PRAVILNIK

O NAČINU REGRESIRANJA TROŠKOVA BORAVKA I UŽINE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI I OSNOVNOJ ŠKOLI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 22/2015 i 21/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se načini regresiranja troškova boravka i užine u Predškolskoj ustanovi (u daljem tekstu Ustanova), boravka i užine u Osnovnoj školi, i druga pitanja od značaja za zaštitu deteta i učenika.

Član 2

Pod predškolskom ustanovom u smislu ovog Pravilnika podrazumevaju se ustanove utvrđene Odlukom o utvrđivanju mreže Ustanova za decu, a pod osnovnim školama u smislu ovog Pravilnika podrazumevaju se ustanove utvrđene Odlukom o mreži škola na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 3

Pravo na regresiranje troškova boravka i druge vidove zaštite predškolske dece i učenika predviđenih ovim Pravilnikom utvrđuju se prilikom upisa u Ustanovu, odnosno školu, za svaku školsku godinu, a u zavisnosti od materijalnih uslova porodice.

Član 4

Porodicu u smislu ovog pravilnika čine: roditelji, odnosno staratelji, hranitelji usvojioci i deca, kao i srodnici u prvoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Izuzetno od stava 1. Ovog člana prilikom utvrđivanja redosleda rođenja dece, u porodicu se ubrajaju i deca koja ne žive u njoj.

Zajedničko domaćinstvo, u smislu ovog Pravilnika, jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Član 5

Prihodi i uverenja od uticaja na ostvarivanje prava predviđenih ovim Pravilnikom i regresnom skalom, a koji se utvrđuju u prosečnom mesečnom iznosu, na osnovu ostvarenih prihoda u tri meseca koja su prethodila mesecu u kome je podnet zahtev, ili su izdata od nadležnih državnih organa, pokrajinskih organa, i organa jedinice lokalne samouprave jesu:

1) Prihodi koji podležu oporezivanju prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak građana;

2) Uverenje o ostvarenim prihodima na osnovu penzija i invalidnina;

3) Uverenje o statusu ratnih invalida;

4) Otpremnine u slučaju prestanka potrebe za radom zaposlenih usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena ostvarenih u godini dana pre podnošenja zahteva;

5) Uverenje po osnovama socijalnih programa i zaštite;

6) Potvrda izabranog lekara da dete ima smetnje u razvoju;

7) naknada za vreme nezaposlenosti;

8) realizovanih novčanih i drugih likvidnih sredstava u godini dana pre podnošenja zahteva;

9) prihodi od poljoprivredne delatnosti - mesečni katastarski prihod za godinu koja prethodi godini u kojoj je zahtev podnet, na površinu koja je vlasništvo porodice koja podnosi zahtev.

Kada se prihod utvrđuje u paušalnom iznosu za prihod se uzima osnovica za obračunavanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prihodi koji se iskazuju kao godišnji uzimaju se u visini prosečnog mesečnog iznosa.

Broj članova domaćinstva dokazuje se izjavom svedoka overenom od strane organa nadležnog za poslove overe.

Ustanova svojim Pravilnikom detaljno utvrđuje potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava regresiranja troškova boravka za sve kategorije korisnika u skladu sa odredbama člana 5. ovog Pravilnika.

Član 6

Prosečan mesečni prihod po članu porodice utvrđuje se tako što se ukupan prihod za period iz člana 5. stav 1. podeli na 3 meseca i sa brojem članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

Pod prosečnom mesečnom zaradom u smislu ovog Pravilnika podrazumeva se prosečna mesečna zarada ostvarena za period za koji se izračunava, i ukupan mesečni prihod.

Prosečna mesečna zarada po zaposlenom u gradu Zrenjaninu utvrđuje se prema podacima koje objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike.

Član 7

Ukoliko posle podnetog zahteva za ostvarivanje nekog od prava predviđenog ovim Pravilnikom nastupe promene činjenica i okolnosti koji utiču na visinu ukupnog prihoda porodice (zasnivanje radnog odnosa, obavljanje samostalne delatnosti, prestanak radnog odnosa), roditelj odnosno staralac deteta je dužan da Ustanovi, odnosno školi, bez odlaganja, dostavi pismenu ispravu o novonastaloj promeni.

Svaka promena ukupnog prihoda porodice iz stava 1. ovog člana uzimaće se u obzir kod utvrđivanja prava predviđenih ovim Pravilnikom od prvog narednog meseca.

Ustanova će tromesečno zahtevati proveru i dostavljanje nove dokumentacije za roditelje koji nemaju primanja (nezaposleni su ili primanja nisu isplaćena). U roku od 15 dana od dana prijema zahteva, roditelj je u obavezi da dostavi novu dokumentaciju (kompletnu za sebe i drugog roditelja ukoliko je u pitanju bračna zajednica). Ukoliko na zahtev Ustanove, roditelj ne dostavi dokumentaciju u propisanom roku, tretiraće se kao roditelj koji troškove boravka plaća po najvišoj skali.

Član 8

Korisnik prava iz ovog Pravilnika koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljenih promena koje utiču na gubitak ili obim prava, ostvario pravo, dužan je da naknadi štetu Ustanovi u visini cene usluga koje bi plaćao da je dokumentacija bila tačna i istinita.

II NAČIN UTVRĐIVANJA CENE USLUGA PREDŠKOLSKE USTANOVE

Član 9

Cenu usluga Ustanove utvrđuje Gradsko veće grada Zrenjanina, u skladu sa odredbama Pravilnika koji donosi nadležni ministar, i u skladu sa obezbeđenim sredstvima u budžetu utvrđenim odlukom o budžetu.

Član 10

Za ostvarivanje programa rada Ustanovi se priznaje broj izvršilaca utvrđen Pravilnikom o organizaciji o sistematizaciji radnih mesta u predškolskoj ustanovi Zrenjanin, a na koji saglasnost daje Gradonačelnik Grada Zrenjanina.

III NAČIN REGRESIRANJA TROŠKOVA BORAVKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 11

Grad učestvuje u regresiranju troškova celodnevnog i poludnevnog boravka dece u Ustanovi u ukupnom iznosu od minimalno 80% od ekonomske cene po detetu osim dece čiji se boravak finansira iz sredstava budžeta Republike Srbije, i iz sredstava budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 12

Pravo na regresiranje troškova boravka u ustanovi ostvaruje se u skladu sa Skalom regresiranja troškova boravka i užine dece u Predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi (u daljem tekstu: Skala) koja je sastavni deo ovog Pravilnika.

Član 13

Obračun naknade troškova boravka vrši se u zavisnosti od broja dana boravka deteta u Ustanovi.

Za dane kada dete ne boravi u Ustanovi, roditelj plaća 50% od cene boravka koja mu je utvrđena rešenjem.

Član 14

U skladu sa odredbama ovog Pravilnika i Skale, Odeljenje za društvene delatnosti, u saradnji sa Ustanovom, donosi rešenje o pojedinačnom učešću korisnika u ceni usluge.

Član 15

O pravima utvrđenim ovim Pravilnikom, Gradska uprava grada Zrenjanina rešava na osnovu podnetog zahteva.

Prigovor protiv rešenja o pojedinačnom učešću korisnika u ceni usluge podnosi se Gradskom veću grada Zrenjanina u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

IV REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA I UŽINE U OSNOVNOJ ŠKOLI

Član 16

Učenici u osnovnoj školi imaju pravo na regresiran produženi boravak u prvom ciklusu (od I-IV razreda), i užinu tokom celog školovanja u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Učenici Osnovne i srednje škole "9. maj" imaju pravo i na ručak.

Pravo na produženi boravak, užinu i ručak utvrđuje se za period septembar-juni za nastavnu godinu.

Član 17

Cene produženog boravka i ishrane učenika koju utvrđuju škole regresiraju se na osnovu skale koja je sastavni deo ovog Pravilnika, a na osnovu odobrenja po zahtevu za preuzimanje obaveza, sprovedenog postupka javne nabavke i zahteva za transfer sredstava od strane škole za prethodni mesec.

Član 18

Sticanje prava učenika na regresiranje kao i učešće Grada u regresiranju troškova boravka, užine i ručka utvrđuju osnovne škole u skladu sa odredbama ovog Pravilnika i Skalom.

Osnovne škole dostavljaju gradu mesečno do 4. u mesecu za prethodni mesec, podatke o broju učenika koji imaju pravo na regresiranje sa iskazanim procentima regresiranja.

V OSTALI VIDOVI ZAŠTITE DECE

Član 19

Grad učestvuje u regresiranju troškova prevoza, ishrane i smeštaja dece i učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, na osnovu važećih zakona, i/ili na osnovu Mišljenja Interresorne komisije grada Zrenjanina.

Član 20

Novčanom kaznom od 20.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica i drugo pravno lice ako izda neistinitu potvrdu o ostvarenim prihodima podnosioca zahteva ili neistinito uverenje koje utiče na ostvarivanje prava iz ovog Pravilnika podnosioca zahteva iz člana 5. ovog Pravilnika.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se poslodavac koji je privatni preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 dinara.

Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, ukoliko nenamenski koristi sredstva za isplatu prava predviđenih ovim zakonom.

VI OPŠTE ODREDBE

Član 21

Nadzor nad primenom ovog Pravilnika vrši Odeljenje za društvene delatnosti i Odeljenje za finansije.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima prijema dece i načinu regresiranja troškova boravka i užine u Predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi ("Službeni list Opštine Zrenjanin", br. 9/06 i "Službeni list grada Zrenjanin", br. 20/11 i 4/15).

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o načinu regresiranja troškova boravka i užine u Predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 21/2019)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave.

 

 

SKALA REGRESIRANJA TROŠKOVA BORAVKA, UŽINE I DRUGIH VIDOVA ZAŠTITE DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI I OSNOVNIM ŠKOLAMA

 

Red. broj

OSNOV REGRESIRANJA

% regresiranja

 

I BORAVAK I UŽINA U PREDŠKOLSKOM OBRAZOVANJU I PRIPREMNO PREDŠKOLSKOM PROGRAMU

Grad

Korisnik

1.

Korisnici materijalnog obezbeđenja porodice

100

-

2.

Deca bez roditeljskog staranja smeštena u Ustanove socijalne zaštite

100

-

3.

Deca bez roditeljskog staranja smeštena u starateljsku ili hraniteljsku porodicu na teritoriji grada Zrenjanina, a za koje troškove boravka i ishrane ne snosi Republika

100

-

4.

Deca ratnih vojnih invalida

100

 

5.

Treće i svako naredno dete u porodici

100

-

6.

Korisnici sigurne kuće čije je prebivalište ili boravište na teritoriji grada Zrenjanina za vreme boravka u istoj

100

-

7.

Deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom za koje troškove boravka i ishrane ne snosi Republika

100

-

8.

Deca kojoj su Mišljenjem IRK Zrenjanin data prava na besplatan boravak, ishranu i smeštaj (ukoliko troškove ne snosi Republika)

100

-

9.

Deca nezaposlenih raseljenih lica iz AP Kosovo i Metohija

100

-

10.

Ako prihod po članu domaćinstva iznosi do 26% isplaćene prosečne zarade po zaposlenom u gradu Zrenjaninu

100

-

11.

Svi korisnici koji nisu obuhvaćeni skalom regresiranja od tačke 1. do tačke 10. a ostvaruju prihod po članu domaćinstva preko 26% prosečne zarade po zaposlenom u gradu Zrenjaninu

80

20

12.

Izuzetno za decu koja su u sistemu socijalne zaštite, za koju je po proceni Centra za socijalni rad Grada Zrenjanina potrebno obezbediti ova prava, a koja nisu obuhvaćena prethodnim tačkama.

100

-

 

II BORAVAK I UŽINA U OSNOVNOJ ŠKOLI

 

 

1.

Korisnici materijalnog obezbeđenja porodice

100

-

2.

Deca bez roditeljskog staranja smeštena u starateljsku ili hraniteljsku porodicu na teritoriji grada Zrenjanina, a za koje troškove boravka i ishrane ne snosi Republika

100

-

3.

Deca ratnih vojnih invalida

100

 

4.

Treće i svako naredno dete u porodici

100

-

5.

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

100

 

6.

Učenici kojima su Mišljenjem IRK Zrenjanin data prava na besplatan boravak, ishranu i smeštaj

100

-

7.

Korisnici sigurne kuće čije je prebivalište ili boravište na teritoriji grada Zrenjanina za vreme boravka u istoj

100

-

8.

Deca nezaposlenih raseljenih lica iz AP Kosovo i Metohija

100

-

9.

Izuzetno za učenike koji su u sistemu socijalne zaštite, za koje je po proceni Centra za socijalni rad Grada Zrenjanina potrebno obezbediti ova prava, a koji nisu obuhvaćeni prethodnim tačkama.

100

-

 

III BORAVAK, UŽINA I RUČAK U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI "9. MAJ"

 

 

1.

Svi učenici OSŠ "9. MAJ "

100

-

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka objavljenu u "Sl. listu Grada Zrenjanina", br. 22/2015.