ODLUKA
O OBRAZOVANJU I UNUTRAŠNJEM UREĐENJU KOMUNALNE MILICIJE GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 20/2019)

Član 1

Ovom odlukom obrazuje se Komunalna milicija grada Kikinde i utvrđuje unutrašnje uređenje, poslovi i ovlašćenja, kontrola i druga pitanja od značaja za rad Komunalne milicije grada Kikinda (u daljem tekstu: Komunalna milicija).

Član 2

Komunalna milicija obrazuje se kao unutrašnja organizaciona jedinicu u sastavu Gradske uprave grada Kikinde.

Komunalnom milicijom rukovodi načelnik Komunalne milicije.

Načelnika komunalne milicije raspoređuje Načelnik gradske uprave.

Načelnik komunalne milicije, pored rukovođenja Komunalnom milicijom, može neposredno da obavlja poslove Komunalne milicije.

Obrazovanje Komunalne milicije, u smislu stava 1. ovog člana, uređuje se aktom o organizaciji Gradske uprave.

Član 3

U Komunalnoj miliciji mogu se obrazovati područne organizacione jedinice za određeno područje Grada.

Područnom jedinicom rukovodi šef.

Šefa Područne jedinice raspoređuje načelnik Gradske uprave.

Član 4

Poslove Komunalne milicije, utvrđene zakonom i ovom odlukom, obavljaju komunalni milicionari.

Broj komunalnih milicionara određuje se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji Gradske uprave, u skladu sa zakonom.

Član 5

Poslove Komunalne milicije komunalni milicionari obavljaju službenoj uniformi sa oznakama.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, poslove komunalne milicije mogu obavljati i komunalni milicionari bez službene uniforme sa oznakama, po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije.

Izgled službene uniforme i oznaka na uniformi komunalnih milicionera, kao i način nošenja uniforme uređuje se posebnom odlukom Skupštine Grada u skladu sa Zakonom.

Član 6

Komunalna milicija u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti upotrebljava službena vozila i službena plovila, kao i posebnu opremu.

Boja i način označavanja vozila, plovila i opreme iz stava 1. ovog člana: uređuje se posebnom odlukom Skupštine Grada u skladu sa Zakonom.

Član 7

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa načelnika Komunalne milicije, šefova područnih organizacionih jedinica i komunalnih milicionara, koja nisu uređena Zakonom, podzakonskim propisima i ovom odlukom, shodno se primenjuju propisi i drugi akti kojima je uređen položaj zaposlenih u Gradskoj upravi.

Član 8

Sredstva za rad, oprema i plate zaposlenih u Komunalnoj miliciji obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 9

Poslovi Komunalne milicije, u smislu zakona i ove odluke, jesu:

1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost;

2) vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima jedinice lokalne samouprave;

4) zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za jedinicu lokalne samouprave;

5) podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u jedinici lokalne samouprave, očuvanje dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

6) vršenje kontrole nad primenom zakona kojim se uređuju državni simboli, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije, jedinica lokalne samouprave i imaoce javnih ovlašćenja;

7) drugi poslovi, u skladu sa zakonom.

Održavanjem reda iz stava 1. tačka 1) ovog člana smatra se održavanje reda, naročito, u oblastima, odnosno pitanjima: snabdevanja vodom; odvođenja otpadnih i atmosferskih voda; javne čistoće; prevoza i deponovanja zemlje i ostalog rastresitog materijala; prevoza i deponovanja komunalnog i drugog otpada; ulica, opštinskih i nekategorisanih puteva; saobraćajnih oznaka i signalizacije; parkiranja; prevoza putnika u gradskom i prigradskom, odnosno lokalnom saobraćaju; taksi prevoza; postavljanja privremenih poslovnih objekata; zaštite od buke u životnoj sredini; kontrole radnog vremena subjekata nadzora; održavanja komunalnih objekata, pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata, u skladu sa zakonom.

Poslovi iz stava 1. tačka 2) i stava 2. ovog člana ne odnose se na nadležnosti inspekcije utvrđene zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti i zakonom kojim se uređuju putevi.

Komunalna milicija u obavljanju poslova sarađuje sa komunalnom milicijom drugih jedinica lokalne samouprave, razmenjuje podatke i obaveštenja i ostvaruje druge oblike zajedničkog rada u okviru uzajamnog pružanja stručne pomoći.

Član 10

U obavljanju poslova komunalne milicije, komunalni milicionar ima sledeća ovlašćenja:

1. upozorenje,

2. usmeno naređenje,

3. provera identiteta,

4. dovođenje,

5. zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i vozila,

6. privremeno oduzimanje predmeta,

7. pozivanje,

8. video-nadzor,

9. upotreba sredstava prinude, i to: fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

10. traženje obaveštenja,

11. i druga ovlašćenja u skladu sa zakonom.

Ovlašćenja komunalne milicije utvrđena u stavu 1. ovog člana primenjuju se pod uslovima i na način utvrđen Zakonom o komunalnoj miliciji, Zakonom o policiji i podzakonskim propisima o policijskim ovlašćenjima i načinu obavljanja policijskih poslova.

Član 11

Kada komunalni milicionar u obavljanju poslova komunalne milicije ustanovi povredu komunalnog ili drugog zakonom utvrđenog reda pored ovlašćenja iz člana 10. ove Odluke može:

- izreći novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa Zakonom o prekršajima, u svim slučajevima u kojima je to ovlašćenje propisom grada predviđeno za nadležnu inspekciju,

- podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene propisom grada,

- podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i

- obavestiti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Komunalni milicionar može izreći novčanu kaznu na licu mesta u svim slučajevima u kojima je to ovlašćenje gradskim propisima predviđeno za nadležne gradske inspekcije.

Pre izricanja novčane kazne na licu mesta, komunalni milicionar službenom beleškom konstatuje povredu propisanog reda, koja čini pravno obeležje prekršaja.

Kada učinilac prekršaja nije zatečen na licu mesta, komunalni milicionar službenom beleškom konstatuje povredu propisanog reda, koja čini pravno obeležje prekršaja.

Uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni milicionar prilaže službenu belešku ili drugi dokaz o učinjenom prekršaju (video ili foto zapis na kome se jasno može videti radnja iz koje proizilazi pravno obeležje prekršaja).

Kada komunalni milicionar podnosi prijavu za učinjeno krivično delo, odnosno kada obaveštava drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti, uz obaveštenje dostavlja službenu belešku sačinjenu na mestu održavanja reda.

Član 12

Komunalna milicija, u obavljanju poslova, sarađuje sa inspekcijskim službama grada Kikinde u skladu sa zakonom i drugim propisima, ovom odlukom i drugim opštim aktima grada Kikinde kojima se uređuje obavljanje inspekcijskih poslova.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne milicije i inspekcija.

Član 13

Komunalna milicija u obavljanju poslova sarađuje sa građanima u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje komunalnih i drugih poslova iz nadležnosti Grada.

Građani mogu Komunalnoj miliciji podnositi prijave, peticije i predloge u vezi sa komunalnim redom pismenim putem, elektronskom poštom, a u hitnim slučajevima telefonom i neposrednim usmenim obraćanjem, o čemu komunalna milicija pravi službenu zabelešku.

Načelnik komunalne milicije ili lice koje on odredi, građane, na njihov zahtev, obaveštava o ishodu postupanja.

Član 14

U obavljanju poslova i primeni ovlašćenja komunalni milicionari sarađuju sa ministarstvom nadležnim za unutrašnje poslove.

Kada je to potrebno radi izvršavanja poslova iz nadležnosti komunalne milicije, na obrazloženi zahtev, ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove će dostaviti lične podatke o građanima, vozilima i druge podatke iz evidencija koje vodi u skladu sa zakonom.

Evidenciju o traženim podacima iz stava 2. ovog člana vodi komunalna milicija i obezbeđuje obradu tih podataka u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Radi razvijanja međusobne saradnje komunalne milicije i ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, Gradonačelnik grada Kikinde može sporazumno sa ministrom nadležnim za unutrašnje poslove da donosi odgovarajuće akte o saradnji i osniva koordinaciona tela od značaja za ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Član 15

Načelnik Gradske uprave organizuje zajedničke sastanke i stručne konsultacije načelnika Komunalne milicije i lica koja rukovode inspekcijama radi razmatranja pitanja koja su od značaja za obavljanje poslova i zadataka iz njihove nadležnosti.

Član 16

Oblici i način ostvarivanja saradnje Komunalne milicije i inspekcija koji nisu uređeni ovom odlukom, kao i ovlašćenja komunalnog milicionara da izriče mandatnu kaznu, podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka i obaveštava drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti, bliže se uređuju opštim aktima Skupštine Grada u oblastima iz njene nadležnosti.

Član 17

Planiranje poslova Komunalne milicije vrši se strateškim i godišnjim planovima rada Komunalne milicije.

Gradsko veće, na predlog načelnika Komunalne milicije, donosi strateški plan Komunalne milicije kojim, na osnovu procene postojećeg stanja, utvrđuje prioritete u obavljanju poslova Komunalne milicije i, s tim u vezi, razvojne, organizacione, kadrovske i druge osnovne smernice za dalji rad Komunalne milicije.

U skladu sa strateškim planom iz stava 2. ovog člana, Komunalna milicija sačinjava godišnje planove rada, koje usvaja Gradsko veće.

Uz predlog plana iz stava 2. i 3. ovog člana, Komunalna milicija dostavlja i prethodno pribavljeno mišljenje načelnika Gradske uprave.

Pre donošenja, odnosno usvajanja, strateški, odnosno godišnji plan rada Komunalne milicije usklađuje se sa propisima i odgovarajućim planskim aktima milicije, kao i sa stavovima o prioritetima za bezbednost ljudi i imovine u Gradu, u skladu sa zakonom.

Na strateške planove i godišnje planove rada Komunalne milicije, saglasnost daje Skupština grada.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".