PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODSTICANJA SARADNJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH ORGANIZACIJA I PRIVREDE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 37/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se cilj Programa, predmet finansiranja, uslovi za učešće, merila i postupak predlaganja i izbora kandidata za učešće u Programu podsticanja saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, koje finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Finansijska sredstva za ovu namenu predviđena su budžetom AP Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Sekretarijata.

Član 2

Cilj Programa podsticanja saradnje akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija (instituta, fakulteta, univerziteta i centara izuzetnih vrednosti), koje imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine, sa privrednim društvima ili javnim preduzećima, jeste jačanje pozicije naučnoistraživačkih organizacija kroz poslovnu saradnju s privredom i promocija njihovih usluga i proizvoda u uslovima tržišnog poslovanja.

Član 3

Prijave za finansiranje Programa podsticanja saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede mogu da podnose privredna društva i javna preduzeća koja ispunjavaju sledeće uslove:

- podnosilac prijave, privredno društvo, mora biti registrovano u Republici Srbiji u skladu s važećim Zakonom o privrednim društvima Republike Srbije, odnosno javno preduzeće mora biti osnovano kao preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, u skladu s važećim Zakonom o javnim preduzećima;

- izmirene dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu s propisima Republike Srbije;

- da nije pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja javnog konkursa, odnosno u vreme podnošenja prijave;

- da nije u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije.

Član 4

Sekretarijat će finansirati saradnju naučnoistraživačkih organizacija i privrede, na osnovu isplaćenih faktura ili ugovora, kao dokaza o realizovanim poslovima - kupovini proizvoda/ usluga naučnoistraživačkih organizacija od strane privrednih društava, odnosno javnih preduzeća.

II USLOVI ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU PROGRAMA PODSTICANJA SARADNJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH ORGANIZACIJA I PRIVREDE

Član 5

Za finansiranje ovog Programa, Sekretarijat za tekuću godinu raspisuje javni konkurs u kome se podnosioci prijava obaveštavaju o načinu, uslovima i rokovima za prijavljivanje.

Prijava za učešće u Programu podnosi se u vidu obrasca prijave, čiju sadržinu propisuje Sekretarijat, a koja je dostupna na internet prezentaciji Sekretarijata.

Član 6

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu, prijave koje imaju neispravne podatke o podnosiocu i prijave podnosioca koji ne ispunjavaju uslove - neće se razmatrati.

Član 7

Sekretarijat obrazuje tročlanu komisiju koja ima predsednika i dva člana, a čiji je zadatak da pregleda u roku pristigle prijave, izvrši selekciju i evaluaciju onih koje ispunjavaju propisane uslove za učešće u Programu podsticanja saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede.

Nakon izvršene evaluacije, Komisija daje predlog, a konačnu odluku o finansiranju i visini odobrenih sredstava po pojedinačnom ugovoru/ fakturi donosi pokrajinski sekretar.

Član 8

Po osnovu Rešenja o odobravanju, Sekretarijat zaključuje Ugovor o finansiranju i podsticanju saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, kojim se definišu i bliže određuju uslovi, rokovi i iznos sredstava namenjenih za finansiranje konkretne realizovane saradnje između naučnoistraživačke organizacije i podnosioca prijave.

Član 9

Dokumentacija potrebna za prijavu:

- popunjeni obrazac prijave u dva primerka;

- izvod iz registra privrednih subjekata, koji je izdala Agencija za privredne registre za podnosioca prijave, odnosno akt o osnivanju za javna preduzeća;

- finansijski izveštaj podnosioca prijave za prethodne dve godine;

- uverenje nadležnog poreskog organa da je podnosilac prijave izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu s propisima Republike Srbije;

- uverenje nadležnog lokalnog poreskog organa da je podnosilac prijave izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu s propisima Republike Srbije;

- potvrda organa za registraciju privrednih subjekata da nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja javnog konkursa odnosno u vreme podnošenja prijave i da nisu u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije;

- fakture ili ugovor sa akreditovanom naučnoistraživačkom organizacijom, koji sadrži naziv i novčanu vrednost proizvoda/usluga koji su predmet kupovine;

- izvod računa kojim se dokazuje da je isplata po osnovu datog posla u celosti izvršena tokom tekuće poslovne godine;

- izjava o tačnosti podataka navedenih u priloženoj konkursnoj dokumentaciji.

Član 10

Vrednost sredstava koja se odobrava za finansiranje po pojedinačnom Ugovoru iznosi:

- za privredna društva: do 50% iznosa ugovorenih i isplaćenih sredstava

- za javna preduzeća: do 30% iznosa ugovorenih i isplaćenih sredstava, pri čemu maksimalni iznos za isplatu od strane Sekretarijata iznosi 2.000.000,00 dinara po pojedinačnom ugovoru/ fakturi.

Član 11

Odobrena sredstva će se isplaćivati u celosti, na način preciziranim Ugovorom o finansiranju i podsticanju saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, u skladu s prilivom sredstava u Budžet AP Vojvodine.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Danom donošenja prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za učešće u Programu saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede broj 142-451-2919/2018-03 od 12. jula 2018. godine.