PROGRAM

POSTAVLJANJA I UKLANJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 18/2019)

 

1. UVODNE NAPOMENE

Program postavljanja i uklanjanja privremenih objekata na teritoriji grada Vranja, u daljem tekstu: "Program", obuhvata građevinsko zemljište na javnim i drugim površinama.

Manji montažni objekti privremenog karaktera, u daljem tekstu: "privremeni objekti", su objekti montažno-demontažnog tipa i to: kiosci do 10,5 m2, bašte ugostiteljskih objekata, balon hale sportske namene, tezge i drugi pokretni mobilijar koji se postavljaju i uklanjaju na osnovu Programa.

Programom postavljanja se definiše mesto, broj, tip, veličina, namena i vreme korišćenja, odnosno urbanističko-tehnički, prostorni i drugi uslovi postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera.

Zakonski okvir za izradu Programa je:

• Član 146. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09, 81/09-ispravka, 64/10-US, 24/11, 121/12, 42/13-US, 50/13-US, 98/13-US, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19 i 37/19-dr. zakon);

• Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 11/19);

• Zakon o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 39/96, 20/97, 46/98, 24/99, 34/01, 80/02 i 101/05);

• Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe ("Službeni glasnik RS", broj 47/96, 22/97, 6/99, 99/05, 100/07, 98/2009 i 62/2011-dr. pravilnik);

• Zakon o zdravstvenom nadzoru nad životnim namirnicama i predmetima opšte upotrebe ("Službeni glasnik SRS", broj 48/77, 29/88, "Službeni glasnik RS", broj 44/91, 53/93, 67/93, 48/94);

• Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe ("Službeni glasnik RS", broj 92/2011);

• Pravilnik o opštim sanitarnim uslovima za objekte koji podležu sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 47/06).

2. ANALIZA I OCENA POSTOJEĆEG STANJA

Najveći broj privremenih objekata postavljen je u periodu devedesetih godina do 2007. godine na osnovu tadašnjih iskazanih potreba i važećih propisa. Međusobno isključivi po karakteru, formi i materijalizaciji, uzrokovali su vizuelnu disharmoniju.

Pojedine površine na kojima su postavljeni privremeni objekati su pretrpele promene. Došlo je do smanjivanja broja kioska, a određeni broj privremenih objekata koji nisu u funkciji duži vremenski period je uklonjen.

Zakon o planiranju i izgradnji obavezuje lokalne samouprave da izrade Program postavljanja i uklanjanja privremenih objekata. Usvajanjem Programa pruža se mogućnost za osmišljenu i sveobuhvatnu intervenciju u ovoj oblasti, sa ciljem stvaranja novog vizuelnog koncepta i uvođenja urbanog reda na teritoriji grada. Usvajanje Programa treba da dovede do unapređenja eksploatacije privremenih objekata i postizanja kvalitetnijeg likovnog izraza grada.

Opšta potreba je racionalizacija broja privremenih objekata u cilju veće funkcionalnosti i opravdanosti njihovog postavljanja na teritoriji grada Vranja.

3. CILJ IZRADE PROGRAMA POSTAVLJANJA I UKLANJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Opšti pojmovi

Površina javne namene jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Manji montažni objekti privremenog karaktera (u daljem tekstu: privremeni objekti) su objekti montažno-demontažnog tipa i to kiosci do 10,5 m2, bašte ugostiteljskih objekata, balon hale sportske namene, tezge i drugi pokretni mobilijar koji se postavljaju i uklanjaju na osnovu programa, ako odlukom nije drugačije određeno.

Kiosk je tipski, montažno-demontažni objekat za pružanje usluga, površine do 10,5 m2, koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku.

Bilbordi su montažne konstrukcije namenjene za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Sportski objekat je objekat sportske namene (balon hale, sportski tereni i sl.) lagane konstrukcije, montažno-demontažnih elemenata sa zidovima i krovnim pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna.

Bašta ugostiteljskog objekta je montažno-demontažni objekat, otvorenog, ili zatvorenog tipa u funkciji delatnosti koja se obavlja u ugostiteljskom objektu.

Bašta otvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 1. aprila do 1. novembra, za svaku kalendarsku godinu.

Bašta zatvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 01. januara do 31. decembra za svaku kalendarsku godinu.

Tenda je konzolna konstrukcija koja se postavlja na fasadi zgrade iznad ulaza i izloga poslovnog prostora, postavljena pod uslovima i na način utvrđen propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacije i opreme, pokrivena inpregniranim ili plastificiranim platnom, koja se ne može zatvoriti i oslanjati na javnu površinu.

Reklamno oglasni pano je privremeni objekat izrađen od lakog materijala u ramu sa stubom postavljenim na javnoj površini, izuzev na saobraćajnoj javnoj površini ili na fasadi objekta.

Pokretni montažni objekti u smislu jesu telefonske govornice, autobuska stajališta, štandovi, slobodno stojeće i zidne vitrine, izložbene police, aparati za prodaju pića i sladoleda, luna-parkovi, uređaji za dečiju zabavu i sport, montažne tribine, šatori i drugi slični pokretni objekti.

Ringišpili, luna parkovi i slični objekti se mogu postavljati isključivo na prostorima namenjenim za sport i rekreaciju.

Rashladni uređaji i drugi manji pokretni objekti za prodaju prehrambene robe, mogu se postavljati uz objekat u kome se obavlja delatnost za koju su ispunjeni propisani sanitarni uslovi, po pravilu, prednjom stranom okrenuti prema prolaznicima ili, izuzetno, postavljeni bočno, uz zaštitu zadnje strane, naročito kod rashladnih uređaja, ukoliko se utvrdi da za to postoje uslovi.

Pult tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretan objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Aparatima se smatraju aparati za prodaju kokica, kestenja, kikirikija i drugih sličnih proizvoda.

Skverovi i trgovi su pejzažno uređene otvorene površine namenjene javnom korišćenju, uvek vizuelno uokvirene sa jedne ili više strana objektima ili ulicama, posebno u kompaktnom gradskom tkivu, opremljene i održavane u cilju obezbeđenja uslova za kratkotrajni odmor stanovnika i unapređenje vizuelnog kvaliteta okruženja.

Koncept i ciljevi Programa postavljanja privremenih objekata

Veliki gradovi kao visoko urbanizovane sredine nemaju privremene objekte, osim na vrlo retkim, posebno i brižljivo odabranim mestima. Društveno-ekonomske i socijalne prilike kod nas još uvek podržavaju postavljanje privremenih objekata. Usvajanje Programa postavljanja privremenih objekata može popraviti kvalitet postojećih i planiranih grupacija privremenih objekata.

Opšti cilj Programa je uređenje postojećeg stanja, postavljanje manjih montažnih objekata pod jednakim uslovima i pravilima na javnim i drugim površinama, podizanje funkcionalnog i vizuelnog kvaliteta grupacija privremenih objekata, kako bi se smanjio njihov negativni efekat na ambijent.

Posebni ciljevi Programa:

- jednostavno, optimalno i svrsishodno snabdevanje onim vrstama roba čiji je promet regulisan pozitivnim zakonskim propisima i pravilnicima,

- realna i odmerena procena potreba ukupnog broja grupacija i broja privremenih objekata pojedinačno i u grupacijama, na javnim i drugim površinama u čijoj bližoj okolini nema poslovnog prostora sa sadržajem primerenim za prodaju iz kioska;

- dobar, osmišljen, funkcionalan i vizuelno prihvatljiv položaj objekata, a u cilju obezbeđenja neometanog odvijanja pešačkog saobraćaja i jednostavnog i lakog održavanja slobodnog prostora oko objekta.

Program postavljanja privremenih objekata se bazira na zatečenom stanju. Pojedine lokacije su u višegodišnjoj upotrebi dokazale svoje postojanje. Konačan broj lokacija i broj objekata na njima rezultat je preseka postojećeg stanja, analize lokacija i regulacionih rešenja važeće planske dokumentacije, kao i potrebe korisnika prostora.

4. TIPOLOGIJA, ZONIRANJE I NAMENA

Program postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na javnim i drugim površinama utvrđuje tip, lokacije, veličinu i delatnost za njihovo privremeno postavljanje.

Manji montažni objekti

U manje montažne objekte spadaju:

• kiosci,

• bilbordi,

• balon hale sportske namene,

• bašte ugostiteljskih objekata,

• tende,

• reklamni oglasni panoi,

• pokretni montažni objekti,

• ringišpili, luna parkovi i sl. objekti

• rashladni uređaji i drugi manji pokretni objekti,

• aparati,

• pult tezga.

Privremeni objekti mogu biti statični ili pokretni, što znači da se uklanjaju nakon isteka radnog vremena.

Statični objekti su kiosci, bilbordi, reklamni panoi, balon sale, tereni i objekti za postavljanje plakata i oni su predmet Programa postavljanja.

CENTRALNA ZONA

Obuhvata prostor oivičen ulicama- obostrano: Lenjinova, deo Bore Stankovića (od raskrsnice sa ulicom Ivana Milutinovića do raskrsnice sa ulicom Dunavskom), Ivana Milutinovića, Beogradska, Partizanska, deo Kralja Stefana Prvovenčanog (od raskrsnice sa ulicom Lenjinovom do ulice Cara Dušana), Žikice Jovanovića Španca.

ŠIRA ZONA

Obuhvata javne i druge površine koje nisu obuhvaćene CENTRALNOM ZONOM.

Namena manjih montažnih objekata je jedna od bitnih karakteristika istih, koja direktno utiče na iskorišćenost prostora na kojima se postavljaju kiosci.

Kriterijum za odabir preporučene namene je prvenstveno povezan za podelu teritorije grada po Zonama. Predlog lokacija za postavljanje kioska po Zonama je usko povezan sa potrebama stanovništva grada Vranja.

• NAMENA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA U CENTRALNOJ ZONI

štampa, duvan, prodaja cveća, suveniri, lutrija, menjačnica, časovničar, kopirnica, prodaja gotovih peciva, prehrambenih proizvoda (slane i slatke grickalice), galanterija, parfimerija, bižuterija.

• NAMENA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA U ŠIROJ ZONI

štampa, prodaja cveća, suveniri, duvan, bižuterija, kopirnica, ukrasna keramika, lutrija, prehrambeni proizvodi, prodaja voća i povrća, prodaja gotovih peciva, prehrambenih proizvoda (slane i slatke grickalice), prodaja knjiga, prodaja čarapa, fotografska radnja, obućarska radnja, časovničar, juvelirnica, prodaja elektrouređaja, optika, precizni mehaničar, voskarske radinice, stakloresci, knjigovesci: uramljivanje slika, keramičarske i kao i ostale uslužne delatnosti.

Grafički prikaz teritorije grada obuhvaćen UŽOM ZONOM

 

5. VRSTE PRIVREMENIH OBJEKATA

5.1. Privremeni objekti koji se postavljaju po osnovu zakupa javne površine

Kiosci

Kiosk je tipski, montažno-demontažni objekat za pružanje usluga, površine do 10,5 m2, koji se postavlja u već izgrađenom, finalnom obliku.

Bilbordi

Bilbordi su montažne konstrukcije namenjene za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Bilbordi se mogu postavljati na prilaznim putevima i površinama javne namene, na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, pri čemu rasvetna svetla moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Digitalni bilbordi koriste posebnu tehnologiju u skladu sa proizvođačkim karakteristikama.

Sportski objekti

Sportski objekat je objekat sportske namene (balon hale, sportski tereni i sl.) lagane konstrukcije, montažno-demontažnih elemenata sa zidovima i krovnim pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna.

5.2. Privremeni objekti koje se postavljaju na drugim površinama

Privremeni objekti montažno demontažnog tipa - kiosci se mogu postavljati i na drugim površinama i građevinskom zemljištu koje je u privatnoj i ostaloj svojini, površine do 10,5 m2, koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku.

5.3. Privremeni objekti koji se postavljaju po osnovu korišćenja javnih površina

Bašte ugostiteljskog objekta

Bašta ugostiteljskog objekta je montažno-demontažni objekat, otvorenog, ili zatvorenog tipa u funkciji delatnosti koja se obavlja u ugostiteljskom objektu.

Bašta se postavlja tako da dužina bašte bude u dužini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno, bašta može prelaziti dužinu ugostiteljskog objekta, odnosno može se postaviti u maksimalnoj dužini zgrade u sklopu kojeg je ugostiteljski objekat, pod uslovom da u prizemlju zgrade nema stanova i da postoji saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prizemnog poslovnog objekta u toj zgradi.

Bašta se postavlja odvojeno od ugostiteljskog objekta ili uz građevinsku liniju objekta, s tim da ne ometa glavne pešačke tokove, ne narušava arhitektonske i urbanističke karakteristike i vrednosti objekta.

Bašta se, po pravilu, u ulicama zatvorenim za određenu vrstu saobraćaja, postavlja uz građevinsku liniju objekta, uz obezbeđenje minimalne širine prolaza od 3,50 m za kretanje interventnih vozila.

Bašta koja se postavlja uz građevinsku liniju objekta, bez saglasnosti vlasnika odnosno korisnika susednog objekta, mora biti udaljena od ivice susednog poslovnog objekta 1,00 m.

Bašta se može postaviti na trotoaru ako se obezbedi minimalna širina trotoara od 1,60 m, odnosno 2,40 m na mestima gde je povećana frekvencija pešaka i minimalna slobodna visina od 2,50 m za kretanje pešaka.

Postavljanjem bašte ne može se menjati nagib tla i njegova površinska obrada. Nivelisanje površine bašte može se vršiti samo kada je to neophodno zbog nagiba tla, postavljanjem montažno-demontažne podne platforme, koja ne može biti viša od 0,45 m, uz obavezno zatvaranje prostora ispod platforme metalnim, nerđajućim rešetkama, koje su pričvršćene za konstrukciju platforme.

Elementi bašte ne mogu biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Prilikom postavljanja bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, rondele, žardinjere i drugog objekta zelenila, ostavlja se prostor za njihovo održavanje.

Elementi bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor, u dimenzijama površine sadnog mesta - elemenata horizontalne zaštite.

Tenda - senilo se postavlja tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad senila postoji slobodan prostor, u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini senila, prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, uvećanim sa svake strane za 0,40 m.Preporučena boja tende je bež.

Prilikom postavljanja tende ne sme se menjati izgled i veličina objekta zelenila. U okviru bašte, nije dozvoljeno vršiti gradnju zidova, betoniranje podnih platoa, postavljanje šanka, roštilja i pečenjara.

Postavljanjem bašte ne sme se menjati i oštetiti postojeća podloga.

Bašta otvorenog tipa

Bašta otvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 1. aprila do 1. novembra, za svaku kalendarsku godinu.

Bašta otvorenog tipa sadrži sledeće elemente: stolove, stolice, suncobrane, montažno-demontažne ograde visine do 1,00 m, podne platoe i rasvetu.

Bašta otvorenog tipa može da sadrži tende.

Bašte otvorenog tipa na potezu od zgrade "Civrić" do zgrade Gradske uprave grada Vranja mogu da sadrže sledeće elemente: stolove, stolice i suncobrane i postavljaju se na osnovu člana 30. stav 2. Odluke.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, bašte se mogu postavljati i sa nivelisanjem nagiba površine, postavljanjem montažno-demontažne podne platforme, uz ispunjenje urbanističko-tehničkih uslova u skladu sa odredbama ove odluke.

Bašte otvorenog tipa pozicioniraju se tako da spoljna ivica gabarita bašte kreće od kraja staze za kretanje pešaka, koja je popločana behaton pločama.

Bašte otvorenog tipa mogu biti pravougaonog oblika i to maksimalne širine 3,00 m i maksimalne dužine ugostiteljskog objekta. Preporučena boja suncobrana je bež.

Izuzetno, bašta se može postaviti i u dužini većoj od ugostiteljskog objekta, uz susedni objekat, isključivo uz priloženu pisanu saglasnost vlasnika, odnosno korisnika susednog objekta.

Prilikom postavljanja bašte, postojeći kandelaberi na šetalištu moraju biti uklopljeni u gabarit bašte, tako da se oni ne oštećuju i izmeštaju i da je omogućeno njihovo nesmetano korišćenje.

Postavljanjem bašti ne može se menjati površinska obrada tla, niti se mogu vršiti bilo koja druga oštećenja postojećeg kolovoza.

Postavljanjem bašte mora se omogućiti nesmetan pristup i korišćenje podzemne električne, vodovodne i druge instalacije, javne rasvete i protivpožarnog hidranta.

Bašta zatvorenog tipa

Bašta zatvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 01. januara do 31. decembra za svaku kalendarsku godinu.

Bašta zatvorenog tipa ne može se postavljati na potezu od zgrade "Civrić" do zgrade Gradske uprave Grada Vranja.

Kod bašte zatvorenog tipa, zatvoren prostor bašte formiraju bočni elementi, koji sa podnom platformom i senilom čine konstruktivnu celinu, u funkciji su ograde, zaštite od buke i izduvnih gasova i zaštite od vetra. Bočni elementi moraju biti transparentni i izrađeni od prozirnog i bezbednog materijala, koji imaju karakteristike otpornosti na požar.

Ukoliko se koriste zapaljive tečnosti i gasovi, kao pogonsko gorivo, potrebno je pribaviti saglasnost nadležnog organa MUP-a.

Bašte se postavljaju u skladu sa grafičkim prilogom. U slučajevima kada pozicija bašte nije definisana grafičkim prilogom, a stvoreni su ili postoje uslovi za postavljanje bašti, odobrenje se izdaje na osnovu Odluke i Programa postavljanja.

Tenda

Tenda je konzolna konstrukcija koja se postavlja na fasadi zgrade iznad ulaza i izloga poslovnog prostora, postavljena pod uslovima i na način utvrđen propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacije i opreme, pokrivena impregniranim ili plastificiranim platnom, koja se ne može zatvoriti i oslanjati na javnu površinu.

Reklamno oglasni pano

Reklamno oglasni pano je privremeni objekat izrađen od lakog materijala u ramu sa stubom postavljenim na javnoj površini, izuzev na saobraćajnoj javnoj površini ili na fasadi objekta.

Tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Tezga je otvoreni tipski objekat, montažne konstrukcije za izlaganje, reklamiranje i prodaju robe iz prodajnog objekta.

Tezga se postavlja tako da zauzima najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,60 m.

Tezge se mogu postavljati i koristiti tokom cele godine, s tim što se odobrenje za postavljanje izdaje na period do maksimalno jedne godine.

Pokretni montažni objekti

Pokretni montažni objekti u smislu ove odluke jesu telefonske govornice, autobuska stajališta, štandovi, slobodnostojeće i zidne vitrine, izložbene police, aparati za prodaju pića i sladoleda, luna-parkovi, uređaji za dečiju zabavu i sport, montažne tribine, šatori i drugi slični pokretni objekti.

Ringišpili, luna parkovi i sl. objekti se mogu postavljati isključivo na prostorima namenjenim za sport i rekreaciju.

Rashladni uređaji i drugi manji pokretni objekti za prodaju prehrambene robe, mogu se postavljati uz objekat u kome se obavlja delatnost za koji su ispunjeni propisani sanitarni uslovi, i to po pravilu, prednjom stranom, okrenuti prema prolaznicima ili, izuzetno, postavljeni bočno, uz zaštitu zadnje strane, naročito kod rashladnih uređaja, ukoliko se utvrdi da za to postoje uslovi.

Obavezno se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,60 m.

Rashladni uređaji mogu da zauzmu najviše 6,00 m2 javne površine.

Rashladni uređaji za prodaju pića i hrane se mogu postavljati i koristiti tokom cele godine, s tim što se odobrenje za postavljanje izdaje na period do maksimalno jedne godine.

5.4. Ostali privremeni objekti

Pult tezge za prodaju robe

Pult tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretan objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Pult tezge mogu se postavljati za vreme održavanja sajmova, izložbi i drugih gradskih manifestacija, novogodišnjih, božićnih i osmomartovskih praznika, državnih i verskih praznika u skladu sa zakonom, na period od 20 dana.

Izuzetno, promo pult i drugi pokretni objekti/uređaji i oprema/, koji se postavljaju prilikom održavanja prezentacija delatnosti ili proizvoda, neprofitnih manifestacija i priredbi humanitarnog, edukativnog, muzičkog, sportskog karaktera, odnosno manifestacija u cilju negovanja kulture i kulturnog nasleđa, snimanja reklamnih spotova i drugih sličnih skupova i manifestacija, mogu se postavljati tokom cele godine, a najduže na period od sedam dana, i to na šetalištu od zgrade "Civrić" do zgrade Gradske uprave ili na drugim lokacijama.

Aparati

Aparatima se smatraju aparati za prodaju kokica, kestenja, kikirikija i drugih sličnih proizvoda.

6. OPŠTI I POSEBNI URBANISTIČKI USLOVI POSTAVLJANJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA

6.1. Opšti uslovi postavljanja manjih montažnih objekata

• Izbor lokacija

Privremeni objekti se mogu postavljati na javnim i drugim površinama i to:

- javnim saobraćajnim površinama (put, ulica, trg, pešačke zone i slično);

- javnim zelenim površinama (park, skver);

- javnim površinama objekta javne namene i otvorenih stambenih blokova;

- drugim slobodnim površinama koje su u režimu javnog korišćenja i u javnoj svojini ili do privođenja nameni u skladu sa planskim dokumentom, uz prethodnu saglasnost sopstvenika;

- površinama i građevinskom zemljištu koje je u privatnoj svojini, u skladu sa planskim dokumentom, uz prethodnu saglasnost sopstvenika.

Privremeni objekti se ne mogu postavljati:

• na javnim zelenim površinama (travnatim i drugim ozelenjenim površinama), izuzev na uređenim stazama i izgrađenim platoima ukoliko postavljanje privremenih objekata ne zahteva uklanjanje rastinja;

• na površinama javnih parkirališta;

• na površinama u otvorenim delovima objekta namenjenim pešacima;

• u zoni raskrsnica ukoliko ne ometa preglednost raskrsnice;

• na površinama na kojima ne ometa pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima;

• na površinama ispred prodajnih objekata, izuzev za korisnike tih prodajnih objekata za postavljanje pojedinih privremenih objekata u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i uslovima propisanim Odlukom;

• na pešačkoj zoni i to na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, od robne kuće do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom i ulicom Ive Lole Ribara i ulicom Brankovoj na kolovozu;

• na levoj strani trotoara u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, na potezu od ulice Generala Belimarkovića do raskrsnice sa ulicom Beogradskom i u ulici Beogradskoj (leva strana trotoara);

• na drugim javnim površinama utvrđenim programom.

• Bezbednost saobraćaja

Privremeni objekti se postavljaju na način da:

• se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

• svojim dimenzijama i gabaritom ne utiču na smanjenje nivoa bezbednosti saobraćaja;

• se osigura vidljiva horizontalna i vertikalna signalizacija, dobra preglednost saobraćaja i ne ometa parkiranje;

• njihovo korišćenje ne ometa javni gradski prevoz.

• Zaštita pešačkih tokova

Privremeni objekti se postavljaju na način:

• da je osigurano neometano normalno i bezbedno kretanje pešaka;

• da se ne ometaju prilaz i normalno korišćenje i snabdevanje susednih objekata:

• nepostavljaju se neposredno oko glavnih ulaza u tržne centre, poslovno-komercijalne objekte i oko ulaza na pijace.

• Zaštita zelenih površina

Privremeni objekti se ne smeju postavljati na:

• javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenom mestu u parku u skladu sa ovim Programom;

• manjim otvorenim javnim prostorima -skverovima i trgovima.

• Zaštita ambijentalnih vrednosti

Svojim oblikom i materijalizacijom privremeni objekat treba da je u što većoj meri usklađen sa ambijentom, da je jednostavan i nenametljiv, da je izveden profesionalno i od kvalitetnih materijala.

Svojim oblikom i materijalizacijom balon hala sportske namene treba da je u što većoj meri usklađena sa ambijentom, da je izvedena od kvalitetnih materijala.

• Zaštita životne sredine

Kiosk i balon hale sportske namene se ne smeju postavljati na način da ugrožava životnu sredinu (prekomernom bukom, štetnim isparenjima, otpadom i sl.).

6.2. Posebni uslovi postavljanja privremenih objekata

Položaj, gabarit i izgled manjih montažnih objekata - kioska na javnim površinama

• Privremeni objekat - kiosk se postavlja u finalnom obliku na planiranoj lokaciji i na licu mesta se može finalizirati montažom dodatnih elemenata.

• Privremeni objekti - kiosci se postavljaju pojedinačno ili grupno. Razmak između kioska iznosi minimalno 0,90 m.

• Položaj kioska i grupacije kioska su prikazani na grafičkim prilozima koji su sastavni deo ovog Programa postavljanja i određen je regulacionim linijama saobraćajnica i građevinskim linijama. Svaka lokacija ima određen broj kioska.

• Kiosk se ne postavlja na trotoarima širine do 3,00 m.

• Bruto površina kioska ne može biti veća od 10,50 m2.

• Preporučen oblik kioska je pravougaoni.

• Osnovna boja privremenog objekta - kioska je crna ili tamnosiva.

• Privremeni objekat iznad osnovnog gabarita ima reklamnu krovnu kapu. U užoj zoni je obavezna reklamna krovna kapa na svim montažnim objektima. Reklamnu krovnu kapu je moguće smestiti na prednjoj strani, sa tri strane montažnog objekta ili sa sve četiri strane kioska.

• Nije dozvoljena dogradnja kioska.

• Dozvoljava se postavljanje rashladnih uređaja uz gabarit kioska ako kiosk nema već ugrađene boksove za postavljanje rashladnih uređaja.

• Priključak na infrastrukturni objekat je obaveza zakupca.

Položaj, gabarit i izgled manjih montažnih objekata - kioska na drugim površinama

Privremeni objekat - kiosk je moguće postavljati i na drugim površinama koje su u privatnoj i ostaloj svojini uz prethodnu saglasnost sopstvenika:

• Bruto površina kioska ne može biti veća od 10,50 m2;

• se postavlja u finalnom obliku na planiranoj lokaciji i na licu mesta se može finalizirati montažom dodatnih elemenata;

• Privremeni objekti - kiosci se postavljaju pojedinačno ili grupno. Razmak između kioska iznosi minimalno 0,90 m;

• Privremeni objekat - kiosk je moguće postaviti na regulacionoj liniji. Rastojanje građevinske linije od regulacione linije uskladiti sa građevinskom linijom susednih objekata, zona izgrađenih objekata, odnosno na osnovu pozicije većine izgrađenih objekata (preko 50%).

Položaj, gabarit i izgled reklamnih oznaka - bilbord i reklamni panoi

Reklamne oznake su:

• bilbordi, reklamni panoi i reklamne table na stubovima javnog osvetljenja.

Postavljanje reklamnih oznaka vrši se na lokacijama koje su razmeštene po grupacijama, prema frekvenciji saobraćaja (pešačkog ili dinamičkog) kao i prema atraktivnosti.

Reklamne table, transparenti i druge specifične oznake postavljene na fasadi, krovu i drugih površinama, vidljivih sa javnih površina, nisu predmet ovog Programa.

Bilbordi i reklamni panoi su objekti na javnim površinama i drugim površinama, vidljivi sa javnih površina, za pružanje usluga reklamiranja ili izdavanjem oglasnog prostora, radi izlaganja reklamnih postera trećih lica.

Reklamnim panoima smatraju se i reklamne table, koje se postavljaju na stubovima javne rasvete.

Programom postavljanja se planira postavljanje:

• Bilbord - preporučeno postavljanje panoa Evropskog standarda, dimenzija 4,00 x 3,00 i 5,04 x 2,38 m, minimalna visina od kote trotoara do donje ivice panoa 2,00 m.

Digitalni bilbord preporučenih dimenzija kao i običan bilbord, minimalna visina od kote trotoara do donje ivice panoa 3,00 m.

Preporučene dimenzije su:

• Reklamni pano - poželjno postavljanje panoa Evropskog standarda dimenzija 1,20 x 1,70 m, sa maksimalnom visinom postolja do 0,70 m.

• Reklamna tabla - poželjno postavljanje panoa Evropskog standarda, dimenzija 0,60 x 0,80 m.

Bilbordi mogu biti jednostrani ili dvostrani (osvetljeni ili neosvetljeni) i digitalni bilbordi.

Lokacije za bilbordove će se odrediti posebnom odlukom.

Gabarit, položaj i izgled grupacija balon hale sportske namene

• Bruto površina balon hale sportske namene ne može biti veća od 800,00 m2.

• Preporučeni gabarit balon hale je 18,00 x 36,00 m. Balon hala je pravougaonog oblika sa stranicom minimalne dužine 13,00 m.

• Balon hala se postavlja na pripremljenoj podlozi (sa izvedenim betonskim nadzitkom ili pojedinačno ankerovanje nosača) sklapanjem finalnih delova na licu mesta (drvena ili metalna konstrukcija).

• Ne dozvoljava se dogradnja osnovnog tipa balon hale ako to nije propisano posebnim urbanističko-tehničkim uslovima ili drugim urbanističkim dokumentom.

• Balon hale se postavljaju pojedinačno ili maksimalno pet na lokaciji sa ili bez međusobnog povezivanja u jedan koristan prostor radi obavljanja delatnosti.

• Međusobno rastojanje između balon hala iznosi minimum 1,50 m.

• Priključak na infrastrukturni objekat je obaveza zakupca.

Položaj balon hale je prikazan na grafičkim prilozima, koji su sastavni deo Programa postavljanja i određen je regulacionim linijama saobraćajnica i građevinskim linijama;

Na lokaciji balon hale se može predvideti tri parking mesta kao i prostor za korisnike minimum 2,50 m;

Sportski tereni i igrališta se mogu postavljati na svim prostorima koje grad Vranje prepozna kao pogodnu lokaciju a u vlasništvu je Grada (ili su sportski objekti planirani Urbanističkim planom);

Dimenzije terena su standardne u zavisnosti od vrste sporta za koji se teren gradi. Tereni mogu biti ograđeni transparentnom ogradom koja će omogućiti nesmetano korišćenje ostalog prostora i neće vizuelno degradirati okruženje.

6.3. Uslovi priključenja privremenih objekata na infrastrukturu

Ukoliko se nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, lokacija postojećeg manjeg montažnog objekta-kioska ili balon hale zadržava Programom postavljanja prihvata se i postojeći priključak na elektroenergetsku infrastrukturu. Za novoplanirane lokacije predviđa se priključenje na elektroenergetsku infrastrukturu prema uslovima nadležnog Javnog preduzeća.

Ne planira se priključenje montažnog objekata - kioska na sistem vodovoda i kanalizacije.

Priključenje balon hale na sistem vodovoda i kanalizacije se planira u skladu sa uslovima nadležnog Javnog preduzeća.

6.4. Namena privremenih objekata

Osnovna namena-delatnost manjih montažnih objekata - kioska je trgovina. Trgovina podrazumeva prodaju robe na malo, primarno štampe, duvanskih proizvoda, bezalkoholnih i alkoholnih pića, konditorskih proizvoda, prehrambenih proizvoda - slane i slatke grickalice, papirne galanterije, igračaka, pribora za higijenu, telefonskih karata, karata za javni prevoz, srećki, cveća, suvenira i drugih sličnih proizvoda.

Ostale delatnosti su obavljanje agencijskih i zanatsko-uslužnih delatnosti i usluge (menjačnica, kopirnica, zlatar, časovničar i dr.).

Osnovna namena - delatnost sportskih objekata-balon hale je organizovanje sportsko-rekreatvnih, kulturnih i drugih sličnih manifestacija i programa.

Definisanje namena privremenih objekata po Zonama dat je u tački 4. ovog Programa.

7. PREPORUKE TIPIZACIJE I UNIFIKACIJE OBJEKATA

Manji montažni objekti-kiosci su prefabrikovani objekti sa metalnom konstrukcijom, utvrđenih dimenzija i oblikovnih elemenata, sa panelnom ili staklenom ispunom. Kiosci su modernog dizajna, adekvatne funkcionalnosti, sa površinom za javno oglašavanje u svom prostoru.

Boja kioska ne treba da bude upadljiva. Preporučene boje su crna ili tamno siva. U Centralnoj zoni je preporučeno postavljanje crne boje kioska. U Široj zoni je dozvoljeno postaviti i kiosk tamnosive boje.

Staklene površine moraju biti prozirne. Moguće ih je ukrasiti samolepljivim folijama za reklamiranje. Kiosci mogu imati tende sa rolo mehanizmom i izbačajem do 2,00 m. Preporuka za boju tende je bež ili bež-crvena.

Prednja strana kioska je sa pultom za usluživanje, (izuzetno, sa ulaznim vratima). Iznad pulta za usluživanje je moguće postaviti reklamni natpis (naziv radnje) ili logo sa imenom firme. Reklamna krovna kapa se postavlja iznad osnovno gabarita kioska. Na spoljašnje delove kioska nije dopušteno na vidljiv način montirati instalacije ili delove uređaja za ventilaciju i/ili klimatizaciju osim na krovu kioska sakriveni reklamnom kapom. Ventilacione vertikale se mogu postavljati maksimalno 0,50 m iznad visine kioska.

Kiosk se postavlja na lokaciji odignut od tla minimum 10-15 cm.

Sportski objekat-balon sala je izgrađen od metalne ili drvene konstrukcije sa oblaganjem spoljnih fasadnih platna profilisanim elementima koji treba da budu projektovani da zadovoljavaju uslove termičke zaštite.

• Preporučen oblik kioska je pravougaoni:

• Kiosk preporučenih dimenzija 2,6 x 4,0 m

• Kiosk preporučenih dimenzija 2,5 x 4,2 m

• Kiosk preporučenih dimenzija 3,0 x 3,5 m

Manji montažni objekat - kiosk je oblika pravougaonika, max 10,50 m2.

NAPOMENA: U slučaju da predložene dimenzije iz Programa postavljanja odstupaju u manjoj meri od standardnih dimenzija odabranog tipa kioska, usvojiće se dimenzije najpovoljnijeg ponuđača.

Opis i karakteristike manjeg montažnog objekta - kioska

Manji montažni objekat je pretežno namenjen za prodaju, sa pultom ili ispunom od velikih staklenih zidova. Ulaz u kiosk je sa zadnje strane sa izuzetkom da je moguće postaviti vrata sa prednje strane.

Osnovna boja kioska je crna ili tamno siva.

Konstrukcija kioska je čelični, toplo pocinkovani, hladno oblikovani profil ili aluminijumska bravarija, debljina 2-4mm a okviri treba da budu izrađeni od kutijastih profila max. 80x80x4 mm (za spoljne obloge debljina lima 1,5 mm) i ISO staklo 4-12-4. Standardno, unutrašnja visina kioska je 2,40 m. Spoljašnja visina kioska je 3,50 m (sa reklamnom kapom).

Zidovi su od alubonda ili pocinkovanog bojenog lima, a moguća je i varijanta sa plastificiranim limom. Preporuka ja da u okviru zidova bude postavljena termoizolacija min.0,35 m.

Reklamne vitrine mogu biti prosvetljene i ugrađene na bočnim ili zadnjoj strani kioska, primereno lokaciji.

Izložbene vitrine mogu biti okretno-zaokretne, izložbeno-prodajne i ugrađuju se na prednjoj strani kioska.

Reklamni krovni panel (kapa) je standardne visine, opremljen rasvetom fluo cevima ili led osvetljenjem. Moguće je osvetljenje samo prednje strane ili celog kioska.

U slučaju da kiosk ima niše za smeštaj frižidera one treba da budu izrađene prema dimenzijama standardnih frižidera. Svetao otvor za nišu je preporučenih dimenzija 0,80 m x 210,00 m. Ventilacija niša (odvod toplog vazduha) se vrši na način da se u podu i gornjoj zoni izvode ventilacioni otvor.

Prednja strana kioska može se zatvarati pocinkovanim roloom (planirati da se rolo podiže pomoću elektromotora, ali može i ručno otvaranje preko federa).

Tende su konzolne i izvlačenje je do dužine od 2,00 m.

Preporučen tip balon hale za sportske namene

Balon hala je pravougaonog oblika sa stranicom minimalne dužine/širine 13,00 m. Konstrukcija balon hale je drvena ili metalna.

Preporučena boja tende je tamno zelena, bež ili kombinacija bež i tamno zelene.

8. DISPOZICIJA MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA - KIOSKA
PLANIRANO STANJE

Prema Programu postavljanja određuju se 32 lokacije manjih montažnih objekata privremenog karaktera sa ukupno 105 kioska.

8.1. LOKACIJA ULICA PARTIZANSKA CZ (preko puta ulaza u Hotel)

Na lokaciji broj 1 - katastarske parcele 5140-deo i 5141 KO Vranje 1, postaviti dva montažna objekta.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.2. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG CZ (ispred Muzeja)

Na lokaciji broj 2 - katastarska parcela 5421-deo KO Vranje 1, postaviti dva montažna objekta.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.3. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG CZ (preko puta SDK)

Na lokaciji broj 3 - katastarska parcela 5132-deo KO Vranje 1, postaviti pet montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.4. LOKACIJA U ULICI PARTIZANSKA CZ (pored Doma JNA)

Na lokaciji broj 4 - katastarska parcela 5002-deo KO Vranje 1, postaviti jedan montažni objekat.

Dimenzije 2,5 x 4,2 m sa vratima na prednjoj ili bočnoj strani, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.5. LOKACIJA U ULICI 29. NOVEMBAR CZ (uz Dom Kulture - paraplegičari)

Na lokaciji broj 5 - katastarska parcela 5096-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta - spojena.

Dimenzije 2 x 1,8 x 1,8 m - donacija za Udruženje osoba sa paraplegijom-Vranje, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.6. LOKACIJA U ULICI BEOGRADSKA CZ (desno od Mesokombinata)

Na lokaciji broj 6 - katastarska parcela 5063-deo KO Vranje 1, postaviti pet manjih montažnih objekata.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m i 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.7. LOKACIJA U ULICI BEOGRADSKA CZ (levo od Mesokombinata)

Na lokaciji broj 7 - katastarska parcela 5066-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.8. LOKACIJA U ULICI BEOGRADSKA CZ (javni parking)

Na lokaciji broj 8 - katastarske parcele 5077/1, 5077/2, 5079-deo, 5080-deo, 5070-deo i 5068-deo KO Vranje 1, postaviti pet manja montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.9. LOKACIJA U ULICI BEOGRADSKA CZ (desno od zgrade Telekoma)

Na lokaciji broj 9 - katastarska parcela 5047-deo KO Vranje 1, postaviti četiri manja montažna objekta, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m,a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.10. LOKACIJA U ULICI BEOGRADSKA CZ (preko puta glavnog parkinga)

Na lokaciji broj 10 - katastarske parcele 7416 i 7417 KO Vranje 1, postaviti šesnaest manjih montažnih objeka, i to:

dimenzije 3,0 x 3,5 m dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.11. LOKACIJA U ULICI IVANA MILUTINOVIĆA CZ (preko puta Crkve)

Na lokaciji broj 11 - katastarska parcela 6610-deo KO Vranje 1, postaviti tri manja montažna objekta, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.12. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG CZ (na uglu zgrade Telekoma)

Na lokaciji broj 12 - katastarske parcele 5047-deo i 6830 KO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekat.

Dimenzije 2,5 x 4,2m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.13. LOKACIJA U ULICI LENJINOVA CZ (Lepa Brena - ispod stepeništa)

Na lokaciji broj 13 - katastarska parcela 6632/1-deo KO Vranje, postaviti jedan manji montažni objekat.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.14. LOKACIJA U ULICI LENJINOVA CZ (ispred banke Inteza)

Na lokaciji broj 14 - katastarska parcela 6640-deo KO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekat.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

NAPOMENA: Do realizacije planirane regulacije gradske saobraćajnice II reda (ulica Lenjinova) pri postavljanju manjeg montažnog objekta koristiti udaljenja od postojeće regulacije u svemu kao u grafičkom prilogu.

8.15. LOKACIJA UGAO ULICA KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG I HERCEGOVAČKE ŠZ

Na lokaciji broj 15 - katastarske parcele 7173-deo i 6830-deoKO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekat.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji grafičkom prilogu.

8.16. LOKACIJA U ULICI JOVANA HADŽIVASILJEVIĆA ŠZ (preko puta parkinga Tekija)

Na lokaciji broj 16 - katastarske parcele 7094/1, 7106/1, 7093 i 7109-deo KO Vranje 1, postaviti šest manjih montažnih objekata, i to:

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.17. LOKACIJA UGAO ULICA KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG I JOVANA HADŽIVASILJEVIĆA ŠZ (preko puta BAT-a)

Na lokaciji broj 17 - katastarske parcele 7100-deo, 7102-deo i 7101-deo KO Vranje 1, postaviti pet manja montažna objekata.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

Jedan kiosk je donacija za Udruženje osoba sa paraplegijom "Vranje"-Vranje i on se zadržava.

8.18. LOKACIJA U ULICI PROLETRSKIH BRIGADA ŠZ (preko puta kasarne)

Na lokaciji broj 18 - katastarska parcela 9016-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji grafičkom prilogu.

8.19. LOKACIJA U ULICI FILIPA FILIPOVIĆA ŠZ (preko puta OŠ"Radoje Domanović")

Na lokaciji broj 19 - katastarska parcela 9391/3-deo KO Vranje 1, postaviti tri montažna objekta, i to:

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.20. LOKACIJA U ULICI PARTIZANSKI PUT ŠZ (ispod OŠ "Radoje Domanović")

Na lokaciji broj 20 - katastarska parcela 9414/1 - deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.21. LOKACIJA U ULICI SIME POGAČAREVIĆA ŠZ (preko puta centralnog groblja)

Na lokaciji broj 21 - katastarska parcela 8869/1 KO Vranje 1, postaviti šest manjih montažnih objekata, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m i dimenzije 2,6 x 4,0 m,a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.22. LOKACIJA U ULICI ESPERANTO ŠZ (uz ogradu Ekonomske škole)

Na lokaciji broj 22 - katastarska parcela 6471-deo i 6476-deo KO Vranje 1, postaviti devet manjih montažnih objekata, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m i dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.23. LOKACIJA U ULICI ESPERANTO ŠZ

Na lokaciji broj 23 - katastarska parcela 6467-deo KO Vranje, postaviti šest manjih montažnih objekata, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.24. LOKACIJA U ULICI VOJVODE BOJOVIĆA ŠZ

Na lokaciji broj 24 - katastarska parcela 6075 KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.25. LOKACIJA UGAO ULICE MAKEDONSKA I VOJVODE MIŠIĆA ŠZ

Na lokaciji broj 25 - katastarska parcela 1751/1-deo KO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekt.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.26. LOKACIJA UGAO ULICE CARA DUŠANA I MAKEDONSKE ŠZ

Na lokaciji broj 26 - katastarska parcela 1758/2-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu

8.27. LOKACIJA U ULICI MAKEDONSKA ŠZ

Na lokaciji broj 27 - katastarska parcela 1758/2-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta.

Dimenzije 3,0 x 3,5 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.28. LOKACIJA U ULICI DRVARSKA ŠZ (ispod Amama)

Na lokaciji broj 28 - katastarska parcela 1801-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta, i to:

Dimenzije 3,0 x 3,5 m i dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.29. LOKACIJA U ULICI ZADARSKA ŠZ (preko puta Suda za prekršaje)

Na lokaciji broj 29 - katastarska parcela 2166-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta i to:

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.30. LOKACIJA UGAO ULICE KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG I JOVANA HADŽIVASILJEVIĆA ŠZ (preko puta BAT-a)

Na lokaciji broj 30 - katastarska parcela 7106/2-deo KO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekat i to:

Dimenzije 2,5 x 4,2 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.31. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ (uz autobusko stajalište)

Na lokaciji broj 32 - katastarska parcela 6831-deo KO Vranje 1, postaviti dva manja montažna objekta, i to:

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

8.32. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ (uz autobusko stajalište)

Na lokaciji broj 32 - katastarska parcela 5096-deo KO Vranje 1, postaviti jedan manji montažni objekat, i to:

Dimenzije 2,6 x 4,0 m, a prema građevinskoj liniji na grafičkom prilogu.

9. DISPOZICIJA BILBORDA - PLANIRANO STANJE

9.1. LOKACIJA UGAO ULICA PARTIZANSKA I KRALJA MILANA ŠZ (preko puta Gradske uprave)

Na lokaciji 1, ugao ulice Partizanska i Kralja Milana postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 5221 KO Vranje 1.

9.2. LOKACIJA UGAO ULICA KARAĐORĐEVA I NEMANJINA ŠZ (Bujkovačka pijaca)

Na lokaciji 2, ugao ulice Karađorđeve i Nemanjine, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 5745/1 KO Vranje 1.

9.3. LOKACIJA U ULICI 29. NOVEMBAR ŠZ

Na lokaciji 3, uz trotoar u ulici 29. novembar, ispred gradskog parkinga, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 5083 KO Vranje 1.

9.4. LOKACIJA U ULICI IVANA MILUTINOVIĆA ŠZ (početak šetališta robna kuća)

Na lokaciji 4, u slobodnom prostoru, uz trotoar, u ulici Ivana Milutinovića postaviti digitalni bilbord standardnih dimenzija na katastarskoj parceli 6610 KO Vranje 1.

9.5. LOKACIJA U ULICI STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ (početak šetališta Telekom)

Na lokaciji 5, uz ivicu trotoara postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6830KO Vranje 1.

9.6. LOKACIJA UGAO ULICA IVANA MILUTINOVIĆA I ŽIKICE JOVANOVIĆA ŠPANCA ŠZ (spomenik)

Na lokaciji 6, na uglu ulica Ivana Milutinovića i Žikice Jovanovića Španca, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 5481/1KO Vranje 1.

9.7. LOKACIJA UGAO ULICA KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG I IVANA MILUTINOVIĆA ŠZ (fontana)

Na lokaciji 7, na uglu ulica Kralja Stefana Prvovenčanog i Ivana Milutinovića u sklopu zelene površine uz fontanu, postaviti bilbord - reklamni pano, po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6610/1 KO Vranje 1.

9.8. LOKACIJA UGAO ULICA BORE STANKOVIĆA I PARISKE KOMUNE ŠZ (Ledena Stena)

Na lokaciji 8, uliv ulice Bore Stankovića u Pariske Komune, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6459-deo KO Vranje 1.

9.9. LOKACIJA UGAO ULICA PARISKE KOMUNE I OMLADINSKIH BRIGADA ŠZ

Na lokaciji 9, ugao ulica Pariske Komune i Omladinskih Brigada, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6423 KO Vranje 1.

9.10. LOKACIJA U ULICI PARISKE KOMUNE ŠZ (ispred Mahi)

Na lokaciji 10, u slobodnom prostoru, uz trotoar u ulici Pariske Komune- desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6428/1 Vranje 1.

9.11. LOKACIJA U ULICI PARISKE KOMUNE ŠZ (preko puta Mahi)

Na lokaciji 11, u slobodnom prostoru, uz trotoar u ulici Pariske Komune- levo, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6463/1 KO Vranje 1.

9.12. LOKACIJA UGAO ULICA BULEVAR AVNOJ-a I PARISKE KOMUNE ŠZ

Na lokaciji 12, na uglu ulica bulevar AVNOJ-a i Pariske Komune, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6502/1 KO Vranje 1.

9.13. LOKACIJA U ULICI LENJINOVA ŠZ (Banka INTESA)

Na lokaciji 13, u slobodnom prostoru uz trotoar ulice Lenjinove (desno), postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6640 KO Vranje 1.

9.14. LOKACIJA UGAO ULICA JOVANA HADŽIVASILJEVIĆA I KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ

Na lokaciji 14, ugao ulica Jovana Hadživasiljevića i Kralja Stefana Prvovenčanog - levo, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 7106/2 KO Vranje 1.

9.15. LOKACIJA U ULICI JOVANA HADŽIVASILJEVIĆA ŠZ

Na lokaciji 15, ugao ulice Jovana Hadživasiljevića - desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 7101 KO Vranje 1.

9.16. LOKACIJA U ULICI KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ (BAT)

Na lokaciji 16, u slobodnom prostoru, u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, postaviti reklamni pano po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6830 KO Vranje 1.

9.17. LOKACIJA U ULICI STEFANA PRVOVENČANOG ŠZ (BAT)

Na lokaciji 17, u slobodnom prostoru, u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, postaviti bilbord - reklamni pano, po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6830 KO Vranje 1.

9.18. LOKACIJA TRG BRATSTVA I JEDINSTVA ŠZ (autobuska stanica)

Na lokaciji 18, u slobodnom prostoru, ugao ulica Kralja Stefana Prvovenčanog i Proleterskih brigada-levo, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6831 KO Vranje 1.

9.19. LOKACIJA U ULICI PROLETERSKIH BRIGADA ŠZ (pijaca Tekija)

Na lokaciji 19, u slobodnom prostoru u sklopu ulice Proleterskih brigada- desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6831 i 6833/2 KO Vranje 1.

9.20. LOKACIJA UGAO ULICE KOLUBARSKE I PROLETERSKIH BRIGADA ŠZ (pijaca Tekija)

Na lokaciji 20, u slobodnom prostoru, ugao ulice Kolubarske i Proleterskih brigada- desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6832/1 KO Vranje 1.

9.21. LOKACIJA U ULICI PARTIZANSKI PUT ŠZ (petlja Jug)

Na lokaciji 21, uz ulicu Partizanski put- desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 12087/1 KO Vranje 1.

9.22. LOKACIJA U ULICI RADNIČKA ŠZ (početak nadvožnjaka)

Na lokaciji 22, uz Ulicu radničku - desno, u pravcu železničke stanice postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 9971 KO Vranje 1.

9.23. LOKACIJA U ULICI RADNIČKA ŠZ (pumpa EKO)

Na lokaciji 23, uz Ulicu radničku, pored benzinske stanice - desno, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 9971 KO Vranje 1.

9.24. LOKACIJA UGAO ULICE DUBROVAČKA I KRALJEVIĆA MARKA ŠZ (kod Plave lagune)

Na lokaciji 24, u slobodnom prostoru, ugao ulica Dubrovačka i Kraljevića Marka, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 1637 KO Vranje 1.

9.25. LOKACIJA U ULICI PARISKE KOMUNE ŠZ (Ledena stena)

Na lokaciji 25, uz Ulicu Pariske Komune, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6482, 6483 ili 6484 KO Vranje 1.

9.26. LOKACIJA U ULICI BULEVAR AVNOJA ŠZ (Sportska hala)

Na lokaciji 26, uz Ulicu Bulevar Avnoja, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6508/1 KO Vranje 1.

9.27. LOKACIJA U ULICI BULEVAR AVNOJA ŠZ (Sportski centar)

Na lokaciji 27, uz Ulicu Pariske Komune, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 6522/1 KO Vranje 1.

9.28. LOKACIJA U ULICI RADNIČKA ŠZ

Na lokaciji 28, uz Ulicu radnička, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 9952 KO Vranje 1.

9.29. LOKACIJA U ULICI PROLETERSKIH BRIGADA ŠZ

Na lokaciji 29, uz Ulicu Proleterskih brigada, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 9016 KO Vranje 1.

9.30. LOKACIJA UGAO ULICE BRAĆE VELJKOVIĆ I KOLUBARSKE ŠZ

Na lokaciji 30, u slobodnom prostoru, ugao ulica Braće Veljković i Kolubarske, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 8944 KO Vranje 1.

9.31. LOKACIJA U ULICI SIME POGAČAREVIĆA ŠZ

Na lokaciji 31, uz Ulicu Sime Pogačarevića, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 8853/2 KO Vranje 1.

9.32. LOKACIJA UGAO ULICE KOSOVSKE I MIŠARSKE ŠZ

Na lokaciji 32, u slobodnom prostoru, ugao ulica Kosovske i Mišarske, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 7589/1 KO Vranje 1.

9.33. LOKACIJA UGAO ULICE PERE MAČKATOVCA I PROLETERSKIH BRIGADA ŠZ

Na lokaciji 33, u slobodnom prostoru, ugao ulica Kosovske i Mišarske, postaviti bilbord po izboru investitora (jednostran-dvostran pano, neosvetljen-osvetljen ili digitalni bilbord) na katastarskoj parceli 11167/1 KO Vranje 1.

NAPOMENA:

Bilborde je moguće postavljati i na sledećim lokacijama koje su prepoznate kao potencijalne a sve u skladu sa ovim Programom i Odlukom:

• ulica Proleterskih brigada katastarske parcele 8953 i 11616/1 KO Vranje 1,

• ulica Kosovska katastarske parcele 7988 i 7589/1 KO Vranje 1,

• ulica Marička katastarske parcele 8953 i 11616/1 KO Vranje 1,

• ulica Radnička katastarska parcela 9971 KO Vranje 1,

• ulica Pariske komune katastarske parcele 6459 KO Vranje 1,

• Ulica Partizanski put 9264/1, 12087/1, 12088, 12711/1, 12711/4, 12591/1, 12591/2 KO Vranje 1.

10. DISPOZICIJA BALON HALE ZA SPORTSKE NAMENE - PLANIRANO STANJE

10.1 LOKACIJA U ULICI MARIČKA ŠZ

Na lokaciji 1, postaviti balon halu za sportske namene preporučenih dimenzija i tipa po izboru investitora. Prema nameni iz Plana generalne regulacije Zone 4 lokaciju je moguće urediti kao kompleks sportskih objekta.

Za ceo sportski kompleks, ako se postavljaju više balon hala, obavezna je izrada Urbanističkog projekta-arhitektonsko-urbanističko rešenje. Balon hala ili više balon hala se postavljaju na katastarskim parcelama 5694/1, 4402, 4403, 4404/1, 4404/2, 4404/3, 4404/4, 4405, 4406, 4407, 4409 i 5669 KO Vranje 1.

NAPOMENA:

Balon hale za sportske namene je moguće postaviti i na ostalom građevinskom zemljištu koji ispunjavaju uslove iz ovog Programa i Odluke.

11. ROK POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Privremeni objekti se postavljaju na određeno vreme, do privođenja javne površine nameni u skladu sa planskim dokumentom, odnosno na period od najduže pet godina od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta.

Do realizacije nabavke planiranih tipova manjih montažnih objekata vlasnici postojećih kioska su u obavezi da ih prilagode u planiranoj osnovnoj boji i boji tende.

12. STATUS POSTOJEĆIH PRIVREMENIH OBJEKATA

Lokacije na kojima su postavljeni objekti koji nemaju karakter povremenih objekata u skladu sa Zakonom i Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja realizuju se u skladu sa uslovima iz Programa postavljanja privremenih objekata najkasnije u roku od 36 meseci od dana stupanja na snagu Programa.

Vlasnici, odnosno držaoci privremenih objekata dužni su da za vreme korišćenja tih lokacija, tj. javne površine plaćaju naknadu u skladu sa posebnim propisima Grada.

Postojeći privremeni objekti koji su postavljeni u prethodnom periodu na predloženim lokacijama u Programu ili imaju odobrenje za postavljanje u trenutku stupanja na snagu Programa ostaju na lokaciji, ali ne duže od 36 meseci od dana stupanja na snagu Programa.

13. POSEBNI USLOVI

Način i postupak davanja u zakup javne površine-lokacije, vrši se javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja.

Obavezuje se zakupac privremenog objekta da lokaciju održava čisto i uredno.

Obavezuje se Investitor da poštuje sve date uslove na lokaciji u pogledu tipa, dimenzija objekata, kao i poštovanje građevinske linije.

14. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Zakup lokacije za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama na kome će se postaviti privremeni objekti regulisana je Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja.

Postavljanje privremenog objekta odobrava se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove komunalne delatnosti a sve u skladu sa Odlukom o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja.

Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".