PROGRAM
OPTIMALNOG ORGANIZOVANJA TAKSI PREVOZA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA ZA PERIOD 2019 - 2024. GODINA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 22/2019 i 23/2019)

1. Ovim programom, na osnovu Elaborata optimalnog organizovanja taksi prevoza u gradu Kragujevcu sa petogodišnjim programom organizovanja za period 2019-2024. godina (u daljem tekstu: Elaborat), koji je na osnovu saobraćajno-tehničkih i ekonomskih uslova za održiv reproduktivni sistem u junu 2019. godine izradila Visoka tehnička škola strukovnih studija Niš, definiše se organizovanje taksi prevoza na teritoriji grada Kragujevca za period 2019 - 2024. godina, u okviru koga se određuje i optimalan broj taksi vozila.

2. U skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, optimalan broj taksi vozila na teritoriji grada Kragujevca definisan Elaboratom izrađenim u junu 2019. god. je 602.

U zavisnosti od kretanja tražnje za taksi uslugama u gradu, ukupnog prihoda od taksi usluga i ukupnih troškova, optimalni broj taksi vozila kreće se u intervalu od 574 do 666.

U planskom periodu neophodno je vršiti usklađivanje optimalnog broja taksi vozila, a u skladu sa metodologijom definisanom u poglavlju 6. Elaborata.

Na osnovu podataka o optimalnom broju taksi vozila i kretanja ekonomskih parametara na tržištu taksi usluga, Gradsko veće će posebnim aktom utvrđivati dozvoljeni broj taksi vozila u gradu.

3. U trenutku izrade Elaborata na teritoriji grada Kragujevca postoji 12 taksi-stajališta sa ukupno 211 taksi-mesta. Postojeći kapaciteti su na granici dovoljnosti.

U planskom periodu neophodno je uskladiti lokacije i kapacitete taksi- stajališta sa potrebama taksi prevoznika, odnosno analizirati mogućnost proširenja postojećih kapaciteta, preraspodele broja taksi-mesta na postojećim i uvođenja novih lokacija za taksi stajališta. Urediti postojeća taksi stajališta u cilju postizanja njihove funkcionalnosti i obezbediti obeležavanje vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

4. Po donošenju ovog programa preispitati postojeći tarifni sistem po kome se utvrđuju cene taksi usluga u gradu i u toku planskog perioda periodično usklađivati cene u cilju postizanja održivosti taksi prevoznika i prihvatljivosti za korisnike taksi usluga.

5. U cilju lakše identifikacije, prepoznatljivosti i efikasnije kontrole obavljanja taksi prevoza, po usvajanju ovog programa Gradsko veće će utvrditi dimenzije, izgled i sadržaj identifikacionih elemenata na krovnim oznakama taksi vozila u gradu.

6. Program optimalnog organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji grada Kragujevca u periodu 2019-2024. godina stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalna odredba Programa o izmeni
Programa optimalnog organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada Kragujevca za period 2019 - 2024. godina

2. Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".