UREDBA

O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA

("Sl. glasnik RS", br. 62/2019)

Član 1

Ovom uredbom propisuje se način ostvarivanja prava policijskih službenika na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:

1) mesečna pretplatna karta u javnom prevozu podrazumeva kartu izdatu od prevoznika koja u toku jednog meseca omogućava neograničen broj prevoza na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada;

2) pojedinačna karta u javnom prevozu podrazumeva kartu koja omogućava prevoz na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada;

3) mesto rada podrazumeva mesto gde policijski službenik redovno obavlja svoje zadatke, odnosno ostvaruje svoju radnu aktivnost, a na koje je policijski službenik raspoređen, trajno premešten, privremeno premešten ili upućen;

4) relacija mesto prebivališta/boravišta - mesto rada je relacija od adrese mesta prebivališta/boravišta do adrese mesta rada, odnosno od adrese mesta rada do adrese mesta prebivališta/boravišta, najkraćim putem;

5) blagovremen prevoz podrazumeva prevoz policijskog službenika najkraćim putem na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada koji obezbeđuje uredan dolazak na rad.

Član 3

U slučaju upućivanja na službeno putovanje policijskom službeniku pripada naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada za prvi i poslednji dan službenog putovanja i to u iznosu umanjenom za 50%. Ukoliko službeno putovanje traje najviše jedan dan, policijski službenik ima pravo na naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada u celosti.

Član 4

Naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada policijskih službenika Ministarstvo vrši:

1) isplatom novčanog iznosa u visini najniže cene mesečne pretplatne karte u javnom prevozu koja policijskom službeniku obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada;

2) isplatom novčanog iznosa u visini najniže cene pojedinačne karte odnosno zbira pojedinačnih karata u javnom prevozu koje policijskom službeniku obezbeđuju blagovremen dolazak i odlazak sa rada.

Član 5

Izuzetno od člana 4. ove uredbe, Ministarstvo može na pismeni zahtev policijskog službenika, naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada vršiti i obezbeđivanjem odgovarajuće mesečne karte za javni prevoz.

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada na način iz stava 1. ovog člana vrši se za 11 meseci u toku kalendarske godine.

Zahtev za naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada (Obrazac 1), odštampan je u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 6

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada vrši se isplatom novčanog iznosa u visini najniže cene mesečne pretplatne karte u javnom prevozu koja policijskom službeniku obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada u slučaju kada na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni gradski, prigradski i međumesni prevoz.

Ako policijski službenik na radu provede samo određen broj dana u mesecu, bez ostvarivanja punog fonda radnih časova, naknada troškova iz stava 1. ovog člana umanjuje se srazmerno njegovoj prisutnosti na radu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, ako stvarni troškovi prevoza prevazilaze iznos isplaćen u skladu sa tim stavom, policijski službenik ostvaruje pravo na naknadu stvarnih troškova prevoza, u visini najniže cene pojedinačne karte, odnosno zbira pojedinačnih karata u javnom prevozu koje policijskom službeniku obezbeđuju blagovremen dolazak i odlazak sa rada, a najviše do iznosa mesečne pretplatne karte iz stava 1. ovog člana.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, policijski službenik je dužan da dostavi dokaz stvarnih troškova prevoza - iskorišćene pojedinačne karte za prevoz, neposrednom rukovodiocu.

Obračun i isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada iz stava 1. ovog člana Ministarstvo vrši na osnovu podataka:

1) o relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada;

2) o broju i vrsti javnih prevoza koje policijski službenik koristi;

3) o visini cene mesečne pretplatne karte i pojedinačne karte za navedene javne prevoze;

4) iz mesečne evidencije prisustva na radu.

Član 7

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada vrši se isplatom novčanog iznosa u visini najniže cene pojedinačne karte, odnosno zbira pojedinačnih karata u javnom prevozu koje policijskom službeniku obezbeđuju blagovremen dolazak i odlazak sa rada u slučaju kada na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada ne postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni gradski, prigradski i međumesni prevoz.

Ako policijski službenik na radu provede samo određen broj dana u mesecu, bez ostvarivanja punog fonda radnih časova, naknada troškova iz stava 1. ovog člana vrši se isplatom zbira pojedinačnih karata za prevoz.

Obračun i isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada iz stava 1. ovog člana Ministarstvo vrši na osnovu podataka:

1) o relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada;

2) o broju i vrsti javnih prevoza koje policijski službenik koristi;

3) o visini cene pojedinačne karte za navedene javne prevoze;

4) iz mesečne evidencije prisustva na radu.

Član 8

Ako na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada ne postoji organizovani javni prevoz, naknada troškova za dolazak i dolazak sa rada vrši se isplatom novčane protivvrednosti zbira cena pojedinačnih karata u javnom prevozu prevoznika koji uslugu prevoza vrši u istoj ili približnoj kilometraži na trasi najbližoj relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada.

Ako policijski službenik na radu provede samo određen broj dana u mesecu, bez ostvarivanja punog fonda radnih časova, naknada troškova iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa članom 7. stav 2. ove uredbe.

Obračun i isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada iz stava 1. ovog člana Ministarstvo vrši na osnovu podataka:

1) o relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada;

2) o najbližoj relaciji iste ili približne kilometraže za koju postoji organizovan javni prevoz;

3) o visini cene pojedinačne karte za taj javni prevoz;

4) iz mesečne evidencije prisustva na radu.

Član 9

Ako na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada postoji više ostvarenih međurelacija ili vrsta prevoza u skladu sa čl. 6-8. ove uredbe, naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada vrši se isplatom najnižih cena karata (mesečne pretplatne karte i pojedinačnih karata) za svaku međurelaciju.

Član 10

U slučaju prekovremenog rada policijskog službenika, naknada dodatnih troškova za dolazak i odlazak sa rada vrši se u visini cene pojedinačne karte na relaciji od mesta prebivališta/boravišta do mesta obavljanja prekovremenog rada i obratno, shodno broju dolazaka, osim ako ti troškovi nisu obuhvaćeni naknadom koja mu se isplaćuje u skladu sa čl. 5. i 6. ove uredbe.

Član 11

Način ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada iz ove uredbe i visinu naknade utvrđuje Ministarstvo na osnovu podataka i dokaza koje dostavlja policijski službenik.

Podatke iz stava 1. ovog člana, policijski službenik dostavlja Izjavom (Obrazac 2), koji je odštampan u prilogu ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Izjavu iz stava 2. ovog člana policijski službenik daje pod punom krivičnom, materijalnom i disciplinskom odgovornošću.

Član 12

Najniža cena mesečne pretplatne karte u javnom prevozu, odnosno pojedinačne karte u javnom prevozu, utvrđuje se na osnovu odgovarajuće potvrde javnog prevoznika ili važećeg cenovnika.

Ako važeći cenovnik nije javno dostupan, policijski službenik je dužan da ga dostavi uz izjavu iz člana 11. ove uredbe.

Član 13

Ako uz izjavu iz člana 11. ove uredbe policijski službenik ne dostavi elektronski očitanu ličnu kartu, odnosno potvrdu o prijavi boravišta, ukoliko do mesta rada putuje sa adrese prijavljenog boravišta, Ministarstvo će ih pribaviti po službenoj dužnosti.

Član 14

U slučaju promene prebivališta/boravišta ili mesta rada, kao i drugih promena koje utiču na visinu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, policijski službenik dužan je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od izvršene promene prebivališta odnosno boravišta u odgovarajućoj evidenciji o tome obavesti svog neposrednog rukovodioca, i dostavi podatke i dokaze iz člana 11. ove uredbe, odnosno popuni novu izjavu i dostavi odgovarajuće dokaze.

Član 15

Ministarstvo vrši proveru podataka navedenih u izjavi iz člana 11. ove uredbe i njenim prilozima.

Kada Ministarstvo utvrdi da su dostavljeni podaci neistiniti, kao i da se policijskom službeniku može obezbediti mesečna pretplatna karta, odnosno pojedinačna karta u javnom prevozu u nižem iznosu cene, a koja obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada najkraćim putem, Ministarstvo će izvršiti isplatu naknade u utvrđenom nižem iznosu i pokrenuti odgovarajući postupak protiv policijskog službenika, shodno odredbama Zakona o policiji.

Član 16

Policijski službenici dužni su da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe dostave izjavu iz člana 11. ove uredbe zajedno sa odgovarajućim dokazima, ili da podnesu zahtev iz člana 5. ove uredbe.

Izjava, sa prilozima i zahtev dostavljaju se neposrednom rukovodiocu.

Član 17

Organizaciona jedinica Ministarstva nadležna za materijalno-finansijske poslove, obezbeđuje policijskom službeniku isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada.

Član 18

Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik RS", broj 42/14).

Član 19

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

 

 

Obrazac 1.

Zahtev za naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada

Na osnovu člana 5. stav 1. Uredbe o načinu ostvarivanja prava policijskih službenika na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, podnosim

ZAHTEV
ZA NAKNADU TROŠKOVA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA

da mi se naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada vrši u skladu sa članom 5. stav 2. Uredbe.

Na relaciji mog mesta prebivališta/boravišta na adresi u ul. ___________________ br. _________ u ________________ do mesta rada u _______________ postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni prevoz koja mi obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada izdata od prevoznika ______________ u visini utvrđene cene od ___________ dinara.

U prilogu dostavljam:

- elektronski očitanu ličnu kartu;

- potvrdu o prijavi boravišta;

- važeći cenovnik, odnosno potvrdu javnog prevoznika _______.

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA:

________________________
(ime i prezime, JMBG)

________________________
(organizaciona jedinica)

svojeručni potpis policijskog službenika

_______________________________

Datum: ________

 

 

Obrazac 2.

Izjava policijskog službenika o podacima na osnovu kojih se utvrđuje visina naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada

Na osnovu člana 11. stav 2. Uredbe o načinu ostvarivanja prava policijskih službenika na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, radi ostvarivanja prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, dajem sledeću:

IZJAVU

Na relaciji mog mesta prebivališta/boravišta na adresi u ul. ____________________ br. _________ u ________________ do mesta rada u _______________:

1) postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni prevoz koja mi obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada izdata od prevoznika ______________ u visini utvrđene cene od ___________ dinara, a visina pojedinačne karte za javni prevoz iznosi _______________ dinara;

2) ne postoji ustanovljen sistem mesečne pretplatne karte za javni prevoz, već za navedenu relaciju prevoznik ______________ iz ______________ naplaćuje pojedinačnu kartu u javnom prevozu u visini utvrđene cene karte u jednom smeru u iznosu od ____________ dinara, koja mi obezbeđuje blagovremen dolazak i odlazak sa rada;

3) ne postoji organizovan javni prevoz već za približnu kilometražu na trasi najbližoj ovoj relaciji prevoznik ________________ iz ______________ naplaćuje pojedinačnu kartu u javnom prevozu u visini utvrđene cene karte u jednom smeru u iznosu od ____________dinara;

4) postoji više ostvarenih međurelacija, odnosno više vrsta prevoza i to: _________________________________________.

zaokružiti jednu od ponuđenih tačaka)

Uz ovu izjavu dostavljam sledeće priloge:

- elektronski očitanu ličnu kartu,

- potvrdu o prijavi boravišta,

- važeći cenovnik, odnosno potvrdu javnog prevoznika ________.

Izjavu, pod punom krivičnom, disciplinskom i materijalnom odgovornošću, dao _________________ JMBG ___________ policijski službenik zaposlen u _____________ (organizaciona jedinica).

svojeručni potpis policijskog službenika

_______________________________

Datum: ________