ODLUKA
O NAČINU RASPOLAGANJA STANOVIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA KIKINDE KOJI SE DODELJUJU U ZAKUP I DRUGIM VIDOVIMA STAMBENE PODRŠKE

("Sl. list grada Kikinde", br. 20/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuju način i uslovi davanja u zakup, po uslovima neprofitnog zakupa stanova i porodičnih kuća (u daljem tekstu: stan) u javnoj svojini Grada Kikinde (u daljem tekstu: Grad) u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i drugi vidovi stambene podrške i zbrinjavanja i druga pitanja u vezi sa raspolaganjem stanovima u javnoj svojini Grada.

Član 2

Stambena podrška se ostvaruje kroz zakup stana, kupovinu i drugi način sticanja prava svojine nad stanom ili porodičnom kućom, unapređenje uslova stanovanja, pomoć za ozakonjenje stana ili porodične kuće i stambeno zbrinjavanje, u skladu sa zakonom.

Stambena podrška kroz zakup stana predstavlja davanje stana u javnoj svojini u zakup po uslovima neprofitnog zakupa.

Stambeno zbrinjavanje kao vid stambene podrške predstavlja privremeni smeštaj lica navedenih zakonom do rešavanja stambene potrebe istih i vrši se po hitnom postupku rešenjem koje donosi gradonačelnik. Stanovi se dodeljuju bez obaveze plaćanja zakupnine i isključivo na određeno vreme.

Član 3

Stanovi u javnoj svojini Grada koristiće se naročito za rešavanje stambenih potreba odnosno pitanja:

1. lica koja se iseljavaju iz nehigijenskih zgrada i stanova i zgrada sklonih padu, na osnovu odluke nadležnog organa,

2. lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

3. lica čije je pravo na domski smeštaj prestalo sticanjem punoletstva, isključivo po preporuci Centra za socijalni rad Kikinda,

4. lica čiji se stanovi ruše radi sprovođenja urbanističkih rešenja ili u drugim slučajevima,

5. lica sa zanimanjima koja su nedostajuća zanimanja i od interesa su za Grad odnosno organ državne uprave, i

6. drugih lica koji su u socijalnim potrebama i nemaju rešeno stambeno pitanje.

II DODELA STANOVA

Član 4

Stanovi kojima raspolaže Grad dodeljuju se na određeno i neodređeno vreme.

Kada korisnik stana na određeno vreme isti koristi duže od pet godina i redovno plaća obaveze po osnovu zakupa može, na osnovu odluke Stambene komisije Grada Kikinde (u daljem tekstu: Stambena komisija) da zaključi ugovor o zakupu stana na neodređeno vreme.

Stanovi se mogu dodeljivati na privremeno korišćenje izdavanjem u zakup na određeno vreme - dok traju posebne okolnosti u kojima živi lice kome se stan dodeljuje ili ako se stan nalazi u zgradi koja će se prilikom sprovođenja urbanističkih rešenja rušiti. Stanovi dodeljeni bez obaveze plaćanja zakupnine se dodeljuju isključivo na određeno vreme.

Kada lice koristi stan bez pravnog osnova (nije mu dodeljen od strane nadležnog organa i ne poseduje ugovor o korišćenju, odnosno zakupu) duže od pet godina, Stambena komisija može doneti odluku da mu se stan dodeli na korišćenje, odnosno u zakup na određeno vreme i na osnovu iste da zaključi ugovor o korišćenju, odnosno zakupu stana.

Član 5

Osnov za dodelu stanova licima čiji se stanovi ruše predstavlja pravnosnažno rešenje nadležnog organa o rušenju stanova na kojima postoji stanarsko pravo, odnosno zakup na neodređeno vreme, a u skladu sa zakonom:

- zbog sprovođenja odgovarajućih urbanističkih rešenja, ili

- zbog toga što je stan sklon padu i predstavlja opasnost po život ljudi.

Član 6

Stan za službene potrebe se daje na korišćenje na osnovu pisanog zahteva i rešenja o izboru, postavljenju i raspoređivanju na određenu službenu dužnost ili funkciju, u skladu sa zakonom.

Stan za službene potrebe se ne može otuđiti iz javne svojine.

Član 7

Licu bez stana koji nema u svojini stan, odnosno porodičnu kuću na teritoriji Republike Srbije i koje ima zanimanje koje je nedostajuće i od interesa za Grad odnosno organ državne uprave, može se, na pisani zahtev, dati u zakup stan po odluci Gradskog veća.

Gradsko veće u svakom pojedinačnom slučaju odlučuje koje zanimanje je nedostajuće i od interesa za Grad odnosno organ državne uprave.

Zakup stana se može produžavati na po pet godina. Stan dat u zakup licu čije zanimanje je nedostajuće i od interesa za Grad odnosno organ državne uprave se ne može otuđiti iz javne svojine.

Član 8

Zakup stana po uslovima neprofitnog zakupa predstavlja davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada za čije korišćenje zakupac plaća neprofitnu zakupninu, po uslovima i na način određen ugovorom o neprofitnom zakupu, u skladu sa odredbama ove odluke, zakona i podzakonskih akata.

III POSTUPAK DODELE STANOVA LICIMA KOJA SU MATERIJALNO NEOBEZBEĐENA I NESPOSOBNA ZA RAD

Član 9

Skupština Grada imenuje Stambenu komisiju na period od četiri godine.

Stambenu komisiju čine predsednik i četiri člana, koji se imenuju na sledeći način:

- predsednik, iz redova odbornika Skupštine Grada, i članovi:

- sekretar organa uprave nadležnog za stambene poslove,

- predstavnik Javnog preduzeća "Kikinda" Kikinda,

- stručni radnik Centra za socijalni rad Kikinda,

- sekretar Crvenog krsta Kikinda.

Stručno-administrativne, tehničke i finansijske poslove za Stambenu komisiju obavljaju organ uprave nadležan za stambene poslove i Javno preduzeće "Kikinda" Kikinda.

Član 10

Stambena komisija obavlja sledeće poslove:

- raspisuje javne pozive za dodelu stanova odnosno stambene podrške,

- posle sprovedenog postupka donosi odluku o davanju stanova u zakup na određeno i neodređeno vreme odnosno odluku o stambenoj podršci,

- donosi rešenje o preseljenju nosioca stanarskog prava, odnosno zakupca,

- rešava zahteve za zamenu stana na kome Grad ima pravo vlasništva,

- odlučuje da se stanovi dodeljuju sa ili bez obaveze plaćanja zakupnine,

- vrši i druge poslove u vezi sa stambenim poslovima i stambenom problematikom u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 11

Stambena komisija raspisuje javni poziv za dodelu stanova odnosno stambene podrške po ukazanoj potrebi.

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja.

Javni poziv se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada, na oglasnoj tabli Gradske uprave i u lokalnim medijima.

Javni poziv sadrži podatke o broju i veličini stanova, nameni stanova po kategorijama, podatke o drugom vidu stambene podrške, podatke o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijavu na javni poziv i podatke kome se prijava podnosi.

Član 12

Uz zahtev - molbu podnosilac prilaže sledeću dokumentaciju:

- dokaz da ima prebivalište duže od pet godina na teritoriji Grada, pre raspisivanja javnog poziva,

- izvod iz matične knjige venčanih i matične knjige rođenih za decu,

- uverenje o nezaposlenosti,

- uverenje o korišćenju materijalne pomoći,

- uverenje o starateljstvu, usvajanju, hraniteljstvu,

- dokaz o invalidnosti i drugu zdravstvenu odnosno medicinsku dokumentaciju,

- dokaz o zajedničkom domaćinstvu,

- dokaz da podnosilac zahteva ili članovi domaćinstva ne poseduju stan ili porodičnu kuću, kao i da nisu otuđili nepokretnost u zadnjih pet godina, pre raspisivanja javnog poziva.

Član 13

Zahtev za dodelu stana odnosno stambene podrške zainteresovano lice podnosi Stambenoj komisiji na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju.

Stambena komisija razmatra podnete zahteve i dužna je da u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje zahteva sprovede obradu prispelih zahteva, izvrši bodovanje po zahtevima čiji podnosioci ispunjavaju uslove i eventualno zatraži dopunu nepotpunih prijava, uz taksativno nabrajanje nedostataka nepotpunih prijava.

Sve dopunjene zahteve podnosioci moraju da dostave Stambenoj komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema obaveštenja o potrebi dopune nepotpunog zahteva.

Član 14

Na osnovu sprovedenog bodovanja u skladu sa merilima i kriterijumima iz ove odluke, Stambena komisija sačinjava predlog liste reda prvenstva za dodelu stanova odnosno drugog vida stambene podrške.

Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na predlog liste reda prvenstva u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Posle odlučivanja o prigovoru Stambena komisija utvrđuje konačnu listu reda prvenstva i donosi odluku o davanju stanova u zakup odnosno drugom vidu stambene podrške, koja se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Član 15

Uslovi, kriterijumi i merila za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške propisni su Pravilnikom o merilima za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške ("Službeni list Republike Srbije", br. 75/17).

Član 16

Na odluku Stambene komisije o dodeli stana u zakup, podnosioci zahteva imaju pravo prigovora u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

O prigovoru odlučuje Gradsko veće, kao drugostepeni organ.

Odluka Gradskog veća je konačna.

Član 17

Protiv konačne Odluke o dodeli stana može se pokrenuti spor kod Osnovnog suda u Kikindi u roku od 15 dana od dana prijema konačne odluke.

Član 18

Lice kome je stan dodeljen dužno je da u roku od 5 dana od dana prijema konačne odluke zaključi ugovor o zakupu stana sa Gradom.

Ukoliko svojom krivicom ne zaključi ugovor u utvrđenom roku smatraće se da je odustao od korišćenja odnosno zakupa stana.

Član 19

Gradonačelnik odlučuje o davanju u zakup, odnosno na korišćenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada i zaključuje ugovore o zakupu u ime Grada.

Član 20

Javno preduzeće za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda" čiji osnivač je Grad, vrši poslove naplate zakupnine i druge poslove u vezi sa stambenom problematikom po ugovoru o poveravanju poslova.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Na sve što nije uređeno ovom odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe zakonskih i podzakonskih akata.

Član 22

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o raspolaganju stanovima na kojima opština Kikinda ima pravo raspolaganja ("Službeni list opštine Kikinda", br. 23/15) i Odluka o raspolaganju stanovima opštine Kikinda na osnovu programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni list opštine Kikinda", br. 23/15).

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".