karta 1:20 000 000

komad

1

obavezno

 

62.

Svet - stanovništvo 1:20 000 000 (prema poslednjem popisu)

komad

1

preporučeno

 

63.

Svet - političko-geografska karta 1:20 000 000

komad

1

obavezno

 

64.

Svet - privredna karta 1: 20 000 000

komad

1

preporučeno

 

65.

Svet - biogeografska karta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

66.

Svet - klima i morske struje

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

67.

Svet - rudarstvo

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

68.

Svet - geotektonska karta (tektonske ploče, vulkanske i trusne oblasti)

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

69.

Istočna polulopta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

70.

Zapadna polulopta

komad

1

preporučeno

razmer određuje izdavač

71.

Geografski atlas

komad

15

obavezno

 

72.

Globus - opšti geografski

komad

1

obavezno

 

73.

Globus - reljefni

komad

1

obavezno

 

74.

Globus - indukcioni

komad

1

obavezno

 

75.

Globus - astronomski (globus neba)

komad

1

obavezno

 

76.

Zbirka najvažnijih minerala i ruda

komad

1

obavezno

 

77.

Fosili - tipični predstavnici

komad

1

preporučeno

 

Zidne slike i skice

1.

Mlečni put

komad

1

preporučeno

 

2.

Solarni sistem

komad

1

preporučeno

 

3.

Polarna svetlost

komad

1

preporučeno

 

4.

Arhipelag

komad

1

preporučeno

 

5.

Laguna

komad

1

preporučeno

 

6.

Kanal

komad

1

preporučeno

 

7.

Moreuz

komad

1

preporučeno

 

8.

Zemljouz

komad

1

preporučeno

 

9.

Fjord

komad

1

preporučeno

 

10.

Fjeld

komad

1

preporučeno

 

11.

Zaliv

komad

1

preporučeno

 

12.

Klifovita obala

komad

1

preporučeno

 

13.

Tombolo

komad

1

preporučeno

 

14.

Plaža

komad

1

preporučeno

 

15.

Topli front

komad

1

preporučeno

 

16.

Hladni front

komad

1

preporučeno

 

17.

Okluzija

komad

1

preporučeno

 

18.

Uragan

komad

1

preporučeno

 

19.

Kalendar prirode

komad

1

preporučeno

 

20.

Shema morskih struja

komad

1

preporučeno

 

21.

Pustinja

komad

1

preporučeno

 

22.

Savana

komad

1

preporučeno

 

23.

Stepa

komad

1

preporučeno

 

24.

Prašuma

komad

1

preporučeno

 

25.

Šuma mangrova

komad

1

preporučeno

 

26.

Borealna četinarska šuma (tajga)

komad

1

preporučeno

 

27.

Tundra

komad

1

preporučeno

 

28.

Polarna pustinja

komad

1

preporučeno

 

29.

Pedološki profil

komad

1

preporučeno

 

30.

Rudnik

komad

1

preporučeno

 

31.

Shematski prikaz tektonskih pokreta

komad

1

preporučeno

 

32.

Shematski prikaz kruženja vode u geografskom prostoru

komad

1

preporučeno

 

33.

Shematski prikaz atmosfere i procesa u njoj

komad

1

preporučeno

 

34.

Shematski prikaz kraškog procesa

komad

1

preporučeno

 

35.

Shematski prikaz fluvijalnog procesa

komad

1

preporučeno

 

36.

Shematski prikaz eolskog procesa

komad

1

preporučeno

 

37.

Shematski prikaz marinskog procesa

komad

1

preporučeno

 

38.

Shematski prikaz glacijalnog procesa

komad

1

preporučeno

 

39.

Primer prostornih planova razvoja gradova

komad

1

obavezno

 

Modeli i makete

1.

Model Sunca (presek)

komad

1

preporučeno

 

2.

Model Zemlje sa presekom

komad

1

preporučeno

 

3.

Reljef - model dela Zemljine površine

komad

1

preporučeno

 

4.

Osnovni oblici reljefa

komad

1

obavezno

 

5.

Vulkan - presek

komad

1

preporučeno

 

6.

Osnovni tipovi zemljišta - modeli

komad

po 1

preporučeno

 

7.

Brežuljak sa izohipsama

komad

1

obavezno

 

8.

Jezero sa izobarama

komad

1

preporučeno

 

9.

Model planinskog glečera (poprečni presek)

komad

1

preporučeno

 

10.

Model planinskog glečera (uzdužni presek)

komad

1

preporučeno

 

11.

Model rečnog korita (poprečni presek)

komad

1

obavezno

 

12.

Maketa seoskog naselja razbijenog tipa

komad

1

obavezno

 

13.

Maketa seoskog naselja zbijenog tipa

komad

1

obavezno

 

14.

Maketa seoskog naselja u nizu

komad

1

obavezno

 

15.

Maketa grada

komad

1

obavezno

 

Aparati i instrumenti

1.

Termometar - obični

komad

1

preporučeno

 

2.

Barometar (digitalni)

komad

1

preporučeno

 

3.

Barometar

komad

1

preporučeno

 

4.

Kompas

komad

5

obavezno

 

5.

Kompas busola

komad

1

preporučeno

 

6.

Telurijum

komad

1

preporučeno

 

7.

Planetarijum - kabinetski

komad

1

preporučeno

 

8.

Uređaj za određivanje geografskih koordinata (GPS)

komad

5

preporučeno

 

9.

Teleskop - glavno ogledalo R15 cm

komad

1

preporučeno

 

10.

Dvogled

komad

5

preporučeno

 

Multimedijalni obrazovni materijali

Softver za nastavu geografije (prema programu nastave i učenja)

obavezno

po izboru stručnog veća

Video materijal za nastavu geografije

komad

prema potrebi

obavezno

prema raspoloživim izvorima

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke.

MUZIČKA KULTURA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

1.

Harmonika sa 80 basova, ili sintisajzer ili klavijature sa najmanje tri oktave (klavir*, pijanino* ili dinamički pijanino, naveden u sklopu opreme kabineta)

komad

1

obavezno

za nastavnika

2.

Muzički instrumenti za orkestar harmonika, tambura, mešoviti ili neki drugi orkestar

komad

10

obavezno

za školu

3.

Zvučna viljuška

komad

1

obavezno

za nastavnika

4.

Metronom

komad

1

obavezno

za nastavnika

5.

Slike muzičkih instrumenata i orkestara

komad

5-10

obavezno

za školu

6.

Fotografije domaćih i stranih vrhunskih kompozitora i muzičkih umetnika

komad

10-15

obavezno

za školu

7.

Izbor horskih i orkestarskih kompozicija - partiture i deonice

komada

50-80

obavezno

za školu

8.

Fascikle za note

komad

100

obavezno

za hor i orkestar

Multimedijalni obrazovni materijali

1.

Audio i audio-vizuelni zapisi muzičkih dela, opera i baleta domaćih i stranih kompozitora različitih stilskih epoha

komad

20-30

obavezno

za nastavnika

2.

Multimedijalni nastavni sadržaji o životu i delu domaćih i stranih kompozitora i izvođača iz različitih stilskih epoha

komad

15

obavezno

za nastavnika

Softver za nastavu Muzičke kulture (prema programu nastave i učenja)

obavezno

po izboru stručnog veća

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

 

*

Napomena: Ukoliko škola raspolaže klavirom ili pijaninom potrebno je obezbediti periodično štimovanje (jedanput u polugodištu).

 

LIKOVNA KULTURA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne
napomene

1.

Reprodukcije umetničkih dela i spomenika kulture nacionalne i svetske kulturne baštine

 

 

obavezno

količina prema potrebi

2.

Primeri kreativnih rešenja različitih disciplina vizuelnih umetnosti: plakat, oprema, knjige, ambalaža, dezen, tekstil, tapete, tapiserija, nacrt za vitraž, mozaik, narodne rukotvorine i predmeta svakodnevne upotrebe; primeri iz nastave uspelih rešenja: plakat, oprema knjige, ambalaža, dezeni, tekstil, tapeta, tapiserija, nacrt za vitraž i mozaik

 

 

preporučeno

količina prema potrebi

Tehnička sredstva i pribori

1.

Gipsani odlivci i rekviziti za rad po modelu

 

 

obavezno

količina prema potrebi

2.

Draperije za postavku mrtve prirode

 

 

obavezno

količina prema potrebi

3.

Sanduk za glinu

komad

1

preporučeno

 

4.

Vajarska glina

kilogram

100

preporučeno

 

5.

Posude za vodu i mešanje boja

komad

30

preporučeno

prema potrebi

6.

Palete i četke za akvarel i temperu raznih veličina

komad

30

preporučeno

prema potrebi

7.

Noževi i tif-pera za grafiku

komad

30

preporučeno

prema potrebi

8.

Modelirke za vajanje glinom

komad

30

preporučeno

prema potrebi

9.

Alat za pripremne radove (čekić, makaze i dr.)

komplet

1

preporučeno

prema potrebi

10.

Panoi za izložbe

komad

5-10

obavezno

 

11.

Za crtanje: meke olovke sa oznakom Be (B) ili pasteli ili ugalj ili tuš ili bajc i pak papir ili akvarel-papir ili pastel-papir ili hamer ili karton i sl.

komad

30

obavezno

prema potrebi zadatka

12.

Za grafiku: gipsane ploče ili linoleum, hartija za grafiku i sl.

komad

30

preporučeno

prema potrebi zadatka

13.

Za slikanje: gvaš ili tempera ili akvarel boje

komad

30

obavezno

prema potrebi zadatka

14.

Za oblikovanje prostora: gips ili plastelin ili stirodur ili natron-papir ili valoviti karton i sl.

 

 

preporučeno

prema potrebi zadatka

15.

Zaštitne kecelje

komad

30

preporučeno

prema potrebi zadatka

 Multimedijalni obrazovni materijali

1.

Multimedijalni materijali (video zapisi, 3D animacije, snimci multimedijalnih predstava, izložbi i sl.)

 

obavezno

prema programu nastave i učenja

2.

Softver za crtanje, slikanje, modelovanje, obradu fotografije ili animaciju

 

obavezno

prema programu nastave i učenja

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

RAČUNARSTVO I INFORMATIKA I GRUPA PREDMETA IZ OBLASTI RAČUNARSTVO I INFORMATIKA U SPECIJALIZOVANIM GIMNAZIJAMA I ODELJENJIMA UČENIKA SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA (PRIMENA RAČUNARA, PROGRAMIRANJE, RAČUNARSKI SISTEMI, OPERATIVNI SISTEMI I RAČUNARSKE MREŽE, OBJEKTNO ORIJENTISANO PROGRAMIRANJE, BAZE PODATAKA, PROGRAMSKE PARADIGME I VEB PROGRAMIRANJE)

Oprema i nastavna sredstva normirana su za maksimalan broj od 15 učenika, u skladu sa uputstvom za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa nastave i učenja.

 

SOFTVER

1.

Programi koji prate program nastave i učenja

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

FIZIČKO I ZDRAVSTVENO VASPITANJE

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed.
mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene.

Sala za vežbanje - sprave1

1.

Kozlić (u skladu sa SRPS EN 12196)

komad

1-2

obavezno

za školu

2.

Konj sa hvataljkama

komad

1

obavezno

za školu

3.

Švedski sanduk (u skladu sa SRPS EN 916)

komad

1-3

obavezno

za školu

4.

Odskočna daska Rojter (u skladu sa SRPS EN 913)

komad

2-4

obavezno

za školu

5.

Strunjače 200 x 100 x 6 cm (u skladu sa SRPS EN 12503)

komad

10-18

obavezno

za školu

6.

Vratilo

komplet

1-2

obavezno

za školu

7.

Ripstol fiksni (u skladu sa SRPS EN 12346)

komad

10-20

obavezno

za školu

8.

Konopci za penjanje sa konstrukcijom (u skladu sa SRPS EN 12346)

komad

4

obavezno

za školu

9.

Šipka za penjanje sa konstrukcijom (u skladu sa SRPS EN 12346)

komad

4

obavezno

za školu

10.

Mornarske lestve (u skladu sa SRPS EN 12346)

komad

1-2

obavezno

za školu

11.

Krugovi sa konstrukcijom (u skladu sa SRPS EN 12655)

kompl.

1-2

obavezno

za školu

12.

Greda niska (u skladu sa SRPS EN 12432)

komad

2-4

obavezno

za školu

13.

Greda visoka (u skladu sa SRPS EN 12432)

komad

1

obavezno

za školu

14.

Klupa švedska (u skladu sa SRPS EN 12432)

komad

4-6

obavezno

za školu

15.

Razboj - univerzalni (u skladu sa SRPS EN 914)

komad

1

obavezno

za školu

16.

Sunđerasto doskočište, dimenzija 200 cm x 200 cm x 50 cm (u skladu sa SRPS EN 12503)

komad

1-2

obavezno

za školu

17.

Stalci za skok uvis

par

1-2

obavezno

za školu

18.

Sto za stoni tenis

komad

2-4

obavezno

za školu

19.

Konopac za nadvlačenje (duž. 10 m)

komad

2

obavezno

za školu

Rekviziti2

1.

Prepone niske PVC (set čine prepone visine 30, 40, 50, 60 cm)

set

2-4

obavezno

za školu

2.

Letvice za skok uvis

komad

2-4

obavezno

za školu

3.

Kugle (gumene ili PVC) težine 3, 4, 5 kg (po 3 za svaku težinu)

komad

9

obavezno

za školu

4.

Kugle (gumene) težine 6 kg

komad

2-4

obavezno

za školu

5.

Štafetne palice

komad

4-8

obavezno

za školu

6.

Medicinke gumene 3, 4, 5 kg

komad

15-30

obavezno

za školu, za svaku težinu od 5-10 kom.

7.

Medicinke gumene 6 kg

komad

4-8

obavezno

za školu

8.

Obruči

komad

15-30

obavezno

za školu

9.

Čunjevi gimnastički

komad

15-30

obavezno

za školu

10.

Palica gimn. 100 x 2,5 cm

komad

15-30

obavezno

za školu

11.

Palica gimn. 250 x 4 cm

komad

4-8

obavezno

za školu

12.

Vijače

komad

15-30

obavezno

za školu

13.

Lopte za rukomet (standardne, od poluretana ili kože)

komad

10-20

obavezno

za školu

14.

Lopte za košarku (standradne, od penaste gume, kompozita ili kože)

komad

10-20

obavezno

za školu

15.

Lopte za odbojku (standardne, od penastog poluretana ili kože)

komad

15-30

obavezno

za školu

16.

Lopte za fudbal (od poluretana, kože)

komad

10-15

obavezno

za školu

17.

Lopte od meke gume

komad

10-20

obavezno

za školu

18.

Pumpa za lopte

komad

2

obavezno

za školu

19.

Čunjevi PVC kupasti ili marker kapice

komad

10-20

obavezno

za školu

20.

Reketi za stoni tenis

komplet

8-16

obavezno

za školu

21.

Mreža za stoni tenis kompl.

komad

2-4

obavezno

za školu

22.

Reketi za badminton sa lopticama

komplet

15

obavezno

za školu

23.

Stalci za obeležavanje terena

komad

8

obavezno

za školu

24.

Trim lestvica - trenažne merdevine

komad

1-2

obavezno

za školu

25.

Markeri za obeležavanje igrača u dve boje po 15 kom.

komplet

2

obavezno

za školu

26.

Mreža za odbojku

komad

2

obavezno

za školu

27.

Mreža za golove rukometna

komad

2

obavezno

za školu

28.

Startni blok

komad

3-4

obavezno

za školu

29.

Kutija za magnezijum

par

1-2

obavezno

za školu

Kabinet za kondiciju i korektivno vežbanje3

1.

Olimpijska šipka 20 kg sa osiguračima

komad

2

obavezno 

za kabinet

2.

Jednoručne bučice sa osiguračima

par

8

obavezno 

za kabinet

3.

Šipke - ravne, od 8, 10, 12 kg sa osiguračima

komad

3

obavezno 

za kabinet po jedna za svaku težinu

4.

Tegovi - ploče od 2, 5, 10, 15, 20 kg

komad

20

obavezno

za školu, po 4 komada za svaku težinu

5.

Teg "zvono" 2, 3, 4, 5 i 6 kg

komad

10

obavezno

za školu, po dva kom za svaku težinu

6.

Višenamenska klupa sa stalkom za šipku (od ležećeg do sedećeg položaja sa međupoložajima)

komad

1-2

obavezno

za školu

7.

Trim lestvica

komad

2

obavezno

za školu

8.

Elastična gumena creva ili trake (različitih otpora i elastičnosti - minimum 3 različita otpora, 3 m dužine)

komad

15-30

obavezno

za školu, za svaki otpor 5-10 kom.

9.

Rukohvati za gumene trake i creva

par

5

obavezno

za školu

10.

Remen za gumena creva i trake, za ekstremitete

komad

5

obavezno

za školu

11.

Balansne ploče ili polulopte

komad

3-5

obavezno

za školu

12.

Gumene (pilates) lopte - srednje i velike

komad

5-10

obavezno

za školu za svaku veličinu po 5 kom.

13.

Bicikl ergometar ili steper

komad

1-2

obavezno

za školu

14.

Strunjače (100 x 50 x 3 cm)

komad

6-12

obavezno

za školu

15.

Medicinke sa rukohvatima 4, 6, 8 kg

komad

6

obavezno

za školu 2 komada za svaku težinu

16.

Ripstol

komad

2-6

obavezno

za školu

17.

Mostinca mala i velika po 1

komad

2

obavezno

za školu

18.

Slekeri

par

4-8

obavezno

za školu

19.

Roler (točak za jačanje trbušnog zida)

komad

2-4

obavezno

za školu

20.

Gumene polulopte ili ježevi

komad

10

obavezno

za školu

21.

Gume za jačanje šake

komad

5

obavezno

za školu

22.

Stalak za bučice

komad

1

obavezno

za školu

23.

Palice drvene 100 x 2,5 cm

komad

10

obavezno

za školu

Kabinet za nastavnika

1.

Vaga medicinska

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Startni pištolj

komad

1

obavezno

za kabinet

3.

Visinometar

komad

1

obavezno

za kabinet

4.

Štoperica

komad

3-5

obavezno

za kabinet

5.

Metalna metarska pantljika 15 m

komad

1

obavezno

za kabinet

6.

Metarska pantljika 2 m

komad

1

obavezno

za kabinet

7.

Kaliper

komad

1

obavezno

za kabinet

8.

Ormarić prve pomoći

komad

1

obavezno

za kabinet

9.

Ambulantni ležaj

komad

1

obavezno

za kabinet

10.

Računar odgovarajuće konfiguracije za reprodukciju obrazovnih multimedijalnih sadržaja sa stalnom internet vezom

komad

1

obavezno

za kabinet

11.

Štampač

komad

1

obavezno

za kabinet

12.

Uređaj sa fotoćelijom za merenje brzine

komplet

1

obavezno

za kabinet

Multimedijalni obrazovni materijal

1.

Uređaj za reprodukciju multimedijalnih sadržaja sa pojačalom i dva zvučnika (200 W)

komad

1

obavezno

za kabinet

2.

Komplet muzičkih i video CD- DVD diskova za aktivnosti na času (ples, aerobno vežbanje, sportske igre, gimnastika, atletika…..)

komad

1-2

obavezno

za kabinet

3.

Softver za praćenje motoričkih sposobnosti učenika sa prikazom testova

komplet

1

obavezno

za kabinet

4.

Kinogrami sadržaja programa

komplet

1

obavezno

za kabinet

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

 

1

Standardi:

 

Sve sprave koje se koriste u Fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, radi bezbednosti dece u procesu vežbanja, neophodno je da poseduju minimum EN standard.

2

Rekviziti od gume ili PVC-a po svojim karakteristikama ne smeju negativno da utiču na zdravlje učenika (treba da poseduju sertifikat odgovarajuće laboratorije).

3

Sve rekviziti od gume ili PVC-a po svojim karakteristikama ne smeju negativno da utiču na zdravlje učenika (treba da poseduju sertifikat odgovarajuće laboratorije). Sprave u kabinetu, radi bezbednosti dece u procesu vežbanja, neophodno je da poseduju minimum EN standard.

PSIHOLOGIJA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

Zidne slike i sheme

1.

Slike i sheme koje se odnose na psihološke procese i osobine i poznate psihologe (u skladu sa programom nastave i učenja)

komad

15

preporučeno

mogu da izrađuju učenici u saradnji sa nastavnikom

Multimedijalni obrazovni materijal

1.

Video materijal o psihološkim procesima i osobinama i psihološkim istraživanjima (Šahterov, Ašov, Miligramov, Zimbardov eksperiment i sl.)

komad

12

obavezno

prema raspoloživim izvorima

2.

Softver za nastavu psihologije, skale, procene, testovi i sl. (prema programu nastave i učenja)

 

 

preporučeno

po izboru nastavnika

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

FILOZOFIJA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

Zidne slike i sheme

1.

Reprodukcije portreta najznačajnijih filozofa (prema programu nastave i učenja)

komad

3-4

preporučeno

 

Multimedijalni obrazovni materijal

1.

Video materijal o istaknutim filozofima i filozofskim pravcima (prema programu nastave i učenja)

komad

4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

SOCIOLOGIJA SA PRAVIMA GRAĐANA

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

1.

Reprodukcije portreta najznačajnijih sociologa (prema programu nastave i učenja)

komad

3-4

preporučeno

 

2.

Ustav Republike Srbije

komad

1

obavezno

 

3.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

komad

1

obavezno

 

Multimedijalni obrazovni materijal

1.

Video materijal (u skladu sa programom nastave i učenja)

komad

4

obavezno

prema raspoloživim izvorima

Literatura

Udžbenici i udžbenički kompleti, stručna i naučna literatura, metodičko-didaktička literatura, periodika (časopisi) i ostala literatura koja se koristi u nastavi navedena je u sklopu školske biblioteke

 

IZBORNI PROGRAMI

GRAĐANSKO VASPITANJE

Red.
br.

Vrsta i naziv nastavnog sredstva

Jed. mere

Količina

Obavezno/
preporučeno

Posebne napomene

Multimedijalni obrazovni materijal

1.

Video materijal o pojavama u društvu koje ugrožavaju ljudska prava (u skladu sa programom nastave i učenja)

komad

12

obavezno

prema raspoloživim izvorima

VERSKA NASTAVA

Za realizaciju sadržaja izbornog programa Verska nastava koriste se nastavna sredstva u skladu sa nastavnim programom Verske nastave i u skladu sa mišljenjem Komisije za versku nastavu u školi koju obrazuje Vlada Republike Srbije.

OSTALI IZBORNI PROGRAMI

Za realizaciju ostalih izbornih programa, u skladu sa planom nastave i učenja, koriste se: nastavne i zajedničke prostorije škole navedene u okviru ovog pravilnika (učionice opšte namene, specijalizovane učionice, biblioteka, višenamenski prostor (svečana sala), školsko dvorište i sl.); oprema škole navedena u okviru ovog pravilnika (digitalni foto-aparati, akcione kamere, oprema specijalizovanih učionica i sl.) i nastavna sredstva navedena u okviru ovog pravilnika.

ANEKS 1

Preporuka za konfiguraciju računarskih jedinica za predmet Računarstvo i informatika

Preporuka za konfiguraciju računarskih jedinica za predmet Računarstvo i informatika
Minimalna konfiguracija centralnog računara (usklađuje se sa teh. razvojem)

- procesor arhitekture x64 (64-bit) radnog takta 2 GHz
- memorija kapaciteta 4 GB generacije DDR3
- matična ploča sa neophodnim slotovima za proširenje i interfejsima za povezivanje sa perifernim uređajima
- video adapter GDDR sa 512 MB
- mrežni adapter PCI ili integrisan, brzine 100 Mb/s
- zvučni adapter PCI ili integrisan
- hard disk uređaj kapaciteta 500 GB
- optički uređaj DVD-RW
- kućište ATX standarda sa napajanjem snage 500 W
- monitor TFT LED dijagonale 17
- tastatura i miš

Minimalna konfiguracija učeničkog računara (usklađuje se sa teh. razvojem)

- procesor arhitekture x64 (64-bit) radnog takta 2 GHz
- memorija kapaciteta 2 GB generacije DDR3
- matična ploča sa neophodnim slotovima za proširenje i interfejsima za povezivanje sa perifernim uređajima
- video adapter GDDR sa 512 MB
- mrežni adapter PCI ili integrisan, brzine 100 Mb/s
- zvučni adapter PCI ili integrisan
- hard disk uređaj kapaciteta 500 GB
- optički uređaj DVD-RW
- kućište ATX standarda sa napajanjem snage 500 W
- monitor TFT LED dijagonale 17
- tastatura i miš
- slušalice sa mikrofonom