SPORAZUM
O ZAJEDNIČKIM AKTIVNOSTIMA U OBLASTI OSIGURANJA KVALITETA I PRIZNAVANJU AKREDITACIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2019)

Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju uspostavlja se između:

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i

Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Radi unapređenja saradnje u oblasti osiguranja kvaliteta i utvrđivanja normativnog okvira za zajedničke aktivnosti u postupcima prepoznavanja i priznavanja akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa, te u skladu sa izraženom potrebom za unapređenjem kvaliteta sistema visokog obrazovanja Republike Srbije i Republike Srpske, strane potpisnice su se dogovorile o sledećem:

Član 1

Strane potpisnice su posvećene izgradnji i razvoju kulture kvaliteta visokog obrazovanja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, i podstiču razvoj standarda kvaliteta u skladu sa Standardima i smernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (The Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area -ESG).

Član 2

Strane potpisnice su se usaglasile da se kroz utvrđivanje normativnog okvira za zajedničke aktivnosti u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanja akreditacija u visokom obrazovanju, dodatno usklade sistemi visokog obrazovanja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Član 3

Postupci eksterne evaluacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa sprovedeni u Republici Srbiji priznavaće se u Republici Srpskoj i obratno, u skladu sa propisima Republike Srbije, odnosno Republike Srpske u oblasti akreditacije, a na osnovu izraženog interesa visokoškolske ustanove sa sedištem u drugoj strani potpisnici.

Član 4

Organi nadležni u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u obe strane potpisnice vodiće zajedničke evidencije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama i studijskim programima, na osnovu formalno donesenih odluka o akreditaciji.

Upis u zajedničke evidencije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama i studijskim programima ne može biti osnova za obavljanje delatnosti visokog obrazovanja visokoškolske ustanove sa sedištem u jednoj od strana potpisnica kod druge strane potpisnice.

Član 5

Strane potpisnice će se uzajamno obaveštavati o izmenama u sistemima visokog obrazovanja.

Član 6

Na osnovu ovog sporazuma, organi nadležni u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u obe strane potpisnice će sklopiti protokol o saradnji kojim će bliže propisati uslove i procedure za priznavanje postupaka eksterne evaluacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa i vođenje zajedničkih evidencija o akreditovanim visokoškolskim ustanovama i studijskim programima.

Član 7

Ovaj sporazum stupa na snagu danom potpisivanja i važi neograničen vremenski period.

Član 8

Sačinjeno u Banja Luci, 18. juna 2019. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom jeziku, pri čemu su oba primerka jednako verodostojna.

Mladen Šarčević, s.r.
ministar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

 

mr Srđan Rajčević, s.r.
ministar Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske