PRAVILNIK
O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

("Sl. list grada Pančeva", br. 23/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Kandidat za taksi vozača (u daljem tekstu: kandidat) obavezan je da položi ispit o poznavanju teritorije grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad) i propisa kojima se uređuje taksi prevoz (u daljem tekstu: ispit).

Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za obavljanje taksi prevoza (u daljem tekstu: Pravilnik) sadrži Program za polaganje ispita za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: Program za polaganje ispita), način polaganja ispita, dinamiku zakazivanja ispita, troškove polaganja ispita i druga pitanja.

Program za polaganje ispita sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 2

Ispit, prema odredbama ovog pravilnika, može polagati kandidat, ako ispunjava sledeće uslove:

1. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 5 (pet) godina;

2. da ima zvanje vozača motornog vozila (raniji naziv: vozača motornog vozila, III stepen stručne spreme ili KV vozač) ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja (raniji naziv: saobraćajni tehničar) ili zvanje vozača specijaliste V stepena stručne spreme (raniji naziv: VKV vozač);

3. da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje 5 godina.

Kandidat koji ima kvalifikacionu karticu vozača ili vozačku dozvolu sa upisanim kodom "95" ili sertifikat o stručnoj kompetentnosti za obavljanje poslova profesionalnog vozača, smatra se da ispunjava uslove propisane stavom 1. tačkama 2. i 3. ovog člana.

Ispit se polaže radi dobijanja Sertifikata o položenom ispitu o poznavanju teritorije Grada i propisa iz oblasti taksi prevoza (u daljem tekstu: Sertifikat).

Sertifikat iz stava 3. ovog člana može se koristiti samo u postupku dobijanja taksi dozvole, u skladu sa Odlukom o taksi prevozu putnika na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 16/19).

II PROGRAM ZA POLAGANJE ISPITA

Član 3

Program za polaganje ispita obuhvata sledeće oblasti:

1. poznavanje teritorije Grada;

2. poznavanje propisa kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, prevoz putnika u drumskom saobraćaju i taksi prevoz.

III NAČIN POLAGANJA ISPITA

Član 4

Ispit se polaže pred Komisijom za polaganje ispita o poznavanju teritorije Grada i propisa kojima se uređuje taksi prevoz (u daljem tekstu: Komisija za polaganje ispita), koju obrazuje Gradsko veće Grada, na period od dve godine.

Komisija za polaganje ispita se sastoji od dva člana i sekretara, koji imaju svoje zamenike.

Članovi Komisije za polaganje ispita i njihovi zamenici su ispitivači za određene oblasti iz Programa za polaganje ispita.

Članovima Komisije za polaganje ispita, sekretaru i njihovim zamenicima, pripada naknada za rad u Komisiji.

Visina naknade iz stava 4. ovog člana određuje se rešenjem o obrazovanju Komisije za polaganje ispita.

Sekretar Komisije za polaganje ispita, nakon održanog ispita, dužan je da u roku od sedam dana, od dana kada je održan ispit, sačini Izveštaj o radu u kojem navodi datum, mesto i vreme kada je počeo ispit, broj podnetih prijava za polaganje ispita, imena ispitivača po oblastima, broj ispitanih kandidata i ukupan iznos naknade koju su kandidati uplatili za polaganje ispita, u korist Budžeta Grada.

Izveštaj o radu sekretar Komisije za polaganje ispita dostavlja Gradonačelniku Grada i Sekretarijatu za finansije Gradske uprave Grada.

Član 5

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije za polaganje ispita, obavlja Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave Grada (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 6

Sekretarijat po potrebi, a najmanje dva puta godišnje raspisuje oglas za polaganje ispita i objavljuje ga u nedeljniku "Pančevac", na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati za polaganje ispita.

Oglas iz stava 1. ovog člana naročito sadrži: predmet oglasa, datum, mesto i vreme polaganja ispita, naznaku da se prijava za polaganje ispita podnosi Sekretarijatu, rokove za podnošenje prijava za polaganje ispita, sadržinu prijave, dokaze koji se prilažu uz prijavu: dokaz o uplati troškova za polaganje ispita i dokaz o uplati gradske administrativne takse, sa brojem računa na koji se uplaćuju i druge podatke.

Na inicijativu kandidata, Komisija za polaganje ispita može organizovati polaganje ispita i van utvrđenih termina naznačenih u oglasu, ukoliko se prijave 3 ili više kandidata, a termin za polaganje ispita, Komisija za polaganje ispita će odrediti u dogovoru sa kandidatima.

Član 7

Visina troškova za polaganje ispita iznosi 6.000,00 dinara i uplaćivaće se na račun Budžeta Grada.

Kandidat je dužan da na ime troškova za polaganje ispita uplati iznos iz stava 1. ovog člana na račun broj: 840-745141843-30, sa pozivom na broj odobrenja: 54-226-74514116, broj modela: 97, sa svrhom uplate: "Ostali gradski neodređeni prihodi - polaganje ispita za obavljanje taksi prevoza".

Visina troškova za polaganje ispita utvrđena stavom 1. ovog člana može se menjati rešenjem Gradskog veća Grada.

Član 8

Pisana prijava kandidata za polaganje ispita sadrži:

1. ime, očevo ime i prezime;

2. datum i mesto rođenja;

3. jedinstveni matični broj;

4. podatke o prebivalištu;

5. podatak o tome koji put polaže ispit.

Član 9

Uz prijavu iz člana 8. ovog pravilnika, kandidat prilaže:

1. fotokopiju lične karte ili očitanu ličnu kartu;

2. fotokopiju vozačke dozvole "B" kategorije (koju kandidat poseduje najmanje 5 godina);

3. fotokopiju diplome ili sertifikata ili druge javne isprave o stečenom obrazovanju kojim dokazuje da ima zvanje vozača motornog vozila ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste V stepena stručne spreme;

4. fotokopiju potvrde izdate od strane poslodavca, kojom se dokazuje da kandidat ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje 5 godina;

5. dokaz o uplati troškova za polaganje ispita;

6. dokaz o uplati gradske administrativne takse.

Kandidat koji uz prijavu, priloži kvalifikacionu karticu vozača ili vozačku dozvolu sa upisanim kodom "95" ili sertifikat o stručnoj kompetentnosti za obavljanje poslova profesionalnog vozača, smatra se da ispunjava uslove propisane u članu 2. stav 1. tačke 2. i 3. ovog pravilnika, zbog čega kandidat nije dužan da priloži dokaze iz stava 1. tačke 3. i 4. ovog člana.

Član 10

Kandidatu koji ne ispunjava uslove propisane u članu 2. stav 1. ovog pravilnika ili koji uz prijavu ne priloži dokaze iz člana 9. ovog pravilnika, neće se odobriti polaganje ispita.

Član 11

Polaganje ispita obavlja se, po pravilu, u toku jednog dana. Ispit se polaže usmeno.

Sekretar Komisije za polaganje ispita, pre polaganja ispita, utvrđuje identitet svakog kandidata, uvidom u njegovu ličnu kartu ili pasoš.

Ispit ne može polagati kandidat koji nema ličnu kartu ili pasoš kod sebe. Takav kandidat se udaljuje sa ispita, a podatak o tome unosi se u zapisnik.

Član 12

Ako se kandidat na ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenje udžbenika, beleški, mobilnih telefona i drugo), Komisija za polaganje ispita će udaljiti kandidata sa ispita. U tom slučaju smatra se da kandidat nije položio ispit.

Član 13

Ispit se sastoji iz dva pitanja:

1. poznavanje teritorije Grada;

2. poznavanje propisa kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima, prevoz putnika u drumskom saobraćaju i taksi prevoz.

Član 14

O polaganju ispita vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži: ime i prezime, datum i mesto rođenja, JMBG i prebivalište kandidata, sastav Komisije za polaganje ispita, mesto, dan, mesec i godina polaganja ispita, ispitna pitanja, ocenu iz svakog predmeta i konačan uspeh kandidata, podatke o odlaganju, odustajanju ili udaljavanju kandidata sa ispita i druge podatke od značaja za polaganje ispita.

Zapisnik o toku ispita vodi sekretar Komisije za polaganje ispita.

Zapisnik potpisuju članovi i sekretar Komisije za polaganje ispita, odnosno njihovi zamenici.

Član 15

Po završenom ispitu, Komisija za polaganje ispita ocenjuje celokupan uspeh kandidata.

Kandidat je položio ispit kada je ocenjen ocenom "položio".

Sekretar Komisije za polaganje ispita, javno saopštava kandidatima rezultat ispita.

Kandidat koji nije položio ispit može ga ponovo polagati, u prvom narednom roku.

Član 16

Na molbu kandidata, Komisija za polaganje ispita može zakazani ispit da odloži do dva meseca, ako je kandidat zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga sprečen da polaže ispit u utvrđenom roku.

Uz molbu za odlaganje ispita, kandidat je dužan da priloži dokaze na osnovu kojih opravdava razloge zbog kojih je sprečen da polaže ispit u utvrđenom roku.

Član 17

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita u vreme određeno za polaganje ispita ili pre početka ispita izjavi da od ispita odustaje ili kada ne pristupi polaganju ispita u roku za koji je ispit odložen, smatra se da kandidat nije položio ispit.

Član 18

Kandidat koji smatra da njegov uspeh nije pravilno ocenjen, ima pravo da u roku od dvadeset četiri časa posle saopštenog uspeha, napiše pisani prigovor Komisiji za polaganje ispita.

Komisija za polaganje ispita je dužna da o prigovoru odluči u roku od tri dana, od dana prijema prigovora.

Član 19

Ako usvoji prigovor kandidata, Komisija za polaganje ispita može da ponovi ispit i da mu postavi nova pitanja iz jedne ili više oblasti i zavisno od znanja kandidata, da preinači ranije datu ocenu.

Član 20

Na osnovu zapisnika o polaganju ispita, kandidatu koji je položio ispit, Sekretarijat izdaje Sertifikat, u roku od sedam dana, od dana polaganja ispita.

Sertifikat iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. naziv organa koji izdaje Sertifikat;

2. propis na osnovu kojeg se izdaje Sertifikat;

3. naziv Komisije za polaganje ispita, pred kojom je kandidat polagao ispit;

4. ime i prezime, datum i mesto rođenja kandidata;

5. prebivalište kandidata;

6. datum i mesto polaganja ispita;

7. registarski broj evidencije;

8. datum i mesto izdavanja Sertifikata;

9. potpis sekretara Komisije za polaganje ispita, u levom donjem uglu i

10. potpis rukovodećeg radnika Sekretarijata, u desnom donjem uglu, koji je overen pečatom Gradske uprave Grada.

Član 21

Evidenciju lica koja su polagala ispit vodi Sekretarijat.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: registarski broj iz evidencije, podatke o kandidatu i to: ime i prezime, godinu i mesto rođenja, prebivalište, datum polaganja ispita, kao i podatke o uspehu na ispitu i datumu izdavanja Sertifikata.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za obavljanje taksi prevoza ("Službeni list grada Pančeva" broj 15/17).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".