PROGRAM

ORGANIZOVANJA TAKSI PREVOZA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 18/2019)

I

Program organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada Vranja za period 2019.-2024. godinu, donosi se na osnovu podataka koji se vode kod odeljenja za privredu, ekonomski razvoj i građevinsko zemljište, kao i izvršene analize postojećeg stanja i uporednih podataka kod drugih opština i gradova, utvrđuje se potreban broj taksi vozila, lokacije taksi stajališta sa brojem taksi mesta, način uređenja taksi stajališta, kao i raspored taksi mesta, na teritoriji grada Vranja.

Članom 5. Odluke o taksi prevozu putnika i limo servisu na teritoriji grada Vranja, navodi se da u okviru petogodišnjeg plana potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Vranja, planira se optimalni broj taksi vozila i donosi program potreba za taksi prevozom.

Program se donosi u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza u pogledu broja taksi vozila.

Saobraćajno-tehnički uslovi definišu se u petogodišnjem periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Vranja.

Program, koji sadrži broj taksi vozila, čijim radom se zadovoljavaju potrebe za ovom vrstom prevoza donosi Gradsko veće.

Na osnovu Programa, posebnim aktom Gradsko veće utvrđuje dozvoljen broj vozila za obavljanje taksi prevoza.

Program se donosi na osnovu Analize optimalne organizacije taksi prevoza na teritoriji grada Vranja, od januara 2019. godine, Tehničke škole, Vranje.

II

Optimalan broj taksi vozila predstavlja potreban broj taksi vozila i taksi vozača u radu koji imaju izdate taksi dozvole i koji u svakom trenutku, odnosno dvadeset četiri sata svih trista šezdeset pet dana u godini može kontinuirano da zadovolji potrebe stanovnika grada Vranja za ovom vrstom javnog prevoza.

Prevozni zahtevi - vožnje su praćeni dnevnim, mesečnim i godišnjim neravnomernostima i zavise od privrednih aktivnosti, vremenskih uslova, kulturnih, sportskih i drugih događaja, kao i od kvaliteta linijskog prevoza putnika i broja registrovanih vozila na teritoriji grada Vranja.

Najveći broj prevoznih zahteva u toku radnog dana putnici iskazuju u jutarnjim i popodnevnim časovima, dok su u dane vikenda zahtevi izraženi u večernjim satima.

U trenutnim okolnostima, optimalan broj taksi vozila za zadovoljenje prevoznih zahteva - vožnji na teritoriji grada Vranja koji ima 83.524 stanovnika (popis Republičkog zavoda za statistiku 2011 godine) u 2 gradska naseljena mesta (Vranje i Vranjska Banja) i 103 seoska naseljena mesta je 220 taksi vozila.

U koliko u narednom periodu dođe do promene okolnosti usled drugačije privredne aktivnosti, povećanja broja zaposlenih i prosečne zarade, promeniće se i potrebe za taksi prevozom, a samim tim i optimalan broj taksi vozila.

III

Na teritoriji grada Vranja, Projektom saobraćaja i saobraćajne signalizacije na teritoriji grada Vranja i GO Vranjska Banja, određena su 6 taksi stajališta na kojima je predviđeno taksi mesta.

Lokacije taksi stajališta i broj taksi mesta na stajalištima određeni su Projektom saobraćaja i saobraćajne signalizacije na teritoriji grada Vranja i GO Vranjska Banja.

Taksi stajališta sa brojem taksi mesta na teritoriji grada Vranja su:

Red. br.

Lokacija stajališta

Broj mesta

1

Glavna autobuska stanica

12

2

ul. Dunavska

17

3

ul. Bore Stanković

5

4

ul. Ivana Milutinovića (kod gradske crkve)

19

5

ul. Beogradska

17

6

ul. Kneza Miloša

6

 

 

 

 

UKUPNO

76

Taksi stajališta predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata za nesmetano obavljanje taksi prevoza jer se na njima obavlja prijem i otprema putnika te je neophodno da se postojeća stajališta održavaju, a nova grade u skladu sa zakonom i gradskim odlukama.

IV

Gradsko veće grada Vranja doneće akt kojim utvrđuje dozvoljeni broj vozila za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Vranja na osnovu Programa organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada Vranja za period 2019 - 2024. godine.

V

Ovaj Program stupa na snagu danom donošenja, biće objavljen u "Službenom glasniku grada Vranja".